標題: 初嚟步到,多多指教 [打印本頁]

作者: chansinshan    時間: 30-1-2023 17:31     標題: 初嚟步到,多多指教

三十年前開始玩 Marui 電槍,之後因工作停咗冇再玩,已經脫晒節
到而家個仔又開始想玩,請問現在是否不再興玩 Marui 電槍?
是否有其他品牌更好玩?
另外請問手槍有邊隻牌子值得推介? 因為我停嚟咗係三十年前 Marui 年代
謝謝各位師兄
作者: TheOrigina1    時間: 30-1-2023 18:51

由marui電動變成Marui 氣動
作者: RCOOH    時間: 30-1-2023 19:31

手鎗一於超級系,AAP01C
作者: 48191    時間: 30-1-2023 19:35

其實睇你Budget 。
電槍容易保養,電子雞普遍,玩電係經濟實惠之選。
GBB實感強,牌子多,豐儉由人。保養要求較高。
中間選擇係EBB,次世代電槍,Bolt片叫識得郁。叫做有少少Recoil感覺。
不過壞槍未必有零件整。
如果重新入坑,電子雞AEG應該係首選。

作者: chansinshan    時間: 30-1-2023 21:46

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2023 06:51 PM 發表
而家興返玩 Gas 槍?
作者: chansinshan    時間: 30-1-2023 21:47

引用:
原帖由 RCOOH 於 30-1-2023 07:31 PM 發表
手鎗一於超級系,AAP01C
個仔想買 Glock 18c
作者: TheOrigina1    時間: 30-1-2023 21:48

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:46 發表

而家興返玩 Gas 槍?
因為依家唔使用大枝氣樽
彈夾入面已經係一個氣缸
作者: chansinshan    時間: 30-1-2023 21:51

引用:
原帖由 48191 於 30-1-2023 07:35 PM 發表
其實睇你Budget 。
電槍容易保養,電子雞普遍,玩電係經濟實惠之選。
GBB實感強,牌子多,豐儉由人。保養要求較高。
中間選擇係EBB,次世代電槍,Bolt片叫識得郁。叫做有少少Recoil感覺。
不過壞槍未必有零件整。 ...
多謝師兄俾咗咁多意見
啱啱問咗個仔佢話上次打 wargame D 同學話係彈匣入 Gas 多,我估係你所講 GBB 槍
我諗住整返 D 舊槍俾佢出去打,但怕佢會俾人笑佢
作者: chansinshan    時間: 30-1-2023 21:52

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2023 09:48 PM 發表

因為依家唔使用大枝氣樽
彈夾入面已經係一個氣缸
明白,請問而家啲氣幾錢一罐?
舊時要成舊水一罐玩唔起
唔知而家會唔會化算啲
作者: TheOrigina1    時間: 30-1-2023 21:57

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:52 發表

舊時要成舊水一罐玩唔起
唔知而家會唔會化算啲
百令蚊三枝啦
一枝大概夠落場打半個下午架啦
作者: chansinshan    時間: 30-1-2023 21:59

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2023 09:57 PM 發表

百令蚊三枝啦
一枝大概夠落場打半個下午架啦
明白,平過舊時好多
多謝師兄回覆
作者: 七點六二    時間: 30-1-2023 22:51

溫馨提示………

買台灣槍要等佢出咗十年先好買,記住記住記住,好重要所以要講三次………!
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 08:37

引用:
原帖由 七點六二 於 30-1-2023 10:51 PM 發表
溫馨提示………

買台灣槍要等佢出咗十年先好買,記住記住記住,好重要所以要講三次………!
收到
多謝師兄提點
作者: Dave    時間: 31-1-2023 10:40

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 17:31 發表
三十年前開始玩 Marui 電槍,之後因工作停咗冇再玩,已經脫晒節
到而家個仔又開始想玩,請問現在是否不再興玩 Marui 電槍?
是否有其他品牌更好玩?
另外請問手槍有邊隻牌子值得推介? 因為我停嚟ࡵ ...
如果20- 30 年前,MARUI 馬記是膠身,現在應該極少人在用了,而且放了那麼久,應該不太可靠了。
現在世界是電動氣動各佔半壁江山,另外也有一些叫HPA ( 高壓氣樽 )的歐美人玩比較多,HPA 暫且不表。

先說MARUI,直至2015 年前後,MARUI 都仍然是電槍主導,而於2008 年前後,
MARUI 出了一系列新品叫作「次世代」M4,也就是EBB 電動退膛 ( 模擬 ) 系統,
戰略上應該是「更替」舊AEG 系列的,主要改動是改為全金屬槍身,像真的外觀和操作,和加上「後助力」。
其實EBB 一早已有,就是舊式的只有BOLT 片在前後移動,基本上只是看來有趣,實際上後助力是0,
而「次世代」保留了BOLT 片往復的設計,同時在槍身內加入了大概300 克的重塊,會隨射擊時前後移動,一發震一次,
連射時可說是震得非常,絕非甚麼「只有少少RECOIL」云云。
實際表現:
https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=DaveWong ( 7.4V )

https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=DaveWong ( 11.1V ,原裝不建議用 )

除此以外,次世代也有無彈斷電功能,就是說打光最後一粒BB 彈時會停槍,網球拍彈起鎖槍,需要重新上彈和按下網球拍解鎖。
而彈匣也用了比較像真的長度,不會像舊式AEG 一般彈匣頂明顯切短一截。

次世代後來也出了輕機槍MK46 和 最新版的MP5,前者很貴但好玩,後者是全電子化的產物也新增了三連發和更多像真設計,都是很好的產品。
至於次世代的補充零件,如果是M4 款式的話,除非波箱或槍身爆裂,否則入面的零件例如天梯,三齒,拉橋等也可以買到副廠出品,其次齊件的是SCAR,最少件的是MK46。
次世代因為是日本槍,原裝大概只有0.7~0.9J ,如果香港力要改強則要換彈弓,次世代除了要後助力件外,其波箱拆法跟傳統波箱是9 成相似,
懂弄舊世代AEG 的也會懂得改。

