標題: call of duty modern warfare 2 [打印本頁]

作者: C-2-4    時間: 30-10-2022 01:22     標題: call of duty modern warfare 2

買左未? 伏唔伏?

作者: Dave    時間: 30-10-2022 02:08

引用:
原帖由 C-2-4 於 30-10-2022 01:22 發表
買左未? 伏唔伏?
除非對FPS 極苦手+ 頭暈+ 不喜歡槍,否則呢隻FPS 非玩不可。
故事MODE 已經夠多變化,故事緊湊,單單故事模式已值300 元,
ONLINE MODE 平衡度亦是非常高,暫時沒有再出現當年散彈當狙擊玩法。
而今集改槍零件之多可以說得上是改槍模擬器,值得一讚的是除了各種槍的專屬配件 ( 例如M4 長中短前節,尾托等 ),
其他14MM 螺牙槍口裝置,紅點/狙擊鏡,LASER 等都是共用的,即是你解鎖了一個紅點鏡後,你用其他槍都可以直接用該零件,
不用好像以前集數一般,每用一種新武器都是要用鐵西+ 0配件捱起支槍,
起碼一用新槍已經可以裝滅聲,紅點等物,也令人更願意試用各種槍械。
另外今集也多了潛水和提升了攀爬能力,前者可以善用去兜底,後者令可以跨越的地方多了,例如一些比人頭頂高些少的牆,今集很多都可以跨過去了,令地圖多了些變化。

另外今集精準射手步槍拆開了兩邊,7.62 口徑槍定性為戰鬥步槍,即全威力步槍也,特點是單發威力高,全自動難瞄準,
而純半自動或一些7.62 口徑的BOLT ACTION 則自成一分類,算是系列傳統的精準射手步槍,
不像之前FAL 被迫掟入突擊步槍分類,KAR98K 又跟M14 一類,令一些槍極其弱勢 ( 例如FAL 本應分類做7.62 類又被掟去突擊步槍類,子彈不見得特別勁但只有單發 )。
這個分拆是好的。

新兵時GAME PLAY (4K 流量注意 )

圖片附件: WhatsApp Image 2022-10-30 at 00.23.56.jpeg (30-10-2022 02:08, 210.32 KB) / 該附件被下載次數 40

圖片附件: J.jpg (30-10-2022 02:08, 831.34 KB) / 該附件被下載次數 29

作者: jn_jona    時間: 30-10-2022 03:46

單機故事正
有d關有少少open world feel 自由度比以往大
Cqb位緊張
連機打左幾個鐘 係唔錯既
個人覺得動畫/畫風似metal of honor warfighter/bf4
今集d場景好大(以前玩cod4:mw 好想有大場)

要彈既係d槍用晒原創款(避license?) 好出戲
車輛兩個陣營都一樣
仲有3個co op入到去次次都要重新set過d key
作者: Dave    時間: 30-10-2022 10:43

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 03:46 發表
單機故事正
Cqb位緊張
個人覺得動畫/畫風似metal of honor warfighter/bf4

要彈既係d槍用晒原 ...
今集都真是多了大場,mw1 非常多CQB 場,玩狙苦手。好多時狙位真係來來去去得1, 2 個,有D 場根本用狙不能。

另外COD 應該是沒比保護費,大部份槍都是改怪名和改少少模組,唔直接抄真鐵樣但又一眼望得出。
BF 則有比保護費,很多槍款都可以直出加真名。

BTW 雖然出戲,但寧可他們將多點資源做實際開發,好過交哂比版權廠。
出戲還出戲,GAME PLAY 好的情況下還是可以接受的。
作者: 里安    時間: 30-10-2022 12:34

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 03:46 發表
單機故事正
Cqb位緊張

要彈既係d槍用晒原 ...
避lic呢樣又唔介意……

講起遊戲入面槍,最唔仲意black ops出槍出到穿越晒
作者: jn_jona    時間: 30-10-2022 13:00

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2022 10:43 發表

今集都真是多了大場,mw1 非常多CQB 場,玩狙苦手。好多時狙位真係來來去去得1, 2 個,有D 場根本用狙不能。

另外COD 應該是沒比保護費,大部份槍都是改怪名和改少少模組,唔直接抄真鐵樣但又一眼望得出。
B ...
所以我最後都有課金
可能細廠就唔太怕license果d
Ready or not, sandstorm我估都冇課
講起bf cod越做越bf 但又保留到cod果隻爽快同流暢感
D狙真係可以用黎狙 上集ground war係d樓到對狙都幾好玩
Ps. 個人唔介紹課多一百幾十佢買license
作者: jn_jona    時間: 30-10-2022 13:03

引用:
原帖由 里安 於 30-10-2022 12:34 發表

避lic呢樣又唔介意……

講起遊戲入面槍,最唔仲意black ops出槍出到穿越晒
Black ops同vanguard直頭冇買
如果佢做二戰做得返world at war個feel係值得課
當年world at war都玩得好開心

