標題: 請問下 抗躁耳機既實用性? [打印本頁]

作者: Whywhy    時間: 13-5-2019 22:51     標題: 請問下 抗躁耳機既實用性?

用左聽野會唔會舒服d...
同埋元素既抗噪得唔得?
易唔易壞...
因為上網搵唔到有野會傾E樣野
THX
作者: 新手一隻    時間: 13-5-2019 23:42

作者: RCOOH    時間: 14-5-2019 00:15

元素咪玩啦,真品Earmor都係300幾。

抗噪耳機重點係殺大賠細,Earmor的話係將你耳仔套實,隔音,然後由耳機既兩個咪收外面聲播比你聽。

重點係佢會放大細聲而壓低大聲,如果唔習慣的話會好煩,尤其我係本身聽覺比較敏銳既,戴住簡直係煩到PK,幾米外有人咬耳仔都聽得見,除非真係極嘈環境否則不如塞個Airpod算。
作者: 新手一隻    時間: 14-5-2019 01:56

作者: HkTurTle    時間: 14-5-2019 03:22

我諗首先要搞清楚自己要用既原因,再考慮買相應既耳機或者吾買,以下係某啲情況驅使人需要:

1.保護耳仔(物理上)
因為大部份headset都cover住成隻耳仔,所以理所當然BB彈就算中都係耳機食先。但如果只係單純呢個原因去買,建議倒不如買cover埋耳仨既Mask。

2.保護耳仔(聽覺上)
其中一個最主要亦係最重要既原因,舊款的既耳機(舊元素comtac 1,2,c4)主要降噪音方式為噪音一旦超過某一分貝,耳機會將所有音量一次過壓至安全水平,壞處就係連冇過既都壓埋一份。新款(Earmor,TCA Comtac 3,TRI comtac 3, TMC RAC etc....)就強化拾音效果同只壓低過某一分貝既噪音。當然戴左一定冇冇戴咁敏感,但小弟打game試過五六支AEG/GBB係我附近齊射或者CQB一堆人用GBB同玩埋爆音,過種高分貝噪音我自問頂吾住,所以基本上我打game都用耳機。

3.通訊
通訊係買headset呢一個主因令人去買,好處係配搭PTT使用講野方便而且吾洗被附近既人聽到隊友講咩,但如果單純呢個原因去買,我只能說你有更好選擇。

講到尾都係睇自己需求,打多幾次Game自然開始了解自己想要咩,切忌一尾追風,否則只會白洗好多錢。當然最緊要係你中意或者需要,咁買完至少吾洗又急放
作者: RCOOH    時間: 14-5-2019 08:56

引用:
原帖由 HkTurTle 於 14-5-2019 03:22 發表
我諗首先要搞清楚自己要用既原因,再考慮買相應既耳機或者吾買,以下係某啲情況驅使人需要:

1.保護耳仔(物理上)
因為大部份headset都cover住成隻耳仔,所以理所當然BB彈就算中都係耳機食先。但如果只係 ...
WE偽gen5 Glock歡迎你。

空鎗還好,有彈時候鎗聲勁到顛,我支17G5一開鎗真係會耳鳴,勁過GBBR,一支已經夠震撼,一堆人都用既話....

作者: jn_jona    時間: 14-5-2019 09:30

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-5-2019 08:56 發表

空鎗還好,有彈時候鎗聲勁到顛,我支17G5一開鎗真係會耳鳴,勁過GBBR,一支已經夠震撼,一堆人都用既話....
點解gen5會大聲左既?
Btw 仿品耳機個cUshion比較硬 真品果個舒服好多
但耳機都係焗
作者: RCOOH    時間: 14-5-2019 10:34

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-5-2019 09:30 發表

但耳機都係焗
假gen5套內件都唔同哂,懷疑飛機都係新規大口徑,原裝彈弓好硬都blow到彭彭聲。

BTW,任何保護器材都唔舒服架啦。
作者: yiucky    時間: 14-5-2019 11:03     標題: 回覆 5# 的帖子

引用:
3.通訊
通訊係買headset呢一個主因令人去買,好處係配搭PTT使用講野方便而且吾洗被附近既人聽到隊友講咩,但如果單純呢個原因去買,我只能說你有更好選擇。
我用普通headphone,每次想講嘢就經常摸唔到個mic制。請問有無好用PTT + headset 介紹?我部機係淘記 Kenwood 兩針插頭。
作者: jn_jona    時間: 14-5-2019 11:19

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-5-2019 10:34 發表

假gen5套內件都唔同哂,懷疑飛機都係新規大口徑,原裝彈弓好硬都blow到彭彭聲。

BTW,任何保護器材都唔舒服架啦。
咁過癮
We g17本身已經比馬記大直徑少少
有機會入比較外先
We出新版成日都唔聲唔聲咁
作者: Whywhy    時間: 14-5-2019 13:31

