標題: T2 app有更新 [打印本頁]

作者: 里安    時間: 3-8-2022 15:27     標題: T2 app有更新

https://www.facebook.com/t2toys/photos/a.770389439807202/2052044201641713/?type=3&source=48

又睇下有咩改善

作者: RCOOH    時間: 3-8-2022 15:48

以為係紅點鏡有新版
作者: ranger101    時間: 3-8-2022 17:22

二手物品出post要收費,一定係wargame友
作者: Ang123456    時間: 3-8-2022 20:29

不太明白T2所寫要收費的原因; 就像威威喜歡舞獅而去留意貓貓狗神髓一樣, 令人十分費解!
作者: 里安    時間: 3-8-2022 21:45

引用:
原帖由 ranger101 於 3-8-2022 17:22 發表
二手物品出post要收費,一定係wargame友
好似每月都會有免費點數,過左就要充值

其實在下之前用T2 app有D麻煩友不斷PM,曾經向admin建議一D功能例如交易後互相comment、block人之類

D對話更新後唔見晒,不過印象中,admin比我感覺係:已經唔洗錢寫個app比你地

當然啦,我都係提下意見,而最後都真係加左block人功能,我都係繼續用,地球繼續轉,日子繼續過

家下收費計劃出台,希望又真係令到體驗更上一層樓
作者: 1012    時間: 3-8-2022 22:48

而家PM有提醒未?
如果呢啲基本功能都未有, 仲好唔好意思收錢?
作者: geoprotex    時間: 4-8-2022 16:19

是日觀察:少左好多post,假如課金制令內容減少,最終只會導致用戶流失
作者: ho0927    時間: 4-8-2022 20:03     標題: 二手apps更新完收錢點睇?

收錢唔係問題,除介面改左之面外,又慢又多blug

作者: jn_jona    時間: 4-8-2022 20:08

如果收錢個收貨要求就唔係呢個lvl
的確今日冷清左好多
作者: pmcoperator    時間: 5-8-2022 09:41

我覺得收錢係合理的
始終Maintain一個App都需要成本
世界上無免費午餐
但個人覺得5分一個Post,一個月免費比15分你,有啲太少,令開Post既意欲減低
40-50分就差唔多

充值制可能有助提高Post質素內容
但如果有"正義烈士"覺得收錢唔公義而自己寫一個新買賣App
咁佢呢條水就行唔通啦
除非佢哋能夠做到減少騙案,增加一些評價功能或提供某些服務
大家或者會更願意去俾錢支持平台
當然啦,呢啲要睇佢地有冇呢個方向,同成本唔低

否則其他人一開個新既免費App,大家就轉移陣地了

作者: 里安    時間: 5-8-2022 13:01

我當然明白運行一個app要團隊要時間,更要錢,我覺得值既,當然唔介意比,Carousell我都有課過金去置頂

都係果句啦,今日收得人錢,所付出時間心機自然要更多,就唔可能再「我都寫左個app出來仲想點」既態度去回應意見甚至投訴,除非講明係純粹donation無服務或reward成份

其實我覺得,CGF有如果app版、有notification,呢度隨時會旺返,但當然隨之而來,就好多管理上問題⋯⋯
作者: kornhill401    時間: 6-8-2022 10:26

唔怪得呢幾日,'你要 '果度多左D放售post.
作者: Snakewong2066    時間: 6-8-2022 19:51

引用:
原帖由 pmcoperator 於 5-8-2022 09:41 發表
我覺得收錢係合理的
世界上無免費午餐
但個人覺得5分一個Post,一個月免費比15分你,有啲太少,令開Post既意欲減低
40-50分就差唔多

但 ...
師兄,請問你係邊度見到話一個月俾15分
作者: tf141    時間: 7-8-2022 12:47

引用:
原帖由 pmcoperator 於 5-8-2022 09:41 發表
我覺得收錢係合理的
世界上無免費午餐
40-50分就差唔多

但 ...
佢係一個買賣app嚟咋喎,出post賣野有咩高低質可言?
作者: 762HK417    時間: 7-8-2022 16:06

佢係一個買賣app嚟咋喎,出post賣野有咩高低質可言? [/quote]

