標題: [VFC] U記Glock 17 Gen5疑問 [打印本頁]

作者: IsaraTheAngel    時間: 8-9-2019 19:17     標題: U記Glock 17 Gen5疑問

細佬我已經等左支Glock 17 Gen5好奈前幾日佢一出就九衝左去敗家, 真係好好J
Gen5的特色在於槍頭做得比較曲而唔係好似之前版本甘正正方方, 甘個frame做左同樣的設計match番個slide
但係自己果支個frame就冇match到凸左隻角出黎以為玩具做錯啦, 但今日上YT睇Review時發現左一個問題, 就係外國版的下身就有做到個彎位
有冇師兄知點解尼??

圖片附件: Webp.net-compress-image.jpg (8-9-2019 19:17, 33.85 KB) / 該附件被下載次數 185

圖片附件: Webp.net-compress-image3.jpg (8-9-2019 19:17, 22.52 KB) / 該附件被下載次數 189

作者: umhk123    時間: 8-9-2019 23:32

Del...

作者: 48191    時間: 8-9-2019 23:33

早兩星期去泰國考IDPA,Shooting Range在士拉差。佢哋提供的槍正正是Glock 17 Gen 5。

如果冇估錯,U版下身係美佬版,但Slide係奧地利刻字。而因為第二堂佢派嗰枝Gen 5個Mag Catch玩到蝕哂,係咁跌匣,第三日開過枝Brand New俾我用,亦是美帝Glock ,但前後兩枝個後西都係傳統Glock的U字西,並不是玩具的兩點西...
引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 8-9-2019 19:17 發表
細佬我已經等左支Glock 17 Gen5好奈前幾日佢一出就九衝左去敗家, 真係好好J
Gen5的特色在於槍頭做得比較曲而唔係好似之前版本甘正正方方, 甘個frame做左同樣的設計match番個slide
但係自己果支個frame就冇match到凸 ...
作者: 48191    時間: 8-9-2019 23:51

至於好唔好J,唔敢講。但玩具始終係玩具,個匣如果係硬膠膠,而改鋼士拉同鋼啤佬,在外型同前後Balance一定最神似。個Trigger 磅數一定弱過堅嘢,但個Breaking Point 位置已經好接近Real Steel 了。Marui嗰啲相比之下,叫做差不多零扣壓。
因為下年要再去泰國上Advance Training ,無奈要訂一枝玩具Gen 5做練習,所以先留意到你所講嘅問題。
引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 8-9-2019 19:17 發表
但係自己果支個frame就冇match到凸 ...

作者: IsaraTheAngel    時間: 9-9-2019 00:32     標題: 回覆 4# 的帖子

我就冇甘既機會去打真槍啦,所以材質質感啊手感啊扣雞磅數之類既野我就真係冇得比較啦,但尼支係我買過甘多支玩具glock之中最滿意的一支,所以發現左尼個問題就黎請教下甘多位ching羅
作者: 48191    時間: 9-9-2019 01:06

買少三、四枝Umarex Glock,就可以去泰國玩IDPA,仲係講緊HKD$6-7蚊一粒9mm。
嘩,真係見識吓都抵。
而且泰國物價紙水低,真係成個Trip五日四夜,上完堂,又打.38SPL、12 Gauge同.223都唔駛一萬蚊港紙。
如果去韓國、美國、關島打,價錢俾多一倍都唔知得唔得。
引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 9-9-2019 00:32 發表
我就冇甘既機會去打真槍啦,所以材質質感啊手感啊扣雞磅數之類既野我就真係冇得比較啦,但尼支係我買過甘多支玩具glock之中最滿意的一支,所以發現左尼個問題就黎請教下甘多位ching羅

作者: 48191    時間: 9-9-2019 01:14

講番枝U仔Gen 5,佢個Trigger行程,到Breaking point行程都非常擬真,但問題在於扣壓失真。不過有一點要讃U仔嘅係,不論Lower frame的手感到Grip上面嘅咬花,幾乎同真槍冇分別。
至於Upper,由顏色到Coating 都同堅鐵相去甚遠。最大鑊嘅係,而家好明顯佢係Austria上身,USA下身。

作者: IsaraTheAngel    時間: 9-9-2019 15:06     標題: 回覆 7# 的帖子

唉甘唯有留意下有冇副廠做啦
作者: kornhill401    時間: 10-9-2019 09:42

如果樓主喜歡Gen5的特色在於槍頭做得比較曲的話,
可以考慮買多支G34,槍頭同一設計.
利申:已有一支台製KSC 金屬滑架版G34 1?年了.

