標題: [VFC] M249 GBB [打印本頁]

作者: Opica    時間: 1-12-2022 17:47     標題: M249 GBB

VFC於官方FB公佈將於明天(12.2)的MOA展示M249 GBB!

圖片附件: FB_IMG_1669888420375.jpg (1-12-2022 17:47, 111.42 KB) / 該附件被下載次數 53

作者: Tom561    時間: 1-12-2022 18:31

彈夾供彈?緊彈箱點上彈呢?唔通vfc只會出真槍果種60發大彈夾就算?
作者: hendry9881    時間: 1-12-2022 18:57

嘩 終於等到有gbb
作者: Opica    時間: 1-12-2022 19:37

引用:
原帖由 Tom561 於 1-12-2022 18:31 發表
彈夾供彈?緊彈箱點上彈呢?唔通vfc只會出真槍果種60發大彈夾就算?
有彈箱但好似要另售
作者: 48191    時間: 1-12-2022 19:45

https://www.facebook.com/stories ... amp;mibextid=W9rl1R
引用:
原帖由 Opica 於 1-12-2022 19:37 發表
有彈箱但好似要另售

作者: jn_jona    時間: 1-12-2022 20:00

引用:
原帖由 Opica 於 1-12-2022 19:37 發表
有彈箱但好似要另售
有200rd箱
見fb有店家story影到
作者: Dave    時間: 1-12-2022 21:49

左邊可看到有一些類似co2 樽的東西,打孖的應該是塞入彈箱。
co2 樽有個regulator 穩壓去輸出類似topgas 力。
除了co2 , 銀色的方塊應該是一個巨大topgas tank,
即用彈箱可選擇性用topgas 或 co2.
似乎亦可用m4 匣擊發。

有GBB M249 當然是福音,CO2 大樽亦算是比較合理的解決方法,
但在下不喜歡「輕量化」,LMG 太輕始終不帶感。
另外保守估計應不會比MK48平,應該又是萬元戶系列。

圖片附件: WhatsApp Image 2022-12-01 at 18.59.26.jpeg (1-12-2022 21:49, 304.93 KB) / 該附件被下載次數 30

圖片附件: IMG-20221201-WA0068.jpg (1-12-2022 21:53, 250.58 KB) / 該附件被下載次數 50

作者: jn_jona    時間: 1-12-2022 22:18     標題: 回覆 7# 的帖子

上次用左咩design黎輕量化?
唔用鋼身?
作者: gtoray    時間: 1-12-2022 22:53

係吸引
作者: Tom561    時間: 1-12-2022 22:55     標題: 回覆 7# 的帖子

看設定係大樽co2,我估應該係以歐美國家玩家同收藏玩家為主要客群,亞洲地區玩家個個對co2不歡迎,而要求實用向的玩家看到緊大個彈箱先200發就即刻無興趣……

但係vfc肯搞搞新意思都幾好,呢一年來佢哋的新產品層出不斷,對中意玩槍的人始終係個福音

作者: Pvt.King    時間: 2-12-2022 01:19

引用:
原帖由 Dave 於 1-12-2022 21:49 發表

左邊可看到有一些類似co2 樽的東西,打孖的應該是塞入彈箱。
co2 樽有個regulator 穩壓去輸出類似topgas 力。
除了co2 , 銀色的方塊應該是一個巨大topgas tank,
即用彈箱可選擇性用topgas 或 ...
除左支槍之外, 肯出埋條新版骨呢下都抵讚
作者: jn_jona    時間: 2-12-2022 09:02

引用:
原帖由 Pvt.King 於 2-12-2022 01:19 發表

除左支槍之外, 肯出埋條新版骨呢下都抵讚
但好似冇原廠上散熱蓋

新舊版下骨有咩分別 想砌兵仔版

另外 仲有vfc ppk
作者: gainax    時間: 2-12-2022 09:29

嗱,V記真係大返生,co2 lmg先係最好解決氣化方法,加上V記外觀可以安心放哂daeg了
作者: Dave    時間: 2-12-2022 09:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-12-2022 22:18 發表
上次用左咩design黎輕量化?
唔用鋼身?
沒有買,但波箱尺寸跟A&K= CA 差不多大,2KG 前後,可減重量有限,
應該是改了鋁合金身,沒有用鋼身,才可以將整體控制在4KG 左右。
作者: Dave    時間: 2-12-2022 09:57

