標題: [GHK] 仿Zenitco 件 5KU定LCT價錢平D﹖ [打印本頁]

作者: pmcoperator    時間: 14-7-2020 16:52     標題: 仿Zenitco 件 5KU定LCT價錢平D﹖

請問AK仿Zenitco 件 5KU定LCT價錢平D﹖
俾GHK AK105用
唔該
作者: RCOOH    時間: 14-7-2020 16:58

正好砌完自己支AK,忽KU件大約係LCT既75%價錢啦,但LCT明顯fit好多。象神會再貴過LCT,而細節上又做得好D。

LCT要用番部分原有零件安裝,不過完全唔夾,雖然唔影響彈道同裝鏡,但成支鎗零件搖來搖去好煩。
作者: cyl198911    時間: 19-7-2020 00:27

最貴應該係TWI,跟住到LCT,然後係日本阿修羅Asura Dynamics,最平係5KU
前3者應該都fit,5ku唔知點解覺得好雞
作者: jn_jona    時間: 19-7-2020 06:44

如果ghk用 邊間最fit呢?
作者: cyl198911    時間: 19-7-2020 23:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-7-2020 06:44 發表
如果ghk用 邊間最fit呢?
照道理就lct最fit既,因為同廠嗎嘛,但係我頭先先幫枝pp-19-1裝個LCT pt-3托,都係唔少不免敲敲打打
作者: jn_jona    時間: 19-7-2020 23:35

引用:
原帖由 cyl198911 於 19-7-2020 23:17 發表

照道理就lct最fit既,因為同廠嗎嘛,但係我頭先先幫枝pp-19-1裝個LCT pt-3托,都係唔少不免敲敲打打
最先就阿修羅出先既
但應該LCT貴d?
作者: Inty    時間: 20-7-2020 10:33

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-7-2020 23:35 發表

最先就阿修羅出先既
但應該LCT貴d?
TWI 最先出同最靚 => 阿修羅遲D, 跟住5KU. LCT 今年先出

但5KU 好似會有Zenitco新係列.
作者: RCOOH    時間: 20-7-2020 10:45

引用:
原帖由 cyl198911 於 19-7-2020 23:17 發表

我要用膠鎚轟條前骨入鎗身添。
作者: cyl198911    時間: 20-7-2020 11:19

引用:
原帖由 Inty 於 20-7-2020 10:33 發表

TWI 最先出同最靚 => 阿修羅遲D, 跟住5KU. LCT 今年先出

但5KU 好似會有Zenitco新係列.
應該係阿修羅最先,點解我會肯定,因為我由一開始zenitco出左pt-1托就開始搵,到台灣有消息有廠出我就空運到港,果隻係阿修羅
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-7-2020 10:45 發表

我要用膠鎚轟條前骨入鎗身添。
最慘係本身鋁件,但連接位就大量鋼件,想執位都難,尋晚裝托果時用銼一試,聽聲都知要出角磨...而我又冇

作者: jn_jona    時間: 20-7-2020 11:58

Lct落返自己槍身都咁大工程?!
阿修羅/twi會唔會好d?
作者: pmcoperator    時間: 20-7-2020 12:03

引用:
原帖由 cyl198911 於 20-7-2020 11:19 發表

應該係阿修羅最先,點解我會肯定,因為我由一開始zenitco出左pt-1托就開始搵,到台灣有消息有廠出我就空運到港,果隻係阿修羅

最慘係本身鋁件,但連接位就大量鋼件,想執位都難,尋晚裝托果時用銼一試,聽聲都知要出角 ...
阿修羅D件我買過幾次,次次都有鑊氣
條B-10骨裝左上去枝AK74,鬆的
連個PK-4Grip裝完上去Fing下Fing下
個Side mount又係鬆的
又貴又唔Fit
垃圾

國產陶寶仲好過佢
但因為D野落唔到黎先考慮5KU或LCT
作者: jn_jona    時間: 20-7-2020 15:31

引用:
原帖由 pmcoperator 於 20-7-2020 12:03 發表

又貴又唔Fit
垃圾

國產陶寶仲好過佢
5ku d料好流
阿修羅咁貴都唔掂真係爭d
作者: RCOOH    時間: 20-7-2020 17:06

LCT個料又真係幾好,不過zenit件全部金屬,如果多d膠件會好好多。
作者: jn_jona    時間: 20-7-2020 19:55

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-7-2020 17:06 發表
LCT個料又真係幾好,不過zenit件全部金屬,如果多d膠件會好好多。
Ak74m改晒zenitco應該好似ebr咁重
但又好鬼型
作者: RCOOH    時間: 21-7-2020 23:01

