標題: 政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要? [打印本頁]

作者: tf141    時間: 26-7-2018 19:12     標題: 政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要?

大家點睇呢單野

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

網民熱話: 政府合署職員叫外賣, 因為就收工所以唔要?

元朗有小店係 3:45pm 接到元朗政府合署大單, 叫咗32杯飲品.
4:40pm 小店先完成所有飲品, 飛的送過去
4:48pm 小店送貨職員通知客人就快到, 但客人表示就收工, 無人飲, 所以唔要.

小店職員係Facebook呻蝕晒本...

Source : https://www.facebook.com/hklaugh ... ?type=3&theater

圖片附件: FB.jpg (26-7-2018 19:12, 106.32 KB) / 該附件被下載次數 177

作者: JBL    時間: 26-7-2018 19:18

作者: hang2    時間: 26-7-2018 19:29

政府工 , 不嬲準時收工
但可飲埋至走 , 班柒頭吾會為人著想.
作者: olw0978    時間: 26-7-2018 19:33

咁 L PK 都做得出,肯定物以類聚!
作者: cccarlos    時間: 26-7-2018 19:53

哩出來周
作者: tf141    時間: 26-7-2018 20:18

咁一面倒?
我覺得店舖方面責任大d喎
作者: Jonny.R    時間: 26-7-2018 20:33

店舖都有責任,居然唔清楚公務員係非常準時的團隊(下班方面)(曲線)
作者: jn_jona    時間: 26-7-2018 20:45

第一時間各打50大板先
作者: Dave    時間: 26-7-2018 20:49

正苦職員主觀認為店鋪 15 ~30 MINS 送到應該是原因。
而店鋪職員收到大單後唔說明需時製作又是另一個原因。
管他幾多杯野飲要用機打出來,飲品店總不會只得一部機...最終成果係要對方等一粒鐘以上先到其實頗為過份。
別忘了3:45 不是繁忙時間,要人等一小時以上店鋪其實有責任通知對方。
呢單野如果撇除「正苦職員」四個大字,已經沒有話題性...

順帶一題,這種沖製飲品成本非常便宜,加起來可能平過那一程的士...店鋪不用扮到那麼肉赤。

最後主觀認為正苦職員等成粒鐘一定有催過單...
不過以在下多年叫外賣經驗
店鋪回應:
60% :已經送左出去
30% :轉個彎到
10% :你個門牌係邊呀火記話未搵到

而事實100% 係仲未整好...

作者: gtoray    時間: 26-7-2018 21:17

成個鐘好似好耐
但32杯又唔係奶茶咖啡,除返開都係分零鐘沖一杯
已經好快
舖頭要經一事長一智,下次有大單講明要一粒鐘先到

Btw 正常情況可能又一半人覺得成粒鐘先到,嬲豬唔要都正常
但政府人員order完唔要就一定係罪無可恕架喇
仆街,我出糧比你返工飲野架?仲要叫完唔要?
作者: gtoray    時間: 26-7-2018 21:21

引用:
原帖由 Jonny.R 於 26-7-2018 20:33 發表
店舖都有責任,居然唔清楚公務員係非常準時的團隊(下班方面)(曲線)
我有時會諗
究竟係一般市民已經被私人公司奴役慣左定點,
準時收工係罪?唔單止老細咁諗,可悲既係打工仔都係咁諗
黃子華既魚蛋論真係一絕
作者: tf141    時間: 26-7-2018 21:43

Facebook全部人都企自己角度或者企係自己支持一方既角度諗野

小店一方覺得32杯野飲整成粒鐘好合理,送到去人地走晒好唔合理

顧客一方覺得口渴叫野飲要等成個鐘好唔合理,等到走咗去好合理

根本雙方隨便一個電話都可以避免呢d咁不必要既鬧劇,會發生呢件事全部都係雙方站係自己角度理所當然,唔去溝通。

不過如果真係要評理追究責任既我會覺得係小店責任大d。
因為真係唔可能旨意消費者去了解你既業務係點營運。我咁樣講唔係因為覺得消費者俾錢就大晒,但的確俾錢果方係比起收錢果方更有權利乜都唔知;而事實上一個人每日都要係好方面消費,如果各行各業都要消費者去了解行情咁係好冇效率,同時係好荒謬。一間飲品店點樣規模為之”小店”、點樣為之有”實力”真係唔係common sense嚟架,你開間舖有幾多部blender 有幾多人手我根本唔會知,亦冇責任去知,更何況我係叫外賣?但係我叫野飲要等成個鐘都冇得飲呢d就真係common sense啦,成餐飯都食完啦大佬。如果你覺得自己間舖既出品令個客覺得等成個鐘飲杯野都係合埋既,咁你實力爆錶啦,仲小乜店?你專業整野飲既都唔覺得一次過接32張單,攪成粒鐘係有問題,你點能夠expect一班單純係俾錢買野飲既人覺得有問題呢?