另外MARUI 2015 年後也進軍GBB 界,雖然之前也有一柄MP7 ,但明顯是試水溫性質,2015 後才真的成一系列。
第一彈當然地是M4 ,可說是少數可以直接在WARGAME場開箱直接落場用而不需要擔心會出事的系列。
其實直至今時今日,不少GBB 新買回來都是各種問題及不順,要修這修那,修完還不一定可靠,哪些廠家就不提名了,自行對號入座吧。
GBB 「流行」都十幾年了,如果不提玩樂性質在十多年前購入的KSC MAC11 GBB ,
在下是十年前第一柄G&P 入手GBB的,那時的GBB 真的跟屎一樣難玩(主要談非日系GBB),
「一扣到底30 發打光後定」已經可以納入「性能良好」的一類,( 竟然不是基本要求 )
之後隨著愈來愈多廠家加入,真正意義能夠無痛下場槍也漸漸多了。但普遍都是很流的,那時「像真」反倒是GBB 主要賣點,
談性能傷感情,甚至有人叫你要性能就去玩AEG,「不懂修理不要玩GBB」更是金句,其實回想起來都幾諷刺。
新人直接買直接落場玩九成出事。2015 年MARUI 出的 M4 MWS 性能可說是即時吊打了市面上9 成GBB,
原裝射頻絲滑準度更是一流,原裝開盒打30 米外A4 紙可以全數上靶,當時市面真的沒多少把可以做到。
但缺點也是有的,例如天氣很熱時射頻可以超越20 RPS 以上有機會JAM 槍,還有彈匣入面有小零件可能會脫落的小問題,應該不到1 年已經修正不再發生了。
其次MARUI 是少數可以瘋狂按網球拍的GBB,因為設計使然,GBB 的「後定」往往是用網球拍+ BOLT 上的凸角去完成,接觸面非常小,
哪怕是換了鋼件,按壓數百下都是會蝕的,蝕得嚴重就會後定失效,這是當時幾乎所有GBB 的通病,MARUI 改了設計,讓網球拍連動一片大件金屬零件來停BOLT ,
再加上許多緩衝設計,成功避免了這個問題。

現在MARUI 已是次世代 + GBB 雙線發展,不過近年疫情出槍出度慢了很多。
為樓主補充一句,現在的GBB 都是灌氣入彈匣的,換匣= 換彈同時換氣缸,是像真的玩法。
擊發時彈匣噴氣進槍身,氣體二分前出彈後提供後助,這點跟20 年前的手槍也沒多大分別,但當然性能是優化了不少。

至於其他品牌的GBB,當然要談VFC,可說是近年出新款最頻繁的廠家,就這一點真的是要讚的,
上排出了一柄FAL ,從友人口中得知性能還算不錯,也沒有甚麼大問題,而最近的XM 177 也引起不少老軍迷的喜愛,還有一柄極冷門的XM148 榴彈炮配套,
VFC M4 和416 系列還是可靠的,始終出了那麼多年。
VFC 主打就是外觀,像真,這點VFC 是絕對交足功課的。

至於手槍,談性能還是要選擇MARUI,談外觀會買VFC,
ARMY 則主要在抄MARUI HI CAPA 系列出了非常多款式,也可以一看。
KJ 之前也算是一席但現在很少新品了。上排的ACTION ARMY AAP01 便宜大碗多花臣也有一時風潮。
KSC 有沒有出手槍真的不知道了。大體上都是這些。

至於「電子槍」其實也有很多年歷史,但之前的功能也比較簡單,大體上就是弄個電子連發。
但近年似乎也有一陣似有還無的熱潮,其核心都是一柄AEG,
但加了電子元件去增加玩法,最基本有MOSFET 不怕電片炭化,之後很常見的電子三連發或N 連發,
現在也有一些是有PRE-LOAD 即彈弓在擊發臨界,一扣雞即時擊發再預拉,模疑最快的射擊反應,打精準用,
也有一些叫HAIR TRIGGER 即是扣雞像按滑鼠點擊一般,通常CQB 或單發GAME 追求最快射頻的用家用。
更先進一些還有手機連藍牙控制射頻等等,簡而言之就是AEG 基礎上增加一些現代化的玩法。
在下電子AEG 也不多,KRISS VECTOR AEG 算是一柄,行HAIR TRIGGER 和 電子BURST,
其次是次世代MP5 入面也是全電子化的。

作者: gainax    時間: 31-1-2023 11:03

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 30-1-2023 18:51 發表
估唔到馬記aeg死哂冇人玩又比佢出支氣動返生
作者: Dave    時間: 31-1-2023 11:08

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:03 發表

估唔到馬記aeg死哂冇人玩又比佢出支氣動返生
G 兄成日覺得AEG ( 計埋次世代) 死哂呢下其實幾有趣...
好簡單商業原則,有市先有新品新作,如果電動槍死哂無人玩,不如解釋下點解MARUI 可以不停出新?
真係甘熱愛填海乎?
世界其實很大,有空可以看看市面上幾多AEG,每年都在出新,還是大家都喜歡填海?G 兄喜歡GBB 真是街知巷聞。
但不必下下踩AEG 市場,會顯得無知。

作者: RCOOH    時間: 31-1-2023 11:10

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:51 發表

多謝師兄俾咗咁多意見
啱啱問咗個仔佢話上次打 wargame D 同學話係彈匣入 Gas 多,我估係你所講 GBB 槍
咁買D平又好用既新鎗囉。

手鎗,AAP01C上下魚骨一步到位,唔使好似AAP01全部另外買。Glock18C真係興趣鎗,全自動相當花灑。

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開半自動,電鎗簡單粗暴見人就full。
作者: gainax    時間: 31-1-2023 11:22

而家都係玩gbb,除左像真有後坐力好玩,係而家港台玩gbb既玩家隨時多過電槍
其實玩氣槍都係好既,起碼個個打單發,一個人又唔會帶到好多夾,對以前 wargame aeg派彈玩法重大改變係好事,人人支槍性能都唔會差太多冇得屈人,變相更加追求技術打法要走位要同樣友夾,以前電槍rof40,50自動上鍊彈鼓邊個係前面邊個死  邊個敢走上前打變蜂巢?最尾2個邊山頭互派彈完場,諗起都無聊
Gbb一流行左就ko哂呢d玩法,真係死沉wargame既另一次返生救星
作者: gainax    時間: 31-1-2023 11:33

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 11:08 發表

G 兄成日覺得AEG ( 計埋次世代) 死哂呢下其實幾有趣...
好簡單商業原則,有市先有新品新作,如果電動槍死哂無人玩,不如解釋下點解MARUI 可以不停出新?
真係甘熱愛填海乎?
世界其實很大,有空可以看看市 ...
馬記Aeg真係死哂,我以前買左十幾支馬記都賣哂轉左玩金屬身港台aeg嘛
次世袋生錯年代未流行已經比gbbr風頭蓋左,日本個面容易入手原裝零件應該有市場,港台外國應該唔多人玩呢個系統
當然全世界計電槍市場大過gbb,港台就唔一定,冇話aeg唔好,係馬記舊代aeg真係冇咩人咁貴買膠身再掉一堆錢改
其實佢d舊代aeg真係過氣,要玩既人大把新型aeg可以取代佢d aeg
作者: jacko    時間: 31-1-2023 12:27