但玩二戰 冷戰最大問題係customization vs 入戲
作者: Dave    時間: 30-10-2022 13:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 13:03 發表

如果佢做二戰做得返world at war個feel係值得課

但玩二戰 冷戰最大問題係customization vs 入戲
VANGUARD 有買有玩但真係 _ 住玩,個劇情超級政治正確有黑人有女人唔同國藉前線作戰仲做精英特種部隊,
但一開波去到敵境就比人捉哂,之後幾條友座係監倉度不停回憶吹水自己有幾叻幾威 ( 之後飾演唔同精英主要GAME PLAY ) ,
吹完水之後逃獄炸平德國佬基地渣飛機走BYEBYE 講完。
個故事真係垃圾到一個點,唔好話COD ,我當係一個新IP 寫個甘既故事都係抵X ...

ONLINE MODE 做得唔錯但2 戰來講D 槍幾乎全部都係全自動又係穿越劇,
每場完左要睇班角色係度擺POSE 再要投票邊個打得最好又是浪費時間和煩人之舉,
V 的ONLINE MODE 後期幾乎無人玩,回哂爐去MW1 。
想回味二戰故事直接玩COD WW2 更好。

作者: jn_jona    時間: 30-10-2022 13:56

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2022 13:35 發表

VANGUARD 有買有玩但真係 _ 住玩,個劇情超級政治正確有黑人有女人唔同國藉前線作戰仲做精英特種部隊,
但一開波去到敵境就比人捉哂,之後幾條友座係監倉度不停回憶吹水自己有幾叻幾威 ( 之後飾演唔同精英主要G ...
Cod wwii我都係買唔落手
D血量好奇怪 mg42爆頭唔死
近年政治正確搞死唔少game
真係有feel又好玩可能去到bf1
Mw2019我都玩左好耐mp Cold War出開始少左人玩
唔知最後有冇返mw
War zone我麻麻地 好少玩 裝左甲血量大誇張 下下對射磨到一方冇血
同埋個收圈時間太快 玩左幾場就放棄
反而執錢mode有玩下 夾到人都可以玩下
作者: RCOOH    時間: 30-10-2022 16:04

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2022 13:03 發表

個人最鍾意係Advanced Warfare,但只限前半,後半部完全POS,政確到令人反胃,可謂將和牛炒成橡筋。
作者: C-2-4    時間: 30-10-2022 16:13

衝過2042中過伏所以今次睇定D先
觀望左一日之後 今日已經買左
希望今次唔會失望
作者: jn_jona    時間: 30-10-2022 19:49

引用:
原帖由 C-2-4 於 30-10-2022 16:13 發表
衝過2042中過伏所以今次睇定D先
觀望左一日之後 今日已經買左
希望今次唔會失望
今日第二日打mp
好玩過2019
同埋升槍係幾有趣
作者: 里安    時間: 2-11-2022 16:39

做故事有兩關麻麻地,追車同炸坦克
作者: jn_jona    時間: 2-11-2022 17:20

引用:
原帖由 里安 於 2-11-2022 16:39 發表
做故事有兩關麻麻地,追車同炸坦克
追車重複性好高 成關都係做呢樣野

岩岩發現最垃圾係個coop mode 唔知做咩咁
除非佢出個編輯器+可以帶自己架生
作者: 里安    時間: 2-11-2022 19:42

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-11-2022 17:20 發表

追車重複性好高 成關都係做呢樣野

岩岩發現最垃圾係個coop mode 唔知做咩咁
除非佢出個編輯器+可以帶自己架生
Co op我打左中間果個炸Sam site, 又ok wo,新玩multiplayer當幫手升人同槍lv 都好呀

第一同防守關就啲敵人太屈,來緊試下三人打會唔會好點
作者: 里安    時間: 2-11-2022 19:44

故事模式剛剛玩完,唔。。。。。以前cod總會有令人深刻同難忘的畫面,或者有關卡會耐唔時想重玩,但今次真係無

好差?又唔係,但講唔上好好

舊mw 1同2故事暫時仲係最正
作者: jn_jona    時間: 3-11-2022 18:06

引用:
原帖由 里安 於 2-11-2022 19:42 發表

Co op我打左中間果個炸Sam site, 又ok wo,新玩multiplayer當幫手升人同槍lv 都好呀

第一同防守關就啲敵人太屈,來緊試下三人打會唔會好點
三關我都只打左一次
我係公海夾人打 如果有默契既會好玩d
盡量唔比敵人發現
整體覺得2019個spec ops好似刺激d
2022就自由度大 希望佢黎緊更新可以自己砌裝

至於故事 2022係bbq ending左
舊mw 好多位都哇哇聲
新mw係影射現實多 proxy war, 蘇萊曼尼
作者: 里安    時間: 5-11-2022 14:51

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-11-2022 18:06 發表

三關我都只打左一次
我係公海夾人打 如果有默契既會好玩d
盡量唔比敵人發現
整體覺得2019個spec ops好似刺激d
2022就自由度大 希望佢黎緊更新可以自己砌裝

