標題: 特勤新制服.感覺怪怪的 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 28-6-2022 09:51     標題: 特勤新制服.感覺怪怪的

特勤新制服.感覺怪怪的……
長袖 tee,看起來不夠精神
尤其是套淺藍色,好像好兒戲

圖片附件: 289636348_1478999762529136_1987675782922111618_n-35.jpg (28-6-2022 09:51, 112.07 KB) / 該附件被下載次數 48

作者: 里安    時間: 28-6-2022 14:19

呢件唔係長袖 tee,除非你叫開CP combat suit都係長袖Tee啦.....

不過我都明點解你話怪

作者: jacko    時間: 28-6-2022 15:40

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-6-2022 09:51 發表
特勤新制服.感覺怪怪的……
長袖 tee,看起來不夠精神
尤其是套淺藍色,好像好兒戲

不如講下,邊度怪?
作者: RCOOH    時間: 28-6-2022 15:56

CTRU full gear最怪。

同實際穿著一樣,深色皮膚襯淺色衫會提亮,襯深色衫會顯淺,忌穿中間色顯黑。

黑頭天藍身,搞到好似冇左個頭咁,刑天咩。

作者: loveless    時間: 28-6-2022 16:00

唔喜歡可以寫信去警察公共關係科反映o下.
個人覺得係進步, 實際打爛仔交效率明顯會提升, 平時開工行黎行去未失阻嚇力又未令人不安, 亦終於擺脫左一種不合時宜既上世紀媾囡格娘味.
作者: bennytsang16    時間: 28-6-2022 16:39

尤其是淺藍色果套好怪,印象中好似得南非軍裝警察會著呢隻顏色制服。

圖片附件: DiUxD4bW4AAaQJn.jpg (28-6-2022 16:39, 87.89 KB) / 該附件被下載次數 51

作者: bennytsang16    時間: 28-6-2022 16:46

原來叫 CP combat suit,長知識了。 謝謝 Ching。
如果外面不著 vest,只著呢件 CP combat suit 執勤,身軀部份無鈕無袋,視覺上單調平坦,總覺得有點不協調(個人覺得)。
引用:
原帖由 里安 於 28-6-2022 14:19 發表
呢件唔係長袖 tee,除非你叫開CP combat suit都係長袖Tee啦.....

不過我都明點解你話怪

作者: werewolf319    時間: 28-6-2022 17:22

成日都聽到介紹呢幾個特種部隊,咁以往主力飛虎隊係咪已經冇咗
作者: gtoray    時間: 28-6-2022 17:34

我自己覺得隻莫蘭迪藍同灰都好睇
作者: loveless    時間: 28-6-2022 18:58

引用:
原帖由 werewolf319 於 28-6-2022 17:22 發表
成日都聽到介紹呢幾個特種部隊,咁以往主力飛虎隊係咪已經冇咗
CTRU 都要行街, SDU唔需要拋頭露面
作者: RCOOH    時間: 28-6-2022 19:43

RRT最靚仔,ASU改變不大,但CTRU顏色唔襯,以前草泥人仲好睇D
作者: jacko    時間: 28-6-2022 19:56

每樣設計都有佢用意,咪等遲D佢地解釋下點解用呢D色同衣著0羅,不過咁,我自己個人都唔太喜歡淺藍色
作者: Dave    時間: 28-6-2022 20:02

引用:
原帖由 bennytsang16 於 28-6-2022 16:46 發表
原來叫 CP combat suit,長知識了。 謝謝 Ching。
如果外面不著 vest,只著呢件 CP combat suit 執勤,身軀部份無鈕無袋,視覺上單調平坦,總覺得有點不協調(個人覺得)。

執勤時應該會有VEST 的,

鐵路果隻色同之前差不多,機場特警應該直情一樣色。
CTRU 之前記得好似迷采定係沙色,而家隻色似乎合理少少,市內執勤應該沒甚麼需要迷采衫。

睇番資料,呢套衫是防割和防火防酸,好像很勁。
作者: loveless    時間: 28-6-2022 20:03

個人覺得係取捨.
警民關係差, 磨擦大, 公關意見就可能多左less aggressive, less provocative while assertive 呢類字眼.

