標題: [Marui] 馬記 mws 鍛身 [打印本頁]

作者: gainax    時間: 6-11-2021 09:29     標題: 馬記 mws 鍛身

想問下各位師兄,都等左幾年而家終於出左馬記mws 鍛身,啱睇到有 z零件月 mwc出
唔知有冇師兄已經砌左分享下心得?  同埋有冇機會有a1 a2鍛身?有我都會砌一支
唔該哂咁多位
作者: gainax    時間: 6-11-2021 10:14

啱睇到原來馬記有cnc m733身賣? 仲要壓字正WO,咁a1a2遲早有草定錢砌都得
作者: gainax    時間: 6-11-2021 10:27

日本仔已砌好真係好正 ,市面難尋733身竟然出係馬記系統咁好 ,
早知之前唔賣走2支mws留返砌...又要買過

圖片附件: 01.jpg (6-11-2021 10:27, 338.37 KB) / 該附件被下載次數 69

圖片附件: 02.jpg (6-11-2021 10:27, 236.81 KB) / 該附件被下載次數 75

圖片附件: 03.jpg (6-11-2021 10:27, 321.34 KB) / 該附件被下載次數 88

作者: 0050100    時間: 6-11-2021 10:51

可惜Lower receiver唔係heat版,
Larry版……
作者: gainax    時間: 6-11-2021 10:53

太耐冇留意資訊睇睇下好似a1身都有出? 咁中意a1既可以砌馬記就搞掂
時代進步而家一買kit己經係壓字一係鍛造,
玩左10年gbb終於等到今日

圖片附件: 3535.jpg (6-11-2021 10:53, 269.42 KB) / 該附件被下載次數 100

圖片附件: 4444.jpg (6-11-2021 10:53, 273.54 KB) / 該附件被下載次數 87

圖片附件: 67557.jpg (6-11-2021 10:53, 278.13 KB) / 該附件被下載次數 100

作者: gainax    時間: 6-11-2021 11:12

引用:
原帖由 0050100 於 6-11-2021 10:51 發表
可惜Lower receiver唔係heat版,
Larry版……
90年代A2下身印象中好似只有馬記原裝係,cnc個d多數係整現代m4下身
不過最緊要c7 upper己出,其他我估有辦法整到
作者: 0050100    時間: 6-11-2021 11:41

C7upper,prime CNC早就出過,不過真難買到
图片源於 鰂魚涌 CRW

圖片附件: 4063CA2D-21D8-46A5-8780-08CD8C36B102.jpeg (6-11-2021 11:41, 16.34 KB) / 該附件被下載次數 72

作者: 0050100    時間: 6-11-2021 11:53

NOV_都話出733Heat版上下身外觀,但講完又未見影.

作者: 阿堅    時間: 6-11-2021 12:28

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 10:14 發表
啱睇到原來馬記有cnc m733身賣? 仲要壓字正WO,咁a1a2遲早有草定錢砌都得
唔係壓字黎架,laser射到好似壓字既樣。D字平架無凹凸感
作者: gainax    時間: 6-11-2021 12:36

引用:
原帖由 0050100 於 6-11-2021 11:41 發表
C7upper,prime CNC早就出過,不過真難買到
图片源於 鰂魚涌 CRW
C7歷史上派加豬p砌出來個支冇記錯係市面成槍最接近hear 733,當年限量成槍只係5千幾算值得玩(亞鉛wam4都3千幾,派身又3千幾),
但豬p隻派身造功唔掂先咁平,當時我買m727加 m203個支先5千幾抵到 ,大蛇出左鍛a2即時轉會
之後c7再出現應該到小量客製比g香港7075壓字個批,我都入左隻a2成4千幾蚊,但造功都係一般可能我個隻差,我自己執靚再拎去做施啦曲先收貨,
其實我最想而家特別款身出係馬記系統,經歷咁多年玩過gbb, 係唯一mws系統穩定性實在出眾,原裝氣化同準度已經一流唔洗哂時間金錢改,最重要係d夾平又唔重 ,我玩過咁多gbbr糸統,得馬記係可以禁一下彈夾扣可以自動跌夾,其他好多要另一隻手拔夾,細微地方你就睇得出,佢彈夾井鬆隻夾搖都做到密氣就明佢系統穩定性幾強