你覺得那様東西有用便有質素,冇用,送比你都唔要。

作者: 里安    時間: 7-8-2022 16:19

引用:
原帖由 tf141 於 7-8-2022 12:47 發表

其實上面比人垢病,都係D貨不對版、騙徒po,講真我覺得就唔係平台問題,但係平台可以做啲野盡量改善呢個問題

例如我N年前同佢提及過的互評制度,未必杜絕到果一類人,但最少比其他正經買家有一個參考

至於其他小問題例如收唔到訊息,咁我覺得就唔關收唔收錢事啦
作者: 762HK417    時間: 7-8-2022 16:39     標題: 回覆 16# 的帖子

什麼貨不對版、騙徒po,其實要靠自己,如果冇能力分别就唔好上網買2手嘢,應去店家買比較有保証。
作者: pmcoperator    時間: 7-8-2022 16:54

引用:
原帖由 Snakewong2066 於 6-8-2022 19:51 發表

師兄,請問你係邊度見到話一個月俾15分
前幾日睇得15分
今日見到有45分

圖片附件: IMG_3465.jpg (7-8-2022 16:54, 29.54 KB) / 該附件被下載次數 54

作者: pmcoperator    時間: 7-8-2022 16:59

引用:
原帖由 tf141 於 7-8-2022 12:47 發表

可以導絕一些狗屎垃圾亂開Post既人
而且寫Post時可能會鼓勵到更加詳細及清晰
同埋可能盡量一Post賣多個Items
因為以家開Post有成本係度
呢個係我分析,無話對錯
作者: pmcoperator    時間: 7-8-2022 17:02

引用:
原帖由 里安 於 7-8-2022 16:19 發表

其實上面比人垢病,都係D貨不對版、騙徒po,講真我覺得就唔係平台問題,但係平台可以做啲野盡量改善呢個問題

例如我N年前同佢提及過的互評制度,未必杜絕到果一類人,但最少比其他正經買家有一個參考

...
認同的,咁樣先係真正Build up 到一個平台
做到公證作用
作者: 里安    時間: 7-8-2022 17:42

引用:
原帖由 762HK417 於 7-8-2022 16:39 發表
什麼貨不對版、騙徒po,其實要靠自己,如果冇能力分别就唔好上網買2手嘢,應去店家買比較有保証。
同意,所以我會話,呢樣唔關平台事,但可以做野去盡量減傷
作者: 762HK417    時間: 7-8-2022 19:54     標題: 回覆 19# 的帖子

我想請教一下什麽是"狗屎垃圾"?? 小至一粒螺𢇁、膠圈或氣咀,都是十元八塊的物品,大至可以一個原裝架,有時有錢都找不到,咁枝鎗真的變"狗屎垃圾"了。
作者: tf141    時間: 8-8-2022 01:07

引用:
原帖由 762HK417 於 7-8-2022 16:06 發表
你覺得那様東西有用便有質素,冇用,送比你都唔要。 [/quote]

咁開post果個人係有咩賣就post咩架la
個app要收錢唔通就突然會賣d勁野 ?
作者: ~~方~~    時間: 8-8-2022 01:31

其實更新完好奇怪, 而家好多post 都置頂, 搞到成日都以為冇人開新post 咁

有D item 寫左賣出都仲置緊頂...同d online shop 禁到入去先見到寫住sold out 一樣, 有d 唔方便
作者: siriochow    時間: 9-8-2022 00:01

我以為已經無咩人post 嘢,呢幾日禁入去睇個主頁啲嘢都一樣,無更新過
作者: 里安    時間: 9-8-2022 08:43

引用:
原帖由 siriochow 於 9-8-2022 00:01 發表
我以為已經無咩人post 嘢,呢幾日禁入去睇個主頁啲嘢都一樣,無更新過
拉落去睇會有
作者: gainax    時間: 9-8-2022 10:32

t2多野賣人流多本身幾好,但佢又搞收費要增值多左不便,有時賣野班人少少野都費事煩出 post唔賣
我屋企都有一堆野可以放 2手,以前有時間仲會 post交易當清下位置,
而家2手買賣都冇咩地方好出post, 而家都極少2手買賣了,我相信唔少師兄都一樣,
搞更加方便快捷先長久,一收緊複雜化仲要比錢,只要有另一個app彈起就收檔
作者: gainax    時間: 9-8-2022 11:02

