標題: 淘寶水彈槍件改M4 AEG攻略 [打印本頁]

作者: 新手一隻    時間: 13-10-2018 02:48     標題: 淘寶水彈槍件改M4 AEG攻略

作者: 新手一隻    時間: 13-10-2018 02:48

作者: 新手一隻    時間: 13-10-2018 02:49

作者: kornhill401    時間: 13-10-2018 11:37

謝謝樓主的分享. 須然我不會玩水彈槍,也不懂拆槍改件.
但對樓主半夜都唔(目訓)出post的熱誠,值得一讚.
作者: terry_wai    時間: 14-10-2018 00:58

一般係淘寶揾到既配件都比香港平幾蚊至幾十蚊都有,零件好似差唔多價,要搵鏡既JD容易搵D有好多水彈槍用鏡,基本香港市面上所有平價紅點,都可以係上面見到

作者: 新手一隻    時間: 14-10-2018 03:44

作者: screwupman2022    時間: 14-10-2018 09:02

引用:
原帖由 新手一隻 於 13-10-2018 02:49 發表
XPOWER BAD556 尼龍機匣
BAD 機匣 + Mission First Tactical Battlelink Minimalist Stock 托

成支BAD AR真鐵咁喎

作者: ARX-160    時間: 14-10-2018 09:54

是否淘寶賣既魚骨都是AEG數?
作者: kornhill401    時間: 14-10-2018 10:28     標題: 回3#

樓主的精心傑作. Thx for sharing.
作者: Dave    時間: 14-10-2018 10:35

感謝分享,相當用心的資料。
作者: 新手一隻    時間: 14-10-2018 11:32

作者: 新手一隻    時間: 14-10-2018 11:49

作者: ranger101    時間: 14-10-2018 17:31

搵鏡真係差幾遠,小弟以前買鏡都有去英雄或JK,之後江浙一帶搵到很多光學店,果邊大把型號全+白菜價+靚marking+靚包裝,其實d貨都係果邊工廠黎,入左香港舖有價格番2倍3倍都唔止,當然自由市場人有鋪租要賺錢養家,但我都要使錢養家係消費者角度只覺以前買貴好多。果邊專業出口外貿生意,甚至比廣東呢邊幾個厰都平好比元素,小弟自此都無在香港幫襯買鏡同燈。
作者: 新手一隻    時間: 14-10-2018 22:45

作者: 新手一隻    時間: 16-10-2018 00:27

作者: BravoKL    時間: 16-10-2018 08:40

多謝師兄嘅分享,本身想淘D魚骨同外管返黎改MK18 MOD1,但睇到有啲評價裝上AEG都會有工差要汁,所以上去都係買啲香港好難買到既戰術配件算....

作者: 新手一隻    時間: 16-10-2018 19:06

作者: 新手一隻    時間: 16-10-2018 19:06

作者: Markchoi1992    時間: 19-10-2018 16:52

支持!用心製作,獲益良多!! SUPPORT 樓主
作者: tomcat90    時間: 24-10-2018 10:46

因為是大陸來的,所以經常在淘寶買,淘寶適合買紅點鏡全息鏡還有手電筒類的配件,比香港店鋪便宜的多。但關鍵部位因為主要都是給水彈配的,所以不太合用。如果真的有店鋪是違規賣GBB件,也最好不要買,很大概率寄不出來。
作者: kornhill401    時間: 25-10-2018 13:13

引用:
原帖由 tomcat90 於 24-10-2018 10:46 發表
因為是大陸來的,所以經常在淘寶買,淘寶適合買紅點鏡全息鏡還有手電筒類的配件,比香港店鋪便宜的多。但關鍵部位因為主要都是給水彈配的,所以不太合用。如果真的有店鋪是違規賣GBB件,也最好不要買,很大概率寄不出來 ...
C Hing的建議,十分有用. Thx for sharing.
作者: 公園ge狗公    時間: 12-7-2019 20:34

