標題: [DIY] 請問aps cam870 蛋殼o ring size? [打印本頁]

作者: ricky19e    時間: 16-12-2018 04:00     標題: 請問aps cam870 蛋殼o ring size?

各位師兄小弟有好多 aps870蛋殼oring都老化咗
想自己去
作者: ricky19e    時間: 16-12-2018 04:00

去寶寶網訂
作者: ricky19e    時間: 16-12-2018 04:01

請問個size是什麼呢thank you
作者: ricky19e    時間: 17-12-2018 04:33

有朋友話係8.4 mm乘2mm
想confirm一下
有冇師兄有興趣 集資開模
夠數量的話應該 可以唔洗一毫子一粒
作者: Dave    時間: 17-12-2018 07:55

引用:
原帖由 ricky19e 於 17-12-2018 04:33 發表
有朋友話係8.4 mm乘2mm
想confirm一下
有冇師兄有興趣 集資開模
夠數量的話應該 可以唔洗一毫子一粒
內 5MM 外 8.6 MM 厚 1.8 MM ,應該估計好似係PU 料 ( 未肯定 ) ,
PU 料 ORING  比一般黑色丁晴膠貴許多,數量不多 ( 100~300 粒) 采購價差不多要 3RMB 一粒,但不用開模,逃寶可以非標 ( 非標準尺寸 ) 訂製。
在下近排都在找這些東西,如果得出有建設性的結果會報告一下,THANKS

作者: jacko    時間: 17-12-2018 09:02     標題: 回覆 1# 的帖子

請你下次唔好再將一個問題分四段咁出post, 善用”編輯”功能
作者: hi202020ch    時間: 17-12-2018 09:25     標題: 回覆 4# 的帖子

有興趣,不過如果訂造的話建議不用O-ring模樣
作者: laukw123    時間: 17-12-2018 10:48

引用:
原帖由 Dave 於 17-12-2018 07:55 發表

內 5MM 外 8.6 MM 厚 1.8 MM ,應該估計好似係PU 料 ( 未肯定 ) ,
PU 料 ORING  比一般黑色丁晴膠貴許多,數量不多 ( 100~300 粒) 采購價差不多要 3RMB 一粒,但不用開模,逃寶可以非標 ( 非標準尺寸 ) 訂製。 ...
期待師兄結果, 因為我都有好多想換。

另外有少少離題,想問下, 有無師兄知 APS STANDARD CO2 APAPTOR 入面個O-RING SIZE?  
因為我果個開始漏氣
作者: Dave    時間: 17-12-2018 10:55

引用:
原帖由 laukw123 於 17-12-2018 10:48 發表

期待師兄結果, 因為我都有好多想換。

另外有少少離題,想問下, 有無師兄知 APS STANDARD CO2 APAPTOR 入面個O-RING SIZE?  
因為我果個開始漏氣https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51YOsX83Hc ...
在下之前果個都磨爛左,是旦搵個岩SIZE 的黑色ORING 換左佢算 ( 一盒幾十款九唔答八乜都有D 果種ORING 盒 ),又用到
作者: Willy222    時間: 17-12-2018 11:18

引用:
原帖由 Dave 於 17-12-2018 07:55 發表

PU 料 ORING  比一般黑色丁晴膠貴許多,數量不多 ( 100~300 粒) 采購價差不多要 3RMB 一粒,但不用開模,逃寶可以非標 ( 非標準尺寸 ) 訂製。 ...
逃寶找:線徑1.8mm膠圈,就可以找到。
作者: laukw123    時間: 17-12-2018 11:18

引用:
原帖由 Dave 於 17-12-2018 10:55 發表

在下之前果個都磨爛左,是旦搵個岩SIZE 的黑色ORING 換左佢算 ( 一盒幾十款九唔答八乜都有D 果種ORING 盒 ),又用到
因為我拆出黎睇,現在果個已經爛左,所以唔知佢原本係幾大
作者: Dave    時間: 17-12-2018 11:48

引用:
原帖由 Willy222 於 17-12-2018 11:18 發表

逃寶找:線徑1.8mm膠圈,就可以找到。
尺寸冇錯...問題在於材料不能長期受高壓。
入滿1 克co2 放置3 小時,全滅...

丁晴

矽膠

氟膠

個個圈中哂蛇毒咁脹大幾倍...