引用:
原帖由 gainax 於 2-12-2022 09:29 發表
嗱,V記真係大返生,co2 lmg先係最好解決氣化方法,加上V記外觀可以安心放哂daeg了
CO2 其實有點麻煩,主要是用不完又要拆樽比較麻煩,當然可以不拆但可能下次開GAME 又漏了或者不知還有多少。
CO2 穩定但其實長FULL 都會凍的,所以應該打孖上是比較好,分薄一點熱量流失。
眼見也有TOPGAS TANK 或 ( 銀色磚頭 ),那個應該比較方便。
主觀認為份BOLT 不會太重,否則連FULL 100~200 發應該出白霧。
其實對M249 GBB 真是有興趣,但VFC 真的是睇定D ,尤其是這些新設計非常高危。

V 記肯出新槍值得鼓勵,但近來的新款式真是定價偏高,FAL 又4 千多,MK48 又8,9 千,這支估計都應該不會比MK48 平。

作者: jn_jona    時間: 2-12-2022 10:57

引用:
原帖由 Dave 於 2-12-2022 09:50 發表

沒有買,但波箱尺寸跟A&K= CA 差不多大,2KG 前後,可減重量有限,
應該是改了鋁合金身,沒有用鋼身,才可以將整體控制在4KG 左右。
見到佢講轉左鋁身
摺鋼身未幾好 又平…
鋁身如果鑄既強度又差
作者: Dave    時間: 2-12-2022 11:27

https://www.facebook.com/watch/? ... K1C&ref=sharing

試打片

https://www.facebook.com/ActionAirsoft/videos/2353686761477991/

拆槍片

作者: stevechau    時間: 2-12-2022 17:06

引用:
原帖由 Dave 於 2-12-2022 09:57 發表

CO2 其實有點麻煩,主要是用不完又要拆樽比較麻煩,當然可以不拆但可能下次開GAME 又漏了或者不知還有多少。
CO2 穩定但其實長FULL 都會凍的,所以應該打孖上是比較好,分薄一點熱量流失。
眼見也有TOPGAS TAN ...
當D槍得佢有出果陣, 佢就唔怕賣得貴
反正之前當佢真係偷工減料而賣得平都比人嫌三嫌四, 而家將個獨家款做得唔太差去賣到貴一貴, 都可以係一個策略黎
鬼叫呢D款之前求神問卜咁多年, 都無邊間廠肯掂咩
作者: sam524    時間: 2-12-2022 19:32

引用:
原帖由 Dave 於 2-12-2022 09:57 發表

眼見也有TOPGAS TAN ...
睇佢Live話 23年第3季出
佢又話 “人人買得起 人人有槍打” “不會很貴 不用特別存錢”
聽住先啦 我覺得要6-7千 買埋佢d配件又要再畀多一兩千
作者: RCOOH    時間: 2-12-2022 19:54

引用:
原帖由 sam524 於 2-12-2022 19:32 發表

睇佢Live話 23年第3季出
佢又話 “人人買得起 人人有槍打” “不會很貴 不用特別存錢”
聽住先啦 我覺得要6-7千 買埋佢d配件又要再畀多一兩千
車,樓都標成窮人恩物啦
作者: Pvt.King    時間: 2-12-2022 20:54

Youtube有現場人士話大約660USD, 堅料既話的確係幾有吸引力
作者: Dave    時間: 2-12-2022 21:37

引用:
原帖由 Pvt.King 於 2-12-2022 20:54 發表
Youtube有現場人士話大約660USD, 堅料既話的確係幾有吸引力
如果5 千又合理。
不過唔知包乜,起碼要有支槍本體和跟一個AMMO BOX 吧。

