標題: [認真] 唔L係啩⋯⋯ [打印本頁]

作者: 48191    時間: 2-5-2019 17:28     標題: 唔L係啩⋯⋯

來源https://china.hket.com/article/2 ... 3%E5%AE%89%E6%9E%95
【中美解碼】兩數據利特朗普連任 中國恐難安枕
經濟脈搏 09:00 2019/05/02  
中美關係風高浪急,兩國就算能談成貿易協議、制止貿易戰滑向更災難境地,中方或許只能享受短暫的喘息機會,更巨大的挑戰等在後面--特朗普連任美國總統。從兩組關鍵數據反映,特朗普在美國元首寶座上再坐一會的機會正在放大,這一幕肯定不是中國期待的畫面。

為何說中國不希望特朗普連任?原因是特朗普骨子裡是保守主義信徒,他的「美國優先」與「讓美國再次偉大」的口號,從另一終端看,就是要遏抑中國的高速發展勢頭,保障美國在全球政治、軍事、科技及經濟領域的絕對優勢。

簽了貿易協議 不代表中美關係緩和

觀察人士普遍認為,特朗普尋求與中國達成貿易協議,只是策略性與中方保持互動,旨在讓美國經濟上獲益、為自己2020年勝出大選連任總統創造政績。他一旦再於總統大位多坐4年,這幾年才是他干擾中國發展的主要「戰場」;由於憲制上他再無連任的考量,他出招可能更狠。

這一幕會否出現?美國相關機構近期的數據反映,特朗普連任的機會似乎正在上升,其中體現在兩組數據。

其一:華爾街精英對特朗普的支持度

美國著名財經周刊《巴隆氏(Barron's)》針對華爾街基金經理的春季調查顯示,特朗普獲得40%受訪者支持,高達67%受訪「芬佬」相信特朗普能勝出2020年大選;相比下,民主黨候選人僅獲得31%支持,僅28%受訪者認為民主黨候選人可獲勝。

這不是孤例,加拿大皇家銀行(RBC)早前調查顯示,逾70%美國華爾街內部人士認為,特朗普將會贏得2020年總統大選,成功連任。

回顧特朗普上任初期,他並不受華爾街精英歡迎,如今卻被看好,大概與他當上美國總統後美國資本市場、特別是美股榮景一片有關;他的減稅刺激經濟,施壓美聯儲暫緩加息等舉動,亦是投資界樂見的。

對美國政商界有無比影響力的華爾街,倘若泯除對特朗普的負面態度,無疑是為他連任掃除不明朗因素。

其二:美國經濟數據

特朗普在全球經濟攪局,但不能否認,他執政下的美國經濟繁榮一片。官方公布,今國美國今年首季GDP按年增長3.2%,遠高過預期的2%、也好於去年10月至12月的2.2%。市場相信,美國經濟將在7月迎來連續10年增長,為史上持續時間最長的連續增長周期。

較早時,美國勞工部公布,美國3月非農業新增職位19.6萬個,遠高於市場預期17.7萬個。強勁的經濟將是特朗普爭取打敗民主黨、再做4年總統的重要籌碼。

特朗普與習近平治下的美國和中國,搏弈或有增無減。

▲ 特朗普與習近平治下的美國和中國,搏弈或有增無減。

除了這兩組數字外,時勢也彷彿幫助特朗普一把。截至目前,民主黨最有可能出戰2020大選的是現年76歲的前副總統拜登,他不僅年紀大、人氣稍遜、且又受「Me Too」事件纏身,其勝算相對特朗普被看低一綫。

難怪特朗普日前回應拜登很可能出選時,語帶輕視地說「我認為可以很輕易擊敗他」。

特朗普路綫倘延續12年 世界會怎變

特朗普一旦連任,中方固然要花多4年應付這名難纏的總統;更不利中國的是,共和黨倘再執政4年、而又做出成績的話,特朗普路綫的追隨者、同樣對華強硬的鷹派人物--諸如現任副總統彭斯等人,便有更大資本問鼎總統寶座。

這一幕如果真的出現,共和黨執政、特朗普路綫便會維持長達至少12年,「讓美國再偉大」的口號將更深地影響世界,中國對此不能不警剔。回顧當年,列根兩個任期、老布殊一個任期合共12年,世界出現怎樣的變化,實在深具參考價值。

作者: Lolanto    時間: 2-5-2019 18:22

其實好多白鬼buy佢套[s]白人[/s]美國優先政策
作者: 48191    時間: 2-5-2019 18:25

連Wall Street 都投降,正!
引用:
原帖由 Lolanto 於 2-5-2019 18:22 發表
其實好多白鬼buy佢套白人美國優先政策

作者: rho837    時間: 2-5-2019 18:26

如果班DEMORAT上場! 大陸分分鐘慘過對住肥佬!
作者: JBL    時間: 2-5-2019 18:31

作者: 48191    時間: 2-5-2019 19:30

何解呢?
引用:
原帖由 rho837 於 2-5-2019 18:26 發表
如果班DEMORAT上場! 大陸分分鐘慘過對住肥佬!

作者: 48191    時間: 2-5-2019 19:35

搵一篇兩三個月前嘅文章支持自己咁得意?
莫非當時已經預知今日已經去到談判尾聲?
同上次個預言家篇嘢又係先知寫?
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 18:31 發表
美國《福布斯》1月30日文章《中國經濟遇挫,我們也會倒下》稱,美中互相交織、密不可分,這并非壞事。國際貿易不會總是順暢,會有這樣那樣的問題。長遠而言,中國增長使世界過得更好。全球成千上万的人因此脫貧,真的 ...
作者: JBL    時間: 2-5-2019 19:39

作者: 48191    時間: 2-5-2019 19:45

呢單嘢仲爆,一個唔該又執多劑:
https://china.hket.com/article/2 ... B%E5%88%B6%E8%A3%81
作者: 48191    時間: 2-5-2019 19:55

不如我直接引用原文:
https://www.forbes.com/sites/joh ... -ours-will-too/amp/
某程度上,翻譯上並無錯誤。但你所謂的權威:John Mauldin
曾經寫過呢篇文章:
https://medium.com/%E4%BF%A1%E5% ... %96%99-a26252b7bb5f
你不如研究吓呢篇文章中幾多先。
我都想相信當年嘅權威:袁木
佢都講過六四事件,天安門冇死過一個人。
J兄還記得這篇文章否?
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ighlight=%B9w%A8%A5
請記住,今次我引述的新聞,連我自己都係信一半,如果你有心挑戰小弟,我也沒你辦法。
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 19:39 發表

