標題: [問題] 二手版標題和編輯問題 [打印本頁]

作者: gainax    時間: 12-5-2019 21:37     標題: 二手版標題和編輯問題

想請教一下二手版標題要點定先為指明確?
因小弟啱啱開左post轉頭發現就被删,收到PM: 操作理由: 違規內容

6. 出售標題必須如實表明或概括表明所售物品(e.g.不能以xx大減價、清倉大平賣、退役出售、什項等等為題),內容必須列明價錢,否則將被刪除

我post標題 Marui MWS,賣既係Marui MWS M4已經算唔明確違規?
小弟試google字眼為Marui MWS ,成面頁係我賣既物品有埋大量相片應該未算違規?...
同一頁有人標題賣火車頭冇問題..?其實小弟賣野標題想簡單d方便使用者睇唔累贅,
我諗如果每人賣一堆野要係標題完全寫清楚,成版會過於繁複同字位不夠用...

另外編輯問題希望二手版可以比賣方出post後酌情編輯一次,
因為收到/見到如有問題可以馬上編輯沒必要刪post,因可能有賣方用左好多時間寫內容和post上載相片,因誤會犯小問題就需要重新出post,
和沒有編輯機會改不到post如果物品已賣出仍有買家不知情前在查詢,以上情況容易做成大家不便應該可以有更好方法解決

小弟愚見,希望多多指教, 感謝回覆
作者: marcooo    時間: 12-5-2019 21:50

附上原文

===============
Marui M4 MWS GBB
砌好收藏槍有原裝盒,已改絕版井勝14.5全鋼改前節(成2K)井勝full marking RAS,外管轉接頭, Marui navy stock,
跟全新一夾未拆包裝, 草太多同款槍玩唔哂,近期等錢洗試放 $4500,

不議價者送多一夾+VFC CQBR鋼外管+ 井勝格仔托,改長改短都得一個價玩哂
另有A2 20吋前節set &A2尾托set可砌m16a4有需要價錢另議散買亦可
作者: tf141    時間: 12-5-2019 22:02

咁都有問題
作者: marcooo    時間: 12-5-2019 22:34

<另有A2 20吋前節set &A2尾托set可砌m16a4有需要價錢另議散買亦可>

無列明價錢即係無問題?
作者: gainax    時間: 13-5-2019 00:31

其實我冇諗住賣個份額外加入去既野(見原本標題)
只係如果買方有興趣砌其他款比多一個選擇方便買家,亦唔想係出面面頁佔多一個位置影響其他人賣家賣野(今日開了2個post),先撘單多句"另議散買亦可"
不過小弟賣左咁多年野真係唔知呢邊規定字眼十分嚴謹
, 因我已經再開post麻煩請板主删除,感謝指教
作者: gtoray    時間: 13-5-2019 00:34

二手街唔比編輯係因為防止有人鑽漏洞而令管理員無法追查是否違規
而論壇允許編輯設定上只有是或否
因而無法容許帖主短時間內編輯
雖則可能帶來不便,但為了確保良好及公平的使用環境也沒辦法
一般情況下,帖主發現出錯而短時間再出一個改正帖我們不會一刀切視為犯規的
作者: gtoray    時間: 13-5-2019 00:38

引用:
原帖由 gainax 於 13-5-2019 00:31 發表
其實我冇諗住賣個份額外加入去既野(見原本標題)
只係如果買方有興趣砌其他款比多一個選擇方便買家,亦唔想係出面面頁佔多一個位置影響其他人賣家賣野(今日開了2個post),先撘單多句"另議散買亦可"
不過小弟賣左咁多 ...
你呢個情況唔係惡意犯規
但為免(以往的確有)有人鑽漏洞用此方法走精面
嚴格一點實在難免
還望大家見諒
作者: gainax    時間: 13-5-2019 00:50

引用:
原帖由 gtoray 於 13-5-2019 00:38 發表

你呢個情況唔係惡意犯規
但為免(以往的確有)有人鑽漏洞用此方法走精面
嚴格一點實在難免
還望大家見諒
明白,其實有冇辦法係不推post情況下以回覆方法補充和更新資料?如果可以做到咁唔洗編輯之下又可以更新買賣情況同更新(補充)相片
作者: marcooo    時間: 13-5-2019 02:14

如發帖後發現帖子內容有錯誤可向版主要求對帖子作出適當修改,如以補相或修改內容為由自行重複發帖則可能被視為違反第3條。
此亦列明於版規4
作者: gainax    時間: 13-5-2019 07:35

版主正確, 請照規矩處理
作者: gtoray    時間: 13-5-2019 10:47

引用:
原帖由 gainax 於 13-5-2019 00:50 發表

明白,其實有冇辦法係不推post情況下以回覆方法補充和更新資料?如果可以做到咁唔洗編輯之下又可以更新買賣情況同更新(補充)相片
都唔得.....
如果得既話一早實行左
版友方便左, 版主工作量亦細左
作者: gainax    時間: 13-5-2019 13:14

引用:
原帖由 gtoray 於 13-5-2019 10:47 發表

都唔得.....
如果得既話一早實行左
版友方便左, 版主工作量亦細左
明白大大,其實唯有出post前盡量唔漏野同注意清楚事項
其實事源本來小弟收到PM通知就馬去更改免得真係違規,但因限權入唔到原post睇返錯邊到..(自己冇文字記錄留底)之後先醒起沒編輯功能..

留意返時間小弟是版大貼了原文後我再cpoy貼上重post(小量更正錯邊到)
亦沒有為意犯了另一條重post事項(誤會疏忽了以為只要改正原文可以重post)
最後先留意這post回覆才知錯價錢上,所以沒有更正內文只改標題亦犯了重post事項,

其實可能真係小弟疏忽未了解清楚事項擺烏龍,亦經今次誤會如果可以的話,為免可能日後有其它師兄相同犯錯,
小弟愚見有另一個提議或更有效率處理相關事宜,不增加版主工作量亦使用家便利而減少因誤會違規情況

如果係二手版因違規(非惡意/首次違規)已收到PM通知原文已刪除,不能編輯更改情況下,
酌情一次當日重開新post已更正內容取代上一個違規post,
咁應該會便利用家之餘,亦不需要版主再處理更改舊post增加左工作量令效率更好?
亦希望放寬一點二手版規較使用家覺得有良好體驗繼續使用...

今次係小弟疏忽,希望從輕發落,enjoy CGF

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0