標題: 得罪講句,沉迷玩war-game果d人性格都有問題!!! [打印本頁]

作者: nok777    時間: 30-5-2017 13:46     標題: 得罪講句,沉迷玩war-game果d人性格都有問題!!!

D人真係好鍾意以偏概全
https://lihkg.com/thread/262998/page/1
作者: sam524    時間: 30-5-2017 13:59

其實中意點填個格都得

得罪講句,沉迷____果d人性格都有問題
得罪講句,沉迷動漫果d人性格都有問題
得罪講句,沉迷打機果d人性格都有問題
得罪講句,沉迷玩相機果d人性格都有問題
得罪講句,沉迷讀書果d人性格都有問題
得罪講句,沉迷購物果d人性格都有問題
......
作者: 天翔翼    時間: 30-5-2017 14:00

主要問題固然係wargame本身有暴力元素(打氣槍唔會死人就唔係暴力?唔好玩啦...)
但老實講,乜嘢沉迷都唔好
呢個世界不乏因hobby搞到散盡家財日既人

作者: nok777    時間: 30-5-2017 14:04

講到我地打game既人全部都係痴線佬咁 真係好睇唔過眼
作者: 天翔翼    時間: 30-5-2017 14:10

其實睇返果堆post你都可以見到有唔少偏激既wargame友,講到香港好似會好似Syria咁會突然打仗,然後班唔打game既人會死哂咁(事實上中東本來就係冰封三丈非一日之寒,香港所謂革命?求其派飛虎隊班人都收得啦...)
只能夠話本身wargame比人印象唔好,一啲太try-hard或者太暴力偏激既黃絲既人兄聲又特別大令人覺得wargame友們都係咁,一樣米養百樣人,冇辦法

作者: bennytsang16    時間: 30-5-2017 14:15

因感情糾紛而起爭執甚至引發命案的慘劇亦時有發生,難道我們就不要拍拖談戀愛?
作者: type38    時間: 30-5-2017 14:20

好彩我而家係4-5個月先玩一次果d, 以前就真係好沈,一個月一次
但老實講,的確好多人玩到走火入魔

題外話,今晚東張西望好似講wargame

作者: tinyau1134    時間: 30-5-2017 14:28

波臺癡線佬,信佢一成,JJ變形。
作者: kai_matt    時間: 30-5-2017 14:32

連登低質咗好多
作者: 天翔翼    時間: 30-5-2017 14:34

不如話 連登根本冇高過...
作者: JBL    時間: 30-5-2017 14:54

作者: reniless    時間: 30-5-2017 15:09

最近沉迷異世界轉生輕小說,無雙開掛開后宮。
作者: nec338    時間: 30-5-2017 15:53

引用:
原帖由 reniless 於 30-5-2017 15:09 發表
最近沉迷異世界轉生輕小說,無雙開掛開后宮。
變左史萊姆同白骨都係沒JJ用加波
后官有得睇沒得食
作者: queen    時間: 30-5-2017 15:54

剩睇留言嗰幾個 wargame界代表, 真係覺得打wargame除咗有暴力傾向, 仲係白痴
作者: reniless    時間: 30-5-2017 16:11

引用:
原帖由 nec338 於 30-5-2017 15:53 發表

變左史萊姆同白骨都係沒JJ用加波
后官有得睇沒得食
萌王大叔裝夢莉,其實未係咁啱口味(都幾十歲人),
主要後面有個靠山暴風龍照住個設定啱胃口。

田中魔術師裡面個大叔,轉生後仍舊係鬼鬼祟祟大叔先夠搞鬼。

---
人無靠山真係做鬼都唔靈,很現實的寫照。

圖片附件: oQ1EuJHJr.jpg (30-5-2017 16:18, 179.22 KB) / 該附件被下載次數 164

作者: kongchak    時間: 30-5-2017 16:56

其實睇你點訓練啦... 如果平時有上網睇開類似costa 果d Tactical片 玩gbb跟住自己練習都係有幫助 而唔係拎電槍一邊行一邊full 學唔到野.
拔槍,換匣,跪既姿勢等等. 都可以自己練習 好多時快小小就可以汁番條命.
作者: loveless    時間: 30-5-2017 17:07     標題: 回覆 16# 的帖子

