標題: [others] ARES AS-01 改裝溫馨小提示 [打印本頁]

作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 10:53     標題: ARES AS-01 改裝溫馨小提示

小弟終於買齊件(外觀件) 可以改枝 AS-01做短管 + 滅聲 (類似vsr g-spec樣).  D件要周圍搵, 周街都無賣ARES既件   有興趣既ching可以pm我, 我可以話你知係邊買.

入正題, 小弟改裝期間發現左有d小問題可以同各位分享下

1. 改短管 + 滅聲, 除左以上兩件需要買外, 另外要買原廠既outer barrel adapter, 因短管比原裝長管要粗, 沒有adapter是裝不上的 (不要買錯了轉14mm的adapter)
2. 轉短管, 不能使用action-army的hop up 座, 應該係因為短管要做CNC 螺旋紋, 相對內徑窄左, 只能使用原裝hop up 座
3. 原裝內槍管(550mm) 也不能使用, 會凸出大約10mm 左右, 待小弟今日去五金鋪cut完再比確實數字各位
4. 其實唔係太關事, 但係都講講.  我發現紫膠相對地厚身, 如果想轉用action-army 既hop up座, 最好搵返薄身既膠.  我試左, 上紫膠既時候十分困難, 但用原裝膠一下就入到hop up 座.

P.S. 順帶一提, 改左之後, 好似比原裝要輕身些少

外觀大約係咁
[img][/img]

外管凸出部分
[img][/img]

作者: Ben_9413    時間: 18-1-2018 11:14

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 10:53 發表
小弟終於買齊件(外觀件) 可以改枝 AS-01做短管 + 滅聲 (類似vsr g-spec樣).  D件要周圍搵, 周街都無賣ARES既件   有興趣既ching可以pm我, 我可以話你知係邊買.

入正題, 小弟改裝期間發現左有d小問題可以同各位分 ...
Support DIY

Looking Cool!
作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 11:17

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-1-2018 11:14 發表

Support DIY

Looking Cool!
唔係DIY啦, D件出面全部買到, 只係內槍管長度唔岩姐
都係見到有呢D小問題要注意, 所以想同各位ching分享姐
作者: Ben_9413    時間: 18-1-2018 11:25

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 11:17 發表

唔係DIY啦, D件出面全部買到, 只係內槍管長度唔岩姐
都係見到有呢D小問題要注意, 所以想同各位ching分享姐
D hop up 座尺寸換膠果D都係好分享來的

o吾買條510裝落去?
作者: Dave    時間: 18-1-2018 11:26

頗型的外觀
作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 11:29

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-1-2018 11:25 發表

D hop up 座尺寸換膠果D都係好分享來的

o吾買條510裝落去?
510我覺得短過頭, 同埋又要洗多幾舊
試下cut左先, 橫掂都係幾廿蚊, 唔得先再買
如果我無度錯數, 應該540mm 岩岩好, 不過我cut左做535mm先, 穩陣D

作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 11:30

引用:
原帖由 Dave 於 18-1-2018 11:26 發表
頗型的外觀
唔型都唔會哂心機整
遲下等"快閃日"去買隻再型D既handguard
作者: Dave    時間: 18-1-2018 11:31

引用:
原帖由 boscocheng888 於 18-1-2018 11:29 發表

510我覺得短過頭, 同埋又要洗多幾舊
試下cut左先, 橫掂都係幾廿蚊, 唔得先再買
如果我無度錯數, 應該540mm 岩岩好, 不過我cut左做535mm先, 穩陣D
如果CUT 完,要買些小鑽咀(打磨咀)去刨番好個管內毛邊開斜口。
作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 11:35

引用:
原帖由 Dave 於 18-1-2018 11:31 發表

如果CUT 完,要買些小鑽咀(打磨咀)去刨番好個管內毛邊開斜口。
如果唔開斜口會點?
我本身諗住用砂紙磨反順佢
作者: kornhill401    時間: 18-1-2018 11:41

玩槍樂趣之一,就係把槍攪攪新意思. Thx for sharing.
作者: Dave    時間: 18-1-2018 15:25

引用:
原帖由 boscocheng888 於 18-1-2018 11:35 發表

如果唔開斜口會點?
我本身諗住用砂紙磨反順佢
其實唔開斜口都係冇咩問題
不過慣性都係會磨下佢,尤其是銅管,用候CUT 刀的話,切口多數有些凹凸不平毛邊
作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 15:46

