標題: [GBB News]noveske n4 gbb消息 emg授權cyma和double eagle製作 [打印本頁]

作者: Tom561    時間: 5-11-2022 16:49     標題: [GBB News]noveske n4 gbb消息 emg授權cyma和double eagle製作

https://www.evike.com/products/102356/
https://www.evike.com/products/103135/
2023年4月出,由cyma和de分別製造,寫明可通mws配件同夾,最緊要是售價,換算過來不過35xx和27xx hkd,唔通明年真係mws平民化的一年?
作者: Tom561    時間: 6-11-2022 21:32

https://airsoft.tiger111hk.com/p51137/Double-Eagle-EMG-NOVESKE-Devgru-N4-MWS-GBB-Rifle-(Dark-Earth)/product_info.html港虎3已出預訂post
作者: RCOOH    時間: 6-11-2022 22:07

如果QC有第三方把關,真係堅正。

支T8 1911大大隻字寫住MIC,但正到爆。
作者: Tom561    時間: 6-11-2022 22:26     標題: 回覆 3# 的帖子

其實de呢幾年質素都算是有進步,之前果把jdg p80都佢係地整,宜家最緊要係打價格戰,唔同廠出平價補品級mws,點看都係益消費者
作者: Glock4682    時間: 6-11-2022 23:33     標題: 回覆 3# 的帖子

之前見T8 1911 同 Kimber 好像是Army 出品,請問T8 有什麽特別?
作者: jn_jona    時間: 7-11-2022 01:44

Aplus 黎緊又有出vfc 系統noveske n4
仲有多個選擇 不過係5.56版
作者: RCOOH    時間: 7-11-2022 08:51

引用:
原帖由 Tom561 於 6-11-2022 22:26 發表
其實de呢幾年質素都算是有進步,之前果把jdg p80都佢係地整,宜家最緊要係打價格戰,唔同廠出平價補品級mws,點看都係益消費者
T8比起支P80好太多。

P80膠件歪既。

作者: Dave    時間: 7-11-2022 09:25

如果2 千7 蚊支齊件靚仔,準度和耐用性有馬記8 成功力已經是福音,
起碼第三廠出槍款一定快過MARUI 先...
作者: jacko    時間: 7-11-2022 10:26

引用:
原帖由 Dave 於 7-11-2022 09:25 發表
如果2 千7 蚊支齊件靚仔,準度和耐用性有馬記8 成功力已經是福音,
起碼第三廠出槍款一定快過MARUI 先...
如果馬記件可以直上,準度耐用度就唔係大問題,我反而想要黑色
作者: JFCP    時間: 7-11-2022 19:22

引用:
原帖由 jacko 於 7-11-2022 10:26 發表

對!還有條件是賣$2700或以下
作者: gainax    時間: 8-11-2022 13:05

價錢係馬記系統最大缺點,只要有副廠出成槍又唔貴就係馬記系統天下,
但幾時先有oldschool?
作者: Dave    時間: 9-11-2022 14:22

引用:
原帖由 jacko 於 7-11-2022 10:26 發表

J 兄言必有中
雙雞黑色版N4

圖片附件: DE-GBB-NSR-9-N4-BK-T1.jpeg (9-11-2022 14:22, 133.47 KB) / 該附件被下載次數 76

圖片附件: DE-GBB-NSR-9-N4-BK-T2.jpeg (9-11-2022 14:22, 111.44 KB) / 該附件被下載次數 81

作者: Tom561    時間: 11-11-2022 21:13

最近見到雙雞出咗把方丈系統ar gbb,最震撼係售價,二千樓下,唔知水準點呢?

圖片附件: Screenshot_20221111-211823_Facebook.jpg (11-11-2022 21:13, 365.85 KB) / 該附件被下載次數 65

作者: marco91919    時間: 16-11-2022 01:17     標題: 回覆 13# 的帖子

全合金內件
作者: jacko    時間: 16-11-2022 11:38

引用:
原帖由 Dave 於 9-11-2022 14:22 發表

J 兄言必有中
雙雞黑色版N4
正∼要買
作者: kornhill401    時間: 18-11-2022 11:37

見'老虎 '賣某一款式,叫價2900有找.
作者: RCOOH    時間: 12-1-2023 00:56

Cyma版入手。第一感覺就係trigger硬到爆。

圖片附件: Resizer_16734566542471.jpeg (12-1-2023 00:56, 164.41 KB) / 該附件被下載次數 44

作者: 48191    時間: 12-1-2023 06:50

枝鏡會唔會高咗少少?
引用:
原帖由 RCOOH 於 12-1-2023 00:56 發表

Cyma版入手。第一感覺就係trigger硬到爆。

作者: Tom561    時間: 12-1-2023 07:30     標題: 回覆 17# 的帖子

同原裝馬記有無分別?
作者: Tom561    時間: 12-1-2023 07:39     標題: 回覆 17# 的帖子

彈夾同dust cover有啲似t8 n4
作者: RCOOH    時間: 12-1-2023 07:58

引用:
原帖由 48191 於 12-1-2023 06:50 發表
枝鏡會唔會高咗少少?
我個頭大

而且XPS2-0係ACO高度,EXPS先係L1/3,整體來講還可以,起碼冇鏟泥車果款咁顛。

作者: RCOOH    時間: 12-1-2023 09:14

引用:
原帖由 Tom561 於 12-1-2023 07:30 發表
同原裝馬記有無分別?
可以理解為一支出廠就配齊T8件既馬記MWS。原裝鎗托同grip分別係彷B5 Bravo同Magpul K2,但鎗托又重又大又緊,grip形狀就同Shadow2一樣稍為重口,用唔慣(我隻手細但厚肉,K2黃蜂腰大patpat設計好頂手),換左Magpul SLK托同B5 grip。