你好Ching 請問除左BAD 556之外,仲有冇邊款水彈膠身系可以無修擺入標準二號波?
作者: 新手一隻    時間: 12-7-2019 21:13

作者: m82a1m40a1    時間: 13-7-2019 14:58

官方集運我買左好多次骨,身,鏡,件佢都唔理照運,所以係無問題的不過我係用菜鳥
不過大陸身玩過輕量版BDA556同TTM BCM身都係要搞,同一個身佢唔同代數可以物料同設計都唔同
身最好有一定動手能力
骨就完全無問題

作者: ironjing    時間: 14-7-2019 09:24

小弟已很久沒在香港買嘢啦,相較於淘寶貨香港買實在太貴,現在九成以上的零件都在淘寶買,價錢衹是香港的四分一或五分一,尤其是波箱零件,當然有些零件會不合用,但由於價錢便宜,損失可以承受,而且淘寶零件質素亦很高,絕對不是紙糊貨,用在這些玩具上綽綽有餘,無謂同銀兩作對啊。
作者: 暈又暈    時間: 14-7-2019 10:27

小弟問過一間的答覆都不正面所以想求教下
淘寶鏡可以頂GBB?
又可以合法寄下來香港 / 只是沒有人理?
作者: 新手一隻    時間: 14-7-2019 11:20

作者: 暈又暈    時間: 14-7-2019 12:07

記憶中我搵價錢最平聲稱水彈配件果種(全息/紅點/倍數),衰左唔肉赤不過無啦啦踩過界就唔抵
定係可以參考牌子/價錢之類的某些資訊?
作者: 新手一隻    時間: 14-7-2019 12:24

作者: Lolanto    時間: 14-7-2019 12:37

請問水彈槍打8mm bb彈有冇問題?
作者: m82a1m40a1    時間: 14-7-2019 13:52     標題: 回覆 30# 的帖子

水彈內管無記錯係7.5mm
作者: Lolanto    時間: 14-7-2019 19:07

其實成支現成運落黎機會大唔大呢?
事關價錢好平同款有啲款好吸引
作者: 天翔翼    時間: 14-7-2019 20:57

只打AEG既話,馬雲鏡可用乎?見平過根魔果D唔少但又好似差唔多既野黎
作者: m82a1m40a1    時間: 14-7-2019 21:52     標題: 回覆 33# 的帖子

係直頭係果D野
作者: 新手一隻    時間: 14-7-2019 23:40

作者: 天翔翼    時間: 15-7-2019 00:15

引用:
原帖由 m82a1m40a1 於 14-7-2019 21:52 發表
係直頭係果D野
咁咪好抵玩
作者: m82a1m40a1    時間: 15-7-2019 12:26     標題: 回覆 32# 的帖子

成支落黎要考慮係波箱(最小推彈咀同電組)hopup 同內外管都要換
反而散買會好d
作者: stevechau    時間: 17-7-2019 17:41

其實淘寶也好、京東也好......最想就係搵返D 1-4X SCOPE同TA01定TA31連靚MARKING果D紅點鏡~
淘寶好似一兩年前大洗地之後已經搵唔返, 而家京東又唔知點搵返出黎......
樓主/其他師兄有無推介?? 可唔可以點條路比D KEYWORD小弟行下??
作者: 新手一隻    時間: 17-7-2019 18:52

作者: stevechau    時間: 18-7-2019 15:47

引用:
原帖由 新手一隻 於 17-7-2019 18:52 發表

京東一直都有,淘寶亦開始上返架
直接打1-4倍 瞄 短瞄 之類的關鍵字已經搵到
1(1.5)-4常見牌子:
visionking(视界王)
discovery(发现者)
firewolf(火狼)
sniper
仲有啲乜國產 ...
唔緊要, 有路試行已經好好
作者: WZNGT    時間: 31-5-2020 20:53

