標題: 户外收費場一個一個消失 [打印本頁]

作者: ronald2047    時間: 19-5-2021 08:07     標題: 户外收費場一個一個消失

淨番一個合格既場區(田夫仔),已到黃昏?
作者: kornhill401    時間: 19-5-2021 12:46

話時話,E+每日都32度以上,如果full gear上陣.
一個唔好彩,除時中埋暑;真係要諗諗先.
作者: ronald2047    時間: 19-5-2021 19:58

前兩日,有一隊人全裝備連大背包由大帽山入口行到田夫仔都得
引用:
原帖由 kornhill401 於 2021-5-19 12:46 發表
話時話,E+每日都32度以上,如果full gear上陣.
一個唔好彩,除時中埋暑;真係要諗諗先.

作者: MK~    時間: 19-5-2021 21:03

引用:
原帖由 ronald2047 於 19-5-2021 19:58 發表
係咪上星期日full gear露住械行山行入田夫仔訓覺果班?
作者: kornhill401    時間: 20-5-2021 11:54

引用:
原帖由 ronald2047 於 19-5-2021 19:58 發表
今時今日,仲有吃得苦ge,真係抵讚.
作者: pmcoperator    時間: 20-5-2021 13:47

仲有榕樹澳,掃管忽,鄉村俱樂部,仲有個室外CQB場係元朗

不過依家主要都係室內場,有叢林既室外場好快要變歷史

作者: slav6    時間: 21-5-2021 01:46

長槍加倍鏡表示哭呀
作者: jn_jona    時間: 21-5-2021 02:13

引用:
原帖由 pmcoperator 於 20-5-2021 13:47 發表
仲有榕樹澳,掃管忽,鄉村俱樂部,仲有個室外CQB場係元朗

不過依家主要都係室內場,有叢林既室外場好快要變歷史
以前d戰谷1、2 w28都冇晒了
軍軍軍係咪都冇埋?
作者: pmcoperator    時間: 21-5-2021 13:37

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-5-2021 02:13 發表

軍軍軍係咪都冇埋?
軍軍軍有。得番一個大場區。
不過有得簡都唔會Book個度,見過有眼鏡蛇之後唔敢去,加上唔知點解個個位置特別焗。
作者: kornhill401    時間: 21-5-2021 13:42

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-5-2021 02:13 發表

軍軍軍係咪都冇埋?
昨日經過'軍軍軍 '入去打左個圈,好似唔多覺佢好似以前咁,
係門口貼哂紙,搵人打wargame.
作者: ironjing    時間: 24-5-2021 08:25

打街場啦,現在冇辦法架喇,打wargame的人越來越少,仲要分門分派,更加形成小圈子冇以前咁大堆人,打街場十個八個都可以打到,無收費變化又多,主要困擾係搵地方。
作者: Dave    時間: 24-5-2021 09:33

其實個人認為這次息微主要都是社運和疫情關係。
wargame 玩家愈來愈少其實是大勢所趨,但也未至於突然無哂。
之前攪收費場host了很長時間,主要都是沒有好場玩問題,
三軍劣化已是「山竹」那時開始的事,
w28 算是合理和方便,但也是小型化不少,
新海灣還可以,但山卡啦到一個極點和完全收不到電話還要有時封路入不到。
當然這些也是土地問題,年輕時時間多,自然甚麼場都可以打,最好平一點。
年紀大了有家庭,寧可多付些錢,玩個好玩又大的場,因為時間已比入場費更貴了。

至於街場,在下也跟過朋友玩兩、三次,其實一定是比收費場好玩的,
但穩定性卻差了一點,有時有行山客,有時有警察,有時已經有其他人在玩要跟隊,
有次山長水遠渣車上山,去到一大班學生外展行山團,原車打包走人,白痴到一個點...
對年輕沒家庭負擔早上CALL 下午到的年輕人當然沒問題,但在下花不起一個星期日去遊車河,
最後都是回歸收費場,起碼BOOK 好場約好人,一定可以玩一天也。
作者: ironjing    時間: 26-5-2021 13:32

但無奈而家收費場越嚟越少,同一個場你個個星期去打好快會厭,我近十年嚟都係打街場,變化多好玩,唯一麻煩就係師兄所講
作者: ironjing    時間: 26-5-2021 20:38

唯一麻煩就係師兄所講,冇穩定場地,唔好話收費場,連街場都消失咗好多,大煙通,電影場,油漆廠,白屋,消防局,唉!
作者: Dave    時間: 26-5-2021 23:08

