標題: 開埠以來首宗 (樹大招風) 領班藏偽鈔罪成 [打印本頁]

作者: rho837    時間: 1-6-2018 12:03     標題: 開埠以來首宗 (樹大招風) 領班藏偽鈔罪成

https://hk.video.appledaily.com/ ... 13654192.1426506082

如果咁既logic! 我們啲玩具槍一樣! 仿真度重高! O記入你屋! 齊齊上庭等判啦!
作者: hang2    時間: 1-6-2018 12:30

我見過教學用既教具貨幣,係比學生學習找換
真到無輪 ,睇吾到道具兩字 ,直頭可以欏去買野!
作者: sam524    時間: 1-6-2018 12:34

其實判得好合理
法列就係唔比似印同管有似銀紙嘅印刷品
即使放大縮細都唔代表無問題
就算教科書印個縮細銀紙樣落去都要審批過先得 仲要大大隻字寫”樣本”
防偽鈔嘅法列規定其實比大家想像嚴好多

其實美國一樣都係咁嚴
Hollywood拍戲 一疊銀紙 面果張都係真野黎 下面夾綠色紙
有budget d嘅戲甚至全部用真錢
而批准容許印製嘅道具 拍完戲後必須銷毀

根本一直以來防偽鈔嘅法列都係咁 只係一直都無去執法
說咁樣係唔比人拍戲 絕對係滑坡謬誤

Btw
可能大家都唔知
好多國家嘅銀紙都唔可以直接放落影印機復印
係影印機嘅built-in feature

作者: vgrdragon1    時間: 1-6-2018 12:36

我個人都同情案中的被告。

只不過大家成年人,做任何事都有責任事前了解是否合法。
作者: reniless    時間: 1-6-2018 12:44

其實判得好合理X2
幾十年前睇過電視都知,所用道具錢都係假到無倫,要一睇就知係假,到今日居然夠膽講業界唔知。
東方有講,過去十年金管局共收到641宗複製香港流通紙幣的申請。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0531_00822_001.html
作者: pbay    時間: 1-6-2018 16:11

引用:
原帖由 hang2 於 1-6-2018 12:30 發表
我見過教學用既教具貨幣,係比學生學習找換
真到無輪 ,睇吾到道具兩字 ,直頭可以欏去買野!
逃寶果d練功卷 ?  
(唔知馬雲同金管局申請左未?)

作者: Xgun    時間: 1-6-2018 17:00

一句話唔知就可以免罪 ? 以前冇拉過依家就唔可以拉 ?  條友既邏輯幾得意, 如果某處好少抄違例泊車, 咁係咪我收到牛肉乾可以大大聲同警察講以前又唔見你抄, 點解依家抄 ? 仲話警察係侮辱緊自己既智慧 .
作者: bennytsang16    時間: 1-6-2018 17:07

最大問題係印製道具紙幣無明確準則;而且,即使電影公司依法向金管局申請印製道具紙幣時,金管局往往一句「不接受申請」就拒絕,令電影製作人無所適從。
作者: Xgun    時間: 1-6-2018 17:15

引用:
原帖由 rho837 於 1-6-2018 12:03 發表
https://hk.video.appledaily.com/ ... 13654192.1426506082

如果咁既logic! 我們啲玩具槍一樣! 仿真度重高! O記入你屋! 齊齊 ...
法例寫到明管有仿真槍但不影響公眾安寧係唔犯法. 但我相信禁止管有假銀紙法例冇同樣既條文.
作者: Xgun    時間: 1-6-2018 17:18

引用:
原帖由 bennytsang16 於 1-6-2018 17:07 發表
最大問題係印製道具紙幣無明確準則;而且,即使電影公司依法向金管局申請印製道具紙幣時,金管局往往一句「不接受申請」就拒絕,令電影製作人無所適從。
咁我會問咁點解班電影人咁多年都唔爭取修改法例 ? 擺明就係搏, 到出事就話法例有問題. 呢D人唔抵可憐.
作者: sam524    時間: 1-6-2018 17:41

