標題: iphone 轉三星或華為 [打印本頁]

作者: walther    時間: 28-3-2018 09:58     標題: iphone 轉三星或華為

一向都係蘋果粉絲, 但亦唔係好追求潮物嗰類,買咗個 iphone 6 後諗著都會用四五年, 但用冇耐就發覺個電話殼有問題, 角位噤落去有少少啪啪聲, 上網 check 下原來呢個係 iphone 6 既通病, 算, 忍佢, 但最近個芒開始變色, 近邊D位變黃, 我朋友個部都係咁,只係更嚴重, 唔換機唔得啦, 睇返蘋果D機近年已經俾其他品牌拋離, 譬如新出部華為 P20 pro 部相機睇落真係好勁. 心郁郁想轉投 Andriod 陣形, 唯一顧慮既就係佢唔穩定 ( iOS 真係非常穩定 ), 有冇師兄可以分享下經驗呢 ?
作者: tf141    時間: 28-3-2018 10:14

經驗of what ?
壞機?
作者: walther    時間: 28-3-2018 10:17

引用:
原帖由 tf141 於 28-3-2018 10:14 發表
經驗of what ?
壞機?
Andriod 既穩定性
作者: RCOOH    時間: 28-3-2018 10:57

下?

iOS已經唔係當初既神兵利器,綠公仔都唔再係玩具。我部iPad2017買唔夠半年已經hang L到傻,播片都hang機,指紋又失哂控,我等緊華為出部970既pad就會換。

不過呢,華為截至尾拾蒲,係夜拍同音質上都差過其他大牌少少,少少咁囉。P20蒲個感嘆號相機希望有進步。
作者: ++朗++    時間: 28-3-2018 11:22

我用緊iphone 6S
到而家都冇乜大問題
不過似乎電子產品真係好睇彩數
我女朋友用緊iphone 8
都話成日hang

近年蘋果真係不太給力
都有諗過會唔會轉會
不過真係唔想轉系統
作者: 2slow    時間: 28-3-2018 11:51

蘋果近年d機無咩大改, 少了當年的創意
系統穩定性雖然不及以前, 但點都好過And機

另一最大考慮點就係電池, And機的續航力點都唔夠iOS好, 尤其是pad/tablet

話時話, And機如果唔裝d古靈精怪野落去(尤其是launcher, 原生最好用), 係幾穩定既, 用得And機, 小弟已經慣性每星期最少reboot一次機

申利:小弟兩個系統同時用緊 , 2xiPhone, 5xiPad/iPad Pro, 3xAndroids
作者: reniless    時間: 28-3-2018 12:14

華為大光圈影相幾好玩。
---
giacomorelli 鞋
dsquared2 tbk 牛

圖片附件: IMG_20180328_164211.jpg (28-3-2018 16:43, 77.16 KB) / 該附件被下載次數 159

圖片附件: IMG_20180328_101420.jpg (28-3-2018 16:43, 54.23 KB) / 該附件被下載次數 174

作者: RCman    時間: 28-3-2018 12:19

引用:
原帖由 2slow 於 28-3-2018 11:51 發表
蘋果近年d機無咩大改, 少了當年的創意
系統穩定性雖然不及以前, 但點都好過And機

另一最大考慮點就係電池, And機的續航力點都唔夠iOS好, 尤其是pad/tablet

話時話, And機如果唔裝d古靈精怪野落去(尤其是launc ...
Reboot 係你工作的一部份
作者: 2slow    時間: 28-3-2018 12:26

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2018 12:19 發表

Reboot 係你工作的一部份
係唔係都boot佢一次穩陣d

近期入了部 iPad Pro 10.5及 12.9...
加apple pencil及keyboard幾好用, 仔仔用黎畫畫好正
作者: RCman    時間: 28-3-2018 12:38

引用:
原帖由 2slow 於 28-3-2018 12:26 發表

係唔係都boot佢一次穩陣d

近期入了部 iPad Pro 10.5及 12.9...
加apple pencil及keyboard幾好用, 仔仔用黎畫畫好正
新發佈平價版三千頭有都有得用筆...不過支筆要另買$7xx
作者: loveless    時間: 28-3-2018 13:20

主力Android,
副機係Apple.
日常用android冇o甘煩.

開工開會平板首選始終係Surface Pro,
次選Asus 乜book物book
作者: reniless    時間: 28-3-2018 13:27

打算明年換部5G機。
作者: tf141    時間: 28-3-2018 13:33

引用:
原帖由 loveless 於 28-3-2018 13:20 發表
主力Android,
副機係Apple.