引用:
原帖由 ironjing 於 26-5-2021 20:38 發表
唯一麻煩就係師兄所講,冇穩定場地,唔好話收費場,連街場都消失咗好多,大煙通,電影場,油漆廠,白屋,消防局,唉!
互聯網年代,總有人愛打卡 ...
打卡UPLOAD 到此一遊,好快就唔洗舊地重遊。
作者: gunlock34    時間: 31-5-2021 20:26

根本玩ge人都小左
依家係咪都GBB game only,根本好小適合新手起步感受wargame係點ge 局。
新手有限budget玩ge,玩極都射唔中人又唔識保養,好快無興趣玩。
新手無限budget玩ge,全部買曬真野就以為自己瞄邊打邊,以為人地不死又跟住不死。
帶新手玩ge可能自己都係半筒水扮大師傅連間唔中要清槍管都唔知,惡性循環。

其實可能如果多返人搞aeg彈弓匣game會好d
作者: pmcoperator    時間: 1-6-2021 09:41

引用:
原帖由 gunlock34 於 31-5-2021 20:26 發表
根本玩ge人都小左
依家係咪都GBB game only,根本好小適合新手起步感受wargame係點ge 局。
新手有限budget玩ge,玩極都射唔中人又唔識保養,好快無興趣玩。
新手無限budget玩ge,全部買曬真野就以為自己瞄邊打邊, ...
師兄不如你都搞番局彈弓AEG Game
作者: ronald2047    時間: 8-6-2021 06:51

2021年,現在要找20人入場打AEG,限制一定火力,再要彈弓匣,有一定難度.
作者: Dave    時間: 8-6-2021 09:48

引用:
原帖由 ronald2047 於 8-6-2021 06:51 發表
2021年,現在要找20人入場打AEG,限制一定火力,再要彈弓匣,有一定難度.
曾經試過攪,但事實上沒多少人肯故意不用鏈匣而用彈弓匣,有時也不是因為喜歡派彈,而是圖個方便。
最後在下攪了數年又比較成功少爭拗的是「限彈數」,
不論gbb 或aeg 或甚麼,限600 發,火力相同。
手拉狙可以1.99j ,lmg 重量高過7kg 者可以持彈1000 發。
整體平衡性也是不錯。

雖然帳面上gbb 就算拿十匣也是不夠600發,但事實上打一場對抗戰鬥不會真的場場用到這個數量,
舉、瞄,才射,通常一場也是打100~200 發發就完了。
在下於這個規則下拿過手拉狙,次世代和gbbr ( mws和89式) 下場,說實話就算拿gbb也不會感到多少不利。
因為aeg就算拿兩個鏈匣,600 發說多不多說少不少,夠用是夠用,但想9 full 卻是不夠的,變相強迫了玩家「想清楚才射」,
而且如果變成持久戰打近30 mins ,彈藥管理的影響更會在終盤時顯露出來。

作者: 里安    時間: 8-6-2021 19:45

戶外場,早一兩個月去過一次,一日打得果三場,好快啲人就話攰/熱唔打
作者: Dave    時間: 8-6-2021 22:00

引用:
原帖由 里安 於 8-6-2021 19:45 發表
戶外場,早一兩個月去過一次,一日打得果三場,好快啲人就話攰/熱唔打
疫情前攪GAME都有這些情況,不過身為HOST ,踢下大家郁,大家都肯郁既...
反而係D 廿幾歲既唔願郁... 要我呢D 老野來叫
通常室外場在下HOST ,除非真是熱到反人類,否則最少都打7, 8 節 ( 不同場/ 換邊 ) 的了。
作者: marco91919    時間: 8-6-2021 23:07

都係主力CQB嫁啦 打一埸OUTDOOR打全日其實好浪費時間
作者: ethanwch    時間: 9-6-2021 00:07

有人想玩唔知點入門,其實認清目的,執一套平價裝備去玩並唔係一件難事。最近一次打Game,  Game場附近係一個農莊。有一家人行左過黎睇。個小朋友望左我好耐,最後我都問左佢洗唔洗俾你hold 住枝槍影張相?家長都影左,之後都問其實有咩方法get involve lee d 活動。其實唔好一黎就叫人去買野落場試。因為真係好卻步,大嗱嗱幾千蚊。唔啱玩真係on x。以前資訊無咁發達,靠師兄們口耳相傳都玩到咁多年仲識到唔少朋友。依家?無錯多野玩左,玩家心態都唔同左,場主/槍鋪,有無改變?我ge 感覺係互相話大家不是。個社會變左咁多,點解個business model 廿年如一日? 收錢,提供場地,等d 客自生自滅? 完全無諗過user experience。新手落場無人教,遇著d 態度唔好ge 玩家,結果會係點?玩一次咪無下次囉。以前game 場d staff 都會教下人少少technique 去玩。依家真係好少見。Hardware 又唔得。衰d 講唔肯invest, 咁點會有人玩?
作者: LCH925    時間: 9-6-2021 01:10

