標題: 分享下你的第一次 [打印本頁]

作者: PSIR2    時間: 3-4-2019 02:19     標題: 分享下你的第一次

第一次見到人玩GBB/自己玩GBB
第一次燒真槍/接觸到真槍
第一次揸/買......車(或者揸其他什麼)
第一次買丶揸靚車丶超跑
第一次買樓丶入伙
當然第一次被女溝都得

我已經唔記得第一次接觸到真槍是在大陸廣州花果山射擊俱樂部定還是在香港金柏公司看閹槍。看閹槍又不至於超級興奮,只在不停盤算究竟自己夠唔夠錢買,因為想當年一支普通左輪仲係用過的,都$六丶七千起跳,SMG, Rifle 槍隨時過萬,多過月一個月人工。不過那時我只知道金柏有,唔知道其他公司,後來才知道金柏算比較貴的。(版主,金柏於90年尾已經消失了所以我才開他的名,如不喜歡我可以刪除或更改)

作者: olw0978    時間: 3-4-2019 08:45

廿幾年前中學某暑假曾去大陸某軍區靶場第一次打 bolt action rifle,如無錯誤應該係漢陽造,把野彈殼兩吋幾長,後座力超大,當時有個老兵在場指導,特別提醒尾托必需頂緊在肩膀才開火,否則筋骨都有機會撞傷,打了 3 槍已發現肩膀活動不大自然,再打兩槍已不能再打了。。。
作者: kornhill401    時間: 3-4-2019 11:07

童年時,唔記得係10歲定係12歲開始,每年的新年,
拆開利是錢,買支塑膠彈弓BB槍.好似係007果支PPK款.
再在糧食雜貨鋪,買5毛子黃豆.同其他小朋友對戰.

作者: stefano_cnc    時間: 3-4-2019 11:11

第一次扭蛋係小五, 呀媽俾左5蚊我去扭, 到而家一屋都係了
作者: PSIR2    時間: 3-4-2019 12:48

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-4-2019 11:07 AM 發表
童年時,唔記得係10歲定係12歲開始,每年的新年,
拆開利是錢,買支塑膠彈弓豆槍.好似係007果支PPK款.
再在糧食雜貨鋪,買5毛子白豆.同其他小朋友對戰.
相信是60/70年代吧?
作者: JBL    時間: 3-4-2019 13:01

作者: reniless    時間: 3-4-2019 13:13

富貴
作者: PSIR2    時間: 3-4-2019 13:46

引用:
原帖由 JBL 於 3-4-2019 01:01 PM 發表
第一次買汽槍,好似係小五,70年代,偷咗呀媽一百蚊,叫同學幫手買咗支ss-9000手拉槍帶返屋企話係朋友送既,當時要95蚊支(同學話).....
伯母都好有錢下,那時代$100都不算小數目,佢唔見咗都唔知

作者: 2slow    時間: 3-4-2019 13:47

被標題黨呃左入黎
通常麻甩佬一見呢類title都以為有咩正野分享ga ma
家下圖都無張

話時話我第一次考試食蛋好似係四年級
老媽子第日打比老師問候佢...
作者: JBL    時間: 3-4-2019 13:54

作者: PSIR2    時間: 3-4-2019 14:13

引用:
原帖由 JBL 於 3-4-2019 01:54 PM 發表

我住公屋咋有幾有錢吖,當年係窮家庭,祥情事後係點以經唔記得,只記得支9000後來誤傷隣居小孩隻手,我老豆當晚迫我打爛支槍掉咗佢.....
當年係窮家庭,而家係國富城 得咗

話時話,你用那個型號的JBL?

作者: JBL    時間: 3-4-2019 14:19

作者: jn_jona    時間: 3-4-2019 14:25

我記得我第一枝玩具槍係3歲果時 一枝透明既水槍定bb彈槍
第一次落到場既槍係中一同學送既國產mp5kpdw
第一枝gbb係老豆送比我既we m4 銅芯版
到依家改左做open bolt 都仲係我既主力落場槍 都有9年了
作者: pbay    時間: 3-4-2019 14:45

第一把叫得上氣槍既係呢把
M645手拉雞

d料好靚, 把槍好重, 小學雞果陣初初連拉雞都無力.
把野仲好準, 離5,6米射烏蠅都打得中
細個成日玩, 後尾chok到裡面d膠件爛左, 拆開睇無得救, 忍痛丟左

去到中學先再自己買把入氣GBB, 係台灣不知名廠既 M92F,
外型好像真, 刻字全齊, 有DA/SA, 有decocker, blow back勁,
依家應該仲work, 不過唔敢入氣玩了, 費事d膠爆裂.

