標題: 慘,以後冇腸仔食 [打印本頁]

作者: 48191    時間: 25-11-2018 21:52     標題: 慘,以後冇腸仔食

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... 8%E4%BB%94%E9%A3%9F
Zacky Farm破產,以後再冇廚師腸仔賣.....
作者: olw0978    時間: 25-11-2018 22:19

噢,雪!
作者: 33tt    時間: 25-11-2018 22:42

BBQ 一定要有佢架
作者: Hamlet    時間: 25-11-2018 22:55

曾經好鍾意食,不過近十幾年轉向買圖林根腸(Thuringian sausage)或者思華力腸又或者俄國煙熏紅腸
作者: rho837    時間: 25-11-2018 23:34

引用:
原帖由 48191 於 25-11-2018 21:52 發表
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... %B4%E7%94%A2-%E6%97 ...
傻啦! 點會冇! 遲些大6大把A貨俾你食...
作者: Hamlet    時間: 26-11-2018 01:32

引用:
原帖由 rho837 於 25-11-2018 23:34 發表

傻啦! 點會冇! 遲些大6大把A貨俾你食...
大陸市場基本上俾d甜到死既台式香腸(個人好憎食尼種)或者包住膠膜既“火腿腸”(粉多過肉)占領佐絕大部份市場,其次就係東北一帶當年俄國人傳入既俄式香腸,類似廚師雞肉腸尼種口感既腸仔唔覺仲有邊間厰做……

作者: deltaboy    時間: 26-11-2018 01:48

引用:
原帖由 Hamlet 於 26-11-2018 01:32 發表

大陸市場基本上俾d甜到死既台式香腸(個人好憎食尼種)或者包住膠膜既“火腿腸”(粉多過肉)占領佐絕大部份市場,其次就係東北一帶當年俄國人傳入既俄式香腸,類似廚師雞肉腸尼種口感既腸仔唔覺仲有邊間厰 ...
美國超市有其他牌子香港無入姐
作者: 48191    時間: 26-11-2018 07:54

至憎台灣腸,甜到唔知點。燒烤一定係廚師腸!
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-11-2018 01:32 發表

大陸市場基本上俾d甜到死既台式香腸(個人好憎食尼種)或者包住膠膜既“火腿腸”(粉多過肉)占領佐絕大部份市場,其次就係東北一帶當年俄國人傳入既俄式香腸,類似廚師雞肉腸尼種口感既腸仔唔覺仲有邊間厰 ...

作者: kornhill401    時間: 26-11-2018 10:21

是否中美貿易戰,受害人之一 Thx for sharing.
作者: 33tt    時間: 26-11-2018 11:15

由細到大,燒烤必備, 燒到臨尾掃上密糖,用生命麵包夾住食,絕對是兒時情意結
作者: werewolf319    時間: 26-11-2018 11:56

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-11-2018 10:21 發表
是否中美貿易戰,受害人之一 Thx for sharing.
要不是中國人食你們的洋腸,你們早就破產了
作者: Ben_9413    時間: 26-11-2018 12:06

Sausage #metoo

圖片附件: WhatsApp Image 2018-11-26 at 11.33.42.jpeg (26-11-2018 12:06, 213.89 KB) / 該附件被下載次數 174

作者: rho837    時間: 26-11-2018 12:25

引用:

係呀! 大陸香腸及擸腸好甜味?
作者: Hamlet    時間: 26-11-2018 12:49

引用:
原帖由 rho837 於 26-11-2018 12:25 發表

係呀! 大陸香腸及擸腸好甜味?
台灣腸睇落似廣東臘腸未風乾o甘,味道甜得好古怪,我食一啖就唔想再食,佢o係大陸興起真係莫名其妙。俄國式紅腸有人覺得煙燻味同蒜頭味太大,不過我幾buy
作者: Hamlet    時間: 26-11-2018 12:50

引用:
原帖由 deltaboy 於 26-11-2018 01:48 發表

美國超市有其他牌子香港無入姐
哦,咁樣……
作者: 48191    時間: 26-11-2018 13:30

俄腸哪裡有售呢?似乎好正!
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-11-2018 12:49 發表

台灣腸睇落似廣東臘腸未風乾o甘,味道甜得好古怪,我食一啖就唔想再食,佢o係大陸興起真係莫名其妙。俄國式紅腸有人覺得煙燻味同蒜頭味太大,不過我幾buy

作者: Lolanto    時間: 26-11-2018 13:31

以後BBQ或打邊爐仲有咩樂趣
作者: loveless    時間: 26-11-2018 13:49

引用:
原帖由 kornhill401 於 26-11-2018 10:21 發表
經營問題, 家族問題, 加州新例問題..
幾年前已破過產..
作者: Hamlet    時間: 26-11-2018 14:11

