標題: Aps870走火 [打印本頁]

作者: Carlos368    時間: 22-8-2020 15:15     標題: Aps870走火

小弟支aps870 mk3早兩日打都冇事,支870上彈後突然走火,發現條撞針突左出黎,請問可以點解決?
另外想問
作者: Carlos368    時間: 22-8-2020 15:19

另外想問吓pps呢間嘢仲存吾存在?之前系“鷹紅會”見過有870同xm26,依家都好似冇再賣,aps散彈雖然能擊發大量bb比較像真,但是問題多多,想轉其他拋殼870
作者: kornhill401    時間: 23-8-2020 12:52

我覺得PPS 870係'平價金屬版 ' 的TANAKA的870.
作者: kornhill401    時間: 23-8-2020 13:35     標題: 回2#

玩開APS,當你(螺)支PPS上手,就想立即放低佢.因為唔夠APS重.
D料我覺得無APS好.用佢PPS紅色膠彈殼,D聲又唔夠響.
用紫色金屬彈殼入co2好D;但入氣要另買工具和要少少技巧.
建議如果DM重出M870,買呢支重好.
作者: jn_jona    時間: 23-8-2020 16:06

引用:
原帖由 kornhill401 於 23-8-2020 13:35 發表
玩開APS,當你(螺)支PPS上手,就想立即放低佢.因為唔夠APS重.
D料我覺得無APS好.用佢PPS紅色膠彈殼,D聲又唔夠響.
用紫色金屬彈殼入co2好D;但入氣要另買工具和要少少技巧.
建議如果DM重出M870,買呢支重好.
Dm870只要你唔好介意佢唔係一枝Remington 870就得了
其實佢係北方工業 hawk 981r / 982即係一枝Remington 870 clone
作者: Carlos368    時間: 23-8-2020 22:58

Dm870都吾知會吾會重出,小弟曾經收過一把dm改aps,但是上手玩壞左,經常jam,結果放左,玩返aps就好掛住dm的可靠,感覺dm上彈較流暢,用aps彈擊得響好多

作者: Carlos368    時間: 23-8-2020 23:00

我依家都想收返把短的dm870,就系冇人放先諗pps

作者: jn_jona    時間: 24-8-2020 00:05

引用:
原帖由 Carlos368 於 23-8-2020 22:58 發表
Dm870都吾知會吾會重出,小弟曾經收過一把dm改aps,但是上手玩壞左,經常jam,結果放左,玩返aps就好掛住dm的可靠,感覺dm上彈較流暢,用aps彈擊得響好多
Action bar死左?
作者: kornhill401    時間: 24-8-2020 11:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-8-2020 16:06 發表

Dm870只要你唔好介意佢唔係一枝Remington 870就得了
其實佢係北方工業 hawk 981r / 982即係一枝Remington 870 clone
呢點在我來說,絕對不會介意.仲十分喜歡TIM.
我只在意它是否在操作上順暢和重量.仲有係價錢是否...過高(對我來說).
作者: jn_jona    時間: 24-8-2020 11:58

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-8-2020 11:50 發表

呢點在我來說,絕對不會介意.仲十分喜歡TIM.
我只在意它是否在操作上順暢和重量.仲有係價錢是否...過高(對我來說).
本身我都介意
但拎左上手玩過 就上癮

Dm比較難搞既係後勤
依家如果爛左件 係搵唔到spare parts
要諗諗計點整
作者: Carlos368    時間: 24-8-2020 13:15

Action bar死左?

咁就吾知啦,我屋企自high多,吾識搞,所以賣左,無從考究
作者: Carlos368    時間: 24-8-2020 13:21

Dm就系呢嘢吾好,壞parts基本上失救,不過dm點解出左兩三年無端端冇出?
引用:
原帖由 jn_jona 於 24-8-2020 11:58 AM 發表

本身我都介意
但拎左上手玩過 就上癮

Dm比較難搞既係後勤
依家如果爛左件 係搵唔到spare parts
要諗諗計點整

作者: jn_jona    時間: 24-8-2020 13:45

引用:
原帖由 Carlos368 於 24-8-2020 13:21 發表
Dm就系呢嘢吾好,壞parts基本上失救,不過dm點解出左兩三年無端端冇出?
真係冇人知 可能傾唔掂數掛
作者: kornhill401    時間: 24-8-2020 15:32

引用:
原帖由 Carlos368 於 24-8-2020 13:21 發表
佢都有出過第二水,係原廠有木柄版;SAI版同短木柄版.
仲有其他款式tim.老虎網有介紹到.

