標題: [Marui] 請問各位師兄有冇呢支槍評語? [打印本頁]

作者: 七點六二    時間: 19-12-2021 12:01     標題: 請問各位師兄有冇呢支槍評語?

請問各位師兄有冇呢支槍評語?在下只作收藏用,不會落埸…!

圖片附件: 3E7AB042-B32B-465D-97DA-E86640C218F2.jpeg (19-12-2021 12:03, 70.69 KB) / 該附件被下載次數 77

作者: gainax    時間: 19-12-2021 12:30

如果唔落場相同價格V記外觀會更好,3千仲買到MK18 DD骨款
不過馬記有大量零件提升外觀,砌支馬記會靚過V記但貴好多,睇筆直而簡就好
作者: 七點六二    時間: 19-12-2021 16:31

引用:
原帖由 gainax 於 19-12-2021 12:30 發表
如果唔落場相同價格V記外觀會更好,3千仲買到MK18 DD骨款
不過馬記有大量零件提升外觀,砌支馬記會靚過V記但貴好多,睇筆直而簡就好
筆直唔係好多………
作者: gainax    時間: 19-12-2021 17:15

引用:
原帖由 七點六二 於 19-12-2021 16:31 發表

筆直唔係好多………
師兄咁馬記吧,cerakote槍身都好靚值回票價,外觀d鋼件野可以慢慢升級
作者: 七點六二    時間: 19-12-2021 18:19

引用:
原帖由 gainax 於 19-12-2021 17:15 發表

師兄咁馬記吧,cerakote槍身都好靚值回票價,外觀d鋼件野可以慢慢升級
在下不才,請問師兄有什麼升級?
作者: gainax    時間: 19-12-2021 20:17

引用:
原帖由 七點六二 於 19-12-2021 18:19 發表

在下不才,請問師兄有什麼升級?
馬記條外管,三角準星同火帽都唔係鋼,如果唔介意其實唔洗哂錢換
我自己個支一早已經換左,今日放假出去買埋槍身所有鋼小零件T骨等等,都係睇你捨唔捨得,
可以慢慢一件件咁草,咁就唔肉赤了,成支改哂鋼件質感係好值得
作者: 七點六二    時間: 19-12-2021 21:26

引用:
原帖由 gainax 於 19-12-2021 20:17 發表

馬記條外管,三角準星同火帽都唔係鋼,如果唔介意其實唔洗哂錢換
我自己個支一早已經換左,今日放假出去買埋槍身所有鋼小零件T骨等等,都係睇你捨唔捨得,
可以慢慢一件件咁草,咁就唔肉赤了,成支改哂鋼件質感係 ...
師兄可否影張相上黎毒下我啦!Thank you!
作者: gainax    時間: 19-12-2021 22:34

引用:
原帖由 七點六二 於 19-12-2021 21:26 發表

師兄可否影張相上黎毒下我啦!Thank you!
師兄而家我訂左條新鋼管未收到未砌好,不過可以貼住d相先止下癮,
遲下完工一次過開post分享馬記mws全鋼鍛造版

話說今日去買野有九折,各位師兄工作辛苦左一年聖誕節係時候買份禮物好好對待自己

圖片附件: Screenshot_20211219_222600_com.android.gallery3d_edit_789265046845711.jpg (19-12-2021 22:34, 205.31 KB) / 該附件被下載次數 47

圖片附件: Screenshot_20211219_222612_com.android.gallery3d_edit_789274246663939.jpg (19-12-2021 22:34, 126.77 KB) / 該附件被下載次數 51

作者: 七點六二    時間: 19-12-2021 22:43

引用:
原帖由 gainax 於 19-12-2021 22:34 發表

師兄而家我訂左條新鋼管未收到未砌好,不過可以貼住d相先止下癮,
遲下完工一次過開post分享馬記mws全鋼鍛造版
話說今日去買野有九折,各位師兄工作辛苦左一年聖誕節係時候買份禮物好好對 ...
嘩……..實在太毒啦…我都好想買返支玩
作者: gainax    時間: 19-12-2021 23:11

引用:
原帖由 七點六二 於 19-12-2021 22:43 發表

嘩……..實在太毒啦…我都好想買返支玩
2個身拍埋其實馬記原裝個槍身色澤仲靚過我啱買個隻鍛身,我當時覺得係唔係哂左個原裝己經咁靚身改鍛身
不過表面處理輸比cerakote係合理,所以唔一定改槍身都得只係我追求完美先入手,

琴日終於打散左馬記內部,比我感覺係設計生產呢支mws既廠家真係超乎想像既勁,估唔到係由馬記設計出黎跌眼鏡
咁多精密零件但內部d位都好 fit唔會太緊同太鬆,我覺得佢設計係gbb中既ptw超前太多,
唔怪得咁多人肯比咁多錢砌支馬記,其實真係值得,改下外觀鋼件再買支高仿 acog已經好正
作者: 七點六二    時間: 20-12-2021 01:01

