標題: [others] 似乎香港很少人玩(AEP)電動手槍......... [打印本頁]

作者: TensionZZ    時間: 1-6-2018 14:43     標題: 似乎香港很少人玩(AEP)電動手槍.........

小弟新手,最近買左一把司馬(HI CAPA)電動手槍玩,但發現似乎很少人玩電動手槍,大多以GBB手槍居多,係咪電動版的問題多,定係是有其它原因呢?
作者: ayaka    時間: 1-6-2018 14:46

主要是細力,射擊時不夠爽
不過AEP性能好好, 準又穩定
作者: Dave    時間: 1-6-2018 15:11

在下有寫過 電手槍同smg 類帖, 唯圖床可能過期, 可參考參考
作者: TensionZZ    時間: 1-6-2018 15:22     標題: 回覆 3# 的帖子

有睇過師兄的傑作…我遲下想打IPSC,我係買嚟練下手,…用電平靚正,有時開個連射掃一排彈好爽!想問下難唔難改,我都想改下射頻同始動!
作者: stevechau    時間: 1-6-2018 15:49     標題: 回覆 4# 的帖子

用aep打ipsc??
作者: TensionZZ    時間: 1-6-2018 15:53     標題: 回覆 5# 的帖子

Using for training myself only. Will get a GBB for the IPSC.
作者: stevechau    時間: 1-6-2018 15:58     標題: 回覆 6# 的帖子

JUST GET A HICAP FOR TRAINING IS FINE
作者: TensionZZ    時間: 1-6-2018 16:00     標題: 回覆 7# 的帖子

Already get a AEP hi cap for shooting and planing for TM hi capa 5.1 gold match version.
作者: Dave    時間: 1-6-2018 16:01

引用:
原帖由 TensionZZ 於 1-6-2018 15:22 發表
有睇過師兄的傑作…我遲下想打IPSC,我係買嚟練下手,…用電平靚正,有時開個連射掃一排彈好爽!想問下難唔難改,我都想改下射頻同始動!
如果純單發, 不要改大力, 用原裝力 + 11.1 v 反應已十分好, 改大力單發易發熱。
但ipsc 應該要用退膛槍吧?
用aep 手感跟gbb 有點距離
作者: tam_sir    時間: 1-6-2018 16:03

唔建議改快。  波箱零件太細。 改強彈弓會快掃齒。原裝都玩得好開心
作者: TensionZZ    時間: 1-6-2018 16:05     標題: 回覆 9# 的帖子

咁唔難喎!淘X有好多!打IPSC當然用gbb,我買電動係練準繩,練動作!
因爲Gbb打得多我驚傷鎗!所以打算平時自己屋企用電練,落會先用返gbb
作者: TensionZZ    時間: 1-6-2018 16:06     標題: 回覆 10# 的帖子

聽咗Dave兄意見,換下電就好
作者: no-name    時間: 1-6-2018 16:21

- del -

啱啱見到原來樓主買左

作者: TensionZZ    時間: 1-6-2018 16:29     標題: 回覆 13# 的帖子

係啊!電鎗唔貴…………考慮到自己可能一時衝動,先玩下電!有feel就落本認真打IPSC
作者: ContractKiller    時間: 4-6-2018 12:10

我用過Aep打3Gun比賽,因為3Gun有分Real Action同Non Real Action,Aep可以打Nonreal Action

作者: ContractKiller    時間: 4-6-2018 12:20

引用:
原帖由 TensionZZ 於 1-6-2018 15:53 發表
Using for training myself only. Will get a GBB for the IPSC.
Aep Size同GBB吾同Ga,同埋你Hi Capa Grip槍手指公會放Safety位,Aep個Safety易斷同好似無得換
作者: TensionZZ    時間: 5-6-2018 16:04     標題: 回覆 16# 的帖子

我都知有唔同,只係練動作,開槍,準繩!Gbb的話!有損耗,又要買氣………
作者: TensionZZ    時間: 5-6-2018 16:05     標題: 回覆 15# 的帖子

Thx
作者: Dave    時間: 5-6-2018 16:06

引用:
原帖由 TensionZZ 於 5-6-2018 16:04 發表
我都知有唔同,只係練動作,開槍,準繩!Gbb的話!有損耗,又要買氣………
玩得IPSC.. 你預左要不停買氣買彈換損耗零件...慳得一時慳不到一世丫...
作者: T-800    時間: 5-6-2018 16:14

引用:
原帖由 TensionZZ 於 5-6-2018 16:04 發表
扳機感覺不同、支鎗重量不同、換匣手勢不同、AEP玩下C Q B無妨(馬記D AEP好準下架。。。)練Ipsc會練壞手的。。

Happy shooting!

