標題: 換精密管同hop up膠係咪會射得遠d? [打印本頁]

作者: kratos886    時間: 11-12-2021 23:07     標題: 換精密管同hop up膠係咪會射得遠d?

請問換精密管同hop up膠係咪會射得遠d但力度係咪無影響?
有冇師兄可以答到?
作者: 48191    時間: 12-12-2021 02:03

召喚Dave兄
引用:
原帖由 kratos886 於 11-12-2021 23:07 發表
請問換精密管同hop up膠係咪會射得遠d但力度係咪無影響?
有冇師兄可以答到?

作者: kratos886    時間: 12-12-2021 03:04

其實長槍手拉狙係咪唔駛換精密管?
作者: 48191    時間: 12-12-2021 03:27

要……
引用:
原帖由 kratos886 於 12-12-2021 03:04 發表

作者: Aki    時間: 12-12-2021 10:42

hopup膠對力無影響
槍管要睇長度&闊度
力度唔係愈長愈大力, 而係槍管入面既空間有無活用晒枝槍推出唻既空氣
例如枝槍推3啖氣出唻, 短槍管只係容納到1啖氣, 粒BB彈就只會由1啖氣既力推(加速)出唻,其餘2啖推出唻既時候BB彈已經一早離開槍管
相反長既槍管容納到3啖氣, 就可以用盡枝槍本來既能力, 就會「大力左」
如果用條超超超長管,只會令BB彈係槍管入面撞牆既時間增加, 本身既動力無多到, 所以唔係話愈長愈大力

另外點解要換精密管,係想追求條管做工精細, 表面平滑(所以唔好貪平買雜牌)
至於6.01、6.03、6.0x類精密管,都係同槍管可以容納既空氣量有關, 點解聽講換6.01會大力左係因為無位比空氣走, 所有空氣集中晒用唻推粒BB彈(廠商話)
6.0x數字字面上就係話條管既闊度,窄0.02mm可以無咁多位比BB彈周圍撞變得神準&有效利用空氣動力,闊0.02mm可以比多D空間空氣托起粒彈令佢撞少D牆等等任廠商講(佢地話6.01for近, 6.03<係比遠少少用)
但我地香港力唔會話用氣槍打幾百米唔駛追到咁準. 所以實際上如Dave兄好耐好耐好耐以前某個Post講心理作用較大

N年前上網睇,如拋錯書包請指正

作者: kratos886    時間: 12-12-2021 10:48

引用:
原帖由 Aki 於 12-12-2021 10:42 發表
hopup膠對力無影響
槍管要睇長度&闊度
力度唔係愈長愈大力, 而係槍管入面既空間有無活用晒枝槍推出唻既空氣
例如枝槍推3啖氣出唻, 短槍管只係容納到1啖氣, 粒BB彈就只會由1啖氣既力推(加速)出唻,其餘2啖推出唻既時 ...
諗緊vsr精密管用6.01定6.03好
作者: kratos886    時間: 12-12-2021 10:49

引用:
原帖由 Aki 於 12-12-2021 10:42 發表
hopup膠對力無影響
槍管要睇長度&闊度
例如枝槍推3啖氣出唻, 短槍管只係容納到1啖氣, 粒BB彈就只會由1啖氣既力推(加速)出唻,其餘2啖推出唻既時 ...
hop up膠我見又係好多隻有冇邊隻推介?
作者: Aki    時間: 12-12-2021 10:56

引用:
原帖由 kratos886 於 12-12-2021 10:48 發表

小弟自己諗法, 唔一定岩
短(手槍)就6.01, 長就6.03 up
btw 馬記好似原廠係6.08, 一樣好準,所以應該真係效果唔太顯著
有聽過6.01管開連發有機會jam彈(我未見/試過),不過手拉狙應該無問題
要其他大神比意見

hop up膠真係唔識比唔到意見,小弟一律無腦「紫膠」

作者: 天翔翼    時間: 12-12-2021 12:03

我個人基本上全用ZCL管同Unicorn膠,Silverback系狙用原裝膠有得佢

管不改長的話,改善hopup上旋穩定性可以加長「有效射程」(ie你有信心可以打中某個特定size target既距離),但「極限距離」(ie唔理中唔中粒豆飛到過去就得,高射炮都計)理論上不會變,因為推佢果度力就得咁上下
基本上,要粒豆射得更遠距離就一定會增加推力(ie焦耳),換管長同窄管就係令粒豆管中受既推力增加,因此只要氣量足夠的話,粒管岩岩出管既速度會比原裝6.08管更快

