標題: 免疫愛滋基因嬰深圳出世,百科學家聯名鬧爆 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 27-11-2018 20:24     標題: 免疫愛滋基因嬰深圳出世,百科學家聯名鬧爆

作者: tf141    時間: 27-11-2018 21:41

有點不安
作者: 48191    時間: 27-11-2018 21:45

隨意操弄人類胚胎基因,是否真的合適?
作者: jn_jona    時間: 27-11-2018 22:33

Gundam seed
幾時整埋可以爆seed
作者: rho837    時間: 27-11-2018 22:38

聽新聞又話一個有別一個冇! 又話兩個日後會有高風險患HIV!
作者: 媽屎    時間: 27-11-2018 22:49

遲D可能會整D有4隻手5條J 6個C屎既基因改造人出尼
作者: loveless    時間: 27-11-2018 23:03

引用:
原帖由 tf141 於 27-11-2018 21:41 發表
有點不安
現實中基因改造生物大把,衣食住行發光寵物魚...
作者: mkmonkey    時間: 27-11-2018 23:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-11-2018 22:33 發表
Gundam seed
幾時整埋可以爆seed
真係有咁既技術,搞左個 Neutron Jammer 出黎救福島先啦 ...
作者: 33tt    時間: 27-11-2018 23:21

首次用於人類胚胎
作者: loveless    時間: 27-11-2018 23:21

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 21:45 發表
隨意操弄人類胚胎基因,是否真的合適?
可能合適,可能不合適.
由18年前開始最少己有超過30個基因改造嬰兒出生,17個在美國,其餘在歐洲.
這批前所未有的新人類已接近或已成年.
作者: 48191    時間: 27-11-2018 23:27

新人類.......
有一種預感,當這些新人類有足夠人數時,會把舊人類滅絕....
當年希特拉歪曲了「優生學」,自認德國民族為「優秀的雅利安人」始,就開始滅絕他心目中的劣等民族——-猶太人。
引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2018 23:21 發表

可能合適,可能不合適.
由18年前開始最少己有超過30個基因改造嬰兒出生,17個在美國,其餘在歐洲.
這批前所未有的新人類已接近或已成年.

作者: loveless    時間: 27-11-2018 23:32

譴責違倫理和安全...

甘我想問中美英瑞日德甘多國家投甘多資源去R&D去搞人類DNA最終目的係乜?
即係研究想成功, 成功既目的係千祈唔好用..
作者: loveless    時間: 27-11-2018 23:34

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 23:27 發表
新人類.......
有一種預感,當這些新人類有足夠人數時,會把舊人類滅絕....
當年希特拉歪曲了「優生學」,自認德國民族為「優秀的雅利安人」始,就開始滅絕他心目中的劣等民族——-猶太人。
人工進化vs自然進化.
分別某程度上只係時間
作者: jn_jona    時間: 27-11-2018 23:45

如果係咁短既時間出到新人類 舊人類好快會被淘汰
應該都好難和平共處
作者: 33tt    時間: 27-11-2018 23:46

這位賀建奎 為何選擇在香港大學 宣佈這咁有爭議性的研究 ?是否代表香港大學亦認同這研究 ?
作者: loveless    時間: 27-11-2018 23:49

太陽底下實在無新事.
歷史已反映晒亦俾晒啟示
大數據時代降臨其實係將文明型態帶緊返去7,000年前.

結論:遲早大禍臨頭, but..like..so what?
作者: 48191    時間: 27-11-2018 23:51

應該有好多人想暗殺佢.....
引用:
原帖由 33tt 於 27-11-2018 23:46 發表
這位賀建奎 為何選擇在香港大學 宣佈這咁有爭議性的研究 ?是否代表香港大學亦認同這研究 ?

