標題: GBB: GHK or KSC AKS74U [打印本頁]

作者: ZeroS79    時間: 28-3-2023 03:53     標題: GBB: GHK or KSC AKS74U

新手一問,請問咁多位師兄有咩建議?
GHK 好似比較多片/多人推介話好好,眼見有一間好似有貨賣3822
KSC 睇日本youtuber review又覺得佢ok,價錢都平較平2490
求指點,謝謝!
作者: bennytsang16    時間: 28-3-2023 09:48

GHK 吧! 真木鋼身夠像真。 最平一間好似 $36xx 已經有。
始終出左咁多年 AK 系列,已經出得好成熟。
而且出鋼件、補品的副廠又多(例如「匠神」)
作者: kornhill401    時間: 28-3-2023 11:43

揀GHK啦..貴係貴D,但就物有所值.
作者: pixy    時間: 28-3-2023 11:50

GHK
作者: ZeroS79    時間: 28-3-2023 14:37

多謝3位師兄意見
暫時睇黎係壓倒性GHK贏
搵下邊間咁平36xx先
作者: gainax    時間: 28-3-2023 14:55

Ksz而家d gbbr唔知點解無咩人有興趣,我見二手馬沙達連三夾都係一千五平到喊都冇人搶
M4更加係插水價,可能大家都頂唔順佢甩漆同夾重問題,唔係既話二手咁平好過玩我們
Ak都係豬香港最多人玩,馬記其實有潛力升一線但買唔到夾又唔係鋼木點計都唔會夠豬香港人流多,AK選豬香港係最大路了
作者: pmcoperator    時間: 28-3-2023 22:38

KSC/KWA 除左MP9/Kriss Vector,無一枝我覺得比其他廠好!
GHK我一定簡
作者: bennytsang16    時間: 29-3-2023 00:31

KSC/KWA 的 MP7 好不好?
引用:
原帖由 pmcoperator 於 28-3-2023 22:38 發表
KSC/KWA 除左MP9/Kriss Vector,無一枝我覺得比其他廠好!
GHK我一定簡

作者: Maxman2    時間: 29-3-2023 09:02

74U正,夠的色。借問一聲有冇師兄知道個喇叭咀,有冇補品可以加上去,等佢更型格d
作者: pmcoperator    時間: 29-3-2023 09:35

引用:
原帖由 bennytsang16 於 29-3-2023 00:31 發表
KSC/KWA 的 MP7 好不好?

我首選 VFC MP7 V2,用左六年原裝,仲打得遠直準,無整過,而且1:1,Kick又大,無獲氣原裝1.2J左右
我寧願簡馬記都唔簡KWA/KSC,KWA我見啲朋友成日整,加上原裝1.9J,打起嚟無咩Kick,HOP UP如果唔小心掂到硅油會變形
馬記偏重,但起碼遠直準可靠,KICK又大,原裝1J左右,只係比例唔啱

除左本身有好多KWA匣,我真心唔明呢個年代仲會買KWA既師兄係咩諗法

講耐用可靠
M4有MWS
AK有馬記、GHK
MP7有馬記、VFC
HK416、HK417,VFC已經出到V3,匣又輕過晒KWA,氣化又好過佢
USP有VFC、馬記,KWA/KSC System 7入滿氣清唔到一匣,個出氣撞針又易爛
佢啲手槍又唔係可靠同平,要玩平不如玩WE,平靚正又多款

除左得佢有既款例如 Tar21、VZ61、MP9、Kriss Vector,其他KWA槍我諗唔到買佢既原因係邊到。
你話佢補品多,依家其他廠GHK,VFC,馬記補品多到唔怕壞槍,仲有好多第三方廠出既鋼Parts Support到。

作者: pixy    時間: 29-3-2023 10:00     標題: 回覆 9# 的帖子

原裝唔可以直接装野上去,除非你原個換or用24轉14 adaptor
作者: gainax    時間: 29-3-2023 23:33

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-3-2023 09:35 發表

我首選 VFC MP7 V2,用左六年原裝,仲打得遠直準,無整過,而且1:1,Kick又大,無獲氣原裝1.2J左右
我寧願簡馬記都唔簡KWA/KSC,KWA我見啲朋友成日整,加上原裝1.9J,打起嚟無咩Kick,HOP UP如果唔小 ...
如果冇記錯我記得佢d長槍例如m4系有個問題係解決唔到,就係彈夾超重同雙排上彈易jam
所以唔怪之得二手好多都插水價,要外觀V記馬記g香港比佢好,要性能馬記g香港都比佢好,
價錢又唔係平,唔怪得好似街舖唔多見佢dm4ak再掛出嚟賣,而家個個都有輕夾,佢仲係磚頭夾真係唔多會想咩幾隻落場
作者: pmcoperator    時間: 30-3-2023 11:06