引用:
原帖由 gainax 於 19-12-2021 23:11 發表

2個身拍埋其實馬記原裝個槍身色澤仲靚過我啱買個隻鍛身,我當時覺得係唔係哂左個原裝己經咁靚身改鍛身
不過表面處理輸比cerakote係合理,所以唔一定改槍身都得只係我追求完美先入手,

琴日終於打散左 ...
咁就明天出去………
作者: Maxman2    時間: 20-12-2021 09:49

想請教下師兄們,佢寫的real gas blow back 同其他 blow back 係埋勁好多?
作者: gainax    時間: 20-12-2021 10:42

引用:
原帖由 七點六二 於 20-12-2021 01:01 發表

咁就明天出去………
師兄M4gbb買馬記唔會有錯,就算未來有一日唔玩賣返出去都有人要,
我最近都買多左一支砌 m16a4,有時間先開工而家砌m4先

圖片附件: Screenshot_20211220_095502_com.android.gallery3d_edit_812196689960441.jpg (20-12-2021 10:42, 130.24 KB) / 該附件被下載次數 51

作者: 七點六二    時間: 20-12-2021 11:10

引用:
原帖由 gainax 於 20-12-2021 10:42 發表

師兄M4gbb買馬記唔會有錯,就算未來有一日唔玩賣返出去都有人要,
請問師兄支acog mount 左落去會唔會見到個前準星?Thank you!
作者: RCOOH    時間: 20-12-2021 11:31

引用:
原帖由 Maxman2 於 20-12-2021 09:49 發表
想請教下師兄們,佢寫的real gas blow back 同其他 blow back 係埋勁好多?
馬記既blowback淋過豆腐。
作者: gainax    時間: 20-12-2021 11:42

引用:
原帖由 Maxman2 於 20-12-2021 09:49 發表
Mws blow back唔會勁好多,我覺得只係gbbr入面中等水平,
但blow back反應同 rof真係勁點扣雞都唔軟,氣化好又準,所以我覺得支野己經係gbb中既ptw特別出眾,

當然凡事有利必有弊,支野內部比較複雜,好多精密零件,波箱同bolt同夾用返原裝件就最穩陣,不過有調整修槍能力可以考慮改完整套cnc波箱或一件件鋼內件咁換,擁有gbb中ptw水平咁自然改補品筆直都要比其他牌子預算多,

原裝我睇過唔少玩家用後報告尚算捱到唔少日子,到時候先決定繼續買返原裝件續命定一次性投資改哂 cnc補品了,總結呢支mws如果預算比較鬆係值得玩一支,
槍價3K多少少己經有靚仔cerakote(外面做一套 m4身cerakote大約2k),玩原裝都可以爽一年半載己經值回票價
作者: gainax    時間: 20-12-2021 11:47

引用:
原帖由 七點六二 於 20-12-2021 11:10 發表

請問師兄支acog mount 左落去會唔會見到個前準星?Thank you!
唔會睇到,或者咁講係唔發覺睇到,美軍都係咁用
作者: gainax    時間: 20-12-2021 12:01

引用:
原帖由 RCOOH 於 20-12-2021 11:31 發表

馬記既blowback淋過豆腐。
佢rof同 blowback反應太快,buffer又係高速回彈型,所以唔會有加重平底 buffer咁chock
不過都可以自己改 buffer, 但就冇在馬記呢支野既精髓,

夏天支野 rof快到似電槍,後座力唔細我覺得有中等水平,唔係ksz mp7個種 ebb後座力咁弱
睇你追求性能點扣都唔軟加適量後座力,定係偏大後座力但夾凍d扣 auto就軟了
呢支係我第一支mws一開即試打, 我玩左十年gbbr玩過好多系統,開槍個 feel只有馬記支mws係令我O嘴
因為實在太爽快,夏天個陣同玩電槍冇分別但佢係gbb...
https://m.youtube.com/shorts/W0R_NYYHA4E

作者: 七點六二    時間: 20-12-2021 15:50

引用:
原帖由 gainax 於 20-12-2021 11:42 發表

Mws blow back唔會勁好多,我覺得只係gbbr入面中等水平,
但blow back反應同 rof真係勁點扣雞都唔軟,氣化好又準,所以我覺得支野己經係gbb中既ptw特別出眾,

當然凡事有利必有弊,支野內部比較複雜,好多精密零 ...
問過明天到貨!急不可待!
作者: Maxman2    時間: 20-12-2021 18:15

引用:
謝謝師兄們分享心得,扣連發不軟皮,真係好正wo,搞到我都心思思
作者: 七點六二    時間: 20-12-2021 19:40

引用:
原帖由 Maxman2 於 20-12-2021 18:15 發表

謝謝師兄們分享心得,扣連發不軟皮,真係好正wo,搞到我都心思思
師兄上面條片,我睇完就決定入手!
作者: gainax    時間: 20-12-2021 23:10