去到另一極端就跟美國, 警民關係越差, 警察就越加碼上戰場咁. 香港都揀同一條路就天氣哈哈哈了.
作者: NCP013    時間: 28-6-2022 20:09

COMBAT SHIRT 衫袖咁厚好難摺起, ASU冇得SHOW 肌了
作者: RCOOH    時間: 28-6-2022 21:06

引用:
原帖由 Dave 於 28-6-2022 20:02 發表

執勤時應該會有VEST 的,

鐵路果隻色同之前差不多,機場特警應該直情一樣色。
CTRU 之前記得好似迷采定係沙色,而家隻色似乎合理少少,市內執勤應該沒甚麼需要迷采衫。

睇番資料,呢套衫是防割和防火防 ...
巴基斯坦代工,3舊就有一對阻燃防割手套,Nomex為主體加上大力馬線,應該同時具備防化能力。

其實係而家阻燃物料唔算高科技,而且平左好多,Nomex、Kelvar、大力馬、PA......等,只在乎有冇意思去搞同落唔落本。

作者: bennytsang16    時間: 28-6-2022 21:59

是不是為了保護皮膚防割,不准再摺袖?
引用:
原帖由 NCP013 於 28-6-2022 20:09 發表
COMBAT SHIRT 衫袖咁厚好難摺起, ASU冇得SHOW 肌了

作者: kornhill401    時間: 29-6-2022 09:55

我覺得至緊要實用,唔好焗到周身汗
作者: bennytsang16    時間: 29-6-2022 09:57

依家氣溫日日 34度,著成咁出戶外,真係會中暑~
引用:
原帖由 kornhill401 於 29-6-2022 09:55 發表
我覺得至緊要實用,唔好焗到周身汗

作者: loveless    時間: 29-6-2022 10:42

引用:
原帖由 bennytsang16 於 29-6-2022 09:57 發表
點解呢? 34度一樣大把經紀/行街成套西裝通街走.34度地盤一樣大把工友寧願長袖衫開工.反而一件設計上用料上早已考慮埋排熱既執勤衫要中暑?
作者: Dave    時間: 29-6-2022 10:54

引用:
原帖由 bennytsang16 於 29-6-2022 09:57 發表
其實3X 度大把師兄著FULL GEAR 長袖打GAME...
中唔中暑睇你身體體質同飲得夠唔夠水。
真是預了戰鬥的衫正常都係長袖,保護性強,同埋夠吸汗先係重要。
自問年紀不算輕但3X 度FULL GEAR 打GAME 托支 5 KG 416 連榴彈炮連360 CAM 打一個上午都未中暑,
至多流到成身汗,何況訓練有素的部隊。
作者: 051039    時間: 29-6-2022 11:24

引用:
原帖由 loveless 於 29-6-2022 10:42 發表

點解呢? 34度一樣大把經紀/行街成套西裝通街走.34度地盤一樣大把工友寧願長袖衫開工.反而一件設計上用料上早已考慮埋排熱既執勤衫要中暑?
大把地盤佬夏天穿冰袖開工,唔係咩保護性問題,而家唔想手臂兩節色
作者: reniless    時間: 29-6-2022 11:51

搵食艱難係梗啦,我依家都烈日當空四處見客啦。
---
阿囝電話同我講,話被嫲嫲罰企半個鐘企到腳軟詐晒型,我話大把人由返工企到收工啦。真係小朋友咪挨過唔知世界難撈。
作者: loveless    時間: 29-6-2022 12:49

神到如山本耀司, 佢要玩警察服, 夏季都照樣係長袖包住日西

圖片附件: y-3-spring-summer.jpg (29-6-2022 12:49, 42.49 KB) / 該附件被下載次數 50

作者: liebherr    時間: 29-6-2022 13:10

都好恰人著,吾夠健碩,有肚腩,都現晒形。
作者: 051039    時間: 29-6-2022 13:39

引用:
原帖由 liebherr 於 29-6-2022 13:10 發表
都好恰人著,吾夠健碩,有肚腩,都現晒形。
有肚腩應該做唔到SF掛
作者: jacko    時間: 29-6-2022 15:24

