標題: MP5服役壽命 [打印本頁]

作者: gabau    時間: 31-8-2020 18:25     標題: MP5服役壽命

大家覺得MP5幾時先會比各國軍警全面撤裝,我覺得最少都5年後
作者: 48191    時間: 31-8-2020 18:55

好似有排玩⋯⋯
個人覺得MPX 9mm始終未成氣候。
引用:
原帖由 gabau 於 31-8-2020 18:25 發表
大家覺得MP5幾時先會比各國軍警全面撤裝,我覺得最少都5年後

作者: gabau    時間: 31-8-2020 19:51     標題: 回覆 2# 的帖子

MPX前排先係美佬SWAT手上奶咗嘢,始終唔夠H&K大佬嚟
作者: 48191    時間: 31-8-2020 22:13

其實係乜嘢事?
引用:
原帖由 gabau 於 31-8-2020 19:51 發表
MPX前排先係美佬SWAT手上奶咗嘢,始終唔夠H&K大佬嚟

作者: gabau    時間: 31-8-2020 23:36     標題: 回覆 4# 的帖子

唔係太記得details,好似同P320/M17一樣跌落地下有機會走火

作者: mouselkm    時間: 1-9-2020 01:26

全面撤裝????世界沒有萬能武器,只有最適合該環境的武器,而且還有資金和政治等因素,致命武力戰術是不同武器配合,各有長處和分工,9mm smg是其中之一 ,mp5久經實戰證明其價值,也是必修課程,短期內應該沒有撒裝可能
作者: vgrdragon1    時間: 1-9-2020 01:55

預見到現在起計10年後都仲好普遍使用。
作者: blockhead    時間: 1-9-2020 02:58

MPX 操作似 AR  只對美國市場有利,淨係 cock 槍一定要眼離 sight 已經注定佢做唔到 CQB 武器既一哥。
美國陸軍最新既 9mm SMG 係 B&T 既 APC9K

作者: 48191    時間: 1-9-2020 07:43

P320
引用:
原帖由 gabau 於 31-8-2020 23:36 發表
唔係太記得details,好似同P320/M17一樣跌落地下有機會走火

作者: FBC1    時間: 1-9-2020 08:06

MP5 重量輕後座力小準繩,安全可靠,係世界各國久經實戰証明,應該仲有好長既服役期。就連伊朗及巴基斯坦都有生產。
作者: ayaka    時間: 1-9-2020 15:08

MP5除左charging handle唔係ambi外, 無乜得輸
原廠零件應該好充足, 不過H&K野好貴, 隨時維護貴過買支新SMG
作者: jn_jona    時間: 1-9-2020 15:38

其實mp7係咪取代唔到Mp5?
4.6 stopping power細
作者: geoprotex    時間: 1-9-2020 15:47

MP7同MP5定位完全唔同, 而且4.6x30mm穿透力太高唔適合人口密集城市治安用途, 所以唔可能代替MP5之類手槍彈SMG
作者: 48191    時間: 1-9-2020 16:44

飛機內部如果用4.6mm,連機殻都打穿。
引用:
原帖由 jn_jona 於 1-9-2020 15:38 發表

作者: gabau    時間: 1-9-2020 17:31     標題: 回覆 11# 的帖子

我左手cock槍只需打側把槍,mp5個charging handle已經好人性化

作者: gabau    時間: 1-9-2020 17:35     標題: 回覆 12# 的帖子

4.6mm 根據 Larry Vickers所講,stopping power約等於.17 hmr。仲細過.22 lr
作者: FBC1    時間: 1-9-2020 18:46

無可置疑MP5既設計顯現出德國人造槍的專注及仔細,MP5能夠精準易控制係原於個B0LT,係一個好精巧的中空設計,而在中空內部藏有鐵沙,約佔一半空間,當子弹被擊發個B0LT就會被子弹既反
作者: FBC1    時間: 1-9-2020 18:50

擋在中空前段,當退壳復位時中空內部鐵沙就會擋在後段,一來一回互相抵消
作者: gabau    時間: 1-9-2020 19:13

If you want the best, you buy German
作者: RCOOH    時間: 1-9-2020 21:11

引用:
原帖由 gabau 於 1-9-2020 17:31 發表
我左手cock槍只需打側把槍,mp5個charging handle已經好人性化
我都係左手開鎗,前段咪留空唔好裝咁多野囉,側鎗後右手拉bolt就得。