引用:
原帖由 Maxman2 於 20-12-2021 18:15 發表

呢支野係我咁多年買左咁多支gbbr唯一一支唔洗點改己經好爽,我諗其他牌子改完都唔會有馬記原裝個種爽度同穩定性,
hopup內管唔改都有好表現,當然改埋彈道更加好己經可以去到精準射擊級別,
我當時好短時間買左3支打算砌,最後賣走左2支,原因係真係養唔起3支換哂鋼件留返一支就算
不過疫情好耐都冇買過玩具草到少少筆直,一於去盡佢砌好一支 m4同再買多支砌m16a4

老實講,如果只可以擁有一支gbb m4,我會揀馬記 mws砌到佢外觀最好,內部零件打爛先換補品,只係捨唔捨得,
因為佢個種爽度同穩定性實在太好,
https://m.youtube.com/watch?v=gDwRERk4DU4
https://m.youtube.com/watch?v=o4SK3U0nAxs
馬記呢支缺點就是要預一個筆直打爛入面換件,不過我覺得值得原裝耐用度都唔差頂到一段日子
作者: 48191    時間: 20-12-2021 23:43

我已經有兩枝全改,仲諗緊砌唔砌733。但係諗唔到粟米筒同尾托點搞。
作者: 七點六二    時間: 21-12-2021 00:24

引用:
原帖由 48191 於 20-12-2021 23:43 發表
我已經有兩枝全改,仲諗緊砌唔砌733。但係諗唔到粟米筒同尾托點搞。
砌埋支733, 咁就完美!
作者: gainax    時間: 21-12-2021 01:10

引用:
原帖由 48191 於 20-12-2021 23:43 發表
其實而家怒gun有成份 mws 733前節,直上唔洗散買咁煩,要真品托就徵下二手可能會有人放,
尾托買唔到真品可以試下用吉打呢隻,

佢官網介紹係real parts,唔知係等同真品級數定真既民版,我之前買左份做功都幾好,想平去jjarmy買隻一舊水xm177尾托都得
M733難得而家竟然有出gbb cnc槍身仲要係馬記系統,中意733既都幾難唔砌支 以前多數m733 gbb係用 A1 upper都唔係想要既野  我都等緊 mws m16a2身,而家收集一下零件先了

圖片附件: GR656000A__14493.1562400800.jpg (21-12-2021 01:10, 31.82 KB) / 該附件被下載次數 42

作者: 七點六二    時間: 21-12-2021 03:02

引用:
原帖由 gainax 於 21-12-2021 01:10 發表

其實而家怒gun有成份 mws 733前節,直上唔洗散買咁煩,要真品托就徵下二手可能會有人放,
尾托買唔到真品可以試下用吉打呢隻,

佢官網介紹係real parts,唔知係等同真品級數定真既民版,我之前買左份做 ...
師兄真係洗唔少錢落去支槍到!
作者: gainax    時間: 21-12-2021 10:18

引用:
原帖由 七點六二 於 21-12-2021 03:02 發表

師兄真係洗唔少錢落去支槍到!
其實都係慢慢草錢買心頭好,原則是有限筆直砌到最靚改到最好打
小弟砌槍都唔算砌得最貴個班,見過有師兄買套kit或peq己經貴過我把槍
我之前都係買左成屋槍,而家用幾支槍筆直砌靚一支反而仲happy,
冇左地方問題又唔會太多槍玩唔哂99%時間入箱浪費左,如果是最愛個幾款心頭好,值得砌支靚既
作者: Maxman2    時間: 21-12-2021 13:02

想問下師兄們這支野係埋有classic 版本?(有提把和粟米筒)
作者: 七點六二    時間: 21-12-2021 13:07

引用:
原帖由 Maxman2 於 21-12-2021 13:02 發表
想問下師兄們這支野係埋有classic 版本?(有提把和粟米筒)
有呀,昨天問過,剩低一支,自己拎過,簡直完美!
作者: Maxman2    時間: 21-12-2021 13:13

引用:
原帖由 七點六二 於 21-12-2021 13:07 發表

有呀,昨天問過,剩低一支,自己拎過,簡直完美!
正wow,classic 款外型我反而覺得科幻d,等我執個位,返貨入返支先

作者: 七點六二    時間: 21-12-2021 14:39

引用:
原帖由 Maxman2 於 21-12-2021 13:13 發表

正wow,classic 款外型我反而覺得科幻d,等我執個位,返貨入返支先
我尋日羅上手已經正!有買親手!
作者: gainax    時間: 21-12-2021 16:40

引用:
原帖由 七點六二 於 21-12-2021 14:39 發表

我尋日羅上手已經正!有買親手!
個槍身特別靚仔,遲下有$換套鋼前節同槍身鋼小零件,質感拍得住大蛇
遲幾日我到支鋼管再分享下,唔改槍身同內件咁砌埋單唔會好貴,但外觀己經非常正收藏把玩一流
作者: 七點六二    時間: 21-12-2021 17:20

