標題: [GHK] 有意買入呢支AKMSU.應注意什麼呢? [打印本頁]

作者: kornhill401    時間: 6-3-2021 14:43     標題: 有意買入呢支AKMSU.應注意什麼呢?

第一次想買入GHK的玩具槍,因見到呢支玩具槍幾有特色,
現考慮買入,請C兄們提供使用GHK經驗和意見.謝謝!

作者: olw0978    時間: 6-3-2021 15:42

豬香港 AK 爆司牙是遲早問題,換鋼司牙就得。

哭泣座就好撞手神,有人整極都爆,搞極都唔掂,但也有人使用多年從未出事,好參差。

我好彩,有 3 把都淨係換司牙,哭泣座無事,其他應該無乜野搞,頂多執順一下拉機煲,內管唔使換,原裝已經好得。

PS: 我無 AKMSU

作者: RCOOH    時間: 6-3-2021 15:44

外觀件改黎無謂,歪歪斜斜。

脷伸,有74U。

作者: jn_jona    時間: 7-3-2021 02:19

Hop up成組換楓葉係咪比較簡單既choice?

Btw我個人覺得裝埋w&s full travel steel bolt kit更好玩
作者: kornhill401    時間: 7-3-2021 13:24     標題: 回2# 3# 4#

謝謝3位C兄的有關意見.
我都係以觀賞為主,除非有件破損;否則不作任何改動.
唯一是見佢ge手柄外觀,覺得膠味十足,
比其他廠的AEG AK手柄,無咁好睇.
作者: olw0978    時間: 7-3-2021 13:37

真鐵隻 grip 都係膠黎咋,想點?

唔鐘意可以買隻珍珍,都係幾舊遮,又或者換隻黑柄,心理上會好過啲?
作者: kornhill401    時間: 7-3-2021 13:55

引用:
原帖由 olw0978 於 7-3-2021 13:37 發表

唔鐘意可以買隻珍珍,都係幾舊遮,又或者換隻黑柄,心理上會好過D?
果次係'明搶 (渣 )過上手,感覺隻手柄ge質地好單薄咁,
比我另一支AK aeg玩具槍ge手柄,無咁實淨.
請教C兄, aeg的手柄,可否更換在呢支AKMSU gbb度呢?  謝謝!
作者: bennytsang16    時間: 7-3-2021 13:57

真鐵都是膠 (其實是電木) 手柄,有啡紅色、黑色兩種。
下圖是 GHK AK GBB 和珍品柄 (下面果 5隻),其實外觀都是差不多。
師兄你想像真,可以買隻珍品 (二百元至幾百元一隻都有),可以直上;或者拿隻 GHK 原裝手柄去槍舖 (官塘「免仔」有做),請師傅做表面加工。

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-3-2021 13:24 發表
謝謝3位C兄的有關意見.
我都係以觀賞為主,除非有件破損;否則不作任何改動.
唯一是見佢ge手柄外觀,覺得膠味十足,
比其他廠的AEG AK手柄,無咁好睇.

圖片附件: maxresdefault (1).jpg (7-3-2021 13:57, 149.46 KB) / 該附件被下載次數 140

作者: jn_jona    時間: 7-3-2021 13:57

引用:
原帖由 olw0978 於 7-3-2021 13:37 發表

唔鐘意可以買隻珍珍,都係幾舊遮,又或者換隻黑柄,心理上會好過啲?
Bakelite囉
質感好少少既
百幾兩百蚊貨仔
作者: olw0978    時間: 7-3-2021 14:23

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-3-2021 13:55 發表

果次係'明搶 (渣 )過上手,感覺隻手柄ge質地好單薄咁,
比我另一支AK aeg玩具槍ge手柄,無咁實淨.
請教C兄, aeg的手柄,可否更換在呢支AKMSU gbb度呢?  謝謝!
AEG 柄為了放摩打增肥了,根本就錯數,又肥又唔好拿,最初我跟你一樣感覺,但落過場就全改觀了,AEG...忘記它吧

作者: bennytsang16    時間: 7-3-2021 14:27

AKMSU 現實上有無這枝槍? 有人說只是蘇聯試驗品,亦有人說是巴基斯坦山寨AK。

《The legend of AKMSU – mysterious AK that never was》︰
https://www.thefirearmblog.com/b ... -ak-that-never-was/

圖片附件: su.jpg (7-3-2021 14:27, 60.2 KB) / 該附件被下載次數 116

作者: olw0978    時間: 7-3-2021 14:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-3-2021 02:19 發表

Btw我個人覺得裝埋w&s full travel steel bolt kit更好玩
我自己未用過,但有隊友原先搞唔掂個哭泣座,整套換楓葉後舒服晒,應該是不錯之選吧
作者: olw0978    時間: 7-3-2021 14:33

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-3-2021 14:27 發表
AKMSU 現實上有無這枝槍? 有人說只是蘇聯試驗品,亦有人說是巴基斯坦山寨AK。

