標題: 好似唔再興玩造型 [打印本頁]

作者: pmcoperator    時間: 13-5-2019 10:03     標題: 好似唔再興玩造型

以前個個都Seal佬、美軍、Ranger
好似已經唔見晒
依家個個都Tactical Shooter

作者: Lolanto    時間: 13-5-2019 17:04

「打game玩下姐,洗乜咁認真吖」...呢句說話黎自某一位二戰造型玩家,從此hea玩。
作者: jn_jona    時間: 13-5-2019 17:14

可能香港真係太熱了 又唔係個個有車

例如普通兵仔輕量化左既裝備 ach+spcs or ach+imtv/pc
18度以上已經覺到熱 而且都好重下 拎到game場已經冇左幾成力(著係易過拎)
香港18度以下既天氣 全年黎講真係唔多

我都好希望自己一路keep住full gear玩
作者: Aki    時間: 13-5-2019 17:23

好多電子射擊遊戲入面既角色打扮都唔再係傳統軍裝,有時見某d角色幾型就搵d近似既跟住砌
砌下砌下就變左好普通既Tactical Shooter
作者: tinyau1134    時間: 13-5-2019 17:33

你睇下依家最似都係SF LOOK

兵仔? 沒戲唱了
作者: gainax    時間: 13-5-2019 20:39

熱同體力都係一個問題,小弟以前已經做開GYM+跑步
7,8月戶外開game都頂唔順包到實哂要除裝備打,個種焗熱係熱到全身濕+汗水遮住眼罩似軍訓...
最尾越打越買輕裝備連槍多餘配件都唔用,夏天少打戶外或做後區支援多,

全裝備+全配件係夏天3~4x度焗住自已又曬住做劇烈運動唔是講笑,
輕裝備舒服太多啱夏天到秋冬玩返正常,轉季玩法個人覺得幾好又唔悶
作者: jn_jona    時間: 13-5-2019 20:53

引用:
原帖由 gainax 於 13-5-2019 20:39 發表
熱同體力都係一個問題,小弟以前已經做開GYM+跑步
7,8月戶外開game都頂唔順包到實哂要除裝備打,個種焗熱係熱到全身濕+汗水遮住眼罩似軍訓...
最尾越打越買輕裝備連槍多餘配件都唔用,夏天少打戶外或做後區支援多 ...
其實主要係香港太濕 唔散熱
跑步果種熱流左汗出黎係ok的
但長衫褲同gear焗住好難頂
試過一次入到森焗到暈暈地 除左軍服上衣 就咁tee加plate Carrier好好多
作者: cipher    時間: 13-5-2019 21:10

如果有車就冇乜所謂,
想玩乜槍/造型, 放落架車就得

如果冇車真係幾麻煩,
由屋企拎住堆gear同槍去到場已經唔係好想打
作者: 暴力人民    時間: 13-5-2019 21:37

而家開始有人玩超級係
作者: 暴力人民    時間: 13-5-2019 21:38

不過而家多數係外國多香港少啲
作者: 暈又暈    時間: 13-5-2019 22:11

又熱又重係一個問題
銀兩都係另一個問題
作者: pmcoperator    時間: 14-5-2019 09:57

銀兩真係大問題,砌裝要玩到精,Belt上面既Pouch都好講究
依家已經無咁既時間,心機去搞
加上香港Game場越來越少
玩造型留番黎玩私影算數
作者: jn_jona    時間: 14-5-2019 10:21

引用:
原帖由 pmcoperator 於 14-5-2019 09:57 發表
銀兩真係大問題,砌裝要玩到精,Belt上面既Pouch都好講究
依家已經無咁既時間,心機去搞
加上香港Game場越來越少
玩造型留番黎玩私影算數
錢呢樣金 諗下玩個燒佬look 真品衫褲都幾千 唔講plate carrier了
Copy著得下既都要1k 一套