感嘆我最愛a2系列未出個身 ,如果出既話即砌支再砌a1
作者: gainax    時間: 6-11-2021 12:42

引用:
原帖由 阿堅 於 6-11-2021 12:28 發表

唔係壓字黎架,laser射到好似壓字既樣。D字平架無凹凸感
應該係壓字?個馬仔logo圓形邊一邊粗一邊幼,同埋佢深淺不一唔似laser做到個效果
冇凹凸感可能係佢打砂將凸既地方省平哂,如果雷刻做到咁,咁呢位師傅技術真係勁。。
作者: 0050100    時間: 6-11-2021 13:01

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 12:36 發表

C7歷史上派加豬p砌出來個支冇記錯係市面成槍最接近hear 733,當年限量成槍只係5千幾算值得玩(亞鉛wam4都3千幾,派身又3千幾),
但豬p隻派身造功唔掂先咁平,當時我買m727加 m203個支先5千幾抵到 ,大蛇出左鍛a2 ...
年代唔同冇得比,當然係寧買當頭起.
作者: gainax    時間: 6-11-2021 13:38

引用:
原帖由 0050100 於 6-11-2021 13:01 發表

年代唔同冇得比,當然係寧買當頭起.
所以而家年代真正好幸福,大量款都有做質量己經好,用錢買成品已經係最好方法,當年我地玩wa膠身肉酸夾同黃銅我們個班,
掉左幾多心機時間金錢都冇一個好素體去砌槍,砌完效果唔會有而家市場新野咁靚咁爽,一開始我地老玩家wa改派身改豬p補品然後又出支豬p加派既成槍平一半,之後又出09井記鍛造鋼煲咁正外觀,跟住v記出新ver 416夾氣化開始轉好,再後來出豬香港系統性能更好全鋼價錢實惠,到近年馬記終於出ar系穩定性超班,
10年時間呢堆系統我都掉左唔少錢落去,我估好多師兄同我一樣早買早享受冇得計,玩左咁多代係練到手工其實長玩黎講不可缺少有唔少幫助,
只係年紀越大越多野忙玩槍時間少左 ,所以我最後都係簡返馬記改補品係最穩陣快捷之選,希望出埋a2身,咁我就完成ar版圖有長中短
作者: 阿堅    時間: 6-11-2021 13:58

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 12:42 發表

應該係壓字?個馬仔logo圓形邊一邊粗一邊幼,同埋佢深淺不一唔似laser做到個效果
冇凹凸感可能係佢打砂將凸既地方省平哂,如果雷刻做到咁,咁呢位師傅技術真係勁。。
大細邊可以用張圖嚟畫出嚟,字既深淺可以係D字度較火力或者射多做到有分別
但係隻字點睇都唔似係壓
作者: gainax    時間: 6-11-2021 14:52

引用:
原帖由 阿堅 於 6-11-2021 13:58 發表

大細邊可以用張圖嚟畫出嚟,字既深淺可以係D字度較火力或者射多做到有分別
但係隻字點睇都唔似係壓
如果唔係壓字又可以做到呃到人效果己經好好 正常既雷射刻太工整個 feel唔掂,其他廠可以參考下做法質感提升好多
咁講之前dma同呢間d字一樣都唔係壓? 話說呢個整得有d似出比v記cnc個隻,連太陽環印章都有同dma似樣,唔通。。?
作者: 阿堅    時間: 6-11-2021 14:57

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 14:52 發表

如果唔係壓字又可以做到呃到人效果己經好好 正常既雷射刻太工整個 feel唔掂,其他廠可以參考下做法質感提升好多
咁講之前dma同呢間d字一樣都唔係壓? 話說呢個整得有d似出比v記cnc個隻,連太陽環印章都有同dm ...
Dma我記得係壓字黎,佢啲字真係有壓起左邊
Marking個D款都係你參考人,人哋又參考
作者: gainax    時間: 6-11-2021 15:38

