標題: [others] M16a2 gbb [打印本頁]

作者: gainax    時間: 8-3-2019 23:11     標題: M16a2 gbb

唔知有冇師兄知,呢件野唔知係味已經冇再搞落去?
https://m.臉book.com/BunnyWorkshopShowroom/posts/971778886252098
作者: Ballballhawk    時間: 9-3-2019 00:07     標題: 回覆 1# 的帖子

睇唔到條link
作者: nok777    時間: 9-3-2019 00:10

引用:
原帖由 Ballballhawk 於 9-3-2019 00:07 發表
睇唔到條link
delete M,and change 臉 to face
作者: gainax    時間: 9-3-2019 00:11

引用:
原帖由 Ballballhawk 於 9-3-2019 00:07 發表
睇唔到條link
將粒中文字改返英文ok
其實呢度出唔出得原link,怕被廣告?
作者: kornhill401    時間: 9-3-2019 12:56

引用:
原帖由 gainax 於 8-3-2019 23:11 發表
唔知有冇師兄知,呢件野唔知係味已經冇再搞落去?
https://m.facebook.com/BunnyWork ... sts/971778886252098
睇唔到!me too. 跟3#C Hing去做,睇下得唔得先.Thx 3# C Hing for sharing.

作者: kornhill401    時間: 9-3-2019 13:08

終於睇到了.原來無需delete個m字.再次謝謝3#的C Hing.
恕小弟無知!請教影片中M16A2和M4,有什麼分別呢?

作者: jn_jona    時間: 9-3-2019 13:57

好正
好想砌一枝90年代m733 m727

如果有廠出wa sys以外既m16a2成槍就好了
作者: Flanker    時間: 9-3-2019 14:06     標題: 回覆 6# 的帖子

M4係平頂式上機匣 個手抽可以拆落黎變做魚骨頂上鏡
M16A2係傳統手抽機匣 個手抽拆唔到
作者: vgrdragon1    時間: 9-3-2019 15:28

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-3-2019 13:08 發表
終於睇到了.原來無需delete個m字.再次謝謝3#的C Hing.
兩者都屬於AR15家族。M16A2本身都有眾多款式同規格,但簡單嚟講M16A2全部都係上槍身設有「固定手抽式後準星(照門)」,M16A2一般分為標準20寸槍管步槍(M701系列)、14.5寸槍管卡賓槍(M723系列、M727系列)、11.5寸槍管卡賓槍(M733系列)。

而M4同M16A2最大分別係上槍身以Picatinny路軌取代固定手抽,M4系列係從M16A2 M727卡賓槍發展而衍生出嚟。傳統Old School款的M16A2/M4雖然款式規格花多眼亂,但操作原理及結構基本相同,生產廠商亦不多只有Colt及FN等大廠。

相比之下,現時的M4家族由美國以至各國各家軍火商都有生產及推陳重新,又改良推出了一些活塞導氣系統,槍枝全身又模組化可任意改動,已經脫胎換骨。
作者: gainax    時間: 9-3-2019 16:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-3-2019 13:57 發表
好正
好想砌一枝90年代m733 m727

如果有廠出wa sys以外既m16a2成槍就好了
成槍而家得大蛇有,個價=PTVV我諗唔係個個肯比
如果用真數upper(例如wa/大蛇) 係可以改到去我們/VFZ/豬HK系統到
我之前呢支用豬HK M4改大蛇upper出來
https://www.youtube.com/watch?v=vC5ymHTECrI

不過首先要買到GBB A2upper...
另外三連發只有wa/大蛇有出,玩埋要局玩了
作者: Ballballhawk    時間: 9-3-2019 16:28     標題: 回覆 7# 的帖子

其實用WA GBB 身改行GHK 係統是可行的,小弟果支就用Prime M16A2 身改了而且可用回井勝鋼Bolt㖭...內外全美!
作者: gainax    時間: 9-3-2019 16:35

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-3-2019 13:08 發表
M16A2外型為固定手揪上身,上身用A1,C7(有檔彈版既A1上身),A2準星個款都得
下身A1~A2亦可,A2硬托,粗身20吋外管, 公發火控指定三連發,出口型大Colt marking 三連發/全自動都有

M4=市面常見普通基本樣,魚骨上身,14.5槍管,美軍公發=三連發
最早期測試型有用C7,A2準星upper
作者: gainax    時間: 9-3-2019 16:47

引用:
原帖由 Ballballhawk 於 9-3-2019 16:28 發表
其實用WA GBB 身改行GHK 係統是可行的,小弟果支就用Prime M16A2 身改了而且可用回井勝鋼Bolt㖭...內外全美!
如果WA下身要完全用返豬香港系統,撞針組應該要車件先得,不過唔一定要咁改都可以打得爽
我仲有支WA A2 upper都改埋豬香港系統方便d夾通用
而家基本上玩A2得大蛇如果佢會單獨散賣upper,好多系統可受惠了
作者: jn_jona    時間: 9-3-2019 17:54

引用:
原帖由 gainax 於 9-3-2019 16:23 發表

成槍而家得大蛇有,個價=PTVV我諗唔係個個肯比
如果用真數upper(例如wa/大蛇) 係可以改到去我們/VFZ/豬HK系統到
我之前呢支用豬HK M4改大蛇upper出來
https://www.youtube.com/watch?v=vC5ymHTECrI

不過首先要 ...
其實如果豬香港係抄ptw數 好似we咁
係可以用rs改好先返黎
但邊有人會搞
作者: gainax    時間: 9-3-2019 20:15