寬管(6.03+)有個好處,就係平D,理論上對管內壁既要求下降(因為偏移碰撞既機會冇咁高)亦理論上可以準D,代價亦當然就係個出速會比較慢
作者: kratos886    時間: 12-12-2021 12:08

引用:
原帖由 天翔翼 於 12-12-2021 12:03 發表
我個人基本上全用ZCL管同Unicorn膠,Silverback系狙用原裝膠有得佢

管不改長的話,改善hopup上旋穩定性可以加長「有效射程」(ie你有信心可以打中某個特定size target既距離),但「極限距離」(ie唔理中唔中粒豆飛到 ...
即係窄管6.01會令到枝野大力d?
作者: 天翔翼    時間: 12-12-2021 12:16

引用:
原帖由 kratos886 於 12-12-2021 12:08 發表

是的,視乎管長

但個人認為無必要強求太大力
打唔同人既場又唔同規矩,原裝marui打green gas系香港D蚊型場夠打到場尾中到人有餘
作者: walther    時間: 12-12-2021 17:27

球型彈最大既問題係不受控既自旋產生既橫向力,令粒彈上下左右唧。所以加勒比海盜打鉛球嗰D槍係唔準既,真槍亦唔會用球型彈

跟住到玩具槍就有人諗到用自旋產生一股將粒彈向上托既力,令彈速唔高粒彈都可以行遠D。令粒彈自旋就係 hop up 膠。理論上好既 hop up 膠可以控制到自旋速度同方向次次一樣, 咁就可以做到準同遠,唯小弟技不如人,玩咁耐都實現唔到呢個理論。

講到蒸襪館,小弟只用 PDI 6.01,佢最最最大既好處唔係大力,而係準! 但要用重彈同hop up 膠壓彈既力調到最細,僅僅唔嘔彈果個力度。萬試萬靈。 咁既 setting 基本上粒彈係唔會點自旋。因為 hop up 膠又冇力,條管又窄到粒彈頻頻“碰壁”,加上粒彈重, 旋轉慣性大,自旋速度大減。冇咗自旋既影響, 就冇咗氣流產生既橫向力,即係好似乒乓波冇落西咁,唔會自己空中轉彎,粒彈次次都行返同一條拋物線,所以就準。但缺點就係射程短。小弟唔打驚,只玩射靶,唔需要遠, 所以D槍全部都係咁樣 set。

圖片附件: hi capa01.jpg (12-12-2021 18:03, 57.58 KB) / 該附件被下載次數 127

圖片附件: 10m 10 shots grouping 34mm ctc.jpg (12-12-2021 18:03, 149.91 KB) / 該附件被下載次數 109

圖片附件: type 96_2.jpg (12-12-2021 18:12, 59.86 KB) / 該附件被下載次數 95

圖片附件: type96 grouping.jpg (12-12-2021 18:12, 77.31 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: kratos886    時間: 13-12-2021 11:04

引用:
原帖由 walther 於 12-12-2021 17:27 發表
球型彈最大既問題係不受控既自旋產生既橫向力,令粒彈上下左右唧。所以加勒比海盜打鉛球嗰D槍係唔準既,真槍亦唔會用球型彈

跟住到玩具槍就有人諗到用自旋產生一股將粒彈向上托既力,令彈速唔高粒彈都可以行 ...
其實換hop up膠對枝槍的力度會唔會有影響?
作者: Dave    時間: 13-12-2021 11:09