《The legend of AKMSU – mysterious AK that never was》︰
https://www.thefirearmblog.com/blog/2018/08/10/the-legend-of-akm ...
《槍炮》這樣說:

http://pewpewpew.work/russain/kalash/ak/akmsu.htm
作者: jn_jona    時間: 7-3-2021 20:51

講開又講 我玩akm既  本身想搵枝鋼外管
本身有3間出 得返沙漠龍可能仲搵到
之後聽到人講打鐵佬黎緊會出 上佢fb睇睇 又有暗示wor

Akmsu就唔知有冇了
作者: olw0978    時間: 7-3-2021 22:09

長久以來,AK 系列其中一個最大弊病就是頭重尾輕,如果換埋鋼外管,情況會更嚴重呢。。。
作者: jn_jona    時間: 7-3-2021 23:34

引用:
原帖由 olw0978 於 7-3-2021 22:09 發表
長久以來,AK 系列其中一個最大弊病就是頭重尾輕,如果換埋鋼外管,情況會更嚴重呢。。。
Ok既 真鐵都應該係咁上下啦?
全枝鋼件 差條管好似差d野咁
作者: NCP013    時間: 8-3-2021 02:05

個摺托好實好緊,好難打開
作者: kornhill401    時間: 8-3-2021 13:25

引用:
原帖由 bennytsang16 於 7-3-2021 13:57 發表
真鐵都是膠 (其實是電木) 手柄,有啡紅色、黑色兩種。
下圖是 GHK AK GBB 和珍品柄 (下面果 5隻),其實外觀都是差不多。
師兄你想像真,可以買隻珍品 (二百元至幾百元一隻都有),可以直上;或者拿隻 GHK 原裝手柄去 ...
謝謝C兄提供相片給予小弟參考.
以前係'QXF好似見過下.
作者: kornhill401    時間: 8-3-2021 13:43

引用:
原帖由 NCP013 於 8-3-2021 02:05 發表
個摺托好實好緊,好難打開
謝謝C兄給予溫馨提示. 呢點可能要時間,
將摺托+WD40開合多D,或者會有改善卦?
作者: kornhill401    時間: 8-3-2021 13:58

引用:
原帖由 olw0978 於 7-3-2021 14:23 發表

AEG 柄為了放摩打增肥了,根本就錯數,又肥又唔好拿,最初我跟你一樣感覺,但落過場就全改觀了,AEG...忘記它吧
謝謝C兄給予重要的提示,否則得物無所用.仲要浪費金錢和時間.
作者: ballballmoon    時間: 10-3-2021 10:37

作者: olw0978    時間: 10-3-2021 11:55

AEG grip 就更膠啦。。。
作者: kornhill401    時間: 10-3-2021 12:10

引用:
原帖由 ballballmoon 於 10-3-2021 10:37 發表

ghk 原來grip. d 膠點同...真既跟佢2回事.樓主意思應該頂唔順隻色好超膠
C兄形容呢隻ghk grip,真係形容得好貼切.
作者: Teddyboy    時間: 11-3-2021 20:57     標題: 小弟初哥想入手GHK AkM

小弟都準備入手GHK AKM.純粹想琴打(是否淨換鋼司牙及
Hammer)同埋Hotup-座?及如果想換司牙的話(換一隻auto司牙)定要全套司牙換晒?
         ~ 請各位師兄指點迷津thank~
作者: bennytsang16    時間: 11-3-2021 23:11

索性換齊一套鋼擊發吧,只是 $400 一set。

引用:
原帖由 Teddyboy 於 11-3-2021 20:57 發表
Hammer)同埋Hotup-座?及如果想換司牙的話(換一隻auto司牙)定要全套司牙換晒?

圖片附件: 未命名-99.jpg (11-3-2021 23:11, 84.9 KB) / 該附件被下載次數 97

作者: olw0978    時間: 11-3-2021 23:27

引用:
原帖由 Teddyboy 於 11-3-2021 20:57 發表
原則上只有司牙是必定會壞,只係時間問題,其餘如無病痛的話可以不換
作者: Teddyboy    時間: 12-3-2021 00:44     標題: 價錢都合理嘅一次過換(好過第日爛完一件又到第二件)仲煩

Thank
作者: Teddyboy    時間: 12-3-2021 00:46

引用:
原帖由 olw0978 於 11-3-2021 23:27 發表

原則上只有司牙是必定會壞,只係時間問題,其餘如無病痛的話可以不換
Thank you 各位師兄
作者: kornhill401    時間: 12-3-2021 18:14

引用:
原帖由 olw0978 於 11-3-2021 23:27 發表

請教C兄, 小弟對玩具槍的內部0件的名稱,大多都一舊雲.
請問司牙是什麼樣子呢?和壞了的話,會對玩具槍有什麼影響呢?謝謝!
作者: olw0978    時間: 12-3-2021 18:24

