標題: MWS trigger box 一問 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 14-10-2022 00:46     標題: MWS trigger box 一問

馬記 MWS 系統 trigger box,想請教各位師兄,在手感像真、操作流暢程度等方面,邊隻好用?
Guns Modify、T8 (剛剛新出)、BJ

圖片附件: gm0505_1_-jkarmy.jpg (14-10-2022 00:46, 40.04 KB) / 該附件被下載次數 48

圖片附件: 293581299_602822624908215_7811981569821050061_n-65.jpg (14-10-2022 00:46, 101.88 KB) / 該附件被下載次數 66

圖片附件: bj-mws-29_4_-jkarmy-50.jpg (14-10-2022 00:46, 53.24 KB) / 該附件被下載次數 51

作者: bennytsang16    時間: 15-10-2022 03:03

怒鳥剛剛都出了鋼 bolt

圖片附件: 309980379_2294247364067578_6567906043858101620_n.jpg (15-10-2022 03:03, 231.63 KB) / 該附件被下載次數 48

作者: 48191    時間: 15-10-2022 06:30

MWS打鋼Bolt…..
引用:
原帖由 bennytsang16 於 15-10-2022 03:03 發表
怒鳥剛剛都出了鋼 bolt

作者: 里安    時間: 15-10-2022 10:36

引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-10-2022 00:46 發表
馬記 MWS 系統 trigger box,想請教各位師兄,在手感像真、操作流暢程度等方面,邊隻好用?
Guns Modify、T8 (剛剛新出)、BJ

MWS點都做唔到像真果種trigger reset

BTW T8佢有講過,佢係類MWS唔係完全係mows要用晒自己bolt同trigger set
作者: 0050100    時間: 16-10-2022 00:07

引用:
原帖由 48191 於 15-10-2022 06:30 發表
師兄微言係?
個人一直在用,另再考慮AG枝新鋼煲.
作者: bennytsang16    時間: 16-10-2022 02:06

怒鳥新出鋼 bolt,今日剛剛入手,中間兩個通窿造得好靚。

引用:
原帖由 0050100 於 16-10-2022 00:07 發表

師兄微言係?
個人一直在用,另再考慮AG枝新鋼煲.

圖片附件: 311292525_827490018688148_8070778831041767116_n.jpg (16-10-2022 02:06, 33.61 KB) / 該附件被下載次數 50

作者: hermansiu    時間: 16-10-2022 02:27     標題: 回覆 5# 的帖子

其實每一個系統都有佢長處短處,馬記氣動爛鳩m4長處係性能良好,穩定,而鋼bolt就加大左支槍負荷,會唔會無其他bolt穩定就用家感覺,而名牌m4就象真,方丈個人感覺係抄wa,要外觀像真似真槍爛鳩m4個人認為係井勝,分清楚自己要求,就會知應該要買咩,點解要買

作者: jacko    時間: 16-10-2022 02:58

引用:
原帖由 hermansiu 於 16-10-2022 02:27 發表
其實每一個系統都有佢長處短處,馬記氣動爛鳩m4長處係性能良好,穩定,而鋼bolt就加大左支槍負荷,會唔會無其他bolt穩定就用家感覺,而名牌m4就象真,方丈個人感覺係抄wa,要外觀像真似真槍爛鳩m4個人認為係井勝,分 ...
注意下你0既用詞
作者: 0050100    時間: 16-10-2022 10:17

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-10-2022 02:06 發表
怒鳥新出鋼 bolt,今日剛剛入手,中間兩個通窿造得好靚。

MWS副廠一出左鋼就已改左用鋼(見圖都吾記得咩牌子,自開窿),新見AG佢個尾做一體款好靓,心動.

圖片附件: 08012353-7C2B-4C62-8D64-403D656FC79F.jpeg (16-10-2022 10:17, 54.21 KB) / 該附件被下載次數 47

作者: 0050100    時間: 16-10-2022 10:46     標題: 回覆 7# 的帖子

我相信48….師兄個答案並不只這低端!
如果唔係48…師兄會每個答案都可以-
We打鋼bolt…..
Vfc打鋼bolt.......
Kac打鋼bolt.................
日本规格打green gas......
其實48191師兄都未答實都唔知佢係….是想表達好或壞.
作者: 0050100    時間: 16-10-2022 10:59     標題: 回覆 6# 的帖子

請問師兄,尾通有規格指明嗎?比如軍規1寸.

