標題: 新版FMG-9 [打印本頁]

作者: jacko    時間: 28-5-2022 03:00     標題: 新版FMG-9

https://youtu.be/OR7YK5EQlkw

https://youtu.be/V36waKvv-MI

韓國出品,對應Marui, WE, VFC,唔知香港幾時有

作者: JFCP    時間: 28-5-2022 09:04

FMG-9無感, 但如果唔貴會收來玩!!
作者: jacko    時間: 28-5-2022 09:53

引用:
原帖由 JFCP 於 28-5-2022 09:04 發表
FMG-9無感, 但如果唔貴會收來玩!!
始終都係一款傳奇槍款,一樣,唔貴買黎收藏ok的
作者: b9296    時間: 28-5-2022 11:07

http://kratos.kr/index.html

貴嘢嚟...成槍港紙四千六淨kit都要二千九
作者: jacko    時間: 28-5-2022 11:27

引用:
原帖由 b9296 於 28-5-2022 11:07 發表
http://kratos.kr/index.html

貴嘢嚟...成槍港紙四千六淨kit都要二千九
有D貴,等價錢回落
作者: kornhill401    時間: 28-5-2022 12:15

真係好有吸引力.
作者: sam524    時間: 28-5-2022 12:16

其實我相信唔係韓國野
都係蒙古人出
作者: b9296    時間: 28-5-2022 12:43

引用:
原帖由 sam524 於 28-5-2022 12:16 發表
其實我相信唔係韓國野
都係蒙古人出
係台灣OEM...寄望會有經濟啲既台灣直送版
作者: sam524    時間: 28-5-2022 12:50

引用:
原帖由 b9296 於 28-5-2022 12:43 發表

係台灣OEM...寄望會有經濟啲既台灣直送版
大陸都有支 應該都會最近發貨
時間咁接近 就算唔係同一間廠都應該有d關係
作者: hykenny    時間: 28-5-2022 13:37

唔係細個睇robocop 3,都唔知有呢款槍。
作者: 48191    時間: 28-5-2022 21:22

即係可以套個可摺下身?
引用:
原帖由 jacko 於 28-5-2022 03:00 發表
https://youtu.be/OR7YK5EQlkw

https://youtu.be/V36waKvv-MI

韓國出品,對應Marui, WE, VFC,唔知香港幾時有

作者: kaige321    時間: 29-5-2022 00:06

天堂預售2xxx
淘佬有水彈版8xx,唔知有冇勇士試下

作者: jacko    時間: 29-5-2022 03:13

引用:
原帖由 48191 於 28-5-2022 21:22 發表
即係可以套個可摺下身?
原裝可摺下身,裝返hammer組
作者: jacko    時間: 29-5-2022 03:14

我未見過淘寶0個套實物,但呢套我知係台灣製造
作者: apeforce1    時間: 8-6-2022 20:44     標題: 新版FMG-9

行過見到西京有擺 冇問幾錢
作者: JFCP    時間: 8-6-2022 23:33

引用:
原帖由 apeforce1 於 8-6-2022 20:44 發表
行過見到西京有擺 冇問幾錢
$2700
見唔貴買咗,但唔識安裝!
因為冇說明書!
作者: RCOOH    時間: 9-6-2022 12:49

引用:
原帖由 JFCP 於 8-6-2022 23:33 發表

$2700
因為冇說明書!
大型益智玩具
作者: kornhill401    時間: 9-6-2022 13:15

引用:
原帖由 JFCP 於 8-6-2022 23:33 發表

$2700
因為冇說明書!
可能網上有教學影片.
作者: loveless    時間: 9-6-2022 13:24

嘩乜依家賣槍要出到林寶, 仲要唔俾囡囡(手查)
作者: loveless    時間: 9-6-2022 13:28

一樓第2條link 已係教拆學啊

圖片附件: Capture024.JPG (9-6-2022 13:28, 113.73 KB) / 該附件被下載次數 52

作者: hykenny    時間: 9-6-2022 14:04

想問VFC G18 裝唔裝到?謝謝各位大大。
作者: JFCP    時間: 9-6-2022 18:37

引用:
原帖由 loveless 於 9-6-2022 13:28 發表
一樓第2條link 已係教拆學啊
冇聽書原來有片
謝謝提醒!!
作者: kornhill401    時間: 10-6-2022 12:56

引用:
原帖由 JFCP 於 9-6-2022 18:37 發表

冇聽書原來有片
謝謝提醒!!
Me too! 睇片後,自問無本事跟住做.
作者: 閒雜人等    時間: 10-6-2022 18:01

事隔咁多年竟然會再出FMG9
會唔會到出埋PDR
作者: jacko    時間: 11-6-2022 11:21

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-6-2022 12:56 發表

Me too! 睇片後,自問無本事跟住做.
其實有成槍版,不過我估香港唔會有店入
作者: 48191    時間: 11-6-2022 11:42

FMG-9自High可以,但係落場實用性差唔多係零。
Fing得多唔知會唔會裂,真係好雞肋。
作者: kornhill401    時間: 11-6-2022 11:53