引用:
原帖由 ZeroS79 於 28-3-2023 03:53 發表
新手一問,請問咁多位師兄有咩建議?
GHK 好似比較多片/多人推介話好好,眼見有一間好似有貨賣3822
KSC 睇日本youtuber review又覺得佢ok,價錢都平較平2490
求指點,謝謝!
所以師兄你最好都係買GHK唔好貪平
正所謂一分錢一分貨
GHK鑊氣比較少
通常打耐左最多都係爆Auto Sear,爆左都會照打到,只係無左FUll Auto,到時換番匠神鋼Auto Sear解決問題
而且GHK仲可以有細力、1J、原裝及高流量飛機比你調
如果打CQB你可以買番個細力或1J飛機可以換

作者: bennytsang16    時間: 30-3-2023 16:21

樓主或者等下呢枝 Marui AKX GBB,應該就快出。
夠型格,似一枝 Cyber-styled 的 AKS-74U!

圖片附件: 20230224_3104ac0fce277e3861e3GhTOIfjQm10x1.jpeg (30-3-2023 16:21, 146.4 KB) / 該附件被下載次數 50

圖片附件: 20230224_3104ac0fce277e3861e3GhTOIfjQm10x.jpeg (30-3-2023 16:21, 126.29 KB) / 該附件被下載次數 59

圖片附件: tokyo-marui-akx-real-gas-blowback-series.jpg (30-3-2023 16:21, 83.15 KB) / 該附件被下載次數 47

圖片附件: tokyo-marui-akx-real-gas-blowback-series (1).jpg (30-3-2023 16:21, 82.81 KB) / 該附件被下載次數 39

圖片附件: tokyo-marui-akx-real-gas-blowback-series (2).jpg (30-3-2023 16:21, 97.8 KB) / 該附件被下載次數 33

圖片附件: tokyo-marui-akx-real-gas-blowback-series (3).jpg (30-3-2023 16:21, 106.93 KB) / 該附件被下載次數 52

作者: ZeroS79    時間: 30-3-2023 17:44     標題: 回覆 13# 的帖子

收到晒,多謝pmc師兄同咁多位師兄意見 呢2日已經落鋪睇左兩次, 係GHK 架喇(除非死死氣玩電next gen買marui )
考慮多幾日,同埋做多D功課(配件,學改裝換野)應該決定到買定唔買
始終個坑都唔細(自己都只係上左幾堂IPSC),落左坑要逼自己行出comfort zone多D去打
作者: ZeroS79    時間: 30-3-2023 17:45     標題: 回覆 14# 的帖子

我有留意呀,係好似吸引好多
但奈何有莫名既魔力鍾意74u
多謝師兄先
作者: pmcoperator    時間: 30-3-2023 22:08

引用:
原帖由 ZeroS79 於 30-3-2023 17:45 發表
我有留意呀,係好似吸引好多
但奈何有莫名既魔力鍾意74u
多謝師兄先
如果師兄你本身鐘意鐵木真,買GHK 74U吧
之後慢慢改
由原裝木身,慢慢改先有成就咁
作者: bennytsang16    時間: 30-3-2023 23:15

想襟玩d,可以先換「匠神」鋼四寶。
引用:
原帖由 ZeroS79 於 30-3-2023 17:44 發表
收到晒,多謝pmc師兄同咁多位師兄意見 呢2日已經落鋪睇左兩次, 係GHK 架喇(除非死死氣玩電next gen買marui )
考慮多幾日,同埋做多D功課(配件,學改裝換野)應該決定到買定唔買
始終個坑都唔細(自己都只係上左幾 ...

