標題: [GBB NEWS] FAMAS GBB 消息 - 東北製作所生產 [打印本頁]

作者: Dave    時間: 14-10-2022 09:14     標題: [GBB NEWS] FAMAS GBB 消息 - 東北製作所生產

網上流傳多時但相信好多人已經唔記得了的FAMAS GBB,
(疑似) 敲定由東北製作所設計生產,值得期待。
FAMAS 是在下頗喜的槍款,但多年來MARUI 或是CYBER GUN都是在出膠身AEG,
FAMAS 真槍的槍身應該是樹脂包鋼料,槍機則是合金,希望東北可以盡量還原,
個人比較喜歡G1 款即是沒有腳架,大護弓版本。
上一支UZI 真是玩到淚流滿面,希望這一次生生性性吧。

圖片附件: WhatsApp Image 2022-10-14 at 07.37.56.jpeg (14-10-2022 09:14, 172.89 KB) / 該附件被下載次數 38

圖片附件: WhatsApp Image 2022-10-14 at 09.15.30.jpeg (14-10-2022 09:17, 113.94 KB) / 該附件被下載次數 51

作者: pmcoperator    時間: 14-10-2022 10:00

有少少失望
東北作為外觀收藏操作GBB就幾唔錯
我有枝Sten,個人覺得可靠度勉強可以
原裝匣好易漏氣
好在Sten結構簡單,所以相對黎講故障率低

但一出枝Uzi,雖然我無,但我見好多傷亡報告
而且黎緊原廠要出好多補品補獲
始終UZI結構會比Sten復雜,一復雜就出好多獲氣
不過始終第一水,在所難免

所以呢枝Famas GBB如果唔係對法軍特別有愛,可以等等第二水
我相信第一水會有好多問題
不過唔怪佢地,我知道佢地係一個好有Heart既小作房。
作者: Dave    時間: 14-10-2022 10:12

引用:
原帖由 pmcoperator 於 14-10-2022 10:00 發表
有少少失望
東北作為外觀收藏操作GBB就幾唔錯
我有枝Sten,個人覺得可靠度勉強可以
原裝匣好易漏氣
好在Sten結構簡單,所以相對黎講故障率低

但一出枝Uzi,雖然我無,但我見好多傷亡報告
而且黎緊原廠要出好 ...
佢定價未知多少但有寫「BELOW 1000 USD」,真是要有心理準確可能要 6,7  千蚊支...
作者: pmcoperator    時間: 14-10-2022 10:24

不過FAMAS真係好冷門既,如果你唔係Metal Gear、法軍迷或者Call of Duty 鐘意用Famas既玩家
個市場都幾細
我想VFC出SA80,不過呢個再冷門!
WE個枝就算把啦,擁有過,極度唔可靠,可以有彈射唔出,整左好多獲都搞唔掂,最後放左

作者: jacko    時間: 14-10-2022 10:40

Famas同L85一樣,太深入民心,如果只喜歡槍款,買左⋯⋯⋯⋯⋯好難襯衫打game
作者: RCOOH    時間: 14-10-2022 10:51

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2022 10:12 發表

佢定價未知多少但有寫「BELOW 1000 USD」,真是要有心理準確可能要 6,7  千蚊支...
999USD
作者: jn_jona    時間: 14-10-2022 11:17

引用:
原帖由 jacko 於 14-10-2022 10:40 發表
Famas同L85一樣,太深入民心,如果只喜歡槍款,買左⋯⋯⋯⋯⋯好難襯衫打game
又好似係 主要得英/法 連佢地sf都唔係幾用
作者: pmcoperator    時間: 14-10-2022 11:19

引用:
原帖由 jacko 於 14-10-2022 10:40 發表
買得Famas/L85都係特別對呢啲槍情有獨鐘先會買
我仲好期待有廠出VHS-2(我估會係KWA,似佢地風格),咁就可以扮中東民兵,配埋把XDM
希VFC出,咁就可以用番G36匣

作者: pmcoperator    時間: 14-10-2022 11:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-10-2022 11:17 發表