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-3-2019 17:54 發表

其實如果豬香港係抄ptw數 好似we咁
係可以用rs改好先返黎
但邊有人會搞
豬香港upper內徑同耳仔外型唔同RS數,要執先落到比起改真數系統多d野執

我們本身拎PTVV數=真數,少d野執又玩多幾味過癮d, 大家都真數既話又可以用返舊件

圖片附件: 222222.jpg (9-3-2019 20:15, 199.16 KB) / 該附件被下載次數 157

圖片附件: 33333.jpg (9-3-2019 20:15, 210.19 KB) / 該附件被下載次數 186

圖片附件: 111112.jpg (9-3-2019 20:15, 194.98 KB) / 該附件被下載次數 167

作者: jn_jona    時間: 9-3-2019 21:13

引用:
原帖由 gainax 於 9-3-2019 20:15 發表

豬香港upper內徑同耳仔外型唔同RS數,要執先落到比起改真數系統多d野執

我們本身拎PTVV數=真數,少d野執又玩多幾味過癮d, 大家都真數既話又可以用返舊件
唔知ptw有冇a2 upper
作者: TheOrigina1    時間: 9-3-2019 21:41

大蛇係唔係可以改GHK系統
作者: matthong    時間: 9-3-2019 22:40

引用:
原帖由 gainax 於 9-3-2019 16:47 發表

如果WA下身要完全用返豬香港系統,撞針組應該要車件先得,不過唔一定要咁改都可以打得爽
我仲有支WA A2 upper都改埋豬香港系統方便d夾通用
而家基本上玩A2得大蛇如果佢會單獨散賣upper,好多系統可受惠了
問過大蛇有剩A2 upper賣,港幣$5xxx,未計後準星$5xx及其它parts,所以放
作者: matthong    時間: 9-3-2019 22:41

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 9-3-2019 21:41 發表
大蛇係唔係可以改GHK系統
我啲大蛇係用GHK匣
作者: gainax    時間: 9-3-2019 22:46

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-3-2019 21:13 發表

唔知ptw有冇a2 upper
Ptvv有散賣a2 upper印象中千頭但應該幾難揾到了
同埋佢內部d數有小小唔同gbb又係要執下最好都係揾返gbb真數改易d
作者: gainax    時間: 9-3-2019 22:52

引用:
原帖由 matthong 於 9-3-2019 22:40 發表

問過大蛇有剩A2 upper賣,港幣$5xxx,未計後準星$5xx及其它parts,所以放
唔洗咁堅下,
以前第初代大蛇a2我成支買先5k 可能呢次個上身少人玩要圍返開模費
作者: gainax    時間: 9-3-2019 23:03

引用:
原帖由 matthong 於 9-3-2019 22:41 發表

我啲大蛇係用GHK匣
基本上wa,vfz,大蛇,同豬香港都改到用,
買幾夾用到幾個系統成件事抵玩哂
作者: jn_jona    時間: 9-3-2019 23:39

引用:
原帖由 gainax 於 9-3-2019 22:46 發表

Ptvv有散賣a2 upper印象中千頭但應該幾難揾到了
同埋佢內部d數有小小唔同gbb又係要執下最好都係揾返gbb真數改易d
我玩開we 抄ptw數
但都要拎去開返條坑裝barrel同fit個下身fire pin座
作者: gainax    時間: 10-3-2019 00:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-3-2019 23:39 發表

我玩開we 抄ptw數
但都要拎去開返條坑裝barrel同fit個下身fire pin座
想平玩A2身其實仲有dtvv選擇可改落去, 以前見行仔成套上下身先6XX只係你信唔信佢d料 ,
要提提ptvv數佢會係上身耳仔位開左凹坑比氣筒定位,以前v記M4上身抄埋佢凹坑台灣到見人連爆耳仔,所以之後版本取消左就冇見過再爆,
拎dtvv身有條坑以佢d料頂唔頂到gbb震動真係唔知了, 咁搏法不如買隻7075 cnc a2上身for wa可改去我們等等,orf之前有放WA 同vve都有先3千頭平過大蛇幾多下,
收二手啱價可能有人會放派6061 or港製7075 a2上身
作者: jn_jona    時間: 10-3-2019 00:33

引用:
原帖由 gainax 於 10-3-2019 00:17 發表

想平玩A2身其實仲有dtvv選擇可改落去, 以前見行仔成套上下身先6XX只係你信唔信佢d料 ,
要提提ptvv數佢會係上身耳仔位開左凹坑比氣筒定位,以前v記M4上身抄埋佢凹坑台灣到見人連爆耳仔,所以之後版本取消左就冇見 ...
Wa數個身做短左sosad
Btw orf有for we的?
作者: jn_jona    時間: 10-3-2019 00:46

Btw 睇睇下m733好似係用a1上下身
但個托 粟米筒 筒都係難搞
作者: gainax    時間: 10-3-2019 01:01

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 00:33 發表

Wa數個身做短左sosad
Btw orf有for we的?
No~ 我第一頁貼個A2上身相就係港製7075 cnc身真數for wa,試過#記下身都啱所以是真數(#記用到真品上身)
orf之前有用呢隻身改左d位for vve,同wa隻一樣價得3隻(我買左隻得返2件)
成2年咁耐應該冇哂,但收2手可能有人放,因呢d7075身好似生產左一小批我估20~30件,試下收2手冇壞啱價總有巴打割愛,
如果5xxx買大蛇set上身不如比多2千幾買支m727/m733成槍好過了,
台幤先28800~29800=7千6~7千8hkd根本局你成支買。。
作者: gainax    時間: 10-3-2019 01:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 00:46 發表
Btw 睇睇下m733好似係用a1上下身
但個托 粟米筒 筒都係難搞
Colt M733有前中後期型, 前用A1upper幼管,中用c7幼管,後用a2準星印象中是粗管(即黑鷹版本)
下身A1A2身都有用, 如果要跟heat入面支常見c7upper樣式基本現時做唔到(或等巴打割愛放隻港製7075upper,近年得佢有出)
托同粟米筒買返vve xm177就得質量唔錯架
作者: jn_jona    時間: 10-3-2019 03:00