始終最大問題係點換都係射9mm手鎗彈,換左鎗款唔會攻擊力+10,最多就係用開AR既LE/M可以更易上手。

如果特警要狂噴30飛,快速換匣再噴既話,人質同市民都死L哂啦,不如求精準、穩定、系統成熟好過。既然換鎗個CP值有限,換黎把鬼咩。
作者: gabau    時間: 1-9-2020 22:04     標題: 回覆 20# 的帖子

無錯,mp5之所以咁受特警歡迎都係因為適中威力(9mm)同準(roller delay blowback同closed bolt)
作者: rho837    時間: 2-9-2020 12:03

引用:
原帖由 48191 於 1-9-2020 16:44 發表
飛機內部如果用4.6mm,連機殻都打穿。
MP7 HK4.6x30mm 非民用係鋼芯彈頭, 價錢貴又冇得賣! FIOCCHI出了4.6x30 FMJ民用市場, 價錢都係好貴!

H&K支SP5 pistol (MP5 民版)近幾年係美國賣到斷市, 市埸話因肥佬減稅政策個個有工開有收入, 民用槍市場生意大升!

如果MP5停產, 民用市場SP5都會一路繼續!

MP5暫時唔會完全取代, 但係是别一個新形9mm~10mm...etc. PDW 在軍警市埸開始!
作者: 48191    時間: 2-9-2020 23:47

https://youtu.be/iN1p3d25DiE
作者: gabau    時間: 3-9-2020 00:08     標題: 回覆 23# 的帖子

9 hole reviews d 片好正
作者: kornhill401    時間: 3-9-2020 11:36

我估MP5一定同S&W M10左輪咁長命卦?
作者: jn_jona    時間: 3-9-2020 12:36

引用:
原帖由 gabau 於 3-9-2020 00:08 發表
9 hole reviews d 片好正
9 hole個華人我記得佢有條片講過佢細個係香港住
後黎去左返左美國當兵
作者: ayaka    時間: 3-9-2020 13:49     標題: 回覆 26# 的帖子

The Delta Colt 723 - 733個條片
作者: rho837    時間: 3-9-2020 15:10

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-9-2020 11:36 發表
我估MP5一定同S&W M10左輪咁長命卦?
唔洗理邊年出產, MP5個樣世世代代都會有大把男仕中意...就算H&K停產, 其他clone廠都一定出!

所有經典槍一定長命過世界末日!

我啲朋友係米國一定卦支SP5(MP5)係屋企!
作者: kornhill401    時間: 4-9-2020 12:48

請教C兄們, 是否'強左手 '的槍友,不適合用MP5呢? 謝謝.
作者: gabau    時間: 4-9-2020 13:02     標題: 回覆 29# 的帖子

nope,mag catch 左右手都方便,charging handle 打側支槍用右手都好方便拉到
作者: gabau    時間: 4-9-2020 13:03     標題: 回覆 26# 的帖子

係美國出世,香港接受教育,之後翻咗美國
作者: ayaka    時間: 4-9-2020 15:58

引用:
原帖由 kornhill401 於 4-9-2020 12:48 發表
請教C兄們, 是否'強左手 '的槍友,不適合用MP5呢? 謝謝.
要睇配置, 強左手charging有機會比鏡/鏡橋阻到, MP5K會更明顯
作者: RCOOH    時間: 4-9-2020 18:35

引用:
原帖由 kornhill401 於 4-9-2020 12:48 發表
我都係左強,但經典mp5反正前段都冇野,唔難。
作者: 里安    時間: 5-9-2020 01:05

真槍當然有排玩,好準好好人體工學

係氣槍就麻麻地,我入支SD純因為經典而入
作者: kornhill401    時間: 5-9-2020 12:23     標題: 回30#32# 33#

謝謝3位C兄給予有關'強左手 '使用MP5的經驗.
因小弟是'強右手 '不明白'強左手 '的槍友玩玩具槍的難處.
現在小弟只知,'強左手 'ge C兄,對於英國SA80 GBB槍,有一種抗拒感.
作者: gabau    時間: 5-9-2020 13:32     標題: 回覆 35# 的帖子

SA80......bolt action嚟......唔好打我
作者: jacobchan3    時間: 5-9-2020 13:53

引用:
原帖由 gabau 於 2020/9/5 01:32 PM 發表
SA80......bolt action嚟......唔好打我
really ?
作者: gabau    時間: 5-9-2020 14:19     標題: 回覆 37# 的帖子