作者: 48191    時間: 27-11-2018 23:53

第日生仔可以睇Menu,想個仔條象拔有馬L咁長,加三萬;有劉華咁嘅樣加十萬。
引用:
原帖由 jn_jona 於 27-11-2018 23:45 發表
如果係咁短既時間出到新人類 舊人類好快會被淘汰
應該都好難和平共處

作者: 33tt    時間: 27-11-2018 23:57

[quote]原帖由 48191 於 27-11-2018 11:53 PM 發表
第日生仔可以睇Menu,想個仔條象拔有馬L咁長,加三萬;有劉華咁

我想又粗又長纏上頸

作者: zeta    時間: 28-11-2018 00:49

引用:
原帖由 33tt 於 27-11-2018 23:46 發表
非也
港大呢兩日開緊研討會
就係討論胚胎基因改造倫理問題
今日聽咗頭兩個speaker,基本上日本同澳州都係全面禁止以可存活人類胚胎做任何基因改造實驗

賀建奎響份論文發佈之前先透過傳媒公開自己研究結果其實係學術界大忌(我甚至懷疑會唔會有期刊肯登,因為份human protocol肯定唔會過到骨)
再加上明顯犯咗唔少法例,個人認為佢科研前途已經結束
佢28號會響港大個研討會演講,有興趣大會有直播可以睇

http://www.nationalacademies.org ... t/webcast/index.htm

作者: zeta    時間: 28-11-2018 01:19

引用:
原帖由 loveless 於 27-11-2018 23:32 發表
譴責違倫理和安全...

甘我想問中美英瑞日德甘多國家投甘多資源去R&D去搞人類DNA最終目的係乜?
即係研究想成功, 成功既目的係千祈唔好用..
問題比你想像中要複雜
並唔係話去"搞人類DNA"就等於要促進人類進化製造超級新人類
因為科研並冇一個你想像中ge最終目的
每一個project都係各懷鬼胎,各自有各自個個research group想知道ge野
有d可能係平民都好容易理解,話要了解疾病成因,致病機制
但亦會有d會係好虛無縹緲,話想理解染色體互動,SNP對人類某d特徵ge影響
真係要fit個最終目的,就係"得個知字"

點解話呢個case複雜,我盡量講簡單d
就要由1996年造出zinc finger nuclease(ZFN)開始講起
ZFN係第一種可以人工控制染色體編輯位置ge工具,然而製作上非常複雜
今時今日成日上報ge CRISPR已經係第三代工具, 比起ZFN同第二代ge TALEN準備工夫簡單得多
而且由MIT準備ge搜尋器令尋找編輯位點ge功夫變得非常簡單
基本上只要幾十美金request條DNA sequence, search下cutting site, 再同公司訂條短ge訂製DNA
前前後後少於100美金,同一兩個星期就響普通實驗室準備好一次基因改造要用ge材料, ZFN同TALEN係要幾個月同特殊材料
所以CRISPR最近先會有咁多應用,因為甚至係簡單到home lab都做到
但係CRISPR有兩個機制去做基因修改,一種係亂改,另一種係有修復藍本時用ge高保真修改,我強烈相信賀教授用ge係亂改
亂改基本上用響細胞實驗/老鼠係無問題ge,因為通常都會再做篩選,改錯左ge就dispose細胞株/老鼠並唔會帶出倫理問題
同樣做法並不可能應用於人身上
特別亂改呢個辦法,根據一篇年初發表ge論文亦至少有20%機率會導致預期以外ge大規模染色體改變
呢20%仲未計經常講ge脫靶問題
簡單一句,CRISPR根本未足夠成熟可靠可以用於人類治療用途
作者: blockhead    時間: 28-11-2018 01:19

咁CCR5有咩缺陷呢?
原來擁有CCR5變異既人,係會有更大機會感染到西尼羅河病毒,西尼羅河病毒係黃熱病既一種,會透過蚊傳播
咁大概就明白點解只有北歐少數人口有呢種變異
因為其他地方有呢種變異既人俾蚊針完都病鬼死晒嘛!
https://goo.gl/LPMehf
作者: jn_jona    時間: 28-11-2018 09:38