好老實講,自以為有training, 有事死得仲快
作者: 新手一隻    時間: 30-5-2017 17:12

作者: Dave    時間: 30-5-2017 17:31

引用:
原帖由 nok777 於 30-5-2017 13:46 發表
D人真係好鍾意以偏概全
https://lihkg.com/thread/262998/page/1
世界到處也充斥著唔識扮識再加主觀感想當普世價值的專家,多看無益。
近排講wargame 玩家比人殺死,專家們當然要跳出來發表偉論,
遲d 興其他話題又有一堆專家跳出黎灑口水
作者: Dave    時間: 30-5-2017 17:33

引用:
原帖由 kongchak 於 30-5-2017 16:56 發表
其實睇你點訓練啦... 如果平時有上網睇開類似costa 果d Tactical片 玩gbb跟住自己練習都係有幫助 而唔係拎電槍一邊行一邊full 學唔到野.
拔槍,換匣,跪既姿勢等等. 都可以自己練習 好多時快小小就可以汁番條命.
言之有理,聽說美軍早已引入大量gbb 作訓練之用,又安全又輕皮費,仲可以互相射擊增加心理素質,難怪美國到今時今日仍執軍事牛耳
作者: Dave    時間: 30-5-2017 17:39

SKIP

作者: kai_matt    時間: 30-5-2017 17:54     標題: 回覆 10# 的帖子

啱,應該話連登好低質
作者: werewolf319    時間: 30-5-2017 18:38

得罪講句,沉迷乜野太過深都有問題
作者: MK~    時間: 30-5-2017 19:25

唔知幾時會有人出黎講:
沉迷上高登連登果d人性格都有問題!!!

作者: sovietarmy2012    時間: 30-5-2017 20:12

引用:
原帖由 werewolf319 於 30-5-2017 18:38 發表
得罪講句,沉迷乜野太過深都有問題
贊同!
作者: olw0978    時間: 30-5-2017 21:18

得罪講句,乜春都未搞清楚就話人沉迷玩乜玩柒果d人性格最有問題!!!
作者: jacko    時間: 30-5-2017 22:53

我沉迷wargame, 但我只當係一個運動,一個興趣,基本上將來真係打仗,我100%肯定走先,唔好諗住話玩過幾年玩具可以舞得掂支真鐵,wargame埸所謂訓練只係針對wargame ,記住,Just a game,正如睇曬全套"man vs wild"唔等如去荒山野嶺可保命,最多只作參考

作者: Epxaiual    時間: 30-5-2017 23:10

我個人游左20 年水,可以話係游水大既,但我依然抱持住 "莫欺水" 既心態.

老實講,接觸得越多反而越小心.
wargame 我只係玩左幾年,個心態根本唔係d外人 "以為" 咁樣.
接觸得越多,就越係明白裡面真正的 "學問" 有幾多有幾深.

玩左一陣就成日諗住用槍射人果d, 叫傻仔.
見到一d傻仔就以為個個都係傻仔果d, 叫白癡.
作者: 051039    時間: 30-5-2017 23:41

熱愛同沉迷係兩樣野
沉迷呢個字本身帶負面
男仔細個唔係打槍game就玩賽車,仲好容易沉迷打機
咁個個都有性格問題?
係呢個時候出呢啲文除左抽水之外仲有咩作為?
作者: rho837    時間: 31-5-2017 00:18

沉迷! 要有錢才可以沉迷得到!

沉醉! 唔洗錢都可以沉醉得到!

熱情! 要錢但又要用心致得到!

其實平果對平果道理! 如果有人叫去Morning Drive個個駕駛一部500匹馬力跑車! 我只得架JEZZ仔去玩! 身為一個正常人! 我起可叫他們個個行80公里就住來行咩! 一係唔去,一去就遇左包尾.......