圖片附件: 71is3PyylXL._SX466_.jpg (10-9-2019 10:03, 23.35 KB) / 該附件被下載次數 201

作者: 48191    時間: 10-9-2019 11:18

比賽槍.....
引用:
原帖由 kornhill401 於 10-9-2019 09:42 發表
如果樓主喜歡Gen5的特色在於槍頭做得比較曲的話,
可以考慮買多支G34,槍頭同一設計.
利申:已有一支台製KSC 金屬滑架版G34 1?年了.

作者: bennytsang16    時間: 10-9-2019 11:38

很好奇,點解一直都無副廠出 Gen4、Gen5 full marking 下身,唔知吉打會唔會出呢。
作者: ayaka    時間: 10-9-2019 12:29

我收到支GEN 5都有樓主的問題
RW網之前相片的FRAME有CUT位的, 介紹短片都有的
現在RW網相片改了無CUT位版FRAME
作者: horenhim    時間: 10-9-2019 15:18

they hasn't perfect their glock perfection
不過自己hi反個角唔算太難的 我覺得
作者: Ha佬    時間: 10-9-2019 19:16

現在買到的下身配AUSTRIA slide應該也不是錯...
https://www.youtube.com/watch?v=CjuVrs6ABKw
作者: svsv    時間: 10-9-2019 19:52

VFC 係咁上下

https://us.glock.com/en/pistols?filter=gen5

作者: IsaraTheAngel    時間: 11-9-2019 00:15

甘姐係宜家支野係做到兩頭唔到岸?個情況係唔係如下:
美帝版就slide marking錯
奧地利版就個frame錯
再加一對唔應該出現的前後西
甘樣?
作者: 48191    時間: 11-9-2019 01:20

呢個問題委實難答。
原因在於去曼谷「廣華街」的Glock Pro Shop,賣的並不是美版,但後西依然係U字西加Lower有斜邊。
但靶場開枝Brand New美帝貨俾我用,Lower同U仔係一樣,但後西一樣係U字西,從未見過三點西。
引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 11-9-2019 00:15 發表
甘姐係宜家支野係做到兩頭唔到岸?個情況係唔係如下:
美帝版就slide marking錯
奧地利版就個frame錯
再加一對唔應該出現的前後西
甘樣?

作者: kornhill401    時間: 11-9-2019 16:09

引用:
原帖由 48191 於 10-9-2019 11:18 發表
比賽槍.....
謝謝C Hing給予有關知識.
當年我都是被它的滑架設計與其他Glock不同所吸引.
視覺上十分漂亮, 裝上槍燈後更加正,  沒有突出槍咀位置.

作者: geese-f-howard    時間: 11-9-2019 16:55

其實上網search Glock 17 Gen5嘅相,會發現絕大部份個Frame都冇斜Cut,除非係前端有防滑紋或MOS款,個frame先有斜cut
Umarex 17Gen5初版和19X都係有斜cut,相信係應glock或umarex要求張斜cut改回現在外觀,
大家諗下,如果而家個frame有斜cut,反而更加會被認定係做錯

作者: NCP013    時間: 11-9-2019 18:57

http://archives.collectorsfirear ... mp;product=NPR44808

https://www.collectorsfirearms.c ... 5-9mm-npr38748-new/

作者: 48191    時間: 11-9-2019 19:02

早兩星期去泰國曼谷Glock專門店留影。

有一點我搞錯咗。
奧地利版後西都有兩點西。
但似乎冇特定。
作者: 阿堅    時間: 11-9-2019 21:58     標題: 回覆 21# 的帖子

因為dot 個款係night sight黎,支槍個價錢唔同。
最平最basic 個款就應該係凵字膠西

而版本方面,奧地利版(歐版?)せ奧地利製美版同全美製版三款都有唔同細節
而早期同宜家新出廠同埋D什麼mos版加埋都有D分別。所以都未確定到,到底vfc 個支係跟邊支

作者: 48191    時間: 11-9-2019 23:47

出得都好亂吓...
但係Basic還Basic,U字西好瞄好多。
老實講,如果有鋼士拉又落到真品西就老虎蟹都去馬...
引用:
原帖由 阿堅 於 11-9-2019 21:58 發表
因為dot 個款係night sight黎,支槍個價錢唔同。
最平最basic 個款就應該係凵字膠西

而版本方面,奧地利版(歐版?)せ奧地利製美版同全美製版三款都有唔同細節
而早期同宜家新出廠同埋D什麼mos版加埋都有D分別 ...
作者: 48191    時間: 12-9-2019 01:04