引用:
原帖由 Dave 於 8-6-2021 22:00 發表

疫情前攪GAME都有這些情況,不過身為HOST ,踢下大家郁,大家都肯郁既...
通常室外場在下HOST ,除非真是熱到反人類,否則最少都打7, 8 節 ( 不同場/ 換邊  ...
山長水遠入到黎當然係吹水、曬炮、打卡,落埸開game?不了
作者: Dave    時間: 9-6-2021 01:13

引用:
原帖由 ethanwch 於 9-6-2021 00:07 發表
有人想玩唔知點入門,其實認清目的,執一套平價裝備去玩並唔係一件難事。最近一次打Game,  Game場附近係一個農莊。有一家人行左過黎睇。個小朋友望左我好耐,最後我都問左佢洗唔洗俾你hold 住枝槍影張相?家長都影左, ...
不能認同更多。
作者: laiwangkai    時間: 9-6-2021 01:19

我一直都係借裝備比朋友/傾得埋既人
毒佢地玩wargame
結果越毒越深.越玩越貴
作者: gainax    時間: 9-6-2021 01:58

老實講,搞返場手拉game都幾過癮,男人浪漫唔係槍性能較量,而係鬥手速
同以前西部牛仔一樣,面對面一路跑一路手拉射擊,人槍合一境界要贏人必須chock贏自己
作者: 里安    時間: 9-6-2021 09:36

引用:
原帖由 marco91919 於 8-6-2021 23:07 發表
都係主力CQB嫁啦 打一埸OUTDOOR打全日其實好浪費時間
如果集合準時、開game準時,唔好hea咁耐,打一日無咩所謂
作者: 里安    時間: 9-6-2021 09:37

引用:
原帖由 Dave 於 8-6-2021 22:00 發表

通常室外場在下HOST ,除非真是熱到反人類,否則最少都打7, 8 節 ( 不同場/ 換邊  ...
你D腳好囉
作者: 里安    時間: 9-6-2021 09:38

引用:
原帖由 ethanwch 於 9-6-2021 00:07 發表
有人想玩唔知點入門,其實認清目的,執一套平價裝備去玩並唔係一件難事。最近一次打Game,  Game場附近係一個農莊。有一家人行左過黎睇。個小朋友望左我好耐,最後我都問左佢洗唔洗俾你hold 住枝槍影張相?家長都影左, ...
以前game 場d staff 都會教下人少少technique 去玩

而家不論場定鋪頭自己都未顧掂自己,仲教人
作者: olw0978    時間: 9-6-2021 12:56

手拉 only 的 outdoor game 未玩過,  手拉 only 的 indoor game 倒是 join 過, 什麼手拉雞,手拉左輪及 shot gun 都在一起,一樣玩得不亦樂乎
作者: NCP013    時間: 9-6-2021 16:32

引用:
原帖由 gainax 於 9-6-2021 01:58 發表
老實講,搞返場手拉game都幾過癮,男人浪漫唔係槍性能較量,而係鬥手速
同以前西部牛仔一樣,面對面一路跑一路手拉射擊,人槍合一境界要贏人必須chock贏自己
以前學生時(30幾年前), 真係個個MARUI 手拉手槍起公園, 樓梯走廊追追跑跑
作者: gabau    時間: 9-6-2021 17:08     標題: 回覆 31# 的帖子

玩過手拉散彈私家game,cock槍果下真心正
作者: ethanwch    時間: 9-6-2021 20:27

老實講,唔好玩d咁複雜又要invest 咁多裝備ge game mode 住。basic pistol only CQB game 真係易入口好多。砌好晒d 教材,等d 新人慢慢自己unlock d knowledge and skill,  佢先有癮玩落去。個圈先會長玩長有。速食文化係無錯dominate 左個market, 但lee 種文化只會令本身玩開ge 人心灰意冷咁走/under grid 咁玩,新人課金買大量裝備然後玩幾次唔玩。 同時依家有個問題係好多player(不分年齡層都有) 都認威認勢(e.g. 殺左幾多個,遇到不死人點打到佢認死,打power 自己有幾忍得痛) ,都唔知做咩。(大佬,我黎玩架,唔係黎俾你虐待架) lee 個係另一個point 有想玩ge friend 同我講而我係game 場散團亦observe 到。lee 樣嘢都係令新人驚到唔想join ge 原因之一。任何活動都有機會受傷,但應該盡量避免,而唔係一句落得場就預左啦。
作者: ethanwch    時間: 9-6-2021 20:35     標題: 回覆 30# 的帖子