圖片附件: 1848484.jpg (30-3-2023 23:15, 55.6 KB) / 該附件被下載次數 36

作者: ZeroS79    時間: 30-3-2023 23:26     標題: 回覆 17# 的帖子

係呀,就係想佢AK 鐵木,raw raw地最多裝下grip同鏡
不過依家又手多唔小心睇到pdw 又覺得幾靚 三心兩意緊
作者: ZeroS79    時間: 30-3-2023 23:27     標題: 回覆 18# 的帖子

岩呀師兄,爬左文都見唔少叫換
thanks!
作者: pmcoperator    時間: 31-3-2023 09:48

引用:
原帖由 ZeroS79 於 30-3-2023 23:27 發表
岩呀師兄,爬左文都見唔少叫換
thanks!
基本上你唔換鋼Bolt,換AUto Sear已經夠
你可以等到爆先換,爆左都唔影響射擊,只係無左連發。
親身經歷打打下Game爆左AUto Sear,反正都係打單發,照打到。

玩GHK AK 好處係可以一步步黎Upgrade

作者: pmcoperator    時間: 31-3-2023 10:10

引用:
原帖由 ZeroS79 於 30-3-2023 23:26 發表
係呀,就係想佢AK 鐵木,raw raw地最多裝下grip同鏡
不過依家又手多唔小心睇到pdw 又覺得幾靚 三心兩意緊
KAC PDW?
而家好似得WE有,唔好制

mp5kpdw我有VFC,射到,落過場無咩波節,但唔知點解我個枝啲彈時出時唔出。
唔建議第一把槍入呢把

WE MP5個Hop UP垃圾,射速特慢

作者: ZeroS79    時間: 31-3-2023 13:24     標題: 回覆 22# 的帖子

WE PDW Open Bolt 呀, WE 係咪問題好多?
不過見t2有支GHK 2手
因為除左74u, 就係偏好啲短rifle, 416c 個類

作者: gainax    時間: 31-3-2023 14:18

引用:
原帖由 ZeroS79 於 31-3-2023 13:24 發表
WE PDW Open Bolt 呀, WE 係咪問題好多?
不過見t2有支GHK 2手
因為除左74u, 就係偏好啲短rifle, 416c 個類
馬記就有akxx,現代化aku打驚都係好選擇,提前你買到甲
作者: vincent918    時間: 31-3-2023 14:41     標題: 回覆 23# 的帖子

WE PDW就別考慮了, 早期設計問題多
GHK PDW 要2012往後版本才有HOPUP.的,內件大部份跟G5互換/小修
GHK就算最後2014版本出品亦己經停產近10年....不建議初學者買..
AK玩就直接 馬記 /GHK 2選1
M4 找馬記MK18 室內外均可
作者: ZeroS79    時間: 31-3-2023 15:34     標題: 回覆 25# 的帖子

thx ching,
WE 支PDW 唔係有renew過咩但係
知道好多model都出左最少10年
求指教

AK 揀好左GHK 74u了,
m4 馬記mws 好似都幾好, 但係對個人黎講好似要改短
睇we kac pdw只係想個外型一步到位
作者: vincent918    時間: 31-3-2023 16:10

WE PDW 據說係RENEW 過, 不過PDW 係好早期設計,
你想下好似車咁 你有能力既話 係可以改架50年前既超跑跑赢架今年新出既
問題係佢先天已經唔係好, 大改都冇用
而且要睇出面有冇件比佢改
MWS 坊間件多,而且原裝冇鑊氣
其實睇一支槍好唔好用,多唔多人用,比較簡單係睇補品數量即可
好用自然多補品,唔好用原廠零件都難找
改唔改短後話,起碼個BASE好 你可以分次做

作者: gainax    時間: 1-4-2023 13:13

引用:
原帖由 vincent918 於 31-3-2023 16:10 發表
WE PDW 據說係RENEW 過, 不過PDW 係好早期設計,
你想下好似車咁 你有能力既話 係可以改架50年前既超跑跑赢架今年新出既
問題係佢先天已經唔係好, 大改都冇用
而且要睇出面有冇件比佢改
MWS 坊間件多,而且 ...
經常打驚黎講mws係性能最優秀系統又多件多款點玩都得,我覺得至少要買一支旁身
改416C樣式估計唔難,只係唔平,我們改上黎都唔平,唔係終情kac pdW外型我覺得冇需要仲投資落佢個系統。。
作者: stevechau    時間: 3-4-2023 09:29

引用:
原帖由 ZeroS79 於 31-3-2023 15:34 發表
thx ching,
WE 支PDW 唔係有renew過咩但係
知道好多model都出左最少10年
求指教

