標題: [VFC] 1911 換雙邊safety [打印本頁]

作者: Glock4682    時間: 6-8-2021 13:02     標題: 1911 換雙邊safety

小弟最近想買支vfc 1911,但作為一個左撇子要換safety…

請問各位師兄有冇邊種比較經濟而適合vfc 1911用的雙邊safety 推薦?

Many thanks
作者: 48191    時間: 6-8-2021 17:47

仲有貨?
引用:
原帖由 Glock4682 於 6-8-2021 13:02 發表
小弟最近想買支vfc 1911,但作為一個左撇子要換safety…

請問各位師兄有冇邊種比較經濟而適合vfc 1911用的雙邊safety 推薦?

Many thanks

作者: Aki    時間: 6-8-2021 19:03

如果要經濟o既話, TM hicapa原裝果兩塊?
作者: bennytsang16    時間: 6-8-2021 23:01

專門出給 VFC 1911 用的 ambi-safety,印象中好似未有。
但出給 Marui 的 ambi-safety 就多到數之不盡,平的有 Guarder,貴的有 NOVA、Airsoft Masterpiece、Gunsmith Bros……… 但個數不知是否適合 VFC 了。
作者: Aki    時間: 7-8-2021 00:59

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-8-2021 23:01 發表
專門出給 VFC 1911 用的 ambi-safety,印象中好似未有。
但出給 Marui 的 ambi-safety 就多到數之不盡,平的有 Guarder,貴的有 NOVA、Airsoft Masterpiece、Gunsmith Bros……… 但個數不知是否適合 VFC 了。
有呢度師兄出過片, 好似下身除左mag catch同鎚外都係TM數可以裝上的
https://www.youtube.com/watch?v=57w4vOJ1i9k
作者: 大輝    時間: 11-9-2021 20:31

作者: 48191    時間: 11-9-2021 20:49

VFC枝Kimber可以用馬記Spec Thumb safety同Slide Lock。
引用:
原帖由 Glock4682 於 6-8-2021 13:02 發表

Many thanks
作者: RCOOH    時間: 11-9-2021 20:52

引用:

Many thanks
使鬼。

我夠係左手囉,支warhawk都唔知用得幾順手。
作者: 48191    時間: 11-9-2021 21:38

原來你都有買
引用:
原帖由 RCOOH 於 11-9-2021 20:52 發表

使鬼。

作者: RCOOH    時間: 11-9-2021 21:48

引用:
原帖由 48191 於 11-9-2021 21:38 發表
原來你都有買  

咳咳。

圖片附件: 20210817_225838.jpg (11-9-2021 21:48, 267.92 KB) / 該附件被下載次數 74

作者: 48191    時間: 11-9-2021 22:29

有Rail……不了。
引用:
原帖由 RCOOH 於 11-9-2021 21:48 發表

咳咳。
作者: 大輝    時間: 12-9-2021 00:32

作者: RCOOH    時間: 12-9-2021 08:54

引用:
原帖由 48191 於 11-9-2021 22:29 發表
有Rail……不了。
Only買railgun,拒絕舊學校
作者: yukihiro2140    時間: 12-9-2021 11:08

引用:
原帖由 RCOOH 於 12-9-2021 08:54 發表

Only買railgun,拒絕舊學校
歌黎播
作者: RCOOH    時間: 12-9-2021 11:24

引用:
原帖由 yukihiro2140 於 12-9-2021 11:08 發表

歌黎播
其實係一唔小心買太多燈,多條骨多個位擺,費時四圍塞。
作者: RCOOH    時間: 12-9-2021 11:29

不過,回到主題,如果樓主真係要,吉打都有出鋼雙邊,照計係最平(但馬記spec)。

BTW,記得係1911既款,Hi Capa款係唔通的。1911條slide右邊冇坑。

作者: 48191    時間: 12-9-2021 12:37

1911裝燈,好多時都要造Kydex Holster先放得落而有Fit位。
引用:
原帖由 RCOOH 於 12-9-2021 11:24 發表

其實係一唔小心買太多燈,多條骨多個位擺,費時四圍塞。

作者: bennytsang16    時間: 12-9-2021 13:30

仲有,裝雙邊 safety,記得 sear pin、hammer pin 要裝「平頭、無凸出」 pin,否則會頂著。

圖片附件: 20210903_6221233583a9e1bb5d0ds1OjEM1oSInm.jpg (12-9-2021 13:30, 121.9 KB) / 該附件被下載次數 70

作者: 48191    時間: 12-9-2021 13:42

而家只有吉打出齊成套Pin,尚欠金屬下身Slide座,如果出埋,散砌1911不是夢。
引用:
原帖由 bennytsang16 於 12-9-2021 13:30 發表
仲有,裝雙邊 safety,記得 sear pin、hammer pin 要裝「平頭、無凸出」 pin,否則會頂著。

作者: Glock4682    時間: 12-9-2021 15:31

引用:
原帖由 RCOOH 於 12-9-2021 11:29 發表
不過,回到主題,如果樓主真係要,吉打都有出鋼雙邊,照計係最平(但馬記spec)。

BTW,記得係1911既款,Hi Capa款係唔通的。1911條slide右邊冇坑。
師兄,我試過換馬記 hi capa, army r32 同 angry gun 1911 safety 上去,但全部條pin 都粗過 Kimber grip safety 個洞… 最後直接轉用右手了

同埋我發現市面上最平1911 兩邊safety 係army r27 的散件,老虎有賣
作者: Glock4682    時間: 12-9-2021 15:33

引用:
原帖由 RCOOH 於 11-9-2021 20:52 發表

使鬼。

想請問師兄點開關safety ? 定係直接ignore?
作者: RCOOH    時間: 12-9-2021 15:41

引用:
原帖由 Glock4682 於 12-9-2021 15:33 發表

想請問師兄點開關safety ? 定係直接ignore?
食指解決一切問題。
作者: 48191    時間: 12-9-2021 15:50

https://imgur.com/a/0IO1ZJd
引用:
原帖由 RCOOH 於 12-9-2021 15:41 發表

食指解決一切問題。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0