作者: TensionZZ    時間: 5-6-2018 16:38     標題: 回覆 19# 的帖子

暫時未知自己有幾大興趣玩IPSC!但都會買支Gbb,就算唔玩,放屋企都可以!
作者: TensionZZ    時間: 5-6-2018 16:41     標題: 回覆 20# 的帖子

原來大有學問,咁我都係買返支Gbb!師兄…知唔知馬記5.1普通版同金版差别有幾大??我見普通850,金就1130
作者: horenhim    時間: 5-6-2018 17:05

引用:
原帖由 TensionZZ 於 5-6-2018 16:41 發表
原來大有學問,咁我都係買返支Gbb!師兄…知唔知馬記5.1普通版同金版差别有幾大??我見普通850,金就1130
金色有微量升級(slide stop位/ 跌管彈弓), 基本性能分別不大
作者: TensionZZ    時間: 5-6-2018 17:19     標題: 回覆 23# 的帖子

咁買普通算,留返啲錢以後要維修…買氣買彈!
作者: ContractKiller    時間: 6-6-2018 09:08     標題: 回覆 17# 的帖子

任何射擊比賽想進步同有成績,除左要不停操練外,最重要係了解自己支槍,就算同工廠同Model,支支槍都會有自己特性,例如Trigger、Blow Back Reset,我自己都用過Aep同GBB比賽,所以可以話你知如果平時練動作一支,打又一支會影響得仲麻煩,GBB係要買氣,不過Aep都要買彈,操槍吾係要開得多槍數,反而開得少但有價值先重要
作者: Contingency    時間: 6-6-2018 10:11

那怕係1套內件套放入2支槍個感覺都會唔同,唔好話用AEP訓練,拎另外一樣GBB RACE GUN訓練都未必完整咁訓練到,你搵個會報個FUNDAY,再報個初班玩左先,反正你要打比賽,都係要經會報名
作者: stevechau    時間: 6-6-2018 10:15

引用:
除左動作.....成支AEP接近無野幫到你TRAINING......
EVEN個動作其實都係買返GBB好D, 始終有埋個重量肌肉易適應D~
想玩IPSC, 真係無得慳幾多錢~
作者: TensionZZ    時間: 6-6-2018 10:19     標題: 回覆 25# 的帖子

多謝師兄意見,Aep我留返打wargame做近武!
想問下除咗馬記外,仲有邊個間廠
作者: TensionZZ    時間: 6-6-2018 10:20     標題: 回覆 26# 的帖子

Thx
今個星期上會睇下
作者: TensionZZ    時間: 6-6-2018 10:22     標題: 回覆 27# 的帖子

Thx,正準備買gbb.只係除咗馬記外,想揾多間參考下!因本身以為馬記金版已經唔錯!但都想貨比三家!長下知識
作者: stevechau    時間: 6-6-2018 10:27

引用:
原帖由 TensionZZ 於 6-6-2018 10:22 發表
Thx,正準備買gbb.只係除咗馬記外,想揾多間參考下!因本身以為馬記金版已經唔錯!但都想貨比三家!長下知識
個人勸你都係用返馬記......HICAP係有幾間廠跟馬記系統既, 但你上FUNDAY之後會都係建議你買馬記, 甚至最好只買HICAP~
始終其他副廠都係跟馬記數黎做補品, 你買其他牌子平得果少少去到換損耗品果下就知果幾百蚊慳埋都未夠冚數~
作者: TensionZZ    時間: 6-6-2018 10:34     標題: 回覆 31# 的帖子