越多人出 post先吸引更多人流,多人流先有人落廣告有收益,另加一d非必要既收費功能做vip有限時置頂,更大mb更多相片, post放上去時間越長等等,咁樣做又唔影響出post量,又可以比經常放 2手賣家充值做 vip有更多便利大家好,限制出post量只會變相限人流,長遠發展唔會係好事
作者: ranger101    時間: 9-8-2022 20:14

用 HopUp 啦,其實呢款APP幾正,地區可以切換到香港,美國NO.1 wargame 二手Trade app,果邊好多人用,多元化做的幾好,仲有event可以約戰,都係免費使用功能齊全,upload相出post,方便過t2,如果呢邊多d人知,用開一定得,app設定只要切換到香港,香港號碼都可以注冊,請廣傳
作者: C-2-4    時間: 9-8-2022 21:10

返黎cgf 放算 返正小啲古怪人
作者: yukihiro2140    時間: 9-8-2022 22:44

引用:
原帖由 ranger101 於 9-8-2022 20:14 發表
用 HopUp 啦,其實呢款APP幾正,地區可以切換到香港,美國NO.1 wargame 二手Trade app,果邊好多人用,多元化做的幾好,仲有event可以約戰,都係免費使用功能齊全,upload相出post,方便過t2,如果呢邊多d人知,用開 ...
師兄呢個app介面真係靚過T2好多,希望會多d人試下
作者: Gary0307    時間: 10-8-2022 13:16     標題: 回覆 24# 的帖子

完全同意師兄所講 置頂的確係一個新穎, 但應該將賣出的置頂post自動刪除, 以前開apps總會有一種新鮮感 現在反而開apps的意慾減退

作者: 里安    時間: 10-8-2022 13:32

引用:
原帖由 ranger101 於 9-8-2022 20:14 發表
用 HopUp 啦,其實呢款APP幾正,地區可以切換到香港,美國NO.1 wargame 二手Trade app,果邊好多人用,多元化做的幾好,仲有event可以約戰,都係免費使用功能齊全,upload相出post,方便過t2,如果呢邊多d人知,用開 ...
剛剛裝左,等下多d人用先
作者: siriochow    時間: 10-8-2022 20:11

我都裝咗,好似唔錯咁,多啲本地人用就更好
作者: hooclee    時間: 10-8-2022 23:46

我本身係度都唔多出聲,係見到呢個post而有感而發。我本身都係T2放售物品,放得七七八八之後都成日上去睇下,但發現有部分該app使用者莽顧其他使用者利益及版現,自私地係同日或隔二,三日重複推文,所以我雖然後期無物品放售,但亦向管理員作出投訴,我估計經調查後,某些帳戶係被禁,但之後好快地,同一物件在另一新帳戶重新推文,而他們亦無改變態度,作出守版規行為,為達到目的,繼續蓄意推文。我估計收費手段係想杜絕呢種行為,可能還有其他原因。一個免費平台係靠大家守規矩去使用,奈何世上係有好多自私
作者: gainax    時間: 11-8-2022 10:16

引用:
原帖由 C-2-4 於 9-8-2022 21:10 發表
記得個面之前有神奇人士不斷出post 吹捧dma啲 gbb炒價寫己售
作者: 里安    時間: 11-8-2022 13:24

引用:
原帖由 C-2-4 於 9-8-2022 21:10 發表
怪人周圍都有,T2方便怪人發作姐

如果D人趕返返黎咪一樣

講怪人,呢度本身都有

作者: 里安    時間: 21-8-2022 20:50

觀察左一輪

T2我覺得好似真係有改動,最少收到PM,但係版面個人覺得仍然混亂,可能佢一方面又想平衡付費用家置頂既權利,一方面佢又想方便買家去瀏覽頁面,唔會真只係睇到置頂post,估計佢用咗random模式去處理置頂post,但係變左我更加唔知邊d係新邊d係舊,好似呢排有支曲四倍鏡,同埋6P成日彈返上最頭;另一個觀察就係發現都幾多用家很付費出post,如果我冇理解錯有圖釘公仔圖示的post係付費用家出的話