引用:
原帖由 kratos886 於 11-12-2021 23:07 發表
有冇師兄可以答到?
- 精密管意思造工精細的管,理論上直一點,滑一點,自然準一點,但只是是理論上,因為玩具市場沒有統一規範,即是各自 9 吹,請用玄學心態購買就可以。
- HOP 膠的分別有幾種,一是硬度,二是壓點,三是氣密,三種條件都會影響火力,雖然不多,但也可以達到10% 左右的差異,所以嚴格來說並不是「火力不變」,
但HOP UP 膠要更換的主要原因是,原裝的膠太差太流,製作多瑕疵就有需要換,如果不是非常不濟其實可以不換。
硬度高,通常會HOP 強一些,即是「拉西」拉高一點,壓點強一些可以對應比較重的BB 彈,但HOP 強不代表必定準。
壓點寬或深,HOP 強一點,同上
密氣則看膠的設計,有些膠內部有類似瓣膜的設計,可提升一點點氣密,氣密好可令氣體流失減少,動力充分獲得搾取。

個人喜好,沒有必要,但可以,亦有機會提升表現。
手拉狙本身的穩定性來自簡單的結構和彈弓的穩定輸出,基礎值高但仍可優化。
穩定的狙擊槍可以連打十槍都是同一個初速數字,只有小數點不同,是AEG 難以做到,GBB 極難企及的穩定性。

6.01 窄一點,火力會有提升,6.03 平均一點,比較類似原裝管火力。
6.01 不一定準一些,PDI 是一家製作精密管的日本公司,他們的說明也有提及6.03 是準一點,6.01 是火力高一點,
當然在下沒有完整測試他們是否說真話或是真相的全部,反正覺得PDI 的管也還蠻不錯就是了。

https://www.youtube.com/watch?v=NcoNN3-RtjQ
多年前老外做過的實測,可作參考。

hop up膠我見又係好多隻有冇邊隻推介?
其實HOP UP 膠是比較易測的,也比較易換,可以試一下不同牌子,再做一些CTC 精準打紙測試,很快可以有結論。
推介就免了,各人喜好不同。

必然的事,也有6.00 管這回事,但在下現在許多時都是原裝管就覺得夠用了。
現在換管許多時都是為了提力,尤其是一些玩具槍的管長不及外管總長,留了很多空間用長管,
如果加長內管,可以將內部彈弓(AEG/ 狙 ) 減弱一點,提升耐用性。

作者: kratos886    時間: 13-12-2021 11:49

有冇人試過SSG24?鬼佬youtuber用個枝
呢枝槍係外國寄唔寄到番黎香港?
作者: walther    時間: 13-12-2021 14:48

引用:
原帖由 kratos886 於 13-12-2021 11:04 發表

其實換hop up膠對枝槍的力度會唔會有影響?
不會, hop up 膠只係令粒彈自旋.只能增加射程, 不能增加招數. 要大力有 N 個方法, 但唔係換哭泣膠或蒸襪館.
作者: ~~方~~    時間: 13-12-2021 14:59

引用:
原帖由 walther 於 13-12-2021 14:48 發表

不會, hop up 膠只係令粒彈自旋.只能增加射程, 不能增加招數. 要大力有 N 個方法, 但唔係換哭泣膠或蒸襪館.
Hopup 係會影響焦數的

hopup 較大, 焦數係會細左

係測速機會見到好明顯既分別

當然, 開到唔合理既大同細都會非常影響射程

但側側博想呃測速機既人會咁做
作者: 天翔翼    時間: 13-12-2021 15:07

引用:
原帖由 kratos886 於 13-12-2021 11:49 發表
有冇人試過SSG24?鬼佬youtuber用個枝
呢枝槍係外國寄唔寄到番黎香港?
N年前有人試過係寄到,用過後賣左都有

但而家SSG24已停產,如果想玩M24的話建議去紅狗或WGZ買Mod24SF/USR130,總系統同SSG24基本上一樣
作者: no-name    時間: 14-12-2021 09:49

引用:
原帖由 walther 於 12-12-2021 17:27 發表

跟住到玩具槍就有人諗到用自旋產生一股將粒彈向上托既力,令彈速唔高粒彈都可以行 ...
想請教師兄係用邊隻 Hopup 膠同幾重彈的?
支 Open 10m 打 34mm 真係好準下!
求&#163261;教
作者: walther    時間: 14-12-2021 18:15