引用:
原帖由 gainax 於 10-3-2019 01:10 發表

Colt M733有前中後期型, 前用A1upper幼管,中用c7幼管,後用a2準星印象中是粗管(即黑鷹版本)
下身A1A2身都有用, 如果要跟heat入面支常見c7upper樣式基本現時做唔到(或等巴打割愛放隻港製7075upper,近年得佢有出)
托 ...
依...we xm177已經係16a1身
但唔知we xm177同早期m733除左個火帽仲差咩
作者: gainax    時間: 10-3-2019 07:20

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 03:00 發表

依...we xm177已經係16a1身
但唔知we xm177同早期m733除左個火帽仲差咩
外觀應該爭A2太陽環同手柄再加返刻字ok,只係咁改唔夠傳神
同mk18 mod0用M4身一樣唔可以話佢砌錯,有得簡用返原味下身夠味道d
作者: kornhill401    時間: 10-3-2019 11:15     標題: 回8# 9# 12#

謝謝三位C Hing給予有關知識,解我疑惑.
作者: jn_jona    時間: 10-3-2019 13:01

引用:
原帖由 gainax 於 10-3-2019 07:20 發表

外觀應該爭A2太陽環同手柄再加返刻字ok,只係咁改唔夠傳神
同mk18 mod0用M4身一樣唔可以話佢砌錯,有得簡用返原味下身夠味道d
G兄你真係好熟ar
作者: matthong    時間: 10-3-2019 13:56

原來仲有咁多人喜愛M16A2 ,可惜士啤啱胎死腹中 ,大蛇又太貴
作者: gainax    時間: 10-3-2019 15:20

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 13:01 發表

G兄你真係好熟ar
有留意開個飯熟d姐,新潮野大鄉里only
作者: jn_jona    時間: 10-3-2019 15:21

引用:
原帖由 matthong 於 10-3-2019 13:56 發表
原來仲有咁多人喜愛M16A2 ,可惜士啤啱胎死腹中 ,大蛇又太貴
We其實好多年前都做左個prototype
但係唔肯出 可能係搞唔掂個3連發
作者: gainax    時間: 10-3-2019 15:28

引用:
原帖由 matthong 於 10-3-2019 13:56 發表
有出我即刻砌支啊 ,大蛇支A2成皮其實想爽仲要科水改走支16mm重BOLT,同要改用豬香港夾
成本過萬...咁既話砌支豬香港系統會平幾千仲爽d(如果啤啱胎有出既話.. )
作者: gainax    時間: 10-3-2019 16:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 15:21 發表

We其實好多年前都做左個prototype
但係唔肯出 可能係搞唔掂個3連發
其實Colt M16a2有Auto版唔一定3連發,除非玩公發軍版..

其實我們只要拎現成A2上身開模就出到A2,壓鑄成本低望DTVV身都明咁就唔洗投資咁大風險,
我們本身有做M16A3齊哂A2硬托同20吋外管膠托,只要換件A2上身就完成好易出到,拖咁耐都唔出我估真係極冷門唔夠單開...

之前問過d相關做CNC kit人士,都係話睇巿場走向,即系統/型號越熱們出機會越大,
冷門野就因散貨慢/工時較長影響售價(CNC 一個upper 鑼M4上身快過A2/A1,鑼一條G系滑架又快過M4上身好多又包大賣),
而可能賣出10件M4上身先賣走一件A2,所以應該多數呢個問題先唔出或賣好貴圍返盈利冇計,
等得唯有期望繼續等平民kit..

圖片附件: 20120329_f8e856759d5fe39f0e27J1JPw3UwxHqP.jpg (10-3-2019 16:14, 31.55 KB) / 該附件被下載次數 135

作者: matthong    時間: 10-3-2019 17:26

引用:
原帖由 gainax 於 10-3-2019 16:14 發表

其實Colt M16a2有Auto版唔一定3連發,除非玩公發軍版..
其實我們只要拎現成A2上身開模就出到A2,壓鑄成本低望DTVV身都明咁就唔洗投資咁大風險,
我們本身有做M16A3齊哂A2硬托同20吋外管膠托,只要換件A2上身 ...
喝咗好耐
作者: jn_jona    時間: 10-3-2019 18:03

可能真係90年代冇vietnam war同2000年代反恐戰咁吸引
作者: matthong    時間: 10-3-2019 20:01

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 18:03 發表
可能真係90年代冇vietnam war同2000年代反恐戰咁吸引
鍾意嘅人保守估計起碼四條
作者: gainax    時間: 10-3-2019 20:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 18:03 發表
聽up越戰dxm177 m16a1vn其實都冇想像中咁多人玩散貨唔易,8~90年代短命a2,ro727 m733唔是有2套戲出名多人留意可能冷門到未必有gbb 一跳已經m4起步,雖然m4老式軍版outout地但每間廠近乎都生產一支,海量局你買仲有曝光率
作者: jn_jona    時間: 10-3-2019 20:48

引用:
原帖由 matthong 於 10-3-2019 20:01 發表

我都仲係90後 但睇完black hawk down中晒毒
好多m733 m16a2
作者: kin123450    時間: 10-3-2019 20:52

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 20:48 發表

90後+1 得支GP M727, 如果MWS 改到做733 就好
作者: gainax    時間: 10-3-2019 21:08

引用:
原帖由 matthong 於 10-3-2019 20:01 發表

小弟未有4條不過唔知點解AR入面中情8~90年代批oldschool
可能男人浪漫鐵西瞄夠粗獷 一加鏡加多d配件變得好斯文
因你唔會見呀諾同rambo係以前電影打大赤膊支槍有咁高科技落場
作者: dickyan28    時間: 10-3-2019 21:38

引用:
原帖由 gainax 於 10-3-2019 20:48 發表

聽up越戰dxm177 m16a1vn其實都冇想像中咁多人玩散貨唔易,8~90年代短命a2,ro727 m733唔是有2套戲出名多人留意可能冷門到未必有gbb 一跳已經m4起步,雖然m4老式軍版outout地但每間廠近乎都生產一支,海量局你買仲有 ...
Black hawk內有安裝7 hole Handguard的M4,但99.9%瞳孔內只看見安裝著6 hole Handguard的7系。
作者: gainax    時間: 10-3-2019 23:03