引用:
原帖由 gainax 於 21-12-2021 16:40 發表

個槍身特別靚仔,遲下有$換套鋼前節同槍身鋼小零件,質感拍得住大蛇
遲幾日我到支鋼管再分享下,唔改槍身同內件咁砌埋單唔會好貴,但外觀己經非常正收藏把玩一流
其實在下昨天拎支classic 黎睇,都幾乎想買,不過好在我要魚骨版所以忍手!
作者: gainax    時間: 21-12-2021 20:51

引用:
原帖由 七點六二 於 21-12-2021 17:20 發表

其實在下昨天拎支classic 黎睇,都幾乎想買,不過好在我要魚骨版所以忍手!
膠托版最平啱改外觀,ras魚骨版好似比膠手托版貴2百,不過唔改外觀呢支多條骨比較抵玩
Dd骨版最靚,中意dd骨必入同時亦最貴4K或多d左右
作者: 七點六二    時間: 21-12-2021 22:36

引用:
原帖由 gainax 於 21-12-2021 20:51 發表

膠托版最平啱改外觀,ras魚骨版好似比膠手托版貴2百,不過唔改外觀呢支多條骨比較抵玩
Dd骨版最靚,中意dd骨必入同時亦最貴4K或多d左右
所以如果有心砌,買膠托版最慳錢!
作者: 七點六二    時間: 30-12-2021 18:58

今日到步…個ACOG 未到,用住個冇marking 暫時頂住先………

圖片附件: 9B921385-5CF5-4149-9F8C-8BB6A9652129.jpeg (30-12-2021 18:58, 85.94 KB) / 該附件被下載次數 58

圖片附件: 6A361A48-597F-47B6-A2CF-EB4312F7452A.jpeg (30-12-2021 18:58, 84.79 KB) / 該附件被下載次數 55

作者: gainax    時間: 30-12-2021 20:39

引用:
原帖由 七點六二 於 30-12-2021 18:58 發表
今日到步…個ACOG 未到,用住個冇marking 暫時頂住先………
簡單就是美,弓起樓主入到心頭好
作者: 七點六二    時間: 31-12-2021 07:34

引用:
原帖由 gainax 於 30-12-2021 20:39 發表

簡單就是美,弓起樓主入到心頭好
我見到你支M16A4 都心郁郁………!
作者: gainax    時間: 31-12-2021 11:46

引用:
原帖由 七點六二 於 31-12-2021 07:34 發表

我見到你支M16A4 都心郁郁………!
M16a4係正,硬托同長管有步槍味道,裝支 acog加支肯定火己經靚仔實用
作者: 七點六二    時間: 31-12-2021 17:15

加埋個acog 再影過!

圖片附件: 64AC66A0-4507-4032-971B-E6FBFD405336.jpeg (31-12-2021 17:15, 115 KB) / 該附件被下載次數 59

圖片附件: E8802B91-3AD5-4B54-8ACD-0791A4E48EAB.jpeg (31-12-2021 17:15, 78.4 KB) / 該附件被下載次數 78

圖片附件: DB431F87-F064-437A-BC2E-F6176196493A.jpeg (31-12-2021 17:15, 100.31 KB) / 該附件被下載次數 56

圖片附件: 77D5DC49-1971-4BB7-8E85-624C8E72B916.jpeg (31-12-2021 17:15, 120.39 KB) / 該附件被下載次數 63

圖片附件: 9A77D8F1-7EFB-4BFE-B973-976D1043ADD4.jpeg (31-12-2021 17:15, 100.24 KB) / 該附件被下載次數 67

圖片附件: 37D96625-F06D-432D-B35C-48365F1D06CA.jpeg (31-12-2021 17:15, 69.67 KB) / 該附件被下載次數 66

作者: gainax    時間: 31-12-2021 21:28

引用:
原帖由 七點六二 於 31-12-2021 17:15 發表
加埋個acog 再影過!
上左支靚仔Acog即時靚仔哂 樓主可以裝返原裝個後準星唔洗哂左,
同埋想更加“踢的高“可以裝個快拆 acog鏡橋,
Copy有arms同LaRue都係幾型仔之選
作者: 七點六二    時間: 31-12-2021 23:32

引用:
原帖由 gainax 於 31-12-2021 21:28 發表

上左支靚仔Acog即時靚仔哂 樓主可以裝返原裝個後準星唔洗哂左,
同埋想更加“踢的高“可以裝個快拆 acog鏡橋,
Copy有arms同LaRue都係幾型仔之選
又洗一畢?要儲下啲彈藥先………!
作者: gainax    時間: 1-1-2022 08:05

引用:
原帖由 七點六二 於 31-12-2021 23:32 發表

又洗一畢?要儲下啲彈藥先………!
槍街行仔賣大陸野好似有只係百幾蚊,我覺得快拆好睇過原裝個個我而家2支 acog都改左
作者: 七點六二    時間: 1-1-2022 15:07

