標題: MGC Lawman MK III .357 2" [打印本頁]

作者: pac0    時間: 17-9-2021 17:54     標題: MGC Lawman MK III .357 2"

最近買左第3支Lawman .357 2寸管,想同大家分享下喜悅
話説細個睇港產警匪片,已經迷上Colt Dectective special 2"重管
尤其係肥棠哥係槍街買左支4寸鋸短再噴黑槍柄果一幕
於是開始玩槍後就一直到處尋訪一支像真度高既Colt DS
可惜,一來供應少,只能揾到一D膠身,幼管,木柄,飛馬系統...其實都唔平
二來曾經在二手區見過有鋼kit+黑膠柄+重管+可入Dummy彈既DS,簡直是天價!
後來機緣巧合下遇到MGC生產的Lawman MK III .357 2" Cap,覺得外型酷似DS,於是就入手過下手癮
第一支Lawman是在某間槍店的角落頭雜物堆被我發現,雖然單/雙動作功能正常,但外觀卻是滿目蒼夷,明顯是打完火藥後沒有洗槍所致

輪瓜内亦沒有彈殼,推桿和彈弓都已生鏽,加上被遺棄在雜物堆,相信槍店都唔打算賣,於是擺低200大洋就帶走
見平平地,膽粗粗爆散支槍,逐一件零件用silicon清洗,再崁返埋之後,總算似返個人樣

槍身是令黑色,十足的膠玩具feel,不過係揾唔到無錢買DS既情況下,有支Lawman把玩下都覺得唔錯了,而且呢支cap槍的扳機夠硬夠重,都幾有feel
多年後既今日,最近又係二手區見到一支Lawman,啞灰色槍身(望落有點似Heavy weight/金屬)
見價錢合理,就決定入手多一支,舊Lawman亦已經比我玩到輪瓜爆裂,當零件槍用都好~

呢支雖然都係膠身,但上手主人噴左啞灰色,遠睇都似金屬
輪瓜同樣有打過火藥痕跡,Cap彈殼甚至食死左係入面,浸了一晚Silicon先敲到出黎
單雙動作正常,重量就同舊Lawman一樣,不過膠玩具無得要求甘多

天意總是弄人。係我得到第二支Lawman,滿心歡喜既時候,昨日閑逛廣華街,居然係一間槍店揾到第三支Lawman!!!
- 全金屬,手感和重量令人驚喜
- 無打火藥痕跡
- 外觀新净,連6粒彈殼都立立令
二話不説即刻買!價錢就不透露了,都算合理。

槍盒,充滿歲月的痕跡
上有黃滿記玩具公司,聼都未聼過

結果,依家擁有左3支Lawman,膠膠的做零件槍,噴灰的作日常把玩,金身的上神臺。剛剛好~

分享完畢~ 同場加映其他收藏的左輪,抛磚引玉,歡迎大家都分享自己的珍藏。

作者: b9296    時間: 18-9-2021 10:38

...其實第三支應唔係金屬而係Super Real Heavy Weight (SRHW):膠溝鐵粉從而外觀偏灰
作者: kornhill401    時間: 18-9-2021 13:16

樓主都可算係'Colt '的忠實fans了.
'黃滿記玩具公司 '是在1992年,在旺角區的一間玩具店,
當年除了玩具槍外,亦有一般小孩至大人玩具賣.
作者: pac0    時間: 18-9-2021 16:29

引用:
原帖由 b9296 於 18-9-2021 10:38 發表
...其實第三支應唔係金屬而係Super Real Heavy Weight (SRHW):膠溝鐵粉從而外觀偏灰
原來如此∼其實我並不確定
只係因為同另外2支膠身太大對比

作者: pac0    時間: 18-9-2021 16:33

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-9-2021 13:16 發表
樓主都可算係'Colt '的忠實fans了.
'黃滿記玩具公司 '是在1992年,在旺角區的一間玩具店,
當年除了玩具槍外,亦有一般小孩至大人玩具賣.
Thanks for sharing! 1992年我仲未出世
作者: 槍械老人    時間: 18-9-2021 18:28     標題: 回覆 3# 的帖子

側邊還有太平洋,當年ss9000好多補品買;/hehehe 。
作者: 槍械老人    時間: 18-9-2021 18:30     標題: 回覆 1# 的帖子

以師兄年幾,收藏也不錯
作者: kornhill401    時間: 19-9-2021 12:06

引用:
原帖由 pac0 於 18-9-2021 16:33 發表

Thanks for sharing! 1992年我仲未出世
樓主,以後玩玩具槍的文化,就靠你來支撐了.
作者: kornhill401    時間: 19-9-2021 12:36

引用:
原帖由 槍械老人 於 18-9-2021 18:28 發表
側邊還有太平洋,當年ss9000好多補品買;/hehehe 。
呢間反而唔多覺, 請教C兄,當年呢間'太平洋 ',
正確位置是在那兒呢? 謝謝!
作者: pac0    時間: 19-9-2021 13:11

引用:
原帖由 kornhill401 於 19-9-2021 12:06 發表

樓主,以後玩玩具槍的文化,就靠你來支撐了.
言重了,我系全真派,只對Cap槍/操作槍/醃槍有興趣
左輪更是我既心頭好,當年承蒙C6250兄的熏陶,令我誤入歧途
作者: 槍械老人    時間: 19-9-2021 14:32     標題: 回覆 9# 的帖子

當年太平洋在黃滿記侧邊,賣玩具槍為主。
作者: kornhill401    時間: 20-9-2021 13:01

引用:
原帖由 槍械老人 於 19-9-2021 14:32 發表
當年太平洋在黃滿記侧邊,賣玩具槍為主。
謝謝C兄給予小弟有關答案. 可能佢門面的裝飾,未能吸引到我的注意.
作者: kornhill401    時間: 20-9-2021 13:14

引用:
原帖由 pac0 於 19-9-2021 13:11 發表

言重了,我系全真派,只對Cap槍/操作槍/醃槍有興趣
左輪更是我既心頭好,當年承蒙C6250兄的熏陶,令我誤入歧途
我就覺得呢種興趣,好過過大海,把錢進貢賭場好多多; 起碼有番件實物(渣)手.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0