福布斯點都權威過你果D二打六文章既,那管它是否過期.....
作者: JBL    時間: 2-5-2019 20:47

作者: 48191    時間: 2-5-2019 20:51

隊冧!?你會唔會思想太短淺同幼稚?
原來要一個已經加入WTO超過十五年,但並未完全認真兌現加入時承諾嘅國家就係「隊冧」?咁全部WTO成員國滅咗國未?
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 20:47 發表

唉...袁木當年話死左23個人,所以佢花名叫袁23,全世界都知既事,你都敢屈佢....?
其次,係現今全球經濟一体化地球村既時代,竟然仲有人會相信單憑一個人/國家就可以輕易隊霖一個世界第二經濟体大國而本身自已又可以發 ...
作者: 48191    時間: 2-5-2019 20:57

J兄,知唔知道點解要Share呢篇嘢?
乜原來可以將版權法盛行嘅今日,仲可以堂而咁樣賣老翻嘢?而唔係用自家R&D同設計嘅產品「做大做強」?
引用:
原帖由 48191 於 2-5-2019 19:45 發表
呢單嘢仲爆,一個唔該又執多劑:
https://china.hket.com/article/2 ... 2%A8%E4%BE%86%E8%87 ...

作者: JBL    時間: 2-5-2019 21:00

作者: JBL    時間: 2-5-2019 21:02

作者: 48191    時間: 2-5-2019 21:16

J兄,何必發脾氣呢?
討論一下,何以又發晦氣呢?難睇呀!
何況你又未話俾我聽你Share嗰篇文章嘅作者係咪真係咁有說服力。反正我也Share了同一位作者的文章,我卻覺得他寫的似乎和後來的結果有所不同而已。
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 21:02 發表

隊冧佢囉,你得咩?尾國得咩?咁條氣唔順又有咩用呢.....?
作者: JBL    時間: 2-5-2019 21:21

作者: 48191    時間: 2-5-2019 21:21

J兄,不如你再參考吓呢段文章先好唔好?
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-46595813
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 21:00 發表

你D資料錯漏百出,不如返去做下功貨先喇好無...?
https://www.youtube.com/watch?v=WNpf_-9joUQ&feature=related
袁木清清楚楚講出死亡人數300多人及23學生!

作者: 48191    時間: 2-5-2019 21:24

這就更得意,「從另一終看」嘅意思可以是「中國政府的想法」,難道你看不懂?
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 21:21 發表

一個4G國家遏抑一個5G國家...?一個沒有量子技術的國家遏抑一個有量子衛星的國家...?好搞笑,祝尾國好運.....

作者: JBL    時間: 2-5-2019 21:27

作者: 48191    時間: 2-5-2019 21:29

咦,原來貼一啲無乜意義,又同槍冇乜關係,做做小丑搏人一粲刷刷存在感就係你嘅存在價值?
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 21:27 發表

邊個發晦氣姐?我笑緊你堝,你可以點對付萬惡既中國呢?咪得閒貼D三流文章唱衰下佢咁囉?你技止於此囉....?
係呀!你咁就一世既喇.....
作者: JBL    時間: 2-5-2019 21:30

作者: JBL    時間: 2-5-2019 21:32

作者: 48191    時間: 2-5-2019 21:39

我好歹都搞吓手工槍,你就咪咁囉,師兄:

引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 21:32 發表

咦...你好似講緊你自已喎...

作者: JBL    時間: 2-5-2019 22:06

作者: 48191    時間: 2-5-2019 22:09

「邊個發晦氣姐?我笑緊你堝,你可以點對付萬惡既中國呢?咪得閒貼D三流文章唱衰下佢咁囉?你技止於此囉....?
係呀!你咁就一世既喇.....」
咁請問呢句係乜嘢意思?原來呢句唔肉酸?
我之前寫的算有根有據,而你的疑問我亦盡量求證。反而J兄你一而再再而三相逼原來唔肉酸?
你究竟想點?
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 22:06 發表

數兄,你好似搞緊文化大革命班紅衛兵咁,無限上網上線咁批鬥人,乜你唔覺得咁做人格會好肉酸既咩,我貼乜野類型貼又無犯版規你都要批鬥一番,仲唔係莫須有罪名?乜你唔怕版友睇你唔起既咩...?
作者: JBL    時間: 2-5-2019 22:09

作者: JBL    時間: 2-5-2019 22:11

作者: 48191    時間: 2-5-2019 22:47

其實John Mauldin的文章,一直以來伏味十足。我有一段時間會睇,但幾次之後已經「算把喇」。
原因在於,佢寫啲嘢舉嘅例子係好極端,寫得太死。
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 22:11 發表

意思係你一世都吹唔漲大6,只能比佢激死....

作者: JBL    時間: 2-5-2019 22:53

作者: 48191    時間: 2-5-2019 22:56

CGF係香港槍界算高水平,我不反對你貼靚女㗎!但「人哋家事」同「小咸多趣」就真係少啲貼好。
引用:
原帖由 JBL 於 2-5-2019 22:53 發表

咁我下次引用過第二位,唔蘇佢住先.....
作者: 48191    時間: 9-5-2019 18:06

處心積慮?
https://hk.finance.yahoo.com/new ... 8525-062348690.html
作者: Dave    時間: 9-5-2019 20:17

引用:
原帖由 48191 於 9-5-2019 18:06 發表
處心積慮?
https://hk.finance.yahoo.com/new ... 8525-062348690.html
佢咁多口,一年講一千幾百萬句說話,有幾句「應驗」都唔奇既
作者: olw0978    時間: 9-5-2019 23:32

由當奴侵出世的一刻我就知佢一定會死,我絕對肯定此預言必定會應驗的
作者: rho837    時間: 10-5-2019 00:39

不如大家打賭(唔賭錢)一下! 星期五會或不會落實執行徵收大陸關稅!

我估唔會加!

作者: Dave    時間: 10-5-2019 01:58

引用:
原帖由 rho837 於 10-5-2019 00:39 發表
不如大家打賭(唔賭錢)一下! 星期五會或不會落實執行徵收大陸關稅!