廣西水彈玩家飄過...2018年底從澳洲畢業時路過香港回國去廣華街想找EAIMING的PEQ-16未果在論壇註冊了個賬號想收,不過最後也是找不到。
到19年底AR二號波、AK三號波基本成主流,但是相互之間通用性還是很差的樣子。我為了組把類似SR-15的AR買了司馬-軍典(應該是CYMA另外開的水彈馬甲品牌)的receiver跟奇點(出過一套HK416,原廠性能看測評不賴,但是後來奇葩營銷把自己玩破產了)二號波箱,居然能直接把塑身機匣給撐鼓了 。後面更麻煩的是金屬的URX2護木完全找不到,司馬外銷過一款CM512的護木合適,論壇里有人透露過會出(軍典出的AR全部都在司馬CM51X系列里有對應造型)但至今半年未見。實在是太尷尬了,又沒辦法從香港搞一條回來,只是一條塑料護木都踏破鐵鞋無覓處TAT
如果要用水彈部件改AEG的話波箱建議買軍典(CYMA)或者新威爾(WELL馬甲)的,這兩家(尤其新威爾)因為都生產過真正的AEG,兼容性似乎是最好的,只是加上改6mm補丁的話似乎意義不大。只用水彈機匣的話大陸水彈論壇比較流行的還是FTM之類第三方,新威爾的也不錯似乎,只是trigger guard無法替換(不過再怎麼說香港這邊更好的選擇應該都不少才是)。
PS:如果論壇規定允許倒是想跟各位多聊聊目前大陸水彈界的現狀,不過在有真正airsoft可玩的論壇大概感興趣的人不會太多罷...

作者: ranger101    時間: 1-6-2020 11:57

引用:
原帖由 WZNGT 於 31-5-2020 20:53 發表
廣西水彈玩家飄過...2018年底從澳洲畢業時路過香港回國去廣華街想找EAIMING的PEQ-16未果在論壇註冊了個賬號想收,不過最後也是找不到。
到19年底AR二號波、AK三號波基本成主流,但是相互之間通用性還是很差的樣子。 ...
漲知識喔,放心香港好快同你哋一齊打水彈添
作者: tam_sir    時間: 1-6-2020 12:41

遲D可能玩槍會危害國家安全,會禁玩……

想問:大陸比玩槍嗎?
作者: WZNGT    時間: 1-6-2020 19:07

引用:
原帖由 tam_sir 於 2020-6-1 12:41 發表
遲D可能玩槍會危害國家安全,會禁玩……

想問:大陸比玩槍嗎?
真槍只能去少數有牌照運營的商業靶場(有關係的話去軍區靶場也能打得到,某些大學軍訓好像也有槍打不過我沒在國內大學讀不清楚);airsoft也是有少量拿得到執照的封閉場地,得跟公安買槍櫃按真槍保管那種(畢竟按1.8J/CM^2那個離譜條例也確實算“真槍”),似乎個人也可以在場地買BB槍但是自然不可能給帶回家所以比起水彈還是差點意思。水彈場地選擇就多很多,我本地一個很小的室內場放假時微信群里會提前相互約人,夠了那天就可以開場地,兩邊五六人對抗、兩分鐘一局玩一下午那種,其他的激光或者彩彈場地沒怎麼瞭解過不清楚了。有興趣的話可以搜sdgun(水彈拼音首字母加gun)這個app,是國內最大的水彈論壇,不過論壇里說實話有點烏煙瘴氣的。另外其實大陸也還有逃過08-14年打擊的少數BB玩家,不過他們圈子都很封閉一般是見不到。

作者: WZNGT    時間: 1-6-2020 19:21

引用:
原帖由 ranger101 於 2020-6-1 11:57 發表

漲知識喔,放心香港好快同你哋一齊打水彈添
最膽戰心驚還是水彈玩家啦,玩BB的被抓不說,偶爾還有水彈玩家被舉報之後警察找上門,不至於坐牢但是沒收拿不回來也有過(有些檢測完之後拿得回來,執法差異比較大)。回到AEG標準再慢慢把本來有的槍型補回來大多數玩家應該就滿意了,去年仁祥AK(抄的Marui次世代)還有今年司駿M4有讓回膛成原廠標配的趨勢。不過因為兩會前有公安部關於仿真槍條例要改的風聲(每次有這種事水彈論壇里都是大討論吵成一片),再加上一些要出的GBB原理水彈手槍和一款類似HPA原理、能做到射速秒50發的二號波箱有增加被公安盯上的風險,論壇里前段時間吵得真是蠻熱鬧的…

