標題: 粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則 [打印本頁]

作者: horenhim    時間: 12-2-2018 11:45     標題: 粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180212/s00001/1518393993813

一輛七人車昨日在元朗區涉嫌違例被交警截查時,沿粉嶺公路高速逃走10公里,因警方封路收掣不及撞向被截停車輛,釀成5車連環相撞,七人車司機及乘客傷重死亡,另有4人受傷。有網民上載聲稱事發前一刻行車紀錄儀片段,顯示車禍可能跟交通警指示受撞車輛停下有關,但警方表示當時交通警員示意車輛慢駛絕對合乎規則。

What......................
作者: Dave    時間: 12-2-2018 12:09

唔好講咁多,睇下「普世價值」美佬點樣截哂成條街D 車去做肉盾再講野

https://youtu.be/eEqXJ5fxWqE?t=24
作者: horenhim    時間: 12-2-2018 12:13

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 12:09 發表
唔好講咁多,睇下「普世價值」美佬點樣截哂成條街D 車去做肉盾再講野

https://youtu.be/eEqXJ5fxWqE?t=24
下! 又關美國事!
作者: Dave    時間: 12-2-2018 12:19

引用:
原帖由 horenhim 於 12-2-2018 12:13 發表

下! 又關美國事!
香港興,三句唔埋就睇下外國點做,之後再丟香港班9 官 / 黑警

之後外國原來做得仲衰時就話香港同人冇得直接比較,或者再黎就係話:鬼唔望下次比人撞死既係你屋企人。

BTW 有人受傷冇人想,
但又要嚴己嚴人,
既然覺得警方做得不妥,又有冇其他選擇?

1 - 設立多架警車的路障,比傻佬撞 ( 請先解決時間問題,瘋狂駕駛中 ),不過設得路障都係會有市民停車係度...除非可以等全部市民過哂再9 秒9 SET BLOCK 岩岩好攔住個狂駕者
2 - 由佢走 ( 萬一條友撞死其他人邊個埋單? )
3 - 搵架直升機上面整個M82 狙擊手一槍打爆佢個車頭 ( 我見何里活的戲係咁,應該唔難 )
4 - 全香港電台播獅子山下,期望車手知錯能改

真心唔知點做先岩

作者: 0o0p    時間: 12-2-2018 12:23

警察聰明 識得就地取材建立路障
如果用警車黎攔截 有任何損傷咁反而要用納稅人既錢
作者: horenhim    時間: 12-2-2018 12:27

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 12:19 發表

香港興,三句唔埋就睇下外國點做,之後再丟香港班9 官 / 黑警

之後外國原來做得仲衰時就話香港同人冇得直接比較,或者再黎就係話:鬼唔望下次比人撞死既係你屋企人。

但又要嚴 ...
警察保護市民不是首要責任嗎? 這是常識吧, 不用問美國!
作者: reniless    時間: 12-2-2018 12:41

用旦克攔車。

圖片附件: maxresdefault.jpg (12-2-2018 12:41, 398.67 KB) / 該附件被下載次數 179

圖片附件: t012f5602069f0b00ff.jpg (12-2-2018 12:41, 54.46 KB) / 該附件被下載次數 178

圖片附件: vlcsnap-2015-02-24-22h14m10s238.jpg (12-2-2018 12:41, 129.06 KB) / 該附件被下載次數 161

作者: Dave    時間: 12-2-2018 13:12

引用:
原帖由 horenhim 於 12-2-2018 12:27 發表

警察保護市民不是首要責任嗎? 這是常識吧, 不用問美國!
其實睇番車CAM 尾片,架車個速度冇140 都150 KM,衝到上黎都 4~ 5 秒,明顯冇收油又以為夠位而自己手車又屎,
扭來扭去成架失控直撞前面凌治。睇番地圖成條粉領公路根本一條直線,無咩灣位,好難話睇唔到前面路面狀況(PS. 尋日天朗氣清,日間 )。

在下認為是個傻佬司機以為夠位過踩恆油衝點知自己撞死自己。
成條粉領公路幾乎是一條直線3, 4 公里,前面慢車一公里外都已經望到,唔渣車既可以坐架巴士去望下。

係01 同毒果先寫得出甚麼「突然截龍,後車收掣不及引起意外」呢D 鬼話... 但又真係有人信。

作者: tonyecl    時間: 12-2-2018 13:20

除非有人可以比到個更可行地係短時間內截停架車既方法, 如果唔係唔覺得做法有咩問題。
由佢繼續左穿右插個人覺得更危險
作者: RCOOH    時間: 12-2-2018 13:22

殺大賠細係最正路做法。

攔車導致人為交通擠塞,迫目標車輛減速、改道或令疑犯棄車、撞車,增加可以攔截既時間同機率,將傷害範圍壓縮係攔截區,避免多方持續追逐引致更嚴重、更大範圍傷害。

撞爛幾架車,就算超跑都好,唔撞殘人撞死人政府大不了賠幾千個 (隔住架車撞中都起碼冇咁傷),荷里活式鬥追一陣間鏟上行人路車死十個八個或者撞入金鋪打爛左隻和田玉,班拾玖大狀告起上黎隨時億億聲咁賠,加上輿論有排煩,實際都有排封路搜證善後,經濟損失幾多個?仲有政府處理每項個案既人事開支、興訟開支、醫療補貼......撞瓜十個八個,嚇親一百幾十個然後又心臟病發又流產又士多啤梨橙,政府要無辜洗既錢,絕對唔止幾千個!