我估唔會加!
我估會加,劉學去到傾完都無成果,之後中美貿易戰ROUND 2 ,之後HSI 跌到HIHI
作者: 48191    時間: 10-5-2019 07:18

以大陸嘅定調,不怕任何打壓吖嘛。咁放棄美帝市場,搞一戴一露同內銷,死唔去嘅。
引用:
原帖由 rho837 於 10-5-2019 00:39 發表

我估唔會加!

作者: Dave    時間: 10-5-2019 09:37

引用:
原帖由 48191 於 10-5-2019 07:18 發表
以大陸X定調,不怕任何打壓吖嘛。咁放棄美帝市場,搞一戴一露同內銷,死唔去X。
不怕打壓又不代表同美國絕交,關稅不代表禁運,收貴25% 一樣可以做生意,將增幅轉嫁比消費者即可,除非當地可以有其他來貨完全取代中國貨,否則加了25% 至多入少些貨,一樣要入。
另外世界不是只有美國市場,美中鬧翻大把周邊國家等收中國單,大豆已是一例,歐州南美收豆單發過豬頭,反觀美國豆農下季應該可以考慮強推芽菜食譜。

作者: RCOOH    時間: 10-5-2019 09:51

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 09:37 發表

不怕打壓又不代表同美國絕交,關稅不代表禁運,收貴25% 一樣可以做生意,將增幅轉嫁比消費者即可,除非當地可以有其他來貨完全取代中國貨,否則加了25% 至多入少些貨,一樣要入。
另外世界不是只有美國市場,美 ...
美國麥記可以賣埋大豆扮牛肉漢堡包,yeah。

作者: pbay    時間: 10-5-2019 09:53

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 09:37 發表

另外世界不是只有美國市場,美 ...
好似話中國豬因非洲豬瘟大量死亡, 作為豬飼料既大豆入口量大幅減少,
依家轉而直接入口美國豬肉, 一來避稅二來連養殖成本都慳埋.
作者: pbay    時間: 10-5-2019 09:55

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-5-2019 09:51 發表

美國麥記可以賣埋大豆扮牛肉漢堡包,yeah。
美國豬肉銷情上漲, 依家美國大豆由本地豬農自產自銷又俾佢搵到出路
作者: Dave    時間: 10-5-2019 10:07

引用:
原帖由 pbay 於 10-5-2019 09:53 發表

好似話中國豬因非洲豬瘟大量死亡, 作為豬飼料既大豆入口量大幅減少,
依家轉而直接入口美國豬肉, 一來避稅二來連養殖成本都慳埋.
長遠來計一定是自家養好一些,一來靠入口價格由人不由己,
二來自家養殖可以製造就業機會。
雖然豬溫爆發,但對大豆需求不會長遠減少,疫病可能一年半載已完結,但作為豬隻飼料的大豆存量總不會是月月清,一年以上的糧儲應該是最基本。
價格相宜的話一定盡可能存貨,一來中國存倉土地不值錢,大豆這些控制濕度可以儲一年以上的貨品買來儲是沒問題,二來防止價格浮動風險。
至於中國在美國入口豬肉在貿易戰前已經有,單價來說美國豬是更平,但入口量不多,以中國自家產豬量來說,美國的入口量不過是3~5% ,主要是用以穩定市場價格。
或者貿易戰之後會增加入口豬肉量,但要完全取代中國全國豬肉市場是沒可能。( 貿易戰前入口約10~15% ,餘下是國產 )
作者: Dave    時間: 10-5-2019 10:26

引用:
原帖由 pbay 於 10-5-2019 09:55 發表

美國豬肉銷情上漲, 依家美國大豆由本地豬農自產自銷又俾佢搵到出路
中國國產豬肉5000 萬頓/年
2018 年每月從美國大豆入口下降約 8 萬頓 / 12 個月是 6600 頓每個月。
2018 年中國從美國入口豬肉每月增加20 萬頓,成年豬肉可食用肉量約75%X體重, 即20 萬頓豬肉可推算為 26.6 頓活豬 X 成年豬隻餵食比率為 3% 每日 X 30 天 = 即是這批豬一個月需吃糧23 頓...
但美國大豆賣不到去中國的是每個月 6600 頓...以月來計,只需豬隻比D 心機食哂這6600 頓大豆其實都不失為一條出路,一隻豬食多286 倍食量即可達到

作者: Dave    時間: 10-5-2019 10:33

引用:

我估唔會加!
http://std.stheadline.com/daily/ ... 4%E5%8D%94%E8%AD%B0

R 兄叫緊胡
作者: 48191    時間: 10-5-2019 10:56

唔賭錢賭廿四味
引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 10:33 發表

http://std.stheadline.com/daily/ ... %9C%AC%E5%91%A8%E4% ...

作者: reniless    時間: 10-5-2019 10:59

數學弱唔識計,講0下生活上所見。4月廣交會結束今次又係旺丁又旺財,老虎公司依舊賺錢。話大陸好多工厰執笠係有,事實有好多厰賺錢。老虎公司好積極開拓一帶一路市場,最近最好豪爽個客唔係沙特客,係個伊拉克客,要訂金或全數都一筆清唔拖拉,真係估佢唔到。
要睇18年全年數據可以睇返中國海關新聞發佈,今年4月統計幾日前都出埋可以上網睇。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/fina ... 0508_00842_001.html

作者: pbay    時間: 10-5-2019 11:07

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 10:26 發表

中國國產豬肉5000 萬頓/年
2018 年每月從美國大豆入口下降約 8 萬頓 / 12 個月是 6600 頓每個月。
2018 年中國從美國入口豬肉每月增加20 萬頓,成年豬肉可食用肉量約75%X體重, 即20 萬頓豬肉可推算為 26.6 頓 ...
可惜美國豬肉唔係淨得中國一個市場呢.

中國豬信心危機, 中國人自己都唔想食中國豬, 轉買來路.
外國用炒價賣自用豬俾中國賺水位, 然後又去買返平價美國豬補充.
總體環球豬肉市場份額, 就係中國減少, 美國上升.

只要有人養豬有人食豬, 美國大豆就算唔出口都可以用來自己養豬, 仲好賺添, 點會憂無出路.
作者: pbay    時間: 10-5-2019 11:09

引用:
原帖由 reniless 於 10-5-2019 10:59 發表
數學弱唔識計,講0下生活上所見。4月廣交會結束今次又係旺丁又旺財,老虎公司依舊賺錢。話大陸好多工厰執笠係有,事實有好多厰賺錢。老虎公司好積極開拓一帶一路市場,最近最好豪爽個客唔係沙特客,係個 ...
咁咪幾好, 可以去多D中東公幹
作者: Dave    時間: 10-5-2019 11:17

引用:
原帖由 pbay 於 10-5-2019 11:07 發表

可惜美國豬肉唔係淨得中國一個市場呢.