引用:
原帖由 阿堅 於 6-11-2021 14:57 發表

Dma我記得係壓字黎,佢啲字真係有壓起左邊
Marking個D款都係你參考人,人哋又參考
睇返拍拍高介紹dma支m16,佢近照d字都係好平仲好工整,反而呢間d字深淺大細不一仲似壓字只係冇凸出黎毛邊,
我玩過3隻壓字身,係呢間一睇有壓字味道呃到我 當然我手上賣淨仲有一隻係手係有凸出黎毛邊,但做施啦曲噴左砂後淺壓地方已經平哂冇野凸出黎同呢間d字感覺好似,所以推斷佢打沙省走哂毛邊
不過係唔係真壓唔係最重要,量產成品佢做到深淺大細不一有真鐵味道我都滿意,要真係做到凸哂毛邊既壓字成本應該唔平,
而家係有代工做真壓,好似過千蚊我見過有師兄拎支大蛇去做效果一百分凸哂毛邊
但隻身都4千以上買空白身壓仲要上些啦曲太多銀了
作者: 阿堅    時間: 6-11-2021 16:22

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 15:38 發表

睇返拍拍高介紹dma支m16,佢近照d字都係好平仲好工整,反而呢間d字深淺大細不一仲似壓字只係冇凸出黎毛邊,
我玩過3隻壓字身,係呢間一睇有壓字味道呃到我 當然我手上賣淨仲有一隻係手係有凸出黎毛邊,但做施啦 ...
自己搵人做就一定麻煩又貴D,不過個效果就可以做得靚啲
DMA可能係個方法唔同所以佢壓得平整D,壓得求其啲可能個效果會好啲
我主要係覺得佢而家呢間扮壓字真係有啲比人呃感覺
扮咪話扮囉做咩要話自己係壓姐
作者: 0050100    時間: 6-11-2021 17:05

DMA
其實好一般,冇咩感覺

圖片附件: DE23C3C9-C5B1-4F79-B52A-B98197617BAF.jpeg (6-11-2021 17:05, 241 KB) / 該附件被下載次數 62

作者: gainax    時間: 6-11-2021 18:37

引用:
原帖由 阿堅 於 6-11-2021 16:22 發表

自己搵人做就一定麻煩又貴D,不過個效果就可以做得靚啲
DMA可能係個方法唔同所以佢壓得平整D,壓得求其啲可能個效果會好啲
我主要係覺得佢而家呢間扮壓字真係有啲比人呃感覺
扮咪話扮囉 ...
其實我都唔敢肯定邊d真壓,但呢間個feel似真鐵字我覺得可以接受,dma如果係真壓但做唔到真鐵個feel
咁就哂左佢壓字落既功夫,
我呢隻係真壓,打砂後唔會好明顯凸出毛邊,如果打多次可能平哂

圖片附件: Screenshot_20211106_183125_com.android.gallery3d_edit_1049418344765911.jpg (6-11-2021 18:37, 217.28 KB) / 該附件被下載次數 55

作者: gainax    時間: 6-11-2021 18:42

引用:
原帖由 0050100 於 6-11-2021 17:05 發表
DMA
其實好一般,冇咩感覺
就咁睇其實真係唔似壓,但d字又冇平時雷刻咁工整
而家我都唔確定係唔係壓
作者: 阿堅    時間: 6-11-2021 18:46

引用:
原帖由 gainax 於 6-11-2021 18:37 發表

其實我都唔敢肯定邊d真壓,但呢間個feel似真鐵字我覺得可以接受,dma如果係真壓但做唔到真鐵個feel
咁就哂左佢壓字落既功夫,
我呢隻係真壓,打砂後唔會好明顯凸出毛邊,如果打多次可能平哂
其實主要都係睇啲字,壓字通常都起邊同凹落去D位係滑
Laser 刻字就通常唔會有壓個款起邊,條邊好利,凹落去既位都係凹凹凸凸,因為係laser燒出嚟
作者: gainax    時間: 6-11-2021 21:36

引用:
原帖由 阿堅 於 6-11-2021 18:46 發表

其實主要都係睇啲字,壓字通常都起邊同凹落去D位係滑
Laser 刻字就通常唔會有壓個款起邊,條邊好利,凹落去既位都係凹凹凸凸,因為係laser燒出嚟
我冇睇得咁深入,而家扮到有feel高仿,睇相d字我己經滿意
要d微細位都考究會燒好多銀,以前就係咁為左壓字買套一樣既身
作者: gainax    時間: 12-11-2021 14:46