引用:
原帖由 48191 於 26-11-2018 13:30 發表
俄腸哪裡有售呢?似乎好正!
幫襯馬雲 逃佬網 秋林里道斯 號稱光緒年就由俄國人喺哈爾濱創立既牌子
作者: pbay    時間: 26-11-2018 15:06

細個果陣覺得廚師腸幾好食, 但越大覺得越難食, 唔知質素下降左定咀刁左,

仲有三花腸, 細個又係勁好食, 最近買罐來食下, 覺得難食左好多.
作者: louisli    時間: 26-11-2018 18:17

引用:
原帖由 pbay 於 26-11-2018 15:06 發表
細個果陣覺得廚師腸幾好食, 但越大覺得越難食, 唔知質素下降左定咀刁左,

仲有三花腸, 細個又係勁好食, 最近買罐來食下, 覺得難食左好多.
三花腸以前細個開罐即食
作者: Portal    時間: 26-11-2018 18:19

聽講而家出面炒到去15蚊包,
估唔到家陣食腸都要挨炒價
長遠來講出去食早餐都有機會乘機加價
作者: nathan852    時間: 26-11-2018 18:48

引用:
原帖由 Portal 於 26-11-2018 18:19 發表
聽講而家出面炒到去15蚊包,
估唔到家陣食腸都要挨炒價
長遠來講出去食早餐都有機會乘機加價
$15都係炒價? 師兄幾耐冇買過
作者: gtoray    時間: 26-11-2018 19:31

慘,BBQ最愛
開波一定燒兩條先
作者: TheOrigina1    時間: 26-11-2018 20:05

大昌貿易行有限公司表示,一直與不同的生產商合作,會繼續在香港分銷「美國廚師牌雞肉腸」
唔使怕
作者: hendry9881    時間: 26-11-2018 20:10

BBQ最愛小紅腸
作者: 48191    時間: 26-11-2018 20:10

即係大陸造,豬瘟喎!
引用:
原帖由 Hamlet 於 26-11-2018 14:11 發表

幫襯馬雲 逃佬網 秋林里道斯 號稱光緒年就由俄國人喺哈爾濱創立既牌子

作者: Hamlet    時間: 26-11-2018 21:02

引用:
原帖由 48191 於 26-11-2018 20:10 發表
即係大陸造,豬瘟喎!
過一排先買
作者: kornhill401    時間: 27-11-2018 10:42

引用:
原帖由 loveless 於 26-11-2018 13:49 發表

經營問題, 家族問題, 加州新例問題..
幾年前已破過產..
謝謝'笠'C Hing給予有關資訊.
作者: loveless    時間: 27-11-2018 11:08

引用:
原帖由 pbay 於 26-11-2018 15:06 發表

難食左 50%, 咀刁左 50%
食物條程式不斷會變去配合供應量>生產線>生產量>管理層諗縮數.

豆豉鯪魚呢類根本食唔出任何單一原材料味道既東西係最後贏家
唔驗孔雀石綠的話大家千秋萬載開心食, 味道"好似"如一
作者: pbay    時間: 27-11-2018 11:30

引用:
原帖由 louisli 於 26-11-2018 18:17 發表

三花腸以前細個開罐即食
x2
以前開罐三花腸夾麵包, 唔洗煎唔洗煮,
已經食得好滋味
作者: kornhill401    時間: 27-11-2018 11:36

話時話,我都覺得現在有D食物,真係無我細細個果陣時好食,
例如'炸兩,艇仔粥.現在的'炸兩'是預先做好,放在?保溫.
艇仔粥,無以前咁多料.
作者: gtoray    時間: 27-11-2018 13:02

依家講求成本效益嘛
作者: Hamlet    時間: 27-11-2018 13:09

引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 11:30 發表

x2
以前開罐三花腸夾麵包, 唔洗煎唔洗煮,
已經食得好滋味
我個人對回教絕無好感,不過三花有隻針對回教市場既雞肉午餐肉罐頭我幾like,食落好食過傳統嗰隻
作者: Hamlet    時間: 27-11-2018 13:11

引用:

好似我咁食過真係啖啖肉既香腸,再食返大量澱粉加小小肉既……有佐對比返唔到轉頭
作者: pbay    時間: 27-11-2018 15:18

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2018 11:08 發表

難食左 50%, 咀刁左 50%
食物條程式不斷會變去配合供應量>生產線>生產量>管理層諗縮數.