引用:
原帖由 Dave 於 18-1-2018 15:25 發表

其實唔開斜口都係冇咩問題
不過慣性都係會磨下佢,尤其是銅管,用候CUT 刀的話,切口多數有些凹凸不平毛邊
岩岩上D鬼佬網睇左下, 好似話斜口可以慢慢release D 空氣, 唔會一下爆出黎wor
但係有D人又話無分別
磨就一定嫁啦, 界到手都唔好
作者: Ben_9413    時間: 18-1-2018 16:37

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 15:46 發表

岩岩上D鬼佬網睇左下, 好似話斜口可以慢慢release D 空氣, 唔會一下爆出黎wor
但係有D人又話無分別
磨就一定嫁啦, 界到手都唔好
真鐵好大分別

Agree, 玩具至少無o甘'界'手安全D

作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 16:43

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-1-2018 16:37 發表

真鐵好大分別

Agree, 玩具至少無o甘'界'手安全D
真鐵當然大分別
但係頭先睇到一篇野話, 槍冠唔balance會影響, 但係無槍冠唔影響準度

等我試完唔開斜口, 睇下有冇大分別再同大家share

作者: HK416D    時間: 18-1-2018 16:45

整完好好睇呀巴打
可以換埋sear再拉bolt拉得順d
作者: Ben_9413    時間: 18-1-2018 16:45

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 16:43 發表

真鐵當然大分別
等我試完唔開斜口, 睇下有冇大分別再同大家share
可以參考o下

等你測試報告, 我都好好奇

圖片附件: WhatsApp Image 2018-01-18 at 16.41.40.jpeg (18-1-2018 16:45, 151.71 KB) / 該附件被下載次數 156

作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 16:47

引用:
原帖由 HK416D 於 18-1-2018 16:45 發表
整完好好睇呀巴打
可以換埋sear再拉bolt拉得順d
sear 睇緊買現成既定係自己磨 (跟Dave兄個教學磨)
但係我手工自認一般, 所以好大機會買
如果買, 唔知買邊隻好, ching你有無好介紹?
作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 16:52

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-1-2018 16:45 發表

可以參考o下

等你測試報告, 我都好好奇
唔好expect太詳細既報告 XD
加上我住市區, 好難可以set野打靶
最多都係落平台搵個無人既位, 睇下打得直唔直, 會唔會左右飛咁
我都係要求30-40m打得中人頭咁大既target就得
作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 19:52

cut 管失敗了
條管cut完扁左,岩岩試放bb彈入去,出唔到黎 T.T
唯有聽日出槍街買吧!
作者: secure12    時間: 18-1-2018 20:29

你用咩界,好似界水喉咁一圈圈走刀應該唔會?
作者: boscocheng888    時間: 18-1-2018 21:13

引用:
原帖由 secure12 於 18-1-2018 20:29 發表
你用咩界,好似界水喉咁一圈圈走刀應該唔會?
我都唔係太清楚係咩,反正結果就係扁左少少 T.T
明天落槍街買
作者: Ben_9413    時間: 18-1-2018 21:32

引用:
原帖由 boscocheng888 於 2018-1-18 19:52 發表
cut 管失敗了
唯有聽日出槍街買吧!
Holy shxt
作者: vp70usp    時間: 19-1-2018 05:18     標題: 回覆 6# 的帖子

540mm甘長? 如果你打0.3珠以上我怕你個缸唔夠推
作者: HK416D    時間: 19-1-2018 10:58

引用:
原帖由 boscocheng888 於 18-1-2018 19:52 發表
cut 管失敗了
唯有聽日出槍街買吧!
Sosad 扁左好難救得返
作者: boscocheng888    時間: 19-1-2018 11:00

引用:
原帖由 vp70usp 於 19-1-2018 05:18 發表
540mm甘長? 如果你打0.3珠以上我怕你個缸唔夠推
原裝550都夠推 0.3珠
加上我之前用first 555管 + action army hop up 座都ok
540應該不是太大問題
作者: boscocheng888    時間: 19-1-2018 11:01

引用:
原帖由 HK416D 於 19-1-2018 10:58 發表

Sosad 扁左好難救得返
係無得救
最慘係佢扁少少, 肉眼睇唔到果下先黑人憎
作者: boscocheng888    時間: 20-1-2018 11:09

終於完工了~~
用左maple leaf 510mm 內管, autobot hop up膠
係平台測試完 因大風 睇唔到準度 待我聽日落場感受下
作者: Ang123456    時間: 20-1-2018 11:25

