標題: 室內打狙會唔會比人笑 [打印本頁]

作者: Whywhy    時間: 26-7-2022 12:47     標題: 室內打狙會唔會比人笑

小弟想買把短狙加把手槍打
會唔會比人笑
如果可以 安咩鏡最好
作者: 里安    時間: 26-7-2022 14:46

打咩都有機會有人說三道四,不破壞host規矩之下,玩自己喜歡就好
作者: RCOOH    時間: 26-7-2022 21:19

短狙意思係手拉雞?

近距離手拉雞對半自動非常麻煩,一鎗唔中就冇得補。半自動冇乜後座果D,例如KC02、Raptor、OTS126、N記果支套殼mk23就唔錯。
作者: mouselkm    時間: 26-7-2022 21:19

短狙打CQB…使我想起TM VSR10 G-SPEC 最早期官網張CQB相
作者: 48191    時間: 26-7-2022 21:24

以前在觀塘某CQB場,有個小朋友用VSR-10玩Mad Minute,作為對家真係完全出唔到cover。
作者: Whywhy    時間: 26-7-2022 21:29

引用:
原帖由 RCOOH 於 26-7-2022 21:19 發表
短狙意思係手拉雞?

近距離手拉雞對半自動非常麻煩,一鎗唔中就冇得補。半自動冇乜後座果D,例如KC02、Raptor、OTS126、N記果支套殼mk23就唔錯。
諗住買把類似vsr one果啲
事關前幾日打左場lz cqb 以前用落把槍 先手偷人
打第左幾飛啲彈飄到∼ 所以想把狙仔偷下人
反正rush都係用手槍
當然都因為愛手拉狙先咁問…
作者: Whywhy    時間: 26-7-2022 21:30

引用:
原帖由 48191 於 26-7-2022 21:24 發表
以前在觀塘某CQB場,有個小朋友用VSR-10玩Mad Minute,作為對家真係完全出唔到cover。
算唔算有作用?…
但係未有人討論過 網都唔會有片狙打cqb
作者: MAGNUM0079    時間: 26-7-2022 21:43

https://youtu.be/JI7OIaRHbz4

有$既可以好似片中咁.....買支 GAS手拉版 番黎斬頭斬尾..到時肯定型死~~~
作者: LCH925    時間: 26-7-2022 21:54

上次CQB我拎枝nerf gun左輪做備用槍都冇比人笑
不過室內玩狙容易比人壓制
作者: 48191    時間: 26-7-2022 22:12

冇,不過以前試過響官塘南華工廈個場試過俾人咁壓制。
玩咁耐真係唯一一次見Indoor用手拉而又可以拉得咁快。
開頭我真係想笑,
打完真心覺得對家有料到。
引用:
原帖由 Whywhy 於 26-7-2022 21:30 發表

算唔算有作用?…
但係未有人討論過 網都唔會有片狙打cqb
作者: YSL    時間: 26-7-2022 22:39

只要啲嘢付合當日規定,口吹都無所謂

我都想整支超短手拉玩

以前拎過馬記入4粒AA mini去打CQB

圖片附件: 295379721_456578192714905_2804192732151821326_n.jpg (26-7-2022 22:41, 201.94 KB) / 該附件被下載次數 56

作者: olw0978    時間: 27-7-2022 08:20

引用:
原帖由 Whywhy 於 26-7-2022 12:47 發表
小弟想買把短狙加把手槍打
會唔會比人笑
如果可以 安咩鏡最好
如果附合要求,只要玩得開心,何需理會?

至於鏡,香港室內場太細,用倍鏡會很吃虧,要麼上紅點或者直接用鐵西反應會更快
作者: stevechau    時間: 27-7-2022 09:29

場外果陣, 笑咪笑lor, 呢D唔fd既就係對方人品既問題, fd既都係互開玩笑, 唔好上心就得~
入到場, 自己無犯規下(無過火、無不當行為)玩到自己想玩既野, 甚至玩得型, 咁咪得lor~
更甚者小學雞D, 到你係場入面打到係場外笑你既人出場果陣, 邊個笑都未知啦~