重有一點! 過班俾人話沉迷(用好多錢)玩槍人士! 他們是用他們自己金錢購買, 與其他人有什麼關係! 現實是冇關係! 如果冇關係的話就冇必要平論啦! 即係如果我渣JAZZ! 我唔會平論渣GTR班車主沉迷玩車...
作者: gainax    時間: 31-5-2017 00:45

Wg同war完全兩回事, 中bb最多入肉, 中一粒子彈唔死都殘廢
用Wg心態去參戰絕對死先,因為通常呢班人自己為是熟練技巧而衝動

沉迷本身就係負面, 沉迷乜都衰架啦  熱愛就唔同喇
作者: mujiadam    時間: 31-5-2017 00:51

連登仔講野都好理?
作者: jn_jona    時間: 31-5-2017 00:57

引用:
原帖由 gainax 於 31-5-2017 00:45 發表
Wg同war完全兩回事, 中bb最多入肉, 中一粒子彈唔死都殘廢
用Wg心態去參戰絕對死先,因為通常呢班人自己為是熟練技巧而衝動

沉迷本身就係負面, 沉迷乜都衰架啦  熱愛就唔同喇
倒轉你以爲一槍死 但人地有body armor
作者: rho837    時間: 31-5-2017 01:22

我熱愛工作搛錢投資! 但沉迷玩車; 極度沉迷玩單車; 好在以經冇咁沉迷玩槍!

工作拈八成時間! 邊有時間呀! 只好用金錢買時間同熱情!

過去4年! 花左近90個玩單車! 係時候又換新單車!
作者: gainax    時間: 31-5-2017 01:23     標題: 回覆 33# 的帖子

參軍多數得5.56同9mm用, 一粒威力對著防彈衣既鬼佬體格唔足夠即時制止, 現實幾多冇防彈衣中槍非要害仲可以還撃一段時間, 第一次真槍實彈上陣習慣左以為一槍死就轉目標小小疏忽足以致命
仲有打wg用Aeg反射神經慣左派彈又唔比了槍又係死先
除左gbb操作拆解玩法對參軍有幫助,其他Wg戰術、技巧、槍法全部都冇用跟返上戰場反而害左自己
作者: werewolf319    時間: 31-5-2017 02:01

題外話,如果香港真係打仗,有幾多人會參軍(中華人民共和國解放軍,排除基本法對港人不需參軍的條例)
http://www.orangenews.hk/topic/system/2015/02/25/010008372.shtml
打個比喻
最有能力及可能的對手:日本 及/或 美國
有可能的對手:北韓 或 ISIS
作者: 新手一隻    時間: 31-5-2017 02:03

作者: gtoray    時間: 31-5-2017 02:08

引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2017 01:22 發表

過去4年! 花左近90個玩單車! 係時候又換新單車!

你咪一年換3,4部超頂級車
作者: gainax    時間: 31-5-2017 02:22     標題: 回覆 37# 的帖子

連支鏡瞄同準星既應用都完全唔同唔好話走位技巧,戰術咁高深個D
仲有幾廿磅裝備負載成日 打狙更加困難要計角度風向彈道, 真係"落場"貼錢都唔制啦
作者: jn_jona    時間: 31-5-2017 03:36

引用:
原帖由 gainax 於 31-5-2017 02:22 發表
連支鏡瞄同準星既應用都完全唔同唔好話走位技巧,戰術咁高深個D
仲有幾廿磅裝備負載成日 打狙更加困難要計角度風向彈道, 真係"落場"貼錢都唔制啦
敍利亞果班可能仲堅
作者: 美味炸雞脾    時間: 31-5-2017 06:13

作者: gainax    時間: 31-5-2017 06:38     標題: 回覆 40# 的帖子

軍人日日訓練作戰技巧熟練兵器都唔敢輕視真實戰場,
wargame玩家覺得Wg技巧可以套用實戰咁輕率心態上已經輸哂未計實戰能力
戰場有幾殘酷有幾唔道德非我地未打過仗既人可以領悟,
Wg都係一班人自hi互射歡樂運動唔好同打仗拉上關係了
大眾以偏慨全覺得熱愛wargame=鐘意打仗殺人=得啖笑,
膠刀肺豉脾
作者: 屈濕    時間: 31-5-2017 10:27

引用:
原帖由 gainax 於 2017-5-31 06:38 發表
軍人日日訓練作戰技巧熟練兵器都唔敢輕視真實戰場,
wargame玩家覺得Wg技巧可以套用實戰咁輕率心態上已經輸哂未計實戰能力
戰場有幾殘酷有幾唔道德非我地未打過仗既人可以領悟,
Wg都係一班人自hi互射歡樂運動 ...
「大眾以偏慨全覺得熱愛wargame=鐘意打仗殺人=得啖笑」

