標題: [KWA] UMAREX 官方授權 416D GBB 開箱文 [打印本頁]

作者: Dave    時間: 16-9-2018 00:55     標題: [KWA] UMAREX 官方授權 416D GBB 開箱文

提及 H&K 416 ,素來是GBB 叫好又叫座的款式,
亦是廠商喜歡開發的款式之一。無他,皆因廠家出得AIRSOFT 玩具,M4 一定是優先選擇,
而416 屬M4 近親,可以沿用大部份的M4 零件,慳水慳力得很。因此出得M4 的廠多數會考慮416,因利成便也。

市面416 GBB 款式計有WE 及VFC ,暫不談性能,純以外觀來說,說 VFC 為首選也不為過。
VFC 外觀頗交足貨,正統416D 尾托,正確 H&K 彈匣外觀,槍身齊MARKING而且價格比WE 沒貴上多少,都是其優勢。
後來的MARUI MWS 亦有416D 改件,但是屬高價改件,連槍本體加起來的話價格過萬港元,非貧苦大眾所能享受也。

談及VFC 41X 系列,在下手上仍留有兩柄,分別是 417 跟 416D 2015 版本,可說是又愛又恨。
單論外觀來說算是非常美觀,操作起來感覺良好,但性能卻只算中規中矩。
天熱時全自動算是相當爽快,後助力亦勁,但原裝準度非常一般,30 米前後尚叫可靠,去到40~ 50 距離已經是沒把握打中對手。
然而相比性能上的不足,更令人詬病的是其QC 問題,在下的416D 第一次拿出室外玩時,已經被BOLT 皮磨爛了飛機 ORING,而友人的A5 則剷爛了出氣膠。
港台兩地FOURM 亦有相關「現像」,實在難說是個別事件,後來在下拿了柄A5 來研究,
發覺問題在於不同時間生產不同規格的出氣膠。

原來A5 的出氣膠非常之厚,比起原本已經很厚的 PMAG 膠再厚肉一點,因此上匣時幾乎要「拍」入去的,卻因飛機高速的運動而容易磨爛出氣膠。
也許V 記的工程師認為出氣膠愈「啜」性能愈好...在下只能說這是「巧思」...結果卻不似預期。
現在V 記416D 一共有三種不同設定的出氣膠,2015 年神奇匣最薄,PMAG 次之,A5 最厚,非常詭異。
所以用舊匣來玩A5 是很順的,玩家如需更換 V 記出氣膠時宜多加注意。

雖然網上總有人表示「我那柄沒有事」,更甚者有勇者更連打100 匣以示清白,但產品之道,除非真是故意用一些爛膠去抹黑偽造,
否則如果已有數個玩家有此「現像」,已經頗為肯定設計上有一定缺失。
正如十個人吃刺身,兩個人肚痛,八人沒事,那八人也不能否定那兩位痾爛C 是作假的,簡單不過的道理。
而以上談的只是416 一柄GBB,其他槍支各擅勝場,不必細表。

閒話表過,言歸正傳,這次 416D GBB 乃是由KWA 廠生產,
其實在下一直攪不清KSC 跟 KWA 的確實關係,從前一直都認為設計是KSC ,而KWA 版本銷售至台灣等地的關係,前者膠身後者有金屬滑架,
也不知是同一間廠還是兩家獨立公司合作關係。

但以在下主觀感受,卻無可否認為KWA / KSC 所生產的槍支性能都頗高,而且對外觀亦頗為考究。
當年在日本手槍界來說跟MARUI 平分秋色。
當日在下曾拆解研究過一柄 VECTOR GBB,發覺其原裝性能相當高,全自動連射一整匣甚是爽快,分解結構亦有巧思,以當年市場來說實屬難能。
然而KSC/KWA 不知是否宣傳不善,K 廠始終徘徊在2 線位置,頗為可惜。

話說這柄KWA 416D 公布時令人頗為詫異,主要原因是這次生產乃是 UMAREX 官方授權,
記得除了KWA MP7 以外,UMAREX GBB 基本上都是 VFC 包攬生產的,
這次突然鬧雙胞讓KWA 生產,讓不少人感到奇怪,有人覺得是U 記捨棄V 記,
亦有人認為是U 記是多開一條生產線讓兩廠競爭,在下則一於少理,反正兩廠都是在相同起跑線處起跑,
哪一柄做得好便買哪一柄,反正玩具之道,岩玩就買,不岩玩便賣,沒甚麼死忠可言,反正鬥的是廠家,得益的是買家。
然而在商而商,當長期合作的關係突然有第三者加入,對V 記來說肯定不是好事,但商場永遠不會ALL IN 在新合作者身上,
U 記這次批出版權讓KWA 生產,相信觀望味濃,有沒有「然後」便看KWA 的造化了,
在下最大的願望只是 KWA 生產輕量彈匣,沒有之一。

UMAREX 傳統禮盒,紅黑包裝,高貴大方,「NO COMPROMISE」二字包含千萬故事...姑且看看KWA 是否真是做得到這句口號吧...

上面金色貼紙是雷射反光UMAREX 貼紙,非常有中藥FEEL ,下面寫著亞洲專用,台灣及日本除外,相信火力是不同吧。

開盒,發泡膠包裝,可見已預留了417 的位置。一槍一匣一說明書,另外有一份KSC/KWA 專用上彈工具,這是好東西不要亂丟。另外有一個HOP UP 調節工具必須保存。

先過一下磅,3.5KG 連匣沒多沒少,合理重量。

彈匣560 克重,比馬記重100 克,稍為重了一點。如果用過340 克的IRON PMAG...感受更深也...
另外其實這一隻只是M4 匣,不是416 匣造型。416 匣一整個是曲線的,M4 則是直曲直 外觀,很好分辨。

來一張全相,416D 配折疊準星配厚身尾通環配A5 托,跟「傳統」的外觀有若干分別。
一般概念來說,416D 就是大大粒的前後準星在魚骨上,尾托是D 款肥托,尾通環要窄身的M4 環才合味道。
然而在下查找了一下,416D 前準星其實是OPTION PART,可以自由更換魚骨上安裝的獨立準星或可折式準星。
而尾環跟尾托則的確是屬於A5 的,雖然網上都見過416D 身配A5 的尾托的介紹文,但只屬特例。

KWA ,VFC ,MARUI 三柄416D 合照。

KWA 416D 隨意裝配一攝。

配上VFC 416D 托一攝,但其實KWA 裝上VFC 尾托是極度地緊,幾乎要敲才敲得入,不算通用。
但如果將KWA 的A5 托裝上VFC 尾柄,同樣相當緊,似乎不單單是粗幼問題,可能兩廠尾通的形狀有些不同。

反而MARUI 次世代416D 尾托可以直上

14 MM 逆牙槍咀。
另外可見內管直到槍咀,即約為 350MM 。

修正:外管前節是可以扭出的,一樣是行逆牙,即是要向順時針施力方可扭出來。
螺牙落了螺絲膠,需要花點氣力方可。
如果轉10.5 寸版本需要自行換管或CUT 管。

之前提及可折式前準星是OPTION PART,其實市面上各416D GAS BLOCK 處亦留有安裝可折式準星的位置。
KWA 的前準星只需拔下一條PIN 即可將拆下。

