標題: 荃灣單位驚藏16槍械 重案上門拉3人 [打印本頁]

作者: Doughboy    時間: 26-1-2018 13:41     標題: 荃灣單位驚藏16槍械 重案上門拉3人

轉載:【星島日報報道】荃灣住宅單位竟藏有大批槍械,荃灣警區重案組根據線報,今日成功入屋搜查,檢獲至少9支長槍、7支短槍,而且相信部分氣槍經改裝,超過法例的規定的兩焦耳,將三名男子拘捕及扣查槍械,正了解涉案人士動機。

藏槍住宅為荃灣荃德花園L座單位,警方經過追查後,凌晨出動,成功入屋搜查,並在屋內發現16支槍,部分曾作改裝,現時至少有兩支槍超過法例標準,其餘槍械需進一步拆解鑑證。警方亦正調查三人與案件的關係。

又乜事?
作者: tinyau1134    時間: 26-1-2018 17:03

重案!
作者: khkenny2    時間: 26-1-2018 17:08

呢D似係比人搞/被尋仇多D....一係佢就帶曬槍係屋苑周圍行....
作者: 年少無資    時間: 26-1-2018 17:33

應該衰on9周圍同人唱自己有過火收藏
作者: no-name    時間: 26-1-2018 18:07

報紙佬又做標題黨妖魔化 Airsoft
咩驚藏16槍械,去轉槍街咪嚇死左
我肯定編輯娘親屋企驚藏十把刀仲要部份驗到有血蹟 tim ar

BTW 唔知單案咩事,但如果過 J 比人周到就幫唔落了
作者: goodsmile    時間: 26-1-2018 18:11

尼度大把師兄有百六支槍
作者: loveless    時間: 26-1-2018 18:14

引用:
原帖由 goodsmile 於 26-1-2018 18:11 發表
尼度大把師兄有百六支槍
作者: jacko    時間: 26-1-2018 18:38

作者: 槍械老人    時間: 26-1-2018 20:33

作者: bennytsang16    時間: 26-1-2018 22:40

一定係得罪人,或者被人整蠱啦。
作者: rho837    時間: 26-1-2018 23:19

九成得罪左班傞佬或識得傞佬個啲人! 不過幾個麻甩佬住埋一齊都可能有啲野!
作者: Lolanto    時間: 27-1-2018 00:43

Lego槍我有過千支,呢次死緊啦,仲唔輪到我見報

圖片附件: hqdefault.jpg (27-1-2018 00:43, 28.5 KB) / 該附件被下載次數 121

作者: walther    時間: 27-1-2018 09:40

如果我話俾警察聽某某人收藏過蕉槍, 警察係咪就會搜佢屋企 ?
作者: Tango1997    時間: 27-1-2018 09:46

好彩我得四支..... 嚇死寶寶
如果計埋即膠個支玻璃膠槍.... 有五支
作者: sealsman    時間: 27-1-2018 11:04

引用:
原帖由 walther 於 27-1-2018 09:40 發表
如果我話俾警察聽某某人收藏過蕉槍, 警察係咪就會搜佢屋企 ?
求其講兩句就出搜查令 你邊位阿 畀心機讀下書先啦
作者: cwso    時間: 27-1-2018 11:27

如果有人投訴某人收藏過蕉槍呢?
作者: Lolanto    時間: 27-1-2018 11:40

警察做野唔係肓頭烏蠅,你有証有據,佢又踩下線先,夠料就會做野。
作者: kornhill401    時間: 27-1-2018 11:47

新聞話佢地係替人改槍.及有三支超出JJ.
作者: rho837    時間: 27-1-2018 17:53

引用:
原帖由 sealsman 於 27-1-2018 11:04 發表

求其講兩句就出搜查令 你邊位阿 畀心機讀下書先啦
我以前聽過有位人兄做過警察局報案處, 佢話日日有好多人打來報料篤人! 從佢講既故事中,都聽佢講過句: 呀叔! 搜查令唔咪話你話出就出呀

作者: 年少無資    時間: 27-1-2018 17:56

應該係有幫人改過JJ槍,所以先比人搜
作者: sealsman    時間: 27-1-2018 19:46

引用:
原帖由 rho837 於 27-1-2018 17:53 發表

我以前聽過有位人兄做過警察局報案處, 佢話日日有好多人打來報料篤人! 從佢講既故事中,都聽佢講過句: 呀叔! 搜查令唔咪話你話出就出呀
呢庭阿叔公園最多 老師佢過界
警察開槍一定會講做乜唔學外國射手射腳 要打死佢果隻

作者: T-800    時間: 28-1-2018 17:45

引用:
原帖由 sealsman 於 27-1-2018 19:46 發表

外國差人開鎗射手射腳.....?誰說的......?

