標題: SP01 會用選用CO2落場嗎? [打印本頁]

作者: terry_wai    時間: 15-3-2018 09:55     標題: SP01 會用選用CO2落場嗎?

有SP01的玩家都知道佢個gas匣連打10發開始會feel到小小腳軟,請問各位師兄會用CO2落場嗎?CO2打CQB會不會打得人好痛?
作者: jacko    時間: 15-3-2018 10:50

引用:
原帖由 terry_wai 於 15-3-2018 09:55 發表
有SP01的玩家都知道佢個gas匣連打10發開始會feel到小小腳軟,請問各位師兄會用CO2落場嗎?CO2打CQB會不會打得人好痛?
我有朋友用呢支KWC,打Co2,原裝測速1j左右,再一次証明,Co2槍非洪水猛獸,一樣落得埸玩

圖片附件: IMG_9875.JPG (15-3-2018 10:50, 52.21 KB) / 該附件被下載次數 162

作者: Dave    時間: 15-3-2018 10:59

引用:
原帖由 terry_wai 於 15-3-2018 09:55 發表
CO2 只是一種動力源,大力細力係睇設定。但一般來說CO 2 槍設定都是 1.2~1.6J 比較大力。玩之前要先測速。
至於TOPGAS 也不一定細力,原裝WE DE 好像是1.5 ~ 1.6J
作者: T-800    時間: 15-3-2018 14:25

K J 全線GBB手槍系列原压C O2匣。。無一支過到1.2J,最大力果支系K P06,都系1.1J左右!

Happy shooting!
作者: kornhill401    時間: 15-3-2018 14:43

引用:
原帖由 T-800 於 15-3-2018 14:25 發表
K J 全線GBB手槍系列原压C O2匣。。無一支過到1.2J,最大力果支系K P06,都系1.1J左右!

唔怪得佢D blow black力,我覺得係我咁多支玩具手槍,最勁的一支.
唔知會不會是D氣,大部份用在推支滑架上.

作者: killermike    時間: 15-3-2018 15:48

玩co2 就係要玩 recoul , 力都係其次。 要力, gas 都做到
作者: terry_wai    時間: 15-3-2018 18:02

Thank 各位師兄,有機會買多個co2匣玩,聽講個後座力唔錯,玩埋12g小鋼瓶屋企又要放多樣嘢,見淘寶都有可能買廿幾支返嚟備用

作者: T-800    時間: 15-3-2018 21:29

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-3-2018 14:43 發表

唔怪得佢D blow black力,我覺得係我咁多支玩具槍,最勁的一支.
唔知會不會是D氣,大部份用在推支滑架上.
正是。。。
作者: T-800    時間: 15-3-2018 21:37

Kwc的CO2 GBB手鎗相對會大力少少。。。但而家新出果D已經比十年八年前出果D细力好多。。例如KWC .50DE 沙鹰,已前果D最大有1.6-1.7
,而家D新版本50沙鷹平均1.4以下(0.2gBB)。。。(但就耐用過以前果D。。。)

作者: stevechau    時間: 16-3-2018 10:37

果陣有人用KJ M9 CO2對過, 打落其實無咩分別~
果次如果唔係完左GAME佢係我面前換樽, 我都唔知原來我係比CO2打中~
不過有幾多GAME場肯比你用CO2落場丫~
作者: T-800    時間: 16-3-2018 17:01

引用:
原帖由 stevechau 於 16-3-2018 10:37 發表
果次如果唔係完左GAME佢係我面前換樽, 我都唔知原來我係比CO2打中~
直係要多謝有D無知、不學無術又別有用心的人一直以來的亂up、狗up、又肺up地灌輸co2Airsoft gun 的錯誤訊息,太多人云亦云,自己未了解一味段估唔緊要,乱教人先大鑊...
Ps.軍醫個人本身比較喜歡使用co2皆因Top gas 太臭又論盡。。。
作者: T-800    時間: 16-3-2018 17:07

引用:
原帖由 stevechau 於 16-3-2018 10:37 發表
1。Kj m9 打Co2匣先得1.03J。。。會有什麼分別呢。。?
2.唔係喎。。軍醫好多時打game(CQB)都用KJ的Co2匣,從無人詐過型。。皆因會詐型既場/隊軍醫係唔會去打的。。。因為咁基本既常識都無既場/隊玩joint來做乜?

作者: rho837    時間: 16-3-2018 17:31

引用:
原帖由 jacko 於 15-3-2018 10:50 發表

我有朋友用呢支KWC,打Co2,原裝測速1j左右,再一次証明,Co2槍非洪水猛獸,一樣落得埸玩
係佢PAG PAG聲哧人至嗎!