圖片附件: 111.jpg (24-8-2020 15:32, 7.07 KB) / 該附件被下載次數 162

圖片附件: 112.jpg (24-8-2020 15:32, 5.33 KB) / 該附件被下載次數 151

圖片附件: 113.jpg (24-8-2020 15:32, 5.38 KB) / 該附件被下載次數 172

作者: jn_jona    時間: 24-8-2020 15:46

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-8-2020 15:32 發表

佢都有出過第二水,係原廠有木柄版;SAI版同短木柄版.
仲有其他款式tim.老虎網有介紹到.
係有第二水
但依家唔再出了 市面上亦搵唔到了
作者: Carlos368    時間: 24-8-2020 16:11

小弟8月初在FB見到有CL custom 的 dm870,個樣都吾錯,但係見到14000,即刻放棄,不過我真系想知點解咁貴?
作者: kornhill401    時間: 24-8-2020 16:40

引用:
原帖由 Carlos368 於 24-8-2020 16:11 發表
小弟8月初在FB見到有CL custom 的 dm870,個樣都吾錯,但係見到14000,即刻放棄,不過我真系想知點解咁貴?
可能佢ge客戶對象,係一些高端玩家.對價錢不會斤斤計較,所以未.....
可能佢更換左真品最貴ge前,後柄.又換埋十幾廿件D鋼乜乜...鋼物物..
人工調較費..燈油火臘..成本+利潤..個價錢就...都差不多卦?
作者: Carlos368    時間: 24-8-2020 17:24

小弟都曾經見到人放dm的短版,一黎見到玩到殘殘地,實在驚步上一次jam彈後塵,最大問題系整左sai marking,本人短版較鐘意aps870sf的外型,如果要搞,槍$5000+ cerakote $2000(應該得磨同cerakote可整走marking)+改aps彈$1700(假如冇改),仲未計外觀件已經近1萬,已經咁我都系等dm再出

作者: Carlos368    時間: 24-8-2020 17:24

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-8-2020 04:40 PM 發表

可能佢ge客戶對象,係一些高端玩家.對價錢不會斤斤計較,所以未.....
可能佢更換左真品最貴ge前,後柄.又換埋十幾廿件D鋼乜乜...鋼物物..
人工調較費..燈油火臘..成本+利潤..個價錢就...都差不多卦?
吾怪得啦,我都奇怪,假設dm冇絕版,已買到3-4支改aps有找
作者: kornhill401    時間: 25-8-2020 13:46

引用:
原帖由 Carlos368 於 22-8-2020 15:15 發表
小弟支aps870 mk3早兩日打都冇事,支870上彈後突然走火,發現條撞針突左出黎,請問可以點解決?
另外想問
有無可能支撞針斷左呢?
作者: Carlos368    時間: 26-8-2020 21:38

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-8-2020 01:46 PM 發表

有無可能支撞針斷左呢?
我支aps買返來玩一排發現時響時吾響,拎左去另一間鋪整撞針,玩一排後又衰撞針,一系打吾出,一系走火,都吾知點解,玩支原廠槍都可以咁多災多難,對aps失去信心,費時整,老實講整一次5舊,去第二間都差吾多,玩一支原廠整成千蚊,仲要未必斷尾,比得成千蚊整,買支smg gbb玩好過,都系睇吓有冇緣收支狀態較好的dm870(吾系冇parts就死),或者等dm或其它廠出870,雖然吾知等到何年何日
作者: 等放工    時間: 26-8-2020 22:10

pps我會話你暫時唔好諗, 問題唔會少幾多, 而且市面上都無乜零件
特別係無鋁bolt, 都係好易走火, 鋁bolt本身都有問題
除非只係想平平地有枝拋殼870 chok 下

aps問題都差唔多, 但我覺得玩拋殼槍係要學拆裝, 至少大部分解拆到bolt,
唔係卡殼卡死都搞唔掂
唔好話換撞針, 你買個bolt換都唔駛500
btw, aps彈本身都會有問題, 你可以search下舊post
作者: Carlos368    時間: 26-8-2020 22:39

引用:
原帖由 等放工 於 26-8-2020 10:10 PM 發表
pps我會話你暫時唔好諗, 問題唔會少幾多, 而且市面上都無乜零件
特別係無鋁bolt, 都係好易走火, 鋁bolt本身都有問題
除非只係想平平地有枝拋殼870 chok 下

aps問題都差唔多, 但我覺得玩拋殼槍係要學拆裝, 至少大 ...
絕對同意,系時候要學吓點自己搞,查過pps個原廠系膠bolt,鋁bolt原來仲有走火問題 多謝提醒,咁都系等吓dm會吾會出
作者: kornhill401    時間: 27-8-2020 13:46