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2022 08:05 發表

槍街行仔賣大陸野好似有只係百幾蚊,我覺得快拆好睇過原裝個個我而家2支 acog都改左
有冇相睇睇?
作者: gainax    時間: 1-1-2022 17:45

引用:
原帖由 七點六二 於 1-1-2022 15:07 發表

有冇相睇睇?
上 google打
ARMS 19 Low Dual throw lever QD Mount
larue tactical lt 100
呢 2隻可以參考一下相片
作者: 里安    時間: 1-1-2022 17:50

槍街有呢隻復刻,我覺得唔錯
引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2022 17:45 發表

上 google打
ARMS 19 Low Dual throw lever QD Mount
larue tactical lt 100
呢 2隻可以參考一下相片

作者: 七點六二    時間: 1-1-2022 18:07

引用:
原帖由 里安 於 1-1-2022 17:50 發表
槍街有呢隻復刻,我覺得唔錯

Thank you 師兄!今個星期去睇
作者: gainax    時間: 1-1-2022 18:11

引用:
原帖由 七點六二 於 1-1-2022 18:07 發表

Thank you 師兄!今個星期去睇
唔係相中呢隻
LaRue Tactical ACOG Mount QD LT 100
呢個名應該最準
作者: 七點六二    時間: 1-1-2022 18:48

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2022 18:11 發表

唔係相中呢隻
LaRue Tactical ACOG Mount QD LT 100
呢個名應該最準
Ok thank you! 不過在下又訂咗支TOKYO MARUI M4A1 CARBINE (ZET SYSTEM) GBBR - CERAKOTE COATING,今個星期四到!

圖片附件: C68966B4-CC29-4422-B27A-9836AE2DAE06.jpeg (1-1-2022 18:48, 21.02 KB) / 該附件被下載次數 64

作者: 3904gary    時間: 1-1-2022 19:25

引用:
原帖由 七點六二 於 1-1-2022 18:48 發表

Ok thank you! 不過在下又訂咗支TOKYO MARUI M4A1 CARBINE (ZET SYSTEM) GBBR - CERAKOTE COATING,今個星期四到!
請問現在價錢係幾多呢?感謝
作者: 七點六二    時間: 1-1-2022 20:30

引用:
原帖由 3904gary 於 1-1-2022 19:25 發表

三千幾………到
作者: gainax    時間: 1-1-2022 22:38

引用:

師兄咁快又砌多支?
不過m4真係好易砌上癮,我而家個支都改埋arms快拆橋,加返後西同雙面選擇掣
仲有支m203都係留返比支m16a1 or a2用
作者: gainax    時間: 1-1-2022 22:55

引用:
原帖由 3904gary 於 1-1-2022 19:25 發表

粟米筒版最平我最近買30條紅衫魚有找可吉多2寸魚蛋
14.5吋Ras同cqbr應該貴多 2~3條紅衫魚
Dd 骨mk18見過最平可以去到 40張魚只係好快賣哂
馬記野日圓平佢就唔會貴,以前日圓貴個d年代可以好貴
作者: 七點六二    時間: 1-1-2022 23:12

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2022 22:38 發表

師兄咁快又砌多支?
不過m4真係好易砌上癮,我而家個支都改埋arms快拆橋,加返後西同雙面選擇掣
仲有支m203都係留返比支m16a1 or a2用
支MWS 太毒了………! 玩過一定死係馬記手上!
作者: 七點六二    時間: 1-1-2022 23:15

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2022 22:55 發表

粟米筒版最平我最近買30條紅衫魚有找可吉多2寸魚蛋
14.5吋Ras同cqbr應該貴多 2~3條紅衫魚
Dd 骨mk18見過最平可以去到 40張魚只係好快賣哂
馬記野日圓平佢就唔會貴,以前日圓貴個d年代可以好貴
又毒人去砌槍?
作者: gainax    時間: 2-1-2022 00:17

引用:
原帖由 七點六二 於 1-1-2022 23:15 發表

又毒人去砌槍?
砌槍砌開頭好易傳染
作者: 七點六二    時間: 2-1-2022 08:53

引用:
原帖由 gainax 於 2-1-2022 00:17 發表

砌槍砌開頭好易傳染
師兄有冇啲相貼出嚟毒下人?
作者: RCOOH    時間: 2-1-2022 10:48

我換出黎個原裝MTR16 trigger box係平雞……唔岩老學校用添。

仲有MTR16既尾托、拉柄、grip同bolt lock片,唔知有冇人收呢?
作者: gainax    時間: 5-1-2022 23:09

引用:
原帖由 七點六二 於 2-1-2022 08:53 發表

師兄有冇啲相貼出嚟毒下人?
我發覺裝左雙面選擇掣都幾型又有功能,但3舊水有d貴又想 m16a4都裝埋
如果仲買到 m203qd短版 colt marking就型哂,m4, m16加左m203霸氣出哂黎
作者: 七點六二    時間: 5-1-2022 23:23