引用:
原帖由 dickyan28 於 10-3-2019 21:38 發表

Black hawk內有安裝7 hole Handguard的M4,但99.9%瞳孔內只看見安裝著6 hole Handguard的7系。
Ro727,m733標準常見配置應該都係6窿,我諗7窿似係後期民版復刻或當年少量試作搞出來, 之後既Xm4(真正M4前身)都轉用新7窿粗身手托
作者: michael616    時間: 10-3-2019 23:34

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2019 20:48 發表

99 同愛m16系ar
作者: vgrdragon1    時間: 11-3-2019 02:32     標題: 回覆 41# 42# 47# 的帖子

小弟亦是M16A2的愛好者。原因在於A2比A1設計及用料更現代化,但又比M4及其他甚具戰術性的後輩更樸實簡潔。HEAT及Black Hawk Down亦係小弟最愛的電影之一。
小弟所以玩具槍亦儲了Viper Tech的M16A2。全A2設置:管、木、上、下、握、托,出口型刻字,SAFE-SEMI-AUTO。

作者: gainax    時間: 11-3-2019 07:46

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 11-3-2019 02:32 發表
小弟亦是M16A2的愛好者。原因在於A2比A1設計及用料更現代化,但又比M4及其他甚具戰術性的後輩更樸實簡潔。HEAT及Black Hawk Down亦係小弟最愛的電影之一。
小弟所以玩具槍亦儲了Viper Tech的M16A2。全A2設置:管、木 ...
師兄支野砌得好靚
自從M4開始冇左固定手揪又加左魚骨其實已經變哂味離原本設計者支ar15/m16外型好遠,雖然有另一種風格同味道又實用,但作為老兵都像鐘情舊世代,同問位老玩家要akm ak74定踢的高Ak一樣

如果唔係呢邊賣得貴好多我應該早一兩個月已經入左支,
心肝已漸痕銀行提現金
作者: Pvt.King    時間: 11-3-2019 14:11

由初初開始玩GBB已經等緊廠出A2, 明明咁iconic, 但等到依家都係得Viper出, 玩唔起
作者: gainax    時間: 11-3-2019 16:31

引用:
原帖由 Pvt.King 於 11-3-2019 14:11 發表
由初初開始玩GBB已經等緊廠出A2, 明明咁iconic, 但等到依家都係得Viper出, 玩唔起
A2真係冇計,以往計買到既話幾年前平極都要5字頭買支cnc b0mber未計改鋼煲,而家最後希望都係大蛇架嗱,其實大蛇台灣賣唔係想像中咁貴,印象中最平29800TWD=7900hkd,如果人多買唔知有冇優惠? 不過唔知揾邊度有得咁訂
作者: dickyan28    時間: 11-3-2019 16:57

引用:
原帖由 gainax 於 11-3-2019 16:31 發表

A2真係冇計,以往計買到既話幾年前平極都要5字頭買支cnc b0mber未計改鋼煲,而家最後希望都係大蛇架嗱,其實大蛇台灣賣唔係想像中咁貴,印象中最平29800TWD=7900hkd,如果人多買唔知有冇優惠? 不過唔知揾 ...
台灣買AR-15硬尾托尺寸槍, 運費肯定超越想像以外.....我在#記16A4停產後才想要, 結果只在台灣找到剩餘的一枝, 沒辦法只好忍痛槍更貴運費貴情況下付款!!!
作者: matthong    時間: 11-3-2019 17:17

引用:
原帖由 gainax 於 11-3-2019 16:31 發表

A2真係冇計,以往計買到既話幾年前平極都要5字頭買支cnc b0mber未計改鋼煲,而家最後希望都係大蛇架嗱,其實大蛇台灣賣唔係想像中咁貴,印象中最平29800TWD=7900hkd,如果人多買唔知有冇優惠? 不過唔知揾 ...
露天舖我就未訂過,不過在蛇友會問過大蛇老問劉大大,香港人想買蛇一定要找CxW,所以先得到過A2上身價錢
作者: gainax    時間: 11-3-2019 17:47

引用:
原帖由 dickyan28 於 11-3-2019 16:57 發表

台灣買AR-15硬尾托尺寸槍, 運費肯定超越想像以外.....我在#記16A4停產後才想要, 結果只在台灣找到剩餘的一枝, 沒辦法只好忍痛槍更貴運費貴情況下付款!!!
其實可唔可以上下身拆開重疊包裝好先運?體積即刻縮短好多最多唔要原裝盒 師兄可否暗示一下台灣運支A4過來=幾魚
作者: gainax    時間: 11-3-2019 17:56

引用:
原帖由 matthong 於 11-3-2019 17:17 發表

露天舖我就未訂過,不過在蛇友會問過大蛇老問劉大大,香港人想買蛇一定要找CxW,所以先得到過A2上身價錢
去個邊買唔是問題,問題是本地價完全唔合理
係呢度買v記豬香港等等gbb同台灣價相差冇幾,但買蛇要比多千幾2千普通消費者我諗唔太接受到 以前我香港買過蛇完全冇呢回事。。
作者: vgrdragon1    時間: 11-3-2019 18:15

引用:
原帖由 gainax 於 11-3-2019 07:46 發表

師兄支野砌得好靚
自從M4開始冇左固定手揪又加左魚骨其實已經變哂味離原本設計者支ar15/m16外型好遠,雖然有另一種風格同味道又實用,但作為老兵都像鐘情舊世代,同問位老玩家要akm ak74定踢的高Ak一樣

如 ...
多謝G兄欣賞。香港地寸金尺土,長槍不會儲得多。考慮金錢及空間,心水槍款及配置一定審慎,一定有愛。
除了蛇蛇之外,見過派BXXBer最像,但有興趣的師兄第一眼就要入手,不知是否絕版貨。
G兄所儲的727亦是劇毒無比,成本及戰術配件亦是小弟能力之外。
作者: dickyan28    時間: 11-3-2019 18:16