作者: 48191    時間: 16-10-2022 12:22

你話低質咪低質囉。
原裝Marui MWS當然可以打鋼Bolt。但係Lower receiver和尾通連接處係一個弱點。
本身槍係設計俾134A,用12kg汽打已經係極限。再打鋼Bolt真係祝君好運。有好多人表示冇事只係時辰未到,正如玩馬記MP7的師兄話佢枝槍Pat Pat未爆,又或者FN 57未斷外管一樣⋯⋯
花少少錢Upgrade到7075 Lower就好少少,況且而家根本唔係貴,手頭鬆就換。
WE的用料打鋼Bolt就算把啦,就算買原裝都要講運氣。仲要打鋼Bolt就真係自討苦吃。

作者: 48191    時間: 16-10-2022 12:40

每一間廠商造的玩具槍都有定位。
VFC同你玩仿真,但材料就不仿真。
WE同你玩便宜款多,耐用度並不是優先考慮。
KJW由KC02開始,到買授權造CZ系列手槍,越見進步。以前的KP-01係黑歷史⋯⋯而且Coating係差。
Marui一直都清楚自己做玩具,唔同你鬥仿真,同你鬥準繩度、汽化同耐用,要佢有大Recoil不如唔好買。
引用:
原帖由 0050100 於 16-10-2022 10:46 發表
我相信48….師兄個答案並不只這低端!
如果唔係48…師兄會每個答案都可以-
We打鋼bolt…..
Vfc打鋼bolt.......
Kac打鋼bolt.................
日本规格打green gas......
其實48191師兄都未答實都唔知佢 ...

作者: bennytsang16    時間: 16-10-2022 13:20

小弟計劃買 kit、鋼件,全散砌成枝 M16A2; 馬記枝成槍都不需要買,只係用 MWS 系統,全部買副廠野,所以至請教各位師兄有關︰ trigger box、鋼 bolt 邊隻好用。

引用:
原帖由 48191 於 15-10-2022 06:30 發表

圖片附件: 309268348_649762306761654_1183970375778532894_n-1.jpg (16-10-2022 13:20, 118.72 KB) / 該附件被下載次數 59

作者: 48191    時間: 16-10-2022 13:49

你條PDI係Custom made?
引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-10-2022 13:20 發表
小弟計劃買 kit、鋼件,全散砌成枝 M16A2; 馬記枝成槍都不需要買,只係用 MWS 系統,全部買副廠野,所以至請教各位師兄有關︰ trigger box、鋼 bolt 邊隻好用。

作者: bennytsang16    時間: 16-10-2022 14:26

上星期在東京買的原裝。
引用:
原帖由 48191 於 16-10-2022 13:49 發表
你條PDI係Custom made?

作者: 里安    時間: 16-10-2022 14:43

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-10-2022 13:20 發表

其實好似間間差唔多,朋友經驗係用就用晒同一間出品

我自己用BJ,trigger reset感好原裝好多但講唔上像真

T8未試過但都好有興趣,GM YouTube李易好似有解說過

作者: 48191    時間: 16-10-2022 18:17

散砌就間間差唔多,如係用Marui做Base就冇必要換。
引用:
原帖由 里安 於 16-10-2022 14:43 發表

其實好似間間差唔多,朋友經驗係用就用晒同一間出品

作者: 0050100    時間: 16-10-2022 18:44     標題: 回覆 13# 的帖子

哦..原來都係D老生常谈問題..比幾多錢用咩貨都應係當下的基本常識.
作者: 48191    時間: 16-10-2022 19:29

冇理由喎,你唔會唔明白佢哋定位係點㗎喎?
引用:
原帖由 0050100 於 16-10-2022 18:44 發表
哦..原來都係D老生常谈問題..比幾多錢用咩貨都應係當下的基本常識.