圖片附件: SW_M645.jpg (3-4-2019 14:45, 59.88 KB) / 該附件被下載次數 187

圖片附件: SW_M645c.jpg (3-4-2019 14:45, 57.2 KB) / 該附件被下載次數 210

圖片附件: SW_M645a.jpg (3-4-2019 14:45, 66.29 KB) / 該附件被下載次數 231

作者: c6250    時間: 3-4-2019 15:06

第一次自己買飛睇「甜」片講唔講得?
作者: tf141    時間: 3-4-2019 15:07

我第一枝wargame capable既鎗係WE M1911A1,果陣乜都唔識行過天堂見到一鎗兩匣全金身$6xx就買咗,結果當然係慘不忍睹啦
作者: JBL    時間: 3-4-2019 15:08

作者: c6250    時間: 3-4-2019 15:14

引用:
原帖由 JBL 於 3-4-2019 15:08 發表

我中一以經成日走堂去新都睇.....
我初時只夠錢去新蒲岡麗宮睇2輪片,「無能情性俏嬌娃」
作者: JBL    時間: 3-4-2019 15:16

作者: jn_jona    時間: 3-4-2019 15:31

引用:
原帖由 pbay 於 3-4-2019 14:45 發表
第一把叫得上氣槍既係呢把
M645手拉雞
d料好靚, 把槍好重, 小學雞果陣初初連拉雞都無力.
把野仲好準, 離5,6米射烏蠅都打得中
細個成日玩, 後尾chok到裡面d膠件爛左, 拆開睇無得 ...
我都有兩枝marui手拉雞
G17 gen2 同 m8000
枝g17又係玩玩下跌左舊野出黎 就上唔到彈
但d膠料真係好靚
果時賣緊155蚊
作者: 33tt    時間: 3-4-2019 16:08

「或 第一次渣其他什麼....」
我最喜歡樓主上面這句

作者: pbay    時間: 3-4-2019 18:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-4-2019 15:31 發表

我都有兩枝marui手拉雞
G17 gen2 同 m8000
枝g17又係玩玩下跌左舊野出黎 就上唔到彈
但d膠料真係好靚
果時賣緊155蚊
果陣馬記野真係正, 連手拉雞都足料過人.
依家手拉雞D料好似渣左, 不過依然唔錯 (同crown比).
作者: Dave    時間: 3-4-2019 18:40

第一次麻...
已經是好久之前了,回憶起第一次...
總是給人心跳的感覺,這回事之前看片是看多了,還記得那時的網上片段倒是夠慢的,480 P 解像度已經算好了,很多細節也看不清楚...
但總是看別人在做,自己只有乾吞嚥的分兒。也許是這份神秘感,總是在想像自己就是實際參與的那位角色。

尚記得那一天是假期,
那時還很年輕,十來歲,很多朋友都仍然在玩PS 或是漫畫度日,自己也是一樣,但心中總是有一點半點的不安分,想做點不一樣的。
那是一個舊式的商場,屯門區的,叫利寶商場。雖然自己不太熟,但原來在區內頗為有名。
這商場地面多是賣成衣什貨的,近街的是食店,看起來非常尋常,不少家庭主婦也在那邊購物。
然而商場的二樓卻是男性的福地...

那一天我戰戰兢兢地摸上了二樓,轉角是一間髮廊,卻不是在下的目的地,沿著走廊一直走下去,燈光開始昏暗,
在一家不大的店門前面,我來來回回,拿不定主意...進去? 還是回家,度過這一個平平淡淡的一天?就像昨天一樣。
店內的女性職員似乎也留意到我,似乎早已看穿在下是一位毫無經驗的新手...
她語帶笑意:有甚麼幫到你嗎?

我故作鎮靜地答:我先看一下...
心中對自己說:「沒甚麼好怕的,錢我已經帶了,800 大元,我早已看過價了,一定是夠的!」
硬著頭皮,走了進店內。

店內燈光不明,地方不過一百餘尺,只有她一人,卻見周圍都貼滿了海報介紹,每張海報都是一堆我看不明的「編號」、「介紹」和「術語」,
而海報中央當然是各式各樣,讓男人怦然心動的「商品」了。各種特寫也有,各個細節部份也拍得清清楚楚,那種衝擊感至今難忘。

我指了一下「想要這個」,那女店員點了點頭,見她轉身離去,似乎要拿甚麼。
我正襟危坐,眼中不住左右張望,頗為緊張。
那女店員又走了出來,親自服務...她走到我面前,掀開那一片神秘的外包裝,我張大雙眼,唯恐錯失了任何一細節。
霎時之間,一個從沒體驗過的世界在我眼前展開。
只見從前只能遠觀的實物,毫無掩飾地擺在我的面前,
那種幼滑的質感彷彿讓人觸電一般,修長的胴體讓在下的雙目久久不能移開...