至於故事 2022係bbq ending左
舊mw 好多位都哇哇 ...
打Co op我都係同自己人打兩人開住咪玩,其實有好玩地方,要合作遊戲求其拉人打梗係唔好玩自私撚太多

故事都係果句唔係唔好而係舊三步曲更好,呢集係賣畫面同玩法

作者: Dave    時間: 6-11-2022 11:53

舊三部是否更優質在下也不敢說,始終十年前的水平跟十年後,
十年前的MW 真的是天花版的存在。
但今時今日,玩的遊戲多了,MW 做過的事也有很多其他遊戲做了,
好像在下當年玩雪地飛車開G18 手槍連射,那個場景真是非常經典,今時今日就算做到相似,甚至更華麗,多飛機大炮大爆炸,
感覺也沒有當年的震撼了。
在下手上仍然有舊的XB 360 MW 1, 2, 3 , 也算是老玩家了,
感覺今集MW 也是有頗多好玩的元素,雖然有些刻意和大雜燴,但也算是好的嘗試。
例如LAST OF US 手製工具玩法,潛行玩法,操作CCTV 叫GHOST 上的玩法,渣車跳來跳去的玩法,同步狙擊玩法,整體來說都是很不錯的,
最不喜歡是渣車避地雷真是瘋狂輸.. 傻的。

至於終戰的C4 炸坦克在下覺得可以,相比起拿起支AT4 射坦克完場再跳個BOSS 出來跟你格劍,
C4 炸車的挑戰性更大一些。
至於最終關卡又要來一次LAST OF US 卻是有點鬱悶,在下比較喜歡終戰時武器跟敵人排山倒海地出現打大交才爽。
另外片尾最終仍然出現了「NO RUSSIAN」的預告,不知是否下集或DLC 又可以政治不正確。

至於今集的ONLINE MODE 感覺也是不錯的,平衡度比較高,雖然M4 及 FSS 明顯地比較勁,但整體上不算屈,
何況M4 也是初期裝備,當是新兵友好槍吧。
在下昨天玩主武盾牌,副武GLOCK 17手槍 加上拿 C4炸藥,也殺了二十多個( 拿著盾牌沖見到敵人就掟閃光彈/C4 + 即時引爆,敵人沒發現時就轉手槍打4 槍瓜 ),
武器各有各好用之處,值得鑽研的部份頗多。

圖片附件: WhatsApp Image 2022-11-06 at 12.02.55.jpeg (6-11-2022 11:56, 265.13 KB) / 該附件被下載次數 35

作者: 里安    時間: 6-11-2022 12:18

引用:
原帖由 Dave 於 6-11-2022 11:53 發表
但今時今日,玩的遊戲多了,MW 做過的事也有很多其他遊戲做了,
好像在下當年玩雪地飛車開G18 手槍連射,那個場景真 ...
舊三部是否更優質,從頭到尾我都只係覺得佢故事冇特別,畫面同玩法十年後呢集當然比十年前好,無懸念

夠三部曲最少到今時今日我都有相當情節會好深刻,例如第一集做狙擊手、結尾,第二集打白宮、貧民窟,第三集打杜拜酒店

重啟第一集個故事我覺得都幾好,呢一集係略嫌普通,玩完都冇咩深刻同埋玩到唔知自己做邊個角色

Multiplay今集解槍方式我覺得唔錯,差唔多焗你用晒所有槍

不過我部PS4機能真係被榨乾

作者: jn_jona    時間: 6-11-2022 15:35

引用:
原帖由 Dave 於 6-11-2022 11:53 發表
好像在下當年玩雪地飛車開G18 手槍連射,那個場景真 ...
單機爆坦克其實都ok既 有挑戰性
Mw1 炸bmp都叫有smoke用 今次完全感受到坦克對單兵既高低 死左不下十次
岩岩爆左ak系列出黎 rof慢慢地 易控 高攻 都幾好用
仲要難得冇改奇怪樣
另外drill charge出奇地好用 掉落重坦一野炸死乘員(我係比人炸死果個)
作者: Dave    時間: 7-11-2022 19:49

每集都有研究一下盾牌黨,今集有「超強腕力」技能,可以掟更遠,最重要是能看到軌道,
而且手雷的爆炸計時也會顯示在軌跡處,愈接近爆發愈紅,5 秒直接在手中爆炸。
操作得宜,可以在見紅時來掟,直接在空中爆炸,敵人連走的時間也沒有。

片段:

圖片附件: 未命名.jpg (7-11-2022 19:49, 553.05 KB) / 該附件被下載次數 29

作者: 里安    時間: 8-11-2022 10:20

今集H&K系槍幾好用
作者: 里安    時間: 10-11-2022 22:29

話時話你地有無成日彈game, ps4
作者: Dave    時間: 10-11-2022 22:38

引用:
原帖由 里安 於 10-11-2022 22:29 發表
話時話你地有無成日彈game, ps4
PS5 早幾日夜晚打一晚彈2 , 3 次.. 不爽關機。
作者: 里安    時間: 10-11-2022 23:20

