標題: [others] 手拉狙彈道問題, thx~~~ [打印本頁]

作者: boscocheng888    時間: 14-1-2018 21:01     標題: 手拉狙彈道問題, thx~~~

小弟岩岩買左枝 AS-01 手拉狙
原裝1.7 J左右, 換左action army hop-up 座, first 6.03 550mm管, vsr-10 紫膠, 打KSC 0.3g bb
今日落場發現, 彈道有D奇怪, 當粒彈飛左40m左右, 就會開始向右飛 (十槍入面有七槍會係咁, 其餘三槍會飛返直線)
試過用0.2g, 0.25g bb, 彈道會更加飄忽
有無有同樣經驗既ching可以幫手解答到呢個問題阿
thx~~~~~
作者: secure12    時間: 14-1-2018 21:29

Hop up膠上得直,有冇油入左hop up/bb, 定管,bb品質?都有可能係風向,彈道是否一致?
作者: secure12    時間: 14-1-2018 21:30

。3有點太輕了
作者: boscocheng888    時間: 14-1-2018 23:07     標題: 回覆 2# 的帖子

hop up膠上得直係咩意思?? 唔係太明
槍管清過, 彈用馬記 / KSC
佢最奇怪係, 到左40-50m後先會去右飛, 但係間唔中又會飛直線....
作者: boscocheng888    時間: 14-1-2018 23:07

引用:
原帖由 secure12 於 14-1-2018 21:30 發表
。3有點太輕了
.3 輕嗎??
咁應該用.4?? 會唔會反而距離短左嫁?
作者: rYaN    時間: 15-1-2018 01:06

留意下HOPUP膠下壓點同槍管缺口有冇平衡,因為膠有UN性,有時你覺得正中,你裝返HOPUP膠會有少少篇左或右,
如果點整都係咁,換膠試試
作者: boscocheng888    時間: 15-1-2018 10:56

引用:
原帖由 rYaN 於 15-1-2018 01:06 發表
留意下HOPUP膠下壓點同槍管缺口有冇平衡,因為膠有UN性,有時你覺得正中,你裝返HOPUP膠會有少少篇左或右,
如果點整都係咁,換膠試試
明白, 我會再試試
你咁講我諗返裝果時, hop-up膠同chamber都好fit, 我要加silicon再用力先滑到佢入去
作者: rYaN    時間: 15-1-2018 15:34

引用:
原帖由 boscocheng888 於 15-1-2018 10:56 AM 發表

明白, 我會再試試
你咁講我諗返裝果時, hop-up膠同chamber都好fit, 我要加silicon再用力先滑到佢入去
Hopup膠掂到油就玩完
作者: 天翔翼    時間: 15-1-2018 18:05

引用:
原帖由 rYaN 於 15-1-2018 15:34 發表

其實舊膠唔係應該實既咩
作者: boscocheng888    時間: 15-1-2018 18:53

引用:
原帖由 rYaN 於 15-1-2018 15:34 發表

膠既外面掂到
一開始無落油, 根本入唔到個hop up座
我唔肯定係隻chamber既問題, 定係紫膠厚過頭
作者: boscocheng888    時間: 15-1-2018 18:54

引用:
原帖由 天翔翼 於 15-1-2018 18:05 發表

其實舊膠唔係應該實既咩
係hop-up + 管入唔到chamber, 隻chamber係一體既, 要係前面推入去
作者: shoot    時間: 15-1-2018 21:19

用0.36g 牛牛白色bb彈
作者: boscocheng888    時間: 15-1-2018 21:46

引用:
原帖由 shoot 於 15-1-2018 21:19 發表
用0.36g 牛牛白色bb彈
請問牛牛姐係邊個牌子?
作者: rYaN    時間: 15-1-2018 22:17