引用:
原帖由 gainax 於 11-3-2019 17:47 發表

其實可唔可以上下身拆開重疊包裝好先運?體積即刻縮短好多最多唔要原裝盒 師兄可否暗示一下台灣運支A4過來=幾魚
有外包裝才能通過正常報關程序…拆散式隨時被誤解以為走私軍火呢!!
由於事隔多年印象已矇糊,要找一找記錄才能告知…只記得當時確實是目定口呆(指看著運費項目),但同時間亦被心裡面魔鬼立即麻醉自己…絕版全新#A4也找到,多捧…付出是值得的!!
作者: gainax    時間: 11-3-2019 20:34

引用:
原帖由 dickyan28 於 11-3-2019 18:16 發表

有外包裝才能通過正常報關程序…拆散式隨時被誤解以為走私軍火呢!!
由於事隔多年印象已矇糊,要找一找記錄才能告知…只記得當時確實是目定口呆(指看著運費項目),但同時間亦被心裡面魔鬼立即麻醉自己…絕版全新 ...
原來如此感謝知訊 ,師兄當年是直接聯絡台灣經銷商代寄?
其實我有諗過揾代購網買,佢地專人集齊一大批貨先寄返香港唔係直寄應該收費唔貴,但氣槍d野未試過同台灣初速高可能要降火,一陣溝通唔好怕奶野一直未行動,唔知各位師兄有冇相關經驗

估唔到想買支咁貴gbb台灣方面大量有售,係呢邊都有難度各大舖都唔入蛇。。
希望大蛇同香港呢邊更多合作,令好物容易受惠帶比大家買到心頭好
作者: gainax    時間: 11-3-2019 20:40

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 11-3-2019 18:15 發表

多謝G兄欣賞。香港地寸金尺土,長槍不會儲得多。考慮金錢及空間,心水槍款及配置一定審慎,一定有愛。
除了蛇蛇之外,見過派BXXBer最像,但有興趣的師兄第一眼就要入手,不知是否絕版貨。
G兄所儲的727亦是劇毒 ...
我萄葡就真今次比師兄毒到 分享是美德放多d毒先多人加入大家庭一齊玩嘛 期望成功入手先最多捱半年面包
作者: vgrdragon1    時間: 12-3-2019 06:10     標題: 回覆 59# 的帖子

小弟第一把蛇係M4,而家已經易手,當時用RAS骨裝上一些普通的配件,重量都覺容易疲勞。M16雖然長了不少,但護木及槍托輕,反而比M4 RAS輕巧。到現在又推出Key Mod/ Geixxele等又解決了當年的問題。
作者: gainax    時間: 12-3-2019 10:37

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 12-3-2019 06:10 發表
小弟第一把蛇係M4,而家已經易手,當時用RAS骨裝上一些普通的配件,重量都覺容易疲勞。M16雖然長了不少,但護木及槍托輕,反而比M4 RAS輕巧。到現在又推出Key Mod/ Geixxele等又解決了當年的問題。
M16裝埋m203先夠氣勢,不過需要強勁臂彎落場先輕鬆駕馭

都係正正經經粟米筒啱實戰一d

圖片附件: predatorhero.png (12-3-2019 10:37, 96.15 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: dickyan28    時間: 12-3-2019 11:11

引用:
原帖由 gainax 於 12-3-2019 10:37 發表

M16裝埋m203先夠氣勢,不過需要強勁臂彎落場先輕鬆駕馭
都係正正經經粟米筒啱實戰一d
突然出現的好奇想法:
16加203, 若是不用這個HANDGUARD, 而沿用上半粟米筒的話.......但又好像沒有看見過, 師兄有看到過嗎?
[img]https://scontent.fhkg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/10347627_886996928017767_1347098423143056505_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent.fhkg1-1.fna&=d84eca79e227afea566aa8b49c4d3656&oe=5D131DD3[/img]

作者: dickyan28    時間: 12-3-2019 11:21

引用:
原帖由 dickyan28 於 12-3-2019 11:11 發表

突然出現的好奇想法:
16加203, 若是不用這個HANDGUARD, 而沿用上半粟米筒的話.......但又好像沒有看見過, 師兄有看到過嗎?
https://scontent.fhkg1-1.fna.fbc ... 996928017767_134709 ...
CGF特色, 不明不白的原因不明......

接上題, 我指不用這個HANDGUARD加203.....

作者: kornhill401    時間: 12-3-2019 12:22

引用:
原帖由 dickyan28 於 12-3-2019 11:11 發表

突然出現的好奇想法:
https://scontent.fhkg1-1.fna.fbc ... 996928017767_134709 ...
好耐之前有見過,但我覺得無咁好睇咁.
作者: gainax    時間: 12-3-2019 12:26

引用:
原帖由 dickyan28 於 12-3-2019 11:21 發表

CGF特色, 不明不白的原因不明......

接上題, 我指不用這個HANDGUARD加203.....
?_nc_cat=102&_nc_ht=sc ...
理論上m203只是扣係太陽環内則同槍管位置,其實個上面手托好似除左隔熱同裝炮尺外作用不大 呢件handguard xm177版本都有,
唔知係味同一原理A2用得返原本膠托?不過樣好怪。。?
作者: gainax    時間: 12-3-2019 12:36

倒轉M4用M16樣膠托好怪

圖片附件: Screenshot_2019-03-12-12-30-14-1-1-1.png (12-3-2019 12:36, 902.98 KB) / 該附件被下載次數 139

作者: matthong    時間: 12-3-2019 16:38

引用:
原帖由 gainax 於 12-3-2019 12:36 發表
倒轉M4用M16樣膠托好怪
呢個hand guard 就真係難搵
作者: gainax    時間: 12-3-2019 22:08