不如如果你想係室內打手拉, 初初應該會辛苦D, 無咩滿足感既~
其他CHING推介過既KC02/Raptor單發槍, 我覺得係CQB場內應該會易玩D~
真係要手拉既, 咪睇下Marui新果支短VSR10同埋另一個牌子支AS-03岩唔岩玩lor~

打室內小弟建議用紅點好喇, 真係要有倍既, 睇下d 1-4x鏡岩唔岩使吧

作者: pmcoperator    時間: 27-7-2022 09:51

咁又點﹖打Game姐

作者: RCOOH    時間: 27-7-2022 09:56

引用:
原帖由 48191 於 26-7-2022 22:12 發表
冇,不過以前試過響官塘南華工廈個場試過俾人咁壓制。
玩咁耐真係唯一一次見Indoor用手拉而又可以拉得咁快。
開頭我真係想笑,
打完真心覺得對家有料到。
細力、非線性彈弓加bolt柄就手,應該可以有相當既速度。
作者: RCOOH    時間: 27-7-2022 10:01

引用:
原帖由 stevechau 於 27-7-2022 09:29 發表
場外果陣, 笑咪笑lor, 呢D唔fd既就係對方人品既問題, fd既都係互開玩笑, 唔好上心就得~
入到場, 自己無犯規下(無過火、無不當行為)玩到自己想玩既野, 甚至玩得型, 咁咪得lor~
更甚者小學雞D, 到你係場入面打到係場 ...
1-4CQBS感覺上冇咁適合手拉雞。

CQBS出瞳距頂多3吋,1倍都有出瞳距,而且平鏡越高倍焦點越唔穩定,換句話說容易拉一下、黑一次、重瞄一次。

而且要拉得快的話,鏡筒可能會頂手。
作者: YSL    時間: 27-7-2022 10:06

引用:
原帖由 RCOOH 於 27-7-2022 10:01 發表

CQBS出瞳距頂多3吋,1倍都有出瞳距,而且平鏡越高倍焦點越唔穩定,換句話說容易拉一下、黑一次、重瞄一次。

用紅點

圖片附件: 173AF6BB-91C7-467F-B0E8-8A1F43B04676.jpeg (27-7-2022 10:06, 19.83 KB) / 該附件被下載次數 36

作者: 里安    時間: 27-7-2022 11:08

家下D新場有返咁上下range,用到mad minute果種打法未必唔夠打
作者: stevechau    時間: 27-7-2022 11:21

引用:
原帖由 RCOOH 於 27-7-2022 10:01 發表

所以我都係SUGGEST紅點多D, 只係如果一定要有倍, 4X都夠做, 咁1-4X算係一個比較折中既方案啫~
同埋我都未知樓主想打既狙係咪一定係手拉, 可能最後揀KC02果D呢
作者: Whywhy    時間: 27-7-2022 14:16

引用:
原帖由 stevechau 於 27-7-2022 11:21 發表

所以我都係SUGGEST紅點多D, 只係如果一定要有倍, 4X都夠做, 咁1-4X算係一個比較折中既方案啫~
同埋我都未知樓主想打既狙係咪一定係手拉, 可能最後揀KC02果D呢
係想手拉呀~一來忠情 二來帶出去又唔洗咁多野係身
打CQB我想有倍 都係想1.25-2左右
諗緊買唔買個acog好?快瞄 視野廣?
作者: Whywhy    時間: 27-7-2022 14:16

引用:
原帖由 里安 於 27-7-2022 11:08 發表
家下D新場有返咁上下range,用到mad minute果種打法未必唔夠打
就係因為有咁上下range先想買番把手拉打下
作者: 里安    時間: 27-7-2022 14:45

引用:
原帖由 Whywhy 於 27-7-2022 14:16 發表

玩具ACOG就算啦
作者: pmcoperator    時間: 27-7-2022 15:24

我用牛仔左輪落場都試過
執過兩個
作者: Dave    時間: 27-7-2022 15:24

拿冷門武器打不到人就是攪笑,
拿冷門武器打中人就是高手。
如果手拉狙打CQB 場當然是蝕底的,單論「沒有連發」已經輸了一截。
當然如果是打入陣鬥那些大場又是另計。
如果一般CQB 場,找條大直線再CAMP 應該是唯一打法,用開放式紅點就夠了。
如果是邊走邊打,手槍或任何一柄半自動都更好用。
當然,打GAME 是玩樂,不違反規則之餘自己玩得開心就可以。
作者: lppl    時間: 27-7-2022 16:03

CQB場得好少位啱狙, 好似 長走廊/大廳咁. 場場都CAM住好悶, 對家又可能會投訴.
知你咩位, 破法不外乎抄後路,鬥準(冇睇錯, 咁近距離手槍都可以好準), 或2/3 個同一時間衝出嚟打你.