Hopup, 呢度及其他論壇的二手區都未見有多好多post,原因好可能係論壇始終唔夠方便,hopup對象始終唔係香港人,如果想多d人用唯有玩家之間多啲口耳相傳

作者: jn_jona    時間: 21-8-2022 23:10

引用:
原帖由 里安 於 21-8-2022 20:50 發表
觀察左一輪

T2我覺得好似真係有改動,最少收到PM,但係版面個人覺得仍然混亂,可能佢一方面又想平衡付費用家置頂既權利,一方面佢又想方便買家去瀏覽頁面,唔會真只係睇到置頂post,估計佢用咗random模式去 ...
開左幾個post
Post完又好似唔見左咁 好混亂
過兩日又上返黎咁
唔知佢係點玩
作者: vgrdragon1    時間: 22-8-2022 08:04     標題: 回覆 38# 的帖子

論壇最唔好係無規定要相,同埋post相唔方便,但賣嘢最緊要係張相,緊要過啲文字。
作者: gainax    時間: 22-8-2022 11:50

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 22-8-2022 08:04 發表
論壇最唔好係無規定要相,同埋post相唔方便,但賣嘢最緊要係張相,緊要過啲文字。
認同師兄,以個人經驗,相片200%重要 ,有清晰相片更加容易賣出,如果可以放到高清大圖就最佳,有時2手交易我覺得外觀如某d地方有顯眼崩/花痕,最好有近鏡影比人睇,咁樣大家都清楚以免現場有誤會,不過會有正常使用痕跡地方例如彈夾井內部,大家可理解就冇必要特別影相
作者: 里安    時間: 22-8-2022 13:40

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 22-8-2022 08:04 發表
佢懶唔放相就吸引唔到人,難放出

論壇有App版尤自可,無app版就無辦法,近年比唔少二手app養慣左

不過現時睇到T2既情況,似係慣性收視,寧願比多十蚊八蚊去開個post多過轉會

Off topic講開又講,都幾懷念舊時幾個war game forum既時代

作者: MAGNUM0079    時間: 23-8-2022 04:25

唔知點解.....我呢幾年電腦又好電話又好都注冊唔到 T2 !! 次次填哂資料提交后都話無登記~~
作者: 里安    時間: 23-8-2022 13:00

引用:
原帖由 MAGNUM0079 於 23-8-2022 04:25 發表
唔知點解.....我呢幾年電腦又好電話又好都注冊唔到 T2 !! 次次填哂資料提交后都話無登記~~
有一輪係停左注冊
作者: vgrdragon1    時間: 25-8-2022 08:38

引用:
原帖由 gainax 於 22-8-2022 11:50 發表

認同師兄,以個人經驗,相片200%重要 ,有清晰相片更加容易賣出,如果可以放到高清大圖就最佳,有時2手交易我覺得外觀如某d地方有顯眼崩/花痕,最好有近鏡影比人睇,咁樣大家都清楚以免現場有誤會,不過會有正常 ...
如果無相睇,呃人
作者: vgrdragon1    時間: 25-8-2022 08:39     標題: 回覆 42# 的帖子

引用:
原帖由 里安 於 22-8-2022 13:40 發表

佢懶唔放相就吸引唔到人,難放出

論壇有App版尤自可,無app版就無辦法,近年比唔少二手app養慣左

不過現時睇到T2既情況,似係慣性收視,寧願比多十蚊八蚊去開個post多過轉會

Off topic講開又講,都幾懷念 ...
如果CGF有app,就唔使俾T2獨市了。

作者: MAGNUM0079    時間: 27-8-2022 00:28

HE.HE...終於兩日前注冊到APP版( 電腦版依然唔得 )~~ 出左3個P0ST內容價錢同呢度一樣...