女店員曰:「要現在試一下嗎?」
我:「好...好的...」我盡了最大的努力讓語氣平淡一點,就像經驗老到的客人一般。

她直接交了給我處理,讓我自己來...但我始終是新手,弄了又弄,良久都似乎沒有做到,那時我不過十餘歲出頭,已是不敢去看她的神色,尤其是很可能是竊笑一般的神情。
無論裝作如何平淡,雙手的生澀怎可能瞞得過面前這經驗老到的女性?
「我幫你吧...」女店員很平淡地說,就像每天都總會面對著這些事情,沒甚麼值得驚奇一般。

眼見她從我手中接過了去,雙手搖了幾下,我尚未回過神來,她已將那東西一下子便壓了進去...
那是何其的熟練...幾乎沒有留下一絲空隙一般,我這才知道這一凸一凹的結構是何其的充滿著設計智慧...
插進去後好幾秒,搖了一下,她便說道:可以射了...

她將猛將樽放回櫃台上,在下也在她手中拿回MARUI 6 寸 GAS 左輪,向著靶紙打了十餘槍,只覺非常有趣,包好,盛惠$650 。

這是在下第一次買氣動槍的經驗。

作者: kornhill401    時間: 3-4-2019 18:50

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-4-2019 12:48 發表

相信是60/70年代吧?
正是,
作者: PSIR2    時間: 3-4-2019 19:51

引用:
原帖由 c6250 於 3-4-2019 03:06 PM 發表
第一次自己買飛睇「甜」片講唔講得?
當然得,不過最好係第一次同女友一起看
作者: PSIR2    時間: 3-4-2019 19:59

引用:
原帖由 Dave 於 3-4-2019 06:40 PM 發表
第一次麻...
總是給人心跳的感覺,這回事之前看片是看多了,還記得那時的網上片段倒是夠慢的,480 P 解像度已經算好了,很多細節也看不清楚...
但總是看別人在做,自己只有乾吞 ...
師兄文采唔錯喎,平時有冇寫吓稿?
作者: hendry9881    時間: 3-4-2019 20:01

第一次買二手槍
滿心歡喜問好晒約交收
返到去玩笫一炮巳屙彈
好7甘wts賣家問點解會甘
佢答支槍未汁好
原來我一直只關心有冇花
冇問過支槍係咪正常打得
作者: PSIR2    時間: 3-4-2019 23:00

引用:
原帖由 33tt 於 3-4-2019 04:08 PM 發表
「或 第一次渣其他什麼....」
我最喜歡樓主上面這句
我第一次乜其他什麼,(那時已經過了廿歲都未掂過女仔隻手啊)已經是讀完U, 經同學介紹下識了一個師妹。那次鼓起勇氣....最開心的是最後發她竟然是瀕臨絕種的雌性動物.. 即係未經開封那一種。

作者: 33tt    時間: 3-4-2019 23:50

引用:
原帖由 PSIR2 於 3-4-2019 11:00 PM 發表

我第一次乜其他什麼,(那時已經過了廿歲都未掂過女仔隻手啊)已經是讀完U, 經同學介紹下識了一個師妹。那次鼓起勇氣....最開心的是最後發她竟然是瀕臨絕種的雌性動物.. 即係未經開封那一種。
Psir 太幸福了!
作者: hkg3a3    時間: 4-4-2019 00:05

啱啱第一次考Dse........
作者: rho837    時間: 4-4-2019 00:14

第一次係玩同學仔支SS500! 跟著一直冇槍玩! 第二次玩槍就係外國讀大學二年級, 玩就係真槍!  玩了兩年就再冇玩! 一再玩就到Airsoft但又隔了15年後!

第一部車就係架舊到出汁Mini Minor!  

第一層樓係50萬唐樓!
作者: PSIR2    時間: 4-4-2019 07:32

引用:
原帖由 rho837 於 4-4-2019 12:14 AM 發表
第一次係玩同學仔支SS500! 跟著一直冇槍玩! 第二次玩槍就係外國讀大學二年級, 玩就係真槍!  玩了兩年就再冇玩! 一再玩就到Airsoft但又隔了15年後!

第一部車就係架舊到出汁Mini Minor!  