如果你唔怕悶,或者狙只係副武,不妨玩下. 你唔係第一個
作者: Whywhy    時間: 27-7-2022 16:40

多謝大會既回復,應該短期內出把短狙
鏡就再諗....
作者: 里安    時間: 27-7-2022 16:50

引用:
原帖由 Whywhy 於 27-7-2022 16:40 發表
多謝大會既回復,應該短期內出把短狙
鏡就再諗....
鏡真心唔建議玩具ACOG,真同假我都玩過,假果D十支有九支眼距都好近,唔方便快
作者: jn_jona    時間: 27-7-2022 16:59

引用:
原帖由 里安 於 27-7-2022 16:50 發表

鏡真心唔建議玩具ACOG,真同假我都玩過,假果D十支有九支眼距都好近,唔方便快
所以機槍係裝3.5x ta11
眼距遠dd
用過416裝razor 1-6打LZ
長用4x打都ok

LPVO都係唔錯既選擇

都幾想夾到人整場奇怪槍 cqb
Eg. 打輪、散彈(Aps彈太金可以入水彈),bolt action rifle
作者: Whywhy    時間: 27-7-2022 17:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-7-2022 16:59 發表

眼距遠dd
長用4x打都ok

LPVO都係唔錯既選擇

Eg. 打輪、散彈(Aps彈太金可以入水彈),bolt action rifle
我諗1.5-2都夠我用
LPVO我怕入鏡好慢
覺奇怪....我係DGW開放日..見到人用膠飛錶...你係咪想要E D...
作者: Whywhy    時間: 27-7-2022 17:50

引用:
原帖由 Whywhy 於 27-7-2022 17:49 發表

我諗1.5-2都夠我用
LPVO我怕入鏡好慢
覺奇怪....我係DGW開放日..見到人用膠飛錶...你係咪想要E D...
PS:冇帶槍 真係只帶膠飛錶既細路仔
作者: Whywhy    時間: 27-7-2022 17:50

引用:
原帖由 里安 於 27-7-2022 16:50 發表

我仲以為個鏡位咁大 易D入鏡
作者: NCP013    時間: 27-7-2022 19:20

MARUI 手拉手槍系列都0吾差, 真正兒時味道
作者: RCOOH    時間: 27-7-2022 19:21

引用:
原帖由 Whywhy 於 27-7-2022 17:50 發表

我仲以為個鏡位咁大 易D入鏡
瞳距在乎光學結構,同鏡既大細冇關係。

一般鏡3吋已經so far so good。

作者: 里安    時間: 28-7-2022 08:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-7-2022 16:59 發表

眼距遠dd
長用4x打都ok

LPVO都係唔錯既選擇

其實都唔關咩槍裝咩鏡事,係玩具個結構同真係兩回事,由G&P玩到Arrow一類抄鏡,幾乎貼住支鏡先睇得晒

當然,好仲意個款又無意思入支真,咪買支玩下
作者: stevechau    時間: 28-7-2022 09:29

引用:
原帖由 Whywhy 於 27-7-2022 14:16 發表

acog就算喇, 我直頭越來越覺得copy海螺鏡只係造型, 用落硬係麻麻地~
p.s.我就係由copy acog轉用CQBS既人黎

作者: stevechau    時間: 28-7-2022 09:33

引用:
原帖由 Whywhy 於 27-7-2022 17:49 發表

我諗1.5-2都夠我用
LPVO我怕入鏡好慢
我用落覺得LPVO慢唔過ACOG, 因為入曈鏡(唔知係咪咁叫)其實ACOG仲細仲難快瞄~
一般黎講2X以下, LPVO快瞄既難度用落同普通紅點分別唔算大~
其實你都可以係揀鏡既時候試下邊樣岩睇D先買~
作者: stevechau    時間: 28-7-2022 09:35

