標題: 朗哥、Edwin 網台節目《電影與槍:飛虎雄心》 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 19-11-2018 02:08     標題: 朗哥、Edwin 網台節目《電影與槍:飛虎雄心》

朗哥、Edwin 齊齊上網台節目《電影與槍》,講電影與槍的關係。
第一集講《飛虎雄心》(1994) 戲中的槍械。

節目 YouTube Link︰
https://www.youtube.com/watch?v= ... sZSVyuuYrglp0aZJqMA

圖片附件: 5885.jpg (19-11-2018 02:08, 114.11 KB) / 該附件被下載次數 204

作者: kornhill401    時間: 19-11-2018 10:17

無論玩具槍或是真槍,呢兩位才是真正的專家. Thx for sharing.
作者: pbay    時間: 19-11-2018 11:43

感謝介紹
作者: rho837    時間: 19-11-2018 12:37

引用:
原帖由 kornhill401 於 19-11-2018 10:17 發表
無論玩具槍或是真槍,呢兩位才是真正的專家. Thx for sharing.
專家!
作者: lm52oo    時間: 19-11-2018 13:20

朗哥威武!
作者: Kwind    時間: 19-11-2018 15:32

正...開埋專題添
作者: Ben_9413    時間: 19-11-2018 19:07

其實到今時今日仲係得套飛虎值得做開o米第一撃...?

利申: 未聽節目, 會支持
作者: bennytsang16    時間: 19-11-2018 23:55

講埋西片就大把話題可以講。
引用:
原帖由 Ben_9413 於 19-11-2018 19:07 發表
其實到今時今日仲係得套飛虎值得做開o米第一撃...?

利申: 未聽節目, 會支持

作者: vgrdragon1    時間: 20-11-2018 01:14

「飛虎雄心」拍出了詳實的特警訓練場面,但兩場主要槍戰欠缺了應有的組織、隊型。

續集「飛虎」雖然無訓練內容,但就彌補了特種部隊行動時的功架及氣勢,另外劇情節奏、剪接及混音都提升至更專業的層次,可惜至今未再見有具相當水準的相同題材作品。
作者: bennytsang16    時間: 20-11-2018 11:50

朗哥都有講到呢點,佢話套戲最精彩本來應該係槍械教導同訓練部份,可惜上映之前有七成被剪走無得播出街。
至於《飛虎》(1996)中既SUD,行動同裝備明顯軍事色彩較重;但小弟覺得戲中「海關」(梁詠琪同佢一班同事)果條線太多餘。
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 20-11-2018 01:14 發表
「飛虎雄心」拍出了詳實的特警訓練場面,但兩場主要槍戰欠缺了應有的組織、隊型。

續集「飛虎」雖然無訓練內容,但就彌補了特種部隊行動時的功架及氣勢,另外劇情節奏、剪接及混音都提升至更專業的層次,可惜至今 ...

作者: kornhill401    時間: 20-11-2018 12:11

我都係覺得第二套'飛虎'好睇好多,
尤其是最後在樹林內,雙方決戰果幕.
作者: bennytsang16    時間: 20-11-2018 12:27

有用 M4、又有 sniper 對決、又有軍刀封喉殺敵……
另外,王敏德教導學員 "death is our failure" 好值得今日既香港特區執法者反省。
引用:
原帖由 kornhill401 於 20-11-2018 12:11 發表

作者: NCP013    時間: 20-11-2018 12:58

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-11-2018 12:11 發表
LAST 果幕, 唔明導演做乜要班SEAL 明明當時揹住D 5.56, 要返竇換9MM
作者: cky0311    時間: 20-11-2018 15:34

Support
作者: loveless    時間: 20-11-2018 17:42

引用:
原帖由 bennytsang16 於 20-11-2018 12:27 發表
有用 M4、又有 sniper 對決、又有軍刀封喉殺敵……
另外,王敏德教導學員 "death is our failure" 好值得今日既香港特區執法者反省。
王敏德角色可以醉酒駕駛撞車棄車再運用官階權力妨礙司法公正不顧而去,零起訴零紀律處分照返工. 一定都值得今日既香港特區執法者反省.
作者: mkmonkey    時間: 20-11-2018 23:15