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:33 發表

馬記Aeg真係死哂,我以前買左十幾支馬記都賣哂轉左玩金屬身港台aeg嘛
次世袋生錯年代未流行已經比gbbr風頭蓋左,日本個面容易入手原裝零件應該有市場,港台外國應該唔多人玩呢個系統
當然全世界計電槍市場大 ...
以呢個邏輯計,馬記GBB都死曬,以前馬記GBB佔有率可能七八成,現時同大陸港台分大餅,咁即係死埋?
作者: jacko    時間: 31-1-2023 12:44

回返主題先,其實現時老實講,香港計GBB的確比較多人玩,如果入手,都係推薦馬記,起碼無咁多問題,零件亦充足,又如果想繼續AEG,Ares 0既AEG唔錯,性價比高
作者: jacko    時間: 31-1-2023 12:47

引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:52 發表

舊時要成舊水一罐玩唔起
唔知而家會唔會化算啲
我都玩左差不多三十年,成舊水一罐真係未玩過,都係Top Gas?
作者: Snakewong2066    時間: 31-1-2023 13:40

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:22 發表
而家都係玩gbb,除左像真有後坐力好玩,係而家港台玩gbb既玩家隨時多過電槍
其實玩氣槍都係好既,起碼個個打單發,一個人又唔會帶到好多夾,對以前 wargame aeg派彈玩法重大改變係好事,人人支槍性能都唔會差太多冇 ...
師兄講得無錯 ,當年第一次出身打war game 嗰時就見識過派彈玩法,呢左係棵樹下邊都仲都派,d彈係棵樹跌落黎,之後玩左幾年aeg,去親join 人地場打,唔係快頻就係1.6,/1.7,完全enjoy唔到場game ,之後就轉曬打gbb到依家啦
作者: kensmaner    時間: 31-1-2023 15:14

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 11:08 發表

真係甘熱愛填海乎?
世界其實很大,有空可以看看市 ...
上個星期去完日本打幾場game,即使cqb場都好,都係一堆用緊馬記aeg.

親身體驗左幾日唔同地方唔同場地都係咁,幾乎得我同少數零星幾個一樣用hicapa打gas,証明馬記aeg單靠日本內市場都夠玩....

(另外估唔到大部份女玩家都用把Scorpion落場)
作者: Dave    時間: 31-1-2023 16:07

引用:
原帖由 kensmaner 於 31-1-2023 15:14 發表

上個星期去完日本打幾場game,即使cqb場都好,都係一堆用緊馬記aeg.

親身體驗左幾日唔同地方唔同場地都係咁,幾乎得我同少數零星幾個一樣用hicapa打gas,証明馬記aeg單靠日本內市場都夠玩....

(另外估唔到大 ...
其實如果同鋪頭熟,可以問下AEG 同GBB 邊D 好賣。
自己問過位香港網店同時會出貨外地的,說肯定是AEG 好賣些 ( 唔計手槍因為手槍無邊支AEG ),
如果亞洲區都不能讓GBB 壓倒地性好賣,將個題目移去歐美,更加不用談,
歐美買支真鐵 AR-15 才 6K HKD 左右,而且包保全真件,現在GBB 弄個靚身都一萬,
GBB 的「像真」特性在外地又有多大市場呢?

只是中港台日不能隨便在街買柄真鐵來射,才要談「像真」,其實也是打6mm,外國人不談像真,要像真直接買支真的就好,也可以掛牆。
氣槍對他們只是不折不扣的玩具,可以拿來玩而不怕攪出人命的東西。

談到這裡恐嚇又要被標記為反GBB 份子,剛好相反,在下的GBB 已經沒有在數,
勉強記一下,不談牌子,應該有MP5 X1,TAR-21 X1,416 X2 ,M4 X2,AK X2,UMP X 1,MAC 11 X 3 ,417 X1 , PP2000 X1, 89式 X1, UZI X 1...
一些非GBB 類的氣動槍 散彈氣動跳殼 X 5,散氣動不跳殼 X 3,一些氣動狙,之後 GBB 手槍不談了總之一大堆。
而AEG 麻,比起GBB 只多不少。
在下喜不喜歡玩GBB? 是喜歡的,但誠如之前所談,市面上很多GBB 真是好看不好用,收藏把玩還好,
實戰在下只用MARUI,起碼我不用擔心打到一半要到休息區做維修員。

AEG 在下也很少買非EBB 的,因為次世代雖然像真性遠不及GBB,但在可靠性和像真/娛樂性上做了個頗好的平衡,
起碼在射擊時真是有一下撞擊回饋,看著瞄準鏡在震一下是比較帶感的。
但純AEG 也不歧視,始終次世代比較貴和款式有限,有時買一些自己喜歡外觀的槍也同樣重要。

至於上面不少人談及的「派彈」問題,首先派彈也是玩法的一種,沒有對錯,只有喜不喜歡,
純粹單發好不好玩? 好玩,但玩具槍不是真槍,一來沒那麼準,二來子彈不穿草,有時對方在林中,你瞄了,瞄得很準,打一發,中葉,
打多發,再中葉,打多發,中樹枝...也是很常見,尤其是40米開外,想一發入魂真是既是技術也是運氣。
有人可能覺得這樣才「考技術」,在下倒是覺得只是武器性能不足瞄到開火都殺不死的感覺,如果可以打連發在下一定打連發,GBB 也一樣說法。
想打「技術」,用狙擊槍吧,最考技術:
https://youtu.be/Mu95yhz-BnE?t=131 ( 一發入魂片,要穿這個三角樹支再打中,在下覺得6 成靠運仔,4 成靠人品 )

但是否直接禁止改槍或禁用AEG ?如果身邊同時有GBB 友又有AEG 友又如何?
其實在下之前也有提及的一個方法,便是「限彈量」,這個玩法在疫情前在下執行了近4 年了,
絕對行之有效,方法很簡單,每一小節,每人只可以用600 發子彈,甚麼槍型也是,純半自動類例如手槍或PUMPING ACTION / BOLT ACTION 則無限。
如是者已經完全阻止了任何無腦派彈行為,喜歡的話大可以改個快頻50 RPS , 也是600 發,即是可以打12 秒就沒彈了,
也沒可能做到快頻壓制或者割草掃場。如是者用GBB 也好AEG 也好,全自動半自動也好悉隨專便。
至於有沒有人會犯規偷偷用多? 大可以留意有沒有人可以無腦派彈,有沒有慳住用是很明顯的,
再者HOST 在其中一隊,找一個可信任的副HOST 在另一邊,預先說明會留意大家有沒有用多彈,請大家守規則大家玩得開心,自然不敢造次 ( 哪怕其實個HOST 根本沒在看 )。

其實想玩一個開心GAME 方法很多,而且很大程度取決於HOST 會否管理,
反過來說,是否純GBB GAME 就大家一定笑住走開開心心理想鄉甘款,沒有鬧交爭執呢?也不用說得太白,一場GAME 好不好玩是取決於人腳,不是取決於工具。