直接d 講咪姐係無系統囉。
一間公司要run 得順,人唔得咪要個系統得。當然最好都係兩樣都得。
跟住我就被人X 那有錢,淨係交租都玩死我。講真Fail to plan 咪plan to fail 囉。未諗掂就開鋪,你預左啦。
作者: gainax    時間: 9-6-2021 21:22

引用:
原帖由 NCP013 於 9-6-2021 16:32 發表

以前學生時(30幾年前), 真係個個MARUI 手拉手槍起公園, 樓梯走廊追追跑跑
師兄咁有米,我地細個都係二三十蚊文具鋪手槍同四驅車就玩一日 以前有支馬記已經好威水
作者: 48191    時間: 10-6-2021 07:39

Marui啲手拉雞,乜款都有。
當年小學時買枝Centimeter Master已經叫有米。
引用:
原帖由 NCP013 於 9-6-2021 16:32 發表

作者: 里安    時間: 10-6-2021 10:33

引用:
原帖由 ethanwch 於 9-6-2021 20:35 發表
直接d 講咪姐係無系統囉。
一間公司要run 得順,人唔得咪要個系統得。當然最好都係兩樣都得。
跟住我就被人X 那有錢,淨係交租都玩死我。講真Fail to plan 咪plan to fail 囉。未諗掂就開鋪,你預左啦。
鋪頭的話我無你諗得咁複雜
好簡單做SALES都要知你賣緊咩
好明顯而家街果度唔少sales唔知自己賣緊咩或者9up多
唔識都算,態度又衰,你估而家廿年前
有D鋪頭,你行入去睇野問野買野,好似阻到D大哥食煙吹水咁
好似某街口兩層鋪,我係唔會再入

場地方面,戶外場本身已比市區CQB場有D先天劣勢,加上之前講的玩家問題,近年已走唔少客

砌裝導新手問題,又另一樣,後話

作者: kornhill401    時間: 10-6-2021 16:35     標題: 回38#

引用:有D鋪頭,你行入去睇野問野買野,好似阻到D大哥食煙吹水咁.
C兄講得真係無錯, 呢種情形,我都有遇上,當日都成5點半有多,
咁arm俾我見到想買果支玩具槍,當時見店內只有兩名店員.
一個在收銀櫃檯後,好似埋頭計緊數咁.
另一個同朋友吹緊水.咁我同呢個吹水店員講,
要買呢支玩具槍,我見佢面色立刻一沉,
佢叫個收銀櫃檯後的店員,睇下有無存貨.
櫃檯後的店員check後話無存貨,只有show出果支.
同人吹水店員問我要唔要;我話要.
當果支玩具槍從櫃內取出後,剛巧有另一店員返回.
同人吹水店員立刻叫剛剛返回果位店員,招呼我尼試槍.
佢就立即走左出去,唔再招呼我.
我估佢心諗..幾難得有人同我吹水吹得咁開心,你個福街入尼阻頭阻勢.我就係唔so你..
作者: 七點六二    時間: 10-6-2021 17:53

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-6-2021 16:35 發表
引用:有D鋪頭,你行入去睇野問野買野,好似阻到D大哥食煙吹水咁.
C兄講得真係無錯, 呢種情形,我都有遇上,當日都成5點半有多,
一個在收銀櫃檯後,好似埋頭 ...
請問邊間鋪?
作者: ronald2047    時間: 10-6-2021 18:29

默然回首,現在有左經濟能力,要咩有咩, 但相比資訊及物料缺乏的時代,樣樣DIY,三五知己上山去,誰好玩,心知

以前學生時(30幾年前), 真係個個MARUI 手拉手槍起公園, 樓梯走廊追追跑跑 [/quote]
作者: derp    時間: 10-6-2021 19:53

