標題: 我的理想 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 22-12-2018 20:48     標題: 我的理想

作者: kornhill401    時間: 23-12-2018 11:10

長大了,一定是個大奸商. Thx for sharing.
作者: ayaka    時間: 23-12-2018 11:36

真係無得輸
作者: kornhill401    時間: 23-12-2018 12:40

話時話,我估個小朋友一定未食過臭豆腐. 都有可能,連見都未見過?
作者: reniless    時間: 23-12-2018 18:06

老虎的理想,福田區有間140平方自住樓。
---
明年返深圳工作。

作者: kornhill401    時間: 24-12-2018 13:18

引用:
原帖由 reniless 於 23-12-2018 18:06 發表
---
明年返深圳工作。
呢個都係我的退休理想計劃. 但果度樓價好似都唔平.
作者: reniless    時間: 24-12-2018 16:31

退休返大陸好,成本比香港平得多。
---
今日返老虎鄉下,環境好空氣好,不過就有點遠。
今日oc靴,羊毛內籠,18年新品,雨雪天都不怕。

圖片附件: IMG_20181224_161311.jpg (24-12-2018 16:31, 163.93 KB) / 該附件被下載次數 125

圖片附件: IMG_20181224_161501.jpg (24-12-2018 16:31, 155.59 KB) / 該附件被下載次數 136

作者: Lolanto    時間: 26-12-2018 23:19

引用:
原帖由 reniless 於 24-12-2018 16:31 發表
退休返大陸好,成本比香港平得多。
---
今日返老虎鄉下,環境好空氣好,不過就有點遠。
今日oc靴,羊毛內籠,18年新品,雨雪天都不怕。
點解唔過台灣呢?
作者: olw0978    時間: 27-12-2018 07:08

引用:
原帖由 reniless 於 23-12-2018 18:06 發表
---
明年返深圳工作。
豈不聞國內明年實施新稅法否?

明知山有虎,偏向虎山行?
作者: kornhill401    時間: 27-12-2018 12:15

引用:
原帖由 olw0978 於 27-12-2018 07:08 發表

豈不聞國內明年實施新稅法否?

明知山有虎,偏向虎山行?
又係bor! 又要再諗諗先. Thx for sharing.
作者: reniless    時間: 27-12-2018 20:45

一直唔喜歡台灣,而且唔覺得台灣宜居。

全世界都會徵稅,唔覺有乜問題。
之前講過返大陸轉行做it人賣高科技電子零件。
作者: rho837    時間: 27-12-2018 21:22

大陸好住!
作者: olw0978    時間: 27-12-2018 22:54

引用:
原帖由 reniless 於 27-12-2018 20:45 發表
一直唔喜歡台灣,而且唔覺得台灣宜居。

全世界都會徵稅,唔覺有乜問題。
之前講過返大陸轉行做it人賣高科技電子零件。
香港只徵個人入息所得稅,但明年中國新稅法講緊你滿足某類條件向你全球入息徵稅,大大不同!

如果咁你都唔覺有問題,請恕我多言了。。。
作者: kornhill401    時間: 28-12-2018 12:00

引用:
原帖由 olw0978 於 27-12-2018 22:54 發表

香港只徵個人入息所得稅,但明年中國新稅法講緊你滿足某類條件向你全球入息徵稅,大大不同!

如果咁你都唔覺有問題,請恕我多言了。。。
請C Hing多多指教. 是否即是一地收入,兩地交稅咁解呢?  謝謝.
作者: olw0978    時間: 28-12-2018 12:59

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-12-2018 12:00 發表

請C Hing多多指教. 是否即是一地收入,兩地交稅咁解呢?  謝謝.
不是一地收入,是全球收入!

收入並不局限是個人入息,一些在香港不徵稅的收入例如銀行存款利息,股票買賣所獲之類,都要申報及交稅,而且是按大陸稅率來計算!

前題是要看你是否滿足了某些個條件,介定你是常住居民身份,如果成立就恭喜發財了!

有樓自住,又或無固定居住但在大陸一年內踏足 183日或以上都已構成常住居民身份!還有其他細節就不詳細描述了。
作者: kornhill401    時間: 29-12-2018 10:54     標題: 回15#

謝謝C Hing給予有關知識.

作者: 48191    時間: 31-12-2018 21:21

好住條毛。
早三、四年前,老婆響南聯買咗三個新樓盤單位,一間自住,兩間放租。個單位細到乜咁,個露台絕對有華懋樓嘅影子。
上年一炮過放哂,都係賺嗰雞碎咁多,放租又唔係我心目中嘅價錢。真係蝕管理費...
講環境,新區都係來來去去VFC、老麥、Pizza 乞、Starsuck,要食地道嘢又要行入舊區,「休閑中心」林立,望入去望多兩眼都俾老婆怒睥,又唔係一樣食番美式快餐保平安⋯⋯
引用:
原帖由 rho837 於 27-12-2018 21:22 發表
大陸好住!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0