作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 16:21

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 10:40 AM 發表

如果20- 30 年前,MARUI 馬記是膠身,現在應該極少人在用了,而且放了那麼久,應該不太可靠了。
現在世界是電動氣動各佔半壁江山,另外也有一些叫HPA ( 高壓氣樽 )的歐美人玩比較多,HPA 暫且不表。

先說MAR ...
多謝師兄咁詳盡回覆,我諗我要慢慢做好功課先可以幫個仔買支新槍
睇完你咁詳細講解,依家變成頭痕買 GBB 定係 EBB 俾佢好
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 16:26

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 11:10 AM 發表

手鎗,AAP01C上下魚骨一步到位,唔使好似AAP01全部另外買。Glock18C真係興趣鎗,全自動相當花灑。

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開 ...
請問師兄有冇好介紹。啱新手個仔玩
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 16:31

引用:
原帖由 jacko 於 31-1-2023 12:47 PM 發表

我都玩左差不多三十年,成舊水一罐真係未玩過,都係Top Gas?
可能我記錯,嗰時係要拖罐 12 氣加條喉,好肉酸
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 16:34

引用:
原帖由 Snakewong2066 於 31-1-2023 01:40 PM 發表

師兄講得無錯 ,當年第一次出身打war game 嗰時就見識過派彈玩法,呢左係棵樹下邊都仲都派,d彈係棵樹跌落黎,之後玩左幾年aeg,去親join 人地場打,唔係快頻就係1.6,/1.7,完全enjoy唔到場game; ...
係呀 ,嗰時真係覺得派彈 D 人好無聊
完全唔係講技術
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 16:39

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 11:10 AM 發表

至於長火用GBB真係需要技術同意識,裝彈量完全彷真,必須要識得玩點射,甚至只開 ...
新款電槍彈匣全部都係大容量?
我記得當年支 MP5 好似係得好少彈量,入彈要用支膠篤入去好麻煩
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 16:48

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 04:07 PM 發表

其實如果同鋪頭熟,可以問下AEG 同GBB 邊D 好賣。
自己問過位香港網店同時會出貨外地的,說肯定是AEG 好賣些 ( 唔計手槍因為手槍無邊支AEG ),
如果亞洲區都不能讓GBB 壓倒地性好賣,將個題目移去歐美,更加不 ...
請問師兄,而家電槍是否用晒鋰電唔再用 Ni-MH 電?
如果用鋰電應該買邊隻充電器嚟充?
謝謝
作者: RCOOH    時間: 31-1-2023 17:11

我唔玩電,全部都GBB。

要落場而且新上手,blowback越細越好,扣壓力越輕越好,VFC或者T8基本上唔使諗,V記MK27或者T8 Staccato新手快扣直接變防空炮,打唔到人比人狂揪好肉酸的。

不過手鎗最重要係岩手形,否則乜都唔使講,有人鐘意Glock系有人鐘意1911系有人鐘意SIG系,落去病病試下手先。
作者: Dave    時間: 31-1-2023 17:15

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:48 發表

請問師兄,而家電槍是否用晒鋰電唔再用 Ni-MH 電?
如果用鋰電應該買邊隻充電器嚟充?
謝謝
除了原裝槍可能為安全仲送粒NI MH 外,而家大部份都用鋰電,一來輕二來輸出大,
一般原裝槍7.4 V 鋰電,11.1V 不一定岩所有設定。
叉機可去槍街買 叉機B6 ,或者TAOBAO 都一樣,在下兩種也買過感覺差無幾,TAOBAO 平一半。
叉鋰電一定要駁平衡線白色頭( 用來CHECK 粒電夠壓未 ),否則會過充著火。
引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:39 發表

新款電槍彈匣全部都係大容量?
我記得當年支 MP5 好似係得好少彈量,入彈要用支膠篤入去好麻煩
現在都是大容量為主,M4 300 粒,MP5 沒太多人用裝約200 發,
都是頂部開蓋倒入BB彈再匣底上鏈推彈,方便了些。
然而也有部份人轉用彈弓匣( 就是一條彈弓推彈的結構,塞彈入去和LOAD 入槍都是同一個孔 ),M4 的話彈弓匣由80 發左右至 近200 發都有,
好處是沒聲音和上彈順些也不用「R」上鏈。
上彈如果是彈弓匣是用上彈器的,簡單的MARUI LOAD 也可:

也建議這款新式一點的,可裝3000 發左右,插隻彈匣入底再好像拉魚杆一般攪絆右邊的拉柄就上彈,而且很快。
如主力玩彈弓匣強烈建議。

作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 17:22

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 05:11 PM 發表

要落場而且新上手,blowback越細越好,扣壓力越輕越好,VFC或者T8基本上唔使諗,V記MK27或者T8 Staccato新手快扣直接變防空炮,打唔到人比人狂揪好肉酸的。

不過手鎗最重要係岩手形,否 ...
病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍
作者: Dave    時間: 31-1-2023 17:24

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:26 發表

請問師兄有冇好介紹。啱新手個仔玩
GBB 的話MARUI M4 MWS,槍本體三千多,彈匣建議最少4 個 ( 三百多元一個 ),可用原裝匣也可用T8 PMAG 款也蠻可靠的,埋單約四千至五千。

次世代如果打室外場建議改力,否則打0.8J 有點射程不足,也可叫槍街店鋪改力 ( 不清楚有沒有人改和價格 ),次世代約三千餘,彈匣沒GBB 那麼貴,一百多元一個買兩、三個足矣。埋單應該四千 ( 不計改力 )

買普通金身AEG 的話沒甚麼介紹,太多款了。一般AEG 不是日本出的,火力大多都介乎1.2~1.5J ,比較合大場需要。
如特別喜歡MP5 的話可以考慮CYMA Platinum MP5,連電和匣二千餘。

作者: RCOOH    時間: 31-1-2023 17:25

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:22 發表

病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍
明搶平,但服務就......反正如無必要我係唔多想去的。
作者: Dave    時間: 31-1-2023 17:26

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:22 發表

病病平 D 好 D?
我見明窗好多人去買槍
名槍童工也可亦不會特別貴,病病比較富貴但服務應該最友善,GUNMALL 是近年的店比較少入。
東京這些收了訂出了單,都可以加錢才有貨的店唔識評,四年沒入過去。
作者: stevechau    時間: 31-1-2023 17:39

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 11:33 發表

當然全世界計電槍市場大 ...
呢點睇你宏觀定狹隘咁睇
香港本地市場的話,GBB真係佔到大半壁江山
但成個大市場咁睇,各間廠仲係前仆後繼地岀新的AEG,甚至將之精美化,倒也是Dave兄講法尚算比較貼近現實呢∼
作者: stevechau    時間: 31-1-2023 17:47