KWA 416D 一匣的彈量為 40 發正,沒多沒少。
順帶一題,原裝提供的上彈器非常好用,套在彈匣,裝好彈,再用調酒棒一插到底即可上好BB 彈,但一次只可裝約30 發,如要上滿要上2 次 ( 第2 次裝半即可 )。
在下打了十餘匣,暫時沒有JAM 彈或碎彈。

原裝已配有鋼BOLT ,非常抵食。
市面M4 類GBBR 配補品鋼BOLT 動輒一千幾百,KWA 則原裝標配。亦因此不用鑲上防止後定磨蝕的「鋼粒」,安全許多。
壇中亦有用家表示用鑲有後定鋼粒的GBB BOLT 在使用時整粒鋼料脫落,
其實在下5, 6 年前玩GP GBB M4 時亦發生過此問題,而且那時更加大獲,整個鋼粒掉到落下身底部,JAM 到完全運作不能,
要將所有下身零件拆下方可解決,問題在於當時身處GAME 場,工具不足,實在弄得吃力非常,所以建議「鑲鋼粒」的BOLT 都落一點膠水,以保平安。

鋼製擊鎚,上面有滾輪以達降阻之效

網球拍、連發司牙都是鋼料。

膠製BUFFER,尾部有一大片橡膠,踏實可靠的設計。
雖然BOLT 跟 BUFFER 都不算重量級,但原裝回膛彈弓偏硬,而彈匣出氣量亦足,簡而言之就是快進快退,射擊感相當扎實,聲音亦好聽。

鋼製的尾通環,加長的環身將尾通的螺牙全都遮了,個人而言對這種設置並不反感。

將尾部C 環拆下,並退出在BOLT 旁的阻鐵,即可退出飛機。

拆解飛機則需在此敲下空心PIN 一條,可打開飛機尾部。

此插梢是頂著飛標的,在此敲出單向插梢,可將飛標跟飛標彈弓彈出。

飛機各部份零件一覽。
飛標原裝是金屬 ( 應該是鋁 ),而飛標彈弓偏長令壓力比較大,如果換弱一點應該可以些微降力。

原裝飛標起始位置,GAS 出氣大概就是按 50/50 的槍管/回膛分配。

調節HOP UP 位置如圖,基本上只可用專用工具調節。大體上KSC/KWA 的M4 款式都是這樣調節的。
在下其實傾向調節HOP UP 的位置不要離HOP 膠太遠,如時下潮流興HOP UP 調節位置拉一條頗長的膠條再傳遞到HOP UP 處,
其實這種調節會被「膠條」的彈性和零件的虛位影響。
要微調這類 HOP UP 頗有難度,因為扭動一點點調節扭並不會直接回饋壓力予HOP 膠壓點,
有時要調多一點才有反應,或者開幾槍「震一震」佢才可震到對位...
其實最老套款式GBB 要拆走魚骨才可調那一種,個人認為其可靠性反倒高一些。

將專用工具插在這個位置即可調節,然而hop up 由 0 調至max 其實大概只是行 90 度角左右,調節時應該要慢慢微調。
暫時未拿到室外試準度,暫無數據可提供。

新款式的一字螺絲,舊款的是大粒十字頭。

416 魚骨素來比較重身,這條魚骨重量350 克前後,頗有斤兩。

今時今日已屬基本要求的像真短行程活塞結構。

鋼製的barrel mount,然而這個mount 真是安裝得非常實,暫未打開,hop up 結構需稍後提供。

實測火力及穩定性,以數據來說不過不失,火力浮動比marui 原裝高一些,算是正常表現。
原裝0.2 克豆用topgas 大概是 1.4j,如用134a 則大概0.6j,運作仍然順暢。

最後是實射片段,聲音相當清脆。

圖片附件: 416D UTUBE.jpg (16-9-2018 00:55, 80.37 KB) / 該附件被下載次數 230

作者: JBL    時間: 16-9-2018 08:21     標題: 回覆 1# 的帖子

作者: Kwind    時間: 16-9-2018 08:43

感謝DAVE兄詳細開箱文

如果唔介意些少刻字上唔像真...剩睇個價+性能...感覺上KWA呢支牌面上真係屌打VFZ 0個支

KWA原裝又跟鋼BOLT...又鋼barrel nut...VFZ就算最新款0既416A5呢D件都仲係合金/鋁...要自己加錢換鋼

而KWA呢支隻匣可以入40粒仲用埋鋼BOLT都清匣...相反VFZ隻416匣感覺越做越衰...V1時係入35粒...出到而家唔知算V2定V3...變到只入得30粒

睇怕如果V記再唔努力改進下個系統...轉投KWA既玩家會越黎越多
作者: gainax    時間: 16-9-2018 11:23

引用:
原帖由 Kwind 於 16-9-2018 08:43 發表
感謝DAVE兄詳細開箱文

如果唔介意些少刻字上唔像真...剩睇個價+性能...感覺上KWA呢支牌面上真係屌打VFZ 0個支

KWA原裝又跟鋼BOLT...又鋼barrel nut...VFZ就算最新款0既416A5呢D件都仲係合金/鋁...要自己加錢換 ...
玩416款唔計較貴價我覺得始終砌支馬記表現最好,CNC身外表靚性能又最top
一般價位得V記同K牌其實半斤8兩,都有佢自己系統隱性鍋氣但有得FIX
https://www.youtube.com/watch?v=v2Yz_r77OWg&feature=youtu.be

以呢兩個比較
K氣化/性價比>>>V記
V記外觀質感/造型仿真度/夾重量>>>K牌
V記氣化可以改方仗輕夾解決成本平唔貴, K牌重做表面處理加刻字唔平了
玩416我只等馬記原廠出,現時覺得如果唔在意外觀K416係比V值得入手,d因硬件上包鋼煲
但外觀又真係好重要會令你入定唔入手 ,
總結:砌馬記啦
作者: Dave    時間: 16-9-2018 11:45

引用:
原帖由 gainax 於 16-9-2018 11:23 發表

玩416款唔計較貴價我覺得始終砌支馬記表現最好,CNC身外表靚性能又最top
一般價位得V記同K牌其實半斤8兩,都有佢自己系統隱性鍋氣但有得FIX
https://www.youtube.com/watch?v=v2Yz_r77OWg&feature=youtu.be

以呢 ...
馬記416 KIT 基本上真是相當捨得洗或者相當有米先會玩...
一支416 KIT + MARUI M4 MWS BASE = 3 ~ 4 支 馬記了...已經唔係貴少少的問題,而係貴幾倍的問題了。
見在下買了3 支416 加1 支417 都知在下是H&K 粉,同時亦很認同馬記性能是最TOP,但要在下加多7~8 千去將二者合而為一... 在下家貧,認為稍貴了。
或者等下馬記原裝 416 會合理少少,但相信最少2 年打後的事,到時出先算吧。
在下相信MARUI 會出SCAR 先...

相信而家最能公平對比的應該是KWA VS VFC,大家都台仔廠,價格又差無幾,大家都有UMAREX 加持。
V 記同K 記優點都明顯缺點亦明顯。
V :外觀靚刻字齊全 但QC 不穩易自己爛件。
K :外觀刻字跟真鐵有異,彈匣重,但性能良好,原裝件用料比V 記好。

所以文中已經提過,如果K 記出輕量匣已經無得輸。
至於刻字,在下不能說「刻錯」,因為那個TRADEMARK 都幾肯定是 UMAREX 要求的,或者有其商業考慮吧。

作者: kornhill401    時間: 16-9-2018 11:59

Dave C Hing的開箱文,必屬精華. Thx for sharing.