引用:
原帖由 zeta 於 28-11-2018 01:19 發表

問題比你想像中要複雜
並唔係話去"搞人類DNA"就等於要促進人類進化製造超級新人類
每一個project都係各懷鬼胎,各自有各自個個research group想知道ge野
有d可能係平民都好 ...
師兄好pro
Thx for sharing
作者: jn_jona    時間: 28-11-2018 09:41

引用:
原帖由 48191 於 27-11-2018 23:53 發表
第日生仔可以睇Menu,想個仔條象拔有馬L咁長,加三萬;有劉華咁嘅樣加十萬。
改到d女個個腰細波大
作者: 48191    時間: 28-11-2018 09:51

從此以後,世上再冇醜女⋯⋯
引用:
原帖由 jn_jona 於 28-11-2018 09:41 發表

改到d女個個腰細波大

作者: Dave    時間: 28-11-2018 09:59

引用:
原帖由 48191 於 28-11-2018 09:51 發表
從此以後,世上再冇醜女⋯⋯
到時可能36, 36, 36 先靚
作者: Dave    時間: 28-11-2018 10:21

其實個人認為,活體測試總有人在做,不見光便沒有問題。
始終人類跟動物的dna 和身體結構也存在大幅度不同,尤其是dna 這樣精密的操作,
找一隻猴子測試,結果再好,也不代表可以用在人身體。
在一般市民來說,人就是一個人,對某些科學家來說,人體就是一個測試必須品,對軍人來說,敵軍只是一顆顆紅點。
倫理問題是旁人的問題,對作工的人這不是太需要考慮的東西。
像之前中東佬肢解個記者,剝皮拆骨,爽手過殺豬,因為習慣而已。
作者: kornhill401    時間: 28-11-2018 11:21

呢單野,聽新聞,好似有手尾,有關醫院仲報埋案tim.
作者: loveless    時間: 28-11-2018 17:02

引用:
原帖由 zeta 於 28-11-2018 01:19 發表

問題比你想像中要複雜
有d可能係平民都好 ...
完全同意.
John Oliver 有集討論過science, 笑中太多淚...
作者: 33tt    時間: 28-11-2018 17:08

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2018 10:21 AM 發表
始終人類跟動物的dna 和身體結構也存在大幅度不同,尤其是dna 這樣精密的操作,
在一般市民來說,人 ...
同意; 我點都唔信只有中國做緊這種人體測試,只是這位人兄一時心雄,過了火位,走得太前吧了 !
作者: rho837    時間: 28-11-2018 17:25

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2018 10:21 發表
在一般市民來說,人 ...
Blade Runner 2049 !

咁快用人類胚胎進行人工改變基因成為人工基因改變人類同一般人一起生活唔單只係宗教,人類道德,科學一般範圍問題咁簡單! 因至今人類對人工改變基因科學知識實在太小, 對未來有好大潛在危險! 没有實質認可统計科學數據, 可能因改基因引發變新一類強還變種細菌,變種病毒,癌症! 正常人與改變基因人通妢後下一代人基因有否異常! 通通潛在危機都有可能發生! 所以呢條仆街亂咁來駁出位! 呀公應該殺一警百! 打佢全家靶!
作者: Dave    時間: 28-11-2018 17:38

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2018 17:25 發表

咁快用人類胚胎進行人工改變基因成為人工基因改變人類同一般人一起生活唔單只係宗教,人類道德,科學一般範圍問題咁簡單! 因至今人類對人工改變基因科學知識實在太小, 對未來有好大潛在危險 ...
呢D 野.. 唔試唔知,但大家應該都係靜雞雞試,所以有條傻佬好高調咁跳出來話自己做到,大家亂棍扑濕呢個沈船佬係合理

其實好似原子彈,炸日本仔之前都冇人知,銀呀一聲炸Q 左人個城市 X2 ,即時出名。
呢D 高幅射性研究,唔知整死幾多人,唔知幾多人生CANCER... 反正冇人知... 又可以完結2 戰,大家開心。