Selector同trigger都硬到爆,出速1.3左右,可能要降火先可以CQB場用,blowback相當勁而且唔同台灣鎗果種虛浮,相當扎實。

當然,小細節上馬記完勝。Cyma係唔見光既位做得比較求其。

作者: rik-rok    時間: 12-1-2023 10:29

真係唔好貪原鎗已有鋼bolt,鋼trigger box
1) trigger 硬,
2)用唔到馬記匣,要換左Tx上彈咀,
但換左都唔肯定會唔會再炒飛機,最好只用Tx自家匣
引用:
原帖由 RCOOH 於 12-1-2023 09:14 發表

可以理解為一支出廠就配齊T8件既馬記MWS。原裝鎗托同grip分別係彷B5 Bravo同Magpul K2,但鎗托又重又大又緊,grip形狀就同Shadow2一樣稍為重口,用唔慣(我隻手細但厚肉,K2黃蜂腰大patpat設計好頂手),換左Mag ...

作者: Tom561    時間: 12-1-2023 10:32     標題: 回覆 23# 的帖子

似乎t8果枝就係cyma Oem產品,緊兩者相差的千銀差別係邊?
作者: RCOOH    時間: 12-1-2023 19:20

引用:
原帖由 Tom561 於 12-1-2023 10:32 發表
似乎t8果枝就係cyma Oem產品,緊兩者相差的千銀差別係邊?
Cyma三千尾,二千尾果支可能係雙雞。
作者: RCOOH    時間: 12-1-2023 22:37

支鎗HOP UP太弱,16段可調但要去到13先保證唔嘔彈(25豬),14就勁得滯……
作者: TheOrigina1    時間: 13-1-2023 00:20

唔知應該買t8定係vfc
好似兩枝都大件夾抵食
作者: rik-rok    時間: 13-1-2023 10:41

我有買Tx AR款,想慢慢替換自已舊馬記MWS,parts可以共用,
但Tx 唔共用馬記匣,容易炒飛機,trigger box又硬。
諗返轉頭買支原裝馬記搞,價錢差不多,起碼可以一路玩一路換。
N4 款,Tx VFC 都係3千尾4千
如果一定要N4款,我買VFC,VFC都已經去到V3,近期又無聽師兄v3有鑊氣
引用:
原帖由 TheOrigina1 於 13-1-2023 00:20 發表
唔知應該買t8定係vfc
好似兩枝都大件夾抵食

作者: TheOrigina1    時間: 13-1-2023 13:24

引用:
原帖由 rik-rok 於 13-1-2023 10:41 發表
我有買Tx AR款,想慢慢替換自已舊馬記MWS,parts可以共用,
但Tx 唔共用馬記匣,容易炒飛機,trigger box又硬。
如果一 ...
咁vfc
作者: TheOrigina1    時間: 13-1-2023 20:04

都係唔買N4了 rattler要來了
作者: rik-rok    時間: 14-1-2023 00:22

Yes yes,三月
作者: csg314    時間: 14-1-2023 12:17

引用:
原帖由 rik-rok 於 14-1-2023 00:22 發表
Yes yes,三月
好似幾抵食,有silencer 又有尾托
作者: kin123450    時間: 20-1-2023 10:41

引用:
原帖由 rik-rok 於 13-1-2023 10:41 發表
如果一 ...
用唔到馬記匣。。。。 又話同mws d 野通用
作者: RCOOH    時間: 20-1-2023 10:47

引用:
原帖由 kin123450 於 20-1-2023 10:41 發表

用唔到馬記匣。。。。 又話同mws d 野通用
用到丫......GP、A1A、老馬都得,係緊DD之嘛。
作者: rik-rok    時間: 20-1-2023 12:07

係插到,但好易炒飛機
我對過Tx,原裝馬記上身,發覺上身尺寸,chamber上彈位斜度不同,
當馬記匣插Tx,有時會發生飛機推彈時,粒彈撞正chamber位唔上唔落,就會推起成組飛機,飛機咀會插左係Hopup上方。
Tx匣上彈咀係比馬記匣做高左小小,所以Tx鎗用Tx匣係小機會炒,所以有師兄提議馬記匣換Tx出的上彈咀。
但Tx 上身和Chamber唔對匣上彈咀,容易炒飛機問題始終係樹。

我個人經驗,Tx AR 已換過兩組Tx飛機,Tx上彈咀x4,之後都係放係樹無心機搞。
所以諗返,依家使錢,同買原裝馬記,之後買換Tx trigger & steel bolt kit一樣,
但起碼可以返轉頭用原裝馬記一路玩一路換。

最差係有比較,我之前用馬記問題小,就算有損耗,都無甘多問題
(當年MWS我係第二水買,換左管,膠,減力飛標,outer barrel,buffer tube,原裝上彈咀x2)
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-1-2023 10:47 發表