馬記金版??? or normal version Hi Cap 5.1?
作者: edison0918    時間: 6-6-2018 10:38

Normal version is fine
作者: TensionZZ    時間: 6-6-2018 10:42     標題: 回覆 33# 的帖子

作者: T-800    時間: 6-6-2018 12:48

引用:
原帖由 TensionZZ 於 6-6-2018 10:19 發表
多謝師兄意見,Aep我留返打wargame做近武!
想問下除咗馬記外,仲有邊個間廠
平D既,個人首選仍是KJ,例如kP05(本身已是金属身)及CZ75duty等。。。軍醫自己現時則用緊KJ的KP06
happy shooting!
作者: TensionZZ    時間: 6-6-2018 13:42     標題: 回覆 35# 的帖子

多謝軍醫先,Kj維修方便嘛…零件容易配嗎??
作者: Contingency    時間: 6-6-2018 15:17

打IPSC除非打P,否則最後,點都會大改,市場上IPSC 件,絕大多數都係行馬記數,為左平D到時成支買過,GE案例比比皆是~
整條中身就過千,咩都想平,建議打P,有咩事成支買過,唔洗改
作者: TensionZZ    時間: 6-6-2018 15:43     標題: 回覆 37# 的帖子

多謝師兄意見!
作者: olw0978    時間: 6-6-2018 19:05

引用:
原帖由 TensionZZ 於 6-6-2018 13:42 發表
配零件可往海陸空軍去也
作者: horenhim    時間: 7-6-2018 16:19

引用:
原帖由 TensionZZ 於 6-6-2018 13:42 發表
KJ不完全是Marui規格
若要強化只會高不成低不就(單論IPSC而言)
如果只是淺嘗, 那隨便一支GBB也行, 你有合規格的槍套便可.
作者: TensionZZ    時間: 7-6-2018 16:34     標題: 回覆 40# 的帖子

感謝師兄…已決定買馬記普版……星期六去槍街走走
作者: 48191    時間: 7-6-2018 20:30

其實Grip得舒唔舒服係比較緊要,如果手細,Hi Capa並不太建議使用。
在下由M92FS玩起,到近年開始玩比較Ergo的槍款,發覺持槍舒服,手也會比較定,也會打得比較準。
引用:
原帖由 TensionZZ 於 7-6-2018 16:34 發表
感謝師兄…已決定買馬記普版……星期六去槍街走走
作者: TensionZZ    時間: 7-6-2018 23:35     標題: 回覆 42# 的帖子

我手算大!Hi capa大細啱啱好…
作者: TensionZZ    時間: 8-6-2018 10:35

Sorry for the brother who suggest me to get the Marui Hi Capa 5.1, Finally I get the KJ works KP-06 CO2 version GBB.

作者: Contingency    時間: 8-6-2018 11:35

CO2.....其實好多場都寫明唔比打CO2....當然唔執行都有好多....
大力唔一定好事....

最大問題係,你諗住幾時換樽....
1個LV2 比賽 近年大中小各2的STAGE比較流行
大STAGE,RELOAD 1,2次,中要一次,小就唔洗...

如果你每隻夾打一次就換樽....
你打一個比賽就可以換1X支了
作者: Contingency    時間: 8-6-2018 11:37

BTW KJ比馬記平好多咩,

到時換件你就知咩叫
作者: TensionZZ    時間: 8-6-2018 11:49     標題: 回覆 45# 的帖子

因為想玩下co2, Gbb匣都配咗兩個!先買嚟隨便打下
作者: TensionZZ    時間: 8-6-2018 11:50     標題: 回覆 46# 的帖子

差200左右,先買嚟隨便打下!
作者: Contingency    時間: 8-6-2018 11:56

算啦你已經買左,但其實個200唔值得咁慳,CO2錢好快就過。

題外,個個為左世界賽,自制好多恆溫器去溫夾泥穩定氣壓,但你就勉強用唔知幾時冇氣的CO2夾, BTW,你好快就會留泥打WARGAME
作者: TensionZZ    時間: 8-6-2018 13:39     標題: 回覆 49# 的帖子