或者他日有一份研究,歷時唔知幾多年,基因改造人已成年,健健康康,百病不侵,跑步個個9 秒9 ,徒手潛水50 米,傷口快速復原,仲可以興致勃勃到80 歲,到時拎到呢D 「成果」出黎,
D 乜野倫理道德可以直接掟入垃圾桶了。

以上皆為吹水9 UP ,當樹頭講估就好,請勿較真。
作者: loveless    時間: 28-11-2018 18:23

人總要撞板至會前進,
前面係康莊大道定扒街地獄則係另一回事.
早年, 或當下, GMO薯仔例子應該係現實中當科學/政策/經濟/企業混合後會出現的事
作者: gtoray    時間: 28-11-2018 20:03

引用:
原帖由 rho837 於 28-11-2018 17:25 發表

咁快用人類胚胎進行人工改變基因成為人工基因改變人類同一般人一起生活唔單只係宗教,人類道德,科學一般範圍問題咁簡單! 因至今人類對人工改變基因科學知識實在太小, 對未來有好大潛在危險 ...
R 兄所言甚是
作者: hang2    時間: 28-11-2018 20:42

不如改變基囚,令人出到公共地方,舉止文明D仲實際。
作者: zeta    時間: 28-11-2018 23:35

再講多少少
今次兩個BB一個係成功廢咗CCR5武功
另一個係依然有CCR5
而HIV同流感一樣都有sub-strain
需要CCR5 ge叫R5, 另外仲有一種叫X4,需要另一種叫CXCR4 ge蛋白但唔需要CCR5
根據我D醫生同事講大陸比較多發現ge係HIV-X4

會上都有其他人表示
當兩個B女一個有抵抗力,另一個冇
父母對佢地ge關愛會唔會有分別?又或者到佢哋大個左比人追會唔會又係為左佢地條CCR5基因?
賀建奎亦都只能好老實答,佢根本冇諗過呢d問題
作者: jn_jona    時間: 29-11-2018 02:18

https://www.facebook.com/1586779741564688/posts/2214971612078828/
有人分析佢發表會講既野
作者: rho837    時間: 29-11-2018 12:04

身為科學家一定要道德行先! 就算大家一直以來懐疑西方國家有在犯法及極不人道下偷偷地用人類肧胎做長過14天實驗, 我都相信一定會有, 但起碼他們唔會就咁放走實驗品出外界! 西方科學家早早預防風險一定做足!

所以原版本World War Z話Zombies係由亞洲某個强大地方來真係推算得冇乜錯!
作者: jn_jona    時間: 29-11-2018 12:15

引用:
原帖由 rho837 於 29-11-2018 12:04 發表
身為科學家一定要道德行先! 就算大家一直以來懐疑西方國家有在犯法及極不人道下偷偷地用人類肧胎做長過14天實驗, 我都相信一定會有, 但起碼他們唔會就咁放走實驗品出外界! 西方科學家早早預防風險一定做 ...
實驗品一放出街就大鑊
fb篇野話佢似sales佬多過科學家
的確佢真係似想做生意多
作者: gtoray    時間: 29-11-2018 12:23

R 兄對生殖係有研究喎
作者: rho837    時間: 29-11-2018 17:01

引用:
原帖由 gtoray 於 29-11-2018 12:23 發表
R 兄對生殖係有研究喎
Hee Hee Hee
作者: blockhead    時間: 30-11-2018 00:15

deleted
作者: blockhead    時間: 30-11-2018 00:16

其實一對愛滋免疫既孖女有咩強項呢?我賤格 - 一pair安全既性工作者..........
作者: tinyau1134    時間: 30-11-2018 00:54

引用:
原帖由 blockhead 於 30-11-2018 00:16 發表
其實一對愛滋免疫既孖女有咩強項呢?我賤格 - 一pair安全既性工作者..........
比人研究, 用血液提煉醫AIDS 配方
作者: jn_jona    時間: 30-11-2018 10:31