攻聞擋又黎抽水,叫隻羊onQ出去民主神功護體徒手截車啦!笨!

警察要保護市民,但唔等於市民大X哂唔掂得,你要保護家人,有狗亂咬你個細路,話之佢藏㹴都照打獲勁呀!唔通講個演講叫佢放下舊肉,立地成狒狒丫?

作者: RCOOH    時間: 12-2-2018 13:37

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 12:19 發表

但又要嚴 ...
訓練超時空軍團兵
作者: horenhim    時間: 12-2-2018 13:52

後面有車快駛, 叫前面車輛慢駛, 怎會是照顧安全?
常識都被交通意外撞走了
作者: loveless    時間: 12-2-2018 14:05

引用:
原帖由 reniless 於 12-2-2018 12:41 發表
用旦克攔車。
Taxi 2
作者: pbay    時間: 12-2-2018 14:10

我唔明點解要追, 一路追佢一路加速,  然後搵市民做road block, 搞到撞死人,
美國咁大就話驚佢走到無影姐,
香港咁細, 咁多CCTV, 走得去邊 ?

佢走到咁上下無人追自然停車, 到時再去捉人唔得咩 ?  
作者: ptqw    時間: 12-2-2018 14:10

追得就唔安全
所以最安全做法係唔好追

到時又有人話:警察視若無暏,有法不依

當架架車都成百公里行緊,個可疑人仲用百幾公里行(可能左穿右插),到底邊個更唔安全?

作者: pbay    時間: 12-2-2018 14:14

引用:
原帖由 tonyecl 於 12-2-2018 13:20 發表
除非有人可以比到個更可行地係短時間內截停架車既方法, 如果唔係唔覺得做法有咩問題。
由佢繼續左穿右插個人覺得更危險
警方無呢d配備咩 ?

作者: Dave    時間: 12-2-2018 14:18

引用:
原帖由 pbay 於 12-2-2018 14:14 發表

警方無呢d配備咩 ?
有,但電單車唔會放得落,之前警訊有介紹過係衝鋒車上有。

問題係只岩用係D 冇咩車既路段上面,見到傻車就黎果陣就拖住呢條野9 秒9 拉長佢吉爆佢,
然而香港未必度度岩用,事發地點咁,車來車往,跟本不會出現「清場」狀態,否則前面十幾架市民炒埋一碟點算...
作者: loveless    時間: 12-2-2018 14:20

警方做乜都錯---->警方做乜都鬧--->進化----->警方乜都唔做---->繼續鬧警方

反正做乜都X一餐至C服, 不如hea做算o拉,
追唔到o米由佢o羅,  
撞瓜幾件o米由佢o羅
反正截又鬧, 唔截又鬧
一句唔夠人快已盡力兼要考慮市民安全,
幾句PR說話射走晒搞掂,
返去再填form申請50架法拉利警車.
反正有又鬧, 冇又鬧..
作者: loveless    時間: 12-2-2018 14:24

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 14:18 發表

有,但電單車唔會放得落,之前警訊有介紹過係衝鋒車上有。

問題係只岩用係D 冇咩車既路段上面,見到傻車就黎果陣就拖住呢條野9 秒9 拉長佢吉爆佢,
然而香港未必度度岩用,事發地點咁,車來車往,跟本不會出 ...
高速用呢D死得o拉.

不過冇又係鬧
有而唔用又係鬧
用o左變炮彈掃廿架就鬧得更甘..
作者: walther    時間: 12-2-2018 14:25

美國唔同, 地方大, 佢可以走好遠, 香港你走得去邊 ? 度度都係天眼, 放佢走應該可以好快刮到佢, 用市民車輛做人盾我覺得唔可以接受.
作者: gtoray    時間: 12-2-2018 14:25

引用:
原帖由 pbay 於 12-2-2018 14:10 發表
我唔明點解要追, 一路追佢一路加速,  然後搵市民做road block, 搞到撞死人,
美國咁大就話驚佢走到無影姐,
香港咁細, 咁多CCTV, 走得去邊 ?

佢走到咁上下無人追自然停車, 到時再去捉人唔得咩 ?  
咁講法,所有逃跑既疑犯都唔洗追
由佢走,之後慢慢捉,又走,又由佢
作者: reniless    時間: 12-2-2018 14:27

引用:
原帖由 loveless 於 12-2-2018 14:05 發表

Taxi 2
Taxi 3 法國愛情動作片。
由白靈傾力演出。

作者: RCOOH    時間: 12-2-2018 14:28

高速行駛突然爆胎既話成架車起飛都似,陣間炮彈飛車無敵風火輪又賴警察架啦。

高速車輛就算被PIT都有可能失控反轉......
作者: horenhim    時間: 12-2-2018 14:28

引用:
原帖由 loveless 於 12-2-2018 14:20 發表
警方做乜都錯---->警方做乜都鬧--->進化----->警方乜都唔做---->繼續鬧警方