唔要"頂置"扣了15分得番10分~~
作者: garand    時間: 31-8-2022 09:15

引用:
原帖由 Gary0307 於 10-8-2022 13:16 發表
完全同意師兄所講 置頂的確係一個新穎, 但應該將賣出的置頂post自動刪除, 以前開apps總會有一種新鮮感 現在反而開apps的意慾減退
其實不反對俾錢置頂,不過好難睇到邊啲係新post.試過出post之後一日番查多次整個頁面也找不到個post,只能在搜尋key words找到,問管理員不獲回覆。須知出post是扣積分的,有感十分不值
作者: Eggamania    時間: 2-9-2022 10:53

我覺得個apps主自己真係冇親身試用下, 成個更新都不知所謂, 而家自己開apps流程係睇下置頂果一兩個新post,就跟手直接碌去唔置頂新post望下----完!

置頂係想多d人留意,但而家根本唔會睇直接跳過,咁有用咩?apps主唔係諗下點幫置頂科水用家易d sell走件野?(比如多d功能多d顯示多d資訊等等)當然件貨本身吸引與否絕對最大因素,但置頂頭幾個鐘之後基本已經同普通post冇分別,咁反問科水做乜?

而家碌大頭相直頭浪費時間,又慢又乜資料都冇連個post幾時出都冇顯示,大佬自己用下先啦,收錢如果做得好大家都肯比,課金已經唔係咩新鮮嘢,但做個質素出嚟先叫人科水啦, 拜託!!
作者: ranger101    時間: 2-9-2022 12:06

相信多數人大家一樣,宜家d置頂都係直接skip,數量太多唔吸引
置頂po應該控制數量,每次開app random show會好d,每次打開唔同,仲吸引人多開app

作者: vgrdragon1    時間: 2-9-2022 22:30

感覺越嚟越少人用,距離收皮又一大步。
作者: ~~方~~    時間: 3-9-2022 00:49

引用:
原帖由 ranger101 於 2-9-2022 12:06 發表
相信多數人大家一樣,宜家d置頂都係直接skip,數量太多唔吸引,好多淘仔反吹手拉野置頂
淘仔幾十蚊玩具賣兩三百放係度,價錢無所謂,但俾人整體感覺d置頂post即係揾水魚
置頂po應該控制數量,每次開 ...
我真係呀喂, 一見置頂d post 就覺得煩
作者: kornhill401    時間: 3-9-2022 12:34

間中見SO C FU係T2放D玩具,都幾有興趣:但註冊唔到.
作者: jacko    時間: 3-9-2022 12:45

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-9-2022 12:34 發表
間中見SO C FU係T2放D玩具,都幾有興趣:但註冊唔到.
呢個?
引用:
原帖由 ranger101 於 2-9-2022 12:06 發表
相信多數人大家一樣,宜家d置頂都係直接skip,數量太多唔吸引,好多淘仔反吹手拉野置頂
淘仔幾十蚊玩具賣兩三百放係度,價錢無所謂,但俾人整體感覺d置頂post即係揾水魚
置頂po應該控制數量,每次開 ...

作者: MAGNUM0079    時間: 4-9-2022 04:25

入面班友懶過乜咁....我出個P0ST基本係同CGF出既連價錢都一模一樣..但班友下下都PM過黎問番D以經寫左既野....咩玩法??
作者: Ang123456    時間: 4-9-2022 10:35

頂置好煩!
頂置沒什麼好看, 搞到沒心機向下看, miss 了些心頭好, 也罷!
作者: Eggamania    時間: 4-9-2022 13:29

所以apps入面係賣垃圾淘寶
作者: IBMID    時間: 4-9-2022 16:47

更新咁多次都仲係咁彈app
作者: MAGNUM0079    時間: 4-9-2022 22:26

其實果個~STD值~咩來~??
作者: gainax    時間: 4-9-2022 22:48

如果有野放係返呢度放算,始終cgf比較安心,遲下執一堆野出黎玩下先
作者: ~~方~~    時間: 5-9-2022 16:07

引用:
原帖由 MAGNUM0079 於 4-9-2022 22:26 發表
其實果個~STD值~咩來~??
分數, 開一個post 扣5 分, 扣哂冇得開post

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0