第一層樓係50萬唐 ...
嘩,真識投資,一收購就發了...
我第一部車是二手323...不過不是德國品牌
作者: olw0978    時間: 4-4-2019 07:50

常聞有師兄抱怨在二手買賣中被失約,白跑一熨,心中大怒!

我同樣遇過,N 年前我曾在某二手區看中一件 chest rig,跟賣家約好交收但到時卻無影,之後玩消失好像人間蒸發了,即時跌左粒星,咁 L 黑仔,被賣家放飛機我第一次遇上了。。。
作者: tinyau1134    時間: 4-4-2019 09:27

第一次打嘅人已經得返我仲打緊。

第一次零距離中槍係自己打自己(金弓AK 有膠骨同向左/右摺嘅托,電槍),1.5J 打中手指公,即時爆血。槍已不存在

第一把買嘅GAS 手槍係 不知明牌子嘅左輪。已不存在

第一把買嘅電槍係金弓G36C。已不存在

第一次玩Gas Blow Back Pistol 係馬記,M9 橡膠Grip。已不存在

第一次落場嘅槍係電槍Cyma AK47S 膠身。已不存在

另:反而第一次收二手槍係近呢一兩年嘅事,以下順序都係二手WE ACR, WE SCAR L, A&K M249, WE M4。玩咗一段時間,覺得自己有能力改槍之後先收二手槍。
作者: c6250    時間: 4-4-2019 10:51

第一次渣。。。。。軟軟地,有粒的。。。

於是跨上去,擰下粒的,用手抓緊,用力一扭,佢立刻大叫一聲,及用力一動,我立刻跌返下來。

第一次。。。。渣電單車。

作者: olw0978    時間: 4-4-2019 12:03

引用:
原帖由 c6250 於 4-4-2019 10:51 發表

於是跨上去,擰下粒的,用手抓緊,用力一扭,佢立刻大叫一聲,及用力一動,我立刻跌返下來。

幻想空間無限。。。
作者: tinyau1134    時間: 4-4-2019 12:17     標題: 回覆 34# 的帖子

原來已經上咗十年CGF
第一次嚟CGF係因為Google 到軍火庫果頁
作者: rho837    時間: 4-4-2019 12:39

引用:
原帖由 PSIR2 於 4-4-2019 07:32 發表

嘩,真識投資,一收購就發了...
我第一部車是二手323...不過不是德國品牌
而家德國製寳馬E30兩門及四門325i棍波值錢! 因為個CLASSIC BOXY-LOOK車身好硬正又小鏽, 又冇電子設備, 家下重可以换套日本冷氣機頭再冇冷氣問題! 當年見班香港太子爺個個玩E30同CIVIC! 而家到自己都好想揾一架找尋當年他們快樂的味道!

上星期見翻老同學(醫生佬)他都回味當年渣寳馬, 但今天的他以進升到渣997 GT3 RS! 坐住架GT3 RS一起去食tea! 雖然GT3 RS唔咪一架快車但性能及即時反應真係無敵!
作者: rho837    時間: 4-4-2019 13:07

引用:
原帖由 c6250 於 4-4-2019 10:51 發表

渣鐡馬真係好爽!
作者: rho837    時間: 4-4-2019 13:15

引用:
原帖由 tinyau1134 於 4-4-2019 12:17 發表
原來已經上咗十年CGF
第一次嚟CGF係因為Google 到軍火庫果頁
CGF係我學習寫中文開始.....咁就玩了十年! 收收埋埋成一大堆玩具, 目的只係想將來退休開間cafe做卦垟装飾! 租舖就唔咪好想! 但睇啱心水啲舖又叫價太高, 一睇啱就會成事!

作者: koimai    時間: 4-4-2019 17:23

引用:
原帖由 Dave 於 3-4-2019 18:40 發表
第一次麻...
Dave 師兄真係鬼馬,你篇文章我由頭到尾睇咗兩次,但係睇完之後都有種失落感覺,並唔係我想要
作者: PSIR2    時間: 5-4-2019 15:45

引用:
原帖由 rho837 於 4-4-2019 01:15 PM 發表

CGF係我學習寫中文開始.....咁就玩了十年! 收收埋埋成一大堆玩具, 目的只係想將來退休開間cafe做卦垟装飾! 租舖就唔咪好想! 但睇啱心水啲舖又叫價太高, 一睇啱就會成事!
現今的地舖太貴,可以考慮樓上舖。
作者: kornhill401    時間: 6-4-2019 11:56

引用:
原帖由 rho837 於 4-4-2019 13:15 發表

最好係在槍街附近開啦! 預祝C Hing達成創業理想.
作者: Dave    時間: 6-4-2019 12:13

引用:
原帖由 koimai 於 4-4-2019 17:23 發表

Dave 師兄真係鬼馬,你篇文章我由頭到尾睇咗兩次,但係睇完之後都有種失落感覺,並唔係我想要
SORRY  
作者: PSIR2    時間: 6-4-2019 22:28