我有買gbb匣兩個………co2真係試玩!冇諗過落場!
Wargame我都有打開!
作者: Ben_9413    時間: 8-6-2018 19:13

玩o下試o下先

支持交學費
作者: TensionZZ    時間: 8-6-2018 19:27

點放相,攪嚟攪去都放唔到相…………
作者: Dave    時間: 11-6-2018 10:19

引用:
原帖由 TensionZZ 於 8-6-2018 19:27 發表
cgf 附件上傳,不過得百幾二百k size。

plan 2 :
申請呢個,上傳完可直接3 rd party link ,免費(暫時)

https://upload.photobox.com/en/#computer
作者: horenhim    時間: 11-6-2018 11:24

引用:
原帖由 TensionZZ 於 8-6-2018 10:35 發表
Sorry for the brother who suggest me to get the Marui Hi Capa 5.1, Finally I get the KJ works KP-06 CO2 version GBB.
我冇野補充
have fun
作者: magichour    時間: 16-6-2018 04:53

第一次聽到有人用aeg練ipsc

就算同一枝槍, 改裝過後, dry fire 時槍的重量, 槍的重心, 板機拉力, 板機行程都可以不同.  開槍時blowback力度, 快慢亦不同

與其另外買枝aeg練, 不如將放係會枝槍帶返屋企練。

作者: kornhill401    時間: 16-6-2018 12:17

引用:
原帖由 TensionZZ 於 8-6-2018 19:27 發表
我就用我的廉價手機影相,再用電腦設立的..小畫家..縮圖調整.
作者: TensionZZ    時間: 16-6-2018 19:06     標題: 回覆 55# 的帖子

我個人覺得練習呢樣嘢冇分用咩槍啊!不境係人去主導槍,唔係槍主導人!我睇完師兄意見後感覺係如果唔係用馬記槍就唔使打Ipsc.用Aep嚟練係完全冇用咁………練動作,練準繩,都係睇個人啫!
作者: TensionZZ    時間: 16-6-2018 19:07     標題: 回覆 56# 的帖子

我再試下……唔該曬
作者: olw0978    時間: 16-6-2018 19:12

引用:
原帖由 TensionZZ 於 16-6-2018 19:06 發表
我個人覺得練習呢樣嘢冇分用咩槍啊!不境係人去主導槍,唔係槍主導人!我睇完師兄意見後感覺係如果唔係用馬記槍就唔使打Ipsc.用Aep嚟練係完全冇用咁………練動作,練準繩,都係睇個人啫!
哈哈,我一向視槍做工具,應該是我玩槍,不是槍玩我。。。雖然我被槍玩的日子也不少
作者: TensionZZ    時間: 16-6-2018 19:21     標題: 回覆 59# 的帖子

師兄有打開IPSC??
作者: olw0978    時間: 16-6-2018 19:34     標題: 回覆 60# 的帖子

無,只打鍋釘
作者: TensionZZ    時間: 16-6-2018 20:27     標題: 回覆 61# 的帖子

作者: magichour    時間: 17-6-2018 02:08

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-16 19:06 發表
1. IPSC Action Air 係不可以用 AEP 作賽.  IPSC Action Air 只可以用有 blowback 的氣動半自動手槍作賽.
2. 玩 IPSC 的人九成以上用 TM 作賽. 當然, 樓主個人絕對有權選擇讓賽.
2. 玩 IPSC 的人都會用同一枝槍, 或同型號的槍練習. 當然, 樓主個人絕對有權選擇事倍功半.
作者: TensionZZ    時間: 17-6-2018 08:38     標題: 回覆 63# 的帖子

1…明白只接受Gbb汽槍來打Ipsc,所以我已買了自己喜歡的槍!
2…馬記因為改裝值最高但不一定合適每一位射手,選槍其實都是看個人感覺,選自己喜歡的槍才是第一步!
3…練習真的是看個人喜好,例如日本人練刀都會拿木刀來練!練拔槍收槍動作,練射擊瞄准,練準繩(因網上都評論aep的彈道較準繩,我也在找一支馬記的hi capa電槍作練習用)!早前都有師兄說過練習時不同槍的問題,重量不一,trigger, recoil,dry fire...這都是高階射手考慮的問題,而我這種新手連拔槍,瞄准,收槍動作都不流暢。用Aep練習對我以有極大幫助!Aep的好處我不多說,反正對你們高階都不是什麽!但對我而言就有不錯的幫助!
作者: Ben_9413    時間: 17-6-2018 09:15