反正做乜都X一餐至C服, 不如hea做算o拉,
追唔到o米由佢o羅,  
撞瓜幾件o米由佢o羅
反正截又鬧, 唔截又鬧
一句唔夠人快已盡力兼要考 ...
警方做乜都冇錯=>警方傷及無辜都冇錯=>守法都是死=>冇人守法
e......
作者: walther    時間: 12-2-2018 14:30

引用:
原帖由 gtoray 於 12-2-2018 14:25 發表

追人點可以同追車相題並論 ? 危險性差好遠喎 !
作者: Dave    時間: 12-2-2018 14:32

引用:
原帖由 walther 於 12-2-2018 14:25 發表
美國唔同, 地方大, 佢可以走好遠, 香港你走得去邊 ? 度度都係天眼, 放佢走應該可以好快刮到佢, 用市民車輛做人盾我覺得唔可以接受.
個人認為個PC 冇諗過條友傻到會唔收油撞埋來...佢自己都入埋廠。

其實好多野都係建基於估計,警察「估計」犯人收油停車,但事如願違條友唔收油直接撞。

而好多事後孔明都「估計」可以放走佢慢慢捉,並「假設」一架高速行駛既車係公路上不會有意外,更「假設」個司機入左市區會停車落車走人之後比人捉到好開心天台bbq ending。
萬一事與願違,結果可以係條友係公路度瘋狂駕駛,引到多架汽車失控,多人受傷,最後撞入沙田市區巴士站,5 人死亡1 人危怠...司機逃逸。

有冇可能呢?有wo.. 咁點解孔明可以假設...警察就唔可以呢?
作者: Dave    時間: 12-2-2018 14:34

引用:
原帖由 gtoray 於 12-2-2018 14:25 發表

得既... 明年起所有香港市民都要體內植入晶片加體溫充電gps ,一天都光哂
作者: loveless    時間: 12-2-2018 14:51

引用:
原帖由 reniless 於 12-2-2018 14:27 發表

Taxi 3 法國愛情動作片。
由白靈傾力演出。
白靈幾得意,  
可以好極端,
餃子係一種格,
Crank完全另一種格
作者: 0o0p    時間: 12-2-2018 15:33

呢個情況如果有無人機 機上有測速有鏡頭有GPS
一下子吸落去車頭同司機影返幅沙龍你話幾好呢

作者: LCH925    時間: 12-2-2018 15:58

琴日三軍打完GMAE親眼見住佢比差佬追,唔夠五分鐘就炒左
係條公路到玩手機玩左最少半個鐘
作者: jn_jona    時間: 12-2-2018 16:14

生命作賭注 留下了英雄故事
作者: inl    時間: 12-2-2018 16:30

試過公路前面撞車,我就停喺最尾位,一路望住後鏡一路驚,真係有架hiace收唔切直衝上嚟,佢急扭呔向左避撞到慢線巴士

下次你地試下望住後鏡
作者: sealsman    時間: 12-2-2018 16:33

引用:
原帖由 0o0p 於 12-2-2018 12:23 發表
警察聰明 識得就地取材建立路障
如果用警車黎攔截 有任何損傷咁反而要用納稅人既錢
咁唯有希望下次你全家係前車 再讚警察聰明啦
作者: jacko    時間: 12-2-2018 16:45

引用:
原帖由 sealsman 於 12-2-2018 16:33 發表

咁唯有希望下次你全家係前車 再讚警察聰明啦
正所謂禍不及家人,無論對錯,注意一下言詞
作者: jacko    時間: 12-2-2018 16:58

引用:
原帖由 walther 於 12-2-2018 14:30 發表

無分別:警察追犯人,犯人走,途中撞低個大肚婆/啊伯/啊婆/細路⋯⋯⋯⋯⋯
作者: walther    時間: 12-2-2018 16:58

引用:
原帖由 jacko 於 12-2-2018 16:45 發表

呢位人士好似冇咁既概念
作者: jacko    時間: 12-2-2018 17:00

和平討論,自己言詞自己負責,唔好拉家人落水
作者: MG-42    時間: 12-2-2018 17:14

作者: 0o0p    時間: 12-2-2018 17:21

引用:
原帖由 jacko 於 12-2-2018 05:00 PM 發表
和平討論,自己言詞自己負責,唔好拉家人落水
佢既反應只係反映出佢理解同思考能力
作者: wing383    時間: 12-2-2018 17:21

一張圖解釋哂....大家都無錯

作者: jacko    時間: 12-2-2018 17:26

當然,事後咁多時間咁多人一齊討論,一定有更多好方法,但當時可能時間緊迫,可能警員經驗唔夠,又或者當其時呢個已經係最好嘅方法減低傷亡,無人知,大家未做過嗰個位,而家點講都係事後孔明
作者: walther    時間: 12-2-2018 17:29

引用:
原帖由 wing383 於 12-2-2018 17:21 發表
一張圖解釋哂....大家都無錯

咁咪任何事都冇空間討論對錯囉 ? 巴士佬喳得慢又有人鬧,喳得快又俾人告誤殺,想點姐 ? 自己鍾意點喳咪點喳囉. 駛咩理人咁多吖.
作者: sealsman    時間: 12-2-2018 17:30