我有玩槍打Game
我有玩有暴力血腥成份遊戲
我有睇動作,恐怖血腥電影
我有上網睇埋哂D恐怖奇怪血腥變態野

人泥快D捉我入青山
作者: rho837    時間: 31-5-2017 10:33

引用:
原帖由 gtoray 於 31-5-2017 02:08 發表

你咪一年換3,4部超頂級車
20架! 主要買! 載去外國屋企放㡳! 冇計工作壓力大要relax一下!

我都賣走左6架車同配件! 今星期賣走三部車!

一架16年Mondraker Foxy R carbon team 花; 一架intense tracer carbon; 一架Carbon硬架!

但訂了一個YETI ASR5c XS frame! 一部intense recluse! 兩套新ENVE 輪set! M60, M70 HV !

作者: bennytsang16    時間: 31-5-2017 11:07

「沉迷」任何事物都係唔健康架啦。
Wargame 可以鍛鍊體能、智力、專注力、耐性,最重要係訓練團隊合作精神,即使係政府 EO(行政主任)訓練,近年都有引入 Wargame 環節架!
再講一次,今次案件現階段懷疑因為金錢糾紛而起,重點係「錢」呀!只係當中有人貪婪、暴戾動殺機。Wargame只不過巧合係四人的共同興趣而已。
作者: 天翔翼    時間: 31-5-2017 11:32

引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2017 10:33 發表

20架! 主要買! 載去外國屋企放㡳! 冇計工作壓力大要relax一下!

一架16年Mondraker Foxy R carbon team 花; 一架intense tracer carbon; 一架Carb ...
Ching真係好有米......

其實講到最尾,有興趣於wargame,軍事etc,唔一定代表鍾意血腥暴力,亦唔代表唔能夠控制自己
令我諗起高達TURN A "高達只係機器,正確使用能夠幫助人類」
能夠自制甚至加以活用既話就冇乜問題
(同埋加上WAR GAME只係個花絮一樣既存在,真正問題最後恐怕都只係錢)
作者: m11.man    時間: 31-5-2017 11:35

引用:
原帖由 051039 於 30-5-2017 23:41 發表
熱愛同沉迷係兩樣野
沉迷呢個字本身帶負面
男仔細個唔係打槍game就玩賽車,仲好容易沉迷打機
咁個個都有性格問題?
係呢個時候出呢啲文除左抽水之外仲有咩作為?
你唔係沉迷左右手咩
作者: m11.man    時間: 31-5-2017 11:37

引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2017 00:18 發表
沉迷! 要有錢才可以沉迷得到!

沉醉! 唔洗錢都可以沉醉得到!

熱情! 要錢但又要用心致得到!

其實平果對平果道理! 如果有人叫去Morning Drive個個駕駛一部500匹馬力跑車! 我只得架JEZZ仔去玩! 身為一 ...
你揸GTR wo
作者: 2slow    時間: 31-5-2017 11:41

引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2017 10:33 發表

一架16年Mondraker Foxy R carbon team 花; 一架intense tracer carbon; 一架Carb ...
R兄都好沉迷MTB喎...
想問問點解唔直接外國買呢? 話說好幾個牌子外國都比本地平好多...
作者: cwso    時間: 31-5-2017 11:42

男.女談情說愛一樣時時攪出人命〝血案〞唔通又.............
作者: Dave    時間: 31-5-2017 11:46

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 31-5-2017 06:13 發表
個人感想

此標題的話,我是絕對同意,連結文章已沒有興趣看,連日由失蹤到今日,網上流傳資訊,到新聞報導,只覺得好多「戰友」太過敏感,每次有關airsoft都一樣,明明媒體只是一般報導,對比政治偏頗程度簡直九十 ...
認同一半不認同一半,