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 16:21 發表

多謝師兄咁詳盡回覆,我諗我要慢慢做好功課先可以幫個仔買支新槍
睇完你咁詳細講解,依家變成頭痕買 GBB 定係 EBB 俾佢好
小弟會咁樣反建議師兄……
兩父子一齊岀去揀支你公子鍾意的款,咁佢先會更願意繼續玩落去,那怕有一日唔再打game可能都會肯繼續玩槍∼
至於選擇GBB定EBB,更不勞師兄操心,小朋友想埋堆玩自然會識留意身邊朋友仔再去選擇,師兄負擔得起槍價,然後擇日陪公子去享受父子購物樂即可
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 17:53

引用:
原帖由 stevechau 於 31-1-2023 05:47 PM 發表

小弟會咁樣反建議師兄……
兩父子一齊岀去揀支你公子鍾意的款,咁佢先會更願意繼續玩落去,那怕有一日唔再打game可能都會肯繼續玩槍∼
至於選擇GBB定EBB,更不勞師兄操心,小朋友想埋堆玩自然會識留意身 ...
你講得非常啱,要埋堆就要買返同一款
我之前問過佢,佢話當 D 高年班同學係入氣落彈匣,佢就同個場租咗支槍去打就冇入過氣
咁即係同學都係打 GBB 啦
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 17:55

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 05:24 PM 發表

GBB 的話MARUI M4 MWS,槍本體三千多,彈匣建議最少4 個 ( 三百多元一個 ),可用原裝匣也可用T8 PMAG 款也蠻可靠的,埋單約四千至五千。

次世代如果打室外場建議改力,否則打0.8J 有點射程不足,也可叫槍街店 ...
多謝 Dave 師兄再次詳細推介
今晚返去再同個仔討論
作者: Dave    時間: 31-1-2023 17:59

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:53 發表

我之前問過佢,佢話當 D 高年班同學係入氣落彈匣,佢就同個場租咗支槍去打就冇入過氣
如果已經有腳,最好問一問規則,有沒有限力,打開甚麼槍款,
如果「高年班同學係入氣落彈匣」,有可能他們是純GBB 團,那就買GBB 吧,
否則買了柄AEG 或次世代不給落場就玩手指了。
也有一些團是不限槍款,只限火力之類,問一問才決定。
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 18:14

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2023 05:59 PM 發表

如果已經有腳,最好問一問規則,有沒有限力,打開甚麼槍款,
如果「高年班同學係入氣落彈匣」,有可能他們是純GBB 團,那就買GBB 吧,
否則買了柄AEG 或次世代不給落場就玩手指了。
也有一些團是不限槍款,只 ...
收到,多謝 Dave 師兄
估唔到個仔會令我再次燃起玩槍興趣

作者: RCOOH    時間: 31-1-2023 18:17

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 18:14 發表

落場打埋一份,群揪佢同學
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 18:18

亦好多謝其他師兄不厭其煩解答我問題俾意見
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 18:20

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 06:17 PM 發表

落場打埋一份,群揪佢同學
我驚佢 D 同學嫌棄帶個老豆嚟玩咋
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 18:20

Delete

作者: stevechau    時間: 31-1-2023 19:33

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 17:53 發表

起碼你公子會比較易知道佢班朋友玩緊乜,由佢自己去決定玩唔玩同一個款先∼
你陪佢去槍街一齊揀,起碼你公子又可以指比你睇佢班朋友玩緊乜款,你又可以知道你公仔心入面鍾意既款係邊一款,溝通就係咁黎
手槍GBB幾乎係定局,但長火都係要等你公子去摸索再話比你知

個人反而覺得新手最忌其他人推介特定款式/我地覺得好既款比佢,因為當佢一唔鍾意打game,
作者: RCOOH    時間: 31-1-2023 19:45

GBB記得唔好斜多過45度開鎗或者貪過癮Gunkata,會爆氣,而且視乎比唔比full,比full就打短點放,唔比就單發,忌瘋狂掃射。

狂full一來帶十隻匣都唔夠你用,打哂就用嘴吹BB彈啦(X);二來彈匣同內部零件比正常速度更快急凍,嚴重影響彈道穩定;三來GBB就係要培養唔開冇把握既鎗既意識。
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 20:09

引用:
原帖由 stevechau 於 31-1-2023 07:33 PM 發表

起碼你公子會比較易知道佢班朋友玩緊乜,由佢自己去決定玩唔玩同一個款先∼
你陪佢去槍街一齊揀,起碼你公子又可以指比你睇佢班朋友玩緊乜款,你又可以知道你公仔心入面鍾意既款係邊一款,溝通就係咁黎
手槍GB ...
啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
我話咁買支手槍玩算啦,佢又唔制喎
作者: chansinshan    時間: 31-1-2023 20:11

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 07:45 PM 發表
GBB記得唔好斜多過45度開鎗或者貪過癮Gunkata,會爆氣,而且視乎比唔比full,比full就打短點放,唔比就單發,忌瘋狂掃射。

狂full一來帶十隻匣都唔夠你用,打哂就用嘴吹BB彈啦(X);二來彈匣同內部零件比正常速度 ...
向上向下都唔好超過 45 度?
請問 Gunkata 係點解? 爆氣又即係點解?
作者: RCOOH    時間: 31-1-2023 20:13

引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

啱啱問咗個仔,佢話上次打 wargame 時只準單發咁射,唔俾連發
手鎗難學難精,不如投資碌馬記MWS好過,打單發MWS未驚過。
作者: 48191    時間: 31-1-2023 20:33

親子同樂,不好嗎?
引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 18:14 發表

作者: 48191    時間: 31-1-2023 20:34

GBB最大的天歒係氣溫。
引用:
原帖由 chansinshan 於 30-1-2023 21:51 發表

多謝師兄俾咗咁多意見

作者: 48191    時間: 31-1-2023 20:37

拖喉
引用:
原帖由 jacko 於 31-1-2023 12:47 發表

作者: 48191    時間: 31-1-2023 20:43

選擇好系統,就落槍舖選擇就自己手形,Grip得舒服,再上來問大家意見先至買包冇衰。
引用:
原帖由 chansinshan 於 31-1-2023 20:09 發表

作者: gainax    時間: 31-1-2023 22:15

引用:
原帖由 jacko 於 31-1-2023 12:27 發表

以呢個邏輯計,馬記GBB都死曬,以前馬記GBB佔有率可能七八成,現時同大陸港台分大餅,咁即係死埋?
好多年未見過落場有人買馬記原裝膠身搖頭槍。。。馬記舊代槍事實係又貴又膠改得黎仲貴一早應該淘汰
我冇話次世袋一直指馬記膠身aeg唔掂
講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再買馬記改了
但佢個系統係好唔代表佢d膠身係好係咪先
作者: gainax    時間: 31-1-2023 22:41