司牙可參考 25 樓師兄附圖左上角的零件,此零件爆左(斷腳)會引致連發失效,但扣雞仍然能擊發的,即是勃去連發擋 mode 無左連發,但仍然可逐下扣發射,而單發 mode 無影響
作者: kornhill401    時間: 13-3-2021 12:30

引用:
原帖由 olw0978 於 12-3-2021 18:24 發表
司牙可參考 25 樓師兄附圖左上角的零件,此零件爆左(斷腳)會引致連發失效,但扣雞仍然能擊發的,即是勃去連發擋 mode 無左連發,但仍然可逐下扣發射,而單發 mode 無影響
謝謝C兄無私地賜教有關知識;使小弟得益良多.
作者: Teddyboy    時間: 14-3-2021 10:27     標題: 多謝各位師兄指教; 終於入手GHK AKM

首先多謝各位師兄指教,昨日剛剛入手AKM 及以換晒一套司牙. 嚟緊將準備換埋(楓葉hop-up空座)想問可否唔拆外管,從後抽出呢安裝完後.插返落原位? (及有乜嘢要注意)?

Thank.
作者: olw0978    時間: 14-3-2021 10:47     標題: 回覆 32# 的帖子

可以唔拆外管,但要鬆開鎖內管的螺絲,哭泣座是用內六角螺絲鎖在 receiver, 不難拆,既然有能力換司牙及火控,這些只是小菜一碟。。。
作者: Teddyboy    時間: 14-3-2021 12:31     標題: 回覆 33# 的帖子

唔住晒師兄.  諗諗吓打算換埋條(沙漠龍外管)應該靚仔好多. Thank
作者: kornhill401    時間: 14-3-2021 14:22

引用:
原帖由 Teddyboy 於 14-3-2021 10:27 發表
首先多謝各位師兄指教,昨日剛剛入手AKM 及以換晒一套司牙. 尼緊將準備換埋(楓葉hop-up空座)想問可否唔拆外管,從後抽出呢安裝完後.插返落原位? (及有乜野要注意)?

Thank.
希望日後看到C兄的開箱文.我都剛剛入左支GHK AKMSU GBB.

作者: jn_jona    時間: 14-3-2021 16:23

引用:
原帖由 olw0978 於 14-3-2021 10:47 發表
可以唔拆外管,但要鬆開鎖內管的螺絲,哭泣座是用內六角螺絲鎖在 receiver, 不難拆,既然有能力換司牙及火控,這些只是小菜一碟。。。
果難係果片c扣
啪返入去最難
作者: olw0978    時間: 14-3-2021 17:56     標題: 回覆 36# 的帖子

所以話換火控都搞得掂,換內管就濕濕碎小意思啦
作者: Teddyboy    時間: 18-3-2021 18:49

[quote]原帖由 jn_jona 於 7-3-2021 02:19 發表

個人認為原裝hot-up座容易爆除左本身用料問題外;另一個問題可能係彈閘(夾彈咀老化損毁引致BB彈
不是一粒一粒順推入去、有機會同一時間推咗兩粒入去引致jam彈.而冇留意.繼而引致(迫爆hop-up)
     純屬個人意見如果有錯請見諒
作者: 48191    時間: 18-3-2021 19:40

我全新打兩匣都撞爆...
引用:
原帖由 Teddyboy 於 18-3-2021 18:49 發表
[quote]原帖由 jn_jona 於 7-3-2021 02:19 發表

個人認為原裝hot-up座容易爆除左本身用料問題外;另一個問題可能 ...

作者: olw0978    時間: 18-3-2021 20:19

引用:
原帖由 Teddyboy 於 18-3-2021 18:49 發表

個人認為原裝hot-up座容易爆除左本身用料問題外;另一個問題可能係彈閘(夾彈咀老化損毁引致BB彈
不是一粒一粒順推入去、有機會同一時間推咗兩粒入去引致jam彈.而冇留意.繼而引致(迫爆hop-up)
     純屬個人意見如果有錯請見諒
不會發生,唔信你用入彈器較硬的部份,嘗試將 BB 彈從彈匣推出來,你自有答案了
作者: Teddyboy    時間: 18-3-2021 21:03     標題: 回覆 40# 的帖子

明白 Thank 兄師.
作者: bennytsang16    時間: 19-3-2021 14:48

以前台灣間 SPEAR ARMS 有出 AK 鋼外管,而家間野是不是執左笠?
作者: 48191    時間: 19-3-2021 16:03

我都想知,我買唔番VZ61木Grip
引用:
原帖由 bennytsang16 於 19-3-2021 14:48 發表
以前台灣間 SPEAR ARMS 有出 AK 鋼外管,而家間野是不是執左笠?

作者: jn_jona    時間: 19-3-2021 19:00

引用:
原帖由 bennytsang16 於 19-3-2021 14:48 發表
條管好靚仔 我都想買
依家能
應該得返沙漠窿 好麻麻
打鐵佬fb放風會出 好期待

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0