認同既係,把口生係人地度,報導謀殺案而已,wargame 友們基本上如何不平鳴都是多餘。

但如果有留意呢幾日新聞,wargame 文化被黑化亦是事實,並非自我恐慌,
我靠記憶記
有一篇是說「wargame 友喜歡非法改裝,因可增加刺激感」
有一篇是說「改裝槍可改至20 j~30j」
有一篇是說「改裝汽槍或可成武器」
有一篇是說「改裝槍可射穿門」

有時不是一眾師兄們「身有屎」而嘈,而係現今社會太多專家爭著發言,又講d 唔講d 再隨君腦補嚇死寶寶方休。
作者: rho837    時間: 31-5-2017 12:26

引用:
原帖由 2slow 於 31-5-2017 11:41 發表

R兄都好沉迷MTB喎...
想問問點解唔直接外國買呢? 話說好幾個牌子外國都比本地平好多...
一早老友都係外國直接訂翻來! 我都幫襯CRC買好多grar! 但係成班單車舖啲老細大熟! 再加上我地年纪大, 去Bike Park玩DH同Enduro飛jump落石梯级呢類運動最多玩多幾年就收皮! 跟着就只係玩一款車XC-Trail! 平時上夜山及一年幾次去大陸踏山車都係要班老闆載隊! 所要焗住同他們買車, 起碼為修保養他們識DO啦! 我地成班發燒老细级車友之中, 我係最cheap個位啦! 有個工程判頭老闆一見最頂级車就問七折即買MTB加road bike夾夾埋埋天文數字...

當年我冇多餘錢玩單車玩槍玩車! 現在叫圓夢! 槍以達標留級下一代玩! 跑車唔會换渣到變廢鐡 ! 單車越玩越小款越精! 一架平平地車去大陸玩! 頂级車同朋友飲早荼用! 舊車去外國屋企放底俾仔女玩! 賣都冇本地咁賤價!

你地好幸福! 後生! 重有大把時間! 又加上而家單車科技先進, 一加140行程AM單車乜山路都玩哂! 新一代車架角度起成熟, 底中心, 平衡, 避震及避震叉好輕好靚, 迫力性能高, 輪呔又平又靚, 有50鑡One-Up, 有十二飛輪, 電波, 輕申宿坐通, LED燈又輕又耐用又光! 重有MOST IMPORTANT衫褲鞋保護裝備又爽又正! 加埋摩打水Energy shot! 正正正!
作者: rho837    時間: 31-5-2017 12:29

引用:
原帖由 m11.man 於 31-5-2017 11:37 發表

你揸GTR wo
爆我C引!
作者: kornhill401    時間: 31-5-2017 13:43

我日日都上呢個論壇,如果無上果一日,個心lo lo nu, 唔通我性格都有問道
作者: m11.man    時間: 31-5-2017 14:03

引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2017 12:29 發表

爆我C引!
你夠爆我以前架腳車
作者: tinyau1134    時間: 31-5-2017 14:15

https://lihkg.com/thread/263774/page/1?ref=ios

利害
作者: sam524    時間: 31-5-2017 14:24

引用:
原帖由 tinyau1134 於 31-5-2017 14:15 發表
https://lihkg.com/thread/263774/page/1?ref=ios

利害
膠都廢時比
香港人最中意踩低人黎抬高自己
作者: 屈濕    時間: 31-5-2017 14:26

引用:
原帖由 sam524 於 2017-5-31 14:24 發表

膠都廢時比
唔怪得我唔鍾意同香港人做朋友
作者: Kuznetsov    時間: 31-5-2017 14:26

引用:
原帖由 sam524 於 31-5-2017 14:24 發表

膠都廢時比
...無錯,認真就輸了
作者: sam524    時間: 31-5-2017 14:31

不過係歐美 玩airsoft唔係比人笑 係比人少
比人話係一堆"Wanna be" 想玩槍射人 扮去打仗 但又無膽去當兵
睇下youtube d打game片就會發現有一堆咁既comment
作者: tonyecl    時間: 31-5-2017 14:43

引用:
原帖由 loveless 於 30-5-2017 05:07 PM 發表
好老實講,自以為有training, 有事死得仲快
不能認同更多
得罪講句,沉迷睇連登果d人性格都有問題
作者: 2slow    時間: 31-5-2017 16:03

引用:
原帖由 tinyau1134 於 31-5-2017 14:15 發表

利害
認真便輸了
作者: louisli    時間: 31-5-2017 16:32

喂點解講講下會出現黃絲呢兩個字?
我識得的WG友有唔少係紀律部隊
請留意唔好亂扣帽子
引用:
原帖由 天翔翼 於 30-5-2017 14:10 發表
其實睇返果堆post你都可以見到有唔少偏激既wargame友,講到香港好似會好似Syria咁會突然打仗,然後班唔打game既人會死哂咁(事實上中東本來就係冰封三丈非一日之寒,香港所謂革命?求其派飛虎隊班人都收得啦...)
只能 ...