中國豬信心危機, 中國人自己都唔想食中國豬, 轉買來路.
外國用炒價賣自用豬俾中國賺水位, 然後又去買返平價美國豬補充.
總體環球豬肉市場份額, 就係中國減少, 美國上升. ...
「只要有人養豬有人食豬, 美國大豆就算唔出口都可以用來自己養豬, 仲好賺添, 點會憂無出路.」

大豆滯銷量遠高於美國增加銷豬至中國的豬糧消耗量,應該不是很難明。
自己豆養自己豬不是問題,但杯水車薪消耗量連5% 都沒有,餘下的大豆點算呢?

可惜美國豬肉唔係淨得中國一個市場呢. <-- 外國不會因為你美國賣不出豆而大幅增加入口美國豬肉的,各國都有各自出入口供應。
現在談的是中國豬肉問題所以所以中國提高靠美國入口量,又關其他國家甚麼事呢?
同理中國就算沒豬肉,都不見得要全數向美國買,貿易戰之前,中國入口美國豬肉都只是中國豬肉總入口量的1/5 而已。

作者: reniless    時間: 10-5-2019 11:26

依個真係講漏左,沙特客已寄出邀請函,搞掂簽證6月可以起行。個沙特客户公司係當地上市公司(好似係杜拜上市),招呼真係超一流。
題外話,老虎舊年用di扌羅沙特簽証時,見個領使左揭右揭頭都側埋已預計唔會批,點知個領使睇過老虎張申請表,問了幾就話原來跟老虎係同校,跟住就閒聊幾句大陸讀書生活事就直接蓋印4點取証。

作者: kornhill401    時間: 10-5-2019 11:56

(渣)住本DI,真係麻煩好多.
作者: Dave    時間: 10-5-2019 13:04

引用:

我估唔會加!
開估了:美方在正午如期將2000億美元中國商品的關稅上調,國家商務部表示深表遺憾,中方將不得不採取反制措施。

HSI 本身升500 多點,午後即時插穿開市價
作者: nathan852    時間: 10-5-2019 13:28

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 11:17 發表

「只要有人養豬有人食豬, 美國大豆就算唔出口都可以用來自己養豬, 仲好賺添, 點會憂無出路.」

大豆滯銷量遠高於美國增加銷豬至中國的豬糧消耗量,應該不是很難明。
自己豆養自己豬不是問題,但杯水車薪消耗量 ...
出唔到??

作者: nathan852    時間: 10-5-2019 13:29

https://www.msn.com/zh-hk/money/other/%E8%B2%BF%E6%98%93%E6%88%B0%E6%8E%A8%E5%8B%95%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%97%8B%E8%BD%89%E6%9C%A8%E9%A6%AC%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E8%B2%B7%E9%98%BF%E6%A0%B9%E5%BB%B7%E5%A4%A7%E8%B1%86-%E9%98%BF%E6%A0%B9%E5%BB%B7%E8%B2%B7%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E5%A4%A7%E8%B1%86/ar-AAAsqlo

作者: nathan852    時間: 10-5-2019 13:29

中國嘅大豆消耗量同美國嘅大豆生產量 都唔係其他國家可比擬嘅
中國唔入口 美國唔出口 就算其他大豆生產國自己唔食 比晒中國 要滿足中國入口量都有難度
全世界嘅糧食產量係一個穩定的數字 冇得話因為今日中國要 就變多一倍出來 咁係呢個情況下會發生咩事?

作者: 48191    時間: 10-5-2019 13:35

感激R兄送涼茶。
引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 10:33 發表

http://std.stheadline.com/daily/ ... %9C%AC%E5%91%A8%E4% ...

作者: Dave    時間: 10-5-2019 13:45

引用:
原帖由 nathan852 於 10-5-2019 13:28 發表

出唔到??
不知道,我自己沒有香港字庫。
作者: RCOOH    時間: 10-5-2019 13:52

引用:
原帖由 pbay 於 10-5-2019 09:55 發表

睇天開飯既豆農唔係華爾街d班三更窮四更富,或者可以慢慢磨,收成季節突然間落閘真係仆到直,一係放爛一係倒豆。畜牧業同豆加工製品市場總會有避險既存貨,而且歐美食肉獸本身需求都勁,學Dave兄話頭中國都唔係太大既美國肉品進口國,本身自給率還可以,但大豆真係嚴重依賴美巴阿圭四大豆王,無力國產,而美豆又係最平。

豆農成副身家睇中國,佔比真係太大,豬農反而唔係太受中國因素影響,最多叫技術性調整一下,增加既餵豬豆遠遠唔夠責死既豆多,賺十蚊蝕一百即係蝕。

華爾街班西裝殺手話之你豆農死,你即將pk時佢買期貨跌,一樣投資蝕第樣投資賺,對佢地黎講係數字遊戲,對豆農本身係一家大細食飯定食屎既問題。侵侵搞到個世界風雲變色,對於投機賭錢當食飯既階層黎講實受歡迎架,既得利益者鐘意給予利益者姐。

整鋪勁既,豆農係白宮倒豆,豆漿當水炮同你草皮淋水,拖拉機隊你華爾街,搞到全世界都知美國先會有作為既。
作者: nathan852    時間: 10-5-2019 14:10

引用:
原帖由 nathan852 於 10-5-2019 13:29 發表

https://www.msn.com/zh-hk/money/ot ...
中國嘅大豆消耗量同美國嘅大豆生產量 都唔係其他國家可比擬嘅
中國唔入口 美國唔出口 就算其他大豆生產國自己唔食 比晒中國 要滿足中國入口量都有難度
全世界嘅糧食產量係一個穩定的數字 冇得話因為今日中國要 就變多一倍出來 咁係呢個情況下會發生咩事?
作者: pbay    時間: 10-5-2019 14:25

依家中國無話唔入口,  美國無話唔出口.
只係兩家唔"直接"互相出入口.
轉運repack, 搾豆油再轉運, 一樣買得入銷得去.
作者: pbay    時間: 10-5-2019 14:28

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-5-2019 13:52 發表
.....
華爾街班西裝殺手話之你豆農死,你即將pk時佢買期貨跌,一樣投資蝕第樣投資賺,對佢地黎講係數字遊戲,對豆農本身係一家大細食飯定食屎既問題。侵侵搞到個世界風雲變色,對於投機賭錢當食飯既階層黎講實受歡迎架,既得利益者鐘意給予利益者姐。