引用:
原帖由 HkTurTle 於 14-5-2019 03:22 發表

1.保護耳仔(物理上)
因為大部份headset都cover住成隻耳仔,所以理所當然BB彈就算中都係耳機食先。但如果只係 ...
多謝晒先
我隻耳仔打麻將都覺好嘈
同埋唔知打game果時好多雜聲
個耳機會唔會幫我西走d聲? 風聲蟲叫果d
同埋如果買 買邊隻會推薦??唔該晒
作者: HkTurTle    時間: 14-5-2019 13:39

引用:
原帖由 RCOOH 於 14-5-2019 08:56 發表

其實17 Gen 3都吾細 不過都冇邊支GBB會細聲得去邊。除非全部人都用NBB啦
作者: 暈又暈    時間: 14-5-2019 13:41

花生mode:考唔考慮下十幾至幾廿蚊既普通耳塞?
作者: HkTurTle    時間: 14-5-2019 13:43

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-5-2019 09:30 發表

但耳機都係焗
仿品大部份都係普通野黎,不過近排都開始有廠出水凝矽膠耳罩用黎替換Comtac系列既耳罩。但好吾好用就未知了,小弟手上暫時只有RAC
作者: jn_jona    時間: 14-5-2019 13:44

其實通訊用only
不如買隻手咪加仔公仔麵
真品Thales都係幾百
作者: HkTurTle    時間: 14-5-2019 13:51

引用:
原帖由 yiucky 於 14-5-2019 11:03 發表

我用普通headphone,每次想講嘢就經常摸唔到個mic制。請問有無好用PTT + headset 介紹?我部機係淘記 Kenwood 兩針插頭。
普通headset係咪類似跟機送嗰啲?如果係小弟認為可能係粒制太細加上可能固定吾到PTT既位置,帶埋手套去撳就難上加難。
小弟本身就用緊TcA仿Davies-E既PTT,佢本身行Kenwood頭唔使再用轉接線之餘,我用過TCA Comtac 3, TMC RAC同FMA RAC都用到而家都仲未有咩問題出現。

至於耳機方面就睇你個人嘅使用習慣,例如你打Game嘅時候會唔會帶頭盔?係咪經常都用對講機?用SMG/Carbine/Rifle嘅時候有冇左右手替換使用嘅習慣?

作者: HkTurTle    時間: 14-5-2019 13:57

引用:
原帖由 Whywhy 於 14-5-2019 13:31 發表

多謝晒先
我隻耳仔打麻將都覺好嘈
同埋唔知打game果時好多雜聲
個耳機會唔會幫我西走d聲? 風聲蟲叫果d
同埋如果買 買邊隻會推薦??唔該晒
打Game一定多雜音,但係有時候周邊環境嘅聲音有助理辨別有冇敵人喺附近或其他情況。另外而家新款嘅耳機基本上吾會幫你「西聲」, 最多都係比你放大/放細周邊嘅環境音同壓低過高分貝既噪音。

考慮買之前,有冇特定嘅要求或者使用嘅習慣?例如你打Game嘅時候會唔會帶頭盔?係咪經常都用對講機?用SMG/Carbine/Rifle嘅時候有冇左右手替換使用嘅習慣?
作者: HkTurTle    時間: 14-5-2019 14:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-5-2019 13:44 發表
其實通訊用only
不如買隻手咪加仔公仔麵
真品Thales都係幾百
TRI隻M3耳機都好似係一個唔錯嘅選擇,一隻耳機仔已經做到收訊同講野,而且又冇成支咪突出黎,夠輕便。但小弟未用過,唔知會唔會有潛在嘅問題。

所以好多時Gear類嘅裝備真係好睇個人嘅使用習慣,否則有時買返嚟真係冇用就放出去
作者: yiucky    時間: 14-5-2019 14:07     標題: 回覆 16# 的帖子

引用:
普通headset係咪類似跟機送嗰啲?如果係小弟認為可能係粒制太細加上可能固定吾到PTT既位置,帶埋手套去撳就難上加難。
小弟本身就用緊TcA仿Davies-E既PTT,佢本身行Kenwood頭唔使再用轉接線之餘,我用過TCA Comtac 3, TMC RAC同FMA RAC都用到而家都仲未有咩問題出現。

至於耳機方面就睇你個人嘅使用習慣,例如你打Game嘅時候會唔會帶頭盔?係咪經常都用對講機?用SMG/Carbine/Rifle嘅時候有冇左右手替換使用嘅習慣?
我無用頭盔,Walkie 間唔中有用,只係想講時摸唔到粒制... 好少左右手替換。請推薦一下,Thanks!
作者: HkTurTle    時間: 14-5-2019 15:46