引用:
原帖由 blockhead 於 30-11-2018 00:16 發表
無a屎都可以有花柳
作者: 等放工    時間: 30-11-2018 10:34

引用:
原帖由 rho837 於 29-11-2018 12:04 發表
身為科學家一定要道德行先! 就算大家一直以來*疑西方國家有在犯法及極不人道下偷偷地用人類肧胎做長過14天實驗, 我都相信一定會有, 但起碼他們唔會就咁放走實驗品出外界! 西方科學家早早預防風險一定做 ...
就算完全唔講道德, 呢個"實驗"都無任何科學/技術/醫療價值, 副作用同風險又極大, 完全係為做而做...
作者: 暈又暈    時間: 30-11-2018 11:42

小弟既解讀比較偏激:

當民間檯面/國家檯底受限之際(唔俾整,唔肯整,唔識整,整唔到),經費同資源(可能)倒水咁去既時候,突然走出個瘋狂科學家鳳凰院兇真話佢攪掂左有埋成品。做出來唔知難唔難,要生得到出來可能好煩。Er.....3次元既外觀同2次元&印象中差好遠。

唔講道德/技術,個人以為其他人冇可能唔葡萄。更令人氣憤既,係呀兇真san既竟然係用睇黎咁山寨咁cheap既方法就攪得掂。

檯面科研人員面對金主,點都要講踩幾腳,加上要氹住條水魚,呀唔係,金主繼續支援落去。

對檯底而言,做唔做到都好,機密技術被民間(咁山寨咁cheap地)攻破,損失技術優勢從潛在風險/心理上總不好過,對應方式可以係踩草咁踩死佢,燒埋更好。

呀兇真san已經得罪全世界,紅過呢一排之後係檯面可能冇行,唔知現實會否好似小說咁檯底有組織向佢招手?

其實大學開個咁貼題既研討會又請到兇真san過來,係剛好,快手,定係夾定?
作者: kornhill401    時間: 30-11-2018 11:56

引用:
原帖由 Dave 於 28-11-2018 17:38 發表

呢D 野.. 唔試唔知,但大家應該都係靜雞雞試,所以有條傻佬好高調咁跳出來話自己做到,大家亂棍扑濕呢個沈船佬係合理

其實好似原子彈,炸日本仔之前都冇人知,銀呀一聲炸Q 左人個城市 X2 ,即時出名。
...
絕對讚同Dave C Hing的論點.
作者: nathan852    時間: 30-11-2018 16:25

引用:
原帖由 暈又暈 於 30-11-2018 11:42 發表
小弟既解讀比較偏激:

當民間檯面/國家檯底受限之際(唔俾整,唔肯整,唔識整,整唔到),經費同資源(可能)倒水咁去既時候,突然走出個瘋狂科學家鳳凰院兇真話佢攪掂左有埋成品。做出來唔知難唔難,要生得到出來可能 ...
呢個技術一d都唔機密亦唔難做 係MIT開發出來授權比全球用來學術研究 睇返唔少內行人都話 有齊材料同指導 基本上UG同postgrad都可以做到 唔做的原因係科研界對人類基因未有100%了解 技術上亦唔係100%成功 用係老鼠身上還好 大不了殺左佢再來過 但人點算?
作者: Portal    時間: 3-12-2018 11:33

做呢d研究 俄羅斯同美國就一定最多,
不過如果培育左一班高智商的人造人去管理個政府
其實都係件好事 睇下而家就知
作者: rho837    時間: 3-12-2018 15:46

引用:
原帖由 Portal 於 3-12-2018 11:33 發表
做呢d研究 俄羅斯同美國就一定最多,
不過如果培育左一班高智商的人造人去管理個政府
其實都係件好事 睇下而家就知
死得重快! 超級左膠! 呢30年政治環境就係俾班不知所謂精英玩死!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0