引用:
原帖由 Dave 於 10-11-2022 22:38 發表

PS5 早幾日夜晚打一晚彈2 , 3 次.. 不爽關機。
我之前打墨西哥潛入關都成日彈

之後online都同你差不多,好彩支槍果關升左經驗值照計數
作者: jn_jona    時間: 11-11-2022 00:28

Pc都彈
打完coop佢砌槍必彈
作者: Opica    時間: 11-11-2022 03:35

等下星期更新。。。我發現入ping值高的server好大機會彈game
作者: 里安    時間: 11-11-2022 20:15

今集好似仲係跨平台玩家
作者: 里安    時間: 23-11-2022 00:13

M4平台果支battle rifle堅垃圾
作者: jn_jona    時間: 23-11-2022 16:22

引用:
原帖由 里安 於 23-11-2022 00:13 發表
M4平台果支battle rifle堅垃圾
.458 socom果枝?
我反而覺得m16好難用
轉單發仲好用
作者: 里安    時間: 24-11-2022 13:42

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-11-2022 16:22 發表

.458 socom果枝?
我反而覺得m16好難用
轉單發仲好用
係,果支唔係當解鎖真係唔會用佢,我同幾個fd都覺得M4平台係得M4好用
作者: jn_jona    時間: 24-11-2022 14:00

引用:
原帖由 里安 於 24-11-2022 13:42 發表

係,果支唔係當解鎖真係唔會用佢,我同幾個fd都覺得M4平台係得M4好用
.458socom果枝用左一陣 覺得都還可以 我打單發
近距腰射幾好用係太少彈 中距都ok既
M16中距好難搞 第一下唔中應該玩完了 果3發集彈又麻麻地 遠唔洗諗

Lmg upper主要係行路慢d 還可以 勝在多彈 中距幾好
5.7 upper未爆到

暫時覺得Ak系統最好 高攻 又好控
我覺得m4太易清匣好多時唔夠彈
Ak一匣平均可以殺3-4個
作者: 里安    時間: 24-11-2022 15:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-11-2022 14:00 發表

.458socom果枝用左一陣 覺得都還可以 我打單發
近距腰射幾好用係太少彈 中距都ok既
M16中距好難搞 第一下唔中應該玩完了 果3發集彈又麻麻地 遠唔洗諗

Lmg upper主要係行路慢d 還可以 勝在多彈 中距幾好
5.7  ...
M16手機game都唔好用
G3系幾支都中規中距,暫時battle rifle我仲意用G3
AUG少用唔覺咩特別
SCAR L好準好控但低攻
AK我都覺唔錯
作者: jn_jona    時間: 24-11-2022 16:40

引用:
原帖由 里安 於 24-11-2022 15:23 發表

M16手機game都唔好用
G3系幾支都中規中距,暫時battle rifle我仲意用G3
AUG少用唔覺咩特別
SCAR L好準好控但低攻
AK我都覺唔錯
Scar l rof唔太快 所以都好控 低真係低攻
Aug同g3少玩
但g3系列個樣改得太勁 冇咩心機玩
作者: 里安    時間: 24-11-2022 21:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-11-2022 16:40 發表

Scar l rof唔太快 所以都好控 低真係低攻
Aug同g3少玩
但g3系列個樣改得太勁 冇咩心機玩
今集咩都都要玩 唔係解唔晒啲配件
作者: jn_jona    時間: 24-11-2022 23:31

引用:
原帖由 里安 於 24-11-2022 21:18 發表

今集咩都都要玩 唔係解唔晒啲配件
咁都好既 樣樣玩下
依家覺得最難搞係枝spr208
上一集用ps4有auto aim都仲易少少
依家用pc 都幾難下
作者: 里安    時間: 25-11-2022 00:39

引用:
原帖由 jn_jona 於 24-11-2022 23:31 發表

咁都好既 樣樣玩下
依家覺得最難搞係枝spr208
上一集用ps4有auto aim都仲易少少
依家用pc 都幾難下
有keyboard mouse仲唔好用?
作者: jn_jona    時間: 25-11-2022 01:11

引用:
原帖由 里安 於 25-11-2022 00:39 發表

有keyboard mouse仲唔好用?
一槍過既話 手制auto aim仲快
對到差唔多位L2 + R2就upper chest一槍死

Mouse要對準先開槍
作者: 里安    時間: 25-11-2022 14:11

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-11-2022 01:11 發表

一槍過既話 手制auto aim仲快
對到差唔多位L2 + R2就upper chest一槍死

Mouse要對準先開槍
不過可能之前跨平台對戰,好多奇奇怪怪既野發生

而家熄左好好多,手制都算可以
作者: jn_jona    時間: 25-11-2022 14:12

引用:
原帖由 里安 於 25-11-2022 14:11 發表

不過可能之前跨平台對戰,好多奇奇怪怪既野發生

而家熄左好好多,手制都算可以
我冇特別去set 但大多數都打返pc
手制打pc真係差dd
作者: 里安    時間: 26-11-2022 10:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-11-2022 14:12 發表