引用:
原帖由 里安 於 28-7-2022 08:18 發表

其實都唔關咩槍裝咩鏡事,係玩具個結構同真係兩回事,由G&P玩到Arrow一類抄鏡,幾乎貼住支鏡先睇得晒

係......用落呢個的確係real problem
明明係一支無倍紅點, 硬係要好似4X scope咁望, 玩完幾次之後好快就放棄唔再用~
作者: RCOOH    時間: 28-7-2022 11:39

鏡與鏡出瞳距差異可以好大,好真品4、5千甚至幾皮野,就係因為係所有倍率下出瞳距同前後誤差範圍都恆定不變。

平野LPVO例如話自己有3吋,tolerance唔差,個頭前後擺少少都清,係,低倍果陣囉,倍率一高,眼同目鏡就必須exac7ly係3吋距離,呼吸一下都黑哂,甚至出瞳變短都有。

例如Swamp Deer八舊水1-4倍LPVO,開到4倍你唔閉氣都望唔清,但9000蚊Docter,任何倍數下一路跳繩一路望都清。

作者: AICSman    時間: 28-7-2022 12:30

買1-6 LPVO 夠用。 高倍數同低倍數個eyebox 距離會有唔同. 靚鏡個eye box 距離唔會點樣變. 我體驗過高,中, 低價錢vortex , Steiner, S&B , Nightforce, tangent Theta 鏡. 有啲錢係唔慳得

作者: jn_jona    時間: 28-7-2022 21:39

引用:
原帖由 里安 於 28-7-2022 08:18 發表

真既ta31都好鬼近
Ta11好dd囉
應該係acog菱鏡design既缺點 另外仲有一邊既reticle係濛左
唔知真係嚇死
作者: RCOOH    時間: 3-8-2022 16:04

引用:
原帖由 AICSman 於 28-7-2022 12:30 發表
買1-6 LPVO 夠用。 高倍數同低倍數個eyebox 距離會有唔同. 靚鏡個eye box 距離唔會點樣變. 我體驗過高,中, 低價錢vortex , Steiner, S&B , Nightforce, tangent Theta 鏡. 有啲錢係唔慳得
岩岩買左支Vortex西eagle,真係……一般。
作者: 天翔翼    時間: 6-8-2022 18:48

尋日打左場LANDING ZONE拎咗把TAC41落場打到一個

把短版TAC41我裝左個Discovery 1.2-6x 鏡(唔記得倍徑幾 大但唔算窄),系個鏡上面再裝個33x26 紅點

話要方便的話就當然係開放式紅點最快
但唔裝tracer or唔用tracer豆的話有倍鏡對幫助睇自己打乜很方便

作者: RCOOH    時間: 6-8-2022 18:51

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-8-2022 18:48 發表
尋日打左場LANDING ZONE拎咗把TAC41落場打到一個
帶多把沙鷹表演甩狙
作者: Dave    時間: 7-8-2022 09:00

引用:
原帖由 天翔翼 於 6-8-2022 18:48 發表

把短版TAC41我裝左個Discovery 1.2-6x 鏡(唔記得倍徑幾 大但唔算窄),系個鏡上面再裝個33x26 紅點

話要方便的話就當然係開放式紅點最快
但唔裝 ...
強大,手拉狙打CQB
作者: AICSman    時間: 7-8-2022 09:24

引用:
原帖由 RCOOH 於 3-8-2022 16:04 發表

岩岩買左支Vortex西eagle,真係……一般。
三舊水美金算係ok, 我都有。 我當一倍鏡用。
作者: 天翔翼    時間: 7-8-2022 10:10

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-8-2022 18:51 發表

帶多把沙鷹表演甩狙
連㩒Q掣reload把狙快啲
作者: 48191    時間: 7-8-2022 14:17

最緊要打得開心!
試過有人用Marui拉一打一手槍做Side arm,一樣打得開心。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0