AK 揀好左GHK 74u了,
m4 馬記mws 好似都幾好, 但係對個人黎講好似要改短
睇we kac pdw只係想個外型一步到位
其實馬記MWS原裝內管長短款好似都一樣, 想玩短咪買短款囉, 除非你話要短到類似PDX咁, 咁就真係巨坑喇~
不過你一開波玩GBB長火, 筆直唔太鬆就無謂一次過開兩個新系統玩住, 分分鐘淨係周邊玩件都買到你暈~
作者: 里安    時間: 5-4-2023 20:37

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-3-2023 09:35 發表

我寧願簡馬記都唔簡KWA/KSC,KWA我見啲朋友成日整,加上原裝1.9J,打起嚟無咩Kick,HOP UP如果唔小 ...
唔同野去到唔同人手上有唔同結果呢樣我明

但唔明咩叫kick
作者: pmcoperator    時間: 6-4-2023 09:22

引用:
原帖由 里安 於 5-4-2023 20:37 發表

唔同野去到唔同人手上有唔同結果呢樣我明

但唔明咩叫kick
KIck=Recoil=後座力
作者: jacko    時間: 6-4-2023 09:27

引用:
原帖由 pmcoperator 於 6-4-2023 09:22 發表

真係第一次聽
作者: pmcoperator    時間: 6-4-2023 09:33

引用:
原帖由 jacko 於 6-4-2023 09:27 發表

真係第一次聽
睇YouTube有時啲youtuber講Kick去形容Airsoft後座力。
"It's got a good kick."
氣槍我都唔太想用Recoil/後座力呢個字
始終係玩具,未大至於去到Recoil,只能夠用Kick去形容。
作者: 里安    時間: 6-4-2023 10:01

引用:
原帖由 pmcoperator 於 6-4-2023 09:22 發表

唔該晒

都係,玩具無咩後座力,我有D玩鋁煲更加接近無
作者: pmcoperator    時間: 25-4-2023 17:17

最後樓主有冇入手﹖
作者: kornhill401    時間: 26-4-2023 11:21

引用:
原帖由 pmcoperator 於 25-4-2023 17:17 發表
最後樓主有冇入手﹖
樓主去左旅行卦? 4月4後無再上尼呢度.
作者: bennytsang16    時間: 27-4-2023 10:30

最近人手一枝 Marui AKX。
作者: Marxman    時間: 28-4-2023 02:08

建議 MWS 性能之王者
Rattler MWS 真是很堅  Perfect for CQB 夠短 夠compact
又準 快扣又穩 又耐用
作者: ZeroS79    時間: 29-5-2023 21:18

引用:
原帖由 pmcoperator 於 25-4-2023 17:17 發表
最後樓主有冇入手﹖
最後樓主冇入手,買左We pdw 幾好玩
不過最近又再有睇緊74u
ghk 呢1-2年有唔少師兄反應QC問題差左
諗緊相比之下要唔要繼續投入我們牌,74un原裝就已經全行程,平平地都係打爆野換內件
作者: kornhill401    時間: 30-5-2023 11:29

引用:
原帖由 ZeroS79 於 29-5-2023 21:18 發表

最後樓主冇入手,買左We pdw 幾好玩
不過最近又再有睇緊74u
ghk 呢1-2年有唔少師兄反應QC問題差左
諗緊相比之下要唔要繼續投入我們牌,74un原裝就已經全行程,平平地都係打爆野換內件
我都支持樓主的玩法.
作者: matthew100007    時間: 2-6-2023 13:09

e

作者: jacko    時間: 2-6-2023 13:14

引用:
原帖由 matthew100007 於 2-6-2023 13:09 發表
所有Ak74u品牌 下護木近匣甲個位,全部有個大孔,十分之醜樣,包括cyma we ghk e&l kwc lct等 我唔會買
唔明你指邊個位
作者: matthew100007    時間: 2-6-2023 13:19     標題: 回覆 42# 的帖子

唔知好過知,真槍無e個hole
作者: jacko    時間: 2-6-2023 13:31

引用:
原帖由 matthew100007 於 2-6-2023 13:19 發表
唔知好過知,真槍無e個hole
你呢個咩答案
作者: matthew100007    時間: 2-6-2023 18:43     標題: 回覆 44# 的帖子

ak74u有個大hole

作者: matthew100007    時間: 2-6-2023 18:53

[attachimg]31580

作者: jacko    時間: 2-6-2023 19:03

引用:
原帖由 matthew100007 於 2-6-2023 18:43 發表
看看,唔x明點解所有氣槍ak74u要整d孔在下護木到。我買akm ak74. Ak aims ,放棄了醜陋的ak74u有個大hole
注意下言詞
作者: jacko    時間: 2-6-2023 19:09