happy shooting?
作者: rho837    時間: 28-1-2018 18:14

引用:
原帖由 sealsman 於 27-1-2018 19:46 發表

呢啲未夠經典! 最經典係上次在元朗傞館報失物時當場聽到報案室位警察收到個呀叔由深圳打來報案求香港警察處理! 原因係大陸公安唔做野!
作者: sealsman    時間: 28-1-2018 19:11

引用:
原帖由 T-800 於 28-1-2018 17:45 發表

d公園捉棋下阿伯最鍾意以訛傳訛
呢個壇都出現過『外國差人開鎗射手射腳』
以訛傳訛 段章取義 由其係面書d顏色群組出沒特別多 留言笑死你
作者: 年少無資    時間: 28-1-2018 20:58

我聽說外國警察一開槍係會清匣
作者: Dave    時間: 29-1-2018 09:50

引用:
原帖由 年少無資 於 28-1-2018 20:58 發表
我聽說外國警察一開槍係會清匣
氣化測試一定是一雞清匣
作者: Dave    時間: 29-1-2018 09:56

引用:
原帖由 T-800 於 28-1-2018 17:45 發表

應該是揶揄太多民間分析員紙上談兵。
老實,10 米外有條友唔郁,都唔敢話瞄手中手瞄腳中腳,何況對方如果在反抗、逃走或有其他動作。

呢單比較近期的,可以睇下apple 留言幾多專家話:要射應該先射非致命區...
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20171206/20236353
作者: boscocheng888    時間: 29-1-2018 10:25

引用:
原帖由 Dave 於 29-1-2018 09:56 發表

老實,10 米外有條友唔郁,都唔敢話瞄手中手瞄腳中腳,何況對方如果在反抗、逃走或有其他動作。

呢單比較近期的,可以睇下apple 留言幾多專家話:要射應該先射非致命區. ...
BB彈槍無後座力都未必得
作者: Dave    時間: 29-1-2018 10:54

引用:
原帖由 boscocheng888 於 29-1-2018 10:25 發表

BB彈槍無後座力都未必得
真實片段,其實拎左21 尺安全距離,舉埋槍,按對方體格不同( 或者射失 ),也有不同結果。
片中可見對方食完槍之後仍然可以照衝

https://www.youtube.com/watch?v=IC3rmKtgLks
作者: pbay    時間: 29-1-2018 11:10

引用:
原帖由 Dave 於 29-1-2018 09:56 發表

呢單比較近期的,可以睇下apple 留言幾多專家話:要射應該先射非致命區. ...
如果對付榴槤乜乜乜都係三槍headshot, 相信質疑既人會少好多.
作者: Dave    時間: 29-1-2018 11:20

引用:
原帖由 pbay 於 29-1-2018 11:10 發表

如果對付榴槤乜乜乜都係三槍headshot, 相信質疑既人會少好多.
用得致命武力就一定係射到完全解除威脅,唔通射一槍?仲跑緊? 射多槍咩

至於開槍後中頭定係中手真係聽天尤命,尤其是對方跑動中。
作者: no-name    時間: 29-1-2018 11:56

指引唔係不嬲都要瞄心口 ga 咩,要射梗係射面積最大最易中既地方 la,仲得閒瞄四肢同個頭咩
而加跑緊射得中都偷笑了,仲想簡位射
作者: a1353116217    時間: 29-1-2018 12:22     標題: 天下警察一

小题大作,没业绩乱抓人
作者: RCOOH    時間: 29-1-2018 13:20

體格同精神狀態直接影響常規鎗械打中既結果。

香港點38手鎗就唔好提,點45手鎗、5.56步鎗近射一下對於情緒高漲既人一樣冇乜用,正面打入的話,各種彈道凝膠測試都話比你聽粒彈頭係粉碎或翻滾"之前"已經射穿人體正面厚度,d吹到千百樣好既新子彈一樣係咁。

如果唔中要害,人頂到幾多鎗就睇佢忍耐力同戰意,亳無戰意既,中一鎗佢自己投降唔玩,take左浴鹽既,幾個警察集火掃射完全無用,最後迫警察用獨頭彈打爆佢心臟先解決件事。

莫講美國人定中國人,以警察既武力層次同執法需要,要一鎗制敵純粹搞笑。唔係警察特登要清匣,係真人冇拍戲果d 2 fight
6咁脆......
作者: T-800    時間: 29-1-2018 15:53

世界大部分國家警察用鎗的原則:用最少發的子彈令兇徒快速失去活動/攻擊能力…而一般警鎗仍以9mm為大多數,打手打腳能否輕易達成以上的原則?!(尤其在歐美,面對健碩的黑人等!)效果十分有限!
ps.你估下下做戲咁有50沙鷹、44麥林咩?

happy shooting!