作者: 屈濕    時間: 31-5-2017 16:48

引用:
原帖由 louisli 於 2017-5-31 16:32 發表
請留意唔好亂扣帽子

有D人係鍾意將咩絲咩絲字眼亂咁扣
你睇下Yahoo news就知,特別係有關後生仔事ge新聞
作者: rho837    時間: 31-5-2017 17:04

引用:
原帖由 tonyecl 於 31-5-2017 14:43 發表

不能認同更多
得罪講句,沉迷睇連登果d人性格都有問題
此終! war game 叫 戰爭遊戲! 其他人笑都只係一句回答! 遊戲! 玩!

小朋友玩兵捉賊咁! 遊戲!

大人玩兵捉賊一樣! 遊戲!
作者: louisli    時間: 31-5-2017 17:29

至於點解wargame要著成套裝備,同打波點解要著球星波衫一樣。係囉,點解打波唔可以著笠記配白飯魚?
引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2017 17:04 發表

此終! war game 叫 戰爭遊戲! 其他人笑都只係一句回答! 遊戲! 玩!

小朋友玩兵捉賊咁! 遊戲!

大人玩兵捉賊一樣! 遊戲!

作者: 天翔翼    時間: 31-5-2017 17:42

引用:
原帖由 louisli 於 31-5-2017 16:32 發表
請留意唔好亂扣帽子

我係見一堆中共打嚟香港乜乜七七咁周圍飛,講到好似大陸解放軍會突然衝落香港打仗咁,諗落都唔似係一般人會講既嘢,果時打字除咗好似以前既自己咁之外冇諗到其他嘢...

我無意話WG友全部都係黃絲,只係話連登果堆特別偏激既人兄,ching勿緊張

作者: corporal9946    時間: 31-5-2017 18:51

引用:
原帖由 sam524 於 31-5-2017 14:31 發表
不過係歐美 玩airsoft唔係比人笑 係比人少
比人話係一堆"Wanna be" 想玩槍射人 扮去打仗 但又無膽去當兵
睇下youtube d打game片就會發現有一堆咁既comment
comment果d係 haters多啦, 老老實實,真係要當過兵先係真男人咩
好多人有專業人士正職,讀緊大學(可能仲要名校果d),得閒同你當兵咩
仲要你當兵都未必收架,例如有medical condition/defect果d人
根本上網好多人講就兇狠,做就__
已經慣
反而有班serve左兩年就牙文牙武果班鬼,仲討厭
不過我唔否認有班人真係打game打上腦
作者: gainax    時間: 31-5-2017 19:01

打機打上腦→真人gta
打game打上腦→真人cs
睇AV上腦→真人XX
上腦就唔係正常人範圍冇乜好討論

作者: 新手一隻    時間: 31-5-2017 19:13

作者: rho837    時間: 31-5-2017 20:57

引用:
原帖由 louisli 於 31-5-2017 17:29 發表
至於點解wargame要著成套裝備,同打波點解要著球星波衫一樣。係囉,點解打波唔可以著笠記配白飯魚?

呢個世界有一種運動係唔著衫至好玩!
作者: sovietarmy2012    時間: 31-5-2017 22:40

引用:
原帖由 rho837 於 31-5-2017 20:57 發表

呢個世界有一種運動係唔著衫至好玩!
著少少更好
作者: stefano_cnc    時間: 31-5-2017 22:52

連登仔?
作者: 天翔翼    時間: 31-5-2017 23:29

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 31-5-2017 22:40 發表

著少少更好
呢句堅
作者: rho837    時間: 31-5-2017 23:56

你班LAN仔! 人細鬼大! 學人玩折禮物!