引用:
原帖由 matthong 於 12-3-2019 16:38 發表

呢個hand guard 就真係難搵
唔知呢件叫咩名堂?
作者: 0050100    時間: 14-3-2019 11:32

A2應有的性感

圖片附件: 632BF92B-0A50-4679-8877-D500B88421C2.jpeg (14-3-2019 11:32, 111.77 KB) / 該附件被下載次數 114

作者: gainax    時間: 14-3-2019 20:24

引用:
原帖由 0050100 於 14-3-2019 11:32 發表
A2應有的性感
3連發係過癮既,如果唔是早排等錢洗放左支3連發版大蛇,
而家有得砌返3連A2
作者: matthong    時間: 14-3-2019 20:30

引用:
原帖由 gainax 於 14-3-2019 20:24 發表

3連發係過癮既,如果唔是早排等錢洗放左支3連發版大蛇,
而家有得砌返3連A2
哪裡找到半價A2上身?
作者: gainax    時間: 14-3-2019 22:54

引用:
原帖由 matthong 於 14-3-2019 20:30 發表

哪裡找到半價A2上身?
冇掛?除左二手都係得大蛇。。。
不過印象中我之前等錢洗放過良心價cnc A2身冇人要
可能A2得我地d粉絲先捨得
作者: gainax    時間: 17-3-2019 08:55

半完成, 感謝dick兄相助

圖片附件: 20190317_083941-1.jpg (17-3-2019 08:55, 391.7 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: artansx2003    時間: 17-3-2019 10:45     標題: 回覆 73# 的帖子

G兄
呢支係點砌?
作者: vgrdragon1    時間: 17-3-2019 13:23

引用:
原帖由 gainax 於 17-3-2019 08:55 發表
半完成, 感謝dick兄相助
靚仔。 用咗乜件砌?
作者: gainax    時間: 17-3-2019 15:31

引用:
原帖由 artansx2003 於 17-3-2019 10:45 發表
G兄
呢支係點砌?
個身都用返已有CNC身同一般玩具件,不過竟然揾到份全新井記20吋前節
巧合有師兄割愛完夢,徵求多年一直搵唔到先冇砌落去,真係CGF好多臥虎藏龍,真係感謝個位師兄
作者: jn_jona    時間: 17-3-2019 15:39

引用:
原帖由 gainax 於 17-3-2019 15:31 發表

個身都用返已有CNC身同一般玩具件,不過竟然揾到份全新井記20吋前節
巧合有師兄割愛完夢,徵求多年一直搵唔到先冇砌落去,真係CGF好多臥虎藏龍,真係感謝個位師兄
玩槍最開心莫過於 你搵一件停產左既件
有師兄割愛賣比你 買到件野之餘 又識多個知音人
恭喜g兄

Btw井記管係咪wa數黎ga?
有時見到有二手 想買份 連埋個wa轉we adaptor 裝落we
作者: gainax    時間: 17-3-2019 15:59

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 17-3-2019 13:23 發表

靚仔。 用咗乜件砌?
普通野來的,成支只可惜大蛇upper太貴砌唔起,
不過實有人問點解已有A2 upper仲想買隻改落去? 其實好簡單,
作為軍版迷是唔LIKE CNC車刀痕如圖 ,呢點係派年代都up過

但小弟買得就度過一定有方法搞好佢已經完成左一隻

基於做些啦曲成本高唔捨得,同懶執先唔再開工 ,
今次幸運揾到井記前節一於括出去再黎 ,做法同上次有分別考眼力找不同

圖片附件: cnc01.jpg (17-3-2019 15:59, 297.55 KB) / 該附件被下載次數 142

圖片附件: cnc02.jpg (17-3-2019 15:59, 168.15 KB) / 該附件被下載次數 158

圖片附件: cnc03.jpg (17-3-2019 15:59, 218.7 KB) / 該附件被下載次數 146

圖片附件: cnc04.jpg (17-3-2019 15:59, 276.88 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: gainax    時間: 17-3-2019 16:11

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-3-2019 15:39 發表

玩槍最開心莫過於 你搵一件停產左既件
有師兄割愛賣比你 買到件野之餘 又識多個知音人
恭喜g兄

Btw井記管係咪wa數黎ga?
有時見到有二手 想買份 連埋個wa轉we adaptor 裝落we
是的,搵到開心認識交流下更愉快
井記接近WA數,好耐之前賣個條井14.5吋比人,個位師兄都話想改去我們到
其實大蛇新版管同井記級數一樣,井記少少偏黃大蛇偏黑灰
只是要訂唔知寄黎係唔係最新個種表面處理,買現貨好d
作者: artansx2003    時間: 17-3-2019 16:38     標題: 回覆 78# 的帖子

G兄
我有支Prime身既M16A2
應該係井勝鋼Bolt
可以點樣改GHK系統?
作者: gainax    時間: 17-3-2019 21:07

引用:
原帖由 artansx2003 於 17-3-2019 16:38 發表
G兄
我有支Prime身既M16A2
應該係井勝鋼Bolt
可以點樣改GHK系統?
改豬香港系統我諗主流有幾種改法,睇師兄你想改完全體定混種

方法1.只改豬香港彈夾:
由於WA系統夾有延長切氣鎖豬香港冇,所以需要加入一個延長出氣結構落去把槍到,見到有外國玩家改大蛇份撞針組同火控落派身到

所以係改到的(以前舊蛇用WA系統下身件,12年有升級包升做而家新下身件)
呢種改法價錢較貴但勝在現成買到少煩惱,不過都係要執位先用到

方法2.自製加長撞針/擊䭔加凸版型成斜角
原裝WA放左鎚90度,要改到好似大蛇放左鎚成斜角,
咁改原理份撞針其實類似大蛇,只要改左呢步就唔洗用切氣片都打到豬香港夾了,
困難之處是如冇相關工具同手工(如焊接/檯機)唔可能係原件上加長加厚,不過我之前拎返豬香港套hammer連撞針改落去都work