頭先出去睇過實物,不過淨係有m4 cnc 身同A1下身成條槍街都冇733身賣
但睇見m4身實物造功幾靚仔,刻字吸引真係正有d想即時入返隻m4 但大腦控制住我係黎找 733身 ,如果733身造功保持到m4咁我應該開多支買隻砌 733,可惜冇見街想買都冇

遲下有a1上下身 set, 中意 a1,xm177,m653越戰友各位師兄草定錢同件砌就啱,唯一馬記系統配短夾性能先搞得掂,終於可以有短夾系統打得爽
作者: gainax    時間: 12-11-2021 15:14

https://m.面book.com/Angrygun/?locale2=zh_HK
啱睇到呢間野面書,佢有片證明係做真壓字,但馬仔個面冇得睇咁真係唔知真定假
睇到實物d字效果比我感覺好正,希望多d廠用呢種方法做軍版刻字,而家望返普通深刻己經唔感興趣。。
作者: gainax    時間: 12-11-2021 19:54

隻733身啱睇左實物,原本禁左錢去買,望到同相色水差好遠,
計劃即時取消
作者: 阿堅    時間: 12-11-2021 20:21

引用:
原帖由 gainax 於 12-11-2021 15:14 發表
https://m.面book.com/Angrygun/?locale2=zh_HK
啱睇到呢間野面書,佢有片證明係做真壓字,但馬仔個面冇得睇咁真係唔知真定假
睇到實物d字效果比我感覺好正,希望多d廠用呢種方法做軍版刻字,而家望返普通 ...
佢影出黎個支就係,賣街個D呢⋯⋯我真係睇唔出係壓啦
作者: gainax    時間: 12-11-2021 22:43

引用:
原帖由 阿堅 於 12-11-2021 20:21 發表

佢影出黎個支就係,賣街個D呢⋯⋯我真係睇唔出係壓啦
其實唔係壓都好刻字個部份我都滿意,中午找到有間有貨頭先收工衝去禁左5千幾想買身+尾托同管砌733
見到有間放出黎個隻色水同網上隻 colt灰差好遠,似以前專業勝利cnc wa m4夾隻灰綠色
仲要上下身明顯唔同色 成4千蚊都可以上下身唔同色好難買得落手
M4個隻吸引好多,做到d色咁真係一盤冷水 come熄哂
作者: 0050100    時間: 12-11-2021 22:48     標題: 回覆 28# 的帖子

上下身唔同色咪啱囉!對期
作者: 0050100    時間: 12-11-2021 22:51

引用:
原帖由 gainax 於 12-11-2021 22:43 發表

其實唔係壓都好刻字個部份我都滿意,中午找到有間有貨頭先收工衝去禁左5千幾想買身+尾托同管砌733
見到有間放出黎個隻色水同網上隻 colt灰差好遠,似以前專業勝利cnc wa m4夾隻灰綠色
仲要上下身明顯唔同色: ...
師兄733幼管有咩心水.
作者: gainax    時間: 12-11-2021 23:14

引用:
原帖由 0050100 於 12-11-2021 22:48 發表
上下身唔同色咪啱囉!對期
佢mk18個隻上下身對色表面消光幾正,你地去bangx2拎實物睇下小心中毒
但733 upper隻色好唔掂係灰綠色,A1 a2 marking下身隻灰就正常,d色水對返我第一頁d相比較係差好遠
玩具美觀為主邊有人中意上下身唔同色,scar咩
作者: jn_jona    時間: 12-11-2021 23:26

引用:
原帖由 gainax 於 12-11-2021 23:14 發表

佢mk18個隻上下身對色表面消光幾正,你地去bangx2拎實物睇下小心中毒
但733 upper隻色好唔掂係灰綠色,A1 a2 marking下身隻灰就正常,d色水對返我第一頁d相比較係差好遠
玩具美觀為主邊有人中意上下身唔同 ...
灰綠色係陽極黎?
應該係銻灰色
作者: gainax    時間: 12-11-2021 23:27