用到丫......GP、A1A、老馬都得,係緊DD之嘛。
作者: RCOOH    時間: 20-1-2023 12:27

引用:
原帖由 rik-rok 於 20-1-2023 12:07 發表
係插到,但好易炒飛機
我對過Tx,原裝馬記上身,發覺上身尺寸,chamber上彈位斜度不同,
當馬記匣插Tx,有時會發生飛機推彈時,粒彈撞正chamber位唔上唔落,就會推起成組飛機,飛機咀會插左係Hopup上方。
Tx匣上彈 ...
我反而覺得Tx飛機衝過龍,16段hop要開到13先唔嘔彈,明顯見到係靠hop膠剎停粒彈,黎一下托擊照樣嘔。

作者: rik-rok    時間: 20-1-2023 12:36

可能Chamber斜度問題,(感覺好似粒彈一出上彈咀,已經撞正Chamber 45度斜坡甘,唔上唔落)
Tx要set bolt好大力先撞到粒彈上HOP up位
馬記好易就可以上到彈
引用:
原帖由 RCOOH 於 20-1-2023 12:27 發表

我反而覺得Tx飛機衝過龍,16段hop要開到13先唔嘔彈,靠hop膠剎停粒彈,黎一下托擊照樣嘔。
作者: 3904gary    時間: 2-3-2023 10:11

雙X支N4賣街,有無師兄入手,睇網評價相當好,有無分享一下,感謝
作者: dickyli    時間: 2-3-2023 14:28

我昨天在波士買,會員價$26xx 好扺玩
Trigger box 連bolt lock 片是鋼件。
Bolt & buffer 就同 Marui 差不多完全一樣。
Buffer 彈弓比馬牌稍為短,但磅數好似差唔多
Marking就自己睇圖
力水就大釣1.4-1.2j 左右,marui 匣會稍為大力啲(最多試過去到1.5xj)

圖片附件: 71ACD991-2F9E-46FC-8A46-254717DD198E.jpeg (2-3-2023 14:28, 60.84 KB) / 該附件被下載次數 44

圖片附件: 74F84962-AEA2-4770-803F-18E85EF10B89.jpeg (2-3-2023 14:28, 66.71 KB) / 該附件被下載次數 54

圖片附件: 2D66253F-2D9D-4623-9687-DC4E0737C3E4.jpeg (2-3-2023 14:28, 81.23 KB) / 該附件被下載次數 54

圖片附件: 4C3A6868-5A14-4B7A-BCE3-0B9072838CEC.jpeg (2-3-2023 14:28, 127.41 KB) / 該附件被下載次數 53

圖片附件: 4ED5B54E-4A13-4BA8-B836-98B040D27435.jpeg (2-3-2023 14:28, 80.71 KB) / 該附件被下載次數 48

圖片附件: D50773A3-56CB-4F95-8872-7544FAE82269.jpeg (2-3-2023 14:28, 64.98 KB) / 該附件被下載次數 49

圖片附件: BAF58E65-636E-4739-8AFA-DFE1E7BF7CCD.jpeg (2-3-2023 14:28, 68.37 KB) / 該附件被下載次數 47

圖片附件: E8C05BEF-6AC7-40D9-BE47-0F978B98E85D.jpeg (2-3-2023 14:28, 74.95 KB) / 該附件被下載次數 45

圖片附件: 7430F525-C9DB-4353-A431-D78B9BC70D58.jpeg (2-3-2023 14:28, 68.56 KB) / 該附件被下載次數 57

圖片附件: A9EA7FA9-A59B-4220-9A19-2B5B1E9440CE.jpeg (2-3-2023 14:28, 71.21 KB) / 該附件被下載次數 48

圖片附件: 062A519A-D220-41FA-806D-8596B4AC8620.jpeg (2-3-2023 14:28, 50.01 KB) / 該附件被下載次數 41

圖片附件: 5A535685-C958-4A01-9BED-4685AC02B51F.jpeg (2-3-2023 14:28, 78.25 KB) / 該附件被下載次數 52

作者: TheOrigina1    時間: 2-3-2023 14:32

引用:
原帖由 dickyli 於 2-3-2023 14:28 發表
我昨天在波士買,會員價$26xx 好扺玩
Trigger box 連bolt lock 片是鋼件。
Bolt & buffer 就同 Marui 差不多完全一樣。
Buffer 彈弓比馬牌稍為短,但磅數好似差唔多
Marking就自己睇圖
力水就大釣1.4-1.2j 左右 ...
Lower receiver左邊有無EMG training weapon marking?
作者: dickyli    時間: 2-3-2023 16:28

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 2-3-2023 14:32 發表

Lower receiver左邊有無EMG training weapon marking?
冇阿

圖片附件: E1A85281-44E4-4E17-8DD6-A480DBC8BA6B.jpeg (2-3-2023 16:29, 60.84 KB) / 該附件被下載次數 66

作者: 3904gary    時間: 2-3-2023 17:56

請教一下師兄,上彈部分會唔會同另一隻牌子n4相似做到個上彈坡角度有唔同?還是跟足馬記?