作者: 天翔翼    時間: 2-6-2020 00:32

之前見水彈有超大後座力
如果可以整成射BB彈又夠襟應該會好正
作者: ironjing    時間: 2-6-2020 00:59

小弟也分享一些我的經驗,小弟一向玩開AEG(GBB只有手槍和國產Ak),我在淘寶買貨已多年了,原因無他香港買野實在太貴,水彈槍外觀也很多都通用的,但要留意魚骨闊度有20mm和21mm的分別,其他狙擊鏡,尾托和手柄等比香港買平一大段,內部補品零件更加不用說,缸頭,拍頭,天梯,汽缸,齒輪,啤令,Oring和摩打等,小弟平均一支槍用百多元人仔已經補到嘔血,完全不用買名牌槍, 只有推彈咀還會在香港的網店賣(因為水彈槍是8mm),但如果你不熟悉那店,最好先買一些試一試,免得不合用,風險當然會有,但因為太平少少損失都要忍受一下喇, 至於是否冒牌零件,小弟一向唔追究,就以鋁合金拍頭舉例,只要是鋁合金做,是否守護神出品有影響嗎?玩具槍又唔係高科技精密儀器,難道夠力打爆個拍頭
作者: Ang123456    時間: 2-6-2020 19:02

我覺得淘佬D件一DD啦,好多都無法完成下單程序,用速遞差額下單,好多都唔睬你。
有些可以寄,個價又唔平。
但有些件,對比香港平好多。
但最慘係aeg件,發覺而家在香港搵aeg件無以前咁好找,所以先至淘佬,真係要有時間慢慢揾先得。
作者: EXMEN    時間: 11-6-2020 21:50

AEG件以前會去嘉頓揾,早排去好似已經執左。
作者: safetychiwai    時間: 20-8-2020 13:04

請問香港有沒人玩水彈的呀, 小時候玩BB彈, 現在陪小朋友玩水彈感覺安全太多了, 小朋友玩, 還是安全最重要!
作者: kornhill401    時間: 20-8-2020 13:39

引用:
原帖由 safetychiwai 於 20-8-2020 13:04 發表
請問香港有沒人玩水彈的呀, 小時候玩BB彈, 現在陪小朋友玩水彈感覺安全太多了, 小朋友玩, 還是安全最重要!
千萬唔好戴有網的護目鏡, BB彈碎有可能射入眼內.
作者: wayne22ho    時間: 27-9-2020 17:29

請問各位ching依排有無係淘寶買瞄準鏡呢?
有無ching不幸被海關收左啲貨啊
thank you
作者: WZNGT    時間: 30-9-2020 18:46

唉,這邊大陸水彈圈子搞不好要完蛋嘍,阿里巴巴已經要被清理了,淘寶估計晚點也逃不掉。打個水晶寶寶射程二十米被公安部當成“槍支文化”“戰隊文化”來打擊,搞不搞笑啊···

圖片附件: f9198618367adab4a7a2241e9cd4b31c8701e479.jpg (30-9-2020 18:46, 80.97 KB) / 該附件被下載次數 85

作者: Ang123456    時間: 30-9-2020 19:56     標題: 回覆 53# 的帖子

有什麼搞笑?
國內仿製槍一直都是遣法的,數年前已清算過。
只不過殺頭的生意也有人做,不清算不代表合法。
現在只不過是一個循環,至於日後能否再以“水彈”推出市場,且看商家的諗頭和當局是否隻眼開隻眼閉。

作者: 新手一隻    時間: 1-10-2020 03:20

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0