所以暫時未有一個可以分享的結果。

圖片附件: 丁晴.jpg (17-12-2018 11:48, 166.08 KB) / 該附件被下載次數 194

圖片附件: 夕.jpg (17-12-2018 11:48, 379.5 KB) / 該附件被下載次數 185

圖片附件: 氟.jpg (17-12-2018 11:48, 167.27 KB) / 該附件被下載次數 174

作者: hi202020ch    時間: 17-12-2018 14:16     標題: 回覆 12# 的帖子

請問師兄中間條彈弓有用嗎?
作者: Dave    時間: 17-12-2018 14:30

引用:
原帖由 hi202020ch 於 17-12-2018 14:16 發表
請問師兄中間條彈弓有用嗎?
沒用
作者: hi202020ch    時間: 17-12-2018 16:37

如果開模訂造,不是用o-ring,大約$6粒,請問大家有沒有興趣?
作者: ricky19e    時間: 18-12-2018 03:51

我就買咗綠色8.5mm乘2mm
個size 好似爭少少
雖然冇漏氣但係一打 就 發脹 曬

圖片附件: IMG_20181218_034550-992x744-248x186.jpg (18-12-2018 03:51, 18.59 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: Dave    時間: 18-12-2018 10:09

引用:
原帖由 ricky19e 於 18-12-2018 03:51 發表
我就買咗綠色8.5mm乘2mm
個size 好似爭少少
雖然冇漏氣但係一打 就 發脹 曬
上面在下貼了的圖第3 張綠色都是一樣...岩用的物料要再找找。
作者: hi202020ch    時間: 18-12-2018 10:16

其實我認為不是材質的問題,是設計的問題.
作者: xo8816    時間: 18-12-2018 12:48

引用:
原帖由 hi202020ch 於 17-12-2018 16:37 發表
如果開模訂造,不是用o-ring,大約$6粒,請問大家有沒有興趣?
小弟有點興趣,但效果是比現在用o既 oring好嗎?是什麼物料呢?我同班朋友仔正為呢個漏氣問題苦惱望師兄能完美解決
作者: hi202020ch    時間: 18-12-2018 14:02     標題: 回覆 19# 的帖子

理論上比o-ring好,用丁睛,如果儲夠一堆人才打算嘗試.
作者: xo8816    時間: 18-12-2018 18:13

引用:
原帖由 hi202020ch 於 18-12-2018 14:02 發表
理論上比o-ring好,用丁睛,如果儲夠一堆人才打算嘗試.
丁腈橡膠??另不用O-ring模樣會造咩樣呢?此物料小弟試過 , 另亦試過此類"x-ring"
https://bodyartforms.com/productdetails.asp?productid=10515
不過效果不如理想...

好意思問題多了點...現只單靠理論來夾錢做白老鼠的話就想知道多一點資料...請見諒
作者: ricky19e    時間: 18-12-2018 18:38

小弟愚昧,請問丁晴膠圈是不是平時我們用的黑色o-ring呢?
如果係都係幾個仙一粒喎!

圖片附件: IMG_20181218_183257-270x256.png (18-12-2018 18:38, 71.32 KB) / 該附件被下載次數 146

作者: 新手一隻    時間: 18-12-2018 19:22

作者: 新手一隻    時間: 18-12-2018 19:56

作者: Dave    時間: 18-12-2018 20:49

引用:
原帖由 新手一隻 於 18-12-2018 19:22 發表

NBR唔係最常見嗰啲平價黑色oring物料咩。
(雖平,但佢其實係一種好好的物料)
丁睛,平常我地用來GBB 果D 就是,便宜,整體機械性好,但受不了CO2 的高壓,
如果TOPGAS 是12 KG ,8 克樽仔是 4 倍 48KG ,88 克樽是 5 倍,1KG 金魚樽是 6 倍 72KG ...
丁晴膠大概裝氣1小時 CO2 就已經好似比蛇咬中毒咁,個ORING 脹了3, 4 倍...迫到條心啜死哂。所以用不了。

樓上綠色的氟膠大同少異,更易磨爛

夕膠唔洗講,比上面2 者更林,裝氣時直接迫斷從出氣口噴出自動擊發,嚇死朕。

PU 物料夠硬應該是APS 原裝那些圈。但長期存放+ 瞬間釋放溫度急降一樣會白化,但已經相對比較好用了。

作者: ricky19e    時間: 18-12-2018 22:59

原裝係pu吉打出 代用品都係pu 幫襯大廠就要十蚊粒 大家一齊集資開模十蚊有成千粒就唔使煩啦

圖片附件: IMG_20181218_225539-194x179.png (18-12-2018 22:59, 31.93 KB) / 該附件被下載次數 126