引用:
原帖由 0050100 於 12-11-2021 22:51 發表

師兄733幼管有咩心水.
師兄砌馬記mws系統都係用返大蛇管加轉接頭就OK, 可以成set前節買,我以前有蛇723,佢支幼管表面處理好正值得入手,
唔知有冇廠出比mws 733幼管,有就唔洗煩
最後冇得揀既話成套豬p wa m4 733前節set買+轉頭,但豬p啲表面處理唔掂只係冇得揀局用
6洞幼手托真品應該得民版,colt版可遇不可求,其實買我們xm177手托己經幾靚唔一定rs,我預計咁砌
作者: gainax    時間: 12-11-2021 23:33

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-11-2021 23:26 發表

灰綠色係陽極黎?
應該係銻灰色
係陽極,以前我自己都拎去整過呢隻色,印象叫鈦灰色,仲有少少閃個種灰綠色
以前問過師傅好似係做唔到而家colt個灰色,咁多年見過得吉打aeg m16a2身先做出黎我當年有買呢個身,
聽講唔係陽極而係唔知乜技術染色,但隻色真係冇得頂
作者: 0050100    時間: 12-11-2021 23:45     標題: 回覆 33# 的帖子

其實成枝蛇都好靚,只可惜冇c7
作者: gainax    時間: 13-11-2021 00:13

引用:
原帖由 0050100 於 12-11-2021 23:45 發表
蛇外觀只係差冇壓字,而家可以拎去做真壓字只係唔知有冇A1 or xm177花
再落越戰膠件噴拖啦曲colt灰咁己經近乎完美,鍛造咁砌絕對係市面no1外觀,
系統上我諗緊點完全改g香港,最麻煩係撞針位改g香港,只要改埋呢部份氣化有保障就唔一定追馬記系統了,
大師有冇計?
作者: gainax    時間: 13-11-2021 00:20

我仲有隻蛇 a2 upper未砌,而家搞唔掂改豬香港撞針未打算買返蛇下身砌,
唔通真係要買支豬hk m4直接改A 2上身砌支 ro727就算
同埋馬記可否改蛇上身?

作者: 0050100    時間: 13-11-2021 00:43     標題: 回覆 36# 的帖子

大蛇根本己直入Ghk匣,我都重用緊笫一代ra鋼煲配gp飛機(點配搭呢啲難唔到你)
改小小原裝hop up座基本上我用緊好輕的 buffer /彈弓,hammer彈弓又輕手小小已經好好駛,玩蛇就只欠一款可靠的短匣.
作者: gainax    時間: 13-11-2021 01:42

引用:
原帖由 0050100 於 13-11-2021 00:43 發表
大蛇根本己直入Ghk匣,我都重用緊笫一代ra鋼煲配gp飛機(點配搭呢啲難唔到你)
改小小原裝hop up座基本上我用緊好輕的 buffer /彈弓,hammer彈弓又輕手小小已經好好駛,玩蛇就只欠一款可靠的短匣.
其實我而家蛇都改左g香港夾井記鋼煲豬p飛機軟彈弓算爽快一雞清易士,只係感覺上冇另一支改出黎完整豬香港系統打得咁chock
改豬香港個支就係完整下身同豬香港煲只係改左upper, 支蛇入豬香港煲都係比完整系統差d,我估問題就係撞針兩間供氣唔同既分別
研究緊點改,改到就可以復活所有wa糸統了,
只有馬記 mws用短夾爽,其他系統都係用返長夾實用
作者: gainax    時間: 13-11-2021 09:25

引用:
原帖由 0050100 於 12-11-2021 23:45 發表
啱睇到師兄原來A1都有客製真壓, 咁大蛇可以做到完美A1系列了
而家客製真壓真正200分靚仔 ,我預計都會搞一隻了有冇人一齊玩下?

圖片附件: 56757856.jpg (13-11-2021 09:25, 92.69 KB) / 該附件被下載次數 49

圖片附件: 567574567457.jpg (13-11-2021 09:25, 70.93 KB) / 該附件被下載次數 59

作者: 0050100    時間: 13-11-2021 13:19

引用:
原帖由 gainax 於 13-11-2021 01:42 發表

其實我而家蛇都改左g香港夾井記鋼煲豬p飛機軟彈弓算爽快一雞清易士,只係感覺上冇另一支改出黎完整豬香港系統打得咁chock
改豬香港個支就係完整下身同豬香港煲只係改左upper, 支蛇入豬香港煲都係比完整系統差d,我 ...
有愛一定砌得成!
作者: gainax    時間: 13-11-2021 13:55