引用:
原帖由 bennytsang16 於 1-6-2018 17:07 發表
辦法總比困難多
人地荷里活咪又係咁拍
人地怕麻煩 都係選擇唔印
近鏡用真鈔 遠鏡用顏色紙咪得
作者: pbay    時間: 1-6-2018 17:48

引用:
原帖由 Xgun 於 1-6-2018 17:15 發表

法例寫到明管有仿真槍但不影響公眾安寧係唔犯法. 但我相信禁止管有假銀紙法例冇同樣既條文.
其實佢都無手羅出街用, 只係管有道具銀紙(印住道具字樣, 唔係"假銀紙",
而佢又係任職道具人員, 唔係求其一個街外人執左收埋意圖不軌.

我唔明做乜會落charge, 同告個廚師收埋把十幾把廚刀響屋企係藏械差唔多.
作者: sam524    時間: 1-6-2018 18:51

引用:
原帖由 pbay 於 1-6-2018 17:48 發表

其實佢都無手羅出街用, 只係管有道具銀紙(印住道具字樣, 唔係"假銀紙"),
而佢又係任職道具人員, 唔係求其一個街外人執左收埋意圖不軌.

我唔明做乜會落charge, 同告個廚師收埋把十幾把廚刀響屋企係藏械差唔多. ...
因為偽鈔法例就係近似都唔得 只要管有就可以charge
近似意指不能容易分辨
佢果兩粒道具字豆咁大粒 師兄見過樣本鈔”樣本”兩隻字幾大嗎?

作者: LCH925    時間: 1-6-2018 19:08

P牌離地永動機再度發功
作者: hang2    時間: 1-6-2018 19:38

引用:
原帖由 Xgun 於 1-6-2018 17:15 發表

係吾係真係有 ? 我都想知!
作者: vgrdragon1    時間: 1-6-2018 21:11     標題: 回覆 15# 的帖子

http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/238/s2.html#firearm
第238章 《火器及彈藥條例》 第2條 釋義
“ 仿製火器 ” ( imitation firearm )指以下任何東西 ——
(a)外形像火器,但並非本條內該詞的定義所指的;
(b)外形像長槍型氣槍、氣槍或手槍型氣槍,但並非本條"槍械”定義(b)段所指的;
(c)外形像榴彈,但並非本條"彈藥”定義所指的;

http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/238/s20.html
第238章 《火器及彈藥條例》 第20條 仿製火器的管有
1)除第(2)及(3)款另有規定外,任何人管有仿製火器,即屬犯罪,可處監禁2年。
3)任何人如能令裁判官信納以下事項,即不算犯第(1)款所訂的罪行 ——
(a)在有關時間他的年齡在15歲以下;或
(b)他是以生意或業務的方式經營仿製火器的人並以此身分管有仿製火器,或他是以該經營人的受僱人的身分而在執行該人的真誠及合法的指示時管有仿製火器;或
(c)他管有仿製火器的目的並不會危害公眾安寧而他管有仿製火器亦非以犯罪為目的,或他管有仿製火器的情況並非相當可能令致其本人或他人 ——
(i)犯罪;或
(ii)管有仿製火器的目的會危害公眾安寧。
作者: hang2    時間: 1-6-2018 21:41

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 1-6-2018 21:11 發表
http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/238/s2.html#firearm
第238章 《火器及彈藥條例》 第2條 釋義
“ 仿製火器 ” ( imitation firearm )指以下任何東西 ——
(a)外形像火器,但並非本條內該詞的定義所指的;
...
thanks !!
作者: Jonny.R    時間: 1-6-2018 22:23

有得緩刑算係咁, 但留案底 就真係rip
Btw 唔知關唔關樹大招風比大陸封殺 所以搵位入佢
作者: hang2    時間: 1-6-2018 22:52

引用:
原帖由 Jonny.R 於 1-6-2018 22:23 發表
有得緩刑算係咁, 但留案底 就真係rip
Btw 唔知關唔關樹大招風比大陸封殺 所以搵位入佢
可能就係改錯戲名!
作者: carl    時間: 1-6-2018 23:09