講抵玩都係old school sf look or 兵仔
作者: 媽屎    時間: 14-5-2019 11:59

又熱又重
而且宜家打完IRAQ同AFGHAN,新聞都少左
少左人睇自然冇咁興
而且GAME場同打既人都少左
年紀大既又著唔到咁多野周圍跑
尼個年頭都係興TACTICOOL
作者: jn_jona    時間: 14-5-2019 13:46

引用:
原帖由 媽屎 於 14-5-2019 11:59 發表
又熱又重
而且宜家打完IRAQ同AFGHAN,新聞都少左
少左人睇自然冇咁興
而且GAME場同打既人都少左
年紀大既又著唔到咁多野周圍跑
尼個年頭都係興TACTICOOL
新聞 電影對玩家玩咩look都大影響
之前窿survivor上完 都好多人玩返果期燒
作者: laukw123    時間: 14-5-2019 17:15

現在氣槍界可以話百花齊放,
3GUN, IDPA, IPSC, WARGAME, 自HIGH,
各個需求都唔同, 而且跟兵仔/軍隊咁執齊一套,平既COPY都要講緊千幾2千先執得齊一套,倒不如多買一把槍。
就算將來唔岩玩, 平價少少都賣得出。
但軍服又有尺寸/服役時期/新舊所限,賣得出的$$ &可能性,遠比玩具槍少。(當然當年開天價的AOR1/2 都係好多人搶住要)
而軍隊制式的槍械又唔算十分之多,(特種部隊例外) 限制了可使用的槍械。
總不能著住美軍軍服玩英軍武器吧....
雖然特種部隊時快發生,例如美軍特種部隊拎AK的圖片都有,
但一眼睇落, 你係扮緊特種部隊還是一個"GAME友"LOOK呢?

所以慢慢地都開始多左 "戰術LOOK" 型態萬千, 唔再需要一套衫跟一款槍。
只需要更換MAG POUCH / 使用萬用手槍套,就可以一套裝備就可以走天下,。
作者: vgrdragon1    時間: 14-5-2019 23:19

資深的Game友資識較豐富,仲係會執全套軍用裝備多於百搭Casual Look。
作者: laukw123    時間: 14-5-2019 23:33

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 14-5-2019 23:19 發表
資深的Game友資識較豐富,仲係會執全套軍用裝備多於百搭Casual Look。
身邊好多人都係留返套MC花....
有時入GAME場, 都唔見有人再玩USMC/美軍兵仔, 反而多左人玩俄佬
作者: jn_jona    時間: 14-5-2019 23:50

引用:
原帖由 laukw123 於 14-5-2019 23:33 發表

身邊好多人都係留返套MC花....
有時入GAME場, 都唔見有人再玩USMC/美軍兵仔, 反而多左人玩俄佬
俄佬抵玩嘛
都好既 唔洗下下美系裝備
作者: khkenny2    時間: 14-5-2019 23:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-5-2019 11:50 PM 發表

俄佬抵玩嘛
俄佬兵仔裝易買, 係舊庄MVD同FSB難搞...
同埋俄鏡依家難出口 我支1P76都已經無咩軍版流出
作者: laukw123    時間: 15-5-2019 00:01

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-5-2019 23:50 發表

俄佬抵玩嘛
有時跟足軍LOOK個洗費好貴。
用槍又限死左,總不能美軍LOOK但步槍用AK/P90/553吧....
同埋現在又好似比十年前少左玩同一軍LOOK的人,以前打GAME, 好多USMC/陸軍,  
現在去GAME場都係MC花/ 淨低多數戰術LOOK。
不過又無計,去執一套COPY 軍服, 倒不如去執一條珍品WAR BELT/ 輕量化戰術背心,
萬用又輕鬆, 又唔會限制左武器的使用。 淨的的$$又可以買槍/配件
作者: 媽屎    時間: 15-5-2019 13:27