整鋪勁既,豆農係白宮倒豆,豆漿當水炮同你草皮淋水,拖拉機隊你華爾街,搞到全世界都知美國先會有作為既。
我都想睇拖拉機隊華爾街, 班PK都食得黃米多
作者: RCOOH    時間: 10-5-2019 15:38

好老實,你加關稅都係基層埋單。

中國貨已經四圍都係,就連18樓d貴野其實都多左MIC,而美國人又習慣浪費,狂加關稅又冇價格岩既替代品,一係夾硬捱笨土貴野或者貴左既中國貨,都係打劫番美國消費者充庫房,一係變斷供或者品質再降,放長雙眼睇下你老美幾時食豆?Walmart七八成中國貨,Walmart同唔同你食25%重稅唔加價?一閘停中國貨wor,爭買野小心鎗戰丫。

習慣左小政府既歐美人睇下忍唔忍你劫貧濟富(庫)?
作者: rho837    時間: 10-5-2019 15:45

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 13:04 發表

開估了:美方在正午如期將2000億美元中國商品的關稅上調,國家商務部表示深表遺憾,中方將不得不採取反制措施。

HSI 本身升500 多點,午後即時插穿開市價
屌! 我以為肥佬玩口術! 乜真係收大陸25%關税 ! 重以為流殻搞得掂佢 ! 點知係流料...
作者: rho837    時間: 10-5-2019 15:51

引用:
原帖由 48191 於 10-5-2019 13:35 發表
感激R兄送涼茶。
記住得閒過來飲!
作者: pbay    時間: 10-5-2019 17:17

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-5-2019 15:38 發表
好老實,你加關稅都係基層埋單。

中國貨已經四圍都係,就連18樓d貴野其實都多左MIC,而美國人又習慣浪費,狂加關稅又冇價格岩既替代品,一係夾硬捱笨土貴野或者貴左既中國貨,都係打劫番美國消費者充庫房,一係變 ...
中國貨 +25%價 + 運費上漲(美國取消中國郵費優待), 競爭力即刻低好多,
到時各國優質產品就可以復興
多D選擇都係好事
作者: Dave    時間: 10-5-2019 17:32

引用:
原帖由 pbay 於 10-5-2019 17:17 發表

中國貨 +25%價 + 運費上漲(美國取消中國郵費優待), 競爭力即刻低好多,
到時各國優質產品就可以復興
多D選擇都係好事
如果「各國優質產品」真是咁高競爭力 ( 質素/價格 ),在貿易戰之前就取代MIC 了,
因為中國貨貴了才買其他國家的,不是叫「選擇」而是叫「無得選擇」

說到底市民都是要捱貴貨,完。
作者: JBL    時間: 10-5-2019 17:33

作者: nathan852    時間: 10-5-2019 18:25

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-5-2019 13:52 發表

睇天開飯既豆農唔係華爾街d班三更窮四更富,或者可以慢慢磨,收成季節突然間落閘真係仆到直,一係放爛一係倒豆。畜牧業同豆加工製品市場總會有避險既存貨,而且歐美食肉獸本身需求都勁,學Dave兄話頭中國都唔係太 ...
豆農作反?你眼中既農業係咩樣?可能打破左你既美好幻想 作為農業現代化最強既國家之一 對唔住 美國係咁樣種豆架

年產千噸萬噸級既田 幾十人 幾百人就睇晒 加埋政府補貼 你仆直佢都未仆直 期貨買跌?有人買升先得架 話賣就賣?
作者: nathan852    時間: 10-5-2019 18:34

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 17:32 發表

如果「各國優質產品」真是咁高競爭力 ( 質素/價格 ),在貿易戰之前就取代MIC 了,
因為中國貨貴了才買其他國家的,不是叫「選擇」而是叫「無得選擇」

選擇從來都唔係重點 加關稅 局大企業係返國內用貴人工請人生產 嘔返以往用代工廠個筆利潤出來 工人有工開 加人工 買貴貨又有咩問題?
倒是以低品質加勞動密集為生既中國工廠就⋯⋯
作者: Dave    時間: 10-5-2019 18:51

引用:
原帖由 nathan852 於 10-5-2019 18:34 發表

選擇從來都唔係重點 加關稅 局大企業係返國內用貴人工請人生產 嘔返以往用代工廠個筆利潤出來 工人有工開 加人工 買貴貨又有咩問題?
倒是以低品質加勞動密集為生既中國工廠就⋯⋯
從來貨物都是愈平愈有競爭力,N 兄反倒話貨物騰貴沒有問題仲可以帶動就業,實在匪夷所思。
工廠不是隨時準備好中美貿易戰等開工的,技術工人不是隨時隨地一請就有的,
當中牽涉經濟轉型,技術工人培訓等,各種生產機械也是天價,
如果你是老闆,你會否花幾百萬甚至幾千萬去投資工廠生產替代中國貨?
需知道這個「商機」是建基於中美貿易戰,但貿易戰持續一個月也可以十年也可以,
投資完後三個月突然話輸入番中國貨免稅,之前的投資的借款如何還?就算繼續營運也不可能平得過中國,身為老闆的你又點拆?
到時真是為國捐軀了
作者: LCH925    時間: 10-5-2019 19:13

唔評論,食返幾日花生先再講
不過都係果句,貿易壁壘從來都係後發展國對抗先發展國的武器
今日見返帝國列強竟然要用貿易壁壘對抗中國
我個人真係覺得可以祭天還神了
作者: JBL    時間: 10-5-2019 19:20

作者: RCOOH    時間: 10-5-2019 19:49

引用:
原帖由 JBL 於 10-5-2019 19:20 發表

認同,仲要單靠一個華為,就搞到尾佬食唔安訓唔落,全球告急,簡直前所未有,真精彩.....
搞到我返緊工閃出去搶部mate20 pro 8/256,真係唔應該。

作者: JBL    時間: 10-5-2019 19:55

作者: nathan852    時間: 10-5-2019 20:04

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 18:51 發表

從來貨物都是愈平愈有競爭力,N 兄反倒話貨物騰貴沒有問題仲可以帶動就業,實在匪夷所思。
工廠不是隨時準備好中美貿易戰等開工的,技術工人不是隨時隨地一請就有的,
當中牽涉經濟轉型,技術工人培訓等,各種 ...
關稅 配額等等既貿易政策存在既意義 從來就是透過增加進口成本 拉近差價 打壓進口貨既競爭力 從而提升國內貨物既競爭力 甚至勞動市場 正如早前的USMCA一樣
呢樣唔係咩天方夜談 匪夷所思 只係簡單再簡單不過既基本經濟學 請原諒在下未能得知閣下原來未有相關知識 係呢個情況下 我地之間既對話似乎難以不流於片面