引用:
原帖由 jacko 於 12-2-2018 16:45 發表

會留意返 唔好意思
個交警咁做 架車有細路死硬 得司機無斷頸都偷笑
前後截車 高速公路又有隱形戰車 highway patrol 吊佢尾趕佢落市區/警車做布袋陣/前車拖慢離撞點都好過直炒前車掛
作者: horenhim    時間: 12-2-2018 17:36

引用:

草管人命都要同聲同氣, 難免有人講難聽說話
作者: tf141    時間: 12-2-2018 17:39

引用:
原帖由 walther 於 12-2-2018 14:30 發表

咁講法,所有逃跑既疑犯一上車都唔洗追
由佢上車走,之後慢慢捉,又上車走,又由佢
作者: 閒雜人等    時間: 12-2-2018 17:40

只可以講警察呢次賭輸左
但人係自私的
如果有日你坐/揸緊既車比警察截停,要求拎來做路障截停後面逃亡緊既車
你可以唔肯而走人
又有幾多人會應承先?
只係今次事件上冇人有得選擇
作者: wing383    時間: 12-2-2018 17:41

引用:
原帖由 sealsman 於 12-2-2018 17:30 發表

會留意返 唔好意思
個交警咁做 架車有細路死硬 得司機無斷頸都偷笑
前後截車 高速公路又有隱形戰車 highway patrol 吊佢尾趕佢落市區/警車做布袋陣/前車拖慢離撞點都好過直炒前車掛
不如師兄講多少少由發現佢可疑之後再點樣唔令佢暴走之下吊佢尾可以成功拘捕佢吖,聽少少已經令人好期待了
作者: pbay    時間: 12-2-2018 17:45

引用:
原帖由 RCOOH 於 12-2-2018 14:28 發表
高速行駛突然爆胎既話成架車起飛都似,陣間炮彈飛車無敵風火輪又賴警察架啦。

高速車輛就算被PIT都有可能失控反轉......
碌都爆埋仲可以飛幾遠 ?
而且佢高速爆胎佢死佢事....
但用其他市民做人肉路障, 無辜者死左, 點賠俾人?
作者: sealsman    時間: 12-2-2018 17:53

引用:
原帖由 wing383 於 12-2-2018 17:41 發表

不如師兄講多少少由發現佢可疑之後再點樣唔令佢暴走之下吊佢尾可以成功拘捕佢吖,聽少少已經令人好期待了
有講過唔令佢暴走
呢d應該d都係香港警察成功拘捕捉飛車案件
https://www.youtube.com/watch?v=apCrXS0H7u8
https://www.youtube.com/watch?v=w2nl6c9_3xY
https://www.youtube.com/watch?v=UcWdIAXs8ZY
https://www.youtube.com/watch?v=FZuE6YVD1KI
作者: MG-42    時間: 12-2-2018 17:53

作者: ptqw    時間: 12-2-2018 17:53

但爆左胎後架車依舊可行,到時架賊車失控撞到架日本車又會點計?
佢呢啲唔係可以立即剎停部車
作者: ptqw    時間: 12-2-2018 17:55

都係嗰句,警察投降垂手唔做咪無事
作者: MG-42    時間: 12-2-2018 18:00

作者: pbay    時間: 12-2-2018 18:00

引用:
原帖由 jacko 於 12-2-2018 17:26 發表
當然,事後咁多時間咁多人一齊討論,一定有更多好方法,但當時可能時間緊迫,可能警員經驗唔夠,又或者當其時呢個已經係最好既方法減低傷亡,無人知,大家未做過嗰個位,而家點講都係事後孔明
2009年發生過了, 當時警務薯長話左檢討, 唔知檢左去邊姐
作者: wing383    時間: 12-2-2018 18:06

引用:
原帖由 sealsman 於 12-2-2018 17:53 發表

有講過唔令佢暴走
呢d應該d都係香港警察成功拘捕捉飛車案件
https://www.youtube.com/watch?v=apCrXS0H7u8
https://www.youtube.com/watch?v=w2nl6c9_3xY
https://www.youtube.com/watch?v=UcWdI ...
無辦法令佢唔暴走仲趕佢落市區?????
作者: MG-42    時間: 12-2-2018 18:06

作者: wing383    時間: 12-2-2018 18:13

都係果句,所以網上世界,人人可以做Trump Trump, 人人可以做金仔,人人可以做凸手,人人可以乜乜乜.....
作者: tf141    時間: 12-2-2018 18:20

引用:
原帖由 MG-42 於 12-2-2018 18:00 發表

追係警方既工作 , 路障不是市民的工作

就算要排警察優先次序 , 你唔會話捉疑犯 優先過 保護市民嘛?  乜學堂咁教架咩???
捉賊同保護市民本來就係同一樣野
作者: ptqw    時間: 12-2-2018 18:28

咁又係,搞到咁一定訓練不足啦,搞到一鍋粥

未知神閣下有何高見俾訓練不足的警員?   可以安全地截停高速逃逸中的車?
作者: 0o0p    時間: 12-2-2018 18:59

引用:
原帖由 ptqw 於 12-2-2018 06:28 PM 發表
咁又係,搞到咁一定訓練不足啦,搞到一鍋粥

未知神閣下有何高見俾訓練不足的警員?   可以安全地截停高速逃逸中的車?
https://youtu.be/mUrfgU49WOI

作者: Dave    時間: 12-2-2018 19:21

引用:
原帖由 horenhim 於 12-2-2018 17:36 發表

草管人命都要同聲同氣, 難免有人講難聽說話
話說在下大女出世正值占中占旺,地點係伊院,平時7 個字的車程變成兩個多小時,
分娩果次都係,時止今日我都冇為呢件事丟久班黃絲,是否而家要補番?