引用:
原帖由 yiucky 於 14-5-2019 14:07 發表

我無用頭盔,Walkie 間唔中有用,只係想講時摸唔到粒制... 好少左右手替換。請推薦一下,Thanks!
咁普通Earmor M32都足夠吧,可以先用下睇下有冇咩不足,再檢討應吾應該換。不過要注意Earmor 已經改左好幾次版所以有新舊之分,買既時候要留意。如果係追造型,可以考慮Comtac 3造型既仿品,不外乎TRI, TCA, FCS同元素新軍版(號稱新5代晶片),個人用過TCA Comtac 3同2代Earmor M32H,兩者純以生存遊戲角度評論都夠用有突。

另外要留意2項事情:1)以上牌子皆不能使用Z-Tac PTT,建議跟耳機牌子買就比較穩陣。2)帶眼鏡既用家再長期戴耳機會吾太舒服,可以留意Earmor有出比帶眼鏡既耳罩,但詳情不得而知了。

以上只係一個純打生存遊戲既玩家既意見,僅供參考。
作者: RCOOH    時間: 14-5-2019 16:24

引用:
原帖由 HkTurTle 於 14-5-2019 13:39 發表

其實17 Gen 3都吾細 不過都冇邊支GBB會細聲得去邊。除非全部人都用NBB啦
AUG、G5都冇感覺,17gen3冇料到,但17gen5係我連試鎗都非常抗拒既一支。
作者: Whywhy    時間: 14-5-2019 17:22

引用:
原帖由 HkTurTle 於 14-5-2019 13:39 發表

聽完咁多位師兄寶貴既意見 我諗遲下都會買番個
除左打outdoor 小弟都有打cqb d聲都好嘈
如果買 資金有限買唔到真品 會推薦咩牌子耳機
作者: ELV15    時間: 15-5-2019 00:53

有得揀唔好用元素喇
最後一次用果次係去JOIN散團,係草叢打中左位師兄,佢話嗌左死但我聽唔到有人嗌死咪繼續打多幾槍,果個師兄以為我玩野明明叫左死仲要鞭屍。
問心我真係聽唔到(又可能係佢太細聲卦...)
不過呢隻死貓都要硬食,好彩最後無事不過已經好柒.....
作者: RCOOH    時間: 15-5-2019 09:31

引用:
原帖由 ELV15 於 15-5-2019 00:53 發表
有得揀唔好用元素喇
最後一次用果次係去JOIN散團,係草叢打中左位師兄,佢話嗌左死但我聽唔到有人嗌死咪繼續打多幾槍,果個師兄以為我玩野明明叫左死仲要鞭屍。
問心我真係聽唔到(又可能係佢太細聲卦...)
不過呢 ...
不死耳機
作者: 48191    時間: 15-5-2019 11:53

其實買Invisio 耳骨機實用性更好。
作者: BLSK    時間: 15-5-2019 13:00     標題: 回覆 25# 的帖子

剛剛google完耳骨機,但發現都好似仲有一舊野係入耳的
其實有無啲耳機係類似某啲家用電話用耳骨傳音
就咁掛係到又保留到聽覺?
定係invisio個隻已經係,入耳係純粹穩陣固定用?
作者: NCP013    時間: 15-5-2019 13:02

不用0米的話呢隻3M 夠用

https://www.3m.com/3M/en_US/comp ... +8720753&rt=rud
作者: 48191    時間: 15-5-2019 13:07

入耳本身已經有收音同發音功能,差一個PTT就非常好用。
我自己嗰隻係堅Invisio M3同 U94,非常好用。戴上嚟近乎冇感覺。
市面上的玩具PTT同耳骨機,我隊友用落其實唔差。
Comtac 3款睇你點玩,堅嘅都係幾千,非常抵用。
但有一點要注意,Peltor個PTT兼容性差,用響Comtac耳機冇問題,其他耳機個Jack未必啱位插。
引用:
原帖由 BLSK 於 15-5-2019 13:00 發表
剛剛google完耳骨機,但發現都好似仲有一舊野係入耳的
其實有無啲耳機係類似某啲家用電話用耳骨傳音
就咁掛係到又保留到聽覺?
定係invisio個隻已經係,入耳係純粹穩陣固定用?