引用:
原帖由 pmcoperator 於 20-7-2020 12:03 發表

又貴又唔Fit
垃圾

國產陶寶仲好過佢
Airsoft手術個Zenitco鎗托都可以慳番,痴膠線,個設計根本反物理夾反智,鎗托塊攝位鋼片磨到HIHI先勉強入到,個固定座細到死仲要係亞鉛料,我用D力頂托都屈到見白。

最慘係裝完發現鎗托係唔對中既,cheek piece更加完全唔岩位......8條魚唔係80呀。

作者: 1012    時間: 22-7-2020 00:39

引用:
原帖由 RCOOH 於 21-7-2020 23:01 發表

Airsoft手術個Zenitco鎗托都可以慳番,痴膠線,個設計根本反物理夾反智,鎗托塊攝位鋼片磨到HIHI先勉強入到,個固定座細到死仲要係亞鉛料,我用D力頂托都屈到見白。

最慘係裝完發現鎗托係唔對中既,cheek pie ...
我果個已經斷左.....
作者: Kwind    時間: 22-7-2020 01:02

好驚嚇...好似隻隻牌子都唔得咁....仲諗住入隻5KU PT-1 平平地玩下款添
作者: ballballmoon    時間: 22-7-2020 09:26

5KU 有咩問題........我唔覺有野既
作者: ballballmoon    時間: 22-7-2020 09:29     標題: 回覆 3# 的帖子

阿修羅Asura Dynamics,是日本??
作者: airbone173    時間: 22-7-2020 09:52

Asura Dynamics B10 B19 裝 GHK AIMS  完全無問題。直上。
作者: mg36    時間: 22-7-2020 11:25

引用:
原帖由 Kwind 於 22-7-2020 01:02 發表
好驚嚇...好似隻隻牌子都唔得咁....仲諗住入隻5KU PT-1 平平地玩下款添
上兩個星期喺波子入左隻5ku pt-1 gen2,諗住上枝105到
不過我dup極都dup唔出條原裝尾托pin,師兄有無性趣要隻pt-1,可以平讓俾您lol
作者: RCOOH    時間: 22-7-2020 11:38

引用:
原帖由 mg36 於 22-7-2020 11:25 發表

上兩個星期喺波子入左隻5ku pt-1 gen2,諗住上枝105到
不過我dup極都dup唔出條原裝尾托pin,師兄有無性趣要隻pt-1,可以平讓俾您lol
都係算啦,唔鬼換,用番原裝可能仲好。

作者: mg36    時間: 22-7-2020 11:53

引用:
原帖由 RCOOH 於 22-7-2020 11:38 發表

都係算啦,唔鬼換,用番原裝可能仲好。
匠神嗰條ar托adaptor應該造工會好啲?
Btw其實ghk摺托條pin要點dup,攞埋鎚仔都dup唔到出黎,實到嘔
作者: cyl198911    時間: 22-7-2020 12:07

引用:
原帖由 mg36 於 22-7-2020 11:53 發表  
用支dup筆,反轉支槍打開頂蓋係下邊落槌

作者: mg36    時間: 22-7-2020 12:32

引用:
原帖由 cyl198911 於 22-7-2020 12:07 發表

用支dup筆,反轉支槍打開頂蓋係下邊落槌
已經試過但係唔得
請問師兄你枝dup筆係咪岩岩幼過條pin少少?可能我枝dup筆太幼
作者: RCOOH    時間: 22-7-2020 15:09

引用:
原帖由 mg36 於 22-7-2020 12:32 發表

已經試過但係唔得
請問師兄你枝dup筆係咪岩岩幼過條pin少少?可能我枝dup筆太幼
留意個pin位唔係同鎗身同水平,係斜架,所以由下打pin果陣跟番佢個斜度落punch。
作者: Inty    時間: 22-7-2020 15:42

PT-1 Gen1 Gen 2 有咩唔同?
作者: ballballmoon    時間: 22-7-2020 15:58

引用:
原帖由 mg36 於 2020-7-22 12:32 發表

已經試過但係唔得
要用大鐵錘..大大力暴力卜洛去
作者: mg36    時間: 22-7-2020 18:03

多謝咁多位師兄指教,我得閒試試

講翻正題,之前我買左set阿修羅b30 b31c上枝105, 個front sight post右邊會頂住條骨
一係就執位,一係就換過個front sight post先上到條骨
唔知5ku /LCT係咪一樣
作者: cyl198911    時間: 22-7-2020 18:34

引用:
原帖由 mg36 於 22-7-2020 18:03 發表
多謝咁多位師兄指教,我得閒試試

講翻正題,之前我買左set阿修羅b30 b31c上枝105, 個front sight post右邊會頂住條骨
一係就執位,一係就換過個front sight post先上到條骨
唔知5ku /LCT係咪一樣
唔裝骨睇睇front sight會唔會斜左
如果唔關事就可能係外漆太厚頂歪左,銼到見銀會好些少