我冇特別去set 但大多數都打返pc
手制打pc真係差dd
之前對PC玩家,睇kill cam咩奇怪野都有,咩都好啦
多年前唔打PC轉Console就係唔想追spec之餘又要對cheat
而家淨PS玩家用手制D賽果都正常好多
作者: RCOOH    時間: 26-11-2022 12:19

引用:
原帖由 里安 於 26-11-2022 10:06 發表

之前對PC玩家,睇kill cam咩奇怪野都有,咩都好啦
多年前唔打PC轉Console就係唔想追spec之餘又要對cheat
而家淨PS玩家用手制D賽果都正常好多
例如咁?

http://b23.tv/l17BxjN

作者: Dave    時間: 27-11-2022 10:19

引用:
原帖由 RCOOH 於 26-11-2022 12:19 發表

例如咁?

今集這個鑽地彈真係超強...
作者: 里安    時間: 27-11-2022 10:58

引用:
原帖由 RCOOH 於 26-11-2022 12:19 發表

例如咁?

爆頭,瞬移
咩cheat都有

呢排為配件升支m16….好惡夢,遠中近都無優勢

作者: jn_jona    時間: 27-11-2022 16:37

引用:
原帖由 Dave 於 27-11-2022 10:19 發表

今集這個鑽地彈真係超強...
隔山打牛
作者: jn_jona    時間: 27-11-2022 16:38

引用:
原帖由 里安 於 27-11-2022 10:58 發表

爆頭,瞬移
咩cheat都有

呢排為配件升支m16….好惡夢,遠中近都無優勢
已放棄3連
用單發
3連近距中一set都死既 但前提要中晒
作者: 里安    時間: 27-11-2022 16:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-11-2022 16:38 發表

已放棄3連
用單發
3連近距中一set都死既 但前提要中晒
不過想要佢的配件無辦法
作者: jn_jona    時間: 29-11-2022 15:36

我發覺raal ‘mg338’ 都幾好用
主要係行得慢d
作者: Dave    時間: 29-11-2022 18:11

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-11-2022 15:36 發表
我發覺raal ‘mg338’ 都幾好用
主要係行得慢d
在下都是用這支,非常穩,但用LMG 要習慣舉槍入,同人鬥快舉槍死100 次都不夠...
作者: 里安    時間: 29-11-2022 22:00

引用:
原帖由 Dave 於 29-11-2022 18:11 發表

在下都是用這支,非常穩,但用LMG 要習慣舉槍入,同人鬥快舉槍死100 次都不夠...
鬥快死硬,好彩呢隻game大部分mode無team kill,我習慣跑住,見到人就扣,真係敵人就用準星再調整

我暫時升HK21同支M4機槍
作者: jn_jona    時間: 30-11-2022 00:00

引用:
原帖由 Dave 於 29-11-2022 18:11 發表

上集最後一季出左
但recoil太勁
作者: 里安    時間: 2-12-2022 09:39

想請教下你地狙點用比較好
作者: jn_jona    時間: 2-12-2022 10:59

引用:
原帖由 里安 於 2-12-2022 09:39 發表
想請教下你地狙點用比較好
我得ground war先用 只有用枝mrad
細場用真係未試過 但升槍應該岩細場d
作者: 里安    時間: 2-12-2022 15:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-12-2022 10:59 發表

我得ground war先用 只有用枝mrad
細場用真係未試過 但升槍應該岩細場d
我屎,成日長開鏡比人知係邊,搵次打大場先用先

細場有D人用得好勁跑住打仲槍槍HS
作者: jn_jona    時間: 2-12-2022 23:02

引用:
原帖由 里安 於 2-12-2022 15:16 發表

我屎,成日長開鏡比人知係邊,搵次打大場先用先

細場有D人用得好勁跑住打仲槍槍HS
用spotter scope搵左先
搵到先開鏡射 我bf都係咁玩

試過一場執槍黎用出奇地定點殺左幾個
作者: jn_jona    時間: 13-12-2022 06:52

有冇師兄dmz開到m13?
打左成晚都爆唔到
作者: 里安    時間: 14-12-2022 13:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-12-2022 06:52 發表
打左成晚都爆唔到
我之前都係朋友掟比我再馬上extraction
作者: Opica    時間: 14-12-2022 16:59

引用:
原帖由 里安 於 14-12-2022 13:40 發表

已經patch左
作者: Opica    時間: 14-12-2022 17:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 13-12-2022 06:52 發表
打左成晚都爆唔到
如果係psn我可以幫手
作者: jn_jona    時間: 14-12-2022 17:29