引用:
原帖由 jacko 於 11-6-2022 11:21 發表

其實有成槍版,不過我估香港唔會有店入
謝謝J大給予小弟有關資訊.
出開KWS,要留意下先.
作者: jacko    時間: 12-6-2022 00:47

引用:
原帖由 48191 於 11-6-2022 11:42 發表
FMG-9自High可以,但係落場實用性差唔多係零。
Fing得多唔知會唔會裂,真係好雞肋。
其實就無想像中咁脆弱,實用性就等如之前0的手槍Kit咁,外型大於一切,玩具嘛,對實用性唔會有太大影響,但始終呢款槍夠經典,遲下再低價0的會考慮入支玩下

作者: 48191    時間: 12-6-2022 00:51

KWA出的FMG-9,好似有槍友反映過好易出事。
如果用Marui G18C改可以考慮。
VFC G18C弱點在於彈匣底那三口螺絲,真係不了。
引用:
原帖由 jacko 於 12-6-2022 00:47 發表

其實就無想像中咁脆弱,始終呢款槍夠經典,遲下再低價0的會考慮入支玩下

作者: jacko    時間: 12-6-2022 00:55

引用:
原帖由 48191 於 12-6-2022 00:51 發表
KWA出的FMG-9,好似有槍友反映過好易出事。
如果用Marui G18C改可以考慮。
VFC G18C弱點在於彈匣底那三口螺絲,真係不了。
咁KWA果套都有咁上下年紀,以前0既設計易出事都正常,新呢支聽聞隻料唔錯,似Magpul0的膠料,希望耐用0的啦
作者: 48191    時間: 12-6-2022 01:02

咦,如果以你咁形容,玩得過喎。
引用:
原帖由 jacko 於 12-6-2022 00:55 發表

咁KWA果套都有咁上下年紀,以前0既設計易出事都正常,新呢支聽聞隻料唔錯,似Magpul0的膠料,希望耐用0的啦

作者: jacko    時間: 12-6-2022 01:06

引用:
原帖由 48191 於 12-6-2022 01:02 發表
咦,如果以你咁形容,玩得過喎。
低價0的先 呢套我認為最後唔會過二千
作者: 48191    時間: 12-6-2022 01:10

我想請教一下,當初定價係幾多?
因為如果冇Reference ,自己都唔知買貴定買平咗。
引用:
原帖由 jacko 於 12-6-2022 01:06 發表

低價0的先 呢套我認為最後唔會過二千

作者: jacko    時間: 12-6-2022 01:32

引用:
原帖由 48191 於 12-6-2022 01:10 發表
我想請教一下,當初定價係幾多?
因為如果冇Reference ,自己都唔知買貴定買平咗。
韓國方面希望零售價2600-2800左右
作者: 48191    時間: 12-6-2022 01:39

咁好難壓價喎⋯⋯
引用:
原帖由 jacko 於 12-6-2022 01:32 發表

韓國方面希望零售價2600-2800左右

作者: ddd    時間: 13-6-2022 12:24

想問
作者: ddd    時間: 13-6-2022 12:26

[quote]原帖由 ddd 於 13-6-2022 12:24 發表
想問有冇成裝嵌到的例子
Thx
作者: 暈又暈    時間: 14-6-2022 21:32     標題: 回覆 37# 的帖子

就樓上幾條YT片,搏唔搏咁解
作者: JFCP    時間: 15-6-2022 21:48

已完成!是容易fit位!但跟件個匣底一片ok另一片唔啱位!
作者: 48191    時間: 15-6-2022 22:22

有冇相!?
引用:
原帖由 JFCP 於 15-6-2022 21:48 發表
已完成!是容易fit位!但跟件個匣底一片ok另一片唔啱位!