引用:
原帖由 0050100 於 13-11-2021 13:19 發表

有愛一定砌得成!
有個壞消息,原來真壓已經冇做。。 希望仲有下次翻造,到時唔壓返一隻對唔住自己其實唔係好貴
但又有好消息,知左呢個消息又要草定錢
作者: gainax    時間: 13-11-2021 17:21

講返馬記 m4身,我終於搵到 z零件m4鍛身清楚相真面目。。
超正d真壓字同真鐵一樣feel色水造型都好  我

之前睇到矇既相仲以為係cnc字, 估唔到馬記m4有 呢件神物補完個馬路二深刻身。。,
但問題係香港好似唔見有賣。。有冇師兄知邊度有,我去買隻開箱玩下

圖片附件: Eu-NIR4VIAQ011j_edit_79390404657154.jpg (13-11-2021 17:21, 232.69 KB) / 該附件被下載次數 61

圖片附件: Eu-NIR3VoAgG-FF_edit_79424263414441.jpg (13-11-2021 17:21, 237.25 KB) / 該附件被下載次數 54

作者: 0050100    時間: 13-11-2021 22:22

嘩!走寶啦師兄.重要係DNA扮蛇,有三短一長匣.

圖片附件: F8AF61EA-4816-438D-B079-48963BC3B931.jpeg (13-11-2021 22:22, 101.71 KB) / 該附件被下載次數 65

作者: gainax    時間: 13-11-2021 22:35

引用:
原帖由 0050100 於 13-11-2021 22:22 發表
嘩!走寶啦師兄.重要係DNA扮蛇,有三短一長匣.
係味真架? 而家炒到上萬 3000一定衝,邊位師兄咁等錢洗仲有冇其它GBB要幫手
作者: 0050100    時間: 13-11-2021 22:48

引用:
原帖由 gainax 於 13-11-2021 22:35 發表

係味真架? 而家炒到上萬 3000一定衝,邊位師兄咁等錢洗仲有冇其它GBB要幫手
真係好哪鬼,看得到的真壓.

圖片附件: 0D01A5E6-9CED-4630-BFEE-8E3C647F19B5.jpeg (13-11-2021 22:48, 178.1 KB) / 該附件被下載次數 56

作者: gainax    時間: 13-11-2021 23:06     標題: 回覆 46# 的帖子

如果同客製或Z零件個隻壓字比,咁唔似真壓,
但同CNC字或鐳射字比,佢冇咁工整又似壓出黎,以我了解係壓得淺而又後期做大量噴砂(為消除表面花痕先會做大量噴砂)
D字係會冇左凸邊變平哂似相效果,

但又有師兄指出鐳射都可以做到近似壓字唔工整效果, 所以我而家都唔確定...
照相中刻字雖然冇強烈壓字Feel不過都做得幾好, 係唔明點解支野可以炒到咁貴...
作者: 0050100    時間: 14-11-2021 10:09

好老實DNA係貴,但玩老校友我情願花一皮買dna都好過用一皮(可能唔得)尼玩老校友的馬記

作者: 里安    時間: 14-11-2021 12:56

引用:
原帖由 0050100 於 14-11-2021 10:09 發表
好老實DNA係貴,但玩老校友我情願花一皮買dna都好過用一皮(可能唔得)尼玩老校友的馬記
DNA自己直接同台灣
作者: jn_jona    時間: 14-11-2021 15:43

Nova又加入727/733戰團
作者: gainax    時間: 14-11-2021 17:15

引用:
原帖由 0050100 於 14-11-2021 10:09 發表
我中意馬記係佢勝在穩定,氣化勁同彈道好,
用最少心機時間就整到中意槍款出黎,但真係太貴一萬都搞唔靚一支貴過PTVV,玩一支已經難頂...
其實改支大蛇玩鍛身仲值得...