真鐵經常卡彈,行行下仲會無端端跌匣
作者: kornhill401    時間: 6-9-2020 00:21

引用:
原帖由 gabau 於 5-9-2020 14:19 發表
真鐵經常卡彈,行行下仲會無端端跌匣
WOW!咁得人驚! 好彩在玩果支WE SA8?A2
暫時無發生過跌匣問題. 下次要留意先得.
謝謝C兄提醒.
作者: gabau    時間: 6-9-2020 07:03     標題: 回覆 39# 的帖子

以上所述問題謹限真鐵,airsoft唔知有無咁仿真

作者: kornhill401    時間: 6-9-2020 13:32

引用:
原帖由 gabau 於 6-9-2020 07:03 發表
以上所述問題謹限真鐵,airsoft唔知有無咁仿真
卡彈方面就一定唔驚,但跌匣先係大問題,因玩具槍都係仿佢尼構造.
所以都有可能,連這一毛病,都會發生在玩具槍上.
作者: NathanCPT    時間: 6-9-2020 13:47

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-9-2020 15:38 發表
反而我想起ump
作者: mouselkm    時間: 6-9-2020 14:19     標題: 回覆 42# 的帖子

講起來真的很少見,只見新款9mm SMG ,5.56 SBR如416a5,516越來越普及, 但ump就唔多見
作者: gabau    時間: 6-9-2020 14:29     標題: 回覆 43# 的帖子

ump d seal屎話手感唔夠mp5嚟,ump後座力係一下一下震,而mp5係好smooth地推你膊頭
作者: jn_jona    時間: 6-9-2020 19:38

引用:
原帖由 NathanCPT 於 6-9-2020 13:47 發表

反而我想起ump
Ump個感覺好似比人cut cost做出黎既產物咁
作者: gabau    時間: 6-9-2020 19:53     標題: 回覆 45# 的帖子

係無咗德佬一向嚴謹(貴)ge風格,似係美佬槍多d
作者: 48191    時間: 6-9-2020 21:47

當初UMP的開發,根本就係賣美國市場。
用.45ACP子彈的國家除咗美國仲有邊啲?
引用:
原帖由 gabau 於 6-9-2020 19:53 發表
係無咗德佬一向嚴謹(貴)ge風格,似係美佬槍多d

作者: gabau    時間: 6-9-2020 22:21     標題: 回覆 47# 的帖子

.45對美佬嚟講,唔係一種口徑,而係一種信仰
作者: mouselkm    時間: 7-9-2020 01:12     標題: 回覆 48# 的帖子

完全同意,.45和9mm一場永遠沒有結束的爭論,原來ump是後座力問題,所以入冷宮,thx
作者: gabau    時間: 7-9-2020 10:24     標題: 回覆 49# 的帖子

garand thumb 有條片提過 ump recoil impulse 問題,同埋ump生不逢時,啱啱撞正smg比pdw取代ge時代。需要9mm smg ge部隊已有mp5,而需要細小靈活cqb武器ge特種部隊mp7/p90會係首選。
作者: NathanCPT    時間: 7-9-2020 16:14

引用:
原帖由 gabau 於 7-9-2020 10:24 發表
garand thumb 有條片提過 ump recoil impulse 問題,同埋ump生不逢時,啱啱撞正smg比pdw取代ge時代。需要9mm smg ge部隊已有mp5,而需要細小靈活cqb武器ge特種部隊mp7/p90會係首選。
永遠的矛盾,stopping vs penetration
但現代始終防護裝備易獲得同強左好多,應對依類情況反而小口徑有著數

Btw 個人覺得4.6同5.7都唔算大行其道,反而本來民間野後來被aac發揚光大的300blk有更多用家
作者: jn_jona    時間: 7-9-2020 21:36

引用:
原帖由 NathanCPT 於 7-9-2020 16:14 發表

永遠的矛盾,stopping vs penetration
但現代始終防護裝備易獲得同強左好多,應對依類情況反而小口徑有著數

Btw 個人覺得4.6同5.7都唔算大行其道,反而本來民間野後來被aac發揚光大的300blk有更多用家
4.6, 5.7穿到soft armor
但stopping power亦好似.22咁上下
如果唔係sf咁好槍法打到要害 都幾大鑊下
作者: NathanCPT    時間: 12-9-2020 22:15

引用:
原帖由 gabau 於 6-9-2020 22:21 發表
.45對美佬嚟講,唔係一種口徑,而係一種信仰
除咗.45之外仲有霰彈
作者: gabau    時間: 12-9-2020 22:18     標題: 回覆 53# 的帖子