作者: PMX    時間: 16-6-2022 00:43

其實呢支野之前多數都唔係爛膠位,係爛金屬關節位。所以啲膠做得好真係唔係最重要,最緊要係佢關節啲零件如果肯用鋼就好…唔係
作者: b9296    時間: 22-6-2022 11:27

https://lfj.com.tw/shop/aegis-fmg9/

VFC内構 (唔計運費) 四千港紙有找
作者: b9296    時間: 22-6-2022 11:36

https://www.youtube.com/watch?v=vdoh3iUHxz8

中文版組裝教學:想省錢既不妨挑戰一下
作者: 里安    時間: 22-6-2022 12:28

引用:
原帖由 b9296 於 22-6-2022 11:27 發表
https://lfj.com.tw/shop/aegis-fmg9/

VFC内構 (唔計運費) 四千港紙有找
四千銀真係好有愛
作者: 里安    時間: 22-6-2022 12:29

引用:
原帖由 PMX 於 16-6-2022 00:43 發表
其實呢支野之前多數都唔係爛膠位,係爛金屬關節位。所以啲膠做得好真係唔係最重要,最緊要係佢關節啲零件如果肯用鋼就好…唔係
舊時金屬會夠鐘分解
作者: 48191    時間: 22-6-2022 14:09

亞鉛?
引用:
原帖由 里安 於 22-6-2022 12:29 發表

舊時金屬會夠鐘分解

作者: 暈又暈    時間: 26-8-2022 22:02

記得樓上有提過大陸版,鄙人近日入手了update下:
我係淘淘搵到果間唔肯送香港,想試既可能要同佢斟下另外搵代運。我姑稿“FMG水彈”搵到個台灣水彈FB有提到再搵到QR code去問的。p.s.嚴謹角度,我不斷言我手上的和淘淘一樣。
手上的大陸版與韓版“不同”,最明顯是大陸版中間的內架是一體化膠滑軌、握把有logo、彈匣底板和連發掣欠奉。賣果個聲稱之後會整連發替換零件,不過看棺應該不需要吧?
如果說韓版是半成品,大陸版就是剛開盒的模型,全部要砌。記得叫老闆俾教學片,冇教學大鑊。
教學講到明全件套套件都要執。我未正式開工,不過幸好(?)膠料不是很難打磨、目前為止看來都不難攪,把零件拼起來睇位,該準確的地方還是蠻準確的。
作者: sam524    時間: 26-8-2022 23:05

引用:
原帖由 暈又暈 於 26-8-2022 22:02 發表
我係淘淘搵到果間唔肯送香港,想試既可能要同佢斟下另外搵代運。我姑稿“FMG水彈”搵到個台灣水彈FB有提到再搵到QR code去問的。p.s.嚴謹角度,我不斷言我手上的和 ...
我就淘o左 落緊黎
作者: lancelelouch    時間: 28-6-2023 10:46

引用:
原帖由 sam524 於 26-8-2022 23:05 發表

我就淘o左 落緊黎
師兄最後有冇砌好把野,質素如何?
作者: 暈又暈    時間: 28-6-2023 13:25

既然有人拎番出來講:
-呢套野幾考耐性。材料唔硬,而係要慢慢試清楚、試到順至正式扑PIN落去。
-千萬要記得叫賣方俾教學,否則真係唔掂。睇晒所有教學,想清楚先好開工。如果不確定,可以用牙籤先試位。
-縮膠都幾嚴重,尤其尾托彎晒,可以用熱風筒吹軟再攝野慢慢撐直。砌中身、握把果時醒唔起呢招,看倌可以先試試睇下有冇幫助。
-套件一邊孔算正常,另一邊縮孔(但好彩位置正確)。今次我用手鑽嘴慢慢擴孔,怕鑽歪。
-成件野我唯一用電動磨筆既係火控/擊鎚/撞針個洞,個洞做淺左我又懶得試,索性整體挖深。
-套野要用係原裝下身折彈弓片移植,唔好夾硬屈,用火燒軟再分幾下慢慢屈,我用兩枝細鉗處理佢。
-套件好似唔多預計玩家插長匣,馬系匣背面有粒“的”會頂住,導致插長匣頂住摺唔到,暫時未解通。
-想順便問大家:馬系匣背果粒“的”係唔係故意加上去?上網查下v記和珍匣都唔覺有。
作者: jn_jona    時間: 28-6-2023 16:00

引用:
原帖由 暈又暈 於 28-6-2023 13:25 發表
既然有人拎番出來講:
-呢套野幾考耐性。材料唔硬,而係要慢慢試清楚、試到順至正式扑PIN落去。
-千萬要記得叫賣方俾教學,否則真係唔掂。睇晒所有教學,想清楚先好開工。如果不確定,可以用牙籤先試位。
-縮膠都 ...
師兄係講淘果套定韓仔果套?
作者: jacko    時間: 28-6-2023 16:15

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-6-2023 16:00 發表

師兄係講淘果套定韓仔果套?
引用:
原帖由 暈又暈 於 26-8-2022 22:02 發表
我係淘淘搵到果間唔肯送香港,想試既可能要同佢斟下另外搵代運。我姑稿“FMG水彈”搵到個台灣水彈FB有提到再搵到QR code去問的。p.s.嚴謹角度,我不斷言我手上的和 ...
淘仔
作者: 暈又暈    時間: 28-6-2023 18:06