言歸正傳 關稅只是手段 中美貿易戰重點唔係個堆依靠勞動密集型生產既貨品身上 反正能生產既國家多的是 anywhere but china 而是放在高科技產品 知識產權 敏感技術
最重要亦是中國最未有讓步既一點 以具約束力的方式達成協議 並定期審視 而且 中美係高科技產業既差距 並不是一句或成最大贏家可以胡混過去 來多次中興禁運的話
作者: Dave    時間: 10-5-2019 20:23

引用:
原帖由 nathan852 於 10-5-2019 20:04 發表

關稅 配額等等既貿易政策存在既意義 從來就是透過增加進口成本 拉近差價 打壓進口貨既競爭力 從而提升國內貨物既競爭力 甚至勞動市場 正如早前的USMCA一樣
呢樣唔係咩天方夜談 匪夷所思 只係簡單再簡單不過既基本 ...
驟眼睇師兄講既係至理,但不適用於此時此刻,
除非美國本身有做開平價生產,面對更低成本的中國貨可以用這招,提高關稅保護國內就業,
但現在是本身用開中國貨,現在中國貨貴了才發展國內生產,而且是建基於「貿易戰」這種難以估計結束時間的動機。
你是老闆的話會投資開發這個「取代中國貨」市場嗎?有時講下就口響,真是要花自己錢就想完又想。
順帶一題,美國這些已發展國家,人工幾乎是中國三倍以上,本應開發高端市場而不是跟「發展中國家」鬥平鬥賤,

係人都知自己煮平過出街食,但識不識煮,有沒有廚具,願不願花人力物力去煮又是要即時面對的問題,
煮完仲貴過出街食又唔係好食仲要整到成間屋油煙就真是笨了。
如果N 兄說不買中國貨可以去其他國家買,一樣有平貨還算合乎常理,用自己貴到飛起的人力去「取代」中國低價貨物,
還說競爭力甚麼...真是得啖笑。
恐怕生產線未完工已經比越南印度柬埔寨貨頂到不能自理了。到時又收印度越南柬埔寨關稅就OK 了,又是明智的決定。
「請原諒在下未能得知閣下原來未有相關知識」這句話在下就照收不誤了,N兄那些奇特的「知識」恕在下難以理解亦不想去學習,
在下本身都不是聰明 IQ 不高,恐怕學完N 兄的「知識」之後智力跌穿100 被人當輕度弱智就煩了。

作者: 48191    時間: 10-5-2019 20:28

PM你
引用:
原帖由 rho837 於 10-5-2019 15:51 發表

記住得閒過來飲!

作者: RCOOH    時間: 10-5-2019 20:52

我講得推土機就清楚美國農民點種野,幾乎全機械化,噴農藥可以用私人飛機,趕雀仔用下無人機又得。

問題係用手種用機種都好,農民要既係貨及時出得去,出唔到就講乜都多餘,而且機械種唔等於無敵,唔種豆改種第樣,批機要改或換過,保存方法要改過,運輸模式要改過,成條採購鏈又唔同,全部都係倒錢加賭錢,唔係去先達刷機洗firmware。

而家豆農敢唔敢繼續大種?冇人知中美仲要磨幾耐,補貼都唔係包生仔,磨耐左補貼埋都要蝕,加大對其他國家出口人地都食唔晒,批蟹豆都係要你包底,包得幾耐?轉營,果頭轉完呢頭恢復進口咪PK?作為一個農民,你賭唔賭得起?

況且唔係得美國醒,其餘三大豆王一樣可以進口平價美國豆比自己食,貴dd既本土豆出口比中國,順便趁機改善種植技術同規模,食你既豆殺番你轉頭,錢係真,乜都假,有機會搶大餅時會理你老美?
作者: LCH925    時間: 10-5-2019 21:09

擴大內需是需要資本的
所需要的資本就是從稅收而來
沒有補貼、沒有政府大型基建埋單、沒有國防軍工的建設,內需拉不起來
當然貿易壁壘的增加可以短期增加內需(因為冇得用外國貨)
但民眾會不會埋單就是另一回事

歷史上長期貿易壁壘(注意是長期)的國家主要有兩個,一個是蘇聯,一個是中國
前者收皮了,後者堅持了三十年,這開國三十年被某些人形容是地獄鬼國。如果是真,倒想知道美國人民能不能頂得順這種日子
及後那些呢,貿易壁壘玩了大概十幾年就打世界大戰了。德英是1905年前後,1914年開片
歐洲是1930年前後,1939年開片
內需不知能否補返over product條數,又沒有市埸,唯有開大片,1984都有教

總之,針冇兩頭利,各有優劣
中國冇市埸,有強勁中央政府,但地方政府都差各地銀行唔少錢(因之前起基建),拉唔拉到內需,唔知
美國冇市埸,中央政府強唔強勁,唔知,但內需需要錢,加稅加係邊個到,加係已經失去市埸的商家佬到,人地造反都似;加係白領,人地一向反緊共和黨,睇黎只好加返係工人同地主到,成效如何,都係唔知

作者: mkmonkey    時間: 10-5-2019 22:21

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 17:32 發表

我覺得應該話當年設廠,中國確實係幾理想。所以設完廠後,當然想用到盡,最好一世都咁平。
不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 shift 緊過去。
同埋最重要係政府既因素已經越黎越趕絕廠家,其實好多都想走但想留到最後一刻賺到盡而已。

當然平靚正邊個唔想,但好多因素都係迫於無奈要走。另外就係,轉去其他地方加價,實際又真係多左幾多呢?60 蚊一包 BB 彈,加到變 70 蚊一包,你又會唔會真係非常在意呢?
作者: JBL    時間: 10-5-2019 22:45

作者: 48191    時間: 11-5-2019 07:03

師兄似係做廠。
引用:
原帖由 mkmonkey 於 10-5-2019 22:21 發表

我覺得應該話當年設廠,中國確實係幾理想。所以設完廠後,當然想用到盡,最好一世都咁平。
不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 ...