小弟的Striker, 可直入action army hop up座, -14牙

圖片附件: 20180113_144532.jpg (20-1-2018 11:25, 231.85 KB) / 該附件被下載次數 127

圖片附件: 20180113_144539.jpg (20-1-2018 11:25, 186.58 KB) / 該附件被下載次數 108

作者: boscocheng888    時間: 20-1-2018 21:26

引用:
原帖由 Ang123456 於 20-1-2018 11:25 發表
小弟的Striker, 可直入action army hop up座, -14牙
呢條管係邊度出嫁?
我用原厰既管上唔到
作者: Ang123456    時間: 21-1-2018 13:32     標題: 回覆 29# 的帖子

IF HY airsoft, aftermarket之中應該最早出既短外管
作者: 銀仔    時間: 21-1-2018 22:24

引用:
原帖由 boscocheng888 於 18-1-2018 10:53 發表

入正題, 小弟改裝期間發現左有d小問題可以同各位分 ...
師兄枝槍同我一樣,我換左510管,楓葉膠,加大汽缸
今日落場用0.36株大約50米打中人

圖片附件: 26805491_10156412748644271_8151026156937204588_n.jpg (21-1-2018 22:24, 39.2 KB) / 該附件被下載次數 195

作者: 天翔翼    時間: 21-1-2018 22:39

引用:
原帖由 銀仔 於 21-1-2018 22:24 發表

想問下ching邊到可以買到短管,加大氣缸同滅音器
同埋甘改咗之後多唔多暴走彈,距離最大有幾遠

作者: 銀仔    時間: 21-1-2018 22:44

引用:
原帖由 天翔翼 於 21-1-2018 22:39 發表

想問下ching邊到可以買到短管,加大氣缸同滅音器
同埋甘改咗之後多唔多暴走彈,距離最大有幾遠
我係ARES快閃果時去掃貨
枝槍打0.36較完HOPUP得1.7
做好定管,密氣,今日打都無試過暴走彈(可能人品好)
用測距儀睇過粒彈大約50米後開始下跌
枝槍未整好,目標執到打0.4 1.9,所以仲有得遠D

作者: 天翔翼    時間: 21-1-2018 22:55

引用:
原帖由 銀仔 於 21-1-2018 22:44 發表

我係ARES快閃果時去掃貨
枝槍打0.36較完HOPUP得1.7
做好定管,密氣,今日打都無試過暴走彈(可能人品好)
用測距儀睇過粒彈大約50米後開始下跌
枝槍未整好,目標執到打0.4 1.9,所以仲有得遠D
咁整法耗咗幾多銀兩?遲啲佢又閃果時有個預算先
作者: 銀仔    時間: 21-1-2018 23:02

加大缸$600,佢另外出左幾條短外管2XX至3XX
滅聲好似大約$200(入面吉既,記得加長管之後做定管)
仲有買短匣會靚D $95
面枕唔記得
作者: 銀仔    時間: 21-1-2018 23:06

上次快閃,佢舖入面會掛幾枝改晒外觀既AS01係度,你睇岩就可以照執(小心銀包 )
作者: Dave    時間: 22-1-2018 10:08

引用:
原帖由 銀仔 於 21-1-2018 23:02 發表
面枕唔記得
其實加大缸係FOR 特別長的內管,
原裝缸可以對應500MM 管左右打0.3~0.4 既需要。
如果改短管更加唔洗大量缸。

AS01 在下打0.3 是可以1.9J 直飛 50 米+ ,但0.4 豆可能要在壓點做做手腳才可以,
因為原裝硬壓點強行壓下去卒起0.4 豆,槓桿原理之下壓點前移,反而會做成「落閘」效果,
頂著粒彈前進而大幅降火。個人認為要將壓點稍稍增寬,但DIY 易,要找個大場看彈道要再擇日。
作者: boscocheng888    時間: 22-1-2018 10:08

引用:
原帖由 銀仔 於 21-1-2018 22:24 發表

師兄, 你改完有無暴走彈??
我改左楓葉510管, 加autobot hop up膠
尋日落場, 間唔中都會有暴走彈, 我諗10發入面有4發 (我打ksc 0.3珠)
但係全日有三四次, 對面40-50米凸半個頭, 比我爆頭 哈哈
作者: 銀仔    時間: 22-1-2018 20:37

引用:
原帖由 boscocheng888 於 22-1-2018 10:08 發表

師兄, 你改完有無暴走彈??
我改左楓葉510管, 加autobot hop up膠
尋日落場, 間唔中都會有暴走彈, 我諗10發入面有4發 (我打ksc 0.3珠)
但係全日有三四次, 對面40-50米凸半個頭, 比我爆頭 哈哈
尋日打真係無暴走彈
我係楓葉510管加粉紅膠,用緊we0.36,有個人都係大約40米凸左頂帽,一下就中
fd就打Ksc 0.3,機測直飛過80米
尋日難得自己團連埋我有8枝狙,隔離團又有玩狙,
唔係講笑,個個枝槍都換左楓葉膠,全部射距都好滿意,平均打80米以上

