標題: .... [打印本頁]

作者: matthew100007    時間: 18-5-2023 07:53     標題: ....

如題 thks

作者: JFCP    時間: 18-5-2023 17:41

好靚仔, 收藏品!
作者: matthew100007    時間: 18-5-2023 19:05     標題: 回覆 2# 的帖子

作者: bennytsang16    時間: 21-5-2023 14:02

師兄你指 CL Project Design CZ Shadow 2?
好 smooth,而且好慳氣。

圖片附件: 344412809_738694517950573_3128878126179511427_n.jpg (21-5-2023 14:02, 167.75 KB) / 該附件被下載次數 36

作者: matthew100007    時間: 24-5-2023 07:31     標題: 回覆 4# 的帖子

.

作者: jacko    時間: 24-5-2023 08:02

引用:
原帖由 matthew100007 於 24-5-2023 07:31 發表
CL PROJECT DESGIN SHADOW 2 CUSTOM,做左幾日功課有以下結果
*1)開槍時後座力輕,可能為左配合IPSC
2)退堂時是下身咬上身,相對穩定,
3)金屬是飛機外件金屬等
4)ipsc level 3 有人用
5)hi cap另一選擇
...
CL Project 0既手功係好好,亦無0羊工差,我都非常渴望擁有,但你以上幾點,其實都唔算佢地特色,原裝KJ Shadow 2已經後座力輕,主要係滑架比一般手槍細,下身包滑架,真鐵同KJ原來就係咁,原裝KJ Shadow 2已經全金屬,當然CL Project 用鋁做更靚更輕
作者: matthew100007    時間: 24-5-2023 17:31

手1

作者: bennytsang16    時間: 24-5-2023 22:23

價值不菲,一枝 CL PROJECT Custom Shadow 2 成槍(全包 CNC 滑架、下身、外管、內外零部件、精密管……),要成 $ 11k 一枝; 比一枝傳統 Hi-Capa Open-Slide (連紅點)還要貴!

引用:
原帖由 matthew100007 於 24-5-2023 17:31 發表
全港得波子有得賣,其他店唔敢入佢地嗎?

圖片附件: 99999-1.jpg (24-5-2023 22:23, 110.24 KB) / 該附件被下載次數 27

圖片附件: 99999-2.jpg (24-5-2023 22:23, 57.92 KB) / 該附件被下載次數 30

圖片附件: clpd-s2le-7075-bk_1_-jkarmy-2-80.jpg (24-5-2023 22:23, 103.05 KB) / 該附件被下載次數 24

圖片附件: clpd-s2le-7075-bk_1_-jkarmy-3-80.jpg (24-5-2023 22:23, 100.15 KB) / 該附件被下載次數 20

作者: matthew100007    時間: 25-5-2023 19:16     標題: 回覆 8# 的帖子

作者: bennytsang16    時間: 25-5-2023 21:28

產量極少,而且又貴,網上少人提都好合理。
引用:
原帖由 matthew100007 於 25-5-2023 19:16 發表
最慘是上網找無人提e 支槍,連提都無人提,唔會咁多人投資11000落一支咁新品牌的槍,一唔小心跌落地咪 跌花左,跌爛左一萬蚊,網上youtube來來去去都是CL找條羅過ipsc獎條友宣傳,都無人做review

作者: matthew100007    時間: 26-5-2023 00:42

作者: RCOOH    時間: 26-5-2023 13:06

我支賖刀2就裝左唔少CL件,但感覺上一係唔裝,一裝要一套,環環相扣。

含彈嘴改到極低阻力,但上匣必須要非常狠而準,否則粒彈會移位撞飛機,而recoil spring都係極軟,向天就上唔到彈果種,似乎換埋條師奶會好D。

作者: bennytsang16    時間: 26-5-2023 13:21

佢條紅色 recoil spring 軟到離晒譜,blow back 被嚴重拖慢!
引用:
原帖由 RCOOH 於 26-5-2023 13:06 發表
我支賖刀2就裝左唔少CL件,但感覺上一係唔裝,一裝要一套,環環相扣。

含彈嘴改到極低阻力,但上匣必須要非常狠而準,否則粒彈會移位撞飛機,而recoil spring都係極軟,向天就上唔到彈果種,似乎換埋條師奶 ...