引用:
原帖由 48191 於 10-6-2021 07:39 發表
Marui啲手拉雞,乜款都有。
當年小學時買枝Centimeter Master已經叫有米。
以前MARUI D 小冊子,列晒佢有D 乜槍,個印刷幾靚。手拉個度佢好似有分高級版同普通版。CENTIMETER MASTER 我有玩過,係成支灰色膠,又好似無HOP UP,但係佢打得穿白紙,個夾又有少少重量。小朋友黎講已經覺得佢巧棒棒,但係個陣都已經覺得係92F 造功靚D。最神奇係佢用真鐵滑架鎖黎做安全掣,樣無乜失真之餘又可以扮到開住滑架自HIGH,係小數可以咁玩既槍之一。其他例如白朗寧就算拉滑架,個滑架無做真鐵拋殻口,所以有少少奇怪。呢D槍無記錯個陣旺角千里達都有賣,一支咁既手拉都要150,160. 後來大約 97 年到,屋企見到民建聯搞個D 唔知乜大陸考察團幾舊水玩7 日,當時去到都有D 手拉槍可以賣。重記得好似30 蚊RMB已經有支MP5 手拉。火力係可以打穿紙皮箱,但係真係一個膠殻倒個模出黎,唔好期望乜HOP UP。佢係連個托,真。一體槍身。同埋拆開見到就係一條一味得個硬字既彈弓。再後來儲錢買支MARUI 手拉M16A1,拎上手就見到手工差幾遠。佢本小冊子賣個手拉M16 都要整個人成身美佬80 年代裝扮,對小朋友黎講係一大(對槍既)幻想之源哦。

另外,正如樓上同埋有其他師兄所講,如果係要開心,其實同其他野一樣,求物質、求高科技、以及氣槍上既求高火力,似乎都不如小朋友個陣拎橡筋槍、手拉槍、甚至橡筋,公平火力,又唔太講所謂幾多真實戰術可以用落去咁開心。

作者: 里安    時間: 11-6-2021 09:59

人大左又會諗多左計較多左ma

呢個遊戲涉及對戰、競爭,唔係人人可以接受到一槍無開過就死

圈子又多是非
作者: kornhill401    時間: 11-6-2021 12:47

引用:
原帖由 七點六二 於 10-6-2021 17:53 發表

請問邊間鋪?
今次的事件,我覺得係雙方位置有對立,就好似警察同盜賊.
警察職責,維持治安.盜賊佢就話,我都係搵食姐.
當日呢支玩具槍,只有佢度先至有.同埋下次都唔知幾時才過尼KWS.
又因為我要趕時間,返回香港.所以才麻煩呢位吹水哥.
吹水哥覺得,正在吹水吹到興高采烈的時候;就被我打攪,當然唔高興啦.
作者: RCOOH    時間: 11-6-2021 12:51

引用:
原帖由 里安 於 9-6-2021 09:38 發表

以前game 場d staff 都會教下人少少technique 去玩

而家不論場定鋪頭自己都未顧掂自己,仲教人
鋪頭?講起就一肚火,一部分人自己唔知自己賣乜都算,行入去例牌聽到講政治講到勁大聲,講同女朋友pok野都聽過,甚至講到勁hi唔招呼客人。大佬,我去左立法會定成人商店定馬雲兄無人商店?

恕我高攀唔起咁勁既鋪頭。
作者: 七點六二    時間: 11-6-2021 15:08

引用:
原帖由 kornhill401 於 11-6-2021 12:47 發表

今次的事件,我覺得係雙方位置有對立,就好似警察同盜賊.
警察職責,維持治安.盜賊佢就話,我都係搵食姐.
當日呢支玩具槍,只有佢度先至有.同埋下次都唔知幾時才過尼KWS.
又因為我要趕時間,返回香港.所以才麻煩呢位吹 ...
咁我知係邊間……

作者: kornhill401    時間: 12-6-2021 14:00

引用:
原帖由 七點六二 於 11-6-2021 15:08 發表

咁我知係邊間……
當日同店員吹水果個,唔會係C兄你卦?
話時話,好彩當日買埋最後果支,其後再去,
除左其他顏色外,已經無呢隻色的玩具槍了.
作者: 七點六二    時間: 12-6-2021 16:51

引用:
原帖由 kornhill401 於 12-6-2021 14:00 發表

當日同店員吹水果個,唔會係C兄你卦?
話時話,好彩當日買埋最後果支,其後再去,
除左其他顏色外,已經無呢隻色的玩具槍了.
如果下午五點半就唔係我,我通常三點前就走佬…

作者: ironjing    時間: 12-6-2021 20:52

小弟一向玩開AEG,所以在零件補給上較GBB選擇多,現在近九成零件都在淘寶買,小量在香港網店特價時買,淘寶買嘢又方便唔使受氣,溝通時起碼會(當你是一個客人)有時候買得多仲有價講,可以用平靚正來形容,玩具槍使鬼用真品咩,不過最唔滿意都係維修費用,槍鋪簡直劏客,整少少嘢動不動就幾百,元朗有間仲離譜,無論什麼品牌最低消費800,好X過份,如此高昂費用嚇怕好多新師兄,真想開條頻道教人點樣整,以前wargame gear都有好多段片,不過而家無晒
作者: LCH925    時間: 12-6-2021 23:27