作者: hendry9881    時間: 16-9-2018 12:55

VFX真係算吧
打得果十幾匣巳經爆BOLT
作者: 罪與佛    時間: 16-9-2018 14:14

KSC結構的hopup,都是難調非常,而且就算最終調好了,打完三兩匣又會走位,稍長距離下彈道不甚穩定,在手槍,MP9,Kriss Vector上的經驗都一樣
換完補品會有所改善,但都只能稱為夠用(但如果在香港CQB距離下就無問題,大多在10米內交戰,多極就15米,仍可打得中對家伸出的半個頭)

但如果講到性能無腳軟,耐用性,KWA確實良好 ,以前kriss vector/M4一樣係鋼bolt,一樣用略硬回膛彈弓,又唔洗好似馬記咁完全唔用仿真結構減阻力, 冬天仍然輕鬆連發清匣(突發腦洞,會唔會隻匣咁重既物料,背後係有咩thermodynamic設計上既諗法呢). 當年大路GBB多數都玩WA系統,KSC真係贏WA好多
作者: RYODLi    時間: 16-9-2018 15:21

感謝dave大詳細開箱文

唔知有冇一間廠既D肥仔托可以直上到KWA呢支416?  始終睇左咁耐都係覺得傳統既D肥仔托順眼啲
作者: no-name    時間: 16-9-2018 15:33

終於等到有開箱文!非常感謝!
成支野咁多鋼都唔洗 3K,認真抵玩!
期待風暴過後有 50m 測試!

想搭單請教一下,換 hopup 座首選係 TNT?
作者: Dave    時間: 16-9-2018 16:20

引用:
原帖由 RYODLi 於 16-9-2018 15:21 發表
感謝dave大詳細開箱文

唔知有冇一間廠既D肥仔托可以直上到KWA呢支416?  始終睇左咁耐都係覺得傳統既D肥仔托順眼啲
市面上有416D 托的應該是MARUI , VFC , 國狗
VFC 的非常緊,國狗沒試過。

修正,MARUI 次世代 416D 的尾托可以直上

作者: jacko    時間: 16-9-2018 16:56

而家街價至少3K以上
作者: jacko    時間: 16-9-2018 17:02

我想改CQB版

圖片附件: 0E07D751-5009-4EE1-BDEC-81DD6E903119.jpeg (16-9-2018 17:02, 70.8 KB) / 該附件被下載次數 269

作者: Dave    時間: 16-9-2018 17:20

修正:

台灣師兄通知,原裝KWA 416 是可以扭得甩外管前方轉10.5 寸的...
在下真的扭了好久.. 手都紅了終於扭得出...因為K 記落了螺絲膠。
外管前節跟火帽一樣都是行逆牙的,即是要扭甩就一律用順時針施力。
然而內管都是要換/ CUT 一下。

作者: 小鬼182    時間: 16-9-2018 19:12

D兄方唔方便試一試三廠魚骨嘅通用性呢?
作者: gainax    時間: 16-9-2018 19:25

引用:
原帖由 Dave 於 16-9-2018 11:45 發表

馬記416 KIT 基本上真是相當捨得洗或者相當有米先會玩...
一支416 KIT + MARUI M4 MWS BASE = 3 ~ 4 支 馬記了...已經唔係貴少少的問題,而係貴幾倍的問題了。
見在下買了3 支416 加1 支417 都知在下是H&K 粉, ...
同價位外觀(V)VS氣化(K)又幾難選擇,雖然兩者都可靠改裝/客製提升不足地方
但一買即玩個feel(K)Full得爽d又包鋼煲計性格比係吸引d,
(V)改夾提升氣化既話整得好雖然效果好但唔係包整到,想少D野自己動手都係拎(K)客製表面處理+刻字再搞搞HOPUP同上彈基本上好玩了
有米捨得用IPX2代咁玩416一定砌CNC身馬記
作者: gainax    時間: 16-9-2018 19:41

引用:
原帖由 罪與佛 於 16-9-2018 14:14 發表
KSC結構的hopup,都是難調非常,而且就算最終調好了,打完三兩匣又會走位,稍長距離下彈道不甚穩定,在手槍,MP9,Kriss Vector上的經驗都一樣
換完補品會有所改善,但都只能稱為夠用(但如果在香港CQB距離下就無問題,大多在 ...
當年KSZ M4 VER1 3片身+外觀肉肉錯失良機已注定唔會夠WA系統巿場普及化左玩了
到後期出V2仍然外觀肉肉又比馬記V記方仗新出夾注,難突破港台日玩家會注意外觀既市場
不過自從mega AR15獨特款+外觀有進步先再吸引到唔少玩家投入, 今次416外觀都OK又冇m4系統咁多競爭對手應該可以佔返咁上下市場
作者: Dave    時間: 16-9-2018 20:24

引用:
原帖由 小鬼182 於 16-9-2018 19:12 發表
D兄方唔方便試一試三廠魚骨X通用性呢?
實際測試,三款魚骨沒有互換性,即任何一家魚骨都不能安裝到別廠槍上。
或者是BARREL MOUNT 大小問題,或者GAS BLOCK ...或者固定的坑位都有微妙不同...一句到尾就是不能借用了。
作者: 小鬼182    時間: 16-9-2018 20:51

引用:
原帖由 Dave 於 16-9-2018 20:24 發表

實際測試,三款魚骨沒有互換性,即任何一家魚骨都不能安裝到別廠槍上。
或者是BARREL MOUNT 大小問題,或者GAS BLOCK ...或者固定的坑位都有微妙不同...一句到尾就是不能借用了。
感謝D兄測試∼∼仲諗住可以換G骨扮三角洲或R骨扮seal佬...
作者: Dave    時間: 16-9-2018 21:39

引用:
原帖由 小鬼182 於 16-9-2018 20:51 發表

感謝D兄測試∼∼仲諗住可以換G骨扮三角洲或R骨扮seal佬...
原裝骨互換不能,但補品骨不清楚。
實際更換上,VFC 骨換上KWA 時會被BARREL MOUNT 頂著,KWA 的MOUNT 比VFC 的稍微粗一丁點。
作者: Kwind    時間: 16-9-2018 22:59

引用:
原帖由 Dave 於 16-9-2018 21:39 發表

實際更換上,VFC 骨換上KWA 時會被BARREL MOUNT 頂著,KWA 的MOUNT 比VFC 的稍微粗一丁點。
咁既話有冇機會KWA換粒VFZ BARREL NUT就可以用VFZ骨呢??
作者: AKD004    時間: 17-9-2018 00:24

剛才用我們416c骨,嘗試裝在K社416中,
結果如下:
我們骨可套在K社的barrel nut,
但骨頂的筍位仍會頂住上身,
而且就算肯磨那個位置,
亦難保證頂rail唔會高低級

至於相反情況……
K社骨會俾我們gas block頂住,
報告完畢。

作者: ranger101    時間: 17-9-2018 08:50

V記就係玩外觀,佢佬細三番五次接受採訪都強調創業之初就係覺得市面產品不像真,相信係產品指導思路,如果論外觀謎版G系列都令人印象深刻,性能只是加分項,魚與熊掌既關係。但U記交個416D比KWA真係有些不上不下,V記前已更新出過短版加延長管,造型選擇還多些,後又有A5問世,今次銷量看淡,KWA的實力比佢出個Sig MCX GBB好過啦
作者: 小鬼182    時間: 17-9-2018 11:53