引用:
原帖由 pbay 於 1-6-2018 17:48 發表

其實佢都無手羅出街用, 只係管有道具銀紙(印住道具字樣, 唔係"假銀紙"),

我唔明做乜會落charge, 同告個廚師收埋把十幾把廚刀響屋企係藏械差唔多. ...
問題應該係佢借再比朋友用來整蠱人, 已經離開左拍攝電影呢個用途.
作者: wing383    時間: 1-6-2018 23:52

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1229946/

湯家驊今日接受訪問直斥,聽見電影業的聲明以及社會反應,感到好可惜,直言好像「自己做既野就大晒」,不顧及社會責任及整體利益,他指出這條法例早在回歸前就有,讀法律已知仿製鈔票是罪行,「為何會全部電影業不知,如果不知道,金管局的申請來自何處?流失一張如何?」湯又指香港作為金融中心,如果沒有法例監管,才是大笑話,現時社會的反應,令人摸不著頭腦,全世界也有相關法例。

作者: wing383    時間: 2-6-2018 00:02

引用:
http://www.singpao.com.hk/mobile/index.php?fi=news1&id=71876

【本報港聞部報道】香港法例第200章《刑事罪行條例》列明,任何人未經金融管理專員的同意複製任何香港流通紙幣,即屬犯罪,可判處監禁六個月及罰款兩萬元。金管局表示,過去10年共收到641宗道具銀紙的申請,有15宗不獲批准。

641宗,只有15宗唔批,算唔算往往一句乜乜乜呢....
作者: skylau    時間: 2-6-2018 00:58

以後拍電影可能要用wechat pay
作者: Dave    時間: 2-6-2018 01:06

引用:
原帖由 wing383 於 2-6-2018 00:02 發表

http://www.singpao.com.hk/mobile/index.php?fi=news1&id=71876

【本報港聞部報道】香港法例第200章《刑事罪行條例》列明,任何人未經金融管理專員的同意複製任何香港流通紙幣,即屬犯罪,可判處監禁六個月及 ...
同d 唔入紙就遊行集會, 一比人捉就丟香港自由已死乜乜乜的 19 議員一樣
作者: Dave    時間: 2-6-2018 01:09

引用:
原帖由 wing383 於 1-6-2018 23:52 發表
http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1229946/

湯家驊今日接受訪問直斥,聽見電影業的聲明以及社會反應,感到好可惜,直言好像「自己做既野就大晒」,不顧及社會責任及整體利益,他指出這條法例早在回歸前 ...
[ 我印銀紙,印幾多張係我的自由.jpg ]
今時今日d 人係唔多明咩叫自由咩叫自我中心的。
作者: kornhill401    時間: 2-6-2018 11:38

唔怪得果D..金牛,大牛,紅三魚..港幣的大毛巾,唔再見香港有賣.
可能同呢條法則有關. Thx for sharing.
作者: tinyau1134    時間: 2-6-2018 11:40

道具組膽搏膽
作者: kornhill401    時間: 2-6-2018 13:07

佢今次好似係借左D道具鈔比個朋友,作私人用途,不是拍電影用.
佢朋友被捉,警方追查道具鈔來源,佢先乃野.
作者: tinyau1134    時間: 2-6-2018 13:09     標題: 回覆 28# 的帖子

豈不是與電影冇關係⋯
只係信錯好朋友
作者: 美味炸雞脾    時間: 3-6-2018 23:33

作者: 美味炸雞脾    時間: 3-6-2018 23:37

作者: pbay    時間: 4-6-2018 11:21

引用:
原帖由 skylau 於 2-6-2018 00:58 發表
以後拍電影可能要用wechat pay
啲賊用支腐寶收贖金
作者: wing383    時間: 7-6-2018 15:58

https://www.am730.com.hk/column/ ... %A0%EF%BC%81-128706

對於電影工作人員因藏有道具鈔票而被判刑,電影人當然是全力反對,杜汶澤也許是唯一的例外,不過他向來是電影界的異流,不足為怪,至於法律界,如湯家驊,自然是全力支持警察執法和法庭判決,以上是屁股決定腦袋,又是馬克思說的「階級決定論」。然而,在社會各界,則是支持與反對參半,莫執一是。

至於我本人的想法,則比較務實;一條從開埠以來從來未曾執行過的法律,為甚麼竟會無端端的執法起來,其中必有原因。是針對?是政治檢控?看報道,把《樹大招風》和那些道具鈔票拉在一起,但《樹大招風》的內容,又不像會惹怒政府或警方呀?