引用:
原帖由 七點六二 於 11-6-2021 15:08 發表

咁我知係邊間……
吹水恆到咁冇服務,真係估都估到
作者: 七點六二    時間: 12-6-2021 23:43

引用:
原帖由 LCH925 於 12-6-2021 23:27 發表

吹水恆到咁冇服務,真係估都估到
真係只此一間,齋睇就算…
作者: ironjing    時間: 13-6-2021 09:45

成本過度高昂,租場費和裝備費再加維護費,變相扼殺咗好多想加入玩的新人,玩的人越來越少,店鋪又要起價維生,惡性循環。
作者: ethanwch    時間: 13-6-2021 11:35     標題: 回覆 52# 的帖子

好睇個人點定義貴。坊間大把活動第一次體驗價都唔平,但人地好著重customer experience。第一次做得好,人地先會keep 住俾錢玩。成本高係事實,但有無諗過除左成本高,game 場個營運模式都係令Game 場消失ge 原因之一?點解成個地球好多場都靠weekend warriors 黎維生,又未見人死,仲發展得幾好。
作者: kornhill401    時間: 13-6-2021 12:16

引用:21#Dave C兄以下果句.

我覺得最大問題,都係Dave C兄講出上述的原因.
作者: ironjing    時間: 13-6-2021 14:41

當然啦,個人經濟能力唔同,平與貴自然定義不同,但現在香港打wargame的人越來越少則是不爭的事實,年青的很少新人加入,因為唔係時興潮流,得返我哋班老嘢,亦都唔打得好耐,隨住年歲漸長,總有退坑的日子,打得一年多一年啦
作者: gainax    時間: 13-6-2021 23:08

引用:
原帖由 derp 於 10-6-2021 19:53 發表

以前MARUI D 小冊子,列晒佢有D 乜槍,個印刷幾靚。手拉個度佢好似有分高級版同普通版。CENTIMETER MASTER 我有玩過,係成支灰色膠,又好似無HOP UP,但係佢打得穿白紙,個夾又有少少重量。小朋友黎講已經覺得佢 ...
以前學生年代冇錢咁啱朋友個fd放槍,窮窮地就順利收左人生第一支馬記 記得係spas12, 個手感已經正到日日放學都攬住佢
馬記隨槍都送本精美目錄,但電槍支支都二萬五至三萬yen咁貴只能幻想擁有, 最記得同朋友第一次去槍街,見馬記aeg大約 1200~1500hkd當年真係好想買支m4但真係負擔唔起 ,因約好同fd打 game要買 aeg, 唯有放左支 spas加左零用錢買左二手 mp5a5, 記得只係5,6百好平乜都唔識就買左,點知係第一代560摩打又唔like a5樣最尾又放返出去 經過幾個月草錢終於買到支馬記 m4
而家諗返以前馬記d膠身亞鉛槍質感都好滿足,而家玩到鍛身鋼身一街係現代人真係好幸福,出左gbb更加係將玩具槍好玩度提升再高層次,如果馬記會出返當年aeg目錄既gbbr, 咁樣馬記又會再次成為以前大家眼中頂點
作者: ethanwch    時間: 13-6-2021 23:25     標題: 回覆 55# 的帖子

你講ge 絕對係事實。好多人因為種種原因離開lee 個遊戲/運動。
但其實唔係無新血加入。我都見到好多中學生玩,仲玩得認真過我。有時我都問自己點解以前細個無車仲搬得多gear 出街過依家?haha~反觀新手們仲有心有力full gear去玩過我地班老人家。我覺得唔應該白費佢地ge 心力。
作者: Opica    時間: 13-6-2021 23:38

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-6-2021 16:35 發表
一個在收銀櫃檯後,好似埋頭 ...
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... %2Bopica&page=1
幾年前發生。當時新手一名。而家已經放低咗心態。行過去問佢有冇貨。有就跟住問係咪最後一支。係就睇下有冇花羅。同埋叫佢唔好噴油噴落個houp度囉

作者: ironjing    時間: 14-6-2021 19:31

其實講真嗰句,現在香港的wargame界情況不能強求了,玩的人少,場地少,即使係街場亦都好難搵,至於話裝備成本,平有平玩貴有貴玩啦,好似小弟咁我只講性能,不講求什麼名牌又話要有marking又話要珍品,6mmBB彈能搞出什麼花樣啊?能夠打100米准已經喺度哼哼叫啦
作者: Opica    時間: 15-6-2021 01:09