引用:
原帖由 gainax 於 5-1-2022 23:09 發表

我發覺裝左雙面選擇掣都幾型又有功能,但3舊水有d貴又想 m16a4都裝埋
如果仲買到 m203qd短版 colt marking就型哂,m4, m16加左m203霸氣出哂黎
我明天買M4回來,諗
作者: 七點六二    時間: 5-1-2022 23:27

我明天買M4 回來,諗
作者: gainax    時間: 5-1-2022 23:55

引用:
原帖由 七點六二 於 5-1-2022 23:23 發表

我明天買M4回來,諗
不過馬記原裝前節應該裝唔到真數個隻玩具m203, 直接上魚骨版本 m203又唔像真如果唔係必要裝都係算
同埋個m203係型掛牆一流同間中玩下好玩,但太重好容易三分鐘熱度拆返出黎要考慮清楚 可以去 ”病病“隔離賣國狗拎實物上手感受一下先,
其實最重要都係自己中意砌乜外型就乜外型,上網睇下人地分享圖片,中意覺得啱心中就試下砌,
m4, m16就係點改外觀都得先咁人長期玩落去
作者: 七點六二    時間: 6-1-2022 09:33

引用:
原帖由 gainax 於 5-1-2022 23:55 發表

不過馬記原裝前節應該裝唔到真數個隻玩具m203, 直接上魚骨版本 m203又唔像真如果唔係必要裝都係算
同埋個m203係型掛牆一流同間中玩下好玩,但太重好容易三分鐘熱度拆返出黎要考慮清楚 可以去 ”病病“隔離賣國 ...
好,今日睇睇先!Thank you!
作者: Maxman2    時間: 6-1-2022 13:10

引用:

嘩正,期待師兄開箱分享
作者: 里安    時間: 6-1-2022 13:38

引用:
原帖由 gainax 於 5-1-2022 23:09 發表

功能野想試two stage trigger

作者: 七點六二    時間: 6-1-2022 15:44

引用:
原帖由 Maxman2 於 6-1-2022 13:10 發表

嘩正,期待師兄開箱分享
暫時睇住先,轉頭再嚟過!

圖片附件: 5829F15A-11D4-4079-955B-2492C938CBA4.jpeg (6-1-2022 15:44, 83.2 KB) / 該附件被下載次數 67

圖片附件: CE9FC1A9-C129-48D5-82F4-42A7BEA0C839.jpeg (6-1-2022 15:52, 139.27 KB) / 該附件被下載次數 46

作者: RCOOH    時間: 6-1-2022 16:02

引用:
原帖由 七點六二 於 6-1-2022 15:44 發表

買咁多支黎做核酸咩?
作者: 里安    時間: 6-1-2022 16:03

引用:
原帖由 七點六二 於 6-1-2022 15:44 發表

支棍仔用返KAC果款會更好
作者: 七點六二    時間: 6-1-2022 16:15

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-1-2022 16:02 發表

買咁多支黎做核酸咩?
陰性結果………!
作者: NCP013    時間: 6-1-2022 16:18

引用:
原帖由 gainax 於 1-1-2022 18:11 發表

唔係相中呢隻
呢個名應該最準
米佬SDO 同而家ACOG 果隻係LT-622,(定係799 O尼?) 分別係100 D LOCK起左面, 622 D LOCK起右邊....其實, 翻轉裝0米得0羅..

作者: RCOOH    時間: 6-1-2022 16:26

唔知收唔收到外殼零件可以砌支PDW?
作者: 七點六二    時間: 6-1-2022 16:33

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-1-2022 16:26 發表
唔知收唔收到外殼零件可以砌支PDW?
有,你可以問x工房仲有冇

作者: RCOOH    時間: 6-1-2022 16:40

引用:
原帖由 里安 於 6-1-2022 13:38 發表

功能野想試two way trigger
Binary?

GP平版銀盒幫到你。
作者: 里安    時間: 6-1-2022 17:26

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-1-2022 16:40 發表

Binary?

GP平版銀盒幫到你。
https://www.proactstore.com/products/crusader-two-stage-trigger-set-for-vfc-arm4hk416-gbb-series
作者: gainax    時間: 6-1-2022 22:25

引用:
原帖由 NCP013 於 6-1-2022 16:18 發表

米佬SDO 同而家ACOG 果隻係LT-622,(定係799 O尼?) 分別係100 D LOCK起左面, 622 D LOCK起右邊....其實, 翻轉裝0米得0羅..
上有個日本網佢介紹美軍配件寫用lt100, 不過可能佢都唔知有另一隻lock係石面(我都唔知)
多謝師兄指正 我而家都係裝arms 19#ld, 美軍好似冇我以前見d師兄成日都裝呢隻其實幾型
作者: 七點六二    時間: 7-1-2022 10:13

引用:
原帖由 gainax 於 20-12-2021 10:42 發表

請問師兄M4有什麼可以改?在下剛買了一支! Thank you!