引用:
原帖由 天翔翼 於 15-1-2018 06:05 PM 發表

其實舊膠唔係應該實既咩
因為膠有UN性...係有時會左右絕住....
作者: Dave    時間: 15-1-2018 22:32

引用:
原帖由 boscocheng888 於 14-1-2018 21:01 發表
小弟岩岩買左枝 AS-01 手拉狙
原裝1.7 J左右, 換左action army hop-up 座, first 6.03 550mm管, vsr-10 紫膠, 打KSC 0.3g bb
今日落場發現, 彈道有D奇怪, 當粒彈飛左40m左右, 就會開始向右飛 (十槍入面有七槍會係咁 ...
一支槍打出黎歪,可以有千百個原因。
但還原基本步,所有基礎要做足先。
第一件事係膠同管要裝得直,裝埋入HOP 坐後要搵電筒照下壓點是否置中。
而HOP UP 裝入槍身亦可以偏移,AS01 槍身本身有固定位,如無損壞應該都是置中的。
ACTION ARMY 坐你要留意番粒老鼠屎壓點有冇裝歪或損傷,壓點是準度的生命線,用料不當或安裝瑕疵一樣可以炒到飛天。
最後是豆,正常品牌豆都不會太大差異,但注意一樣野,尤其是手拉狙,
多數是金屬BOLT 插粒豆入CHAMBER,呢一下可大可小,
良好狀態下是輕輕一插已經入哂,不好的情況是大大力「撞」豆入HOP,
最要命的不是操作不順,而是粒豆會被撞花,粒豆一花,莫說精準,就連正常飛行都成問題。
查考方法很簡單,用正常操作速度「隊」粒豆入CHAMBER,之後取回BB 豆,
仔細看看是否有不正常的印痕。
當年玩ARES M40 時曾換了一堆補品,但打起來真的是亂飛,
原來「補品」鎖豆位置太實,次次上彈都磨花豆,當花痕一經HOP 壓點「卒」出來,便甚麼樣的爛彈道也會出現。

至於彈重,合法力之下打0.3 豆其實已經不差,60 米之內目測基本上都是直去的。
用重豆理論上是穩些,但大前題是HOP UP 結構能夠提供足夠的磨擦力讓其旋轉。
有時夾硬將HOP UP 扭到極深去「卒」起0.4 或以上豆,火力可以被大幅壓低,更甚者連豆都噴不出來。

作者: 天翔翼    時間: 15-1-2018 22:57

引用:
原帖由 Dave 於 15-1-2018 22:32 發表

第一件事係膠同管要裝得直,裝埋入HOP 坐後要搵電筒照下壓點是否置中。
而HOP UP 裝入槍身亦可以偏移,AS01 槍身本身有固定位,如無損 ...
借串問一下
有時我上膛果一下把槍個nozzle會卡住,即個nozzle同成個piston未入盡仲有空隙,但又唔能夠隊入去,類似問題雖然唔算頻繁但無論係原裝定楓葉膠都有呢個問題
通常最後解除方法係格硬隊(但依然唔係話格硬就一定得,都係會頂死入唔盡),請問一下點解會發生呢個問題?Thx

作者: Dave    時間: 15-1-2018 23:26

引用:
原帖由 天翔翼 於 15-1-2018 22:57 發表

借串問一下
有時我上膛果一下把槍個nozzle會卡住,即個nozzle同成個piston未入盡仲有空隙,但又唔能夠隊入去,類似問題雖然唔算頻繁但無論係原裝定楓葉膠都有呢個問題
通常最後解除方法係格硬隊(但依然唔係話格 ...
有否查看缸頭是否已完全扭實BOLT 身?還有BOLT 尾螺絲是否已完全收緊?
作者: 天翔翼    時間: 15-1-2018 23:50

引用:
原帖由 Dave 於 15-1-2018 23:26 發表

有否查看缸頭是否已完全扭實BOLT 身?還有BOLT 尾螺絲是否已完全收緊?
講起bolt尾,有時已經用六角匙扭實,但射咗十幾槍又會鬆返,原因不明
而家拆咗再裝,暫時未有問題,可能只係時辰未到
作者: boscocheng888    時間: 16-1-2018 00:14

引用:
原帖由 Dave 於 15-1-2018 22:32 發表

而HOP UP 裝入槍身亦可以偏移,AS01 槍身本身有固定位,如無損 ...
唔該哂, dave兄
我會再試下仔細檢查多次, 拆開佢慢慢汁
不過我覺得最奇怪既係, 粒彈到左40m左右先會開始向右飛 (間唔中又會係直返), 以前玩既狙好似都無見過咁既情況姐
作者: Dave    時間: 16-1-2018 00:56