.50 bmg,美佬對大口徑中曬毒
作者: NathanCPT    時間: 26-9-2020 09:40

引用:
原帖由 gabau 於 12-9-2020 22:18 發表
.50 bmg,美佬對大口徑中曬毒
但好老實50嘅威力同做到的事,好難唔中毒
例如有d對556黎講過唔到的cover,對50黎講輕鬆變concealment
PS
另外,其實依家落場個班陸軍好多都情願帶9mm多過45,始終藏彈量同可控性的優勢大過45威力太多
作者: kornhill401    時間: 27-9-2020 12:23

百思不得其解,為何'357密林 '子彈.不會被考慮用在軍事上呢?
作者: geoprotex    時間: 28-9-2020 16:16

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-9-2020 12:23 發表
百思不得其解,為何'357密林 '子彈.不會被考慮用在軍事上呢?
你上youtube睇人打真火Desert Eagle就明點解
作者: gabau    時間: 28-9-2020 16:56     標題: 回覆 56# 的帖子

後座力大,粒彈本身又大(限制容彈量),又穿唔到軍用防彈衣
作者: kornhill401    時間: 29-9-2020 12:14     標題: 回57# 58#

謝謝兩位C兄,給予有關疑問的回應.
作者: AICSman    時間: 30-9-2020 04:29     標題: 回覆 56# 的帖子

我個朋友有sw686, 射過357mag. 後座力唔算太大,但係射六發有三四發的火屎彈左落手或面到. 有事射密林子彈因為槍管唔夠長導致到火藥冇完全燃燒就會出現彈火屎或者會有射個大火球

前幾個月去睇槍見到有兩個來自大中華嘅師奶去買槍, 佢一開口就話要睇desert Eagle. .......

作者: kornhill401    時間: 1-10-2020 13:25

引用:
原帖由 gabau 於 28-9-2020 16:56 發表
後座力大,粒彈本身又大(限制容彈量),又穿唔到軍用防彈衣
請恕小弟對真槍實彈無知! 請教C兄; 357密林子彈,穿唔到軍用防彈衣.
那麼說,現在軍方使用的9X19mm子彈,就可以穿到軍用防彈衣嗎? 謝謝!

作者: gabau    時間: 1-10-2020 13:33     標題: 回覆 61# 的帖子

9×19 parabellum,一樣穿唔到,軍方ge思路係:既然兩種彈都穿唔到lv.3或以上防彈衣,咁我寧願用9×19,彈容量大d,又易控制recoil。同埋現代戰爭手槍係backup,如果入.357支槍會太大同重

作者: NathanCPT    時間: 1-10-2020 15:02

我對.357mg, .44, .50ae依一類唔太熟悉,但一般派得的手槍彈係威力上都唔會有太大期望(除咗新的PDW彈手槍)

返回正題,軍部考慮採唔採用某一種彈藥絕對唔會只考慮威力同操作性(彈藥攜帶量,射手操作問題、訓練等),仲要考慮後勤,例如現行裝備通用性,彈藥成本(.408為例....)等因素

如果,只睇數據.357mg槍口動能大約高.45acp一倍左右,但參考番引道啫喱同彈道衰減比例,就發現其實對無防護之下造成的創傷兩者無大分別,而且彈道衰減比例好亦無特別優勢,仲未要轉新槍造成的訓練成本(.300blk最大優勢係直接換管同bcg就得)
作者: RCOOH    時間: 1-10-2020 19:33

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-10-2020 13:25 發表

請恕小弟對真槍實彈無知! 請教C兄; 357密林子彈,穿唔到軍用防彈衣.
那麼說,現在軍方使用的9X19mm子彈,就可以穿到軍用防彈衣呢? 謝謝!
基本上而家既防彈板都可以擋步鎗,所有實用口徑手鎗打落去R痕一樣。

前線步兵基本上都唔會派手鎗,係特種部隊或者有需要既人員先會有(但大勢似乎都係配微型衝鋒鎗)。

不過,打唔穿防彈裝備,可以打冇裝備既部位,兜口兜面噴你幾飛一樣死得。9mm始終供應量大、威力適中、鎗款實用而且後座力易控制,.357、.44、.45或者.50實在太chok或者支鎗設計太唔實用,打唔中人、補唔切鎗變自己瓜左就無謂啦。

作者: kornhill401    時間: 1-10-2020 22:57     標題: 回62# 63# 64#

謝謝三位C兄給予有關知識;使小弟得益良多.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0