即刻拎返套 DVD 出黎煲下先。
作者: bennytsang16    時間: 21-11-2018 02:08

《飛虎雄心》一直都買唔到 DVD
引用:
原帖由 mkmonkey 於 20-11-2018 23:15 發表
即刻拎返套 DVD 出黎煲下先。

作者: BEYONDMUSIC    時間: 21-11-2018 06:08

九七前拍的槍戰片都好精彩,睇翻當時飛虎電影林超賢羅禮賢,陳嘉上都有參與制作和演出👍幾位都是槍械爆破飛車的高手
作者: hendry9881    時間: 21-11-2018 07:49

飛虎雄心上左,個個SDU上身
作者: mkmonkey    時間: 21-11-2018 08:12

引用:
原帖由 bennytsang16 於 21-11-2018 02:08 發表
《飛虎雄心》一直都買唔到 DVD
好正常,香港都無出過 DVD …
香港印象中只有出過 LD 版係高清(?)。
作者: kornhill401    時間: 21-11-2018 10:08

引用:
原帖由 rho837 於 19-11-2018 12:37 發表

專家!
Soory! 係我打少幾個字,加番以下幾個字..佢兩位在我心目中.....是專家.
作者: loveless    時間: 21-11-2018 10:13

引用:
原帖由 mkmonkey 於 21-11-2018 08:12 發表

借圖, DVD
邊個係發行商就考起.

圖片附件: 546075284_m.jpg (21-11-2018 10:13, 59.91 KB) / 該附件被下載次數 130

作者: kornhill401    時間: 21-11-2018 10:27

引用:
原帖由 mkmonkey 於 21-11-2018 08:12 發表

唔怪得四維搵都搵唔到,好彩仲keep住張VCD.無借俾人,
否則..一借無回頭,再搵都買唔番.
利申:我就係試過多次,借野俾朋友,一借無回頭.
仲要問佢還的時候,佢否認有借過tim. Thx for sharing.
作者: mkmonkey    時間: 21-11-2018 20:53

引用:
原帖由 loveless 於 21-11-2018 10:13 發表

借圖, DVD
邊個係發行商就考起.
呢套係《飛虎》,唔係《飛虎雄心》喎 ...
作者: loveless    時間: 21-11-2018 21:50

引用:
原帖由 mkmonkey 於 21-11-2018 20:53 發表

你啱, 我搞錯, sor sor.
飛虎雄心DVD只出過R2法版, 又借圖

圖片附件: 1002110749ff15cc6d9d2b27a0.jpg (21-11-2018 21:50, 117.2 KB) / 該附件被下載次數 139

圖片附件: images (1).jpeg (21-11-2018 21:50, 22.05 KB) / 該附件被下載次數 127

作者: mkmonkey    時間: 21-11-2018 22:04

引用:
原帖由 loveless 於 21-11-2018 21:50 發表

你啱, 我搞錯, sor sor.
飛虎雄心DVD只出過R2法版, 又借圖
買過一次法版(定德國版?),中左伏!
點會估到 d 鬼佬咁有 heart ,整個唔知法文定德文配音 ...

不過某強國網上購物網站竟然公然賣法國老翻,仲要係無字幕原裝配音,實在太過份!
作者: bennytsang16    時間: 22-11-2018 12:23

真的不明白為何《飛虎雄心》不出香港版 DVD。
引用:
原帖由 mkmonkey 於 21-11-2018 20:53 發表

作者: vgrdragon1    時間: 22-11-2018 18:47     標題: 回覆 27# 的帖子

唔出DVD不外乎商業原因,專業槍戰片係小眾市場。正如訓練場面亦因商業原因怕不合大眾化口味,先唔夠膽放太多要剪走。

作者: mkmonkey    時間: 22-11-2018 20:37

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 22-11-2018 18:47 發表
唔出DVD不外乎商業原因,專業槍戰片係小眾市場。正如訓練場面亦因商業原因怕不合大眾化口味,先唔夠膽放太多要剪走。
印象中係當時版權持有人既問題,傳聞係執左笠。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0