標題: [others] FN USA正式發表SCAR NRCH升級套件 [打印本頁]

作者: 七點六二    時間: 14-9-2021 20:03     標題: FN USA正式發表SCAR NRCH升級套件

FN USA正式發表SCAR NRCH升級套件

https://www.qrfmag.com/posts/FNU ... 3f18d998231986.html
作者: 里安    時間: 17-9-2021 10:12

SCAR我其實幾喜歡,可惜太大支
作者: kornhill401    時間: 17-9-2021 11:22

引用:
原帖由 里安 於 17-9-2021 10:12 發表
SCAR我其實幾喜歡,可惜太大支
我就覺得佢尾柄,設計核突左D咁.
作者: RCOOH    時間: 17-9-2021 11:34

引用:
原帖由 kornhill401 於 17-9-2021 11:22 發表

我就覺得佢尾柄,設計核突左D咁.
Timberland大黃靴
作者: RCOOH    時間: 17-9-2021 13:29

其實大美國主義無聊到爆。

每支鎗本身就需要些微唔同既技術,唔係硬sell自己果套然後話人產品唔好。SCAR本身前段已經粗,加埋四面骨仲慘,除非你係籃球員咁大雙手,否則C Clamp條毛,乖乖地加棍仔啦。

就算將支打狗棒改成非往復,只要支棍仍然存在,就會影響到窄角出鎗或側臥姿低掃既便利性,冇AR貼得咁近咁低,同用AK趴低果陣要慢、要稍為撐高自己一樣(否則激凸既大蕉彈匣撞地既話,鎗托會順勢彈起,有機會當場打暈自己),鎗本身如此就是如此。

LAV既教學只係輔助手盡可能靠近鎗嘴,唔係動不動教主式超誇張C Clamp,如果你左手開鎗仲原教旨教主式,右手唔係比彈殼燒熟就係比支打狗棒削肉……

作者: jimmy0020    時間: 19-9-2021 01:53

總覺得依支槍係一支好槍 但黑仔運連連
先系因為大美國主義下比socom未到合約採購數量就棄單兼踢走
重要接連係其他大國既新一代步槍競標都落曬榜 (法國and 日本等等)
感覺FN點改進都吾會吸到咩大單了

作者: RCOOH    時間: 19-9-2021 08:47

引用:
原帖由 jimmy0020 於 19-9-2021 01:53 發表
總覺得依支槍係一支好槍 但黑仔運連連
先系因為大美國主義下比socom未到合約採購數量就棄單兼踢走
重要接連係其他大國既新一代步槍競標都落曬榜 (法國and 日本等等)
感覺FN點改進都吾會吸到咩大單了
結果日本新鎗比人笑做SCAR大郎,真係有七分似。
作者: 天翔翼    時間: 19-9-2021 10:02

引用:
原帖由 RCOOH 於 19-9-2021 08:47 發表

結果日本新鎗比人笑做SCAR大郎,真係有七分似。
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/ ... A%E6%AD%A5%E6%A7%8D

又真係有幾分相似,特別係個托根本一樣
作者: Dave    時間: 19-9-2021 10:17

SCAR 甚麼都好,只是對波鞋托很柒
作者: RCOOH    時間: 19-9-2021 11:06

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2021 10:17 發表
SCAR 甚麼都好,只是對波鞋托很柒
從來對呢種鋤頭型鎗托設計冇好感,左手人勾衫袋勾到pk,偏好BCM GF mod1或者416A5或者CTR一類平底斧頭型。
作者: 48191    時間: 19-9-2021 11:33

公道少少講,FN SCAL個尾托實用性係滿分。
可Folding、分段式可拉長縮短、自帶cheek riser。
係大舊D啫。
HK 433個托好睇好多。

作者: RCOOH    時間: 19-9-2021 12:56

引用:
原帖由 48191 於 19-9-2021 11:33 發表
公道少少講,FN SCAL個尾托實用性係滿分。
可Folding、分段式可拉長縮短、自帶cheek riser。
係大舊D啫。
HK 433個托好睇好多。
所以同樣概念但線條更好既ACR托經常被移植到SCAR上
作者: 48191    時間: 19-9-2021 19:19

係呀,不過有少少悶。
引用:
原帖由 RCOOH 於 19-9-2021 12:56 發表

作者: 里安    時間: 19-9-2021 20:41

引用:
原帖由 RCOOH 於 17-9-2021 13:29 發表
其實大美國主義無聊到爆。

每支鎗本身就需要些微唔同既技術,唔係硬sell自己果套然後話人產品唔好。SCAR本身前段已經粗,加埋四面骨仲慘,除非你係籃球員咁大雙手,否則C Clamp條毛,乖乖地加棍仔啦。

就算將支 ...
誇張C Clamp好難用係SCAR度
作者: 051039    時間: 20-9-2021 00:58

用CZ805囉
作者: jn_jona    時間: 20-9-2021 07:37

我諗Fn可以試下 改個身左右做mlok, 下骨都改埋mlok
咁應該c clamp到?
作者: 48191    時間: 20-9-2021 12:21

條Charging 係咁郁,點C Clamp呢?
引用:
原帖由 jn_jona 於 20-9-2021 07:37 發表
我諗Fn可以試下 改個身左右做mlok, 下骨都改埋mlok
咁應該c clamp到?

作者: kornhill401    時間: 20-9-2021 12:45

引用:
原帖由 RCOOH 於 19-9-2021 12:56 發表

絕對同意C兄的論點.