作者: RCOOH    時間: 22-7-2020 18:51

匠神fit到絕。唔使磨唔使夾硬塞(雖然操作上好緊,要落d凡士林重覆開、合、鎖自然磨合一下),對好pin位一鎚搞掂,輕鬆擁抱資本主義。

圖片附件: Resizer_15954147606620.jpg (22-7-2020 18:51, 90.4 KB) / 該附件被下載次數 149

作者: pmcoperator    時間: 22-7-2020 22:25

另外想問有冇人試過將兩個唔同牌子既Handguard裝埋一齊﹖
例如:5KU B31c + LCT B30 + 5KU B33
作者: Kwind    時間: 23-7-2020 00:15

引用:
原帖由 mg36 於 22-7-2020 11:25 發表

無緣接手...想買GEN1唔係GEN2
作者: Kwind    時間: 23-7-2020 00:19

引用:
原帖由 RCOOH 於 22-7-2020 18:51 發表
匠神fit到絕。唔使磨唔使夾硬塞(雖然操作上好緊,要落d凡士林重覆開、合、鎖自然磨合一下),對好pin位一鎚搞掂,輕鬆擁抱資本主義。

乜咁0岩...我都係呢條尾通

圖片附件: afd6967e-065b-42eb-99d8-0fb06e8576cd.jpg (23-7-2020 00:19, 131.16 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: ballballmoon    時間: 23-7-2020 09:16

引用:
原帖由 Kwind 於 2020-7-23 00:19 發表

幾好。不錯
作者: RCOOH    時間: 23-7-2020 09:46

引用:
原帖由 Kwind 於 23-7-2020 00:19 發表

圖片附件: 下載檔案.jpeg (23-7-2020 09:46, 10.22 KB) / 該附件被下載次數 146

作者: RCOOH    時間: 28-7-2020 17:39

引用:
原帖由 Kwind 於 23-7-2020 00:19 發表

個trigger guard會唔會刮到中指?我果支好利,惟有加條索帶旁一旁。
作者: Kwind    時間: 28-7-2020 23:02

引用:
原帖由 RCOOH 於 28-7-2020 17:39 發表

個trigger guard會唔會刮到中指?我果支好利,惟有加條索帶旁一旁。
刮呀....我用銼執圓滑左個TRIGGER GUARD邊...而家冇問題了
作者: RCOOH    時間: 29-8-2020 21:21

買左唔少牌子AK件,都係匠神第一,買左三件全部無痛即上即用;LCT其次,所有件都好緊;Airsoft Surgeon同5KU比較睇彩數。

AS PT尾托斜既,食蕉啦!至於魚骨頭尾兩個固定位做細左,要扎幾圈電燈膠布俄式改裝下,完工之後又好實淨wo,質感一樣非常好;

5KU B11骨連對中都唔得,去死啦!

作者: jn_jona    時間: 30-8-2020 16:36

引用:
原帖由 RCOOH 於 29-8-2020 21:21 發表
買左唔少牌子AK件,都係匠神第一,買左三件全部無痛即上即用;LCT其次,所有件都好緊;Airsoft Surgeon同5KU比較睇彩數。

AS PT尾托斜既,食蕉啦!至於魚骨頭尾兩個固定位做細左,要扎幾圈電燈膠布俄式改裝下,完 ...
明明ghk用lct身 都唔fit...
我本身都想搞枝zenitco ak74m, 見到咁都怕怕了
作者: airbone173    時間: 4-9-2020 11:44     標題: 回覆 34# 的帖子

請問師兄頂蓋加骨出自何方?謝謝!
作者: kwong417    時間: 7-9-2020 21:00     標題: 回覆 32# 的帖子

有試過5ku b31c + lct b30 + Asura Dynamics b33

作者: kwong417    時間: 7-9-2020 21:06     標題: AK 105

圖片附件: 20200907_210152_compress42.jpg (7-9-2020 21:06, 193.03 KB) / 該附件被下載次數 111

作者: RCOOH    時間: 13-9-2020 10:26

引用:
原帖由 kwong417 於 7-9-2020 21:06 發表
我係條拉柄度包海綿就算,個拉柄位置對左手人唔太友善,J都隊爆。
作者: airbone173    時間: 19-9-2020 09:58     標題: 回覆 42# 的帖子

雜會!能裝嗎?要大執?
作者: singxdy1    時間: 17-1-2021 16:43

唔好意思, 有冇ching有試過用5ku pt-3 裝落ghk 105度?, 請問圖中果條野係裝邊個位, 上定下? 但我量過如果加左就點都頂太緊, 唔知條野係咪for 其他牌子用?
https://imgur.com/a/PTbRcQ0
作者: singxdy1    時間: 17-1-2021 18:55

冇野了. 我知條野點裝了

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0