有時D 野口臭無教養郁下就鬧人全家根本是人品問題,衰就認左佢,關咩「人命財產」事呢?
法官日日都對住呢D「人命財產」,唔通日日丟D 犯母親乎?
作者: ptqw    時間: 12-2-2018 20:02     標題: 回覆 60# 的帖子

作者: 暈又暈    時間: 12-2-2018 20:41

當年某一次,小弟曾經問過:
為什麼沒有人批評犯事的賊,反而去批評捉拿賊人的警察?
傳媒的力量矣

另外,拋開情緒發言,將來有沒有更好的方法處理?  問到這個問題的時候,我想沒有車牌或者雪藏牌的可以封口了,子非魚,焉知條魚會inch我塑化啫
作者: RCOOH    時間: 12-2-2018 20:45

如果犯法既人知道佢會害人害己,佢根本唔會犯法,警察可以失業鳥。

車,一直都係合法擁有既大殺傷力武器。呢個世界有物理,攔一架高速既車係危險既事,亦無法避免危險狀況發生。就算公認有效既PIT,頂後轆截停大法,頂中高速車輛隨時令對方反車,當場賣鴨蛋。而且高速行駛時中釘板又係大件事,司機唔剎車還好,一剎就反硬,炸籃咁責到前車或者飛落橋責中人地間屋,死傷更慘重。

凡有對抗性既活動都會有傷害,甚至誤中無辜,每年有幾多人中流波受傷?同時,現實捉賊果陣,賊既心理唔到你控制,而一架車衝擊力係幾噸,唔係1.9999焦,警察只能兩害取其輕,用最少死傷達成制止犯罪既目標。

警察指揮係睇大局,唔係我地平民百姓一味睇自己,計婆仔數,可以減少傷害係重要,但對於無可避免既傷害,至少以而家科技無可避免既傷害,佢地只能夠整污槽自己雙手。

除非假以時日發明左Dead Space既靜態力場或者紅警既超時空傳送,否則有咩可以做?

作者: loveless    時間: 12-2-2018 21:23

引用:
原帖由 RCOOH 於 12-2-2018 20:45 發表
如果犯法既人知道佢會害人害己,佢根本唔會犯法,警察可以失業鳥。

車,一直都係合法擁有既大殺傷力武器。呢個世界有物理,攔一架高速既車係危險既事,亦無法避免危險狀況發生。就算公認有效既PIT,頂後轆截停大法 ...
首先,警察唔會失業,
大家有晒共識警隊唯一既工作,就係追打同欺壓手無寸鐵既和平示威者。
亦因為警察理所當然地係無能兼廢既,於是佢地好合理地連唯一既工作都做唔好。
作者: Ben_9413    時間: 12-2-2018 21:57

引用:
原帖由 loveless 於 2018-2-12 21:23 發表

首先,警察唔會失業,
大家有晒共識警隊唯一既工作,就係追打同欺壓手無寸鐵既和平示威者。
亦因為警察理所當然地係無能兼廢既,於是佢地好合理地連唯一既工作都做唔好。
曲到圓
作者: yiuyiusiu    時間: 12-2-2018 23:24

咁個犯同共犯都死左,前車損毀同傷亡邊個負責?
其實人肉路障真係唔係第一次,之前用黎擋十架左右既非法賽車,今次係捉一架瘋狂駕駛。
比架車你做路障我完全唔係問題,不過警察方面要擔保有人賠全額!
同必需叫我落車行開一二邊確定自己同同車人安全,追十公里隨時只係幾分鐘,我唔信交通部夠時間反應落柯打用市做路障!定係散仔行街既都有警權令市民處於有人生安全問題?
不過又真,警察不嬲都當市民係犯。我諗無幾多窮人未受過警察既粗俗既對待
作者: queen    時間: 12-2-2018 23:31

用o個D鐵釘, 又或者用警車set road block, 先訣條件係要目標車倆前面無車, 又或者同前車有足夠距離, 可以等目標車倆的前車駛過封鎖線後有足夠時間"關閘"......

但係睇片目標車倆同前車距離只得數秒, 有人真係認為警車可以於目標車倆前車駛過封鎖線後的數秒夠時間放釘用警車set road block????????
作者: walther    時間: 13-2-2018 00:20

幾年前有警察逆線追車,十足十拍戲咁, 其實條友只係喳大膽車, 係咪真係要冒咁大危險咁追佢 ? 我唔似呢度D師兄咁有警察既專業知識, 只係覺得冇必要.

