標題: [DIY] 測速器盒 [打印本頁]

作者: Ang123456    時間: 29-4-2018 13:39     標題: 測速器盒

舊的已用了N年, 打柴了
只有由0開始, 整個新盒
傷眼見笑了

圖片附件: Old.jpg (29-4-2018 13:39, 61.32 KB) / 該附件被下載次數 172

圖片附件: New.jpg (29-4-2018 13:39, 64 KB) / 該附件被下載次數 189

作者: Dave    時間: 29-4-2018 13:44

輕便實用
作者: T-800    時間: 29-4-2018 19:08

塑膠唔怕打穿。。。?

Happy shooting!
作者: T-800    時間: 29-4-2018 19:31

呢類一個孔式的玩具测速器(例如3200)有一個在缺點∼測AEG、手拉動力鎗没有問題,但测gas鎗、CO2鎗有時會好大問題:頭一兩鎗氣化不足噴汽較多时,讀數會好得人驚。。。有时試過1千幾個FPS(6、7焦甚至幾十焦!),真係嚇死。。。不知现在新出果D有否改善。。。?

作者: BFG001    時間: 29-4-2018 20:14

引用:
原帖由 T-800 於 29-4-2018 19:31 發表
呢類一個孔式的玩具测速器(例如3200)有一個在缺點∼測AEG、手拉動力鎗没有問題,但测gas鎗、CO2鎗有時會好大問題:頭一兩鎗氣化不足噴汽較多时,讀數會好得人驚。。。有时試過1千幾個 ...
而家已經好好多,我自己用X3200試GBB最多都會浮動少少FPS或焦數,唔會差幾十焦
作者: Ang123456    時間: 29-4-2018 20:54     標題: 回覆 3# 的帖子

無可能打穿,  舊盒用此方法, 用了N年了

圖片附件: Inside.jpg (29-4-2018 20:54, 72.63 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: T-800    時間: 29-4-2018 23:41

引用:
原帖由 Ang123456 於 29-4-2018 20:54 發表
無可能打穿,  舊盒用此方法, 用了N年了
Nice!用「燕梳臣」。。。

作者: T-800    時間: 29-4-2018 23:45

引用:
原帖由 BFG001 於 29-4-2018 20:14 發表

而家已經好好多,我自己用X3200試GBB最多都會浮動少少FPS或焦數,唔會差幾十焦
軍醫舊款的X3200常常也受噴出的gas/Co2影響∼co2的白煙射入筒中,會令它誤認為「是高速運動的物体」

作者: T-800    時間: 29-4-2018 23:56

若再賣應該會賣這兩種。。。

圖片附件: maxresdefault (1).jpg (29-4-2018 23:56, 102.25 KB) / 該附件被下載次數 171

圖片附件: 306796.jpg (29-4-2018 23:56, 41.59 KB) / 該附件被下載次數 154

作者: toto0321    時間: 29-4-2018 23:56     標題: 回覆 6# 的帖子

請問後面係咩黎?我都想咁整。。
作者: T-800    時間: 29-4-2018 23:59

引用:
原帖由 toto0321 於 29-4-2018 23:56 發表
請問後面係咩黎?我都想咁整。。
一種叫「燕梳臣」的工業橡膠

作者: kornhill401    時間: 30-4-2018 11:23

係Bo,好似樓主咁樣,D BB彈唔使四維飛 Thx for sharing.
作者: pbay    時間: 30-4-2018 11:46

呢個方法好聰明, 我又想整下
請問後面橡膠墊要去邊到買 ?
作者: toto0321    時間: 30-4-2018 11:48     標題: 回覆 11# 的帖子