圖片附件: 98E8DBA6-6ED6-407F-9DE4-0D4174EBA843.jpeg (7-1-2022 10:13, 20.79 KB) / 該附件被下載次數 43

作者: gainax    時間: 7-1-2022 18:08

引用:
原帖由 七點六二 於 7-1-2022 10:13 發表

請問師兄M4有什麼可以改?在下剛買了一支! Thank you!
師兄可以上呢個網玩下砌槍,好多配件都有,砌啱再現實照砌就可以了
http://pimpmygun.doctornoob.com/
作者: 七點六二    時間: 7-1-2022 19:11

引用:
原帖由 gainax 於 7-1-2022 18:08 發表

師兄可以上呢個網玩下砌槍,好多配件都有,砌啱再現實照砌就可以了
http://pimpmygun.doctornoob.com/
師兄我想問支M4 裝唔裝到m203?
作者: gainax    時間: 7-1-2022 22:40

引用:
原帖由 七點六二 於 7-1-2022 19:11 發表

我見有人 mws裝到
https://www.reddit.com/r/airsoft ... mws_with_a_st_m203/
但 mws以我所知前節nut唔同一般真數,要明天找時間睇下我支豬&p m203上唔上到原裝馬記到
作者: 里安    時間: 8-1-2022 10:50

會唔會換左outer barrel
作者: gainax    時間: 8-1-2022 13:05

引用:
原帖由 里安 於 8-1-2022 10:50 發表
會唔會換左outer barrel
我估都係,馬記個M4 Barrel nut同外槍管座外型唔同真數,應該上唔到真數固定方式m203
最平解決方法都係買隻aeg牙太陽環同mws專用外管,睇過豬&p同伍ku都係比較平之選,但伍ku我唔確定外槍管座係唔係真數直徑咁粗
要今晚返去量下先知,一睇相就明點解馬記mws改骨通常要換呢2件野先上到了,

我就直程全份前節改哂鋼,如果上埋 m203同本身已裝電筒 peq又 ras係前重後輕嚴重(雖然兵仔都有咁玩) ,
有支改 m16a4 ras 加20吋鋼前節已經好重下再好似m4咁裝m203同配件,托住支槍同舉啞鈴玩健身一樣
落場就真係全鋁輕鬆過鋼好多(我砌呢 2支唔打算落場先有乜裝乜 )
作者: 48191    時間: 8-1-2022 20:54

我裝過豬皮M203,打Outdoor 慘過擔泥。
引用:
原帖由 七點六二 於 7-1-2022 19:11 發表

作者: gainax    時間: 8-1-2022 23:25

原裝馬記MWS係裝唔到豬&P M203
藍圈會頂住, 正常要紅圈卡住barrel but

對比下就明分別大,上真數骨唔改barrel but不能(上MWS, 下真數)

量度真數外徑GBB槍管同槍管底坐, 如果伍KU個d百幾平價外管差唔多尺吋,
照道理換埋隻AEG牙 barrel nut OR 成個AEG牙 delta ring就上到豬&P M203

圖片附件: 00012124.jpg (8-1-2022 23:25, 315.26 KB) / 該附件被下載次數 53

圖片附件: 00012124543.jpg (8-1-2022 23:25, 143.06 KB) / 該附件被下載次數 47

圖片附件: 0001212768967.jpg (8-1-2022 23:25, 111.97 KB) / 該附件被下載次數 56

圖片附件: 0001212768698.jpg (8-1-2022 23:25, 147.25 KB) / 該附件被下載次數 61

圖片附件: 00012568568.jpg (8-1-2022 23:25, 149.21 KB) / 該附件被下載次數 60

作者: gainax    時間: 8-1-2022 23:31

引用:
原帖由 48191 於 8-1-2022 20:54 發表
我裝過豬皮M203,打Outdoor 慘過擔泥。
前節重左成公斤, 前重後輕成日要舉槍同托足半日,都係影相屋企玩下造型算
作者: 七點六二    時間: 9-1-2022 11:06

引用:
原帖由 gainax 於 8-1-2022 23:31 發表

前節重左成公斤, 前重後輕成日要舉槍同托足半日,都係影相屋企玩下造型算
我都係咁諗,掛牆用………!
作者: 七點六二    時間: 11-1-2022 20:30

已經訂購左橋mount………!買個紅點鏡夾上去…!

圖片附件: A77BDADC-DEA4-427E-A82C-E016C403D354.png (11-1-2022 20:30, 85.9 KB) / 該附件被下載次數 48

圖片附件: 3A1F1CC4-0F17-4E94-8626-7C603EC239CD.jpeg (11-1-2022 20:31, 21.1 KB) / 該附件被下載次數 78

作者: 七點六二    時間: 14-1-2022 11:12

引用:
原帖由 七點六二 於 11-1-2022 20:30 發表
已經訂購左橋mount………!買個紅點鏡夾上去…!
美中不足的是長左少少冇咁好睇………!