淘仔
作者: sj712    時間: 1-7-2023 17:01     標題: 回覆 47# 的帖子

大陸版這個fmg9好像對外以“octopus”的牌販賣。其內部與AEGIS有不少的差別。例如要讓內部順利運作需要將扳機連桿打磨至1.3mm厚度,並將底部做出倒角,方能容納彈匣與火控組順利運作互不幹涉。
AEGIS內部結構是十年前 ksc那款的改進,對應marui、we等做了針對性改進。淘寶這個是自己的內部結構,說實話不如A牌的結構合理。但是好處是用料比較扎實和便宜。就是什麼都得自己修,沒有動手能力的最好不要碰。
作者: lancelelouch    時間: 3-7-2023 10:39     標題: 回覆 54# 的帖子

小弟資金有限最後都係買左大陸呢套
琴日有時間開左黎砌
對於我呢個新手黎講比想像中易搞
拆左支Glock移植啲件落去幾有成功感
依加整左一半
係擴孔最煩, 前面手把位我磨得唔夠大, 搞到好實唔識自己彈出黎
不過跟佢俾既教學都唔夠,有啲位要去youtube再搵多條“octopus”教學片先明
原來火控組個底突出黎果度要磨走, 呢個禮拜要買個銼返去搞
反而幾驚喜係尾托一彈出黎就卡得實, youtube啲 “octopus” review片啲人要自己拍實個扣
作者: jacko    時間: 3-7-2023 13:25

引用:
原帖由 lancelelouch 於 3-7-2023 10:39 發表
小弟資金有限最後都係買左大陸呢套
琴日有時間開左黎砌
對於我呢個新手黎講比想像中易搞
拆左支Glock移植啲件落去幾有成功感
依加整左一半
係擴孔最煩, 前面手把位我磨得唔夠大, 搞到好實唔識自己彈出 ...
YouTube 有無link? Thx
作者: b9296    時間: 3-7-2023 13:58

引用:
原帖由 jacko 於 3-7-2023 13:25 發表

https://www.youtube.com/watch?v=in_RPEgwYB4
作者: lancelelouch    時間: 3-7-2023 14:08

引用:
原帖由 jacko 於 3-7-2023 13:25 發表

Thx 上面位師兄

加多條教學片
https://www.youtube.com/watch?v=IZIrfi_J-7Q&pp=ygUMT2N0YWdvbiBGTUc5

呢條係 AEGIS 同 Octopus 對比
https://www.youtube.com/watch?v=FqjmmbEMQPk&t=720s&pp=ygUMT2N0YWdvbiBGTUc5
作者: jacko    時間: 3-7-2023 17:29

Thx all
作者: 暈又暈    時間: 5-7-2023 07:30

@47
連杆是不是對應我們牌WE-18零件?如果是,在下認為問題其實還是縮膠,所以將套件中身干涉部份磨平到可以俾連杆順利活動

@55
搵套平宜既鑽嘴來擴孔,我搵到一隻連住6角頭既,可以拉工具(唔識叫個名)捉實好似上螺絲咁做。
手把位係唔係即係展開後既尾托?應該是因為縮膠,啜實左握把。用熱風筒吹軟慢慢撐闊就得。
火控組個底,買鋸吧,用磨磨到天荒地老。
作者: lancelelouch    時間: 5-7-2023 09:44

引用:
原帖由 暈又暈 於 5-7-2023 07:30 發表
@47
連杆是不是對應我們牌WE-18零件?如果是,在下認為問題其實還是縮膠,所以將套件中身干涉部份磨平到可以俾連杆順利活動

@55
搵套平宜既鑽嘴來擴孔,我搵到一隻連住6角頭既,可以拉工具(唔識叫個名)捉實好 ...
真係磨到天荒地老 玩左成晚
師兄想請教下你安裝火控組果個位係唔係都要成個挖深? 想問下係點樣挖
我依加火控組卡住一半落唔到去

圖片附件: IMG_3833(20230705-003157).JPG (5-7-2023 09:44, 320.19 KB) / 該附件被下載次數 15

圖片附件: IMG_3832(20230705-003157).JPG (5-7-2023 09:44, 365.7 KB) / 該附件被下載次數 12

作者: 暈又暈    時間: 6-7-2023 07:20

Yes,要挖深
呢個位我用電磨筆做
剛想起的,如果對住彈匣果邊有隻“腳仔”突出來,有機會係展開時頂到隻匣,可以先假裝握把組模擬展開過程測下
作者: dlun    時間: 17-7-2023 01:05

https://youtu.be/3kEZfxhb_jo?t=517

請問一下,片中長外barrel可以係邊到買?今日搵過氣鎗街都揾唔到

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0