首被告叫羅潤霖,35歲,有襲擊傷人、醉駕、危駕、藏毒等9個案底。這種積犯必然長期被警方監視,不在話下。

道具師張偉全是專業人士,藏有21箱共計22.3萬張道具鈔票,幣種包括港幣、人民幣、英鎊、美元及歐元。

羅潤霖是其朋友,向張借了9,996張1,000元的道具鈔票,並且付給對方2,000元至3,000元的代價。警方在前年11月2日持搜查令到羅的住所搜查,在羅妻座駕發現一箱內有9,996張面額1,000港元的道具銀紙。請注意﹕案情並沒有說搜查令的本來目的是為了查偽鈔,也說不定是為了查別的案件。

羅聲稱,他被朋友拍下幾乎全裸的片段,只以洗髮瓶遮蔽重要部位,其友並把這片在WhatsApp群組內傳閱。羅想報復,說要與此友一起買六合彩,假裝贏得一千萬元,讓好友望見道具鈔票時信以為真,再拍攝對方近距離觀看或觸摸道具鈔票時的失望表情。

第一,這當然不能算是報道中的「微電影」,第二,如果你是警察,你會相信一個慣匪說的這故事,還是控告他藏有偽鈔?

無疑地,正常的警察應該決定控告,一旦控告,借出道具鈔票的道具全難免成為了第二被告。

如果問我對此案的看法,道具全把道具鈔票借給有多次案底的朋友使用,態度是不專業,不小心,不恰當,而且在這過程中,他也有收受利益,故此,警察也不同他客氣,直接向他提控了。

作者: wing383    時間: 7-6-2018 16:15

"羅想報復,說要與此友一起買六合彩,假裝贏得一千萬元,讓好友望見道具鈔票時信以為真,再拍攝對方近距離觀看或觸摸道具鈔票時的失望表情。"

聽高人話,用支腐寶咪無事lor

https://www.facebook.com/HongKon ... s/1551849211569704/

作者: Dave    時間: 7-6-2018 17:54

引用:
原帖由 wing383 於 7-6-2018 16:15 發表
"羅想報復,說要與此友一起買六合彩,假裝贏得一千萬元,讓好友望見道具鈔票時信以為真,再拍攝對方近距離觀看或觸摸道具鈔票時的失望表情。"

聽高人話,用支腐寶咪無事lor

https://www.facebook.c ...
又無害人,又無心之失,為何要剝奪市民使用偽鈔的自由?這完全違反了人權,體現了極權政府治理之下的杯弓蛇影施政弊端,下刪一億字... (曲線要說明)
作者: yiuyiusiu    時間: 7-6-2018 18:43

大陸堆假一千蚊一個都拉唔檸到,道具拍正,垃圾政府依舊垃圾
利申過完個四月真係好諗燥
作者: kornhill401    時間: 8-6-2018 11:11

回33# wing383 C Hing.
C Hing的評論,十分之客觀 沒有像某些人士,斷章取義的批評.混淆視聽
Thx for sharing.
作者: wing383    時間: 8-6-2018 13:00

引用:
原帖由 kornhill401 於 8-6-2018 11:11 發表
回33# wing383 C Hing.
C Hing的評論,十分之客觀 沒有像某些人士,斷章取義的批評.混淆視聽
Thx for sharing.
不敢當,那是AM730的文章
呢個世界真係咩野人都有
作者: 美味炸雞脾    時間: 9-6-2018 10:34

作者: 051039    時間: 9-6-2018 12:03

引用:
原帖由 carl 於 1-6-2018 23:09 發表

問題應該係佢借再比朋友用來整蠱人, 已經離開左拍攝電影呢個用途.
無錯,明明之前新聞係咁報,到判就無左件事,各大傳媒誤導公眾

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0