作者: 暈又暈    時間: 1-6-2017 00:34

唔著衫,又要著少少
樓上幾位講緊拳擊運動?
作者: rho837    時間: 1-6-2017 01:04

係! 重係權權到肉!
作者: blockhead    時間: 1-6-2017 02:22

叫得做玩就梗係冇用兼冇錢收,
有用又有錢收o既叫返工,
有用但冇錢收就係義工。

其實所有同對手同時進行比賽又唔係自己一條 lane o既運動都係暴力,
即使冇身體接觸,好似打乒乓波咁都係將自己意志強加嚮對方身上。
作者: jacky2038    時間: 10-3-2019 16:56

作者: screwupman2022    時間: 10-3-2019 18:48

沉迷先至精...精先至突出...突出一樣野分分鐘可以係一樣成就 甚至可以搵到大錢...你可以話我哩番話好銅臭又好 sor
作者: tf141    時間: 10-3-2019 18:56

有問題既人任何界別都有架啦

作者: vgrdragon1    時間: 10-3-2019 19:28

態度問題。玩得專業,都可以學識守法、自律、專注,再深入再多知識仲可以掌握求生技巧、行動佈署、溝通合作。
作者: jacky2038    時間: 14-3-2019 14:31

作者: jacky2038    時間: 14-3-2019 14:37     標題: 睇黎wargame同氣槍比人嘅印象唔多好

作者: LCH925    時間: 14-3-2019 15:07

引用:
原帖由 jacky2038 於 14-3-2019 14:31 發表
https://lihkg.com/thread/1059490/page/1

連登又有新po 鬧game友

Wargame好似成日比其他人針對
一睇就知係黃埔區室內埸
作者: sam524    時間: 14-3-2019 15:19

算把啦 班友仔自己無開心經歷 就中意放大黎講
無可否認 個圈係個好多唔好o既事同人 但咁又點 個個圈都係嫁啦
開口埋口就話人毒L 中二病 廢中 廢老 幫人扣帽子
話人玩具貴 唔值  我夠可以話人玩RC Figure 相機 89千 白痴啦

不用太上心
作者: tf141    時間: 14-3-2019 15:27

垃圾forum垃圾會員開垃圾post
作者: reniless    時間: 14-3-2019 15:34

引用:
原帖由 sam524 於 14-3-2019 15:19 發表
算把啦 班友仔自己無開心經歷 就中意放大黎講
無可否認 個圈係個好多唔好o既事同人 但咁又點 個個圈都係嫁啦
開口埋口就話人毒L 中二病 廢中 廢老 幫人扣帽子
話人玩具貴 唔值  我夠可以話人玩RC Figure 相機 89千 ...
玩相機唔係白痴,而係。。。
音響窮三代相機累全家
作者: hendry9881    時間: 14-3-2019 15:57

從來唔會理D7頭講乜
自己玩得開心冇影響到人巳ok
作者: sam524    時間: 14-3-2019 16:06

引用:
原帖由 reniless 於 14-3-2019 15:34 發表

玩相機唔係白痴,而係。。。
音響窮三代相機累全家
即係要講就實挑到野出黎講啫 相機我都玩過
價值o既野係每個人心入面都唔同 雖則你好睇唔過眼 咁又點啫
下下用理性分析就解決到價值問題 就唔洗同女人嘈包包同鞋啦
Iphone vs Andiord, MAC vs PC 都唔洗嘈咁多年啦
人地硬係要用有色眼鏡去睇 要將小事放大就自然會搵到話題

P.S. 係自由市場之下標咩價 你買唔買全部都係自願
願者咪上釣 你覺得唔值 人地覺得值 如果無呃人又有咩好嘈? 睇完得個知字 笑下咪算
作者: jn_jona    時間: 14-3-2019 16:08

香港地就係咁慘 玩咩都係傻仔
搵錢買樓就最正路

岩岩睇左幾頁 就知開post果個係井底之蛙
拎真槍個價同玩具槍個價比
個order quantity差咁遠 點樣可以比

作者: reniless    時間: 14-3-2019 16:16     標題: 回覆 88# 的帖子

唔使咁燥,相機鏡頭我都有玩,老虎最愛大光圈定焦鏡。
---
音響小玩,以前講過我有過千張cd,唔計影碟。

作者: ayaka    時間: 14-3-2019 16:43

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-3-2019 16:08 發表
香港地就係咁慘 玩咩都係傻仔
搵錢買樓就最正路