加埋造型都係一班人一齊玩有FEEL D
一個人砌完著出尼都冇咩意思
所以而家都係GAME友LOOK算
作者: hendry9881    時間: 15-5-2019 13:33

好彩對D乜look乜look冇乜興趣……(暫時)
作者: 48191    時間: 15-5-2019 13:47

以前玩USMC,成套Gear加Frog、RAT Boot,執過萬已經叫寒酸⋯⋯
而家玩SF,一件Eagle RRV搭Woodland 又平,局限性又低。
引用:
原帖由 vgrdragon1 於 14-5-2019 23:19 發表

作者: kornhill401    時間: 15-5-2019 13:59

我需然唔打GAME,但有3種造型,間中在家自High.
分別是;英軍,舊SDU,和什錦式特警Look.
都係平價野.
作者: rYaN    時間: 15-5-2019 14:01

因為天氣真係太熱...
作者: jn_jona    時間: 15-5-2019 14:18

引用:
原帖由 rYaN 於 15-5-2019 14:01 發表
因為天氣真係太熱...
香港真係好鬼熱
明明大家都係30度 係歐洲既30度一d都唔熱
香港已經大汗疊細汗
可能因為香港濕氣重 所以體感溫度差好遠
作者: 屈濕    時間: 15-5-2019 14:20

引用:
原帖由 jn_jona 於 2019-5-15 14:18 發表

香港真係好鬼熱
明明大家都係30度 係歐洲既30度一d都唔熱
香港已經大汗疊細汗
可能因為香港濕氣重 所以體感溫度差好遠
上年五月去Guam
Guam米一樣30幾40度
完全唔覺得辛苦
作者: RCOOH    時間: 15-5-2019 14:24

重點係大家係打game,著成robocop都係一鎗死,打完就返歸,一副真gear最重而且係戰場上最重要既係維生設備,包括全身護具、急救包同野外用品等等,打仗有用,打game護住個頭就得,再帶野都係造型用。

打game除非有限定造型,否則人地競賽look,T裇老牛加支炮,同樣技術下人地跑極都有,動作又快,你兩包金象著係身難聽d講就係活靶。

大佬啊,我比一萬幾千置裝係想打game唔係做靶!

作者: jn_jona    時間: 15-5-2019 14:32

引用:
原帖由 屈濕 於 15-5-2019 14:20 發表

上年五月去Guam
Guam米一樣30幾40度
完全唔覺得辛苦
應該係夠乾 蒸發左d汗散熱
但會好口乾咁
作者: jn_jona    時間: 15-5-2019 14:35

引用:
原帖由 RCOOH 於 15-5-2019 14:24 發表
重點係大家係打game,著成robocop都係一鎗死,打完就返歸,一副真gear最重而且係戰場上最重要既係維生設備,包括全身護具、急救包同野外用品等等,打仗有用,打game護住個頭就得,再帶野都係造型用。

打game除非有 ...
打game都係for fun既
用自己鍾意既槍/裝備未必係性能最好 但最開心就夠

電槍年代拎m60 249根本無謂 拎枝m4裝隻孖春上埋腳架
又輕又full得
咁辛苦拎m60 249都係求開心
作者: giotto804    時間: 15-5-2019 15:19

遲D就興john wick look
作者: 里安    時間: 15-5-2019 16:42

熱是重點,再講而家在下儲越戰野,搵到既gear都唔捨得打game
作者: 48191    時間: 15-5-2019 16:56

著西裝打Game?
一人一枝鉛筆得喇!
引用:
原帖由 giotto804 於 15-5-2019 15:19 發表
遲D就興john wick look

作者: jn_jona    時間: 15-5-2019 17:03

引用:
原帖由 里安 於 15-5-2019 16:42 發表
熱是重點,再講而家在下儲越戰野,搵到既gear都唔捨得打game
著爛一件就少一件
我有件acr ucp最後期既spcs 只生產左5000件
返黎果時全新 我都著左幾次去打game
見到開始有使用痕跡 都諗緊仲用唔用落去
作者: pmcoperator    時間: 15-5-2019 19:56