我覺得APS870 ge彈殼問題,比佢支槍ge構造問題仲多.
好似D彈殼O ring入氣後,唔立即打左佢,放耐左會漏氣.
又好似我有支SAI版,跟ge彈殼咁,撞針敲粒彈無反應.
當日買,在店舖(in代)試槍時已有此問道,後店員換過另外彈殼試,正常發射.
諗住佢會俾過我兩粒正常彈殼,點知..係無.
作者: 等放工    時間: 27-8-2020 13:59

講開又搭單問下, 唔計力水問題, APS D smart彈/x-power彈叉唔叉得入top gas?
係可見既將來應該都無咩其他選擇...
作者: leung122021    時間: 27-8-2020 14:07

引用:
原帖由 等放工 於 27-8-2020 13:59 發表
講開又搭單問下, 唔計力水問題, APS D smart彈/x-power彈叉唔叉得入top gas?
唔計力水口既話係入到.............
但音效,有效射程同力水會同打CO2差好遠.
作者: Carlos368    時間: 28-8-2020 20:47

引用:
原帖由 等放工 於 27-8-2020 01:59 PM 發表
我就是屋企自high所以吾用co2,因為睇到入co2 oring會死快D,用普通top gas大概3米左右,cqb應該夠用,我用smart彈,x power好似入到top gas不過吾夠力(我冇x power,不能確定)
作者: Carlos368    時間: 28-8-2020 20:50

引用:
原帖由 Carlos368 於 28-8-2020 08:47 PM 發表

我就是屋企自high所以吾用co2,因為睇到入co2 oring會死快D,用普通top gas大概3米左右,cqb應該夠用,我用smart彈,x power好似入到top gas不過吾夠力(我冇x power,不能確定)
我用rwa氣同恐龍白氣試
作者: 等放工    時間: 29-8-2020 00:30

引用:
原帖由 Carlos368 於 28-8-2020 20:50 發表

我用rwa氣同恐龍白氣試
可以試下WE X4 黑色既... 配gas膽叉CO2左輪, 相比一般rwa氣同恐龍黑氣既滴濕腳彈道, 至少粒彈係向前射
作者: Carlos368    時間: 29-8-2020 02:26

引用:
原帖由 等放工 於 29-8-2020 12:30 AM 發表

可以試下WE X4 黑色既... 配gas膽叉CO2左輪, 相比一般rwa氣同恐龍黑氣既滴濕腳彈道, 至少粒彈係向前射
有興趣試在co2左輪身上
作者: 等放工    時間: 29-8-2020 15:21

引用:
原帖由 Carlos368 於 29-8-2020 02:26 發表

有興趣試在co2左輪身上
唔好對力水有任何期望就得... 叫做可以開槍有啪一聲, 同埋有粒彈出
仲要扑埋彈殼限力果粒野, 不過用番CO2小心過火, 特別係長管

仲有係槍底CO2螺絲鑽個洞方便叉gas, 粒野好難鑽, 我用電鑽都鑽左好耐都唔郁
搵朋友用drill press先搞掂
至於鑽左影唔影響裝CO2既安全我都唔敢保證, 我自己就無用過, 當cap槍玩就算
作者: Carlos368    時間: 29-8-2020 17:56

引用:
原帖由 等放工 於 29-8-2020 03:21 PM 發表

唔好對力水有任何期望就得... 叫做可以開槍有啪一聲, 同埋有粒彈出
仲要扑埋彈殼限力果粒野, 不過用番CO2小心過火, 特別係長管

仲有係槍底CO2螺絲鑽個洞方便叉gas, 粒野好難鑽, 我用電鑽都鑽左好耐都唔郁
搵朋 ...
我之前試過用top gas入co2樽打左輪,最多用白氣,未試過用再勁的氣,睇到明顯拋物線,打幾飛冇氣
作者: Carlos368    時間: 29-8-2020 18:01

引用:
原帖由 等放工 於 29-8-2020 03:21 PM 發表

搵朋 ...
至於解除限力方面,真系吾知可以搞,不過都系打12g co2較多,費時搞到咁大力
作者: kornhill401    時間: 30-8-2020 11:40

引用:
原帖由 Carlos368 於 23-8-2020 23:00 發表
我依家都想收返把短的dm870,就系冇人放先諗pps
今日二手區有C兄放,樓主睇睇是否arm使.
可惜佢係短管,加長彈倉.外觀對我來說,唔arm我.
作者: Carlos368    時間: 30-8-2020 19:54

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-8-2020 11:40 AM 發表

多謝師兄提醒
已嘗試pm,外觀要改都吾太麻煩,最重要系冇暗病.
作者: Carlos368    時間: 30-8-2020 20:42

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-8-2020 11:40 AM 發表

不過恐怕都hold左,咁遲先睇到,仲要咁平

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0