引用:
原帖由 Snakewong2066 於 31-1-2023 13:40 發表

師兄講得無錯 ,當年第一次出身打war game 嗰時就見識過派彈玩法,呢左係棵樹下邊都仲都派,d彈係棵樹跌落黎,之後玩左幾年aeg,去親join 人地場打,唔係快頻就係1.6,/1.7,完全enjoy唔到場game; ...
係架師兄,所以你見點解咁多人當年gbb長槍問題多多整多個玩d人照賣哂電槍轉玩氣動,就係厭惡左電槍派彈玩法
無錯電槍一樣可以只玩單發同彈弓夾,但你對面派彈個班人唔係咁諗呢,要就呢個就個個好難開得成game,

跳出電槍局,轉投氣槍局就可以強制人人唔會派彈了,你有錢體力好可以落場袋20隻氣夾派彈,咁樣落場打win對面都係實力一種既人地會服你  但事實氣槍game打單發多甚至講明只可打單發,咁你袋20隻夾都變多餘了所以冇人咁做了
同埋自從出左氣動長槍,唔打game都多左人買黎屋企玩後座力同收藏,又帶起左熱潮,
除左氣槍消費比較貴,好玩性氣比電好
作者: gainax    時間: 31-1-2023 22:56

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-1-2023 17:11 發表

不過手鎗最重要係岩手形,否 ...
氣動長槍其實有gn出成槍三千幾馬記系統有落補品都有得諗,不過t發包鋼煲都係吸引既
馬記而家就麻床地,雖然原裝最穩定好打,但佢新版竟然上死左粒波箱縲絲拆唔到O哂嘴要拎出去槍舖比人拆收費唔平
打爛件一件件換哂補品=新槍價最少加多2千,而家多左副廠出成槍唔貴,馬記原裝性價比就冇咁好了
所以你見2手多左幾多馬記放售,唔夠筆直可以買支新淨2手打住先
手槍就冇咩需要買馬記了,台仔個d已經唔錯性格比高
作者: Dave    時間: 31-1-2023 22:59

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 22:15 發表

好多年未見過落場有人買馬記原裝膠身搖頭槍。。。馬記舊代槍事實係又貴又膠改得黎仲貴一早應該淘汰
講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再 ...
其實AEG 係泛指所有電動玩具槍,唔係膠身先叫AEG,就算次世代個名其實都老連甘大隻字寫住係NEXT GEN AEG ,
G 兄果句「估唔到馬記aeg死哂冇人玩」在下很自然地理解為MAP 炮打全體AEG 系統。

今時今日當然無咩人會叫你買馬記膠身,MARUI 自己都已經唔出新款,2007 也已經用次世代取代之,
所以師兄在2023 年發言「馬記AEG」原來是指十九年前的膠身,真是比較難理解。

但此一時彼一時,MARUI AEG 1990 年左右出,可說是稱霸了十年有多,多原裝金身其實都只是 2008 年前後 G&P 時代起,
馬記其實已經不算是後知後覺,2007 年已經開始攪次世代,考慮到研發,其實應該2005~2006 年左右己在計劃了。
可見MARUI 市場部也是有做野的。
在下2010 年入行,其實已經開始建議玩家不要買膠身AEG 了,當時還有很多原裝膠MARUI 賣,當時的玩法是換GP 金身,埋單三千多吧,
另一種玩法是直接買GP 但易壞,真正令MARUI 賣不出的應該是國狗傾銷,600 元一柄全金屬身,後期KING ARM 也是又平又好用,千多元一柄全金屬又精美還要比國狗耐用。
相比之下,MARUI 的槍就真的非常貴了,那時入行在下買的是MARUI SR 16 改金身,幾乎是「名牌」級數。同時入行的朋友買了柄金弓AUG ,兩場收工。

時至今日,馬記早已是全金屬身,三千多元一柄次世代或GBB,其實日本物價真是沒怎麼升,
反觀現在國狗牌子都叫價二千多,台仔槍更是一萬幾千隨便開價,日本槍相比之下又變得不貴了。

至於GBB 是否推倒了AEG,G 兄可能身邊都是GBB 友所以認為GBB 優越,但在下攪了數年團,最旺的時候是2014~2019 前後,
以在下觀察,參加者仍然是6~7 成是AEG,1 成狙擊,餘下的就是GBB,
於在下眼中,反倒是GBB 弱勢。所以說與其自己「覺得」,倒不如找些槍店問問哪些賣得好。
又或者數一數每年新品入邊,有多少GBB 多少AEG,
於在下看來,GBB 雖然數量不少,但論款式數量,似乎還是AEG 領先,
市場定律,有賺頭的才會繼續出,賠本的就早早收檔。
另外一個題目是,買GBB 槍的人是否等同不買AEG ,或會減少買AEG,更是無從稽考,
在下倒是AEG GBB 手拉狙 跳殼 榴彈炮來者不拒,相信也不獨在下而然也。

作者: stevechau    時間: 1-2-2023 09:12

引用:

咁即係佢班朋友仔都玩緊GBB長火啦
咪揀支GBBR比公子落場興奮下lor, 如果鍾意M4款既, 買支MARUI入門易玩好多~
手槍歡喜買果陣先買埋啦, 不過香港地大部份CQB場都係手槍夠打既距離, 睇下公子玩完會唔會慢慢心思思轉玩手槍
作者: stevechau    時間: 1-2-2023 09:37

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2023 22:15 發表

講開又講佢d手槍自從比台仔抄左系統都少左好多人買,mws而家我都唔會再 ...
呢樣野就睇你身邊係咩人多, 小弟身邊班newbie想買長槍, 基本上了解過如果佢地對後座力無要求既, 都係會建議佢地買返馬記膠AEG玩住先~
原因無他, 成本低、槍身輕、打落準、夠細力, 呢D全部都係newbie friendly既條件黎
除非身邊人對金身/款式有要求就另當別論~
作者: jacko    時間: 1-2-2023 10:39

引用:

咁你要講清楚意思,原來你話馬記AEG因為膠身死曬 又咁,如果馬記係金身,咁死唔死呢?
作者: kornhill401    時間: 1-2-2023 11:23

引用:

我估樓主C兄個仔都唔細卦,佢都有自主能力.
尤其是E+乜都講'文主士油 '.
最好你帶個仔到KWS的玩具店行行,叫佢自己選擇佢喜歡的玩具槍.
你同佢揀的話,到時個仔唔滿意,又怨你一世了.
作者: jacko    時間: 1-2-2023 13:40