引用:
原帖由 ironjing 於 14-6-2021 19:31 發表
其實講真嗰句,現在香港的wargame界情況不能強求了,玩的人少,場地少,即使係街場亦都好難搵,至於話裝備成本,平有平玩貴有貴玩啦,好似小弟咁我只講性能,不講求什麼名牌又話要有marking又話要珍品,6mmBB彈 ...
打到100米? Check槍!
作者: queen    時間: 15-6-2021 10:03

以我個13歲仔為例,要玩槍無難度,但佢地情願成班約埋online打射擊手遊,都唔會拎枝氣槍出去玩……

同其他時下流行o既興趣比,wargame一D都唔貴,某程度上仲可以話平安,一枝電槍連差電差機兩隻鏈匣一個mask兩千蚊搞掂,買部入門單車連頭盔都隨時唔夠,買對好少少o既鞋去行山跑步打藍球都千九幾蚊啦,所以錢並唔係令新人卻步的原因……

反而近呢10年都無一場非常敵我分明同立場鲜明o既戰爭,令新一代無咗對「軍人」、「戰爭」o既憧憬,無乜動力推D新人入坑……
作者: tam_sir    時間: 15-6-2021 10:35

認同你的觀點,但二千元對一部份學生來說可是大數目,現今年青人有錢都去買電話啦,同埋好多父母都覺得玩槍=暴力,都令年輕一代止步,
推廣war game我們不應以戰爭層面去想,始終戰爭 聯想死好多人,給人感覺不好,應當以競技活動去想會健康D
作者: queen    時間: 15-6-2021 11:09     標題: 回覆 62# 的帖子

宜家十幾歲學生o既父母,即係4X歲o個班,如果係香港大唔多唔少都會接觸過氣槍,已經唔係全部都仲以為玩槍=暴力……

當仲以「Wargame」為名去介紹呢種活動,又點唔同戰爭拉上關係?香港有幾多人會叫「Survival Game」生存遊戲?好似當年ipac爆紅都係靠一套「槍王」,仲要係因為好型o既變態殺手張國榮而唔係正義警察方中信……要引少年人入坑,第一步係要令佢地覺得玩呢樣野係型,之後再由o個D競技、訓練入手……

大部份打game的都係鍾意以「殺人」為樂,有幾多真係以通山潛再開一兩槍為樂(我知有,唔洗衝出來話「我就係」)
作者: ironjing    時間: 15-6-2021 11:13

我係用(能夠打100米準)形容,其實好多原裝電槍(尤其是大陸槍)本身原裝已經大力,只係密氣性較差,有啲推彈咀連O ring都冇,汽缸頭又非常之鬆,拍頭O ring又細咗一圈,根本
作者: ironjing    時間: 15-6-2021 11:19

根本用唔到條彈弓應有
作者: ironjing    時間: 15-6-2021 11:21

我係用(能夠打100米準)形容,其實好多原裝電槍(尤其是大陸槍)本身原裝已經大力,只係密氣性較差,有啲推彈咀連O ring都冇,汽缸頭又非常之鬆,拍頭O ring又細咗一圈,根本用唔到條彈弓應有的動力,執返順少少,槍管唔使換,衹要槍管/氣缸容積比配合,搵0.3以上靚彈,合法火力內,AKU或G36這一類短管打50米冇難度,450mm內管以上打100米基本上可以去到,當然抛物線會高點未必准,所以我用(能夠打100米准已經哼哼叫)來形容,不過以小弟多年個人經驗,我覺得用靚彈的效果遠大於用靚管。
作者: ironjing    時間: 15-6-2021 11:23

#64,#65口語化經常斷。
作者: Dave    時間: 15-6-2021 20:47

引用:
原帖由 queen 於 15-6-2021 11:09 發表
宜家十幾歲學生o既父母,即係4X歲o個班,如果係香港大唔多唔少都會接觸過氣槍,已經唔係全部都仲以為玩槍=暴力……

當仲以「Wargame」為名去介紹呢種活動,又點唔同戰爭拉上關係?香港有幾多人會叫「Survival Gam ...
令在下想起近年「去妖魔化」的例子:「電競」...