作者: dickyli    時間: 2-3-2023 19:17

引用:
原帖由 3904gary 於 2-3-2023 17:56 發表
請教一下師兄,上彈部分會唔會同另一隻牌子n4相似做到個上彈坡角度有唔同?還是跟足馬記?
好似跟馬記

圖片附件: A7DBE68A-9A43-4D9E-BB23-FDF92FF2A408.jpeg (2-3-2023 19:17, 81.69 KB) / 該附件被下載次數 49

作者: 3904gary    時間: 2-3-2023 20:33

引用:
原帖由 dickyli 於 2-3-2023 19:17 發表

好似跟馬記
正,咁就唔駛換呢樣換嗰樣,直接馬記互換
作者: rik-rok    時間: 2-3-2023 21:32

唔好意思,題外話分享下
Tx AR款屋企試鎗時再炒飛機,應該已係三套。
唔敢再買飛機住
作者: pk977    時間: 3-3-2023 00:34     標題: Hop up, 管長方便大家有啲咩選擇

有什麼改進
作者: ladder    時間: 3-3-2023 02:37

睇相好靚仔,之前仲砌左支DYTAC, 如俾我揀多次,買呢支成槍算
作者: TheOrigina1    時間: 3-3-2023 02:45

引用:
原帖由 dickyli 於 2-3-2023 16:28 發表

冇阿
另一邊都無?
作者: TheOrigina1    時間: 3-3-2023 02:45

引用:
原帖由 rik-rok 於 2-3-2023 21:32 發表
唔好意思,題外話分享下
唔敢再買飛機住
估唔到Tx咁多鑊氣
作者: gainax    時間: 3-3-2023 09:34

引用:
原帖由 Tom561 於 11-11-2022 21:13 發表
最近見到雙雞出咗把方丈系統ar gbb,最震撼係售價,二千樓下,唔知水準點呢?
呢支好似只係用豬香港甲既wa系統,我覺得冇咩吸引力
作者: gainax    時間: 3-3-2023 09:54

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 3-3-2023 02:45 發表

估唔到Tx咁多鑊氣
我覺佢改動太多,其實好似gn出成槍照抄馬記再補強某d地方已經好玩
通用性好重要,而家想買支gn成槍都冇貨
作者: rik-rok    時間: 3-3-2023 18:33

Tx 新設計校hopup unit都ok
但chamber 斜度,唔知點解唔炒足馬記,
真係唔明Tx 甘有自信,覺得自己勁過馬記工程部,
GBB最怕炒飛機問題,當年vfx mp5 ver 1已經炒到怕。
Tx 連ar上身中心位都抄錯數,幾個變數,俾佢玩死。
作者: Dave    時間: 3-3-2023 22:27

引用:
原帖由 gainax 於 3-3-2023 09:54 發表

我覺佢改動太多,其實好似gn出成槍照抄馬記再補強某d地方已經好玩
通用性好重要,而家想買支gn成槍都冇貨
好些廠家喜歡「優化」一些設計,但通常都是愈改愈衰...見怪不怪。
作者: pk977    時間: 4-3-2023 08:08     標題: Buffer and nozzle

飛機座、管、膠、回膛彈弓大家有無更換?
作者: rik-rok    時間: 4-3-2023 14:37

引用:
原帖由 Dave 於 3-3-2023 22:27 發表

好些廠家喜歡「優化」一些設計,但通常都是愈改愈衰...見怪不怪。
當然明白有優化係產品賣點,
但廠家要明白,優化目的,如耐用,氣化好左等等,
優化完無人知,就不如照抄,起碼同馬記有共用性,
結構抄一件半件,又唔會俾人告

Chamber位優化,似補上身錯數鑊,
跟住見飛機推彈柱,膠位越加越粗,飛機一套成$2百幾,嘥氣無眼睇

作者: RCOOH    時間: 4-3-2023 14:46

引用:
原帖由 rik-rok 於 20-1-2023 12:36 發表
可能Chamber斜度問題,(感覺好似粒彈一出上彈咀,已經撞正Chamber 45度斜坡甘,唔上唔落)
Tx要set bolt好大力先撞到粒彈上HOP up位
馬記好易就可以上到彈

琴晚剪左4圈彈弓,而家開8或9都唔嘔彈了。
作者: gainax    時間: 4-3-2023 14:53

引用:
原帖由 Dave 於 3-3-2023 22:27 發表

好多廠所謂優化都係好睇唔好用,某間大廠就係成日改版搞到冇咩人信佢個系統,最近先改到幾年前人地做到既野
搞到好多以前ver班玩家都要坐梃放哂2手 既然原來已經好好地方,係咪真係需要大幅改良?

我覺得有d廠係想改自家數,令玩既只可以用返佢零件賺埋後補零件條水,
但有人會因為自家數唔會買,其實點計都係通用數市場最大,唔明改內部都算
彈夾咁重要都用唔返原廠,有人因為手持個系統多夾而買返個系統玩,唔通用基本上個班人唔會考慮了
一係就做到有明顯超越原廠表現既改良系統出現直接取代佢,但我砌過幾支mws同其他砌開mws既師兄交流過
原裝mws係最好表現,只需要改下hopup管膠同換一體尾通一體前節,bolt stop升降支輕量板手,已經冇咩必須要改了打爛再算
作者: RCOOH    時間: 4-3-2023 15:50

引用:
原帖由 gainax 於 4-3-2023 14:53 發表

好多廠所謂優化都係好睇唔好用,某間大廠就係成日改版搞到冇咩人信佢個系統,最近先改到幾年前人地做到既野
搞到好多以前ver班玩家都要坐梃放哂2手 既然原來已經好好地方,係咪真係需要大幅改良?