當然,正常人叫咗野飲等咁耐都會打去問下,對方有問題你都應該打去問下,但始終責任係小店方居多
作者: loveless    時間: 26-7-2018 21:46

引用:
原帖由 Dave 於 26-7-2018 20:49 發表
正苦職員主觀認為店鋪 15 ~30 MINS 送到應該是原因。
而店鋪職員收到大單後唔說明需時製作又是另一個原因。
管他幾多杯野飲要用機打出來,飲品店總不會只得一部機...最終成果係要對方等一粒鐘以上先到其實頗為過份 ...
留意下張單, 係16:41分至入單...
作者: bennytsang16    時間: 26-7-2018 21:51

外賣送到指定地點時,客人仍在、offcie 仍未收工。在情在理,除非落單時有明確協議(例如幾點前要送到),否則客人無得話唔要。
作者: tf141    時間: 26-7-2018 21:54

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 21:46 發表

留意下張單, 係16:41分至入單...
好似5字嚟🤔
作者: loveless    時間: 26-7-2018 22:01

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-7-2018 21:51 發表
外賣送到指定地點時,客人仍在、offcie 仍未收工。在情在理,除非落單時有明確協議(例如幾點前要送到),否則客人無得話唔要。
如果叫早餐而在傍晚收工前送達,應該冇人會認同係無得話唔要.
所以在冇服務承諾/協議下, 可能唯有或及應該睇情況合唔合理.
作者: loveless    時間: 26-7-2018 22:05

引用:
原帖由 tf141 於 26-7-2018 21:54 發表

好似5字嚟🤔
又好似係
若係如此,伸延即係狗官們係早過三點九叫外賣..
作者: tf141    時間: 26-7-2018 22:49

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 22:05 發表

又好似係
若係如此,伸延即係狗官們係早過三點九叫外賣..
而家d人一聽到”公務員”已經想亂棍打死咁既款
聽到”本土”、特色”、”小店”更加係褲都除埋係咁J
今次呢班醜陋既狗官竟敢同香港良心基層代表之一既”小店”對著幹,真係拎去打靶都不為過
作者: loveless    時間: 26-7-2018 23:05

引用:
原帖由 tf141 於 26-7-2018 22:49 發表

而家d人一聽到”公務員”已經想亂棍打死咁既款
聽到”本土”、特色”、”小店”更加係褲都除埋係咁J
今次呢班醜陋既狗官竟敢同香港良心基層代表之一既”小店”對著幹,真係拎去打靶都不為過
平心而論, o個32杯飲品的確係需要時間至整到出黎, 公務員們亦有onX居之處..
我唯一結論係:通訊越發達, 人越唔識溝通...
作者: gtoray    時間: 26-7-2018 23:13

個 disney 飲品封蓋唔知有無 lisence?
作者: FAFner    時間: 26-7-2018 23:31

我覺得抱住合約精神, 你落左order , 一日未叫cancel, 我都應該係當你繼續會等個order.
係我未完成個order 之前, 客人可以選擇中段cancel,  我無爬文但我見最後應該客人係無cancel到 order 直接話等唔到就走左...
雖然鋪頭無講係要等幾耐係一個問題, 但好老實個客見到咁多杯野飲常理係應該知要等一般時間 或者中間會催啦.....

自己做美人魚咖啡店, 有時有D飲品真係好煩 唔係1分鐘, 多個blender,多個人可以以搞掂.......
1, 你30杯野都係唔同野仲要唔同系列 <--最花時間, 你真係有排整, 你有幾杯係一樣都可以一齊偷時間
2, 杯野越花巧越要多時間....分層, 加果肉,要裝飾
3, 無啦啦黎一杯大單都唔緊要, 特發性炒檔, 你都唔知照個外賣好定係門市客
4,要用到水果既飲品仲煩...要切要去皮 (無錯你可能問點解唔搞定先呢, 因為呢D野有死期, 拆曬件遇到空氣太耐放太耐都係煩
5,突然發現唔夠原材料
6,比人射波,撞正新人
作者: MG-42    時間: 26-7-2018 23:31

作者: loveless    時間: 26-7-2018 23:34

換左係32個千嬌百媚OL, 一樣會比人鬧港女,
32個大媽?更加鬧.
32個建制?鬧.
32個泛民?鬧.
有錢人?鬧. 打工仔?鬧. 劉德華黃子華叫完唔要都會比人嘈.
真係諗唔到如呢個情況要邊類人至唔會比人鬧.