作者: jn_jona    時間: 2-12-2022 22:08

引用:
原帖由 Dave 於 2-12-2022 21:37 發表

如果5 千又合理。
不過唔知包乜,起碼要有支槍本體和跟一個AMMO BOX 吧。
一隻m4匣款氣缸 100rd 彈盒(裝係個頂蓋入面)

落場要搵pouch裝果個ump45 mag size既彈盒
作者: kornhill401    時間: 3-12-2022 11:33

好消息! 至少唔係M4款系列D玩具槍.
作者: Dave    時間: 3-12-2022 15:25

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-12-2022 22:08 發表

一隻m4匣款氣缸 100rd 彈盒(裝係個頂蓋入面)

落場要搵pouch裝果個ump45 mag size既彈盒
https://youtube.com/shorts/UM_72L8tlqA?feature=share

巧思上彈位置。。。
作者: Tom561    時間: 3-12-2022 17:03     標題: 回覆 25# 的帖子

呢種氣彈分離式設計都幾we p90下……好處係打打下唔需要成個彈箱換緊麻煩,但壞處係唔仿真,玩具槍設計的千古難題!
作者: Opica    時間: 3-12-2022 18:57

其實肯定會有豪華版。希望8千有找

不過上彈那個方式有D...玩具感太重

都係個句。有得玩就得

P.S 如果太貴就可能小隊夾錢買一支算。畢竟M249都唔需要人手一支

再P.S 但係成隊人拎4支出去full好似會好爽
作者: jn_jona    時間: 3-12-2022 19:17

引用:
原帖由 Opica 於 3-12-2022 18:57 發表

都係個句。有得玩就得

P.S 如果太貴就可能小隊夾錢買一支算。畢竟M249都唔需要人手一支

鋼身!鋼身!鋼身!
作者: jn_jona    時間: 3-12-2022 19:19

引用:
原帖由 Tom561 於 3-12-2022 17:03 發表
呢種氣彈分離式設計都幾we p90下……好處係打打下唔需要成個彈箱換緊麻煩,但壞處係唔仿真,玩具槍設計的千古難題!
要搵個pouch裝個彈盒
如果打短點 都夠一場既 佢話裝100 但個盒有個mark full係175
作者: jn_jona    時間: 3-12-2022 19:24

引用:
原帖由 Dave 於 3-12-2022 15:25 發表

https://youtube.com/shorts/UM_72L8tlqA?feature=share

巧思上彈位置。。。
我覺得好似a&k 249 prototype咁m4匣 port位上都好
但唔知有冇技術難題
作者: NCP013    時間: 3-12-2022 19:55

引用:
原帖由 Tom561 於 3-12-2022 17:03 發表
可能廠方就係覺得0 甘先彷真,反正reload都要換箱同開蓋.
不過用30rd mag做氣缸時就怪D。。。
作者: Pvt.King    時間: 4-12-2022 09:58

引用:
原帖由 Opica 於 3-12-2022 18:57 發表

都係個句。有得玩就得

睇見佢幅牆啲accessories,我反而係希望佢會出個淨槍version係無匣無handguard無stock無腳架, 俾人自己揀砌咩款

作者: Dave    時間: 4-12-2022 10:31

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-12-2022 19:24 發表

我覺得好似a&k 249 prototype咁m4匣 port位上都好
但唔知有冇技術難題
如果在下設計,彈箱會照舊供彈,不會玩這種無中生有的透明夾,
上彈照舊從下至上,像次世代MK46 那般推上去,當中應該會有殘彈的通道管,可能4, 5 粒,頭尾做個彈弓扣防漏彈/ 噴彈,
有點像一般AEG 推彈結構,這個不難解決,太多參考設計。
反而是供氣系統是難點,個人會選擇將GAS TANK 放進彈箱,即預留50 ~ 70 % 位置是氣缸,其他位置就是裝BB 彈,鏈匣又好彈弓匣又好,
氣缸駁著一條軟喉,上彈時,先將彈箱扣在槍底,供彈通道確保,
之後打開頂蓋,將軟喉拉出,用類似HPA 的快拔插頭壓進槍身,氣體經喉管供氣,再導向引到槍身,可參考WE P90 的隱藏式氣缸但可以小型化,因為無需存儲氣體,用來引導氣體到BOLT 的入氣位置。
像類似這樣:

BOLT 的入氣口可以設計在BOLT 的左邊式右邊 ( 東北STEN 也是橫向供氣的 ),入氣口不是傳統的彈匣位,而是推到比較中央的位置,有點像RARE ARM 的設計

之前提及軟喉可能有人覺得肉酸,但別忘了機槍魂就是要有彈鏈,簡單的用彈鏈跟喉管綁在一起遮醜亦可,
複雜一點設計一些中空假彈跟喉管一體化亦可 ( 可參考MARUI P90 假子彈設計,外面看是子彈,中間是一個 「︹」 型設計可以藏彈,現在改為藏喉。
拉出軟喉和插進槍身的動作就是「扮」上子彈,感覺也比較好玩。
而且插喉的位置也大概是M4 匣的插入位置,排位排得靚應該是可以插M4 匣玩的,
但要加多個鎖氣設計,複雜的設計是M4 匣插入時推開活門打通供氣位,不插M4 匣時自動鎖著密氣,否則打彈箱時會在M4 匣入氣位不停漏。
簡單設計就是給一個膠塞,不用M4 匣時直接塞死就好,固定可以借助M4 MAG CATCH 來鎖住,夠哂力。

這樣設計便可透過更換彈箱去給時間回溫,不用一直用同一個氣缸,也可以最大程度的兼顧像真性,入氣口設計在側面完全不影響頂蓋的外觀,也不影響全像真的火控設計,
而且跟傳統GBB 計設差異也不大,許多概念是一早有人做過,只是溝埋來做瀨尿牛演而已。

作者: jn_jona    時間: 4-12-2022 11:29     標題: 回覆 33# 的帖子

我覺得a&k個design已經唔錯
佢個彈箱用兩條軟管供彈供氣比隻切剩1/4既m4匣 再插入槍身匣port
咁個port同時可直入正常m4匣 做到仿真效果
係唔知到個port咁樣斜全氣化會唔會有影響  可能a&k因為咁搞唔掂
換彈就咁掛箱 插port就搞掂
唯咁樣design 換彈係可以唔開上蓋

Anyway vfc肯試 希望有其他廠跟 比多一兩個choice都好
作者: Dave    時間: 4-12-2022 12:05

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-12-2022 11:29 發表
我覺得a&k個design已經唔錯
佢個彈箱用兩條軟管供彈供氣比隻切剩1/4既m4匣 再插入槍身匣port
咁個port同時可直入正常m4匣 做到仿真效果
係唔知到個port咁樣斜全氣化會唔會有影響  可能a&k因為咁搞唔掂
換彈就咁掛 ...
有得玩當然好過無得玩,
或者好賣的話可能又引到其他廠商爭住出。
作者: jn_jona    時間: 4-12-2022 16:02

引用:
原帖由 Dave 於 4-12-2022 12:05 發表

有得玩當然好過無得玩,
或者好賣的話可能又引到其他廠商爭住出。
660usd 屋企有位係去得過既
另外想知係佢點做無彈停止擊發個功能 見係有既
We黎講m1a1都有整open bolt既經驗
又有得拍cybergun搞fn野
作者: 48191    時間: 4-12-2022 18:01

佢條假狗/ 類P90匣真係倒胃口。
引用:
原帖由 jn_jona 於 4-12-2022 16:02 發表

作者: sam524    時間: 6-12-2022 19:53

話660USD只包槍本體 一隻M4匣氣倉 一隻膠彈匣
作者: 48191    時間: 7-12-2022 22:16

249分解
https://youtu.be/NSB_LgSkA_Y
引用:
原帖由 jn_jona 於 4-12-2022 16:02 發表

作者: csg314    時間: 8-12-2022 09:02

https://www.youtube.com/watch?v=ONSe7-w2elI&t=90s

試射片~
作者: Dave    時間: 8-12-2022 10:37

引用:
原帖由 sam524 於 6-12-2022 19:53 發表
話660USD只包槍本體 一隻M4匣氣倉 一隻膠彈匣
加個箱又1 K
作者: Dave    時間: 8-12-2022 10:42