我覺 ...
馬記MWS真係M,Modular。冇錯係過度工程,但每個零件有佢既存在意義,係日本要求彷真鎗材料必須次少少既法律下更加係最優解。塊bolt stop片打到世芥茉日都未爛,而且重bolt換重片,輕bolt換輕片,簡單直接,網球拍只係個機械開關掣,除非鐵砂掌一野拍爛否則都唔使換。

作者: gainax    時間: 5-3-2023 09:26

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-3-2023 15:50 發表

馬記MWS真係M,Modular。冇錯係過度工程,但每個零件有佢既存在意義,係日本要求彷真鎗材料必須次少少既法律下更加係最優解。塊bolt stop片打到世芥茉日都未爛,而且重bolt換重片,輕bolt換輕片,簡單直接,網球 ...
當初我都打算平平地執成份T發鋼內件砌支Mws就算
但最尾穩陣都係貴一貴買返馬記數鋼內件,試過其實就算同樣馬記數都係原裝馬記內件最暢順低阻力氣化最好,
唔執同樣重量非加重鋼bolt直上,只有80%馬記暢順度因支Bolt尺吋有差別阻力增大,成支槍食氣多左ROF慢左氣化都差左 ,

唔怪得之以前砌開Mws師兄都一致認同出面副廠件要執過先得,T發個份改左咁多野唔知會變成點

豬P支成槍同馬記同樣係MWS數比差好多,你地就知副廠件始終唔及原廠要自已搞過先掂
https://www.youtube.com/watch?v=njfeGce7JhM
https://www.youtube.com/watch?v=s3JSpZ2SyDU
作者: RCOOH    時間: 5-3-2023 10:49

引用:
原帖由 gainax 於 5-3-2023 09:26 發表

當初我都打算平平地執成份T發鋼內件砌支Mws就算
但最尾穩陣都係貴一貴買返馬記數鋼內件,試過其實就算同樣馬記數都係原裝馬記內件最暢順低阻力氣化最好,
唔執同樣重量非加重鋼bolt直上,只有80%馬記暢順度因支B ...
雙雞支新N4明顯腳軟……睇到某兵團fb段試打片當場笑左。
作者: Matt_LAW    時間: 5-3-2023 11:24     標題: 回覆 60# 的帖子

我認同,的確有腳軟之嫌。
作者: gainax    時間: 5-3-2023 13:08

引用:
原帖由 RCOOH 於 5-3-2023 10:49 發表

雙雞支新N4明顯腳軟……睇到某兵團fb段試打片當場笑左。
呢個問題同當年WA一樣, 明明大家都係WA數
井記槍身因改返真數長左幾mm,換豬P膠飛機拆重鎚都比唔上豬P直抄WA數爽打,仲要問題多多槍機反彈有時打唔到連發,
但豬P抄WA又唔見有問題 ,

支bolt又係直抄WA數亞鉛豬P bolt最順氣化最好, 鋼bolt只要做厚左1mm成個阻力就大增氣化差左

而家好多mws副廠bolt你地留意下同馬記原裝bolt底係有分別,唔知係咪加厚左為增加耐用變左犧牲暢順度同氣化,
我個支M牌鋼bolt底凸塊厚左足足成2MM ,
個凸塊外型同馬記完全唔同,bolt底厚左代表要壓得擊鎚更低位置先過到支bolt, 擊鎚有硬彈弓頂住壓得越低阻力越大,
你厚左咁多想佢氣化唔變差左都幾難啦

我執返同馬記原裝一樣角度一樣厚度即時識飛返
本身馬記內件只係亞鉛用料差,只要零件改返佢補品料,尺寸唯持一樣咁就會同原裝性能一樣識飛
換左副件唔爽或有問题多數就係尺吋出事,

另外彈夾又係副廠永遠做唔到原廠氣化,豬P隻加長夾可以弱過30飛原廠夾,咁就唔知係槍阻力大連累彈夾氣化變差
定本來夾氣化就係咁上下水平...

馬記夾唔同WA設計咁複雜又易漏氣原廠已經好好用
簡單複制再改靚料改下外型味得
如果為保持氣化好要將膠夾做金屬PMAG氣缸咁,大眾玩家都會接受到,
玩馬記就係要佢強勁性能,搞像真方向變失去性能優勢,咁我覺得玩馬記就意義唔大了
作者: dickyli    時間: 5-3-2023 15:55

引用:
原帖由 Matt_LAW 於 5-3-2023 11:24 發表
我認同,的確有腳軟之嫌。
我換咗AG 可調校力度飛機,情況改善咗
作者: pk977    時間: 6-3-2023 00:02     標題: Double eagle N4, 有冇測速 參考

Double eagle N4, 有冇測速 參考
作者: Matt_LAW    時間: 6-3-2023 08:37

我有朋友買咗,明晚去 Range 度試玩,我都好期待。
作者: gainax    時間: 6-3-2023 11:02

引用:
原帖由 Matt_LAW 於 6-3-2023 08:37 發表
我有朋友買咗,明晚去 Range 度試玩,我都好期待。
其實我都有d興趣,只係自家數先冇買,因我而家砌返之前打散左支mws買返d件己經洗成2千,佢一支最平版先二千幾係抵玩
如果當佢係全新系統咁玩,3千中有全鋼內件mk18係幾抵玩,但人人手上一堆mws件唔通用數就麻煩d
作者: 3904gary    時間: 6-3-2023 12:36