「打機」= 廢青
「電競」= 好像好勁還有錢賺 ( 當然不會告訴你一萬人大概只有一個人賺到僅僅夠生活 )
作者: ethanwch    時間: 17-6-2021 16:40     標題: 回覆 63# 的帖子

但有d真係型唔夠一,兩次,就真係因為成日輸就唔玩。Airsoft 真係一個要用心機去study ge 玩意。但我發現唔係有好多人有lee 個耐性。
作者: ronald2047    時間: 17-6-2021 18:08

丙組腳Vs甲組腳,唔留力,明知大差距又唔肯差雲來玩,結局只有流失
作者: LCH925    時間: 17-6-2021 19:37

引用:
原帖由 queen 於 15-6-2021 11:09 發表

當仲以「Wargame」為名去介紹呢種活動,又點唔同戰爭拉上關係?香港有幾多人會叫「Survival Gam ...
hold game都係一個問題,大家怕一開波中槍就要坐,寧可唔衝/不死,結果令到埸game仲悶
後來小弟換左個玩法,中彈死之後返去重生點畫「正」字就可即刻玩,最後用正字計輸贏,起碼節奏快左好多
雖然都比唔上係冷氣房打rainbow
作者: 里安    時間: 17-6-2021 22:49

引用:
原帖由 LCH925 於 17-6-2021 19:37 發表

hold game都係一個問題,大家怕一開波中槍就要坐,寧可唔衝/不死,結果令到埸game仲悶
後來小弟換左個玩法,中彈死之後返去重生點畫「正」字就可即刻玩,最後用正字計輸贏,起碼節奏快左好多
雖然都比唔上係冷氣 ...
有啲似打online game team dead match玩法
作者: kornhill401    時間: 18-6-2021 13:23

引用:
原帖由 Opica 於 13-6-2021 23:38 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... %2Bopica&page=1
幾年前發生。當時新手一名。而家已經放低咗心態。行過去問佢有冇貨。有就跟住問係咪最後一支。係就睇下有冇花羅 ...
今次唔係呢間店舖,但都同佢一樣,
在玩具槍界,都有番咁上下歷史了.
作者: 七點六二    時間: 18-6-2021 14:42

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-6-2021 13:23 發表

今次唔係呢間店舖,但都同佢一樣,
在玩具槍界,都有番咁上下歷史了.
邊間呀?
作者: geoprotex    時間: 18-6-2021 15:53

引用:
原帖由 里安 於 17-6-2021 22:49 發表

有啲似打online game team dead match玩法
自己友圍內玩過幾次重生制,結論極消耗體力,重生到第三/四次已身心疲累,自願往生去陣亡區做觀眾
作者: msr008    時間: 18-6-2021 16:19     標題: 回覆 73# 的帖子

把口咁賤格o既
係咪有個長毛, 又成日自己舖頭門口煲煙 個間?

作者: kornhill401    時間: 19-6-2021 12:20

引用:
原帖由 msr008 於 18-6-2021 16:19 發表
把口咁賤格o既
係咪有個長毛, 又成日自己舖頭門口煲煙 個間?
'長毛 '就中, 但是否C兄所指的一間,就有所保留了.
在此,謝謝C兄們對小弟的事件,有所關注!
作者: cyl198911    時間: 19-6-2021 23:28

引用:
原帖由 kornhill401 於 19-6-2021 12:20 發表

長毛老joe嘛,槍界前輩,有料但把口真係臭過屎坑
(唔係我話佢,佢係自己認架lol)
出名串到爆,成日搞喊學生哥架佢,不過佢整手槍真係唔差
作者: cyl198911    時間: 19-6-2021 23:29

引用:
原帖由 kornhill401 於 19-6-2021 12:20 發表

鍾意煲煙同講咸野
作者: kornhill401    時間: 21-6-2021 13:26

引用:
原帖由 cyl198911 於 19-6-2021 23:28 發表

咁...就有可能C兄所講的'長毛 '並不是我見果個'長毛了.
我呢個'長毛 '每次我去果度,都見佢坐係鋪頭內的長椅上.
作者: Lam5577    時間: 21-6-2021 13:51

說真的現的收費場玩落覺得是比兒童玩的感覺,舊時收費場雖然都是不好玩但都起碼打到game,現的細到真是不想玩,我和現仲有3x老友都轉了不落場只收藏槍了。

街場黃金年代玩家
作者: ronald2047    時間: 21-6-2021 18:10

早年由街場轉玩早期的收費户外場,一眼睇曬個場,像大陸女仕嫁到香港,第一天入住湯房果下................
作者: ironjing    時間: 21-6-2021 23:34

打收費場打咗二三次,感覺是(算了吧)坐車去到都12點,開始都成點幾,打唔夠兩個鐘就散埸,但就算係街場現在都好難搵,現在仲有限聚令,一年一次個大嶼山活動又暫停兩年,無法凝聚人氣。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0