但係咪代表被鬧就一定錯晒?又好似..未必一定...
作者: Jonny.R    時間: 26-7-2018 23:50

引用:
原帖由 gtoray 於 26-7-2018 21:21 發表

我有時會諗
究竟係一般市民已經被私人公司奴役慣左定點,
準時收工係罪?唔單止老細咁諗,可悲既係打工仔都係咁諗
黃子華既魚蛋論真係一絕
自從我以前返學出去實習都要OT,到而家都唔知咩係準時
在google下先知習慣而成常態,老seafood仲會覺新仔唔ot係有問題

講開公務員準時收工問題,我都有單真人真事想分享下
我老豆有層唐樓,60幾年咸水樓諗住等收購,點知消防處出信要起消防水缸,係人都知loading受唔住,唔起就告你,釘你契, 之後業主同消防,BD一齊開會,最後得BD有派人來,消防就甩底,打去問話收左工喎

圖片附件: IMG_0002.jpg (26-7-2018 23:50, 80.61 KB) / 該附件被下載次數 113

作者: MG-42    時間: 26-7-2018 23:51

作者: gtoray    時間: 26-7-2018 23:56

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 23:34 發表
換左係32個千嬌百媚OL, 一樣會比人鬧港女,
32個大媽?更加鬧.
32個建制?鬧.
32個泛民?鬧.
有錢人?鬧. 打工仔?鬧. 劉德華黃子華叫完唔要都會比人嘈.
真係諗唔到如呢個情況要邊類人至唔會比人鬧.

但係咪代 ...
有,如果order既係平民
小店係政府經營,店員係公務員
咁情況一定相反
作者: gtoray    時間: 27-7-2018 00:08

引用:
原帖由 Jonny.R 於 26-7-2018 23:50 發表

自從我以前返學出去實習都要OT,到而家都唔知咩係準時
在google下先知習慣而成常態,老seafood仲會覺新仔唔ot係有問題

講開公務員準時收工問題,我都有單真人真事想分享下
我老豆有層唐樓,60幾年咸水樓諗住 ...
基本上已成為常態
以致部份準時或基本上準時收工既員工已經被標籤為
懶,唔想撈,有好路數搏炒

點解公務員一般唔開OT?
因為政府要跟足,補水,補鐘
而上級亦要為OT作合理評估,唔能夠亂批
但私人工只要老細黑面就得,補錢?好,下年睇下加幾多人工比你?

主因係私人工缺乏一個基制去保障超時公作
成日OT唔收錢果d又確係可能有得升
私人工亦唔似政府工咁難炒,老細覺得你準時收工即係懶,做唔到野咪炒囉
所以呢樣野的確係唔容易平衡同解決
作者: 美味炸雞脾    時間: 27-7-2018 00:58

作者: loveless    時間: 27-7-2018 01:04

作為一隻成日OT又唔收錢既狗奴才, 個人係可以確認未試過冇得升.
亦作為一件有得升既蛋散, 我係比較怕見到平時夠鐘即閃但老細在場又會自動OT而事後永遠滿口怨言事非既英才. 一般我會出少少力去確保呢類型人仕未必可能有得升.
作者: 美味炸雞脾    時間: 27-7-2018 01:12

作者: jn_jona    時間: 27-7-2018 01:59

係香港做打工仔真係好慘 準時收工都係罪過
但講緊香港工時已經係長
什至衍生左一種冇野做都ot陪坐既職場文化

當然留低跟埋d手尾係好合理既
作者: gtoray    時間: 27-7-2018 08:40

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 27-7-2018 01:12 發表

看來你未見過全部基層員工5:00放低所有工作,等6:00鐘準時爭打咭
係一間大企業,不是政府工

OT從來無合理不合理,假如員工會斤斤計較,對公司歸屬感會有幾多?上司為何比機會你?
無償開OT先係對公司有歸屬感,先係唔同公司斤斤計較喎
公司會唔會見你成日OT唔claim就出多半個月糧比你呀?唔斤斤計較哎嘛
留意返,係講緊無償OT
作者: Dave    時間: 27-7-2018 10:08