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-17 08:38 發表
1…明白只接受Gbb汽槍來打Ipsc,所以我已買了自己喜歡的槍!
2…馬記因為改裝值最高但不一定合適每一位射手,選槍其實都是看個人感覺,選自己喜歡的槍才是第一步!
3…練習真的是看個人喜好,例如日本人練刀都會拿 ...
o希, 適合自己便好

加油
作者: no-name    時間: 17-6-2018 12:29

樓主有自由買任何槍練習,所以呢點唔評論。
但想指出控制 recoil 同 dry fire 都係基本中既基本黎,這個 AEG 練唔到
拔槍瞄准唔會用氣用彈,用玩具鋪手拉雞都得
IPSC 基本上唔洗練收槍,除非玩 3GN
射擊更加係 2 回事,玩完汽槍都唔等於識控真鐵
所以真係惗唔到 "特登買支 AEG" 對練習可以有咩幫助

另外唔知樓主上過 IPSC 堂未,其實 grip 槍,站姿,瞄準方法等好多都係初班第一堂就要學
如果樓主有心想學 IPSC,不如先報班練習一下,好過自己練錯左方向,要習慣就困難好多了
作者: TensionZZ    時間: 17-6-2018 12:48     標題: 回覆 66# 的帖子

多謝師兄意見,堂已上過 。也只是一名IPSC新手!
作者: kornhill401    時間: 17-6-2018 13:40

恭喜樓主,找到玩玩具槍的方向,
C Hing們的意見,分析後,可作為參考用.
作者: magichour    時間: 18-6-2018 12:44

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-17 08:38 發表
1. 樓主是否知道 KP-06 不可以在 standard division 作賽? 而 open division 的槍都改裝過及加紅點. 當然, 樓主個人絕對有權選擇用 "自己喜歡的槍" 讓賽.
2. Again, 樓主個人絕對有權選擇用 "自己喜歡的槍" 讓賽.
3. 這不是高低階射手問題, 這是 "事倍功半" 定 "事半功倍" 問題. Again, 樓主個人絕對有權選擇用 "自己喜歡的槍" "事倍功半" 地練槍.
作者: TensionZZ    時間: 18-6-2018 15:05     標題: 回覆 69# 的帖子

其實師兄成日話讓賽讓賽!你咁睇重成績係你個人的事!

作者: TensionZZ    時間: 18-6-2018 15:24     標題: 回覆 69# 的帖子

我只想開開心心打IPSC,從沒想過有獎有第一!
作者: magichour    時間: 19-6-2018 00:36

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-18 15:05 發表
我只會在槍會練槍, 但參加 IPSC 比賽, 我不會虛偽地否認自己想拿獎.
相反, 樓主一面認為自己唔睇重成績, 一面又強調用 "有極大幫助" 的 AEP 練習去提高成績, 令人匪夷所思.
引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-18 15:24 發表
期待下次 IPSC 比賽見到樓主用無紅點全原裝 KP-06 打 open division.
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 00:58     標題: 回覆 72# 的帖子

首先有幫助係對我個人的動作,準繩!跟拿獎沒有關係,因為我是一名新手!

到我有實力參加競賽時,我一定會原裝去參賽,就算包尾也沒所謂!

作者: magichour    時間: 19-6-2018 01:20

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-19 00:58 發表
首先有幫助係對我個人的動作,準繩!跟拿獎沒有關係,因為我是一名新手!