作者: Ben_9413    時間: 11-5-2019 10:05

引用:
原帖由 rho837 於 2019-5-10 15:45 發表

屌! 我以為肥佬玩口術! 乜真係收大陸25%關税 ! 重以為流殻搞得掂佢 ! 點知係流料...
現階段政策生效, 但三/四星期後先真正對10號前離開中國國境之貨品課税...... 即係傾多三/四星期先
作者: jn_jona    時間: 11-5-2019 11:20

引用:
原帖由 mkmonkey 於 10-5-2019 22:21 發表

不過而家印度/越南/柬埔寨既堀起,加上大陸本身既成本上漲,你可以留意到其實早在一兩年前 logistic 條 trend 已經一路 ...
其實要走都唔係咁易
東南亞果邊d配套麻麻 交通差 難搵工人
但中國開始趕走d low tech廠 比位high tech廠
而東南亞果邊亦只想high tech廠入黎 low tech都唔太歡迎
然而high tech野黎講 中國工人係好d
Low tech 廠如成衣 玩具 好多都唔上唔落咁
走係遲早既事 我諗亦都係工業界既共識

以上只係小弟既愚見
作者: Ben_9413    時間: 11-5-2019 12:52

引用:
原帖由 jn_jona 於 2019-5-11 11:20 發表

其實要走都唔係咁易
但中國開始趕走d low tech廠 比位high tech廠
而東南亞果邊亦只想high tech廠入黎 low tech都唔太歡迎
Low tech ...
要搵到地方同時滿足產業鏈完善(例子生產聖誕樹, 由油漆, 塑膠, 零部設計, 包裝物料, 生產, 仲要以上符合買家安全標準), 內陸生產圈交通配套, 勞工願意加班再加下班, 工會力量等於無, 生產用電力充足, 有一定通關港口/效率...

...有。既, 連國家政策(税項, 地點, etc) 及投資者, 再用番五至十年建立o巴
作者: jn_jona    時間: 11-5-2019 13:17

引用:
原帖由 Ben_9413 於 11-5-2019 12:52 發表

要搵到地方同時滿足產業鏈完善(例子生產聖誕樹, 由油漆, 塑膠, 零部設計, 包裝物料, 生產, 仲要以上符合買家安全標準), 內陸生產圈交通配套, 勞工願意加班再加下班, 工會力量等於無, 生產用電力充足, 有一定通 ...
加班呢樣野
中國既工人冇班加 工會係會抗議
作者: 48191    時間: 11-5-2019 13:30

題外話,但非常好笑。

作者: nathan852    時間: 11-5-2019 13:49

引用:
原帖由 Ben_9413 於 11-5-2019 10:05 發表

現階段政策生效, 但三/四星期後先真正對10號前離開中國國境之貨品課税...... 即係傾多三/四星期先
睇新聞係對已所有未能係10號中午抵達美國及完成通關既貨課税
作者: 48191    時間: 11-5-2019 14:13

我同學十幾年前開咗間廠,專幫歐美波衫廠OEM。而家大陸廠半停工,反而柬蒲寨間廠不停擴建,差不多有玖龍紙業響重慶江津間廠咁大。
引用:
原帖由 jn_jona 於 11-5-2019 11:20 發表

其實要走都唔係咁易
Low tech ...

作者: nathan852    時間: 11-5-2019 14:21

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2019 20:23 發表

驟眼睇師兄講既係至理,但不適用於此時此刻,
除非美國本身有做開平價生產,面對更低成本的中國貨可以用這招,提高關稅保護國內就業,
但現在是本身用開中國貨,現在中國貨貴了才發展國內生產,而且是建基於「 ...
日用品美國本身有一定廠家生產開 只係遠在太平洋彼岸既我地少接觸
而且自美國早前大減企業稅 加上部分州分對投資設廠有額外稅務優惠 成本已同中國拉近一段距離 未必多 但開始有足夠吸引力 亦吸引一定數目既廠商回流
加上侵侵大力鼓吹美國人買美國貨 限制政府部門採購 況且made in usa本身就係一個招牌 海爾有版睇
貿易唔係得一同零 呢個政策當然唔能夠要全部製造業回流 但考慮到美國經濟規模 十分一 二十分一 都已經唔係一個細數目
至於其他係中國生產有優勢既貨 加上關稅後 唔少企業加快轉向東南亞生產 亦起到逼中國埋位傾作用

世界好大 閣下口中所謂「奇特」知識乃近代經濟學百年來集結無數前人精萃既理論 以閣下與維園老人相近既論證水平 亦不難明白閣下為何難以理解如此顯淺既入門學問 也許如閣下所如 與智商有關

作者: nathan852    時間: 11-5-2019 14:31

引用:
原帖由 RCOOH 於 10-5-2019 20:52 發表
我講得推土機就清楚美國農民點種野,幾乎全機械化,噴農藥可以用私人飛機,趕雀仔用下無人機又得。

問題係用手種用機種都好,農民要既係貨及時出得去,出唔到就講乜都多餘,而且機械種唔等於無敵,唔種豆改種第樣 ...
一樣大豆 一樣栗米 都係戰略儲糧既一種 補貼 政策補助一向都唔少 否則美國豆又何解會咁平

「況且唔係得美國醒,其餘三大豆王一樣可以進口平價美國豆比自己食,貴dd既本土豆出口比中國」
正中美國下懷 出口去邊個國家又有咩所謂?反正最後中國一係唔食豆 一係食貴豆
作者: 天翔翼    時間: 11-5-2019 16:33

引用:
原帖由 nathan852 於 11-5-2019 14:21 發表

日用品美國本身有一定廠家生產開 只係遠在太平洋彼岸既我地少接觸
而且自美國早前大減企業稅 加上部分州分對投資設廠有額外稅務優惠 成本已同中國拉近一段距離 未必多 但開始有足夠吸引力 亦吸引一定數目既廠商回 ...
本地生產點都一定有幾間,的確唔一定係零
但問題係你話美國政府機構限制甚至禁用中國製貨品,普羅大眾同其他私人機構食唔食American Product First呢一套又係另一回事
最直白例子,氣槍玩「打得上得場」級數既野都係大陸製既CYMA/JG/其他海外代理既變名,真槍又有Norinco出既產品
話個產品真係好正貴少少都尚會有人買,質素唔係差太多既情況下消費者都會揀平既產品,無計人係咁
(例,JG同TM VSR,鬼佬都唔會因TM個工差少而比多兩倍錢買TM VSR,零件PDI強無敵但咪又係買楓葉AA平野.....雖然楓葉AA係台仔)