MWS系統佢操作同射上黎事實冇像真系統咁有feel,我都只係中意佢ROF快點扣都穩定
DMA呢d像真系統事實唔會有馬記性能咁好,但操作同造型觀感好有Feel都值得玩既,
支A1造功精美當初我都有心動冇記錯只係8千有找 ,

不過問心只論系統,咁多入面我最中意都係G香港,像真+性能都有水準,我遲下再砌AR都會改哂G香港系統
重要係佢鐵夾氣化好而又玩軍版個feel真係好正,其它系統做唔到(或者其他系統改佢D夾),
所以當年花盡人力終於找到套CNC A2真壓字身,即係拍拍高介紹個隻 ,雖然外觀真係差好多車刀痕但自己落足心機執返靚
再拎去施啦曲執好性能,心機時間金錢冇計去搞,2年未開過槍今日拎出來拍拍拍,外觀同射上黎係值得 ,

但人大左冇咁多時間搞而家先想轉返馬記, 如果有時間砌多幾支AR,我會繼續砌像真系統,
不過馬記都會砌一支舊學校就中止了

圖片附件: 456747457.jpg (14-11-2021 17:15, 125.03 KB) / 該附件被下載次數 60

圖片附件: 5757575.jpg (14-11-2021 17:15, 68.9 KB) / 該附件被下載次數 62

作者: gainax    時間: 14-11-2021 17:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2021 15:43 發表
Nova又加入727/733戰團
印像中N記即係派 ,有冇壓字先? 而家睇開壓字已經冇意慾一萬幾千仲砌CNC軍版字...
希望成品留意造型同磨走CNC刀痕, 好似以前幾千個身有一條條橫線刀痕就唔好搞...
作者: jn_jona    時間: 14-11-2021 17:41

引用:
原帖由 gainax 於 14-11-2021 17:28 發表

印像中N記即係派 ,有冇壓字先? 而家睇開壓字已經冇意慾一萬幾千仲砌CNC軍版字...
希望成品留意造型同磨走CNC刀痕, 好似以前幾千個身有一條條橫線刀痕就唔好搞...
睇圖d彎位冇咩刀痕
係咪壓字就唔sure 但已知nova=派=炸彈手 炸彈手mk27mod2 鋁同鋼kit都有壓字
鋁果條唔太明顯 鋼好明顯
咁推既話 都有機會壓既 我諗都係要問下廠方 或者睇睇實物
作者: jn_jona    時間: 14-11-2021 17:44

引用:
原帖由 gainax 於 14-11-2021 17:15 發表

我中意馬記係佢勝在穩定,氣化勁同彈道好,
用最少心機時間就整到中意槍款出黎,但真係太貴一萬都搞唔靚一支貴過PTVV,玩一支已經難頂...
其實改支大蛇玩鍛身仲值得...

MWS系統佢操作同射上黎事實冇像真系統咁有 ...
我都想搞枝老學校723
Oh上面個post打錯左727

都係等人放dna
Mws唔係唔好 佢依家性能好到好似age咁 但同時又無左gbb果種射擊感
Trade off黎既
作者: fnc    時間: 14-11-2021 18:48     標題: 回覆 40# 的帖子

回復師兄 看了"Z-部件"的網站 HK的零售點:
https://zh-tw.zpartstech.com/list/cate-202451.htm
作者: gainax    時間: 15-11-2021 01:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2021 17:41 發表

睇圖d彎位冇咩刀痕
係咪壓字就唔sure 但已知nova=派=炸彈手 炸彈手mk27mod2 鋁同鋼kit都有壓字
鋁果條唔太明顯 鋼好明顯
咁推既話 都有機會壓既 我諗都係要問下廠方 或者睇睇實物
師兄有冇link睇下相?因以前派佢cnc ar身造型都係麻麻地,
好簡單例如上身右則擋彈殼凸板真鐵係五角型,佢就4角型 ,而家咁多成品有得參考造型都幾難做唔到好既
幾千蚊一個身大家都係為造型先買希望做好d,如果做到有客製咁正既真壓字,比其他牌子貴都大把人買
不過其實真壓字咁正點解冇人專門做?老實講係整得靚既真壓,收一千至千五一次都排隊有人壓
同施啦曲一樣貴但大把人拎去做好快回本,唔明冇人長做落去
作者: gainax    時間: 15-11-2021 01:23