引用:
原帖由 gainax 於 6-3-2023 11:02 發表

其實我都有d興趣,只係自家數先冇買,因我而家砌返之前打散左支mws買返d件己經洗成2千,佢一支最平版先二千幾係抵玩
如果當佢係全新系統咁玩,3千中有全鋼內件mk18係幾抵玩,但人人手上一堆mws件唔通用數就麻煩d
雙雞係自家數?之前有師兄講話大致上同馬記件一樣喎,邊個係自家數?邊個抄足?
作者: gainax    時間: 6-3-2023 13:05

引用:
原帖由 3904gary 於 6-3-2023 12:36 發表

雙雞係自家數?之前有師兄講話大致上同馬記件一樣喎,邊個係自家數?邊個抄足?
唔係波箱同煲都係T發內件? 彈夾又話用唔到馬記?
作者: dickyli    時間: 6-3-2023 13:33

銀色係DE bolt, 黑色就係馬記原裝bolt
飛機內部我就冇拆過,但係就其他部份來講就基本一樣 (DE 係bolt lock 個位加咗鋼片補強)
我依家換咗AG 可校力飛機落去都冇。
彈匣方面我試過用原裝馬記同埋T8,都冇乜問題

圖片附件: DE16E632-5AD1-46EC-9FD2-8019E56E1659.jpeg (6-3-2023 13:33, 76.32 KB) / 該附件被下載次數 45

圖片附件: 76053646-7BB9-4DDE-ABBA-5E0DEF0E50F4.jpeg (6-3-2023 13:33, 80.71 KB) / 該附件被下載次數 41

圖片附件: 22973606-463B-4189-A274-737243987361.jpeg (6-3-2023 13:33, 76.35 KB) / 該附件被下載次數 58

圖片附件: 37A78733-9B10-4518-B372-7FD06AD6B104.jpeg (6-3-2023 13:33, 68.37 KB) / 該附件被下載次數 52

圖片附件: 8F19351C-C106-4306-8C34-E1FBBD1AC12D.jpeg (6-3-2023 13:33, 64.98 KB) / 該附件被下載次數 44

作者: gainax    時間: 6-3-2023 15:51

引用:
原帖由 dickyli 於 6-3-2023 13:33 發表
銀色係DE bolt, 黑色就係馬記原裝bolt
飛機內部我就冇拆過,但係就其他部份來講就基本一樣 (DE 係bolt lock 個位加咗鋼片補強)
我依家換咗AG 可校力飛機落去都冇。
彈匣方面我試過用原裝馬記同埋T8, ...
支野內部唔係全鋼料?仲以為係T發成槍入面全鋼料
咁我就無同興趣。。不過可以通用馬記數算有吸引力, 性價比都係T發mk18抵d
作者: 3904gary    時間: 6-3-2023 17:26

引用:
原帖由 rik-rok 於 2-3-2023 21:32 發表
唔好意思,題外話分享下
唔敢再買飛機住
嘩!真係好難攪喎,
作者: 3904gary    時間: 6-3-2023 17:28

引用:
原帖由 rik-rok 於 3-3-2023 18:33 發表
Tx 新設計校hopup unit都ok
但chamber 斜度,唔知點解唔炒足馬記,
真係唔明Tx 甘有自信,覺得自己勁過馬記工程部,
GBB最怕炒飛機問題,當年vfx mp5 ver 1已經炒到怕。
Tx 連ar上身中心位都抄錯數,幾個變數,俾 ...
咁有無得後天補救?如果無咪等如純掛牆??
作者: dickyli    時間: 6-3-2023 17:53

引用:
原帖由 gainax 於 6-3-2023 15:51 發表

支野內部唔係全鋼料?仲以為係T發成槍入面全鋼料
咁我就無同興趣。。不過可以通用馬記數算有吸引力, 性價比都係T發mk18抵d
師兄你可能有撈亂咗
T發 N4 同 DE N4 係兩支嘢來喎,DE 入面冇可能有T發件
作者: dickyli    時間: 6-3-2023 17:55

DE連馬記D衰嘢都抄埋

圖片附件: BEFE41CE-EC3A-46D6-8ABB-D044F521E2F0.jpeg (6-3-2023 17:55, 104.33 KB) / 該附件被下載次數 30

作者: 3904gary    時間: 6-3-2023 19:07

引用:
原帖由 dickyli 於 6-3-2023 17:55 發表
DE連馬記D衰嘢都抄埋
師兄前節難唔難拆?
作者: gainax    時間: 6-3-2023 22:09

引用:
原帖由 dickyli 於 6-3-2023 17:53 發表

師兄你可能有撈亂咗
T發 N4 同 DE N4 係兩支嘢來喎,DE 入面冇可能有T發件
即係n4有2支mws版本?
咁雙雞個支又幾銀?如果平我有興趣
作者: gainax    時間: 6-3-2023 22:10