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-2-2023 11:23 發表

最好你帶個仔到KWS的玩具店行行,叫佢自己選擇佢喜歡的玩具槍.
怨一世咁嚴重
作者: chansinshan    時間: 1-2-2023 14:56

引用:
原帖由 kornhill401 於 1-2-2023 11:23 AM 發表

同佢行過兩三次,過年嗰日入咗去明搶仲見到有個女售貨員著到 Lolita 咁型去賣槍
但由於我脫晒節,都唔知揀乜嘢牌子槍俾佢好,俾唔到意見佢
所以先上嚟問
作者: 3904gary    時間: 1-2-2023 15:08

題外話,樓主師兄記緊買返個保護公子對真品眼睛護具
作者: RCOOH    時間: 1-2-2023 15:18

引用:
原帖由 3904gary 於 1-2-2023 15:08 發表
呢樣真,乜都可以平,眼鏡唔可以。

抵玩既可以試試Bolle、Pyramex,同時都比較適合亞洲人鼻樑,Revision或者Oakley真係麻麻,性能係好但戴唔穩。

另外,瞄準姿勢要注意,頭要直,唔好dup頭,等護目鏡發揮應有作用,否則戴左鏡都人地都照樣打盲你。

作者: stevechau    時間: 1-2-2023 15:19

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 14:56 發表

同佢行過兩三次,過年嗰日入咗去明搶仲見到有個女售貨員著到 Lolita 咁型去賣槍
但由於我脫晒節,都唔知揀乜嘢牌子槍俾佢好,俾唔到意見佢
所以先上嚟問
又好難怪既, 唔好話你停左咁多年無玩, 我自己早三兩年都停過一排無玩, 舊年pick-up返都係一頭霧水呢~
作者: chansinshan    時間: 1-2-2023 15:27

引用:
原帖由 3904gary 於 1-2-2023 03:08 PM 發表
呢樣一定會買,盲咗佢真係怨我一世
作者: chansinshan    時間: 1-2-2023 15:28

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-2-2023 03:18 PM 發表

抵玩既可以試試Bolle、Pyramex,同時都比較適合亞洲人鼻樑,Revision或者Oakley真係麻麻,性能係好但戴唔穩。

另外,瞄準姿勢要注意,頭要直,唔好dup頭,等護目鏡發揮應 ...
多謝 RCOOH 俾意見
請問有冇 Full Mask 推介?

作者: RCOOH    時間: 1-2-2023 15:39

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:28 發表

Full Mask係安全但非常難貼面瞄準,到頭來要用7到爆既怪異姿勢,或者夾硬買支MP/CX然後裝Visor托。

建議護目加Laylax既防彈口罩,另外鏡架起碼用Lower1/3高度避免dup頭(即1.57吋。淘佬Scalarworks或者Unity任揀,連運費都唔使100,數準),盡可能安全亦適合大部份鎗托,更適合銀包。

作者: chansinshan    時間: 1-2-2023 15:44

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-2-2023 03:39 PM 發表

Full Mask係安全但非常難貼面瞄準,到頭來要用7到爆既怪異姿勢,或者夾硬買支MP/CX然後裝Visor托。

建議護目加Laylax既防彈口罩,另外鏡架起碼用Lower1/3高度避免dup頭(淘佬Scalarworks或者Unity任揀,連運費 ...
鏡架嗰 D 真心唔識,等佢玩熟咗先再考慮加
作者: RCOOH    時間: 1-2-2023 15:49

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:44 發表

鏡架嗰 D 真心唔識,等佢玩熟咗先再考慮加
咁步鎗都要加鏡,要鏡就要有鏡架,唔係用機瞄咁熱血丫?
作者: Dave    時間: 1-2-2023 16:39

引用:
原帖由 chansinshan 於 1-2-2023 15:28 發表

在下於數年前見過隊友比1.5J BB彈一槍斷門牙之後,打死不敢再用半MASK/ 眼鏡。一直都在用FULL MASK 了。
用開 marui full mask ,盞惠5 舊 算是有點貴,好處是內置風扇而且靜,貼面膠軟身,m4 用高mount 貼腮瞄準ok,
紅點無問題,不過如果用acog 果d 就勉強一些。
至於保護性是OK的,在下拿過1.99J 的手拉狙貼面射了同一個位三槍,沒穿沒崩沒凹只是有少少印。

即片中mask,同場加映次世代MK46 LMG 。
https://www.youtube.com/watch?v= ... ab_channel=DaveWong
作者: 48191    時間: 1-2-2023 19:11

Pyramex冇得輸。
引用:
原帖由 RCOOH 於 1-2-2023 15:18 發表

另外,瞄準姿勢要注意,頭要直,唔好dup頭,等護目鏡發揮應 ...

作者: RCOOH    時間: 1-2-2023 19:16

經過病病見到有個初中生大量採購防護裝備,仲提及Glock18,唔通……

BTW,頭盔可有可無,cosplay道具姐,真要擋BB彈,去新填地買頂bump cap就夠做,打得穿你可以報警。

作者: gainax    時間: 1-2-2023 22:40

面罩我都用馬記,有風扇又唔算大個,雖然fullmask唔好睇,但保護性最好,
再唔係玩cosplay帶曲棍球面罩
作者: stevechau    時間: 2-2-2023 09:43

之前用左好多年淨眼鏡goggles落場, 隨著近年玩返見各host/場地都好似放寬左力水, 都要買過goggles&mask
full mask如其他師兄所言, 又唔型又阻瞄就唔會揀~
最後都係買左Pyramex slim + Laylax 軟mask, 性價比其實唔高, 不過長玩又唔算貴~

這些年都見D學生哥落場都打得相當兇狠, 面罩呢樣野盡量買好D~
作者: chansinshan    時間: 2-2-2023 09:50

引用:
原帖由 Dave 於 1-2-2023 04:39 PM 發表

在下於數年前見過隊友比1.5J BB彈一槍斷門牙之後,打死不敢再用半MASK/ 眼鏡。一直都在用FULL MASK 了。
用開 marui full mask ,盞惠5 舊 算是有點貴,好處是內置風扇而且靜,貼面膠軟身,m4 用高mount 貼腮瞄 ...
咁我都係買返 Full Mask 好 D
費事佢受傷俾佢阿媽鬧
作者: chansinshan    時間: 2-2-2023 09:51

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-2-2023 07:16 PM 發表
經過病病見到有個初中生大量採購防護裝備,仲提及Glock18,唔通……

BTW,頭盔可有可無,cosplay道具姐,真要擋BB彈,去新填地買頂bump cap就夠做,打得穿你可以報警。
係,我個仔係初中生,亦都係鍾意 Glock 18
但唔係佢嚟,佢一定會同埋我落去,因為要人找數
作者: Dave    時間: 2-2-2023 10:23