作者: Dave    時間: 22-1-2018 22:09

引用:
原帖由 銀仔 於 22-1-2018 20:37 發表

尋日打真係無暴走彈
我係楓葉510管加粉紅膠,用緊we0.36,有個人都係大約40米凸左頂帽,一下就中
唔係講笑,個個枝槍都換左 ...
其實飛80 米就好多槍都得...問題係80 米既集彈性...
一般來說玩狙.. 集彈範圍如果超過一張A4 已經冇咩意思( 大概上半身的一邊 )。
90% 入哂一張A4 的最遠距離視為有效距離。
如果飛 80 米,但集彈性係成半架車咁大... 就變反物質步槍了。

順帶一題,在下前個星期才用過AS01 +550 管+0.3 豆+MAPLE 粉紅膠 = 1.9J 測試,
說實話打出來個表現只能說有一定水準,至於80 米云云...抱歉暫時找到不合適的80 米場做CTC 測試。
作者: 天翔翼    時間: 22-1-2018 23:14

引用:
原帖由 Dave 於 22-1-2018 22:09 發表

其實飛80 米就好多槍都得...問題係80 米既集彈性...
一般來說玩狙.. 集彈範圍如果超過一張A4 已經冇咩意思( 大概上半身的一邊 )。
90% 入哂一張A4 的最遠距離視為有效距離。
如果飛 80 米,但集彈性係成半架車 ...
我啱啱就諗緊鬼仔尚且大火力冋Rhop係可以飛到好遠好直,香港2J內80米仲係夠遠夠直咁神奇

加大量缸有冇ching可以比個連結睇下,唔知係咩
本來係諗住買個短管,而且ARES隻stainless steel+carbon 短管真係好夠毒性
不過考慮到成本會爆錶,而且G-SPEC樣式個感覺太短太唔實在(雖然個內管都係510mm),唔係我杯茶唯有先集中改強個表現就算
啱啱買咗舊粉紅膠睇下會唔會比黃膠好啲表現,不過個hopup就嚟爛

作者: boscocheng888    時間: 22-1-2018 23:28

引用:
原帖由 銀仔 於 22-1-2018 20:37 發表

尋日打真係無暴走彈
唔係講笑,個個枝槍都換左 ...
hop up座係唔係用反原裝?
我係用楓葉粉藍膠(autobot), 楓葉6.01管 唔知係膠定係管既問題呢?

我覺得我改完 穩定性不足 距離係夠既 可以係海灣水立方打大對角

作者: boscocheng888    時間: 23-1-2018 12:24

del~

作者: 天翔翼    時間: 23-1-2018 18:15

DIY 磨走啲漆 感覺唔知係核突咗定靚咗,成把SAI出既手拉散彈咁

表現上,換咗條M110降火,用咗狂派粉紅膠,感覺依然係20~30米粒彈就開始跌而且彈道更唔穩定,可能換條楓葉管先知係唔係舊膠同條管唔夾既問題……

圖片附件: 27267722_1616194985127917_1481162686_o.jpg (23-1-2018 18:17, 254.42 KB) / 該附件被下載次數 202

作者: boscocheng888    時間: 24-1-2018 00:08

引用:
原帖由 天翔翼 於 23-1-2018 18:15 發表
DIY 磨走啲漆 感覺唔知係核突咗定靚咗,成把SAI出既手拉散彈咁

表現上,換咗條M110降火,用咗狂派粉紅膠,感覺依然係20~30米粒彈就開始跌而且彈道更唔穩定,可能換條楓葉管先知 ...
師兄加油!
我而家都仲汁緊準度問題 目前40米無問題 可以打入雪糕筒底個洞 但係再遠就唔穩定 仲搵緊辦法搞
作者: 天翔翼    時間: 30-1-2018 18:31

而家把槍換咗管,定咗好多
但而家就出現咗其他問題

當我拉BOLT既時候,個紅色既indicatar稍為咁彈咗出嚟,又會自己縮返入去,將個bolt推返轉頭個就算拉板機枝槍都唔會射
要將條固定Pin敲出嚟先至會射
問題應該係條PIN到,有乜方法可以處理?試過用teflon捲住個活塞令個pin同活塞既接觸點高啲,但冇幾耐又出事,thx
作者: landy    時間: 5-2-2018 23:54

引用:
原帖由 銀仔 於 21-1-2018 23:02 發表
面枕唔記得
師兄可否pm 短匣邊樹買到呀!謝謝

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0