引用:
原帖由 dickyli 於 6-3-2023 17:55 發表
DE連馬記D衰嘢都抄埋
雙雞個支直抄馬記先好,只要平我想拆件
作者: Tom561    時間: 6-3-2023 23:48     標題: 回覆 76# 的帖子

de 2767 , t8/cyma 3200到3400
作者: dickyli    時間: 7-3-2023 01:35

引用:
原帖由 Tom561 於 6-3-2023 23:48 發表
DE 波士會員價$262x
作者: dickyli    時間: 7-3-2023 01:36

引用:
原帖由 3904gary 於 6-3-2023 19:07 發表

師兄前節難唔難拆?
Easy
作者: gainax    時間: 7-3-2023 10:11

引用:
原帖由 Tom561 於 6-3-2023 23:48 發表
其實係唔係個外殼一樣廠做,呢三個牌子分別只係內件唔同
作者: gainax    時間: 7-3-2023 10:14

引用:
原帖由 dickyli 於 7-3-2023 01:35 發表

DE 波士會員價$262x
抵,最新潮款都咁平,如果雙雞肯出mws xm177同m16A1肯定大賣,砌支怒槍身成萬已經玩唔起
唔記得講,416a5同mcx雙雞肯出平價版落場可能連馬記都冇人砌了

作者: Dave    時間: 7-3-2023 11:05

引用:
原帖由 gainax 於 7-3-2023 10:11 發表

其實係唔係個外殼一樣廠做,呢三個牌子分別只係內件唔同
DE 同CYMA 應該不同廠不同殼的
作者: Dave    時間: 7-3-2023 11:05

引用:
原帖由 gainax 於 7-3-2023 10:14 發表

抵,最新潮款都咁平,如果雙雞肯出mws xm177同m16A1肯定大賣,砌支怒槍身成萬已經玩唔起
唔記得講,416a5同mcx雙雞肯出平價版落場可能連馬記都冇人砌了
純估計,第二彈可能最有機會出的是416/ 416A5
作者: dickyli    時間: 7-3-2023 11:15

DE 開箱個張測試紙10發0.8-0.9j 同埋佢條骨底有一串白色數字(好細)最尾係JPN尾,似乎係想打入日本市場。但係佢照抄馬記系統,唔怕俾人告咩?
作者: jacko    時間: 7-3-2023 12:46

引用:
原帖由 dickyli 於 7-3-2023 11:15 發表
DE 開箱個張測試紙10發0.8-0.9j 同埋佢條骨底有一串白色數字(好細)最尾係JPN尾,似乎係想打入日本市場。但係佢照抄馬記系統,唔怕俾人告咩?
馬記手槍/AEG系統抄足咁多年,間間都抄佢,都無咩事吖
作者: marco91919    時間: 8-3-2023 00:51

TX 真係未試過炒飛機 可能我由一開始已經係用緊TX匣
TX操落個感覺爽過MWS原裝系統
始終MWS玩具感比較重

但我拎完枝野之後除左雞組之外要成枝打散自己再砌
呀姐D手功好渣
作者: 3904gary    時間: 8-3-2023 10:15

其實Tx n4係咪只係cymx槍用嗰嗰tx鋼煲火控?有無朋友能夠有個對比?
有點混亂,我暫時理解係
雙雞n4係馬記系統,抄馬記數,大部分mws系統匣可用

Tx n4係馬記系統但係自家數,未証實彈匣可否互換
如果有師兄兩支做個對比就造福人羣。
作者: rik-rok    時間: 8-3-2023 10:24

引用:
原帖由 marco91919 於 8-3-2023 00:51 發表
始終MWS玩具感比較重

呀姐D手功好渣
我衰貪心,因自己有馬記,見打左甘多年,原裝bolt有損耗,
Tx 約3千中價錢,有鋼bolt,trigger box等,
日後可以互換parts,砌下上身一長一短都抵玩。

如果當Tx係新鎗新系統,可接受,見內parts都抄足G&x parts。
chamber斜度和上身中心位出事,Tx匣有想修正"依個問題",
但bolt推彈力要比馬記原裝大好多和無甘順,耐左實出事。
所以有師兄提議,如Tx用馬記匣炒飛機,
馬記匣換哂Tx上彈咀就無問題(我試過都係炒飛機,估計係Tx匣身做高左,跟上彈咀尺寸無關)

題外話,馬記chamber勁,Tx匣插馬記,
雖然Tx匣上彈咀高左,馬記照受,無jam彈。
今次我Tx project超錯,鎗3千中,飛機$2xx,x3,匣上彈咀x4,問題重未解決,屋企試鎗就死。
買飛機,上彈咀錢夠買兩隻Tx匣 ,但唔想再買Tx產品,最後可能拆件

作者: gainax    時間: 8-3-2023 22:49

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2023 11:05 發表

純估計,第二彈可能最有機會出的是416/ 416A5
咁一定要入支 ,落場唔會砌成萬一支Hi花肉赤到
等左"馬記"416好耐,呢個任務交比雙雞
作者: gainax    時間: 8-3-2023 22:54

引用:
原帖由 Dave 於 7-3-2023 11:05 發表

DE 同CYMA 應該不同廠不同殼的
咁就真係好混亂
但做咩咁多廠一齊出n4?V記系統同時又有支n4
遲下會唔會又夾埋又出mcx?呢期最紅就係佢
作者: gainax    時間: 8-3-2023 23:04