引用:
原帖由 里安 於 14-12-2022 13:40 發表

琴晚搵到DC group 有人掉到比我了
冇想像中咁好用

我自己solo都係差少少 用suppressed狙殺到 但埋去拎就成村人等住我
原來係要刷錢買空襲黎炸 冇諗到咁用
作者: Opica    時間: 14-12-2022 18:15

宜家係到搶武器包
仲差2個

尋日無端端有2個人係dmz加左入我小隊

5條友入去搶武器包。成件事由極難變容易
作者: Opica    時間: 14-12-2022 18:16

而且M13B聽日應該唔駛dmz都解到

season 1 reload
作者: jn_jona    時間: 14-12-2022 18:32

引用:
原帖由 Opica 於 14-12-2022 18:16 發表
而且M13B聽日應該唔駛dmz都解到

season 1 reload
我頂 打左兩晚
不過都係咁入坑dmz 係幾好玩
但等出自己槍有d慢 130分鐘

今集d ai勁到癲 之前beta d人仲笑ai係企鵝
見識過rpg射直升機
作者: Opica    時間: 14-12-2022 19:25

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-12-2022 18:32 發表

我頂 打左兩晚

見識過rpg射直升機
D AI識分散圍你…一爆甲就差唔多玩完
作者: 里安    時間: 14-12-2022 20:51

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-12-2022 18:32 發表

我頂 打左兩晚

見識過rpg射直升機
DMZ我一開始唔知玩咩,玩下又幾好玩,有D位好玩過multipaly
作者: Opica    時間: 14-12-2022 23:44

引用:
原帖由 里安 於 14-12-2022 20:51 發表

DMZ我一開始唔知玩咩,玩下又幾好玩,有D位好玩過multipaly
好過WZ2.0
作者: jn_jona    時間: 15-12-2022 00:27

引用:
原帖由 Opica 於 14-12-2022 19:25 發表
D AI識分散圍你…一爆甲就差唔多玩完
D Grenada 準到癲
最勁係Molotov 我多數用黎block唔
Ai係會中人
作者: jn_jona    時間: 15-12-2022 00:29

引用:
原帖由 里安 於 14-12-2022 20:51 發表

係幾刺激既 exfil好緊張 一死就咩都冇晒
有時有dd lag地

有時空手入去都搵到下食
Camp買野位takedown player
作者: 里安    時間: 16-12-2022 14:58

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-12-2022 00:29 發表

係幾刺激既 exfil好緊張 一死就咩都冇晒
有時有dd lag地

有時空手入去都搵到下食
Camp買野位takedown player
我最初入去玩係升槍,廢是打multiplay累街坊,但識接mission之後又幾好玩,耐唔時打真player好緊張,但D AI都好勁
作者: Opica    時間: 16-12-2022 15:51

尋晚dmz個server突然高 ping 10幾人斷線
我隊得番我1人
我準備去撤離
唔係第一次所以知道點走
走一段路就用望遠鏡scan周圍
睇定D先繼續走

我係exfil 附近D AI間屋外面等左5分鐘(沒有驚動AI), 睇定D準備最後2分鐘先call撤離

但然後係冇uav 冇雷達 冇AI攻擊 冇俾人tag既情況之下
敵方player直接用車去車我個位置 (屋後的草叢堆)

超級懷疑對方使用了外掛

所以玩dmz ps5最好關掉跨平台

作者: Dave    時間: 16-12-2022 18:26

玩TEAM DEATH MATCH 玩到悶...
今次大場唔多得個中東爛屋場係大,其他場偏細和室內...改槍同以前甘多集也差不多,舉槍瞄準提速就是皇道。
令LMG ,狙和 半自動都較難發揮,因為場細。
看師兄們話玩DMZ 有點興趣,下次開來玩玩。
作者: jn_jona    時間: 16-12-2022 20:15

引用:
原帖由 里安 於 16-12-2022 14:58 發表

我最初入去玩係升槍,廢是打multiplay累街坊,但識接mission之後又幾好玩,耐唔時打真player好緊張,但D AI都好勁
自己帶枝狙入入面solo 都好好玩
琴晚拳頭 spotters scope, 飛刀入場
未搵到槍有遇到full gear 3人team
一間屋入面伏擊3個殺晒 第一個用飛刀殺 好緊張
聽住佢腳步聲入黎

通常帶槍入面都易死 唔帶野入去先執
都有時帶到未出到既槍返去
暫時solo做下任都有
作者: jn_jona    時間: 16-12-2022 20:17

引用:
原帖由 Dave 於 16-12-2022 18:26 發表
今次大場唔多得個中東爛屋場係大,其他場偏細和室內...改槍同以前甘多集也差不多,舉槍瞄準提速就是皇道。
看師兄們話玩DMZ 有點興趣, ...
狙同機槍係dmz好有用
順手可以拎枝m13試下幾垃圾…

5.56近距心口5槍死
作者: 里安    時間: 16-12-2022 21:38

引用:
原帖由 Dave 於 16-12-2022 18:26 發表
看師兄們話玩DMZ 有點興趣, ...
DMZ會比較似玩緊軍事行動,咩都有得玩下咁,鍾意開放地圖既人會覺得幾好玩