又好似係 主要得英/法 連佢地sf都唔係幾用
唔只佢地

作者: RCOOH    時間: 14-10-2022 12:54

引用:
原帖由 pmcoperator 於 14-10-2022 11:19 發表

我仲好期待有廠出VHS-2(我估會係KWA,似佢地風格),咁就可以扮中東民兵,配埋把XDM

https://img01.militaryblog.jp/usr/n ...
VHS2型到震
作者: kornhill401    時間: 14-10-2022 12:57

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2022 10:12 發表

我比較鐘意有腳架果款. 又..如果定價在接近6,7千蚊;就真係唔使諗.
作者: 七點六二    時間: 14-10-2022 13:10

出咗先算………!
作者: 槍械老人    時間: 14-10-2022 13:21

當年玩第一枝电槍就係佢 ,馬記Famas。
作者: pmcoperator    時間: 14-10-2022 13:28

引用:
原帖由 槍械老人 於 14-10-2022 13:21 發表
其實如果Marui出會好震撼,
一、XX周年紀念第一枝電動槍面世,出FAMAS GBB
二、加上又無Licensing問題,間真槍廠都無左
三、出F2版直接用番M4 匣

一班馬記Fans/老Pat Pat實衝

作者: 里安    時間: 14-10-2022 13:43

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2022 09:14 發表
網上流傳多時但相信好多人已經唔記得了的FAMAS GBB,
(疑似) 敲定由東北製作所設計生產,值得期待。
FAMAS 是在下頗喜的槍款,但多年來MARUI 或是CYBER GUN都是在出膠身AEG,
FAMAS 真槍的槍身應該是樹脂包鋼料, ...
買都會係有愛,愛可以克服好多問題
作者: Dave    時間: 14-10-2022 13:56

引用:
原帖由 里安 於 14-10-2022 13:43 發表

買都會係有愛,愛可以克服好多問題
愛既反面就係恨
作者: 里安    時間: 14-10-2022 16:02

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2022 13:56 發表

愛既反面就係恨
我人品唔好,買台灣槍我真係化,真係要預佢有野整

Btw UZI無左單發終於搞好
作者: jn_jona    時間: 14-10-2022 16:27

引用:
原帖由 pmcoperator 於 14-10-2022 11:23 發表

唔只佢地

https://camo.nodebb.org/2b682c16 ... in-uzbeen-valley-we ...
邊範
枝野咁齊裝
作者: jn_jona    時間: 14-10-2022 16:31

引用:
原帖由 pmcoperator 於 14-10-2022 11:19 發表

https://img01.militaryblog.jp/usr/n ...
Famas係Cs回憶黎
以前都諗過砌現代化l85a2, sf火帽, Dd ris, acog
但d件又唔係咁齊(acog z mount)
個身又好似錯錯地

私心想vfc 出m14 上到真數托又另一個世界
作者: 里安    時間: 14-10-2022 16:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-10-2022 16:27 發表

邊範
枝野咁齊裝
其實恐怖組織裝備好左好多(當然識唔識用一回事)

不論直接對方身上拿到或黑市

詳情參見塔利班
作者: jn_jona    時間: 14-10-2022 17:26

引用:
原帖由 里安 於 14-10-2022 16:35 發表

其實恐怖組織裝備好左好多(當然識唔識用一回事)

不論直接對方身上拿到或黑市

詳情參見塔利班
咁齊裝似capture
塔利班都有capture過枝mk17 連elcan su230C
作者: jacobchan3    時間: 14-10-2022 18:19

當年我們facebook 試槍片吾係有一支疑似famas身影? 我想講我們幾耐冇出過新長火。。。 係甘炒X飯
作者: 051039    時間: 14-10-2022 20:44

引用:

VHS2正呀
作者: 051039    時間: 14-10-2022 20:45

引用:
直接唔著囉
作者: 051039    時間: 14-10-2022 20:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-10-2022 16:31 發表