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20131005/18450803
作者: wing383    時間: 13-2-2018 00:37

引用:
原帖由 walther 於 13-2-2018 00:20 發表
幾年前有警察逆線追車,十足十拍戲咁, 其實條友只係喳大膽車, 係咪真係要冒咁大危險咁追佢 ? 我唔似呢度D師兄咁有警察既專業知識, 只係覺得冇必要.

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20131005/ ...
科技真係日新月異,未截停未知乜水喺車之前已經知道衰咩
作者: wing383    時間: 13-2-2018 00:53

引用:
原帖由 walther 於 13-2-2018 00:20 發表

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20131005/ ...
緊急呼籲,D馬後面已經無位剩啦,請各高人收返埋D炮啦
作者: type38    時間: 13-2-2018 02:25

先不論單野啱唔啱, 貴為總督察做緊LIVE 都比人問到口啞啞, 答非所問

https://www.facebook.com/parttimejob/videos/10155888767096539/
作者: laiwangkai    時間: 13-2-2018 05:15     標題: 回覆 69# 的帖子

師兄搵你查案堅係一流
作者: walther    時間: 13-2-2018 08:22

........

作者: walther    時間: 13-2-2018 08:25

引用:
原帖由 wing383 於 13-2-2018 00:37 發表

科技真係日新月異,未截停未知乜水喺車之前已經知道衰咩
根據報導,佢只係無交罰款俾人通緝. 唔係殺人打劫. 警察認到個車牌,所以追佢. 我都試過唔記得交罰款,都只係收到法庭信, 冇警察破門入屋喎, 原來冇交罰款係師兄眼中係咁大件事

作者: wing383    時間: 13-2-2018 08:52

引用:
原帖由 walther 於 13-2-2018 08:25 發表

根據報導,佢只係無交罰款俾人通緝. 唔係殺人打劫. 警察認到個車牌,所以追佢. 我都試過唔記得交罰款,都只係收到法庭信, 冇警察破門入屋喎, 原來冇交罰款係師兄眼中係咁大件事
其實睇每件事最好自己消化
作者: wing383    時間: 13-2-2018 08:53

引用:
原帖由 walther 於 13-2-2018 08:25 發表

其實睇每件事最好自己消化一下,唔好淨係吸收別人消化完既野,如果唔係同食咩無乜分別啊.....
作者: ptqw    時間: 13-2-2018 09:05     標題: 回覆 75# 的帖子

引用:

師兄,根據你嘅轉載,個駕駛人士唔只係欠交罰款

以下係報導最後2段:
被捕司機朱振偉(33歲)事後被證實已停牌數個月,因違反交通條例無交罰款而被通緝,當時車上接載着24歲的內地女友,在駕車往沙田美田邨途中,遇上警方的隱形戰車,辨識到該輛白色凌志汽車有可疑,他作賊心虛下逃走,警方事後在其車尾箱撿獲四個由他登記的車牌、雨具及單車鏈等雜物。

朱在庭上承認危險駕駛、停牌期間駕駛、駕駛無牌車輛、沒有第三保、改動擋風玻璃、改動窗門、使用非良好狀態車輛七項控罪,最終被判囚半年、罰款2.5萬元及停牌3年。

或許我有選擇性失明   要去睇醫生驗驗眼
作者: Ben_9413    時間: 13-2-2018 09:43

引用:
原帖由 walther 於 2018-2-13 08:25 發表

好似o吾止交通違規 仲有一身刑事案底

https://www.singtao.com.au/172-即時/300787-【粉嶺車禍】七人車司機案底纍纍-曾涉超速危駕遭「釘牌」/

【粉嶺車禍】司機無身份證明文件 男乘客曾涉超速危駕遭「釘牌」

粉嶺今午發生奪命車禍,一輛七人車疑因超速遭警察電單車追截,期間失控撞向另外3部私家車,造成2人死亡,包括七人車司機及一名男乘客。據悉,涉事七人車司機身上無身份證明文件,至於男乘客37歲姓鍾,曾因超速、切雙白線、危駕等問題,於2011年被吊銷駕駛執照,目前持有「P牌」,未完成駕駛考試。

消息指,鍾案底纍纍,除涉及危駕等問題外,更曾因販毒、刑毀等罪名被捕。警方初步不排除追截期間,有人「心慌慌」,遂狂飆避開追截。
作者: horenhim    時間: 13-2-2018 10:38

引用:
原帖由 Dave 於 12-2-2018 19:21 發表

話說在下大女出世正值占中占旺,地點係伊院,平時7 個字的車程變成兩個多小時,
分娩果次都係,時止今日我都冇為呢件事丟久班黃絲,是否而家要補番?

