標題: 又少一名槍匠 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 11-11-2021 01:39     標題: 又少一名槍匠

GBB 界頂級槍匠「朗哥」宣佈,日後將專心經營飲食業,不再維修 GBB ;一聽到這個消息,真的萬分可惜……

圖片附件: long.jpg (11-11-2021 01:39, 51.85 KB) / 該附件被下載次數 95

作者: dogjumpjump    時間: 11-11-2021 09:21

下, FB 封佢號??
作者: Dave    時間: 11-11-2021 09:36

可惜

作者: bennytsang16    時間: 11-11-2021 10:18

好似話有人講左句「芝麻仁」之類的說話,可能被 FB 指涉及歧視,結果被暫時禁言。
引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-11-2021 09:21 發表
下, FB 封佢號??

作者: kornhill401    時間: 11-11-2021 11:42

朗哥經營飲食業, 咁要多多幫襯啦.C兄可否告知位置嗎?
作者: 48191    時間: 11-11-2021 12:48

抓破頭都唔知點解會搞日式餐廳。
作者: bennytsang16    時間: 11-11-2021 17:41

中式食肆要炆潡煮炸,耗時花心力;
日式食肆,一係生冷野,一係拉麵,簡單、利錢深回本快。
所以香港近呢十幾年日式食肆愈開愈多,看看元朗尖沙咀就知。
引用:
原帖由 48191 於 11-11-2021 12:48 發表
抓破頭都唔知點解會搞日式餐廳。

作者: RCOOH    時間: 11-11-2021 17:48

引用:
原帖由 bennytsang16 於 11-11-2021 17:41 發表
中式食肆要炆潡煮炸,耗時花心力;
日式食肆,一係生冷野,一係拉麵,簡單、利錢深回本快。
所以香港近呢十幾年日式食肆愈開愈多,看看元朗尖沙咀就知。
中式基本上係功夫菜,日式唔係刺身就係簡單做法,確保食材冇問題就贏一半,當然,離食環都好近。
作者: jn_jona    時間: 11-11-2021 18:21

係搞埋日式野?我以為cafe only

依家都好難搵返個老實既槍匠有工具有技術又合理價
作者: LCH925    時間: 12-11-2021 02:59

拉麵都仲講湯頭同麵質,刺身直頭贏曬
薄切固然有刀功,但厚切三文魚,食客都唔會話你,甚至可能仲好開心
作者: bennytsang16    時間: 12-11-2021 09:59

剛剛開始請人埋班,地址最快明年初才有消息。
引用:
原帖由 kornhill401 於 11-11-2021 11:42 發表
朗哥經營飲食業, 咁要多多幫襯啦.C兄可否告知位置嗎?

作者: kornhill401    時間: 12-11-2021 11:12

謝謝C兄給予有關資訊.
作者: 里安    時間: 12-11-2021 21:03

日式野都有講究,但香港人多數食唔出,亦唔識欣賞
作者: kornhill401    時間: 1-12-2021 13:01

大鑊..之前俾'朗哥 '整好果支'田中 '左輪模型CAP玩具槍.
震一震,就舊病復發,輪瓜唔識轉.
作者: 七點六二    時間: 1-12-2021 13:45

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-12-2021 13:01 發表
大鑊..之前俾'朗哥 '整好果支'田中 '左輪模型CAP玩具槍.
震一震,就舊病復發,輪瓜唔識轉.
佢已經唔再做維修………!
作者: kornhill401    時間: 2-12-2021 11:46

引用:
原帖由 七點六二 於 1-12-2021 13:45 發表

佢已經唔再做維修………!
..收到.. 唯有自己慢慢摸索下.
作者: gainax    時間: 7-12-2021 13:25

朗哥算係槍街數一數二師傅,識整之餘亦收費公道,我以前揾過佢拆超級無敵實既barrel nut,佢一陣就拆到,仲只係收5草,我私人齊頭比一舊佢都唔收,少左一位咁好既師傅實在係 wargame介損失
作者: 等放工    時間: 7-12-2021 20:32

引用:
原帖由 gainax 於 7-12-2021 13:25 發表
朗哥算係槍街數一數二師傅,識整之餘亦收費公道,我以前揾過佢拆超級無敵實既barrel nut,佢一陣就拆到,仲只係收5草,我私人齊頭比一舊佢都唔收,少左一位咁好既師傅實在係 wargame介損失
唔通又係拆KA M4? 我當年都揾過佢拆barrel nut
印象中隨意收左二草, 可能佢以為我後生
之後極少數需要搵師傅整野既機會都係搵佢
作者: gainax    時間: 8-12-2021 11:12

引用:
原帖由 等放工 於 7-12-2021 20:32 發表

唔通又係拆KA M4? 我當年都揾過佢拆barrel nut
印象中隨意收左二草, 可能佢以為我後生
之後極少數需要搵師傅整野既機會都係搵佢
個次係拆大蛇 我特登買支拆真品板手個款用埋鐵鎚都打唔郁佢個barrel nut
個菊花nut打到崩哂又變形朗哥都拆到真係勁,我諗佢有哂拆 ar真鐵工具又有固定個夾具先搞得掂
咁都只係收5草,真係佛心價 所以可能賺錢唔多疫情少左人買槍整槍要轉型

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0