引用:
原帖由 Dave 於 29-6-2022 10:54 發表

其實3X 度大把師兄著FULL GEAR 長袖打GAME...
中唔中暑睇你身體體質同飲得夠唔夠水。
真是預了戰鬥的衫正常都係長袖,保護性強,同埋夠吸汗先係重要。
自問年紀不算輕但3X 度FULL GEAR 打GAME 托支 5 KG 416  ...
真年輕 後生係唔同D, 我而家打outdoor基本上短䄂,亦無本事著full gear⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
作者: 051039    時間: 29-6-2022 16:28

引用:
原帖由 jacko 於 29-6-2022 15:24 發表

真年輕 後生係唔同D, 我而家打outdoor基本上短䄂,亦無本事著full gear⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
J版大機槍當手槍用,外型又健碩,對家見到都手軟腳軟準備比你射啦
作者: Dave    時間: 29-6-2022 20:13

引用:
原帖由 jacko 於 29-6-2022 15:24 發表

師兄短袖爆肌和單手拎M249 射擊之逸事小弟早有所聞,佩服佩服。
作者: 051039    時間: 29-6-2022 21:21

引用:
原帖由 Dave 於 29-6-2022 20:13 發表

師兄短袖爆肌和單手拎M249 射擊之逸事小弟早有所聞,佩服佩服。
聽講仲要係雙槍
作者: jacko    時間: 29-6-2022 21:22

引用:

傳說不能盡信,信三分一好啦(短䄂 )
作者: loveless    時間: 29-6-2022 23:14

引用:

人云亦云既傳聞我會有保留. 以個人而言, 我只見過當事人單手拎M240當手槍玩.
作者: jacko    時間: 30-6-2022 11:30

引用:
原帖由 loveless 於 29-6-2022 23:14 發表

人云亦云既傳聞我會有保留. 以個人而言, 我只見過當事人單手拎M240當手槍玩.
越講越大支
作者: loveless    時間: 30-6-2022 12:07

引用:
原帖由 jacko 於 30-6-2022 11:30 發表

越講越大支
我都未見過你單手M1919
作者: 051039    時間: 30-6-2022 13:01

引用:
原帖由 loveless 於 30-6-2022 12:07 發表

我都未見過你單手M1919
聽講J版大仲有枝M2HB
作者: 051039    時間: 30-6-2022 13:02

引用:
原帖由 jacko 於 30-6-2022 11:30 發表

越講越大支
大枝先趁得起J版大你
作者: airbone173    時間: 30-6-2022 15:13

其實公然用中國製翻版。
作者: RCOOH    時間: 30-6-2022 16:00

全世界戰鬥服都開始青蛙化,我公司制服一樣係類青蛙,薄身厚袖,唔通又翻版?

UF PRO最激死人既一點係拉鏈做得極唔方便,開口細加上雙頭拉鏈,去個廁所要係尿兜前跳一輪先伸到支野出黎。Propper一樣白痴,長布帶做拉鏈頭,唔拉住條帶先殊既話,尿直接射落條帶度然後彈到一褲都係。暫時得First Tactical有專門考慮呢個男士問題。

作者: 051039    時間: 30-6-2022 17:23

引用:
原帖由 RCOOH 於 30-6-2022 16:00 發表
全世界戰鬥服都開始青蛙化,我公司制服一樣係類青蛙,薄身厚袖,唔通又翻版?

UF PRO最激死人既一點係拉鏈做得極唔方便,開口細加上雙頭拉鏈,去個廁所要係尿兜前跳一輪先伸到支野出黎。Propper一樣白痴,長布帶做 ...
伸長左先去廁所囉
作者: loveless    時間: 30-6-2022 17:45

引用:
原帖由 airbone173 於 30-6-2022 15:13 發表
其實公然用中國製翻版。
combat shirt 並唔係一種發明, 亦唔係一種原創, 佢起源係戰場上土兵擅自改戰服, 去適應酷熱天氣及方便上甲. CP係第一間公司將呢個摸式的服式量產, 但型態及設計都從來冇人話過係佢專利.
作者: monkeyct    時間: 30-6-2022 20:39     標題: 回覆 37# 的帖子

CP係業界標竿,但唔代表其他出combatshirt 就係抄佢,如果佢隻色係multicam咁就真係抄啦,除非佢買咗版權
不過警隊個領款有啲似CP field 嗰隻版本,睇落去整體用料都比CP G4厚,會唔會好熱,第時會唔會有機會有得街買?

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0