方法3.完整內件改落去
因WA同豬香港撞針組固定位完全唔同,只有拎豬香港下身撞針組份數cnc造件改去WA撞針組到,普通人冇cnc機都幾難改到,
所以免煩做法直接改用豬香港下身了,同時=成份WA下身用唔返冇必要咁改

一般咁上下改法原理都係個d,唔怕麻煩有信心可以試下

圖片附件: LbI4Nml.jpg (17-3-2019 21:07, 100.25 KB) / 該附件被下載次數 130

圖片附件: LuX9its.jpg (17-3-2019 21:07, 70.18 KB) / 該附件被下載次數 164

圖片附件: 20190113_200918-1-1.jpg (17-3-2019 21:07, 342.57 KB) / 該附件被下載次數 150

圖片附件: 20190123_204220-1-1.jpg (17-3-2019 21:07, 445.99 KB) / 該附件被下載次數 132

作者: 0050100    時間: 17-3-2019 22:23

引用:
原帖由 gainax 於 17-3-2019 21:07 發表

改豬香港系統我諗主流有幾種改法,睇師兄你想改完全體定混種

方法1.只改豬香港彈夾:
由於WA系統夾有延長切氣鎖豬香港冇,所以需要加入一個延長出氣結構落去把槍到,見到有外國玩家改大蛇份撞針組同火控落派身到
...
師兄方法3可試下咁改個wa housing ,
只要鑽穿佢再cut枝圓枝仔穿住佢就得啦,
咁又唔使一定CNC,手作仔得啦.

圖片附件: 1382D2DE-4B8B-45FA-ACFE-562783A63B24.jpeg (17-3-2019 22:23, 48.53 KB) / 該附件被下載次數 151

圖片附件: FE8C8A18-CDE6-4382-B1DA-01505E8545D3.jpeg (17-3-2019 22:23, 63.61 KB) / 該附件被下載次數 125

圖片附件: AF4BCE6E-542C-407B-85E5-FC86420E74AB.jpeg (17-3-2019 22:23, 57.56 KB) / 該附件被下載次數 115

作者: gainax    時間: 18-3-2019 10:13

引用:
原帖由 0050100 於 17-3-2019 22:23 發表

師兄方法3可試下咁改個wa housing ,
只要鑽穿佢再cut枝圓枝仔穿住佢就得啦,
咁又唔使一定CNC,手作仔得啦.
都有得諗 ,只要固定到支撞針可以同返豬香港份鎚連動就ok了,又多一個方法改可以繼命WA系統落去就慳好多
作者: peacemaker    時間: 22-3-2019 13:24     標題: 回覆 81# 的帖子

請問方法3改用G記下身,咁上身可以用返咩牌先fit定係上下身用曬g記?
作者: gainax    時間: 22-3-2019 17:14

引用:
原帖由 peacemaker 於 22-3-2019 13:24 發表
請問方法3改用G記下身,咁上身可以用返咩牌先fit定係上下身用曬g記?
我用返WA啲真數上身改落去,原裝唔改係裝唔落,可以選擇執上身or下身,睇你想保留上/下身邊份唔改了
作者: simonray    時間: 23-3-2019 00:14

我覺得方法2應該是最簡單的吧。但我最近做了一條加長的撞針,試過其實是用唔到的。因為撞針太長,在擊錘敲過去時,過長的撞針會向上拗住撞針座。得閒再把照片放上嚟。大家一睇就明嘎喇。所以方法2正路應該就係同gainax兄的做法一樣,換豬HK的擊錘組上去。

另外想問下gainax兄:系咪換咗GHK的擊錘組上去,其它都唔使改就可以用到豬HK的彈夾?
作者: gainax    時間: 23-3-2019 10:58

引用:
原帖由 simonray 於 23-3-2019 00:14 發表
我覺得方法2應該是最簡單的吧。但我最近做了一條加長的撞針,試過其實是用唔到的。因為撞針太長,在擊錘敲過去時,過長的撞針會向上拗住撞針座。得閒再把照片放上嚟。大家一睇就明嘎喇。所以方法2正路應該就係 ...
要睇睇個身彈夾井同隻夾高低厚薄fit唔fit
太緊入唔到 =磨夾邊or彈夾井
太鬆會搖 =彈夾井痴膠片or彈夾皮痴AA膠(好有用,有需要再up)
夾出氣膠與飛機低口有虛位= 加膠片係夾彈夾扣口托高佢(豬香港夾先做到因有外皮夾實塊膠片好穩陣)
太高頂飛機= 磨彈夾扣or飛機低口(睇情況)

基本乜都有得搞,除非永遠只用g夾, 唔是最好唔好磨身
同埋建議用豬hk夾唔好打全行程,因佢系統冇切氣片推支煲到最深,偷雞墊幾個銀仔blowback爽度有唔少改進
作者: gainax    時間: 28-3-2019 21:39

個身終於搞掂,呢次新色些啦曲無得頂 , 個人感覺最似80~90年代COLT灰,
FCZ手工真係掂感謝哂各工作人員幫忙
整好一次過再分享

圖片附件: 001.jpg (28-3-2019 21:39, 204.31 KB) / 該附件被下載次數 130

圖片附件: 002.jpg (28-3-2019 21:39, 185.89 KB) / 該附件被下載次數 141

作者: dickyan28    時間: 29-3-2019 00:00

引用:
原帖由 gainax 於 28-3-2019 21:39 發表
個身終於搞掂,呢次新色些啦曲無得頂 , 個人感覺最似80~90年代COLT灰,
整好一次過再分享
Colt灰…超正,絕對係Colt迷之怨念物。
有個問題想請教一下,其實16A2下身的流水號,是否有W作開頭?基於當年數碼鏡頭尚未成熟,99.9%拍攝到的左側相片即使放大也看不清楚那堆到底是什麼?只能大約看見Colt的商標!!
作者: vgrdragon1    時間: 29-3-2019 00:23

引用:
原帖由 gainax 於 28-3-2019 21:39 發表
整好一次過再分享
啲1980年代尾感覺出曬嚟
作者: 0050100    時間: 29-3-2019 00:23

引用:
整好一次過再分享
請教一下,呢個位真A2是否這様的線條,
就算M4都很少見.