作者: 48191    時間: 15-5-2019 13:10

以前某隊隊長用TRI 152,另外加個藍芽發送器,再用Pantronic Legend耳機,一樣好玩。非常有Special Agenr feel。
作者: HkTurTle    時間: 15-5-2019 20:47

引用:
原帖由 48191 於 15-5-2019 13:07 發表
入耳本身已經有收音同發音功能,差一個PTT就非常好用。
我自己嗰隻係堅Invisio M3同 U94,非常好用。戴上嚟近乎冇感覺。
市面上的玩具PTT同耳骨機,我隊友用落其實唔差。
Comtac 3款睇你點玩,堅 ...
Invisio M3有Copy可以試玩下先 不過不論MSA,3M定其他真品,小弟都表示窮所以冇緣買黎玩 最多都係玩Earmor
作者: 48191    時間: 15-5-2019 22:59

玩具Invisio其實都唔差,最大嘅問題係勾響外耳內框嗰條小彈弓易斷。
但其實不一定要M3款,其實仲有其他選擇。
引用:
原帖由 HkTurTle 於 15-5-2019 20:47 發表

Invisio M3有Copy可以試玩下先 不過不論MSA,3M定其他真品,小弟都表示窮所以冇緣買黎玩 最多都係玩Earmor

作者: 48191    時間: 15-5-2019 23:11

呢隻粗粗哋可以試吓:
http://www.z-tac.com/details?product_id=42
作者: BLSK    時間: 16-5-2019 01:33

其實藍牙都幾好,無條線阻住勾野
作者: 48191    時間: 16-5-2019 06:12

藍芽係咪安全,我就有少少保留。
引用:
原帖由 BLSK 於 16-5-2019 01:33 發表
其實藍牙都幾好,無條線阻住勾野

作者: org    時間: 16-5-2019 18:45     標題: 回覆 32# 的帖子

Z-tac野.....都幾快壞喎 !
作者: 48191    時間: 16-5-2019 19:07

Org兄,有冇好推薦俾樓主?
引用:
原帖由 org 於 16-5-2019 18:45 發表
Z-tac野.....都幾快壞喎 !

作者: 48191    時間: 16-5-2019 19:10

個「流」3M耳墊係用雙面膠紙痴上去。不過可以買真3M墊,修少少可以上到。
引用:
原帖由 HkTurTle 於 14-5-2019 14:00 發表

TRI隻M3耳機都好似係一個唔錯嘅選擇,一隻耳機仔已經做到收訊同講野,而且又冇成支咪突出黎,夠輕便。但小弟未用過,唔知會唔會有潛在嘅問題。

所以好多時Gear類嘅裝備真係好睇個人嘅使 ...

作者: org    時間: 16-5-2019 19:29

引用:
原帖由 48191 於 16-5-2019 19:07 發表
Org兄,有冇好推薦俾樓主?
Z-tac玩具耳機壞過3個, ptt就壞過4個, 計下數唔見幾錢 ....

之後買個珍品耳機& ptt未壞過
作者: 48191    時間: 16-5-2019 22:05

你仲有冇堅U94?有就出聲喇,Org 兄。
引用:
原帖由 org 於 16-5-2019 19:29 發表

Z-tac玩具耳機壞過3個, ptt就壞過4個, 計下數唔見幾錢 ....

作者: ouka    時間: 18-5-2019 23:54

我用的3m Comtac III
,PTT用u94A/U自己DIY改插頭,非常穩固,沒雜訊,會「西聲」,不熱,長期載ok

耳機非常重要,能夠保護耳朵,每次練打飛靶都會載,不然耳朵會痛

作者: 48191    時間: 19-5-2019 10:39

本論壇有人放緊Invisio X50!
作者: NathanCPT    時間: 19-5-2019 15:16

引用:
原帖由 48191 於 16-5-2019 06:12 發表
藍芽係咪安全,我就有少少保留。
真貓耳,x50都係會藍牙啫
而且我用左好幾年貓耳,藍牙都無出現過問題,就算同隊有4,5隻都依然正常運作

另外,現代pas36+envg iii都係行無線,唔再係早幾年套red-i+pas13g咁行有線

作者: NathanCPT    時間: 19-5-2019 15:18

引用:
原帖由 org 於 16-5-2019 19:29 發表

仲要依家d珍野越黎越平
作者: billy1327    時間: 20-5-2019 08:11     標題: 回覆 38# 的帖子

最近先至啱啱送咗幅comtac 3返去英國3m service centre整orz
副headset用咗囉唔算好耐 都係兩年多啲就壞晒兩邊收音 應該係電路板問題
作者: RCOOH    時間: 22-5-2019 17:12

戴左耳機頂鎗托有機會撞到,加埋我頭大,G36C瞄準線咁高都撞到啪啪聲。不過好搞笑既一點就係我隻M31如果用正確戴法,副耳機係向後斜,咩鎗都撞到飛起,反轉戴就冇撞過。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0