岩岩睇左幾頁 就知開post果個係井底之蛙
拎真槍個價同玩具槍個價比
個order quantity差咁遠 點樣可以比
人地外國大廠一站式生產線大order 咁做
Hk 玩具工作室cnc/表面處理等等分開幾個廠做,加上少量制作
無得比,明顯d 人完全唔識生產
作者: 花生友    時間: 14-3-2019 17:05

連登質素唔意外

乜興趣乜運動乜圈子乜職業都係垃圾,呢類反智論調唔知聽過幾多次

不過平心而論,香港氣槍界多怪人呢樣真
騙徒,manchild,分唔清玩具同真槍,打game同打仗
場內場外雞毛蒜皮的事又可以嘈一餐
次次差佬拉真槍都有被害妄想的game友跳出嚟,話政府針對氣槍,好快冇得玩
又有乜玩氣槍係軍事訓練,一旦開戰game友可以瞬間化身特種部隊

個樓主畀人當鴨仔打又真係慘咗啲,希望各位善待新手啦。

作者: LCH925    時間: 14-3-2019 17:30

當年佔中果時有WAR GAME友帶gear去支持果時,高登班友仲讚不絕口
三十年河西,三十年河東,昨日的英雄,今日的狗
作者: sam524    時間: 14-3-2019 17:56

引用:
原帖由 reniless 於 14-3-2019 16:16 發表
唔使咁燥,相機鏡頭我都有玩,老虎最愛大光圈定焦鏡。
---
音響小玩,以前講過我有過千張cd,唔計影碟。
我唔係話你呀師兄
我係話唔洗同班連登仔一般見識咋
班友仔講咩笑下咪算 硬係要挑 雞蛋都挑得出骨頭啦
佢自己無愉快經歷 就要覺得全世界都係壞人欠左佢都無辦法
佢套思維/說法中意套落咩圈子界別都得 反正樹大必定有枯枝
自己知咩事 唔係枯枝 玩得開心咪得

作者: jn_jona    時間: 14-3-2019 18:00

引用:
原帖由 ayaka 於 14-3-2019 16:43 發表

人地外國大廠一站式生產線大order 咁做
Hk 玩具工作室cnc/表面處理等等分開幾個廠做,加上少量制作
無得比,明顯d 人完全唔識生產
玩具好多野都係小量製作 要成磚料咁cnc出
工時好可能多過真鐵開鍛模鍛完再cnc
再講外購螺絲、pin 買一千條同十萬條 個unit price都唔同啦
作者: RCOOH    時間: 14-3-2019 18:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-3-2019 18:00 發表

玩具好多野都係小量製作 要成磚料咁cnc出
工時好可能多過真鐵開鍛模鍛完再cnc
再講外購螺絲、pin 買一千條同十萬條 個unit price都唔同啦
而且真火d野大件又簡單好多,玩具就一堆細粒野或者好似條slide咁浪費大量工料,切走既工件真鎗廠可以回收翻炒,玩具廠有P資源同器材......

一支Glock成本80幾蚊美金,截到07年已經生產左500萬支,P320賣比美軍200蚊都仲有賺,剩美軍都柯打42萬支,一套機具搏命啤,一早就攤平哂器材成本.....

作者: LCH925    時間: 14-3-2019 18:18

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-3-2019 18:13 發表

而且真火d野大件又簡單好多,玩具就一堆細粒野或者好似條slide咁浪費大量工料,切走既工件真鎗廠可以回收翻炒,玩具廠有P資源同器材......

一支Glock成本80幾蚊美金,截到07年已經生產左500萬支,P320賣比美軍 ...
唔知仲有冇人記得當年俄羅斯同土耳其差D開大片
果時高登連登居然有人話土耳其夠俄佬打
果時我就知道,唔係所有人個腦都有腦細胞
作者: jacky2038    時間: 14-3-2019 19:00

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0