圖片附件: C47B9039-DDC1-4D28-A7CA-FF0634B97E0B.jpeg (29-3-2019 00:23, 36.46 KB) / 該附件被下載次數 86

作者: vgrdragon1    時間: 29-3-2019 00:28

引用:
原帖由 dickyan28 於 29-3-2019 00:00 發表

有個問題想請教一下,其實16A2下身的流水號,是否有W作開頭?基於當年數碼鏡頭尚未成熟,99.9%拍攝到的左側相片即使放大也看不清楚那堆到底是什麼?只能大約看見Colt的商標 ...
GI序號依個網可以參考一下
http://namcom.foroactivo.com/t104-m16-serial-numbers

出口型M16A2一般見過係8XXXXXX。
作者: vgrdragon1    時間: 29-3-2019 00:33

引用:
原帖由 0050100 於 29-3-2019 00:23 發表

就算M4都很少見.
講究的話,上面依個係M4及M16A4的下身尾部。
下圖依個係標準M16A2 Auto下身。出口版及民用Sporter部分會沿用A1下身。

作者: 0050100    時間: 29-3-2019 12:23     標題: 回覆 93# 的帖子

老校情懷,專注細節.~NICE
作者: gainax    時間: 29-3-2019 12:31

引用:
原帖由 dickyan28 於 29-3-2019 00:00 發表

有個問題想請教一下,其實16A2下身的流水號,是否有W作開頭?基於當年數碼鏡頭尚未成熟,99.9%拍攝到的左側相片即使放大也看不清楚那堆到底是什麼?只能大約看見Colt的商標 ...
M16A2軍版流水號應該冇w字開頭,

我件下身是M4A1 其實個人冇乜所謂只要冇刻錯軍部亂用都見過,當然有得重新客製marking用返出口型a2 auto花就完美

圖片附件: 5824b600c7c30_coltm16a2receiverpic.jpg.bc937a0377744511023b86103c278d1c.jpg (29-3-2019 12:31, 107.07 KB) / 該附件被下載次數 118

作者: gainax    時間: 29-3-2019 12:45

引用:
原帖由 0050100 於 29-3-2019 00:23 發表

就算M4都很少見.
呢個樣式線條其實係80年代colt自家模具先有,
FN,騎士個d唔係弧型,變左"L" 直角凸板外型,
不過90年代後期colt都冇用自家模具再生產,所以colt軍版marking a2係弧型下身非直角, 但近代d A2,m4下身全部已用直角凸板下身,
咁就後來出口型A2都有用直角凸板下身了,

如果做marking要留意下,弧型下身刻新潮marking是有少少唔合時代

圖片附件: IMG_9772(1).JPG (29-3-2019 12:45, 367.69 KB) / 該附件被下載次數 143

圖片附件: 20120329_f8e856759d5fe39f0e27J1JPw3UwxHqP.jpg (29-3-2019 12:45, 31.55 KB) / 該附件被下載次數 127

作者: dickyan28    時間: 1-4-2019 12:40

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 29-3-2019 00:33 發表

講究的話,上面依個係M4及M16A4的下身尾部。
下圖依個係標準M16A2 Auto下身。出口版及民用Sporter部分會沿用A1下身。
應該以這樣理解會更為客觀......
G師兄的下身尾部造型, 是屬於中期M4/M4A1/M16A4型, 最後期的FN生產M4A1, 會再出現另一個形狀.
原M16A2的下身外形, 同樣有出現於前期服役的M4及M4A1, 基於是前期型態, Grip與M16A2共用.

圖片附件: [(附圖是服役中M4A1)] COLT rollmarks R921_06.jpg (1-4-2019 12:40, 82.48 KB) / 該附件被下載次數 118

圖片附件: [(附圖是服役中M4] Colt_RO920_M4_BURST.jpg (1-4-2019 12:40, 116.04 KB) / 該附件被下載次數 119

作者: vgrdragon1    時間: 1-4-2019 16:48     標題: 回覆 97# 的帖子

簡單嚟講,孤型下身係較舊的槍,直角下身係較新嘅槍。
作者: gainax    時間: 2-4-2019 09:34

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 1-4-2019 16:48 發表
簡單嚟講,孤型下身係較舊的槍,直角下身係較新嘅槍。
尾部方型其實都有幾個版本,不過玩具做出來冇做錯外型已算好
但今時今日仍然有玩具做出來有甩漏。。。
作者: gainax    時間: 2-4-2019 10:59

小弟個支基本裝返好再分享一下,
玩80A2orA1年代就係要colt grey種味道一齊加入吧

真鐵

圖片附件: 20190401_211542-1-1.jpg (2-4-2019 10:59, 430.45 KB) / 該附件被下載次數 123

圖片附件: 20190401_211507-1-1.jpg (2-4-2019 10:59, 446.41 KB) / 該附件被下載次數 124

圖片附件: 20190401_211941-1-1_mh1554170178678.jpg (2-4-2019 10:59, 169.47 KB) / 該附件被下載次數 130

圖片附件: i-img1078x656-1531391991d1lrfy12432.jpg (2-4-2019 10:59, 121.46 KB) / 該附件被下載次數 111

圖片附件: FAA2.jpg (2-4-2019 10:59, 46.12 KB) / 該附件被下載次數 122

圖片附件: IMG_1423-660x439.jpg (2-4-2019 10:59, 60.54 KB) / 該附件被下載次數 115

圖片附件: images-8.jpeg (2-4-2019 10:59, 14.87 KB) / 該附件被下載次數 98

圖片附件: images-27.jpeg (2-4-2019 10:59, 13.98 KB) / 該附件被下載次數 97

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0