作者: hi202020ch    時間: 19-12-2018 09:58     標題: 回覆 26# 的帖子

請問師兄有用過嗎?解決到漏氣和脹大嗎?
作者: blockhead    時間: 20-12-2018 04:05

PTFE/鐵氟龍呢?我見paintball野有,硬度接近尼龍
作者: hi202020ch    時間: 20-12-2018 09:40     標題: 回覆 28# 的帖子

其實只是著重硬度是不行的,如果沒有彈性的話是很難密氣.我之前做個鐵氟龍的POC,第一次是不會漏氣,但打多幾次便一定漏氣了
作者: hi202020ch    時間: 20-12-2018 09:47     標題: 回覆 22# 的帖子

請問你知不知道平均開模的價錢?另外請預計修改模板的價錢和運費, 如果生產二三百粒這價十分合理.
作者: ryo0153    時間: 22-12-2018 06:32

APS個專頁講會出oring

作者: laukw123    時間: 22-12-2018 13:10

引用:
原帖由 ryo0153 於 22-12-2018 06:32 發表
APS個專頁講會出oring
?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent.fhkg1-1.fna&oh=2501d85055b0e2a7ca08db20842585bd&oe ...
之前槍街見到,  $90蚊一SET....
作者: mkmonkey    時間: 25-12-2018 23:48

剛好有四粒 MK1 彈壞左,於是就買左一套既 smart valve pin 同埋 o-ring。
一收到包 o-ring,跟本全部既細 o-ring 都係一樣 size,全部放晒落同一個袋到。
唔係咁有趣要 user 再去卡下做 d o-ring 既大細嘛?而且,我又真係卡左三四粒都一樣 size ...
作者: Dave    時間: 26-12-2018 01:37

引用:
原帖由 mkmonkey 於 25-12-2018 23:48 發表
剛好有四粒 MK1 彈壞左,於是就買左一套既 smart valve pin 同埋 o-ring。
一收到包 o-ring,跟本全部既細 o-ring 都係一樣 size,全部放晒落同一個袋到。
唔係咁有趣要 user 再去卡下做 d o-ring 既大細嘛?而 ...
上下白圈應該一樣SIZE 吧...
作者: mkmonkey    時間: 26-12-2018 10:14

引用:
原帖由 Dave 於 26-12-2018 01:37 發表

上下白圈應該一樣SIZE 吧...
應該係既,但唔知點解上面幅圖又有份頂同底。
抑或佢想話上面有五個,下面有五個…
作者: ricky19e    時間: 10-1-2019 05:07

買咗8.5mm x 2mm紅色 龜膠 大約三個仙一粒 完全唔會漏氣 但係上面嗰粒開槍會飛咗出嚟 下低嗰粒就完全冇問題 建議上面用原裝 下面用平嘢 起碼慳咗一半價錢 報告完畢

圖片附件: IMG_20190110_041524-600x800.jpg (10-1-2019 05:07, 117.66 KB) / 該附件被下載次數 147

作者: mathewlau1221    時間: 10-1-2019 11:16     標題: 回覆 36# 的帖子

份報紙係咪特登
作者: cwso    時間: 10-1-2019 11:23

嘻嘻!!!這就是聚焦問題..........
作者: Dave    時間: 10-1-2019 14:55

硅膠= 矽膠太軟了,之前試過,一定噴出來。
但長久存放卻可以,而且不太會發漲。
作者: kornhill401    時間: 14-1-2019 13:50

引用:
原帖由 mathewlau1221 於 10-1-2019 11:16 發表
份紙報係咪特登
請教C Hing, 呢份紙報是'生果'還是'方向'呢? 謝謝!
作者: werewolf319    時間: 14-1-2019 14:54

引用:
原帖由 ricky19e 於 10-1-2019 05:07 發表
買咗8.5mm x 2mm紅色 龜膠 大約三個仙一粒 完全唔會漏氣 但係上面嗰粒開槍會飛咗出嚟 下低嗰粒就完全冇問題 建議上面用原裝 下面用平嘢 起碼慳咗一半價錢 報告完畢
架生齊備
盡情發揮

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0