主機Android
副機iOS
日常生活用Android冇咁煩x2
作者: RCOOH    時間: 28-3-2018 13:47

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2018 12:38 發表

新發佈平價版三千頭有都有得用筆...不過支筆要另買$7xx
支筆有名堂架。

掠你一筆
作者: walther    時間: 28-3-2018 13:47

引用:
原帖由 loveless 於 28-3-2018 13:20 發表
主力Android,
副機係Apple.

apple 點樣煩法呢 ?
作者: walther    時間: 28-3-2018 13:49

引用:
原帖由 reniless 於 28-3-2018 13:27 發表
打算明年換部5G機。
依家D cat 18 4G 手機已經去到超過 1 Gbps, 我用 apple TV 睇 4K HDR 片都只需要 25 Mbps. 5G 手機愛嚟有咩用呢 ?
作者: walther    時間: 28-3-2018 13:52

剛剛去鋪頭玩過部華為 Mate 10 , 竟然冇繁體拼音輸入 ( 標準漢語拼音, 出繁體字 ) , Apple 返嚟 default 就有, 如果部 P20 都係咁, 就唔駛諗了,
作者: reniless    時間: 28-3-2018 14:00

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:49 發表

依家D cat 18 4G 手機已經去到超過 1 Gbps, 我用 apple TV 睇 4K HDR 片都只需要 25 Mbps. 5G 手機愛嚟有咩用呢 ?
依家用緊Mate 10,叫做熟習一下華為,
5G 返大陸用,明年下半年會返深圳發展。

蘋果三星華為,都係用筆劃輸入,對我冇影响。

作者: tf141    時間: 28-3-2018 14:10

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:52 發表
剛剛去鋪頭玩過部華為 Mate 10 , 竟然冇繁體拼音輸入 ( 標準漢語拼音, 出繁體字 ) , Apple 返嚟 default 就有, 如果部 P20 都係咁, 就唔駛諗了,
Android有大把third party鍵盤用,如果係轉用Android,就要放低用iOS果一套有就有冇就冇既想法
作者: tf141    時間: 28-3-2018 14:12

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:47 發表

Android機可以當harddisk用
作者: max282    時間: 28-3-2018 14:54

用iphone
作者: walther    時間: 28-3-2018 15:26

引用:
原帖由 tf141 於 28-3-2018 14:10 發表

Android有大把third party鍵盤用,如果係轉用Android,就要放低用iOS果一套有就有冇就冇既想法
但聽講嗰D鍵盤唔穩定, 因為 Andriod 唔同 iOS, Andriod 係開源, 有好多版本, 同D Apps 夾有時有問題, 係咪真
作者: loveless    時間: 28-3-2018 15:42

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:47 發表

2007年我開始用iPhone,
一路到iPhone 5年代, Android 出到 Lollipop, 至轉去三叔.

現在我用LG, 原因簡單,
我唔需要日日跳落海潛水, 部LG係仲可拆殼換電既設計, 雙卡, 插SD,  獨立廣角鏡, 4組DAC出2Vrms, studio mode錄音...全部都係日常(自己)會用既野.
另外keep住部6S試iOS Apps, 極少真係用因為LG有既功能很可惜佢全部都冇.
公司再俾多部三叔S8, 因為行Knox版唔會有私隱, 唔會用佢做主機.

若問我Apple點樣煩,
其實具體我唔識答.
或者o甘講, 部LG用左一年, 未hang過未reboot過.
作者: louisli    時間: 28-3-2018 17:50

引用:
原帖由 walther 於 28-3-2018 13:52 發表
普通話,同粵語拼音都有官方google輸入法喎,我唔識漢語拼音...

3rd party keyboard 我只用過 cedime,我打倉頡的
我部機平均每星期都reboot一次架,一部大陸卡,一部香港卡,過關咪一部開一部關囉,實要boot啦咁
作者: RCOOH    時間: 28-3-2018 20:34

我用觸寶或者SCJ,從來都唔用跟機果個。

跟機果d一開出黎食半個芒,尤其是我用手機寫小說,一開鍵盤就睇唔到上下文,超唔方便。
作者: 暈又暈    時間: 28-3-2018 21:04

教徒:蘋果(其實教主最後果段日子只做過一件事,就係將幾廿樣野塞入一個好似好細既物件入面,論創意佢十幾年由ipod開始已經真見底)
Andriod簡單些少
做攻擊者掉菠蘿:samsung
做防禦者擋子彈:華為
作者: 屈濕    時間: 29-3-2018 09:25

我淨係知我部LG V10仲等緊換鏡頭
作者: walther    時間: 29-3-2018 10:38

華為部 P20 pro 既相機睇落真係好堅 : http://www.eprice.com.hk/mobile/ ... wei-p20-pro-review/

作者: 2slow    時間: 29-3-2018 11:02

請教大家有邊部Android機係室內或暗的地方影相最好
作者: walther    時間: 29-3-2018 11:05

引用:
原帖由 2slow 於 29-3-2018 11:02 發表
睇測試華為 P20 pro 最堅, 佢既 sensor 係 1/1.7 吋, 比起較舊既傻瓜機既 1/2.3 吋更大.
作者: loveless    時間: 29-3-2018 11:23

引用:
原帖由 2slow 於 29-3-2018 11:02 發表
Note8, (S9未上過手)
但都未及iPhone X.