一般多人模式玩咗一輪,而家唯一得返玩原因係升槍
1)過分屈機既散彈槍同盾,D場多數細場情況下shotgun同狙差唔多射程準度威力
2)由上集開始已經非常之憎,就係跨平台,老實講玩得主機既人就係唔想不停投放資金落去砌機,同埋唔想同一班外掛既人玩,跨平台完全就係將主機玩家去比電腦玩加虐,我冇詳細同其他玩家交流只係同朋友玩,朋友話外國有d數據講差唔多幾秒就block一個電腦外掛玩家,我冇去求證,但係有時電腦玩家外掛得非常之明顯,同埋就算唔開外掛,淨係計機能主機玩家都輸
3)非常之神奇既重生點設定,D重新點成日會出現喺敵人正前方,最神奇有一次我連續出現喺同一個敵人面前三次,如是者,我就俾人殺咗三次
作者: 里安    時間: 16-12-2022 21:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-12-2022 20:15 發表

自己帶枝狙入入面solo 都好好玩
琴晚拳頭 spotters scope, 飛刀入場
未搵到槍有遇到full gear 3人team
一間屋入面伏擊3個殺晒 第一個用飛刀殺 好緊張
聽住佢腳步聲入黎

通常帶槍入面都易死 唔帶野入去先執 ...
Solo同夾人玩都好玩,我單支的話,多數都係去成就他人任務,我專注升槍
作者: Dave    時間: 17-12-2022 01:03

引用:
原帖由 里安 於 16-12-2022 21:38 發表

DMZ會比較似玩緊軍事行動,咩都有得玩下咁,鍾意開放地圖既人會覺得幾好玩

一般多人模式玩咗一輪,而家唯一得返玩原因係升槍
1)過分屈機既散彈槍同盾,D場多數細場情況下shotgun同狙差唔多射程準度威力 ...
幾好玩,做下任務,又不一定同PLAYER 開戰。

岩岩打第一場唔知原來會有真PLAYER ,去到中途被滅團。
第二次成功撤離。
第三次就黎成功但有個玩家殺了隊友,隊友B 想救,殺埋,之後對方開咪說不想戰鬥...
之後邀請我入團,看到隊友被殺當然不同意,最後跟對方開拖,交火三次之後在下險勝,救回2 個隊友,三人一齊撤離,頗有成功感。

作者: 里安    時間: 18-12-2022 18:10

引用:
原帖由 Dave 於 17-12-2022 01:03 發表

幾好玩,做下任務,又不一定同PLAYER 開戰。

岩岩打第一場唔知原來會有真PLAYER ,去到中途被滅團。
第二次成功撤離。
第三次就黎成功但有個玩家殺了隊友,隊友B 想救,殺埋,之後對方開咪說不想戰鬥...
之 ...
DMZ有功能係附近玩家可連語音
作者: Opica    時間: 19-12-2022 13:40

上次我組2個路人

突然見到敵方語音

然後就準備交戰

再下一刻小隊變成5人

附近有一架運輸車

睇一睇地圖, 原來距離武器包700米

5條友去搶武器包, 去exfil途中殺埋 call左 exfil既玩家

突然發現dmz又有另一個玩法
作者: jn_jona    時間: 20-12-2022 23:30

引用:
原帖由 Opica 於 19-12-2022 13:40 發表
上次我組2個路人

突然見到敵方語音

然後就準備交戰

再下一刻小隊變成5人

附近有一架運輸車

睇一睇地圖, 原來距離武器包700米

5條友去搶武器包, 去exfil途中殺埋 call左 exfil既玩家

突然發現dm ...
咁組隊係咪都有team kill ga?
冇試過即場組
時間衰多數solo做野
要好小心
作者: jn_jona    時間: 20-12-2022 23:46

引用:
原帖由 里安 於 16-12-2022 21:40 發表

Solo同夾人玩都好玩,我單支的話,多數都係去成就他人任務,我專注升槍
唔明點樣成就他人
有時我拎自家狙殺bot都比人搞
之後就會long range搞人地team
比較難既係 射到down左 如果補唔到槍好易救到
要空曠地方先好射
作者: Opica    時間: 21-12-2022 13:58