題外話
靶場除咗Glock,其實仲有CZ75系。真心覺得CZ75好打過Glock。
作者: 48191    時間: 12-9-2019 10:17

https://youtu.be/rMTfxramHGA
作者: titaniumcat    時間: 12-9-2019 10:51     標題: Umarex G17 Gen 5 problem

支野有個大問題

https://youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=5Hw3PNtLHYI
作者: RCOOH    時間: 12-9-2019 11:02

引用:
原帖由 48191 於 11-9-2019 23:47 發表
出得都好亂下...
但係Basic還Basic,U字西好瞄好多。
老實講,如果有鋼士拉又落到真品西就老虎蟹都去馬...
我都係咁話,U字西好瞄好多。部分人仲話Glock原裝西不知所謂,我不知幾鐘意。

作者: IsaraTheAngel    時間: 12-9-2019 12:29

我之前果兩支GLOCK都係U字西,好唔好用就見人見志啦,我個人黎講就唔係太鐘意,因為前西果一點唔係就甘放入個U字果到,宜係要遮住下半粒,我唔知係玩具做得唔好定點啦,我個人就比較鐘意三點式
作者: RCOOH    時間: 12-9-2019 13:08

引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 12-9-2019 12:29 發表
我之前果兩支GLOCK都係U字西,好唔好用就見人見志啦,我個人黎講就唔係太鐘意,因為前西果一點唔係就甘放入個U字果到,宜係要遮住下半粒,我唔知係玩具做得唔好定點啦,我個人就比較鐘意三點式
三點式,I like it
作者: 48191    時間: 12-9-2019 13:30

三點式露點....仲正......
引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 12-9-2019 12:29 發表

作者: Opica    時間: 12-9-2019 19:09

佢話朗哥話第二水會fix 個frame個cut位問題
作者: ranger101    時間: 12-9-2019 20:45

其實睇返 http://gen5.glock.us/ 果個係glock當時最初launch gen 5 feature site,個frame cut位反倒同今次umarex亞洲版相同(rw香港代理呢隻)
當然同宜家us, eu官網上面果d真鐵已經唔同左,應該係亞洲版模具用左早期frame
但umarex今次歐洲版又做左新版frame,bb2k, airsoft mike有開箱片

總結就係,u記17 gen5第一水浸左第一代小白鼠,咁亞洲版第二水v記又可以賺多一筆

作者: 48191    時間: 12-9-2019 21:05

正!
到時初期Frame反而係小數,值得投資。
引用:
原帖由 ranger101 於 12-9-2019 20:45 發表
其實睇返 http://gen5.glock.us/ 果個係glock當時最初推出 gen 5 feature site,個frame cut位反倒同今次umarex亞洲版相同(rw香港代理呢隻)
當然同宜家us, eu官網上面果d真鐵已經唔同左,應該係亞洲版模具用左早期 ...

作者: svsv    時間: 12-9-2019 23:54

幾時出第二水?呢批錯版接受唔到
作者: Kwind    時間: 13-9-2019 09:36

出完17 GEN5...幾時到19 GEN5
作者: bennytsang16    時間: 13-9-2019 10:03

第二水下身有 cut 位? 都係果句,希望有廠商出 full marking 正確刻字下身啦。
引用:
原帖由 svsv 於 12-9-2019 23:54 發表
幾時出第二水?呢批錯版接受唔到

作者: svsv    時間: 13-9-2019 11:44

Umarex 做Glock 咩應該搵WE 代工
作者: Opica    時間: 13-9-2019 13:23

引用:
原帖由 svsv 於 13-9-2019 11:44 發表
we既19 gen 4

作者: TheOrigina1    時間: 13-9-2019 19:09

引用:
原帖由 Opica 於 13-9-2019 13:23 發表
we既19 gen 4
we 笑左
無限複活流
作者: IsaraTheAngel    時間: 14-9-2019 02:12

引用:
原帖由 svsv 於 13-9-2019 11:44 發表
孖裝18C
BTW我期代V記出番支有拉臣既18C
作者: Opica    時間: 14-9-2019 12:44

引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 14-9-2019 02:12 發表

孖裝18C
下一支就係。。。大概11月
據說會跟長匣

作者: Kwind    時間: 14-9-2019 21:37

引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 14-9-2019 02:12 發表

孖裝18C
系統一樣...某一兩樣零件D數差少少咁大把...點解唔買MARUI 18C?? 反正大家都係要換吉打下身
作者: IsaraTheAngel    時間: 15-9-2019 01:01