有時D 野口臭無教養郁下就鬧人全家根本是人品問題,衰就 ...
你寶貴的2小時可以用性命相比?
我真的無語.....你對便是了
作者: MG-42    時間: 13-2-2018 10:42

作者: Dave    時間: 13-2-2018 10:49

引用:
原帖由 horenhim 於 13-2-2018 10:38 發表

劣根兄又話「草管人命都要同聲同氣, 難免有人講難聽說話」,未出生的嬰兒不算人命?
我概念上人人都有媽生的,估計劣根兄應該都有,或者你對分娩冇咩常識,
君不知孕婦生產都是在鬼門關前行了一轉,最完美當是是預產期早一天入定去慢慢等,
但大部份都不是,或遲或早,萬一早了又去不到醫院,結果可大可小。
劣根兄可能無咩相關常識,「才2 小時」這種話才可說得出口,真是笑不出sorry。

得閒睇多d 書,他日結婚生仔時有個概念,這才對得住太太。
( 如果劣根兄已為人父,那就失敬哂,瀟灑也 )

順帶一題「草管人命都要同聲同氣, 難免有人講難聽說話」不敢苟同,
處變而不驚,遇大事而沈著應對,從來都是成熟的表現,
發飆謾罵,三歲小孩比你強,但成年人,尚以為這是可取之事,更以遇大事而爆粗為喜,只能笑而不語。

作者: loveless    時間: 13-2-2018 10:50

引用:
原帖由 horenhim 於 13-2-2018 10:38 發表

好似講緊日常言談口德, 同是次涉事人同物無關
作者: MG-42    時間: 13-2-2018 10:54

作者: loveless    時間: 13-2-2018 11:01

實時即刻點處理,
同事後滋油淡定例出由石器時代開始七州四洋每個個案處理手法利弊取捨,
係兩回事.
作者: Dave    時間: 13-2-2018 11:01

引用:
原帖由 MG-42 於 13-2-2018 10:54 發表

唔好試圖張即時既市民性命危險, 淡化成保護市民再與捉賊持平

除非你覺得即時既人命安危不及捉賊重要..

再講... 就算搵市民頂, 果條單程路你都唔洗搵個開始落斜盲位,根本明係等個賊睇唔到前面有車擋住,要佢 ...
其實除非上完斜再落斜 ( 仲要相當斜果種 ),否則呢d 高低起伏不會睇不到前車...同埋落斜反而睇得更遠...
何況犯人是7 人車,相當之高身。
作者: ++朗++    時間: 13-2-2018 11:02

上星期搶咗箱錢ge南亞幫, 追完一輪車都仲有一個在逃
唔追? 一個都捉唔到呀

其實追完post 我都睇唔到有啲咩更好ge方案提出
如果唔追, 個個都去打刧啦
反正只要市民有危險就唔會追嫁啦
作者: pbay    時間: 13-2-2018 11:03

其實係有明確指引 "如發覺追截帶來的危險,較停止追截大,又或追截已超出警方的能力,就應停止。"
-----------------
追截危險大要停止行動

據了解,《警察通例》第12章29條列明,警務人員只有在拘捕有合理懷疑觸犯嚴重或暴力罪行的人,或駕駛者涉危險駕駛,就可採取追截行動。但如發覺追截帶來的危險,較停止追截大,又或追截已超出警方的能力,就應停止。而按《警察通例》第41章,在特殊情況下截停車輛,需獲警司或以上級別人士批准。

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... %E6%9C%AA%E8%A7%A3-
作者: goodsmile    時間: 13-2-2018 11:04

引用:
原帖由 Ben_9413 於 13-2-2018 09:43 發表

好似o吾止交通違規 仲有一身刑事案底

https://www.singtao.com.au/172-即時/300787-【粉嶺車禍】七人車司機案底纍纍-曾涉超速危駕遭「釘牌」/

【粉嶺車禍】司機無身份證明文件 男乘客曾涉超速危駕遭「 ...
https://www.youtube.com/watch?v=Igj6dMZIWWM
原來死者係佢,威啦上次已經比隱形戰車追左幾公里
作者: MG-42    時間: 13-2-2018 11:06

作者: MG-42    時間: 13-2-2018 11:10

作者: pbay    時間: 13-2-2018 11:17

一哥致歉 查人肉路障
頭條 2009-07-15  
http://hd.stheadline.com/news_to ... ?sid=1788&nt=np

「警方承認在觀塘繞道以市民作「人肉路障」堵截非法賽車做法錯誤,警務處處長鄧竟成就任警隊「一哥」兩年多來,昨首次公開向市民及涉事件司機道歉,承諾作出調查及檢討改善。消息稱,就「一哥」公開道歉,東九龍警區昨「大地震」,追究是誰下令在高速公路設置「危險路障」,抑或有人「自把自為」違反警隊守則行事,料事件有人員要接受處分。

警隊「一哥」鄧竟成就觀塘繞道設路障阻截非法賽車事件,承認行動了出問題,屬判斷錯誤而公開道歉。他說:「警方前日凌晨接到多個投訴電話,指九龍區多處地方有非法賽車活動,九龍區交通部及衝鋒隊其他單位同事,馬上進行反非法賽車行動,但事後導致觀塘繞道發生交通意外,事件受到市民關注。」

承認行動判斷錯誤

鄧竟成稱,初步調查及根據現有資料,警方認為行動上判斷出問題,是判斷錯誤,謹此向受影響市民,包括涉及意外的司機及車主致歉,警方亦會對事件作深入調查及檢討;亦已親身指派觀塘區警民關係主任,主動聯絡車主及司機,了解他們情況及需要,盡量提供協助。

