標題: 不要叫救護車.....! [打印本頁]

作者: JBL    時間: 5-7-2018 20:33     標題: 不要叫救護車.....!

作者: tf141    時間: 5-7-2018 20:46

原來咁貴
作者: olw0978    時間: 5-7-2018 20:57

在大陸叫救護車也要收錢,是香港人太幸福了。。。

作者: loveless    時間: 5-7-2018 21:00

响美國冇保險死得啦.
美國係世上唯一冇醫療保障既發達國家,
有利有弊, 利係行業自然流通極多$$, 弊係效率自不然同$掛鈎
作者: loveless    時間: 5-7-2018 21:11

引用:
原帖由 tf141 於 5-7-2018 20:46 發表
原來咁貴
睇過甘多美劇, ER, Grey's anatomy, House MD之類, 記憶中未見過劇情提過任何找數埋單事宜, 編劇係默認兼預設人人有保險
作者: Dave    時間: 5-7-2018 21:38

重傷都唔敢叫救護車.. 在香港生活的人簡直不能想像...
沒錢的話,在哪個國家都是淒涼。
作者: cccarlos    時間: 5-7-2018 21:42     標題: 回覆 3# 的帖子

應該只需一百幾十人民幣,沒有幾千幾百美元禁貴
作者: 48191    時間: 5-7-2018 21:56

J兄,唔好玩喇。佢本身係美國公民就有Social security,呢啲支出本身係包嗰喎!問題係叫十字車係會跌落Part A定Part B度啫!除非佢本身跟本唔係公民。

作者: tinyau1134    時間: 5-7-2018 21:57

https://www.cia.gov/library/publ ... ctbook/geos/hk.html
https://www.cia.gov/library/publ ... er/2066rank.html#hk

第二條LINK講 死亡率 排名愈高, 死亡率愈高
日本45 英國55 美國85 中國101 臺灣113 香港117

反映香港真係好難死, 其中 都有賴醫療科技好, 福利高
作者: RCOOH    時間: 5-7-2018 22:00

引用:
原帖由 cccarlos 於 5-7-2018 21:42 發表
應該只需一百幾十人民幣,沒有幾千幾百美元禁貴
問題係中國係制度上仍未完善,公事公辦既紀律相對欠缺,救護車服務"法定"收費水平只貴過香港的士些少,但白車可以突然變成黑的殺到你一頸血。

我係上面既朋友堅持小傷小病自己執藥,唔聞到棺材香都唔去醫院或本地醫務所,一求醫堅係貴,二地方醫務所有你冇你打吊針簡直反智...

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:02

直情係痴乜缐,我老友個仔輕輕扭親個手踭又打點滴,乜Q都打,都唔知打嚟做乜?
引用:
原帖由 RCOOH 於 5-7-2018 22:00 發表

問題係中國係制度上仍未完善,救護車服務"法定"收費水平只貴過香港的士些少,但白車可以突然變成黑的殺到你一頸血。

我係上面既朋友堅持小傷小病自己執藥,唔聞到棺材香都唔去醫院或本地醫務所,一求醫堅係貴 ...

作者: RCOOH    時間: 5-7-2018 22:04

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2018 22:02 發表
直情係痴乜缐,我老友個仔輕輕扭親個手踭又打點滴,乜Q都打,都唔知打嚟做乜?
兩個字:迷信。

係,冇錯,上面D人迷信打吊針幫助恢復,或者醫生叫打就打,當然,吊針當中人民幣含量有幾多就不得而知。

之前試過係上面比架七人車倒車撞中,好在自己有練過連卸帶跳冇比車轆過,就隻右手刮到少少,唔係就ham + ling

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:09

師兄食過夜粥,佩服。
引用:
原帖由 RCOOH 於 5-7-2018 22:04 發表

兩個字:迷信。

係,冇錯,上面D人迷信打吊針幫助恢復,或者醫生叫打就打,當然,吊針當中人民幣含量有幾多就不得而知。

之前試過係上面比架七人車倒車撞中,好在自己有練過連卸帶跳冇比車轆過,就隻右手刮 ...

作者: RCOOH    時間: 5-7-2018 22:12

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2018 22:09 發表
師兄食過夜粥,佩服。
艇仔粥加牛腸,黎多杯豆漿,唔該!

中學體育堂有教,加埋自己睇下youtube打下空氣打下沙包咁囉...

平時真係唔記得點打,但有危險時會突然上身,救過好幾次命架啦,如果唔係我個頭都變左西瓜...

作者: JBL    時間: 5-7-2018 22:13

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:14

唔係呢個意思呀!你唔好敏感先。可能係我搞錯,但你發乜脾氣啫?
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:13 發表

即係我段新聞係假?想問你有否詳細資料支持你說法,(証明我段新聞係假)又或你本身係美國公民?