Famas係Cs回憶黎
以前都諗過砌現代化l85a2, sf火帽, Dd ris, acog
但d件又唔係咁齊(acog z mount)
個身又好似錯錯地

私心想vfc 出m14 上到真數托又另一個世界
最正係個3連發
作者: 051039    時間: 14-10-2022 22:38

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2022 13:56 發表

愛既反面就係恨
甚麼是愛?甚麼叫恨?
每一種感觸在心內印
作者: jacko    時間: 15-10-2022 10:45

有關950的討論已分割,請重點討論,謝謝

http://wargamehk.com/cgf/redirec ... o=lastpost#lastpost

作者: RCOOH    時間: 15-10-2022 11:34

對於VHS2興趣大過FAMAS。好歹VHS2係第一支伸縮托既牛。
作者: 051039    時間: 15-10-2022 14:52

引用:
原帖由 RCOOH 於 15-10-2022 11:34 發表
對於VHS2興趣大過FAMAS。好歹VHS2係第一支伸縮托既牛。
係,估唔到克羅地亞呢啲細國設計槍咁犀利,不過睇yt睇托伸到最長有M16批咗長,未必啱亞洲人身型
PS:Springfiled枝XD/XDM前身都係克羅地亞槍,HS2000
作者: RCOOH    時間: 15-10-2022 15:03

引用:
原帖由 051039 於 15-10-2022 14:52 發表

係,估唔到克羅地亞呢啲細國設計槍咁犀利,不過睇yt睇托伸到最長有M16批咗長,未必啱亞洲人身型
PS:Springfiled枝XD/XDM前身都係克羅地亞槍,HS2000
除左95、97,支支牛都唔太岩亞洲人身形,TAR21同F2000直頭大到成條翻車魚咁,AUG算好但都有少少卡手。
作者: RYODLi    時間: 15-10-2022 16:34

below 1000usd, 江湖規矩即係999usd啦我估...
買部旗艦電話都唔駛咁貴真係...

雖然如果佢真係出都應該會買, 但真係好X貴......
作者: 051039    時間: 15-10-2022 16:40

引用:
原帖由 RCOOH 於 15-10-2022 15:03 發表

除左95、97,支支牛都唔太岩亞洲人身形,TAR21同F2000直頭大到成條翻車魚咁,AUG算好但都有少少卡手。
95/97唔知,95-1係幾好渣
唔知波蘭MSBS同Desert Tech MDR好唔好渣手呢

作者: RYODLi    時間: 15-10-2022 16:47

希望佢會出埋top rail同handguard rail, 話就話real parts compatible但大佬邊係咁易同你搵番嚟...
雖然我估佢應該都唔會...

作者: gtoray    時間: 18-10-2022 12:55

引用:
原帖由 槍械老人 於 14-10-2022 13:21 發表
same same
作者: 里安    時間: 18-10-2022 21:09

引用:
原帖由 RYODLi 於 15-10-2022 16:47 發表
希望佢會出埋top rail同handguard rail, 話就話real parts compatible但大佬邊係咁易同你搵番嚟...

https://fr.hespress.com/wp-conte ... /barkhane-france.jp ...
呢舊真係唔似會有副廠,但旨意佢出要耐性,uzi配件都未有

其實佢算有心既
作者: zeta    時間: 19-10-2022 03:13

引用:
原帖由 RYODLi 於 15-10-2022 16:47 發表

https://fr.hespress.com/wp-conte ... /barkhane-france.jp ...
你個衰仔去鬼左邊度發達
差不多成十年冇見
作者: 48191    時間: 19-10-2022 06:43

FA-MAS好似係Marui第一枝生產的AEG, Stock尾有個掣放彈弓。
人生第一枝AEG,但係全ABS膠,落槍帶吊住佢會聽到「勒勒」聲。
引用:

作者: 48191    時間: 8-11-2022 22:57     標題: 有片睇

https://m.facebook.com/story.php ... ;id=114126183340759

圖片附件: 95F02B0C-78C2-4F8B-8455-6775F20764DB.jpeg (8-11-2022 22:57, 104.18 KB) / 該附件被下載次數 35

作者: jn_jona    時間: 8-11-2022 23:27

引用:
原帖由 48191 於 8-11-2022 22:57 發表
https://m.facebook.com/story.php ... ;id=114126183340759
片黎?搵唔到邊到play
未必會買 但好似好過癮