引用:
原帖由 fnc 於 14-11-2021 18:48 發表
回復師兄 看了"Z-部件"的網站 HK的零售點:
https://zh-tw.zpartstech.com/list/cate-202451.htm
感謝師兄解答 ,我個日收工行哂槍街問都冇一間有賣,咁靚既鍛身竟然冇人返貨真係可惜,
台灣賣12xxx台仔都唔貴,我問左其中一間希望快d買到,到時開箱同大家分享一下
作者: gainax    時間: 15-11-2021 01:39

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2021 17:44 發表

我都想搞枝老學校723
Oh上面個post打錯左727

都係等人放dna
Mws唔係唔好 佢依家性能好到好似age咁 但同時又無左gbb果種射擊感
Trade off黎既
M723都係經典值得砌支玩,仲有Heat支733真係劇毒黎,同黑鷹支ro727一樣睇片就中意左支槍
你話要幾多錢先完成到 ar家族版圖,一年草錢砌一支差唔多 我砌完ro727 m16a2就去搞m733或m16a1
支a1可以等下dma跌價先收 ,再唔係大蛇都係正可以衝,我今日打散左支大蛇,估計搞得掂改完整g香港系統
咁就爽YY
M733 heat版可能遲d砌到,各位師兄草定銀收集定各部件就啱
作者: gainax    時間: 15-11-2021 22:55

N記 733揾到相了,我覺得同以前出比 wa隻造型冇分別,刻字睇相唔似壓,同 aggun比我會揀ag, 不過佢係正式heat版用A2下身而 ag只係 a1下身算有價值,睇下未來ag會唔會出 heat版了

圖片附件: 242480771_4815502135167253_4511173889317727341_n.jpg (15-11-2021 22:55, 630.07 KB) / 該附件被下載次數 64

圖片附件: 241407547_4815502061833927_699707114397418306_n.jpg (15-11-2021 22:55, 548 KB) / 該附件被下載次數 66

作者: jn_jona    時間: 15-11-2021 23:50

引用:
原帖由 gainax 於 15-11-2021 01:16 發表

師兄有冇link睇下相?因以前派佢cnc ar身造型都係麻麻地,
好簡單例如上身右則擋彈殼凸板真鐵係五角型,佢就4角型 ,而家咁多成品有得參考造型都幾難做唔到好既
幾千蚊一個身大家都係為造型先買希望做好d, ...
唔講唔知隻糭係5角形
返去睇下枝vfc鍛身係唔係先
作者: gainax    時間: 16-11-2021 08:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-11-2021 23:50 發表

唔講唔知隻糭係5角形
返去睇下枝vfc鍛身係唔係先
玩具ar軍版上身最多牌子做得唔似就係隻糭,外型係差好多一睇就分到玩具定真鐵造型,V記隻鍛係好野,同其他造似玩具糭牌子對比下就明,v記外觀係高班好多有考究去開模唔係求其玩具抄玩具
有得簡更係要像真造型,其實M4下身都有 2,3個位置有唔少廠仍然造到似玩具,如果係32千成把槍就唔要求咁多,幾千蚊只係買個身咁貴實有相對要求係咪好合理?買個靚身真係只為外型,雖然唔係話要 100%造型同真一樣咁高要求,但唔好一眼望落去已經3幾個位似玩具,咁代表畫圖冇認真考究過,但人地可以造到像真造型有考究過個d,咁我會支持個d
V記

某廠

RS

師兄你地可以對比下

圖片附件: Screenshot_20211116_075609_mobi.mgeek.TunnyBrowser_edit_177335938340645.jpg (16-11-2021 08:23, 65.88 KB) / 該附件被下載次數 60

圖片附件: 바디3_edit_177353174584913.jpg (16-11-2021 08:23, 39.58 KB) / 該附件被下載次數 65

圖片附件: Screenshot_20211116_080016_com.android.chrome_edit_177254417232324.jpg (16-11-2021 08:23, 87.88 KB) / 該附件被下載次數 59

作者: gainax    時間: 16-11-2021 08:38

仲有好多upper, 全部都係咁多隻角,m733 m16a2 年代有糭既都係呢d樣,只係唔同鍛模一d糭外型分三角咁直,一d似山丘咁有斜坡,軍版咁多年造型都一樣,睇返 z零件隻壓身一樣做得靚,所以我一眼望到都要衝了

圖片附件: IMG_1375.jpg (16-11-2021 08:38, 224.23 KB) / 該附件被下載次數 58

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0