作者: 0050100    時間: 16-10-2022 20:12     標題: 回覆 20# 的帖子

誤會了^^  Sorry! 就係自己惯左裝左雜野打難野習慣了,理解亂了!
作者: 48191    時間: 16-10-2022 20:47

其實拿原裝比就知道。
價錢反映質素。
WE款多價錢平,台灣人當然會喜歡。而且WE在台灣買零件非常方便。如果響香港就係第二個故事。
引用:
原帖由 0050100 於 16-10-2022 20:12 發表
誤會了^^  Sorry! 就係自己惯左裝左雜野打難野習慣了,理解亂了!

作者: 48191    時間: 16-10-2022 20:53

唔Edit了,就咁講多少少台灣的情況。
不論係VFC/ WE/ KJW/ KWC,總之係台灣玩具槍,就算寄回廠維修也非常方便,但係因為香港就算有代理,送修依然得三斤,或者自己搵槍匠。
引用:
原帖由 0050100 於 16-10-2022 20:12 發表

作者: gainax    時間: 17-10-2022 22:04

我而家都諗緊砌用咩內件,其實想試下T發性格比高,可惜街邊仲未有貨要等下
所以。。。真係等下先
作者: gainax    時間: 17-10-2022 22:16

鋼煲其實冇咩問題,但唔好玩加重同加硬回膛彈弓,原裝合金身用返淋身煲會更合適
畢竟cnc身都會打到耳仔窿鬆,我唔會信原裝身合金個硬淨度
作者: 48191    時間: 17-10-2022 22:42

我見識過一枝老原MWS個Lower尾通連接位,俾粒鬆咗的Bolt頂螺絲撞裂。
引用:
原帖由 gainax 於 17-10-2022 22:16 發表
鋼煲其實冇咩問題,但唔好玩加重同加硬回膛彈弓,原裝合金身用返淋身煲會更合適
畢竟cnc身都會打到耳仔窿鬆,我唔會信原裝身合金個硬淨度

作者: bennytsang16    時間: 18-10-2022 00:03

T8 剛剛個周末已經派貨,槍街好多間舖 (明窗、BanBan、波子) 都已經有得賣。

引用:
原帖由 gainax 於 17-10-2022 22:04 發表
我而家都諗緊砌用咩內件,其實想試下T發性格比高,可惜街邊仲未有貨要等下
所以。。。真係等下先

圖片附件: 311146627_501591928647093_28764981375795674_n.jpg (18-10-2022 00:03, 182.3 KB) / 該附件被下載次數 43

作者: gainax    時間: 22-10-2022 07:35

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-10-2022 00:03 發表
T8 剛剛個周末已經派貨,槍街好多間舖 (明窗、BanBan、波子) 都已經有得賣。

咁快手?聽日放假買返套玩下先 而家真係少左時間玩槍
即食重要性,睇嚟又可以砌好支了多謝師兄資訊
作者: gainax    時間: 22-10-2022 07:42

引用:
原帖由 48191 於 17-10-2022 22:42 發表
我見識過一枝老原MWS個Lower尾通連接位,俾粒鬆咗的Bolt頂螺絲撞裂。
唔緊要,冇野係mws到解決唔到只要有牛
作者: ken5500    時間: 22-10-2022 09:38

引用:
原帖由 bennytsang16 於 18-10-2022 00:03 發表

我買左sp t8出果把成槍,3千幾,本身已經係呢set野,計落好似抵玩過買馬記
作者: csg314    時間: 22-10-2022 10:54

引用:
原帖由 ken5500 於 22-10-2022 09:38 發表

我買左sp t8出果把成槍,3千幾,本身已經係呢set野,計落好似抵玩過買馬記
睇下有無朋友入手介紹下,見佢話"改良"左設計,吾知好定差!
作者: bennytsang16    時間: 22-10-2022 13:03