作者: JBL    時間: 5-7-2018 22:20

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:24

因為我都翻查緊個Social Security 範圍包緊乜,又或者私人保險公司包唔包叫救護車。
諗緊如果咁情況,響美國買意外保包唔包十字車。
其實可能係你啱,反而係我錯就真。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:20 發表

NO..別誤會,無發皮四,我只怕又誤貼假新聞比人笑,我奶過幾次野,好淤皮.....
作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:28

六年前去北京旅行,有個團友響劇院暈低咗,咁叫十字車喇!架十字車一到,見我哋係外地人,就問有冇保險。
我相信如果當時係冇,收費應該唔係好貴......啩。
引用:
原帖由 RCOOH 於 5-7-2018 22:00 發表

問題係中國係制度上仍未完善,公事公辦既紀律相對欠缺,救護車服務"法定"收費水平只貴過香港的士些少,但白車可以突然變成黑的殺到你一頸血。

我係上面既朋友堅持小傷小病自己執藥,唔聞到棺材香都唔去醫院或 ...

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:34

Sorry,真係我搞錯咗。
果真如Love兄所言,響美國唔買保險就一定PK。
不過我笑你把鬼咩!我等艇長出現先開火。
你啲料似乎係堅, Social Security主要係俾老年退休人士,當年金攞,又有醫療(Medicare),醫療分Part A/ B同D。
重申一次,係我搞錯咗,Sorry。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:20 發表

NO..別誤會,無發皮四,我只怕又誤貼假新聞比人笑,我奶過幾次野,好淤皮.....
作者: JBL    時間: 5-7-2018 22:42

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:45

好難講,但奧巴馬的醫改的而且確係令到冇保險Cover嘅人得到醫療保障。
引用:
原帖由 JBL 於 5-7-2018 22:42 發表

奧巴馬當年分醫療改革成功通過既話而家唔知會唔會好D呢...?

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:48

剛才問在美國做稅局的朋友,回覆如下:

作者: loveless    時間: 5-7-2018 22:49

引用:
原帖由 48191 於 5-7-2018 21:56 發表
J兄,唔好玩喇。佢本身係美國公民就有Social security,呢啲支出本身係包嗰喎!問題係叫十字車係會跌落Part A定Part B度啫!除非佢本身跟本唔係公民。
傷者得四廿幾歲又唔係殘疾人仕, 就算係公民又點會有有Plan ABCD?
作者: JBL    時間: 5-7-2018 22:49

作者: 48191    時間: 5-7-2018 22:51

Love兄,係我搞錯咗......
引用:
原帖由 loveless 於 5-7-2018 22:49 發表

傷者得四廿幾歲又唔係殘疾人仕, 就算係公民又點會有有Plan ABCD?

作者: loveless    時間: 5-7-2018 22:56

係我冇睇之已有對話前留言就出回應...
作者: loveless    時間: 5-7-2018 23:02

美國醫療太複雜, EMS 叫白車不屬於醫院或聯邦層次, 係完全另一個本身又極度之複雜的體系...
作者: kornhill401    時間: 6-7-2018 11:34

真係唔講唔知, 下次去美國,都係買份保險好D.Thx for sharing.
作者: pbay    時間: 6-7-2018 13:46

睇過一個時事節目, 話美國好多人買醫保係跟返工間公司一log買,
問題係失業果陣份醫保就會失效,
失業期間撞著出意外, 有大病, 就要自己出錢.

另外係黑市居民, 有遺傳病果D, 通常會被拒保.

香港好彩有公立醫療包底, 制度甚至比大陸更共產, 呢個真係英治遺下既德政之一
(雖然近年門診同急症質素差左好多, 但專科同大手術水準仍然高)
香港千萬唔好搞醫保搞到美國咁樣, 依家睇香港政府就係想咁.
作者: pbay    時間: 6-7-2018 13:47

另外有研究話香港人長壽, 同救護車服務良好有關 (加上地方細),
好多老人家出事, 十分鐘內救護車就到, 而且完全免費, 救護員亦非常細心專業.
年中救返唔少危急老人家.

我自己家中老人都試過中風暈底, 生死一線之隔,
好彩救護車來得快, 最後無事.
作者: lppl    時間: 6-7-2018 14:43

之前睇過美國劇集, 有集講到有長期病患者俾公司炒, 喊住咁求人唔好炒佢,
因為保險跟公司, 俾人炒咗就萛自己買都冇公司受保(本身有病), 咁佢就GG...

最尾好似都俾人炒咗, 去咗NGO跟D垃圾PLAN 得平藥食, 最後死咪.
作者: lppl    時間: 6-7-2018 14:46

全民醫保係有錢佬眼中=搶劫, 因為佢地唔會享受到, 剩係俾錢窮人吊命.
普通人冇信用卡/醫保去到醫院都唔會醫你

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0