引用:
原帖由 Dave 於 16-9-2018 21:39 發表

如果粗少少可以出去搵人車薄少少,我之前枝D男改DY既G骨就係用依個方式,不過有高低級....
作者: jacko    時間: 17-9-2018 19:06

最終改短內外管,拆前後準星,換尾桿環,換海軍托⋯⋯⋯暫時玩住先

圖片附件: 5C49EBDA-7083-4F67-BAA4-75A3D96F0DBD.jpeg (17-9-2018 19:06, 83.45 KB) / 該附件被下載次數 239

作者: Kwind    時間: 17-9-2018 19:30

引用:
原帖由 jacko 於 17-9-2018 19:06 發表
最終改短內外管,拆前後準星,換尾桿環,換海軍托⋯⋯⋯暫時玩住先
順眼返好多
作者: jacko    時間: 17-9-2018 21:13

引用:
原帖由 Kwind 於 17-9-2018 19:30 發表

順眼返好多
主要尾托嗰一part問題,唔難改嘅
作者: no-name    時間: 17-9-2018 23:07

想請教一下 416 相比起 mega,內構有冇改進過地方?
因為之前睇過話 bolt stop 等位置都有改良過,謝謝
作者: happypony    時間: 18-9-2018 05:56     標題: 回覆 28# 的帖子

Hk416 成支槍根本同mega arms and lm4 2代一樣,bolt stop 要執先可長lock長有. Kwa Hk417內構先會有啲唔同,鋁bolt加鋼bolt stop 片。
作者: no-name    時間: 18-9-2018 09:28

引用:
原帖由 happypony 於 18-9-2018 05:56 發表
Hk416 成支槍根本同mega arms and lm4 2代一樣,bolt stop 要執先可長lock長有. Kwa Hk417內構先會有啲唔同,鋁bolt加鋼bolt stop 片。
謝師兄指教
咁有 D 失望,仲以為再有改進,417 仲要 downgrade 做鋁 bolt...
作者: happypony    時間: 18-9-2018 11:50     標題: 回覆 30# 的帖子

冇計7.62條bolt大過ar15成倍唔用鋁bolt跟本打唔到連發,所以mega arms支ar10 三連發都比較吃ロ。vfc啲7.62bolt都好似係鋁。
作者: no-name    時間: 18-9-2018 12:09     標題: 回覆 31# 的帖子

其實都明白既,只係惗佢唔通有咩神奇大法,可以改到咁大碌鋼煲都爽。
不過換鋁煲都算係一種妥協方案黎既
作者: Dave    時間: 18-9-2018 12:25

引用:
原帖由 happypony 於 18-9-2018 11:50 發表
冇計7.62條bolt大過ar15成倍唔用鋁bolt跟本打唔到連發,所以mega arms支ar10 三連發都比較吃ロ。vfc啲7.62bolt都好似係鋁。
v 記417 係鋁bolt + 鋼粒後定。

不過打連射一樣係屎一樣... 只限單發...單發就真係好嘈+ chok。
作者: JBL    時間: 18-9-2018 12:36

作者: Dave    時間: 18-9-2018 12:42

引用:
原帖由 JBL 於 18-9-2018 12:36 發表

我改到打連射都直遠了,又搞匣又改嘩佬,我最後幾乎都暈低投降。
初步估計係出氣膠同飛機咬合位置不穩所以一時好力一時冇力,果時研左一排,發覺好奇妙地你壓實隻匣上bolt 佢打得好爽快.. 唔壓就軟皮蛇.. 唔知想點...
最後都係拎黎觀賞用...417 16 寸真是貪好睇先買,亦唔打算賣走,留住先... 得閒先攪。
作者: pmcoperator    時間: 18-9-2018 15:53

引用:
原帖由 jacko 於 16-9-2018 17:02 發表
我想改CQB版
請問師兄個架係邊度搵﹖好型
作者: jacko    時間: 18-9-2018 17:47     標題: 回覆 36# 的帖子

https://www.evike.com/products/54106/

二手收,我都唔知香港邊度有
作者: 等放工    時間: 18-9-2018 18:05     標題: 回覆 36# 的帖子

何B有
https://shop.ehobbyasia.com/cata ... x-62x29x20cm-od-bk/

不過無得較高低其實唔好用, 當個箱既附加功能會好D
TMC都有類似既架, 淘寶都有
作者: jacko    時間: 18-9-2018 19:12

引用:
原帖由 等放工 於 18-9-2018 18:05 發表
何B有
https://shop.ehobbyasia.com/cata ... x-62x29x20cm-od-bk/

不過無得較高低其實唔好用, 當個箱既附加功能會好D
TMC都有類似既架, 淘寶都有
其實呢個箱係比你整槍用而非射撃用,所以無需較高低
作者: gainax    時間: 18-9-2018 20:45

今日見27魚算唔算合理?  同埋實物外觀都算唔錯比想像中OK
作者: Dave    時間: 18-9-2018 20:57

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2018 20:45 發表
今日見27魚算唔算合理?  同埋實物外觀都算唔錯比想像中OK
算抵
作者: no-name    時間: 18-9-2018 22:57

引用:
原帖由 gainax 於 18-9-2018 20:45 發表
求鋪名
作者: gainax    時間: 18-9-2018 23:16

引用:
原帖由 no-name 於 18-9-2018 22:57 發表

求鋪名
靚姐度有
作者: no-name    時間: 18-9-2018 23:17

竟然!星期六去睇下仲有冇先!謝謝∼
作者: gainax    時間: 18-9-2018 23:29

引用:
原帖由 Dave 於 18-9-2018 20:57 發表

算抵
416之中呢支氣化有,包鋼煲,外型OK個價算幾有吸引力,
要挑剔最唔順眼就係gi夾d白字冇好過有。。用pmag外型順眼好多只係有d重
作者: no-name    時間: 18-9-2018 23:45

台灣果邊話 pmag 會卡匣井要小修,唔知epm 同之後隻iwi 匣會唔會呢
作者: 等放工    時間: 19-9-2018 00:31

引用:
原帖由 jacko 於 18-9-2018 19:12 發表

其實呢個箱係比你整槍用而非射撃用,所以無需較高低
我有呢個箱, 正正係整槍先需要較高低
airsoft整槍最需要咁樣架槍就係cal sight/cal hopup, 有得較高低先方便打平枝槍做呢兩樣.
無得較高低只能說好過無, 整其他野都好少需要要架起支槍
真鐵有清槍需求, airsoft好少

其實呢個箱同某D真鐵range box一模一樣...
作者: jacko    時間: 19-9-2018 02:32

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 00:31 發表

我有呢個箱, 正正係整槍先需要較高低
airsoft整槍最需要咁樣架槍就係cal sight/cal hopup, 有得較高低先方便打平枝槍做呢兩樣.
無得較高低只能說好過無, 整其他野都好少需要要架起支槍
真鐵有清槍需求, airso ...
所以我話唔係for射撃用,斷估你cal sight同cal hopup唔會唔洗射掛
作者: pmcoperator    時間: 19-9-2018 10:53