圖片附件: 39DD29CB-FEE8-4780-917D-8776FACECE32.jpeg (14-1-2022 11:12, 51.48 KB) / 該附件被下載次數 52

作者: 七點六二    時間: 14-1-2022 17:37

再黎三支…

圖片附件: C2BC584C-A864-40D2-B64A-D0B975FCBBE4.jpeg (14-1-2022 17:37, 138.38 KB) / 該附件被下載次數 50

作者: Maxman2    時間: 14-1-2022 18:39

請問甘多位師兄,這支馬記M4有冇一個短啲的版本,小弟找不到一個合適的空間存放但又想感受一下佢的real gas blowback

作者: gainax    時間: 14-1-2022 18:57

引用:
原帖由 七點六二 於 14-1-2022 17:37 發表
再黎三支…
有米師兄一個月入幾支
作者: gainax    時間: 14-1-2022 19:12

引用:
原帖由 Maxman2 於 14-1-2022 18:39 發表
請問甘多位師兄,這支馬記M4有冇一個短啲的版本,小弟找不到一個合適的空間存放但又想感受一下佢的real gas blowback
馬記m4 gbb 有 cqbr 同 mk18夠晒短,唔夠短仲有好多件可以改
止痕之選
作者: Maxman2    時間: 14-1-2022 19:21

引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2022 19:12 發表

馬記m4 gbb 有 cqbr 同 mk18夠晒短,唔夠短仲有好多件可以改
止痕之選
謝謝師兄解答,等小弟上網睇睇
作者: 七點六二    時間: 14-1-2022 19:37

引用:
原帖由 gainax 於 14-1-2022 18:57 發表

有米師兄一個月入幾支
有時買下嘢當為自己加油………!
作者: gainax    時間: 15-1-2022 08:06

引用:
原帖由 七點六二 於 14-1-2022 19:37 發表

有時買下嘢當為自己加油………!
師兄一言驚醒 ,我都覺得做人應該係咁,人生冇幾多個十年,有能力有閒錢襯仲有心有力個陣,
買下玩具玩好d為自己加油happy一下,到左退休先想玩就太遲了,
網上有句說話我覺得好中, 年輕時冇錢,人到中年冇時間,去到年紀大左就冇體力
及時行樂,適當時為自己打油打氣,人生路途遙遠放鬆一下先活得自在快樂  支持師兄
作者: gainax    時間: 15-1-2022 08:08

引用:
原帖由 Maxman2 於 14-1-2022 19:21 發表

謝謝師兄解答,等小弟上網睇睇
客氣師兄,大家都要happy射射
作者: 七點六二    時間: 15-1-2022 09:23

引用:
原帖由 gainax 於 15-1-2022 08:06 發表

師兄一言驚醒 ,我都覺得做人應該係咁,人生冇幾多個十年,有能力有閒錢襯仲有心有力個陣,
買下玩具玩好d為自己加油happy一下,到左退休先想玩就太遲了,
網上有句說話我覺得好中, 年輕時冇錢,人到中年冇時間 ...
冇錯,只要負擔得起,就去做,人生真係冇幾個十年,我廿歲到時可以玩既野,到而家已經有一半玩唔到,以前放工拍完拖之後返屋企仲可以打返三個鐘頭機都得,而家夜晚九點半都已經想訓,總之有能力負擔得到咪玩下囉,唔係第時老左
作者: 七點六二    時間: 15-1-2022 09:28

引用:
原帖由 七點六二 於 15-1-2022 09:23 發表

冇錯,只要負擔得起,就去做,人生真係冇幾個十年,我廿歲到時可以玩既野,到而家已經有一半玩唔到,以前放工拍完拖之後返屋企仲可以打返三個鐘頭機都得,而家夜晚九點半都已經想訓,總之有能力負擔得到咪玩下囉, ...
唔係第時老左
作者: 七點六二    時間: 15-1-2022 09:30

唔知點解出唔到字!
作者: gainax    時間: 15-1-2022 14:40

引用:
原帖由 七點六二 於 15-1-2022 09:23 發表

冇錯,只要負擔得起,就去做,人生真係冇幾個十年,我廿歲到時可以玩既野,到而家已經有一半玩唔到,以前放工拍完拖之後返屋企仲可以打返三個鐘頭機都得,而家夜晚九點半都已經想訓,總之有能力負擔得到咪玩下囉, ...
真的,我見好多人生活繁忙,有錢都唔捨得洗日日計畫到盡,如果係負擔到有閒錢,適量買下玩具氹下自己開心,當為生活繁重減壓都值得
,玩氣槍都唔算貴,頂多砌支最靚一萬前後一支有排玩,玩錶玩音響玩車既就真係可以玩到窮,所以中意既心頭好又負擔到,玩下開心下已經滿足
作者: gainax    時間: 15-1-2022 14:42

引用:
原帖由 七點六二 於 15-1-2022 09:30 發表
唔知點解出唔到字!
應該係香港字出唔到,改打書面語字眼我估就出到

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0