豆豉鯪魚呢類根本食唔出任何單一原材料味道既東西係最後贏家
唔驗孔雀石綠的話大家千秋萬載開心食, 味道"好似"如 ...
唉, 都係架,
聽D老人家講, 以前食雞有雞味, 食魚有魚味, 唔洗好多調味料已經好好食.
點會下下又麻辣又咖哩又咸又多香料, 根本材料唔新鮮唔靚先要整色整水.
作者: pbay    時間: 27-11-2018 15:29

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-11-2018 11:36 發表
艇仔粥,無以前咁多料.
依家食物多左好多化學野, 植物改基因, 動物打激素, 抗生素, 大量生產, 長期雪藏...
魷魚用化學劑發大, 內臟要做下漂白...
唔見得平左, 一食落去仲有陣化學味

點心, 腸粉以前係手工即製, 依家由大陸工廠出貨到鋪都幾個鐘,
只係叮返熱俾你食.
作者: bennytsang16    時間: 27-11-2018 15:52

始終係著名品牌,可能會有強國企業會出錢收購。
作者: loveless    時間: 27-11-2018 18:50

引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:18 發表

唉, 都係架,
聽D老人家講, 以前食雞有雞味, 食魚有魚味, 唔洗好多調味料已經好好食.
點會下下又麻辣又咖哩又咸又多香料, 根本材料唔新鮮唔靚先要整色整水.
咀刁或咀刁左都係一個問題.
我自細對MSG/唔乾淨食物都好敏感, 唔關食得平定貴事.
好簡單叫個胡椒豬肚湯, 我同另一半話豬肚漂白未過清, 佢係未食得出的...
作者: 48191    時間: 27-11-2018 18:51

唔L係啩⋯⋯
引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:29 發表

依家食物多左好多化學野, 植物改基因, 動物打激素, 抗生素, 大量生產, 長期雪藏...

點心, 腸粉以前係手工即製, 依家由大陸工 ...

作者: 48191    時間: 27-11-2018 18:53

煎釀三寶啲魚蛋落大量胡椒粉去腥,原因係啲魚唔新鮮臭臭哋。
引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:18 發表

唉, 都係架,

作者: 48191    時間: 27-11-2018 18:55

你去「壞旺角」度食碗足料艇仔粥好過喇。
引用:
原帖由 kornhill401 於 27-11-2018 11:36 發表
艇仔粥,無以前咁多料.

作者: loveless    時間: 27-11-2018 19:33

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 18:51 發表
唔L係啩⋯⋯
個體戶/小店做腸粉準備食品晨早四、五點就開工,
呢種模式請人/中小企/大企業/商埸係冇辦法應付的.
作者: reniless    時間: 27-11-2018 19:43

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2018 19:33 發表

個體戶/小店做腸粉準備食品晨早四、五點就開工,
呢種模式請人/中小企/大企業/商埸係冇辦法應付的.
我一直都話家陣大陸酒樓係好食過香港酒樓。

作者: loveless    時間: 27-11-2018 23:57

引用:
原帖由 reniless 於 27-11-2018 19:43 發表

我一直都話家陣大陸酒樓係好食過香港酒樓。
試下說服毛孟靜姨姨
作者: Dave    時間: 28-11-2018 00:49

引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2018 15:29 發表

點心, 腸粉以前係手工即製, 依家由大陸工 ...
其實香港仲有自家製腸粉廠,日日新鮮製造,當然係貴D,但同D 雪藏野冇得比。
淨係講個厚薄已經兩個世界。
呢個對一眾對品質有要求的小商戶來說已經係最好的選擇,
如果仲想好似以前咁係鋪面即時蒸即時卷,應該非常難搵了。

作者: Dave    時間: 28-11-2018 10:30

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 18:53 發表
煎釀三寶啲魚蛋落大量胡椒粉去腥,原因係啲魚唔新鮮臭臭哋。
其實魚肉都是大陸來的冰鮮魚,基本上是即製即運來香港的,
之後魚肉如何處理就是各自處理,有些製魚膠店喜歡落重口味d ,就重口,喜歡蔥花就蔥花,喜歡淡口也可以,
也不一定是臭魚,反正打魚膠用一部機械就ok,不用太重投資,喜歡的話打朱古力味魚膠也是個人喜好的。
主要是魚肉生菜那些要落重一點,因為如果唔落香料,就這樣滾水魚肉是不好吃的,而且是有少少腥。
反而三寶就好隨意,煎煎佢,落下豉油辣油,臭魚都香。
作者: kornhill401    時間: 28-11-2018 11:11

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 18:55 發表
你去「壞旺角」度食碗足料艇仔粥好過喇。
謝謝C Hing的好介紹,找找看.
作者: 48191    時間: 5-12-2018 20:14

很噁心:
https://www.facebook.com/1269946 ... 846455054431?sfns=1
作者: kornhill401    時間: 6-12-2018 11:21

佢地無用到'坑渠老鼠'.算有良心了.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0