引用:
原帖由 jacko 於 18-9-2018 17:47 發表
https://www.evike.com/products/54106/

二手收,我都唔知香港邊度有
正喎 諗辦法整個架先得
作者: 等放工    時間: 19-9-2018 11:26

引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2018 02:32 發表

所以我話唔係for射撃用,斷估你cal sight同cal hopup唔會唔洗射掛
所以咪話唔好用. 真槍就話用來清槍, 玩具cal槍都唔好用, 咁有咩意思, 仲買多個shooting stand咩
同埋上面師兄係問個"架", 無論係當display stand 定 shooting stand,
重點係依家都有另一D咁上下價錢, 可以教高低既stand買, 唔係為個箱既唔駛買佢
作者: jacko    時間: 19-9-2018 11:34

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 11:26 發表

所以咪話唔好用. 真槍就話用來清槍, 玩具cal槍都唔好用, 咁有咩意思, 仲買多個shooting stand咩
同埋上面師兄係問個"架", 無論係當display stand 定 shooting stand,
重點係依家都有另一D咁上下價錢, 可以教高 ...
你都幾鍾意抝頸,不過算,唔想騎劫D兄個post,個人喜歡啦,ok
作者: Dave    時間: 19-9-2018 11:44

其實如果在下用個 gun stand 來set 槍的話,唔會要2 邊都裝,如果係用來set 槍,
我只會裝一邊stand 頂住槍頭骨就好,裝哂2 邊有冇得較高低冇意思,你瞄準一個目標時,一定係只支撐一邊,
另一邊用手grip 槍,除非真是咁岩得咁橋個兩邊stand 裝好之後,
放低支槍而支鏡就岩岩好指住個靶紙/ 目標...世界級巧合了。
單邊支撐來說,高幾寸矮幾寸都係set 到槍,唔會靠個stand 高低來控制瞄準位置。

呢個盒仔概念好簡單,工具箱+ gun stand 2 合一,
君不見好多槍友休息區都喜歡起腳架晾起支槍,原因是不喜歡支槍直接放上台面整污糟/弄花。
更甚者一個唔小心撞到成支槍飛落地... 如果個箱包埋個gun stand ,出外set 槍打靶時亦算是便利。
引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2018 11:34 發表

你都幾鍾意抝頸,不過算,唔想騎劫D兄個post,個人喜歡啦,ok
i d f care

作者: jacko    時間: 19-9-2018 11:52

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2018 11:44 發表 who care  
費事又比人話我大蝦細
作者: kornhill401    時間: 19-9-2018 12:03

引用:
比'老虎'平好多. Thx for sharing.
作者: 等放工    時間: 19-9-2018 14:48

引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2018 11:34 發表

鍾意抝頸果個明顯唔係我
只係作為實際用過用家, 廢事上面師兄買到件唔啱用既野啫

http://www.bunnyworkshop.com.hk/ ... ustable-rifle-stand

display又好, cal槍又好, 呢類rack好用得多, 槍街/淘寶都有
可能D wargame師兄打歪一呎半呎實戰上都無所謂, 就覺得無咁既必要啦!
插住枝laser, 一手渣長槍一手較鏡呢D高技術我就免啦, 放係度施施然tune唔好?
呢D係個人問題, 我只係提供正確資訊啫
有人鐘意扮LSF都係個人喜好啦

至於個箱, 就幾乎抄足呢個

覺得自己有咁既需要既師兄咪買囉
真野對玩具最有用果舊AR block佢反而又無

圖片附件: shooting-range-box-mtm-400.jpg (19-9-2018 14:48, 28.41 KB) / 該附件被下載次數 268

作者: Dave    時間: 19-9-2018 15:59

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 14:48 發表

鍾意抝頸果個明顯唔係我
只係作為實際用過用家, 廢事上面師兄買到件唔啱用既野啫

http://www.bunnyworkshop.com.hk/ ... ustable-rifle-stand

display又好, cal槍又好,  ...
等放工兄未必係包拗頸,但有D 野真係諗多左。
本身J 大個GUN STAND 係為左DISPLY 同埋玩槍時放住先唔洗下下拎上拎落用,
並無幫助SET 槍功能。
真是要談到幫手ZERO 請買呢類

https://www.youtube.com/watch?v=BKlI9ZZ7cAE

https://www.amazon.com/Shooting- ... BUILT/dp/B013CRRIL6

第一係要個底盤夠重,第二係前後上下全部都可以微調,第三係唔會用膠做,第四係一定會夾住支槍...更加唔會輕飄飄。

自己都常常做 50 米TEST,BIPOD + 靶紙已經十分足夠。

要用GUN STAND 去檢測精度最低限度要用虎鉗類夾死支槍,完全去除人為誤差先夠。

等放工兄所貼的TMC LINK 在下充其量覺得佢等同一個背包,一個沙包,一個雙腳架之流,純粹做GUN REST,至於微調以便SET 槍或者師兄太高估左呢件膠膠地的工具。

膠身軟趴趴又無螺絲固定又無得微調都可以幫助精準...真是唔太理解。

至於是否實際用家不是重點,工具買回來唔識用並不可恥,學習就好。

說到底就是呢個就是一個GUN STAND / GUN REST,沒甚麼特別,跟一碌木或者一片阿加力膠架是沒分別,覺得岩用就好。至於可以調高調低我理解係為左擺設得好睇D,尤其是有D 槍前後不一定一樣高的,
至於等放工兄認為呢個功能可幫助SET 槍...師兄認為有這個功能就是有吧,最緊要自己岩用。

作者: 等放工    時間: 19-9-2018 16:51

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2018 15:59 發表

本身J 大個GUN STAND 係為左DISPLY 同埋玩槍時放住先唔洗下下拎上拎落用,

https://www.youtube.com/watc ...
咪話個箱根本就係真槍range box, 較唔到高低所以氣槍唔好用, set槍又唔得, 又唔似真鐵有hold槍清槍既需要囉?

有得較高低set下氣槍就有用, 可能我地D 玩具鎗比較cheap, 後座力用個膠架就頂到架啦
https://youtu.be/_crx20fx3MQ?t=3m17s
普通cal下玩具鎗, 一舊水左右又輕便, 我諗大部份師兄都唔會搞咁多野又真鐵rest又虎鉗,
特別係好似你話齋, set水平係無必要既, D shooting rest 咁大舊野set elevation 就為左zeroing好睇D, 搞到咁大咁重, 真係無謂

閒話休提, 想買果個箱既師兄, 最好睇清楚大細先,
仲有個箱空重都近3kg, 何B半價賣左咁耐都仲有貨, 唔係無原因的
最緊要啱用, 唔係囉D大舊又重既"真野"出黎比玩具用就叫識用

作者: jacko    時間: 19-9-2018 17:23

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2018 15:59 發表

https://www.youtube.com/watc ...
我都費事用佢抝,沒完沒了,人地話架跑車靚,問邊度買,佢同你講點解唔買四驅車,跑車香港跑唔到⋯⋯⋯⋯⋯咁人地而家問跑車嘛,咁你衝出嚟講四驅車做咩?你點知人地唔知香港跑車無咩用?人地要型啊∼
唔好成日話我地老屎忽串,係你啲新手係唔係都衝出嚟擦存在感
作者: Dave    時間: 19-9-2018 17:32

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 16:51 發表

咪話個箱根本就係真槍range box, 較唔到高低所以氣槍唔好用, set槍又唔得, 又唔似真鐵有hold槍清槍既需要囉?