引用:
原帖由 csg314 於 8-12-2022 09:02 發表
https://www.youtube.com/watch?v=ONSe7-w2elI&t=90s

試射片~
好射得,但個後助力弱了些,尤其是支槍本身好像大概4KG ,但看起來震感比一般GBBR 弱。
作者: Pvt.King    時間: 8-12-2022 11:10

引用:
原帖由 csg314 於 8-12-2022 09:02 發表

試射片~
唔知用top gas箱一雞清唔清到匣呢
作者: 七點六二    時間: 8-12-2022 14:13

持觀望態度………!穩陣啲就等佢十年先買………
作者: 里安    時間: 8-12-2022 15:33

身邊朋友話,拍隻匣落個蓋度有點奇怪,我話,可能V2會修正返,變返用個箱load彈
作者: csg314    時間: 8-12-2022 15:37

引用:
原帖由 Dave 於 8-12-2022 10:42 發表

好射得,但個後助力弱了些,尤其是支槍本身好像大概4KG ,但看起來震感比一般GBBR 弱。
換匣個下啲像真即刻無晒~
試想下打GAME,抆左個P90匣上黎換,好監介
作者: 七點六二    時間: 8-12-2022 18:46

引用:
原帖由 csg314 於 8-12-2022 15:37 發表

由249 變做P90 ,再由P90 變返做249………!
作者: jn_jona    時間: 8-12-2022 19:54

引用:
原帖由 Dave 於 8-12-2022 10:37 發表

加個箱又1 K
買都係用100rd個樣式算
200rd頂手
作者: pmcoperator    時間: 9-12-2022 17:51

引用:
原帖由 csg314 於 8-12-2022 15:37 發表

想像真可以買多個氣缸,換匣同時換氣缸,咁樣可以最真。
作者: gainax    時間: 9-12-2022 20:21

佢個入彈方式真係。。。
但點解連個bolt拉桿都唔會連住郁?真鐵係唔識郁?
作者: gainax    時間: 9-12-2022 20:25

引用:
原帖由 里安 於 8-12-2022 15:33 發表
身邊朋友話,拍隻匣落個蓋度有點奇怪,我話,可能V2會修正返,變返用個箱load彈
真係有d搞笑,似以前馬記手拉M16手托下面多舊魚比你手拉
作者: RCOOH    時間: 9-12-2022 20:25

引用:
原帖由 gainax 於 9-12-2022 20:21 發表
佢個入彈方式真係。。。
但點解連個bolt拉桿都唔會連住郁?真鐵係唔識郁?
真鐵都係不隨動拉柄,如果支柄郁既話有可能打到飛出黎既彈鏈同彈殼。
作者: 48191    時間: 9-12-2022 21:35

恕小弟孤陋寡聞,什麼是手拉M16?
引用:
原帖由 gainax 於 9-12-2022 20:25 發表

作者: gainax    時間: 9-12-2022 22:11

引用:
原帖由 RCOOH 於 9-12-2022 20:25 發表

真鐵都係不隨動拉柄,如果支柄郁既話有可能打到飛出黎既彈鏈同彈殼。
咁就冇問題 只要改走p90上彈方式就係可以了
作者: gainax    時間: 9-12-2022 22:16

引用:
原帖由 48191 於 9-12-2022 21:35 發表
恕小弟孤陋寡聞,什麼是手拉M16?
實用但多舊魚設計
https://m.youtube.com/watch?v=CcFBRL3IbTE
作者: 48191    時間: 9-12-2022 23:11

我細個時好似見過。
引用:
原帖由 gainax 於 9-12-2022 22:16 發表

實用但多舊魚設計
https://m.youtube.com/watch?v=CcFBRL3IbTE

作者: 里安    時間: 16-12-2022 14:55

引用:
原帖由 gainax 於 9-12-2022 20:25 發表

搞笑又好咩都好,如果你有落場同過人全手拉單發,我估你唔會話人多舊魚

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0