引用:
原帖由 rik-rok 於 8-3-2023 10:24 發表

我衰貪心,因自己有馬記,見打左甘多年,原裝bolt有損耗,
Tx 約3千中價錢,有鋼bolt,trigger box等,
日後可以互換parts,砌下上身一長一短都抵玩。

如果當Tx係新鎗新系統,可接受,見內parts都抄足G&x p ...
不如放左佢買支純抄馬記雙雞仲方便,或者又買多幾隻T發夾當新系統咁玩
唔怪之得二手咁多人放T發set鋼煲鋼波箱,最平見過8舊水
作者: 3904gary    時間: 8-3-2023 23:49

引用:
原帖由 gainax 於 8-3-2023 23:04 發表

不如放左佢買支純抄馬記雙雞仲方便,或者又買多幾隻T發夾當新系統咁玩
我反而覺得苦主師兄可以試下面書搵佢地問下有無方法可以起死回生,畢竟頭炮成槍做好個朵有機會幫到你,試試無妨
作者: Tom561    時間: 9-3-2023 00:00     標題: 回覆 91# 的帖子

emg買咗版權托咗兩間間廠整,cyma甚至用個body整aeg
作者: gainax    時間: 9-3-2023 10:14

引用:
原帖由 3904gary 於 8-3-2023 23:49 發表

我反而覺得苦主師兄可以試下面書搵佢地問下有無方法可以起死回生,畢竟頭炮成槍做好個朵有機會幫到你,試試無妨
自家數用自家夾冇問題咁冇得好講,打耐左出問題可以計自然損耗又冇得怨
V記支mp5用推彈桿斷彈,有d師兄打幾夾條桿已經玩完咪又係一直冇改設計

所以我波箱鋼煲砌左3千幾買返mws數,都冇買到千五成套咁平, T發自己一條貴版鋼煲都要千幾,
比多2舊水連埋鋼件波箱有冇咁著數?gn套平版mws鋼件波箱都要千三,扣返選擇掣等等小零件起碼8~900
砌一支full set鋼煲要千幾,成套埋單起碼2千5,咁肯定有其他野先做比你咁平,
唯有當全新系統咁玩
作者: rik-rok    時間: 9-3-2023 10:50

引用:
原帖由 gainax 於 8-3-2023 23:04 發表

我唔放二手,唔想害其他師兄。
可能會買支馬記,重新搞過,唔會再用Tx
作者: rik-rok    時間: 9-3-2023 10:55

引用:
原帖由 3904gary 於 8-3-2023 23:49 發表

學樓上師兄講,Tx插自家匣無問題出到彈。
朵依樣野,佢掛單形式,香港甘細市場,無意思,
轉個牌子重方便過解決問題
作者: rik-rok    時間: 9-3-2023 11:06

引用:
原帖由 gainax 於 9-3-2023 10:14 發表

自家數用自家夾冇問題咁冇得好講,打耐左出問題可以計自然損耗又冇得怨
V記支mp5用推彈桿斷彈,有d師兄打幾夾條桿已經玩完咪又係一直冇改設計

所以我波箱鋼煲砌左3千幾買返mws數,都冇買到千五成套咁平, ...
自己衰貪心,
見佢套kit,似G&x,鋼bolt(無roller),trigger box,
估佢抄人設計搶市場,所以1500。
成鎗由1500,匣加多2千平料,舖頭價3千中好似好合理,點知中伏。

師兄,mp5有改到,v3推彈桿依家係膠包金屬

作者: gainax    時間: 9-3-2023 16:48

引用:
原帖由 rik-rok 於 9-3-2023 11:06 發表

自己衰貪心,
見佢套kit,似G&x,鋼bolt(無roller),trigger box,
估佢抄人設計搶市場,所以1500。
成鎗由1500,匣加多2千平料,舖頭價3千中好似好合理,點知中伏。

師兄,mp5有改到,v3推彈桿依家係 ...
其實個份鋼set我一見街就想買,但2手即時見到仲只係一千咁平,如果真係咁抵玩冇理由全新咁快插水價放2手
所以最尾穩陣比貴d買返mws數,同埋我見佢連個波箱都改哂設計,支煲都鑽穿2個洞,
好還好,一陣打唔爽又唔通用mws件咁唔通買過哂T發零件同夾去配合個份平價鋼kit..

另外唔知做乜我買支豬p mws長尾通竟然擰唔入怒槍下身,入得三份二就卡死左
但gn尾通又冇問題,搞到我要再哂錢買多一套怒槍硬托連通,所以最怕自家數而家唔會再買豬p個d數既內件
V記支mp5個種斷彈結構我唔會買黎玩,做一個擋住撞針凸板結構斷彈方式係唔係真係咁難?
人地我們味一樣得你V記mp5出左咁多年都唔肯做
作者: rik-rok    時間: 10-3-2023 23:52

引用:
原帖由 marco91919 於 8-3-2023 00:51 發表
始終MWS玩具感比較重

呀姐D手功好渣
師兄,你可以留意下飛機推彈棍,有無被撞到凹或變形,
如果有出現,就小心d。
對返我d爛飛機都有撞凹(無落場,只係屋企試馬記匣)
我馬記原裝飛機甘多年,推彈棍只係出現圓角

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0