普通五金鋪會唔會有得賣?
作者: Ang123456    時間: 30-4-2018 19:43

在廣東道,立泰oring前後左右,有賣些防撞膠邊,尼龍介子的店,有不同厚度尺寸可選
作者: BFG001    時間: 30-4-2018 21:44

引用:
原帖由 T-800 於 29-4-2018 23:45 發表

軍醫舊款的X3200常常也受噴出的gas/Co2影響∼co2的白煙射入筒中,會令它誤認為「是高速運動的物体」

無辦法,要買新版,或者問廠睇下有無得搞
作者: T-800    時間: 30-4-2018 22:45

引用:
原帖由 BFG001 於 30-4-2018 21:44 發表

無辦法,要買新版,或者問廠睇下有無得搞
如果新版OK..買隻新版亦無妨

作者: kornhill401    時間: 1-5-2018 12:39

回9# T-800
請教軍醫C Hing, 這兩款測速器,是否可用在真槍上呢?
作者: T-800    時間: 1-5-2018 12:50

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-5-2018 12:39 發表
回9# T-800
請教軍醫C Hing, 這兩款測速器,是否可用在真槍上呢?
正方型藍色的不可以,V型的可以...

作者: pbay    時間: 2-5-2018 10:59

引用:
原帖由 Ang123456 於 30-4-2018 19:43 發表
在廣東道,立泰oring前後左右,有賣些防撞膠邊,尼龍介子的店,有不同厚度尺寸可選
謝ching
請問你果塊幾厚 ?
作者: kornhill401    時間: 2-5-2018 11:02

引用:
原帖由 T-800 於 1-5-2018 12:50 發表
正方型藍色的不可以,V型的可以...
謝謝..軍醫C Hing..給予有關知識.
作者: Dave    時間: 2-5-2018 11:05

引用:
原帖由 T-800 於 29-4-2018 23:56 發表
若再賣應該會賣這兩種。。。

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=19#detail

這個我在用,頗好用,但沒有記憶能力,測J 數時要自己EXCEL 計算( 或內置都可以不過按好多次選擇彈重 ),主要讀取初速就是了。
可靠性一流,室外如非十分猛太陽都用到。
作者: walther    時間: 2-5-2018 12:08

太"牙訂"了
作者: Dave    時間: 2-5-2018 12:09

引用:
原帖由 walther 於 2-5-2018 12:08 發表
太"牙訂"了
對,但測例如APS 散彈,甚至40 MM 留彈炮,是必需要用呢類 ,當然都是為了測40MM 火力才買。
作者: T-800    時間: 2-5-2018 12:31

引用:
原帖由 Dave 於 2-5-2018 11:05 發表

https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=19#detail

這個我在用,頗好用,但沒有記憶能力,測J 數時要自己EXCEL 計算( 或內置都可以不過按好多次選 ...
有初速就可了。。很便宜啊。。。準嗎?

作者: Dave    時間: 2-5-2018 12:46

引用:
原帖由 T-800 於 2-5-2018 12:31 發表

有初速就可了。。很便宜啊。。。準嗎?

相當準確

但個on  / off 製流流地,易壞,錫住用 ( 我的已壞了,自己換了一隻大大隻的開閂 )

( 補充:剛看圖,on/ off 改善了,之前是非常細粒像小朋友車仔的迷你開閂 )

另外原裝開機時的do do 聲頗吵,那鋒鳴器已被我 disable 了。

作者: Ang123456    時間: 2-5-2018 20:55

小弟用緊5mm的
引用:
原帖由 pbay 於 2-5-2018 10:59 發表

謝ching
請問你果塊幾厚 ?

作者: T-800    時間: 2-5-2018 21:19

引用:
原帖由 Dave 於 2-5-2018 12:46 發表

相當準確

但個on  / off 製流流地,易壞,錫住用 ( 我的已壞了,自己換了一隻大大隻的開閂 )

( 補充:剛看圖,on/ off 改善了,之前是非常細粒像小朋友車仔的迷你開閂 )

另外原裝開機時的do do 聲 ...
幾好喎。。咁買呢部頂住引,夠平

作者: pbay    時間: 3-5-2018 12:41

引用:
原帖由 Ang123456 於 2-5-2018 20:55 發表
小弟用緊5mm的
謝師兄
作者: kornhill401    時間: 4-5-2018 12:54

引用:
原帖由 Dave 於 2-5-2018 11:05 發表

這個我在用,頗好用,但沒有記憶能力,測J 數時要自己EXCEL 計算( 或內置都可以不過按好多次選 ...
呢個睇尼夠專業,價錢又唔貴,值得考慮買入. Thx for sharing.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0