有得較高低set下氣槍就有用, 可能我地D 玩具鎗比較cheap, 後座力用個膠架就頂到架啦
https://you ...
在下話TMC 個STAND 可SET 高低係為左放槍時好睇D 水平D ,等放工師兄就跳脫地理解為重身可前後微調全金屬槍架是為了「ZEROING 時好睇D 」( 恕我唔明講乜照原句寫 ),
似乎師兄既中文理解力同本壇某P 兄有得揮也。

條片宣傳可以借助果幾粒膠調節即可方便ZEROING,人講乜信乜似乎是現今年青人通病,
君不見射手抵肩時整支槍都向前推郁,更莫論GBB 了,這樣的工具閣下認為打出來有多準?
談精準尤其是50 米以上的,你槍咀郁 1, 2 MM ,打出來可以爭幾寸,虎鉗固定槍去測出最可靠數字並非多餘,
看你要求有多高而已,UTUBE 亦有玩家試AIRSOFT 準度時真是用虎鉗固定,閣下認為沒用,不代表沒用,只是對閣下來說沒用而已。

早說了,上下調節不是錯,但斷不是這幾片膠片就可以達到「精準調節」之用。肯動腦筋想想其實不難理解。
片中應該是三軍車場平台,那個距離大概是十餘二十米...打30 米呢? 50 米呢? 這個膠片搖動引起的誤差又是否可以接受?如果可以接受的話就行,各人需求不同,開心就好。
反正如果叫我靠呢個吊吊FING 既GUN REST 去玩精準,我會比較信一張固定的台+BIPOD 同自己對手。

作者: jacko    時間: 19-9-2018 17:36

唔好離題,講返支KWA 416先,正如D兄所講,VFC 416D托係唔可以直上KWA, 真係會好實,要打磨托嘅內壁先得

圖片附件: E631377D-22E4-4FAA-A889-AB43F7D94277.jpeg (19-9-2018 17:36, 71.43 KB) / 該附件被下載次數 227

作者: 等放工    時間: 19-9-2018 17:47

引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2018 17:23 發表

我都費事用佢抝,沒完沒了,人地話架跑車靚,問邊度買,佢同你講點解唔買四驅車,跑車香港跑唔到⋯⋯⋯⋯⋯咁人地而家問跑車嘛,咁你衝出嚟講四驅車做咩?你點知人地唔知香港 ...
係囉, 講到個箱係香港邊度有得賣既係邊個呢?
引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2018 17:32 發表

在下話TMC 個STAND 可SET 高低係為左放槍時好睇D 水平D ,等放工師兄就跳脫地理解為重身可前後微調全金屬槍架是為了「ZEROING 時好睇D 」( 恕我唔明講乜照原句寫 ),
似乎師兄既中文理解力同本壇某P 兄有得揮也 ...
閣下自己"做 50 米TEST,BIPOD + 靶紙已經十分足夠。"
人地cal槍(test都唔係)趴地落前後架打30米就唔得?
閣下既logic學養有幾好係另一板政治post見識過, 估唔到係呢邊又會為啖氣抓爛塊面

========

acc遲reg就當人新手, 個人老唔老SF唔係人地講你, 係個人自己表現出黎既.
作者: jacko    時間: 19-9-2018 17:53     標題: 回覆 61# 的帖子

講完邊度買本來件事已經完,之後嘅已經係廢話,新唔新手唔係睇AC, 係睇態度,如果你認為AC代表一切,咁你耐極有限
作者: Dave    時間: 19-9-2018 18:04

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 17:47 發表

係囉, 講到個箱係香港邊度有得賣既係邊個呢?

閣下自己"做 50 米TEST,BIPOD + 靶紙已經十分足夠。"
人地cal槍(test都唔係)趴地落前後架打30米就唔得?
閣下既logic學養有幾好係另一板政治post見 ...
似乎師兄既理解力真是令人拍案叫絕...

在下談距離愈遠誤差愈大,信賴個搖搖下的STAND 不如信自己的手,師兄就「精讀」為「趴地落前後架打30米就唔得」...
扣帽子最低限度不要改別人的字眼好不好?
或者師兄真是親身打一次 50  ~ 70 米的靶,師兄會明白我在談甚麼...否則單靠想像力跟在下實際試過無限次來拗,得兩種結果...
其一是拗個沒完沒了,其二是在下沒好氣地承認等放工兄最有道理,長知識了真棒棒。

不要談別的版了...師兄在別的版一整個奮青嘴臉在下也沒多指責一句,反倒師兄你指摘在下抓爛面?
也不是為不為啖氣,只是師兄你的行為其實比比皆是,二話不說先指摘別人的東西不好,自己的選擇最好。
之後被REJECT 時則左右而言他開始人身攻擊,果然日光之下無新事...
有時D 野不一定你嬴哂別人輸哂才可賺存在感的。
作者: jacko    時間: 19-9-2018 18:16

再講返主題,試過VFC 416 grip係唔可以裝上KWA, 結構上好大分別,KWA個grip有兩條軌用嚟補強,令個grip無咁易搖,而VFC個grip筍位比KWA窄,除非有強力改裝技巧,唔係應該改唔到,至少我改到一半放棄左
作者: 等放工    時間: 19-9-2018 19:00

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2018 18:04 發表

似乎師兄既理解力真是令人拍案叫絕...

在下談距離愈遠誤差愈大,信賴個搖搖下的STAND 不如信自己的手,師兄就「精讀」為「趴地落前後架打30米就唔得」...
扣帽子最低限度不要改別人的字眼好不好?
或者師兄 ...
邏輯上講唔贏, 就腦補人地係無打過
拍片果個蠢唔識固定個rack, 其他用bipod打到五十米既師兄, 我諗一般都有智商固定佢唔會郁既
至於道理講唔道就人身攻擊扣帽子果啲都廢事講啦, 個社會就叫呢啲做廢老
作者: 等放工    時間: 19-9-2018 19:08

[quote]原帖由 jacko 於 19-9-2018 17:53 發表
講完邊度買本來件事已經完,之後
作者: 等放工    時間: 19-9-2018 19:09

引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2018 17:53 發表
講完邊度買本來件事已經完,之後已經係廢話,新唔新手唔係睇AC, 係睇態度,如果你認為AC代表一切,咁你耐極有限
我講個箱同類似產品既資訊比個問起師兄聽, 就係廢話, 你講果啲又算乜呢?
新唔新手係睇態度, 唔係睇acc, 好啱呀! 版主你咪以身作則做緊示範!
作者: jacko    時間: 19-9-2018 19:33

引用:
原帖由 等放工 於 19-9-2018 19:09 發表

我講個箱同類似產品既資訊比個問起師兄聽, 就係廢話, 你講果啲又算乜呢?
新唔新手係睇態度, 唔係睇acc, 好啱呀! 版主你咪以身作則做緊示範!
人地又無話要個箱嚟做咩,只係問邊度買,明唔明?人地有興趣再知落去自然會再問,明唔明?全世界唔係只有你識上網搵資料,明唔明?我話個箱唔係set槍用,你係要抝無得調高低,咁咪廢話囉,係要講Cal乜Cal物,我都唔知你為咩咬住唔放,要抝到最尾無聲出先係贏?
作者: jacko    時間: 19-9-2018 19:48

而家逼我大蝦細,分界線以下,再離題禁言
—————————————————————————
作者: Dave    時間: 11-10-2018 22:53

補回HOP UP 部份拆解。

拖了這麼久不是因為懶也不是因為做漏,而是那個BARREL NUT 真的是硬過鑽石,
初初用手上的工具去開,爛的爛斷的斷...一片風聲鶴唳。手上的MARUI/ VFC 等416 都是隨手就開了,
可是KWA 這柄卻花了非常多功夫,最後要到外國訂工具回來開才行。