補貼資助本地生產減少成本都仲係有限
如果美國製造真係減少到咁多成本,本應就已經大部分野都回流美國啦,但美佬企業又要平全部outsource比亞洲各國做生產(當然有其他原因例如逃稅,但成本始終係重要原因)
而家要再開生產線大量重啟已經大規模海外設廠既產品,設計生產線同試製用既時間再加上要請人去睇條線,產品識飛咁勁又好都係要搞幾年
果時侵侵落左台比另一個人上,又或者侵侵突然取消關稅,果啲趁呢次想回流美國既企業成本鬥唔過又係要蝕本仆直(或最起碼利益受損)......
再況且1/20有鬼用,日用品需求都唔止呢個數,咪又要係依靠其他國家彌補個空洞

再者真係逼中國埋位加快轉型到高產能行業,於美國而言如果大陸唔成功尚可,一成功美國就變成要同大陸鬥佢地既重要產業(創意,電子etc)死得仲快
引用:
原帖由 nathan852 於 11-5-2019 14:31 發表

「況且唔係得美國醒,其餘三大豆王一樣可以進口平價美國豆比自己食,貴dd既本土豆出口比中國」
正中美國下懷 出口去邊 ...
如果呢個係美國政府本來既計劃,咁樣證明左佢地呢三十年送機會比中國既經驗中咩都冇學到
短時間大陸買豆係貴左,個利潤又係其他國家賺到
人地學到你既豆點種到後加大產量減少生產成本滿足海外同內需,質素差距唔大價錢又無特別優勢,大陸食開左人地既豆仲會唔會同你直接買豆?

作者: mkmonkey    時間: 11-5-2019 17:25

引用:
原帖由 48191 於 11-5-2019 07:03 發表
師兄似係做廠。
只係以前有同事跳左去大既物流公司,見佢地近一兩年密密飛越南柬埔寨,又話開 Hub 又話加新站,多口問句咪知囉。
作者: 48191    時間: 11-5-2019 17:28

開Hub砌ULD?
引用:
原帖由 mkmonkey 於 11-5-2019 17:25 發表

只係以前有同事跳左去大既物流公司,見佢地近一兩年密密飛越南柬埔寨,又話開 Hub 又話加新站,多口問句咪知囉。

作者: mkmonkey    時間: 11-5-2019 17:50

引用:
原帖由 48191 於 11-5-2019 17:28 發表
開Hub砌ULD?
係成條 supply chain 幫人搞。
聽聞其他大型物料既 supply chain 已經一早處理好,而家搞既係最尾,急貨既既 air cargo。

頭先見有師兄話要搬同搞一個新廠要十年八載,認同既。
有無留意到近四五年香港既天氣好左好多,無咁多灰蒙蒙既日子?點解呢?
中央不停咁"摔" d 廠,加埋海關,已經難做好多,甚至執左好多 ...
有遠見既好多都搬左部份生產線走,講緊係五六年前。
少左工廠,少左廢氣,點會唔天氣好呢?

而家正好係準備埋尾的收成期了吧?
作者: nathan852    時間: 11-5-2019 18:20

引用:
原帖由 天翔翼 於 11-5-2019 16:33 發表

本地生產點都一定有幾間,的確唔一定係零
但問題係你話美國政府機構限制甚至禁用中國製貨品,普羅大眾同其他私人機構食唔食American Product First呢一套又係另一回事
最直白例子,氣槍玩「打得上得場」級數既 ...
師兄既例子似乎犯了一個邏輯錯誤 商品從來都有高檔與低檔入門高端之分 邊樣賣得好 乃視乎經濟 收入 等等因素而定而非零和關係
低檔貨賣得好 高檔貨也許可能賣得更好 以此作例證只有平價方能獲消費者青睞 似乎有失公允
反而比較有興趣知國產槍在海外聲名如何?

正如在下一向表示 關稅只是手段 談判重點乃在於美方八大要求
今次加關稅無可否認的是加速了製造業離開中國 可能往東南亞 可能回本土 視乎成本與margin而定

至於中國高科技產業發展 據印象中 以處理器為例 中國目前成功完全自主研發 由零開始生產的製程是45nm
至於位於國際那個水平 就留待看倌自行谷歌了

關於糧食生產 一如最初發言提及 世界糧食生產乃是一個穩定增長的數字 偶有天災人禍影響
產量亦受限農地面積 科技 短時間未能大幅增加產量
倒是美國有政策補助保留閑置農地作儲備 假若重新生產 農業戰誰勝誰負亦是未知之數
另外關於美國農業科技霸權 在下只留一字於此Monsanto
作者: JBL    時間: 11-5-2019 19:05

作者: nathan852    時間: 11-5-2019 19:32

引用:
原帖由 JBL 於 11-5-2019 19:05 發表
根據半導體研調機構IC Insights報告指出,全球有9座12英寸(300mm)晶圓廠將於今年(2019年)開業,其中有5座來自中國。另外,隨著今年9座12吋晶圓廠開業,預估在今年年底,全球運營的12吋晶圓廠數量將升至121座。
...
Major Players

SILTRONIC AG - Germany
SUMCO corp. - Japan
SK SILTRON CO. LTD - Korea
SOITEC SA - France
SHIN-ETSU CHEMICAL CO. LTD - Japan

https://www.mordorintelligence.c ... ilicon-wafer-market
作者: 48191    時間: 11-5-2019 20:32

SCS價錢咸過咸檸七,是不是?
引用:
原帖由 mkmonkey 於 11-5-2019 17:50 發表

係成條 supply chain 幫人搞。
聽聞其他大型物料既 supply chain 已經一早處理好,而家搞既係最尾,急貨既既 air cargo。

頭先見有師兄話要搬同搞一個新廠要十年八載,認同既。
有無留意到近四五年香港既天 ...

作者: 48191    時間: 11-5-2019 20:33

唉,下次加番條Link先喇大佬。
引用:
原帖由 JBL 於 11-5-2019 19:05 發表
根據半導體研調機構IC Insights報告指出,全球有9座12英寸(300mm)晶圓廠將於今年(2019年)開業,其中有5座來自中國。另外,隨著今年9座12吋晶圓廠開業,預估在今年年底,全球運營的12吋晶圓廠數量將升至121座。
...

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0