圖片附件: acr托.jpg (20-9-2021 12:45, 49.68 KB) / 該附件被下載次數 68

作者: RCOOH    時間: 20-9-2021 13:13

引用:
原帖由 48191 於 20-9-2021 12:21 發表
右手人條charging放右邊,左手放左邊
作者: 48191    時間: 20-9-2021 13:15

AK式上膛。
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-9-2021 13:13 發表

右手人條charging放右邊,左手放左邊

作者: 里安    時間: 20-9-2021 14:09

其實我反而唔明點解咩槍都要C Clamp
作者: RCOOH    時間: 20-9-2021 14:10

引用:
原帖由 里安 於 20-9-2021 14:09 發表
不可質疑你的教主

作者: 里安    時間: 20-9-2021 22:00

其實AR咁打都算,最紅果期連MP5,甚至M870同湯普生都咁打

我只諗:係咪痴架
作者: jn_jona    時間: 20-9-2021 22:05

引用:
原帖由 里安 於 20-9-2021 14:09 發表
我聽個講法係比賽班人係咁玩先
sf會學比賽d人玩
sf個個都跟住玩
作者: RCOOH    時間: 20-9-2021 22:09

引用:
原帖由 里安 於 20-9-2021 22:00 發表
其實AR咁打都算,最紅果期連MP5,甚至M870同湯普生都咁打

我只諗:係咪痴架
冇heat shield既鎗C Clamp,想練爆熱神威鐵沙掌都唔使咁架。
作者: 48191    時間: 20-9-2021 23:00

落Range係OK,但實戰用就真係….
尤其響Kill House類建築物內,一個右手仔玩C Clamp,突然有人響佢3/ 9點鐘位置殺出來,咁就真係祝佢好運。
引用:
原帖由 jn_jona 於 20-9-2021 22:05 發表

我聽個講法係比賽班人係咁玩先
sf會學比賽d人玩
sf個個都跟住玩
作者: RCOOH    時間: 21-9-2021 11:15

引用:
原帖由 48191 於 20-9-2021 23:00 發表
落Range係OK,但實戰用就真係….
尤其響Kill House類建築物內,一個右手仔玩C Clamp,突然有人響佢3/ 9點鐘位置殺出來,咁就真係祝佢好運。

小事,大叫一聲Costa師公大顯威靈,對面就會突然暴斃。

基本上係老王賣瓜,自賣自誇,設計一樣裝備然後發明、表演一套相應既招式,或者倒轉,整一件方便出某一招既裝備,特定情況好用但通用性低。果d乜乜AFG定KAG定KFC,到頭來都係不如一支台灣腸棍仔世界通行。可以捉棍,可以C Clamp,可以座地支撐仲可以收埋兩包泰式辣醬。

作者: 里安    時間: 21-9-2021 16:44

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-9-2021 22:09 發表

冇heat shield既鎗C Clamp,想練爆熱神威鐵沙掌都唔使咁架。
好彩佢地係玩airsoft lo
作者: 天翔翼    時間: 13-10-2021 21:33

到而家我一直覺得實戰(airsoft)中依然係正常grip or一個angled grip就可以有效應對大部分情況
反而c grip唔覺得有乜用
作者: blockhead    時間: 14-10-2021 06:44

引用:
原帖由 48191 於 20-9-2021 12:21 發表
而家哩套kit就係改到同Masada一樣,回左前唔會郁,但又可以強制推bolt上彈
作者: Jagdtiger1944    時間: 14-10-2021 08:25

作者: jn_jona    時間: 14-10-2021 11:04

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 14-10-2021 08:25 發表

大國根本唔會用外購別國槍械做正規制式步槍 , 呢個係國防安全及政治問題. 同枝槍性能冇關係. 全球槍廠採購招標果D做show姐... 西式假民主. 如果先合資開檔FN JP , FN FR本地設廠生產都有小小可能
法國未買左416f囉
作者: 051039    時間: 14-10-2021 14:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-10-2021 11:04 發表

法國未買左416f囉
可能樓上師兄覺得英法都唔係大國啦
之但係美軍枝手槍
作者: jn_jona    時間: 14-10-2021 22:07

引用:
原帖由 051039 於 14-10-2021 14:24 發表

可能樓上師兄覺得英法都唔係大國啦
之但係美軍枝手槍
美國
Hk m27,m38
Fn m240,m249
Beretta m9
Sig m17/m18
作者: Jagdtiger1944    時間: 14-10-2021 22:46

作者: jn_jona    時間: 15-10-2021 00:40

引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 14-10-2021 22:46 發表
"新一代步槍" "正規制式步槍"意思係全陸軍制式步槍....  唔係特戰果D細訂單 , 係全軍換裝大訂單.   我知M249,240係FN....  但係係FN USA嘛
如果你講係法國 416f真係下一代制式步槍取代famas wor
https://www.dtmdatabase.com/News.aspx?id=98

Hk FN beretta SIG都有係美國有廠
睇你點定義唔比外國槍廠玩
作者: 48191    時間: 15-10-2021 07:52

FN USA本身主要工作是R&D,生產工序還是在比利時。
引用:
原帖由 Jagdtiger1944 於 14-10-2021 22:46 發表
"新一代步槍" "正規制式步槍"意思係全陸軍制式步槍....  唔係特戰果D細訂單 , 係全軍換裝大訂單.   我知M249,240係FN....  但係係FN USA嘛

作者: jimmy0020    時間: 15-10-2021 09:58     標題: 回覆 31# 的帖子

英美兩個大國咪一樣買左好多外國貨裝備自己軍隊
政治因素都可以講得通國民希望自己國家軍隊武器國造國用
但買外國貨會導致國防安全問題我就真係吾太明
作者: 48191    時間: 15-10-2021 11:50

可能師兄認為個Hammer打打下會斷…..

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0