作者: dogjumpjump    時間: 29-1-2018 16:23

呢單嘢我又諗起槍王, 哥哥比差佬搜屋

作者: sealsman    時間: 29-1-2018 16:35

引用:
原帖由 T-800 於 29-1-2018 15:53 發表
警察用鎗的原則:用最少發的子彈令兇徒快速失去活動/攻擊能力…而一般警鎗仍以9mm為大多數,打手打腳能否輕易達成以上的原則?!(尤其在歐美,面對健碩的黑人等!)效果十分有限!
ps.你估下下做戲咁有50沙鷹、44麥林咩?

...
你知㗎喇 而家啲人識多兩隻中文字就當自己係網上法官 歪理當真理 斷章取義
主流媒體講乜信乜 香港冇地起樓 要向郊野公園埋手 簡直係一個天大笑話
作者: bennytsang16    時間: 29-1-2018 16:38

警察開槍守則必須射軀體(最大目標),不是射頭或四肢。
又,重案組接報單位內有「槍械」,唔知有無call飛虎隊幫手呢?
作者: Ben_9413    時間: 29-1-2018 17:05

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2018-1-29 16:38 發表
警察開槍守則必須射軀體(最大目標),不是射頭或四肢。
又,重案組接報單位內有「槍械」,唔知有無call飛虎隊幫手呢?
O甘如果剩係突個頭出o黎...點計邊度最大?
作者: horenhim    時間: 30-1-2018 14:35

引用:
原帖由 Ben_9413 於 29-1-2018 17:05 發表

假如此頭不是疑犯......
作者: bennytsang16    時間: 30-1-2018 14:40

剩係突個頭出o黎,即係你睇唔到佢手上係咪持有武器,咁就唔應該開槍。
引用:
原帖由 Ben_9413 於 29-1-2018 17:05 發表

作者: schuetze    時間: 30-1-2018 16:03

引用:
原帖由 RCOOH 於 29-1-2018 13:20 發表
體格同精神狀態直接影響常規鎗械打中既結果。

香港點38手鎗就唔好提,點45手鎗、5.56步鎗近射一下對於情緒高漲既人一樣冇乜用,正面打入的話,各種彈道凝膠測試都話比你聽粒彈頭係粉碎或翻滾"之前"已經射穿人體正 ...
改用黑爪弹囉,穿透弱。
作者: T-800    時間: 30-1-2018 20:34

引用:
原帖由 schuetze 於 30-1-2018 16:03 發表

改用黑爪弹囉,穿透弱。
做戲就得。。。

Happy shooting!

作者: Ben_9413    時間: 30-1-2018 21:15

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2018-1-30 14:40 發表
剩係突個頭出o黎,即係你睇唔到佢手上係咪持有武器,咁就唔應該開槍。   
你會點揀?

圖片附件: 91Dz6Bs+JmL._SY679_.jpg (30-1-2018 21:15, 85.9 KB) / 該附件被下載次數 112

作者: T-800    時間: 30-1-2018 21:32

引用:
原帖由 Ben_9413 於 30-1-2018 21:15 發表

你會點揀?

射個女人一了百了。。。

作者: hang2    時間: 30-1-2018 21:38

吾好話外國吾會射手射腳

https://youtu.be/BVnwkDbeARw
作者: loveless    時間: 30-1-2018 21:40

引用:
原帖由 Ben_9413 於 30-1-2018 21:15 發表

你會點揀?

梗係800碼外一槍打斷佢食指先o拉
作者: T-800    時間: 30-1-2018 22:01

引用:
原帖由 hang2 於 30-1-2018 21:38 發表
吾好話外國吾會射手射腳

係射佢手上支左輪,唔係射手腳喎。。。
Ps.次次開鎗都有咁多士拉扒咩...呢D 「K屎」百中無一喎!
只能說個士拉扒鎗法差,或者個想自杀既疑犯唔好彩。。。

作者: sealsman    時間: 30-1-2018 23:20

引用:
原帖由 hang2 於 30-1-2018 21:38 發表
吾好話外國吾會射手射腳

普通話:wú 。 客家方言第一人稱代詞,讀:ngái。 複數為:吾等、吾等人。 見《三國演義》第一回:其人曰:「吾姓關名羽......」 飛曰:「吾莊後有一桃園......」
作者: a1353116217    時間: 31-1-2018 13:05

紙上談兵
作者: pbay    時間: 31-1-2018 14:39

引用:
原帖由 T-800 於 30-1-2018 21:32 發表

射個女人一了百了。。。

學鐵甲威龍, 射穿女人條裙, 中男人蛋蛋
作者: Ben_9413    時間: 31-1-2018 14:43

引用:
原帖由 pbay 於 2018-1-31 14:39 發表

學鐵甲威龍, 射穿女人條裙, 中男人蛋蛋

師兄識 D o野

圖片附件: robocop_03.jpg (31-1-2018 14:43, 66.58 KB) / 該附件被下載次數 123

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0