引用:
原帖由 boscocheng888 於 16-1-2018 00:14 發表

唔該哂, dave兄
我會再試下仔細檢查多次, 拆開佢慢慢汁
不過我覺得最奇怪既係, 粒彈到左40m左右先會開始向右飛 (間唔中又會係直返), 以前玩既狙好似都無見過咁既情況姐
30 米打後才發生,正是HOP UP 作用開始明顯之時,其實我估是HOP UP 壓點不穩問題,
一時壓11 點一時壓 1 點鐘,這樣才會左炒右炒。
如果是風向影響,應該一出槍口已經斜了
作者: boscocheng888    時間: 16-1-2018 10:39

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 00:56 發表

30 米打後才發生,正是HOP UP 作用開始明顯之時,其實我估是HOP UP 壓點不穩問題,
一時壓11 點一時壓 1 點鐘,這樣才會左炒右炒。
如果是風向影響,應該一出槍口已經斜了
明白!
等我今晚隻滅聲返左, 拆開佢慢慢搞
搞完星期日打game慢慢試
作者: Dave    時間: 16-1-2018 10:54

引用:
原帖由 boscocheng888 於 16-1-2018 10:39 發表

明白!
等我今晚隻滅聲返左, 拆開佢慢慢搞
搞完星期日打game慢慢試
如果講as01 ,上星期日我都試了用0.4 豆,但實際出來是唔多可行,
as01 壓點可能比較窄,要「卒」得起0.4 豆,壓點是極深,幾乎塞死粒豆咁既壓力,
在下本身支槍1.9,set 到0.4 豆平直時得番1.25j
有機會再研下個壓點。最平衡的應該是典型的老鼠屎軟膠壓點。
作者: boscocheng888    時間: 16-1-2018 11:04

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 10:54 發表

如果講as01 ,上星期日我都試了用0.4 豆,但實際出來是唔多可行,
as01 壓點可能比較窄,要「卒」得起0.4 豆,壓點是極深,幾乎塞死粒豆咁既壓力,
在下本身支槍1.9,set 到0.4 豆平直時得番1.25j
有機會 ...
0.4彈呢個問題, 我睇過好多外國網, 佢地都話氣筒唔夠推0.4
我估計都係要打返0.3 - 0.36g 會比較好

順帶一問, 其實紫膠係咪厚過其他膠? 因為我安裝既時候都比較困難,唔加silicon基本上入唔到action army 隻chamber
作者: Dave    時間: 16-1-2018 21:10

引用:
原帖由 boscocheng888 於 16-1-2018 11:04 發表

0.4彈呢個問題, 我睇過好多外國網, 佢地都話氣筒唔夠推0.4
我估計都係要打返0.3 - 0.36g 會比較好

順帶一問, 其實紫膠係咪厚過其他膠? 因為我安裝既時候都比較困難,唔加silicon基本上入唔到action army 隻ch ...
夠唔夠氣其實睇幾樣野,一係管長,二係初速,
初速愈高愈能對應重豆( 因更快離開槍管 ),
AS01 如果打合法力1.9J,550MM 管火力峰值是 0.3 豆
縮短為 500MM 管的火力峰值是處於 0.3~0.36 豆。

火力加大的話,峰值會慢慢向重豆移動,
同樣管長減少的話亦有相同現像。

BTW 0.4 豆雖然不是火力最高峰,但不代表不準,就算火力比0.3 豆低,只係氣缸運作統一,仍然可以打出穩定的火力跟彈道。
作者: Mairon    時間: 27-1-2018 01:52

樓主試吓換0.3 生氣牛
可能ksc粒彈細食個hop食唔正中間
作者: Mairon    時間: 27-1-2018 01:57

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 21:10 發表

夠唔夠氣其實睇幾樣野,一係管長,二係初速,
初速愈高愈能對應重豆( 因更快離開槍管 ),
AS01 如果打合法力1.9J,550MM 管火力峰值是 0.3 豆
縮短為 500MM 管的火力峰值是處於 0.3~0.36 豆。

火力加大的話 ...
個人留意到重彈令hop up需要增大,係細力嘅彈弓上面,跌j會跌好多。
所以hop up類型同硬度都要注意@@

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0