身為一個全職打雜...
我對ot 既理解係...d 野未做完就應該要ot 做埋...當ot時...老闆應當補錢計鐘
無特別野跟,夠鐘即走係非常合理。
但相反如果明明倒屎咁多job 又urgent 都夠鐘即走...好像有點不合理而本人覺得有點反感。

長遠來說,員工已經無摸魚但都係跟唔哂d job,應該同老闆講增加/ 抽調人手,目的是不要delay job。
當然正常員工可免則免同老闆deal 呢d 野...一來怕被拒絕,二來好似自己懶...
一係啞仔食黃連晚晚ot 到11 點pm ,一係根本跟唔掂爆獲。

老闆同員工係共生關係,很簡單你比錢我付出勞力無拖無欠的概念,但很多員工甚至老闆自己都認為係飼主關係...
作者: 美味炸雞脾    時間: 27-7-2018 11:39

作者: kornhill401    時間: 27-7-2018 11:50

撇除陰謀論,叫32杯,部份不同種類的飲品,相信雙方在對話和核實都用了超級過15分鐘.
在15:41時落單,我估客人相信最遲在16:30時會有得飲.和同事吹下水,跟住收工.
知道間店有咁多了(能)飲品,我估佢地都唔係第一次在呢間店叫外賣卦,
可能上次順利交易,所以今次再幫襯.
而店舖可能有某種原因,未能即刻做果32杯飲品,例如,佢地會做左堂上客人的飲品先.
所以各自站在自己的立場,都會覺得自己有道理.
假如大家站在對方立場,可能又有不同的論點了.
利申..以上純是個人段估吹水,有錯請輕輕地插.
作者: stevechau    時間: 27-7-2018 12:01

作為一個之前都會幫條TEAM嗌下午茶既小小公務員......
我覺得呢單野係有D"QK", 我先當小店已經講晒事實之全部去估下故事既來龍去脈......

我估......
應該負責既係一個無乜經驗既同事, 係LUNCH之後突然有老細話/屈到老細請飲下午茶既ORDER, 跟手瘋傳瘋問之後搞到3:45先落到單......
點知都唔諗就算只係普通茶記都可能做唔切既問題, 結果到16:48果陣就算送到黎自己都派唔切, 就嗌CUT單~
而小店就無辜辜咁白做左一張30幾杯既單, 基本上係好難話小店唔岩既~

而稍為有嗌下午茶經驗既OFFICE, 係唔會咁晏先落單的~
基本上LUNCH之前就已經飛晒紙你班人好揀定, 老闆好比定CASH負責嗌果位同事唔係就唔叫......LUNCH之前/一完左LUNCH黃金時間就打去/FAX去比店家落單(而家仲有D有whatsapp落單TIM), 仲可以寫明幾點到邊度, 白紙黑字大家無數嗌~

就算老闆突然大發慈悲話請食TEA, 咁大棚人咁大張單有D經驗既同事都唔會肯今日做啦, 咪睇咁多TBB劇先得GA~
作者: tf141    時間: 27-7-2018 19:14

引用:
原帖由 loveless 於 26-7-2018 23:05 發表

平心而論, o個32杯飲品的確係需要時間至整到出黎, 公務員們亦有onX居之處..
我唯一結論係:通訊越發達, 人越唔識溝通...
當然要反思今次既問題,以後一定要溝通\
呢一點無容致疑
只係我見Facebook咁多人係到爭拗責任問題
我會覺得小店比公務員更有責任啫
掌握資訊更多既係你,要付出成本既又係你
如果你都唔主動去作出溝通,咁點可以旨意人地去幫你諗埋呢
作者: reniless    時間: 27-7-2018 19:22

江湖規矩,
遲三,早三,三點三,阻住收工勢係假。

作者: Ben_9413    時間: 27-7-2018 23:18

要等成粒鐘唔早響...

都未計凍奶茶都變熱奶茶

做o吾切 / 確保o吾到品質 兩樣都有損自己商譽o拉

作者: Tango1997    時間: 28-7-2018 07:30

有冇人了解清楚 ...
係用乜嘢電話打去?
隨便一部手機?
定係用政府合署電話網絡打出去?

有冇可能間野黑人憎。。。得罪人畀人整蠱?
作者: Tango1997    時間: 28-7-2018 08:14

政府OT錢要畀上頭批。。。 OT唔一定有錢 。。。
唔畀錢會計Time off

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0