引用:
原帖由 chansinshan 於 2-2-2023 09:51 發表

係,我個仔係初中生,亦都係鍾意 Glock 18
但唔係佢嚟,佢一定會同埋我落去,因為要人找數
GBB 氣動的隊好多時都是 單發,G18C 可能到時都只可以開單發,得物無所用。
另外就算真是可以全自動射,全自動手槍也不一定比單發手槍強,瞄得準才有用,瞄不準,掃哂50 發也可以打空氣,較遠距離射擊 (10米以上 )情況更甚。

作者: chansinshan    時間: 2-2-2023 10:50

引用:
原帖由 Dave 於 2-2-2023 10:23 AM 發表

GBB 氣動的隊好多時都是 單發,G18C 可能到時都只可以開單發,得物無所用。
另外就算真是可以全自動射,全自動手槍也不一定比單發手槍強,瞄得準才有用,瞄不準,掃哂50 發也可以打空氣,較遠距離射擊 (10米以上 ...
佢鍾意 Glock 18 應該都係源自於打機情意結
作者: kornhill401    時間: 2-2-2023 12:15

引用:
原帖由 chansinshan 於 2-2-2023 09:50 發表

費事佢受傷俾佢阿媽鬧
以樓主經驗;WARGAME運動受傷,在所難免.
我覺得在走動時,小心多D.仆倒仲大件事.
作者: stevechau    時間: 2-2-2023 12:22

引用:
原帖由 chansinshan 於 2-2-2023 09:50 發表

費事佢受傷俾佢阿媽鬧
full mask安全感係大D既, 雖然身邊都有隊友試過咁岩膠full mask咁岩打得斷直中人中位......
總之包裹起黎護好中間位就得, 傷睇媽媽點定義, 但基本上玩得game可以話係傷硬, 除非公子玩成日都無人打得中佢
因為再細力既槍打落都係會有D傷痕的, 好睇小朋友既復原能力
例如小弟自己出去玩, 比隊友大約1-1.2J打到, 出去休息區發現打到甩皮有少少血滲出,之後變左個凹左入去又腫左既彈坑, 到而家接近1個月個傷口都仲係好現果隻黎~
作者: stevechau    時間: 2-2-2023 12:23

引用:
原帖由 chansinshan 於 2-2-2023 10:50 發表

佢鍾意 Glock 18 應該都係源自於打機情意結
由佢啦, 買完到佢玩落發現弱點, 自然會想搞/執, 甚至換款, 咁到時就會有下一支ga喇
作者: RCOOH    時間: 2-2-2023 12:53

引用:
原帖由 stevechau 於 2-2-2023 12:22 發表

full mask安全感係大D既, 雖然身邊都有隊友試過咁岩膠full mask咁岩打得斷直中人中位......
總之包裹起黎護好中間位就得, 傷睇媽媽點定義, 但基本上玩得game可以話係傷硬, 除非公子玩成日都無人打得中佢 ...
GBB場反而相對安全,大家都30飛一匣要就住開鎗,中彈量有限。電鎗場直接比人餵一條意粉,容易被打中又容易被連中N元。

另外,落場唔一定危險得過踢波,我地踢斯文波都試過爆眼,好在冇盲,龍爪手經常有,我都試過爭D比人腸仔反蛋。

作者: tam_sir    時間: 2-2-2023 17:08

除了full mask,可以的話加個耳罩,更加安心
作者: vincent918    時間: 2-2-2023 17:46

師兄以前玩開拖喉, 其實當時跟現在既氣沒太大分別,都係壓縮氣(冷凍).
希望以下意見可以幫到你:

安全裝備:
KWS的裝備多以成人為主,初中生體型可能不合適
帽:CAP帽相信短時間夠用了
面罩:各師兄已有建議不再在此討論
手套:如果槍街沒有合適,建議去迪卡買越野單車手套
護膝:同上
VEST:隨意,國產約$300
**最主要唔受傷比老虎炸型**

而家買到一樽樽既氣分以下幾種,常見牌子(部份樽面有寫幾多Kg)
8,9Kg (Marui 134A,PUFF DINO – 恐龍牌)
12kg (PUFF DINO – 恐龍牌/ RWA/ WE)
14kg (PUFF DINO – 恐龍牌)

8-9Kg: 日製手槍多以此為設計動力,平均0.6- 0.8J出力
12Kg: 台灣制手槍以此為設計動力, 日製手槍用此氣可能需要補品,平均 0.9-1.2J出力左右,
14Kg: 日製手槍不建議使用…., 台灣制手槍可以用不過出力平均達1.5J,已達部份至內場限制火力

手槍款式方面令公子已有心水,不再建議(如改變可試HI CAPA)
不過品牌方面仍是建議買MARUI,原因: Marui 零件較多而且在2市場比較好脫手, CQB:的話原裝+1匣試試

長槍方面則認為可先打幾場, 決定是玩室內/室外, 朋友是玩什麼火力, 種類再作打算(借機走私另議)
作者: RCOOH    時間: 3-2-2023 11:44

不建議過度防護,否則嚴重影響活動能力同戰術動作,後果類同台灣果位請看超人特種兵,動作龜速又打唔準。

大大舊護肘護膝我係否定既,弊多於利,而且都唔係設計for你落場,係坐定定開車,防止飛出去果下磨爛手腳。寧願買條copy CP褲加套裝護膝,copy青蛙裝靠厚衫袖抗磨,Altas果種大牛龜戴左上去連舉腳都難,莫講話滿場飛。

作者: lppl    時間: 3-2-2023 12:24

後生仔梗係圍威喂跟到底, 成班人玩乜就跟住買, 老豆俾下意見,跟住俾錢就夠,  
玩具LEE D 心頭好 睇自己鐘唔鐘意, 唔一定買最好既, 玩外型都可以.

唔想呀媽反對就做好防護, 全面罩/頸巾/護㬹/謢膝/防滑鞋 不可少.
年中見唔少人帶個眼鏡+布面罩就落場, 短衫短蛼, 係跑得快O既, 一中口就成面血, 面罩成個血印係度.
成隻手臂一排粒粒,起碼腫成個禮拜.
作者: stevechau    時間: 4-2-2023 21:06

引用:
原帖由 RCOOH 於 2-2-2023 12:53 發表

GBB場反而相對安全,大家都30飛一匣要就住開鎗,中彈量有限。電鎗場直接比人餵一條意粉,容易被打中又容易被連中N元。

另外,落場唔一定危險得過踢波,我地踢斯文波都試過爆眼,好在冇盲,龍爪手經常有,我都 ...
唔太大關係, 唔限彈打GBB都係咁派, 尤其是trigger happy既人(包括小弟)
所以都係果句, 打wargame每場都預左一定會傷, 只係做好protection就大多數都唔會話見血甚至傷殘果種傷囉~

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0