原本以為Sony ZX Premium 低光會掂, 事與願違..
作者: reniless    時間: 29-3-2018 11:23

華為係幾好,黑白分明,影得我對板鞋白雪雪。

圖片附件: IMG_20180329_112206.jpg (29-3-2018 11:23, 98.78 KB) / 該附件被下載次數 161

作者: walther    時間: 29-3-2018 11:25

引用:
原帖由 reniless 於 29-3-2018 11:23 發表
華為係幾好,黑白分明,影得我對板鞋白雪雪。
睇測試相 Mate 10 既 dynamic range 較差, 光位較爆
作者: reniless    時間: 29-3-2018 11:59

上網睇鬼佬講測評又唔係咁差,不過反正唔係專業測試,當飛機文睇完就算。
作者: tf141    時間: 29-3-2018 12:06

引用:
原帖由 loveless 於 29-3-2018 11:23 發表

原本以為Sony ZX Premium 低光會掂, 事與願違..
據著名手機相機評測網評分,iPhone X 同埋 Mate 10 Pro係同分
但就單單拍攝靜態相嚟講iPhone X係爆分拎到101分
作者: RCman    時間: 29-3-2018 14:07

引用:
原帖由 tf141 於 29-3-2018 12:06 發表

據著名手機相機評測網評分,iPhone X 同埋 Mate 10 Pro係同分
但就單單拍攝靜態相嚟講iPhone X係爆分拎到101分
張相靚唔靚,Dynamic range 係好緊要,
但一般人睇只係覺得張相Sharp就叫做靚,要當有對比佢地至知DR的分別。
正如一個唔玩鎗的人,你比兩支鎗佢睇,佢地只係見到黑色鎗身,
知鬼佢係焗漆還是士拉曲一樣

作者: 2slow    時間: 29-3-2018 14:18

引用:
原帖由 loveless 於 29-3-2018 11:23 發表

試過Note8/S8等等, 覺得太多味精
作者: reniless    時間: 29-3-2018 17:43

巴黎直擊!「波子」Mate RS 豪華「超跑」
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 0329_00982_001.html
---
今年個定價高咗好多,256GB ROM及512GB ROM分別為1,695歐元及2,095歐元,4月12日歐洲開賣。

作者: ++朗++    時間: 29-3-2018 17:50

引用:
原帖由 reniless 於 29-3-2018 17:43 發表
巴黎直擊!「波子」Mate RS 豪華「超跑」
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 0329_00982_001.html
---
今年個定價高咗好多,256GB ROM及512GB ROM分別為1,695歐 ...
一睇個設計就知佢係沿自911啦
作者: RCman    時間: 29-3-2018 17:55

引用:
原帖由 ++朗++ 於 29-3-2018 17:50 發表

一睇個設計就知佢係沿自911啦
做設計係好難,好多時要對持份者妥協,Porsche Design都係要食飯,腦細話呢樣得....你都要交出來
作者: walther    時間: 29-3-2018 19:52

DxoMark 既低光環境 ( 1 Lux ) 測試相, 所有都係 100% crop :

iphone X ( https://www.dxomark.com/apple-iphone-x-top-performer-stills/ )

Samsung S9+ ( https://www.dxomark.com/samsung- ... op-end-performance/ )

Huawei P20 pro  ( https://www.dxomark.com/huawei-p ... utstanding-results/ )

作者: reniless    時間: 29-3-2018 20:07

下月起真係要節衣縮食省錢換部三鏡頭。
作者: walther    時間: 29-3-2018 21:20

more 100% crop comparison by DxoMark :
iphone x

Huawei p20 pro

差貢那遠, 有D懷疑係咪真
作者: tf141    時間: 29-3-2018 23:25

引用:
原帖由 RCman 於 29-3-2018 14:07 發表

張相靚唔靚,Dynamic range 係好緊要,
但一般人睇只係覺得張相Sharp就叫做靚,要當有對比佢地至知DR的分別。
正如一個唔玩鎗的人,你比兩支鎗佢睇,佢地只係見到黑色鎗身,
知鬼佢係焗漆還是士拉曲一樣
一dd情況啦,有d時候的確張相夠Sharp係方便簡單又已經ok
作者: RCOOH    時間: 29-3-2018 23:38

真係咁勁的話shut up and take my money,我部U11+唔L要啦
作者: reniless    時間: 14-4-2018 10:22

[attach]282452[/attach]Huawei P20系列 行貨即日開賣
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifes ... 0413_00982_001.html

作者: T-800    時間: 14-4-2018 15:46

Delete....

Happy shooting!

作者: T-800    時間: 14-4-2018 15:46

軍醫由I phone 5s轉Android system..Abdroid立雜野多D、app廣告又多、稳定性始終不夠iOS...
但:
1∼iPhone 拍照一向不太是其強項。。很多其他机拍照好很多
2∼新的Iphone 不能用3.5mm通用耳机,只能用專用耳机,軍醫朋友話最唔高興佢用開果個3千幾元hi fi耳机用唔到....
3∼Android的擴充性、兼容性是無敵的,sd card、USB任您插!這太太太方便了!
4∼三個按制始終好用過一按制
5∼但Iphone 二手價,始終高過其他机,較為「保值」少少

Happy shooting!

作者: JBL    時間: 14-4-2018 21:03

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0