我打cs好鍾意用 返而cod受唔住佢個3連發
作者: Dave    時間: 8-11-2022 23:34

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2022 23:27 發表

未必會買 但好似好過癮

11 月11 先有PV
作者: 48191    時間: 9-11-2022 00:46

咪心急先,留意返佢過幾日先公開。
引用:
原帖由 jn_jona 於 8-11-2022 23:27 發表

未必會買 但好似好過癮

作者: RYODLi    時間: 11-11-2022 23:33

https://www.youtube.com/watch?v=xtzKf_uoYqQ
review premiere in 80mins

後記: 非性能向個人私心認為值得mark低o既重點:

800-900歐
腳架可拆
有原裝拉臣
Fire selector同trigger guard有原裝功能, 1-3-F
匣55歐
Grip底同真槍一樣可打開,可加購原廠油壺
會出膠刀,魚骨托,頂鏡橋
另外會出戰術版

作者: RYODLi    時間: 11-11-2022 23:40

引用:
原帖由 zeta 於 19-10-2022 03:13 發表

你個衰仔去鬼左邊度發達
差不多成十年冇見
一直o係香港,d gear仲o係度不過巳經冇打game轉左做潛水員o者
其實興趣依然仲o係度既不過香港d天氣真係呢...
作者: ~~方~~    時間: 12-11-2022 01:41

見試打果陣d 氣係爆落塊面度
作者: RYODLi    時間: 12-11-2022 01:50

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 12-11-2022 01:41 發表
見試打果陣d 氣係爆落塊面度
不特止仲腳仔軟添
但佢下下都用3d print prototype嚟做擋箭牌, 吹咩
作者: RCOOH    時間: 12-11-2022 10:12

小喇叭,900歐,搶錢呀
作者: kornhill401    時間: 12-11-2022 11:20

引用:
原帖由 RCOOH 於 12-11-2022 10:12 發表
D玩具槍在歐洲係貴好多.我諗到時在香港,
見街的時候,一定唔使900歐咁多.
作者: ~~方~~    時間: 12-11-2022 12:15

引用:
原帖由 RYODLi 於 12-11-2022 01:50 發表

不特止仲腳仔軟添
但佢下下都用3d print prototype嚟做擋箭牌, 吹咩

希望係因為果邊凍, 唔係既話真係豪華版既vfc
作者: Dave    時間: 13-11-2022 09:38

引用:
原帖由 RCOOH 於 12-11-2022 10:12 發表
你情我願, 係好過搶
作者: jn_jona    時間: 13-11-2022 17:34

引用:
原帖由 Dave 於 13-11-2022 09:38 發表

你情我願, 係好過搶
等左咁多年 話晒都叫少少冷門 有愛既人就會比錢
再講依家euro又平左 亞洲區又平d
點都好過當年打鐵佬枝他21啦
係性能上唔知仲有冇改進 個停止擊發係咪又用個follow硬頂
作者: 051039    時間: 13-11-2022 21:27

引用:
原帖由 Dave 於 13-11-2022 09:38 發表

你情我願, 係好過搶
坐等開箱文評測文改造文XX文
作者: ~~方~~    時間: 13-11-2022 22:05

引用:
原帖由 051039 於 13-11-2022 21:27 發表

坐等開箱文評測文改造文XX文
Dave 兄係指路明燈
作者: RYODLi    時間: 5-3-2023 13:10

推下舊post先, 話說人地啱啱新出多左幾張靜態相

https://www.facebook.com/BB2K.Ai ... SCGdB7fJRjcJN4Fkcul
作者: mujiadam    時間: 26-3-2023 15:14

引用:
原帖由 pmcoperator 於 14-10-2022 10:24 發表
不過FAMAS真係好冷門既,如果你唔係Metal Gear、法軍迷或者Call of Duty 鐘意用Famas既玩家
個市場都幾細
我想VFC出SA80,不過呢個再冷門!
WE個枝就算把啦,擁有過,極度唔可靠,可以有彈射唔出,整左好多獲都搞 ...
呢道曾經都有斑法軍FANS ,不過都年華.....

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0