引用:
原帖由 matthew100007 於 2-6-2023 18:53 發表
315899315898真槍ak74u無hole
我始終睇唔明咩hole 由其係,上面果張圖睇落唔似真
作者: jn_jona    時間: 2-6-2023 20:58

引用:
原帖由 jacko 於 2-6-2023 19:09 發表

我始終睇唔明咩hole 由其係,上面果張圖睇落唔似真
佢指下護木近槍身 開左個cut
個cut係用黎裝片鋼片’彈弓’迫實個Handguard向前
真既都有
玩具唔岩未買件真既換落去囉 反正條數差唔多 又唔係貴
仲要木又易執

圖片附件: 398720E6-B4FF-49C6-AB9E-771F89127F72.jpeg (2-6-2023 20:58, 43.61 KB) / 該附件被下載次數 17

作者: jacko    時間: 2-6-2023 23:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-6-2023 20:58 發表

真既都有
仲要木又易執
所以我咪唔明佢講咩hole囉,如果只係講條gap(我唔認為可以用”hole”去形容), 真鐵都有,而且我亦唔認為要執執唔到0既

圖片附件: A238D13A-FB46-45E9-9589-F21E65A5A584.jpeg (2-6-2023 23:13, 602.55 KB) / 該附件被下載次數 29

圖片附件: 1D52EBE1-2390-4865-A7A6-2F61228DC734.jpeg (2-6-2023 23:13, 452.55 KB) / 該附件被下載次數 31

作者: matthew100007    時間: 2-6-2023 23:33

有幾個品牌個gap位有5mm闊。幾千蚊貴槍和
作者: matthew100007    時間: 2-6-2023 23:37

師兄請問邊度有真槍木賣,賣比我好嗎
引用:
原帖由 jn_jona 於 2-6-2023 20:58 發表

真既都有
仲要木又易執

作者: jn_jona    時間: 3-6-2023 00:07

引用:
原帖由 matthew100007 於 2-6-2023 23:37 發表
二手區
作者: bennytsang16    時間: 3-6-2023 01:33

留意下日本Yahoo拍賣網,間中有人放。
引用:
原帖由 matthew100007 於 2-6-2023 23:37 發表

作者: matthew100007    時間: 3-6-2023 10:18

作者: jn_jona    時間: 3-6-2023 10:30

引用:
原帖由 matthew100007 於 3-6-2023 10:18 發表
E家邊有呀,吹水啦,你找到,去烏克蘭????雖然自己巳有一套巳是多年前找。
你當ikea買傢俬?
真品野從來都係講彩數同窿路
你咁大牌 實搵到既
作者: matthew100007    時間: 3-6-2023 10:34

[q11uote]原帖由 jn_jona 於 3-6-2023 10:30 發表

你當ikea買傢俬?
真品野從來都係講彩數同窿路
你咁大牌 實搵到既 [/quote]

作者: jacko    時間: 3-6-2023 10:43

引用:
原帖由 matthew100007 於 3-6-2023 10:18 發表
E家邊有呀,吹水啦,你找到,去烏克蘭????雖然自己巳有一套巳是多年前找。
呢度係討論區,正常係比人討論,你有問題又唔講,唔知你想點,另外你講0野0甘橋口摻手,點同你討論
作者: jacko    時間: 3-6-2023 10:45

引用:
原帖由 matthew100007 於 3-6-2023 10:34 發表
你地講到周圍都有一樣,我有一套木,上面有號碼,三件木幾千蚊。幾年前有個波蘭仔在羅旋拍賣賣左幾套1000蚊一套。2t toy Neil佢幾年前都有一次半次啦。都是個句幾千蚊唔會買ak7
4u 日日見住個5mm gap,有蟻,將郎走入 ...
係好多地方有,但你態度有問題,見到有都唔會話你知
作者: matthew100007    時間: 3-6-2023 11:11

作者: jacko    時間: 3-6-2023 11:53

引用:
原帖由 matthew100007 於 3-6-2023 11:11 發表
我巳經有一套完美三件都有號碼,連上骨直上啦,好似你是香港代理咁
二手區 日本 yahoo無,通常比你買到的都是流野話真野
引用:
咁你又問人賣
作者: jn_jona    時間: 3-6-2023 13:22

引用:
原帖由 jacko 於 3-6-2023 10:45 發表

係好多地方有,但你態度有問題,見到有都唔會話你知
有都唔賣既level

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0