引用:
原帖由 里安 於 15-5-2019 16:42 發表
心同感受
我都入左套羅德西亞成套
我連著出街都唔捨得
打game就著復刻
作者: 罪與佛    時間: 16-5-2019 21:45

1)軍佬野成日轉,要追請課金
2)好多人鐘意槍款,軍look會限死槍款,民裝用咩槍都得
3)實用性問題,打CQB打軍裝既對家,經常未見人先見盔,佢連人都未見到已經被一槍打中
4)都係實用性問題,軍gear對打game往往冇作用,但又熱又重又唔靈活,有D裝要換匣都慢過人,而且始終係一槍死
作者: ELV15    時間: 17-5-2019 01:51

最初係因為玩美系裝而打GAME,果時仲係UCP當道(主觀覺得幾特別幾型),由OTV連其他Protector到之後IOTV都儲齊
本身隻身已經唔岩叢林用,而家隻迷彩退埋役,愈來愈少人著,都唔知仲用唔用黎落場好....
玩TACTICAL LOOK基本上無限制的確係開心D,用416加Browning hi-power都無問題
作者: jn_jona    時間: 17-5-2019 10:24

引用:
原帖由 ELV15 於 17-5-2019 01:51 發表
最初係因為玩美系裝而打GAME,果時仲係UCP當道(主觀覺得幾特別幾型),由OTV連其他Protector到之後IOTV都儲齊
本身隻身已經唔岩叢林用,而家隻迷彩退埋役,愈來愈少人著,都唔知仲用唔用黎落場好....
玩TACTICA ...
我覺得玩look唔一定要最新
定左一個時期 就只玩果個時期既野
即係好似玩二戰 Vietnam 90年代咁
唔會有人話佢out

我自己一直玩緊2010左右既army infantry
雖然玩既人好少 但自己鍾意就ok了
比較好彩既係 我喜歡軍版槍
所以就同個look冇衝突

我另外都有執套game友look 咁就自由度大d

作者: pmcoperator    時間: 17-5-2019 14:21

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-5-2019 10:24 發表

我覺得玩look唔一定要最新
定左一個時期 就只玩果個時期既野
即係好似玩二戰 Vietnam 90年代咁
唔會有人話佢out

我自己一直玩緊2010左右既army infantry
雖然玩既人好少 但自己鍾意就ok了
比較好彩既係 我 ...
Exactly。
追款好辛苦,你永遠唔夠政府軍部咁多資金
人地公家派,你要自己買
最緊要自己鐘意,當然一大班人一齊著就最好玩啦
我自己都砌緊70年代羅德西亞RAR
我鐘意懷舊野,夠feel
作者: jn_jona    時間: 17-5-2019 14:27

引用:
原帖由 pmcoperator 於 17-5-2019 14:21 發表

Exactly。
人地公家派,你要自己買
中東民兵look咩都有 又唔會out
上至fn2000 p90 G36c 下至stg44 fg42 Lee enfield

除非真係好疊水 唔係都好難追最新
Ucp話退話退 退到2019先全面轉ocp
都用左十年有多
作者: 48191    時間: 17-5-2019 15:20

師兄,有冇RAR嘅相睇吓?
引用:
原帖由 pmcoperator 於 17-5-2019 14:21 發表

Exactly。
人地公家派,你要自己買

作者: pmcoperator    時間: 20-5-2019 14:41

引用:
原帖由 48191 於 17-5-2019 15:20 發表
師兄,有冇RAR嘅相睇吓?

其實我就無咩玩指定邊個部隊
似羅德西亞兵仔,做到個Feel出黎就OK
但唔會玩Selous Scouts,佢地好多時都唔著Brushstroke

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0