我上次用佢去虾LAN仔!
作者: Dave    時間: 16-3-2018 17:40

引用:
原帖由 T-800 於 16-3-2018 17:01 發表

直係要多謝有D無知、不學無術又別有用心的人一直以來的亂up、狗up、又肺up地灌輸co2Airsoft gun 的錯誤訊息,太多人云亦云,自己未了解一味段估唔緊要,乱教人先大鑊...
Ps.軍醫個人本身比較喜歡使 ...
134A , TOPGAS , CO2 , HPA...
總有人相信134A = 蚊咬,TOPGAS 是正宗, CO2 一定底邊,HPA 一定鬼火
人云亦云...呢4 隻字真係非常有威力
作者: 新手一隻    時間: 16-3-2018 19:19

作者: terry_wai    時間: 16-3-2018 20:00

不過係香港玩CO2要8蚊1枝比Gas貴就真
作者: T-800    時間: 16-3-2018 20:08

引用:
原帖由 新手一隻 於 16-3-2018 19:19 發表

拖喉時代的陰影?
拖喉時代就22gas 都好Q大力啦

作者: 業餘白老鼠    時間: 16-3-2018 20:10

小弟曾經用槍地獄出品中折輪M1877作CQB 之用,
起初隊友都有不信任眼光看待,
直到試槍區打出數十發0.8J極度善良之力
從此冇隊友質疑我用co2左輪打CQB
作者: Dave    時間: 16-3-2018 21:12

引用:
原帖由 新手一隻 於 16-3-2018 19:19 發表

拖喉時代的陰影?
拖侯人人都打合法力的

( 因為果陣根本冇2 J 例 )
作者: T-800    時間: 16-3-2018 22:03

引用:
原帖由 Dave 於 16-3-2018 21:12 發表

拖侯人人都打合法力的

( 因為果陣根本冇2 J 例 ) [/quot*]

拖侯人人都打合法力的

( 因為果陣根本冇2 J 例 )
Dave 兄:其實果陣也有此例,不过很少人關注、题及而已,當時此例主要係針對改裝氣鎗去打劫同黑社會械鬥,「傷人17」方面,好少針對真正的玩家,加上當時亦未有上網,所以無咁多人公開谈論,而當時的警方及社會大眾亦绝對無而家咁敏感。。。當年就算拿支氣鎗在手行街,個個只當正您係玩具,未必有人理您(去金铺、銀行及打傷人、及恐嚇除外。。),打街場警方在場亦唔會理,問都唔問咁滯!邊有而家D人神經到見到村口人地系自己村屋個天台拿住支氣鎗又報警,坐車見到支鎗尾突少少左出鎗袋又話報警!
點解近廿年先講什麼幾多焦耳、見鎗又話嚇親,連帶支鎗行過郊野公園都話犯法。。。?
皆因1。D儍人多咗,拿支鎗去動物園打人地D鴨仔、打人地D鹤仔諸如此類。。。
2。D儍人多咗,離遠見鎗影都怕得要死,怕侵犯自己人權、怕邪親自己、又怕打親自己D细路,敏感到要跳楼咁滯!多咗無謂人/神經質人驚死「洩底」,乜都報警投訴一大餐,警方接投訴多了,自然多咗正視呢問題。。。

作者: T-800    時間: 16-3-2018 22:04

總之而家D人越來越敏感、越來越脆弱、越来越無安全感、越來越小題大做、越來越好做唔做。。。。三十幾年前,軍醫經常去效外路邊tune鎗,只要唔打到人地D野根本無人會理您。。而家難D咯。。

作者: Dave    時間: 16-3-2018 22:19

引用:
原帖由 T-800 於 16-3-2018 22:03 發表

Dave 兄:其實果陣也有此例,不过很少人關注、题及而已,當時此例主要係尖對改裝氣鎗去打劫同黑社會械鬥,「傷人17」方面,好少尖對真正的玩家,加上當時亦未有上網,所以無咁多人公開谈論,而當 ...
長知識了,THANKS
作者: T-800    時間: 16-3-2018 22:24

引用:
原帖由 Dave 於 16-3-2018 22:19 發表

長知識了,THANKS
客氣、客氣。。

作者: NCP013    時間: 16-3-2018 22:32

不過SP01打CO2, slide release 會被撞曲
作者: terry_wai    時間: 16-3-2018 22:36

引用:
原帖由 NCP013 於 16-3-2018 22:32 發表
不過SP01打CO2, slide release 會被撞曲
唔會呀,唔係咁弱雞
作者: kornhill401    時間: 17-3-2018 12:29

引用:
原帖由 NCP013 於 16-3-2018 22:32 發表
請教C Hing ..咁有無0件可更換呢?

作者: NCP013    時間: 18-3-2018 20:36

我果支己曲咗,副廠補品只見Wll tech 有出

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0