引用:
原帖由 no-name 於 14-12-2021 09:49 發表

想請教師兄係用邊隻 Hopup 膠同幾重彈的?
支 Open 10m 打 34mm 真係好準下!
求&#163261;教
9 ball 紫膠同癲牛 0.4g BB 蛋
作者: olw0978    時間: 16-12-2021 06:51

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 13-12-2021 14:59 發表

Hopup 係會影響焦數的

hopup 較大, 焦數係會細左

係測速機會見到好明顯既分別

當然, 開到唔合理既大同細都會非常影響射程

但側側博想呃測速機既人會咁做
完全同意,hopup 透過下壓的幅度來產生 BB 彈的 rolling friction, 也就是它會對抗壓縮氣的推力,阻力越大對 BB 彈能吸收的動能就越細,所以會 BB 輸出的焦數有所改變。

昔日我仍在打 aeg 釘的時候,我們必定 check 槍,我就曾經 check 到一把 U 仔竟然可以經 hopup 在 0.8-1.4j 之間改變,幅度也夠大的說。。。
作者: walther    時間: 16-12-2021 09:56

引用:
原帖由 olw0978 於 16-12-2021 06:51 發表

完全同意,hopup 透過下壓的幅度來產生 BB 彈的 rolling friction, 也就是它會對抗壓縮氣的推力,阻力越大對 BB 彈能吸收的動能就越細,所以會 BB 輸出的焦數有所改變。

昔日我仍在打 aeg 釘的時候,我們必定 c ...
咁枝槍一定係漏氣有返咁上下嚴重. 粒彈俾 hop up 膠壓住唔郁得, D氣就周圍漏嗮去. 到粒彈肯郁時就只係剩返少少氣推粒彈, 所以低招數. 小弟以前D槍一返黎就全部都換嗮 PDI 6.01 管, 所以唔覺有咁大影響. 呢個影響應該只係電槍至顯著. GBB 由於供氣基本上係源源不斷,粒彈一日唔離開槍管個供氣都唔會斷,粒彈遲咗郁可能會俾氣壓有更多時間 build up ,招數因而高咗添. GBB 用重彈招數高D 就係咁既原因

電槍同手拉就唔同, 以前我試過喺電槍同手拉用重彈, 以為好似 GBB 咁招數會高咗, 點知係相反. 個人估計既原因係重彈慣性大, 加速慢, D氣有較多時間漏走( 冇可能做到完美氣密 ), 變咗轉移到粒彈既能量就少咗.

作者: Dave    時間: 16-12-2021 11:30

引用:
原帖由 olw0978 於 16-12-2021 06:51 發表

昔日我仍在打 aeg 釘的時候,我們必定 c ...
這是JOULE CREEP ,外國FOURM 比較多談,大體上就同一把槍,打重彈會比輕彈大力一點,
直觀的原因是重豆走得慢,受力時間長,儲下的動能也高一點,另外一些變數是壓點增加受力時間加長,或被「鎖豆」,
則有其他變數,重和輕豆火力有差是正常的,不代表必然漏氣。
而短管槍的J CREEP 情況會更明顯,而氣量跟管長達到理想值的槍則J CREEP 輕微,
記得當年WGY 有人測試過不同AEG ,無加壓和MAX HOP 的火力差,發覺短管的MP5K ,JOULE CREEP 情況是非常明顯,
幾乎提升30~40% 火力,而G3 等長管槍差異卻不明顯,加大壓點的情況跟用不同彈重有一點點共通的地方是,讓BB 彈留在管內久一點。
再推一步來說,氣量不足,管長,打重豆有機會反倒下跌火力,不單止出現在AEG 和手拉槍上,一些出氣量低的GBB也有機會發生。
原因是動力衰退時,BB彈仍未離開槍管,反倒被「拖」慢了。
之前玩MARUI M40A5 短BOLT 關係,氣量只有AEG 級,打550MM 管用重豆是有頗明顯這樣傾向的結果。

參考資料,冰山一角,外國相當多這些討論。

https://mundoairsofter.com/blog/2016/06/que-es-joule-creep/

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0