引用:
原帖由 Kwind 於 14-9-2019 21:37 發表

系統一樣...某一兩樣零件D數差少少咁大把...點解唔買MARUI 18C?? 反正大家都係要換吉打下身
馬記膠slide....過唔到心理果關....成日要錫住打甘....
作者: 48191    時間: 15-9-2019 14:11

U字西有個特點,當打出第一槍,需要即時再打第二槍。槍會因Recoil而跳向上。用U字西可以快速「Back To Target」。
玩具U西前面粒點似乎較細;但真槍粒點係剛剛好的。
三點西不論係唔係Tritium,其實在瞄準上比較花時間。打IPSC又好,打IDPA都好,差一秒就係輸一秒。
引用:
原帖由 RCOOH 於 12-9-2019 11:02 發表

我都係咁話,U字西好瞄好多。部分人仲話Glock原裝西不知所謂,我不知幾鐘意。

作者: yfw2000    時間: 15-9-2019 19:07

如果係三点西,我會將照門同埋準星嗰粒点塗上不同顏色。一係將照門嗰兩粒点油黑佢。
作者: 48191    時間: 16-9-2019 12:46

我買套珍西算...
作者: IsaraTheAngel    時間: 17-9-2019 00:17

引用:
原帖由 48191 於 16-9-2019 12:46 發表
我買套珍西算...
氚氣珍西我好似見過U字西就好似未見過....
作者: 48191    時間: 17-9-2019 13:25

https://store.teamglock.com/gun- ... ar-sight-6-5mm.html
https://store.teamglock.com/gun- ... -sight-w-screw.html
引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 17-9-2019 00:17 發表

氚氣珍西我好似見過U字西就好似未見過....

作者: 48191    時間: 22-9-2019 23:13

根據台灣友台所論述,似乎今次U記的下身反而是最新版本。
http://www.arms-cool.net/forum/thread-191192-1-1.html
作者: svsv    時間: 1-10-2019 19:17

https://www.youtube.com/watch?v=Vb9IddlQTg4

來香港呢批係錯,外國版有斜口...........
作者: TheOrigina1    時間: 1-10-2019 23:34

引用:
原帖由 svsv 於 1-10-2019 19:17 發表
https://www.youtube.com/watch?v=Vb9IddlQTg4

來香港呢批係錯,外國版有斜口...........
前面咪講左話香港係後期版 就holster compatibility 外國係前期版囉ching
唔好咁痴線啦...
作者: svsv    時間: 2-10-2019 09:15

Ok

作者: Thanato.S    時間: 4-10-2019 23:36

想問咁多位買左gen5既師兄
有冇試過換mag catch 方向
係咪真係可以做到左右互換mag catch?
另外可唔可以用到馬記/WE匣?
thx!
作者: TheOrigina1    時間: 5-10-2019 04:29

引用:
原帖由 Thanato.S 於 4-10-2019 23:36 發表
想問咁多位買左gen5既師兄
有冇試過換mag catch 方向
係咪真係可以做到左右互換mag catch?
另外可唔可以用到馬記/WE匣?
thx!
我枝gen4入馬記甲超緊
作者: 48191    時間: 5-10-2019 23:13

Stock Gun version

作者: IsaraTheAngel    時間: 7-10-2019 00:06

尼對就係師兄你話要買的真西?
作者: 48191    時間: 7-10-2019 00:14

不過要響後西鑽洞開牙。
引用:
原帖由 IsaraTheAngel 於 7-10-2019 00:06 發表
尼對就係師兄你話要買的真西?

作者: no-name    時間: 30-10-2019 12:36

喺深山出返黎...
見 BA 出左 Mk27 Mod2 (G19 Gen4 MOS) 同 G17 Gen5 FS 鋼架,仲等佢幾時溝埋做賴尿牛丸 G17 Gen5 MOS FS (G19X / G19 Gen4 / G19 Gen5 係同結構?)
啱啱上官網先知真鐵 Gen 5 既 FS 版正式取代普通版... 換句話講 V 記呢把 Gen 5 一出就己經係舊款...? 囧

官方係今年幾時用 FS 版取代普通版的?
作者: no-name    時間: 30-10-2019 12:38

啊同重點係有冇師兄買左呢 2 款鋼架?洗唔洗執同質感如何?thank you!
作者: 48191    時間: 30-10-2019 13:59

坐等Pro Arms出。
作者: bennytsang16    時間: 30-10-2019 17:46

個人覺得 FS 款真係唔靚,Gen5 滑架前端已經有個修窄位,方便按前端拉滑架,根本唔需要額外坑紋。

作者: no-name    時間: 5-11-2019 14:55

請問飛機座係咪 17 gen5、19 gen4 同 19X 共用,而其他 3 支又係共用?謝謝

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0