類似的手柄拗爛了兩把

後來找找看416 BARREL NUT 工具,找到這件東西,索價4XX HKD 左右,連運費用HOT BUY 到香港大概五百多元埋單,花了兩星期。
另外五金店買了一碌「卜棍」,就是扭力板手。

工具01 ,火槍,初時燒個30~50 秒以為已經非常夠,點知是不夠,之後燒夠三分鐘,不知是熔膠還是熱漲冷縮了,總之就是燒完才開到。

工具SET 02 ,卜棍+ 416 BARREL NUT REMOVE TOOL...小紅帽是用來墊底的,免得磨花槍身。

但其實416 工具也不是用得那麼順利,一買回來發覺根本塞不入NUT,一度之下,KWA 是36.4 MM 直徑。

416 工具才36 MM 寬...隊不入。( VFC  的NUT 是細一些的,可直接插入 )

把心一橫,磨...兩邊各磨掉一些,0.4MM 很快磨好。玩具數的鋼料硬度並不算很高。相反如果磨416 那件工具...在下真是有磨過,磨了幾分鐘係得花左少少...

成功套入,但由於NUT 比較肥,裝上後都不能雙邊都扭上機米,只扭一邊( 施力較強那邊 ) 的機米就好。

之後的程序沒有特別,燒熱個NUT 後就用暴力解決,在下的體位是左手將槍身壓在小紅帽再壓在木台上,用手抓力固定,右手「拗」支棍,小心不要死力,萬一滑手真是打爆塊面。
在下也花了差不多30 MINS 才成功...
更正宗的方法是用專用工具 ( 用來固定M4 槍身的工具 ) 再用虎鉗夾死,才用棍扭開,一來易一點二來不怕扭爆槍身...但在下家中沒那虎鉗也沒法 ( 夾具倒有朋友可借 ),
只好土炮用雙手解決。

成拆爆開倍感安慰,可見螺牙並沒太多膠水,不知為何那麼難扭。 ( NUT 是順時針扭緊,逆時針扭鬆 )

零件圖合照,在下沒玩過KWA GBBR RIFLE ,對結構比較陌生,只能說膠跟內管都是特規。
用鐵片式下壓,轉動那狗牙零件即可改變金屬片的下壓。
原裝膠是雙牙仔設計,但偏向軟身,未知是否可有效炒起重彈。有時間再實測。

作者: Ben_9413    時間: 11-10-2018 23:04

引用:
原帖由 Dave 於 2018-10-11 22:53 發表

拖了這麼久不是因為懶也不是因為做漏,而是那個BARREL NUT 真的是硬過鑽石,
初初用手上的工具去開,爛的爛斷的斷...一片風聲鶴唳。手上的MARUI/ VFC 等416 都是隨手就開了,
可是KWA 這 ...
敢作敢為
作者: Kwind    時間: 11-10-2018 23:52

引用:
原帖由 Dave 於 11-10-2018 22:53 發表

可是KWA 這 ...
誇張...要攪場大龍鳳先拆得到個BARREL NUT

之前唔記得拆過邊支...又係冇工具夾住槍身扭...又係用晒所有方法扭極都唔郁...

最後係將支槍放檯上個人坐上槍身拎住支工具間斷式向下壓先鬆得到...一鬆到0個下仲差D成個人跌埋落地
作者: Kwind    時間: 12-10-2018 00:15

另外BARREL NUT都係用鋼料咁抵玩?

V記416...416A5粒NUT都仲係用鋁...要比多舊幾換ZPARTS鋼NUT

K記呢支真心抵玩...又鋼BOLT...又鋼BARREL NUT...V記買支原裝返黎換埋呢2樣都差不多4K了...

貴D之餘性能仲冇K記呢支好...相同價錢下K記呢支仲可以夠錢買多幾匣...
作者: Dave    時間: 12-10-2018 01:44

引用:
原帖由 Kwind 於 12-10-2018 00:15 發表
另外BARREL NUT都係用鋼料咁抵玩?

V記416...416A5粒NUT都仲係用鋁...要比多舊幾換ZPARTS鋼NUT

K記呢支真心抵玩...又鋼BOLT...又鋼BARREL NUT...V記買支原裝返黎換埋呢2樣都差不多4K了...

貴D之餘性能仲冇K記 ...
基本上全內構連BOLT 皮差不多都是鋼料,RAS 固定部件、BARREL NUT 同尾通環都係。

整體而言係覺得匣重一點和沒有416 曲匣外觀,

等下會不會有廠幫KWA 出輕量匣PMAG 之類。有的話真是功德無量。

至於實際射擊性能要月尾出GAME 再CHECK 。( 試射而已不是落場 )
作者: Dave    時間: 12-10-2018 01:45

引用:
原帖由 Kwind 於 11-10-2018 23:52 發表

誇張...要攪場大龍鳳先拆得到個BARREL NUT

之前唔記得拆過邊支...又係冇工具夾住槍身扭...又係用晒所有方法扭極都唔郁...

最後係將支槍放檯上個人坐上槍身拎住支工具間斷式向下壓先鬆得到...一鬆到0個下仲 ...
如果有鋪頭齊工具可以比2, 300 蚊拆呢件野出來...真是無諗野即比...
作者: kei_2000s    時間: 12-10-2018 08:51

唔知點解,KW@ 夾好鐘意用雙行出彈,新鎗可能ok, 打耐左肯定 jam 到暈
作者: jacko    時間: 12-10-2018 09:59

引用:
原帖由 Dave 於 12-10-2018 01:45 發表

如果有鋪頭齊工具可以比2, 300 蚊拆呢件野出來...真是無諗野即比...
早講吖∼
作者: BLSK    時間: 12-10-2018 10:28

既然買左就唔好曬
Dave兄而家提供返呢個服務未得
CGF友情價199
作者: Dave    時間: 12-10-2018 10:37

引用:
原帖由 BLSK 於 12-10-2018 10:28 發表
既然買左就唔好曬
Dave兄而家提供返呢個服務未得
CGF友情價199
專業棍友
作者: kornhill401    時間: 12-10-2018 10:49     標題: 回70#

謝謝Dave C Hing,提供詳盡的圖文,如何拆解416D的post.
作者: kurt1117    時間: 17-12-2018 22:36

各位師兄
請問哪一款前節不用修改能裝上?
搵左好耐唔見有係for ksc hk416

謝謝
作者: Dave    時間: 18-12-2018 20:55

引用:
原帖由 kurt1117 於 17-12-2018 22:36 發表
各位師兄
請問哪一款前節不用修改能裝上?
搵左好耐唔見有係for ksc hk416

謝謝
只能說MARUI , VFC  都不能直上,主要是BARRLE NUT 尺寸不合。

作者: kurt1117    時間: 19-12-2018 00:39     標題: 回覆 82# 的帖子

因為我會換其他骨,但唔知邊款/牌子可以換
所以請教師兄們
作者: TROY    時間: 11-2-2019 17:41

反而想知會否出416c
作者: Dave    時間: 21-2-2019 17:52

今日有事路經W28 ,借了試槍區一用,試下KWA 416D 的性能,
全原裝設定甚麼都沒換,30 米,0.3 豆,打A4 TARGET ,用的是紅點鏡 ( COPY EOTACH 外紅圈+中間一點的紅點狀 ),
客觀來說頗為難瞄因為紅圈都遮了半張紙了 ( 之前用來測MARUI VS VFC 那次是用4X SCOPE )。結果如下:

頭幾槍拿了來試紅點,真正打向A4 紙的是30 發,命中21 粒,即 70% ,以全原裝來說算相當合理的準度。
PS. 似乎瞄得太低,集彈區都在A4 紙底,有些都脫靶了,如果瞄高一點可能更好。
( 本來想拿TAR21 一起試,但之前改飛標彈弓時剪衰了,現在0.03 J ...未能參戰 )

圖片附件: WhatsApp Image 2019-02-21 at 14.51.40.jpeg (21-2-2019 17:52, 196.45 KB) / 該附件被下載次數 208

作者: TheOrigina1    時間: 22-2-2019 10:47

引用:
原帖由 Dave 於 21-2-2019 17:52 發表
今日有事路經W28 ,借了試槍區一用,試下KWA 416D 的性能,
全原裝設定甚麼都沒換,30 米,0.3 豆,打A4 TARGET ,用的是紅點鏡 ( COPY EOTACH 外紅圈+中間一點的紅點狀 ),
客觀來說頗為難瞄因為紅圈都遮了半張紙 ...
0.03 鬼火既相反
作者: athanasia    時間: 27-2-2019 18:05

前幾日買咗返嚟 一番到屋企發覺打出嚟jam 用電筒照下發覺hopup較到最少都好凸,打出嚟有時1.99有時1.6~7有時0.3 似係hopup膠發脹, 諗起要拆外管已經頭痛萬分

作者: athanasia    時間: 27-2-2019 18:06

仲有魚骨鬆動, 烤漆有瑕疵 真黑仔

作者: tf141    時間: 27-2-2019 18:56

引用:
原帖由 athanasia 於 27-2-2019 18:05 發表
前幾日買咗返嚟 一番到屋企發覺打出嚟jam 用電筒照下發覺hopup較到最少都好凸,打出嚟有時1.99有時1.6~7有時0.3 似係hopup膠發脹, 諗起要拆外管已經頭痛萬分
買既時侯試唔出嗎 ?
作者: happypony    時間: 27-2-2019 23:08     標題: 回覆 87# 的帖子

Kwa啲hop up調整度好小唔同其他系统咁明顯既分別。Hop up 膠漲就冇可能,下壓條要拗一下角度就真。
作者: Dave    時間: 28-2-2019 09:49

引用:
原帖由 athanasia 於 27-2-2019 18:05 發表
如無必要先不要拆外管,打住先
上面已有實測,原裝乜都唔攪已經有基本實戰能力。同埋起碼不會打幾匣自己爛野先。
作者: Dave    時間: 8-5-2019 10:44

近日見采紅8 號有這工具賣,說明上寫FOR KWA 416 , 但碌工具上面是寫 H&K 416 ,是否完全對應或許要買來試試才知。
但如果可行,以後不用考慮去外國郵購那麼煩了。

圖片附件: TOOL-10-01_540x.jpg (8-5-2019 10:44, 24.66 KB) / 該附件被下載次數 194

作者: EF66-1192    時間: 8-5-2019 11:23

引用:
原帖由 Dave 於 2019-5-8 10:44 AM 發表
近日見采紅8 號有這工具賣,說明上寫FOR KWA 416 , 但碌工具上面是寫 H&K 416 ,是否完全對應或許要買來試試才知。
但如果可行,以後不用考慮去外國郵購那麼煩了。

請問師兄,416同417支野係咪一樣既呢?
作者: Dave    時間: 8-5-2019 14:52

引用:
原帖由 EF66-1192 於 8-5-2019 11:23 發表

在下那個米國來佬貨工具是可以同時應用在416 和417 之上。
雖然417 的螺牙肥很多,但用來卡著工具有孔的位置是收窄了,可以套入之。
作者: nomop    時間: 11-5-2019 21:54

Ching 我新買左枝417有漏彈既問題.
問題唔似係Hop Up到,
因為當我Cock第一槍既時候,
粒彈係好穩陣咁上係Hop Up到,
點Fing都唔會跌出黎.

但當開左第一槍, 之後就粒粒都上唔到係Hop Up到,
我發現粒粒彈明顯被推前左,
所以就出現漏彈問題.

想問下要點整好?
So far, 我要換左粒Hop Up試左先?
定銼短啲啲個出氣咀好?  依個做法就有啲劍走偏鋒.
同埋想問下飛機係復位既時候會唔會有機會出現第二次出氣?
作者: Dave    時間: 11-5-2019 21:58

引用:
原帖由 nomop 於 11-5-2019 21:54 發表
Ching 我新買左枝417有漏彈既問題.
問題唔似係Hop Up到,
因為當我Cock第一槍既時候,
粒彈係好穩陣咁上係Hop Up到,
點Fing都唔會跌出黎.

但當開左第一槍, 之後就粒粒都上唔到係Hop Up到,
我發現粒粒彈明顯被推 ...
在下沒有KWA 417 ,所以不能好實在答到你。
只可提供建議。首先HOP UP 請問有沒有調高一點? 因為如果是 0 HOP UP ,壓點近乎無,受BLOW BACK 前衝的撞擊,很是會直接將粒豆撞出CHAMBER。
如果HOP UP SET 高了仍是嘔彈不停,可以看看推咀有沒有變型令膠料突出。
作者: sam524    時間: 11-5-2019 22:10

引用:
原帖由 EF66-1192 於 8-5-2019 11:23 發表

上圖佬買支咁樣就得
最好搵返圓頭就得
我用佢黎拆VFC416 417

作者: nomop    時間: 11-5-2019 22:12

引用:
原帖由 Dave 於 11-5-2019 21:58 發表

在下沒有KWA 417 ,所以不能好實在答到你。
只可提供建議。首先HOP UP 請問有沒有調高一點? 因為如果是 0 HOP UP ,壓點近乎無,受BLOW BACK 前衝的撞擊,很是會直接將粒豆撞出CHAMBER。
如果HOP UP SET 高了 ...
多謝Ching既建議先
Hop Up我試過調到最高, 但問題仍然存在.
推彈咀無明顯變型, 只係推彈咀, 出氣咀有磨銀左, 不過出氣咀個圓邊有部份出現倒角
陣間我試放圖黎, 相信會比較清楚解釋到.

Link of Original Images: https://imgur.com/a/ewMrCCt

作者: nagato9361    時間: 11-5-2019 23:27

引用:
原帖由 nomop 於 11-5-2019 22:12 發表

多謝Ching既建議先
Hop Up我試過調到最高, 但問題仍然存在.
推彈咀無明顯變型, 只係推彈咀, 出氣咀有磨銀左, 不過出氣咀個圓邊有部份出現倒角
陣間我試放圖黎, 相信會比較清楚解釋到.

https://imgur.com/b ...
我前排支KWA 417同你一樣情況
換左楓葉HOP UP 膠可以完美解決呢個問題
可能係佢原裝HOP UP膠縮得太前導致問題出現
令佢推彈嘴唔能夠令BB彈推入HOP UP膠內定位
同埋拆槍慢慢黎,佢D料好一般,非常容易整花
作者: nomop    時間: 11-5-2019 23:36     標題: 回覆 99# 的帖子

咁我想問下楓葉HOP UP 膠
唔覺有出過針對KWA HK417 ?
係唔係用返出俾 KWA M4 就可以?
Thanks

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0