不過,好似 bolt lock 只有「半 lock」。
引用:
原帖由 csg314 於 22-10-2022 10:54 發表

作者: ken5500    時間: 22-10-2022 15:22

引用:
原帖由 csg314 於 22-10-2022 10:54 發表

比較明顯係
1.冇左馬記bolt lock塊鐵片,轉咗傳統隻搖搖板
2.要拆內管,用六角匙拆條機米螺絲搞掂
3.drop in的擊發組,鋼bolt(市面賣緊千幾)
4.hopup膠已經係自家雙牙紫膠,條內管唔係黃銅管
咁計返如果個鋼bolt同box散晒已經千幾,意味把槍都係2千左右,又算抵玩
作者: ken5500    時間: 22-10-2022 15:24

不過亦同樣,我拆hopup果時發現粒機米係打入上身去固定,即係可能換唔到其他身/要diy係其他身鑽機米孔
作者: gainax    時間: 23-10-2022 15:34

引用:
原帖由 ken5500 於 22-10-2022 15:22 發表

比較明顯係
1.冇左馬記bolt lock塊鐵片,轉咗傳統隻搖搖板
2.要拆內管,用六角匙拆條機米螺絲搞掂
3.drop in的擊發組,鋼bolt(市面賣緊千幾)
4.hopup膠已經係自家雙牙紫膠,條內管唔係黃銅管
咁計返 ...
師兄覺得呢套新設計煲同波箱穩唔穩定?
性能有冇馬記原裝好? 我見佢波箱簡化左好多零件,同支煲飛機位有開洞其實有冇發覺咩影響?
作者: ken5500    時間: 25-10-2022 00:14

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2022 15:34 發表

師兄覺得呢套新設計煲同波箱穩唔穩定?
性能有冇馬記原裝好? 我見佢波箱簡化左好多零件,同支煲飛機位有開洞其實有冇發覺咩影響?
穩唔穩定要時間去考驗,特別係冬天的來臨
自己玩過豬HK/KSZ/VFZ/KA/馬記/豬P/井勝/蛇蛇,暫時打左幾匣,睇落似馬記,扣trigger幾乾脆利落,
拎住令我諗起以前膠身電槍,超輕
感覺上粗打應該幾好,以同比性能,內件性價比都幾高
(減左散買T8 bolt+trigger box千幾蚊,即係把槍值2千)

外皮處理就一般,上下身條坑好細但係有毛邊,摸落有D吉手
間野有代做士拉曲,但係唔知把槍有冇,上膛個扣仔坑已見銀
個身換唔到其他MWS副廠身,要等廠方發大做出其他身

個人黎講睇落似走的路線係性價比X性能向,一出廠原廠廠配幾好,有誠意
但係中意外表換換換的師兄就要留意岩唔岩數,內件係OK的
作者: gainax    時間: 25-10-2022 00:51

引用:
原帖由 ken5500 於 25-10-2022 00:14 發表

自己玩過豬HK/KSZ/VFZ/KA/馬記/豬P/井勝/蛇蛇,暫時打左幾匣,睇落似馬記,扣trigger幾乾脆利落,
感覺上粗打應該幾好,以同比性能,內件性價 ...
多謝師兄報告 ,3千幾成支鋼料咁多幾抵,同時gm都有支mws成槍又係4千有找不過冇鋼煲
咁而家都冇必要買馬記改了,除非中意馬記些啦曲身,不過二手都好多人放我都有套馬記身係手
如fit到馬記同怒槍既身買佢成組煲波箱set性格比真係幾好
作者: rik-rok    時間: 27-10-2022 15:19

師兄,你好,
我有試過T8幾鎗,扣trigger確係乾脆利落,但扣trigger力感覺比馬記重。
見trigger box上,有三個地方有機米可以調校,
係唔係可以調輕扣trigger力?
引用:
原帖由 ken5500 於 25-10-2022 00:14 發表

感覺上粗打應該幾好,以同比性能,內件性價 ...

作者: ken5500    時間: 28-10-2022 23:54

引用:
原帖由 rik-rok 於 27-10-2022 15:19 發表
師兄,你好,
我有試過T8幾鎗,扣trigger確係乾脆利落,但扣trigger力感覺比馬記重。
見trigger box上,有三個地方有機米可以調校,
係唔係可以調輕扣trigger力?

呢方面我又唔清楚,所以答唔到師兄.3粒米機都冇較過XD

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0