暫時只成功做到連續6次exfil

其實10次之後可以去獵殺玩家。。

不過你死左就要重新開始

PS. perk是隨機的

圖片附件: 1851e88638d1-screenshotUrl.jpg (21-12-2022 13:58, 358.83 KB) / 該附件被下載次數 51

圖片附件: 1851e8888e66-screenshotUrl.jpg (21-12-2022 13:58, 358.95 KB) / 該附件被下載次數 46

作者: jn_jona    時間: 21-12-2022 20:02

引用:
原帖由 Opica 於 21-12-2022 13:58 發表
暫時只成功做到連續6次exfil

其實10次之後可以去獵殺玩家。。

不過你死左就要重新開始

PS. perk是隨機的
連續exfil有咩獎勵?
好唔好彩地 有時會彈game 咩都冇晒
作者: Opica    時間: 21-12-2022 22:03

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-12-2022 20:02 發表

連續exfil有咩獎勵?
好唔好彩地 有時會彈game 咩都冇晒
做一個任務後撤離可以隨機取得一個perk

Perk越多越有優勢
作者: jn_jona    時間: 22-12-2022 09:29

引用:
原帖由 Opica 於 21-12-2022 22:03 發表

做一個任務後撤離可以隨機取得一個perk

Perk越多越有優勢
琴晚做完一個任務exfil
再入彈game咩都冇晒

唔知點解dmz pc好易彈game
有時打到一半就彈 exfil先彈真係喊出黎
作者: 里安    時間: 22-12-2022 09:46

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-12-2022 23:46 發表

唔明點樣成就他人
有時我拎自家狙殺bot都比人搞
之後就會long range搞人地team
比較難既係 射到down左 如果補唔到槍好易救到
要空曠地方先好射
我多數會join full team打,人地想解咩幫人解

基本上見到其他玩家都焗打,我試過表明想唔打都無用
作者: 里安    時間: 22-12-2022 21:06

大家有無玩新果個原子城市,果個好玩wo,有解迷元素的FPS真係第一次玩,夾到三個朋友開住咪玩仲過癮
作者: jn_jona    時間: 22-12-2022 21:58

引用:
原帖由 里安 於 22-12-2022 21:06 發表
大家有無玩新果個原子城市,果個好玩wo,有解迷元素的FPS真係第一次玩,夾到三個朋友開住咪玩仲過癮
YouTube睇鬼佬玩
好難玩下 最後果波真係好難

Btw今集用咩打裝甲佬最好
2019用散彈係可以打停佢
今集唔work
作者: 里安    時間: 22-12-2022 23:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-12-2022 21:58 發表

YouTube睇鬼佬玩
好難玩下 最後果波真係好難

Btw今集用咩打裝甲佬最好
2019用散彈係可以打停佢
今集唔work
汽油彈or c4....
作者: jn_jona    時間: 22-12-2022 23:09

引用:
原帖由 里安 於 22-12-2022 23:06 發表

汽油彈or c4....
Icic
上集用散彈打有裝甲既bot都係有效既
今集射落去唔識停
作者: 里安    時間: 23-12-2022 10:15

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-12-2022 23:09 發表

Icic
上集用散彈打有裝甲既bot都係有效既
今集射落去唔識停
我記得以前用大口徑狙都有效,而家唔得
作者: Dave    時間: 23-12-2022 13:21

昨天打MW2 ,發覺玩家資料處顯示有很多PS 玩家,
在下記得剛買時應該只有PC / XBOX 玩家,但現在似乎係全平台跨區。
作者: 里安    時間: 24-12-2022 18:40

引用:
原帖由 Dave 於 23-12-2022 13:21 發表
昨天打MW2 ,發覺玩家資料處顯示有很多PS 玩家,
在下記得剛買時應該只有PC / XBOX 玩家,但現在似乎係全平台跨區。
我PS
熄左跨平台
作者: Opica    時間: 24-12-2022 20:13

引用:
原帖由 里安 於 24-12-2022 18:40 發表

我PS
熄左跨平台
一樣。有興趣pm我一齊打dmz
作者: 里安    時間: 27-12-2022 22:18

咩料,打pvp成日出係對家前面都算,打DMZ都係咁!表佢老味!
作者: jn_jona    時間: 27-12-2022 22:57

引用:
原帖由 里安 於 27-12-2022 22:18 發表
咩料,打pvp成日出係對家前面都算,打DMZ都係咁!表佢老味!
一出就清身家

彈game更刺激
作者: 里安    時間: 28-12-2022 10:30

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-12-2022 22:57 發表

一出就清身家

彈game更刺激
越玩隻game越離譜
作者: Dave    時間: 19-1-2023 23:17

https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=DaveWong

跟真WARGAME 一樣,手槍是狙擊手的最好朋友
作者: 里安    時間: 24-1-2023 00:25

越玩越無癮,出cheat越來越多(睇killcam明顯wall cheat都有),bug又多,槍種平衡完全向shotgun傾斜,PVP遊戲體驗好差

而家淨係打DMZ,但DMZ都開始越來越多bug

半棄game狀態

作者: jn_jona    時間: 24-1-2023 22:15

引用:
原帖由 里安 於 24-1-2023 00:25 發表
越玩越無癮,出cheat越來越多(睇killcam明顯wall cheat都有),bug又多,槍種平衡完全向shotgun傾斜,PVP遊戲體驗好差

而家淨係打DMZ,但DMZ都開始越來越多bug

半棄game狀態
你ps都有cheat?
Pc cheat到癲晒 一場兩三個cheat
打貨櫃場 睇kill cam一出殺晒成team
Report都冇話咩跟進

DMZ係咁彈game 玩到冇心機

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0