到我有實力參加競賽時,我一定會原裝去參賽,就算包尾也沒所謂!
IPSC 比賽係有 "新手" 獎 for 新手.
之後亦有 GM/M/A/B/C class 給各級射手競逐.
Again, 期待下次 IPSC 比賽見到樓主用無紅點全原裝 KP-06 打 open division.
作者: stevechau    時間: 19-6-2018 09:35

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-6-2018 12:17 發表

我就用我的廉價手機影相,再用電腦設立的..小畫家..縮圖調整.
我都係咁做
作者: stevechau    時間: 19-6-2018 09:44

引用:
原帖由 TensionZZ 於 17-6-2018 08:38 發表
2. KP06真係唔太適合, 始終支槍太重喇~
3. 睇你想練既方向係乜啦, 如果目標只係練AIMING, 咁真係自己鍾意既槍就得既~ 但普遍長玩IPSC既人都係練習&比賽都係同一支槍, 咁先練得好咁解JE~
如果以你既比喻, 其實你既做法人地睇落係你作為果個日本人係練緊用木劍殺人, 自己喜歡係得既, 但只係你脫離左果班人習慣性既睇法JE~
咁所以到最後, 真係自己喜歡就好~
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 09:52     標題: 回覆 76# 的帖子

多謝師兄意見!
我支槍重係因爲我鍾意有重量的槍,相對較為近似真槍。
我都唔知我個人練習方法係事倍功半定係事半功倍,但唔試過就真係唔知結果。對其他射手可能係浪費時間,但對我而言就覺得效果滿好!不同人不同處事。
作者: stevechau    時間: 19-6-2018 09:54

引用:
原帖由 TensionZZ 於 18-6-2018 15:05 發表
引用:
原帖由 TensionZZ 於 18-6-2018 15:24 發表
睇黎你都仲係少係槍會練習~
事關我都係學完IPSC, 都係咁比人說快D去練習再去比賽......
但無人會覺得比呢D壓力人, 人地係會唔舒服的, 上到IPSC槍會有時真係覺得同去左D直銷講座係無咩分別的~
呢樣野我都有係度呻過, 你都要去習慣本身你做法上有少少離經後旁人既指指點點~
例如我去學IPSC只係想改善一下自己既持槍, 但當你去到就個個都係咁PUSH, 到最後就PUSH走埋D想慢慢玩既人~
個感覺就好似你去GYM ROOM只係想改善一下自己既線條, 買個幾KG既啞鈴都只係方便自己練......
但GYM ROOM(槍會)入面個個都(覺得自己)係健美先生, 個個都阿諾豬華生力啤咁......
係咁係你身邊哦你改善線條係要去到我咁賤肉橫生先好睇先係靚係型, 幾KG既啞鈴買黎嘥地方啦, 要買就2-30KG起跳啦......ETC

講返正題, 你用AEP/KP06(CO2)去練無話唔得既, 雖然我都覺得你唔會練到你真正想練既野~
但既然你揀左呢個行法, 就好好行下先啦, 到有一日你覺得不足, 你自然會轉~

作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 09:55     標題: 回覆 74# 的帖子

等到我夠實力參賽我一定會去!
作者: stevechau    時間: 19-6-2018 10:01

引用:
原帖由 TensionZZ 於 19-6-2018 09:52 發表
多謝師兄意見!
我都唔知我個人練習方法係事倍功半定係事半功倍,但唔試過就真係唔知結果。對其他射手可能係浪費時間,但對我而言就覺得效果滿好!不同 ...
我都曾經有過KP06(for wargame not IPSC), 亦都係因為槍重果種感覺而覺得支槍正~
所以以過來人黎講, 我都知你呢個方向將會係事倍功半, 但人總係人地講完點都係會自己試過一次先會肯心息既~
都係果句, 你係練既時候最好知道自己追求緊D乜, 用呢個工具係咪幫到你, 咁就夠~
just for aiming not competition, 其實用KP06黎練都會有佢既好處~
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 10:07     標題: 回覆 78# 的帖子

多謝師兄健身房的比如!我打IPSC真係有心想玩呢種運動而沒有想過拿獎拿第一!

我住得遠(天水圍),家中又有小朋友,不可能經常去槍會練槍,所以平時只係午飯時偷偷用aep在公司貨倉練習下射擊同準繩,回家再用KP06練動作。

補充少少,除咗co2匣,我還買了2個Gbb匣!
作者: Dave    時間: 19-6-2018 10:08

人人都有新手時,就住插,插到火都熄埋仲衰

to zz 兄

雖然你有你睇法,但雖然樓上師兄們可能講得比較硬,但沒有說錯。
ipsc 本身就是競技,不是娛樂 ( 當然可以有趣味,但本質上不是for fun ) ,
入得ipsc 坑就必然有要求,也不一定要冠軍亞軍,單論想自己走位順d ,打得準d ,時間短d ,錯誤少d ,
都是一種追求。工欲善其事,必先利其器,拿不稱手的工具去追求,在入門位置可能無所謂,
但稍為練長一點時間便知有分別。
aep 在下幾乎全系列都有,跟gbb 手槍比,重心跟重量不同,grip 位厚度不同,對於要操練肌肉記憶的ipsc 來說,
一直用稍微不同的工具來練,練出來的效果自然是稍微不同了。