引用:
原帖由 kornhill401 於 6-4-2019 11:56 AM 發表

最好係在槍街附近開啦! 預祝C Hing達成創業理想.
呢度會員可以成為VIP 就正
作者: Ben_9413    時間: 6-4-2019 22:53

引用:
原帖由 Dave 於 2019-4-3 18:40 發表
第一次麻...
二十四發
作者: screwupman2022    時間: 6-4-2019 23:39

第一次 用modem打上去BBS下咸相睇
作者: 暈又暈    時間: 7-4-2019 18:46

第一次學行路
已經唔記得
作者: 媽屎    時間: 11-4-2019 11:11

第一次打車輪,原來真係會透唔到氣 
作者: HenryX    時間: 15-5-2019 14:14

我第一支係co2 saa colt
有啲驚訝,因為之前未玩過估唔到咁大力
作者: hendry9881    時間: 15-5-2019 14:25

第一次見SDU行動……柴灣
作者: kornhill401    時間: 15-5-2019 18:54

引用:
原帖由 hendry9881 於 15-5-2019 14:25 發表
第一次見SDU行動……柴灣
好似係...童軍山...?即現在的MTR附近.

作者: hendry9881    時間: 15-5-2019 19:40

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-5-2019 18:54 發表

好似係...童軍山...?即現在的MTR附近.
屋邨有個傻佬入左幼稚園用刀
作者: kornhill401    時間: 16-5-2019 11:55

引用:
原帖由 hendry9881 於 15-5-2019 19:40 發表

我覺得好似有D大材小用咁.

作者: jn_jona    時間: 16-5-2019 12:01

引用:
原帖由 hendry9881 於 15-5-2019 19:40 發表

癲佬正傳個藍本?!
有殺冇賠
作者: hendry9881    時間: 16-5-2019 13:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-5-2019 12:01 發表

癲佬正傳個藍本?!
有殺冇賠
落樓梯見到佢地啱啱佈署……牛仔褲Tshirt頭套背心
作者: jn_jona    時間: 16-5-2019 13:38

引用:
原帖由 hendry9881 於 16-5-2019 13:17 發表

落樓梯見到佢地啱啱佈署……牛仔褲Tshirt頭套背心
果單野有冇死人啊?
作者: hendry9881    時間: 16-5-2019 14:15

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-5-2019 13:38 發表

果單野有冇死人啊?
好似冇
作者: PSIR2    時間: 19-5-2019 23:12

我試過第一次忘記戴ear muff, 响觀塘會,仲要係打9x23 Hybrid Open Class...即時呆了,仲成分鐘聽不到東西。由於是在室內,真的特別大聲,如果在大山會,因為在室外,就沒有那麼大聲巨響。所以拍戲就拍得多了,真實情況下我估計如果有伙記在一部電梯內開槍丶與匪徒駁火的話聲音是會怎樣的可怕呢?
作者: hang2    時間: 19-5-2019 23:27

係觀塘都試過忘記帶耳罩,當時感覺係以為自己出左意外
作者: louisli    時間: 6-6-2019 09:40

引用:
原帖由 stefano_cnc 於 3-4-2019 11:11 發表
第一次扭蛋係小五, 呀媽俾左5蚊我去扭, 到而家一屋都係了
我第一次扭係2蚊...
作者: HenryX    時間: 12-6-2019 12:07

第一次玩氣槍係打red dead上腦
之後買左支saa諗住自拍下就算
返到屋企就射下啦
我搵個膠桶入面放塊一寸厚養龜濾水用既錦
上面痴張紙畫個圈咪射囉
點知pk,一槍射穿左桶底
冇諗過咁大威力,因為我對氣槍既認知係細個文具鋪廿幾蚊果啲
之後越射越上癮,買埋依家十9幾支
作者: louisli    時間: 12-6-2019 16:27

引用:
原帖由 HenryX 於 12-6-2019 12:07 發表
第一次玩氣槍係打red dead上腦
之後買左支saa諗住自拍下就算
返到屋企就射下啦
我搵個膠桶入面放塊一寸厚養龜濾水用既錦
上面痴張紙畫個圈咪射囉
點知pk,一槍射穿左桶底
冇諗過咁大威力,因為我對氣槍既認知係 ...
我係射個彈壼,點知又係卜一聲穿左...
個彈壼到而家都係穿左隆,貼住膠紙

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0