他又強調稱,警方一直關注非法賽車活動,譴責參與非法賽車人士,他們不負責任的行為,會造成無辜市民及自己嚴重傷亡,警方進行任何執法行動,是為保障市民生命財產,而市民安全是考慮首要因素之一。
作者: pbay    時間: 13-2-2018 11:21

拒絕真係會俾人告     上到庭先慢慢同個官講.
都幾惡
-------------------------
人身安全為由 可拒警徵用車
頭條 2009-07-15
http://hd.stheadline.com/news_to ... ?sid=1788&nt=np

警方為堵截非法賽車,截停途經車輛當路障,有法律界人士指出,警方是可以徵用市民財物,但市民亦可以人身安全為由拒絕,而保險界人指出,警方今次承認截車判斷出錯,需要承擔過失,向無辜被撞毀車輛作出賠償。

律師涂謹申指出,警方要徵用市民財產,必須先獲得到物主同意,「若果市民意識到有極大危險,可以不依照警方的指示,拒絕警方徵用車輛。」市民拒絕和警方合作,可能被控以阻差辦公,但市民可以人身安全作抗辯理由。

涂又稱,市民的財物被徵用期間若有損毀,可向政府索償,但不可以控告對方刑事毀壞,對於今次事件的賠償問題,他認為要交由律政署負責。

國際專業保險諮詢協會會長羅少雄則表示,警方需要承擔過失,賠償車主,但若警方尋獲非法賽車的司機,可向他們追討,分擔賠償。他又稱,受影響的車主可直接,或透過保險公司作出索償,而私家車的財物索償上限為二百萬,商用車輛索償額為一百萬。
作者: MG-42    時間: 13-2-2018 11:39

作者: Dave    時間: 13-2-2018 11:43

引用:
原帖由 MG-42 於 13-2-2018 11:10 發表

影片正正是先上後剛落斜位... 所以我覺得交警佢動機好大機會係咁,而且佢睇到的話就不需要最後一刻才擰盡右
或者你可以自駕行一轉果條路,其實係一條直路。
我既睇法係個司機扭左想抽頭,又扭番轉頭再加 BRAKE ,即時推頭失控。

話個交警搵個好位再停車仲計好盲區,會唔會講得太玄妙。追緊車都仲可以記得邊度高低起伏再設陷阱,神人也。
作者: kornhill401    時間: 13-2-2018 11:45

引用:
原帖由 MG-42 於 13-2-2018 11:39 發表

鄧竟成都認左衰仔,唔知重有冇人會回post?
當年鄧竟成比人起個花名叫..sorry sir..
作者: Dave    時間: 13-2-2018 11:51

引用:
原帖由 MG-42 於 13-2-2018 11:39 發表

鄧竟成都認左衰仔,唔知重有冇人會回post?
不如留意番

句對白係「警隊「一哥」鄧竟成就觀塘繞道設路障阻截非法賽車事件,承認行動了出問題,屬判斷錯誤而公開道歉。」,

特警城講緊判斷錯誤咋,冇人認過慢車做阻塞呢條「指引」有問題。
官腔既野...唔留意下一字一句,一收到糖就開開心心跳住走,點知打開手掌先知原來係粒勁難食既平價大陸仔朱古力...到時先喊只會比其他小朋友仔指住笑。
做人唔好咁易比人fake 啊。

2009 年 9 月 ( 事發後2 個月 ),呢個指引依舊sorry sir

圖片附件: IMG-20180212-WA0018.jpg (13-2-2018 11:51, 156.38 KB) / 該附件被下載次數 164

作者: horenhim    時間: 13-2-2018 11:59

引用:
原帖由 Dave 於 13-2-2018 10:49 發表

劣根兄又話「草管人命都要同聲同氣, 難免有人講難聽說話」,未出生的嬰兒不算人命?
我概念上人人都有媽生的,估計劣根兄應該都有,或者你對分娩冇咩常識,
君不知孕婦生產都是在鬼門關前行了一轉,最完美當是 ...
可你母子平安, 人家命喪9泉.
你的道德高地很aggressive
作者: Dave    時間: 13-2-2018 12:02

引用:
原帖由 horenhim 於 13-2-2018 11:59 發表

可你母子平安, 人家命喪9泉.
你的道德高地很aggressive
其實你知唔知自己講緊咩?

死果2 件係危駕果2 件,我唔可以話抵死,但佢地死好過人地死... 做咩講到好似好悲天憫人咁?

危駕本身就係威脅生命既野,一係司機死一係路人死一係其他司機死,

唔危險就唔會叫危駕,果2 條友咁癲最尾撞牆死真係冇得怨。

sorry 在下愚昧真是唔知你想表達乜野新概念

作者: horenhim    時間: 13-2-2018 12:07

引用:
原帖由 Dave 於 13-2-2018 12:02 發表

其實你知唔知自己講緊咩?

死果2 件係危駕果2 件,我唔可以話抵死,但佢地死好過人地死...

sorry 在下愚昧真是唔知你想表達乜野
你可以用占中阻街比警察停車減速阻危駕,
用危駕死者比你活得好好的家人比, 又好像沒那麼荒謬.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0