順帶一題,aep 比較適合wargame ,因為彈量多重量輕可連發。
但對ipsc 來說這些優點一律都沒有優勢。

ps. 在下當年也頗身痕3 gun,但跟師兄一樣原因,有小朋友要湊,真的沒時間抽夜晚時間去操練,就算了。

作者: horenhim    時間: 19-6-2018 10:08

引用:
原帖由 TensionZZ 於 19-6-2018 09:52 發表
多謝師兄意見!
我都唔知我個人練習方法係事倍功半定係事半功倍,但唔試過就真係唔知結果。對其他射手可能係浪費時間,但對我而言就覺得效果滿好!不同 ...
1.冇氣槍似真槍lol 血的事實
2.正如我前文所說, 你只想體驗IPSC用甚麼GBB槍也可以, 當然有過新手時期經驗的人告訴你A比較好然後你去選B會被人Judge也是剛好
3.我們不是sales, 不會狂sell你心儀的選擇, 如果分享的意見跟你心中的答案不同, 你參考看看便好

have fun and see you at the range.
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 10:12     標題: 回覆 80# 的帖子

多謝師兄意見!
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 10:13     標題: 回覆 83# 的帖子

多謝師兄意見!
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 10:18     標題: 回覆 82# 的帖子

多謝師兄意見,網上人人都可以有話說話,我不介意任何評論!暫時的我還真是新手,以後的路怎樣走以後再說!現在的我只想練基本功!
作者: horenhim    時間: 19-6-2018 10:47

引用:
原帖由 TensionZZ 於 19-6-2018 10:18 發表
多謝師兄意見,網上人人都可以有話說話,我不介意任何評論!暫時的我還真是新手,以後的路怎樣走以後再說!現在的我只想練基本功!
我看你是看重sensation(你有在練習的感覺)多於練習的本身
所以, 你愛怎樣練都可以.
你用間尺練日本刀法也可以, 不過你有天在街上自稱刀客, 鄉民是會嚇一跳的.
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 10:53     標題: 回覆 87# 的帖子

多謝師兄意見!我就是另類刀客………
作者: magichour    時間: 19-6-2018 12:06

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-6-19 09:55 發表
等到我夠實力參賽我一定會去!
新手獎 is only eligible for 上完 IPSC 初班後六個月內的新手.
Again, 期待下次 IPSC 比賽見到樓主用無紅點全原裝 KP-06 打 open division.
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 13:46     標題: 回覆 89# 的帖子

多謝師兄資訊,會盡力趕上!
作者: no-name    時間: 19-6-2018 14:07

話說,月尾有世界賽,有興趣可以睇下啊
http://aaws2018.hk
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 14:11     標題: 回覆 91# 的帖子

今日行槍街見到poster,到時會去睇睇!
作者: tomcat90    時間: 19-6-2018 14:38

玩GBB穷三年。。。改改外官几千蚊进去了。。。终于不喜欢了想卖了,妈的又漏气了。。
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 14:44     標題: 回覆 93# 的帖子

壞了就去修,賣了多可惜…………
作者: Contingency    時間: 19-6-2018 14:53

換粒O RING GE事,冇打幾年有少問題都好合理....
馬記改過都可以重....只係用其他數GE槍訓練....手勢有冇分別的確值得諗諗...
作者: TensionZZ    時間: 19-6-2018 14:57     標題: 回覆 95# 的帖子

多謝師兄意見
作者: TensionZZ    時間: 20-6-2018 10:03

Just for testing...........

圖片附件: 20180619_234214.jpg (20-6-2018 10:03, 34.82 KB) / 該附件被下載次數 141

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0