作者: matthew100007    時間: 29-5-2023 15:58

作者: bennytsang16    時間: 29-5-2023 22:08

「無blow back ,無lock bolt」? 點會呀?
引用:
原帖由 matthew100007 於 29-5-2023 15:58 發表
都是唔買啦,無blow back ,無lock bolt,外觀靚,但太x貴,一支等如10支

作者: no-name    時間: 29-5-2023 23:49

支成槍係 race gun 取向 (應該同真槍一樣係 for IPSC Production Division 吧),雖然冇玩過但睇佢 d 零件既改法,係冇後座(其實只係細 d)冇 slide lock 都唔出奇

散砌個價會合理 d,但由大師開過光係咪值就唔知了,始終成皮野買支汽槍唔好話試打,起鎚都唔得,好難會考慮入手
作者: bennytsang16    時間: 30-5-2023 02:19

所謂「冇 slide lock」只係因為想短行程、加快射速而墊了 buffer。
IPSC 的 Hi-Capa 好多都會這樣改。
引用:
原帖由 no-name 於 29-5-2023 23:49 發表
支成槍係 race gun 取向 (應該同真槍一樣係 for IPSC Production Division 吧),雖然冇玩過但睇佢 d 零件既改法,係冇後座(其實只係細 d)冇 slide lock 都唔出奇

散砌個價會合理 d,但由大師開過光係咪值就唔知 ...

作者: matthew100007    時間: 31-5-2023 17:22

作者: jacko    時間: 1-6-2023 07:44

引用:
原帖由 matthew100007 於 31-5-2023 17:22 發表
Aap01似刀2 cl  細blow back,穩直準,但app,幾百蚊
兩種不同槍款,很難一齊對比
作者: RCOOH    時間: 1-6-2023 12:31

引用:
原帖由 no-name 於 29-5-2023 23:49 發表

散砌個價會合理 d,但由大師開過光係咪值就唔知 ...
賖刀2手感似Magpul K2,黃蜂腰大蘿柚,鐘意就鐘意,唔鐘意就會覺得好頂手。

CL既grip片冇記錯都係類同原裝既薄鋁片,個人係換左淘佬水彈既G10片,G10不能太薄,反而令手感飽滿好多,原本果個厚度個人覺得似條木方。
作者: no-name    時間: 1-6-2023 15:57

引用:
原帖由 RCOOH 於 1-6-2023 12:31 發表

賖刀2手感似Magpul K2,黃蜂腰大蘿柚,鐘意就鐘意,唔鐘意就會覺得好頂手。

CL既grip片冇記錯都係類同原裝既薄鋁片,個人係換左淘佬水彈既G10片,G10不能太薄,反而令手感飽滿好多,原本果個厚度個人覺 ...
平時渣得最多係 2 大公廁 (HiCapa 同 Glock),賖刀 2 對我黎講係比公廁們好渣好多,由其天生 design 係 frame 包 slide,support hand 指公有多 D 位放,仲舒服 D。
小弟都有把, 奈何當時零件直頭係冇乜就一直雪藏,新既一樣,而加見 CL 出咁多件,似乎可以拎下出黎少改怡情一下
C hing 請問介唔介意 Share 你塊片喺邊間買?仲有冇其他件可用?唔太喜 CL 有成個嘜頭喺 D 外觀件到
作者: no-name    時間: 1-6-2023 16:04

話說啱啱上年 Eric Grauffel 又用 SHADOW 2 拎左 IPSC World Shooting Production Division 冠軍,仲惗住會唔會多 D 人講 tim
作者: RCOOH    時間: 1-6-2023 22:22

引用:
原帖由 no-name 於 1-6-2023 15:57 發表

平時渣得最多係 2 大公廁 (HiCapa 同 Glock),賖刀 2 對我黎講係比公廁們好渣好多,由其天生 design 係 frame 包 slide,support hand 指公有多 D 位放,仲舒服 D。
小弟都有把, 奈何當時零件直頭係冇乜就 ...
淘佬水彈版賖刀2零件,不過要略執,而且執完都有少少瑕疵。

BTW,台灣開箱介紹呢支CL賖刀2非常倒米,一開場就重重重,900幾克有幾重姐?重型肌無力丫?支支大改open gun都超過1k啦。

另外,錄音機咁講哎呀個trigger更輕更快,其實KJ本身原裝已經輕到相當離譜,過輕就變成重度個人喜好向,我的熊掌汝之砒霜。激死人既係,一隻雞最關鍵既預壓、擊發、過行程三段(P、B、O)既手感隻字不提。大佬,一萬蚊支炮丫,講好D啦......

睇片,CL賖刀2條slide既速度係肉眼可見既慢,似就黎冇氣咁。馬記支支都係極速無影silde,一樣好打,都唔明改到咁極限做乜。一粒碎彈就闔家富貴又榮華,偏偏佢既極限低阻版feed lip又會更容易導致上唔到匣甚至炒爆飛機頭或彈。

作者: matthew100007    時間: 2-6-2023 01:32

hi cap

作者: RCOOH    時間: 2-6-2023 10:05

引用:
原帖由 matthew100007 於 2-6-2023 01:32 發表
下年kj work 會唔會出shadow TS2 orange ,同一套shadow槍模,出兩款槍,食兩味。想買TS2多D

Eric Grauffel shadow 2冠軍,因shadow 2比glock 準好多,因為刀2 trigger 輕,glock trigger 3磅影響準成度。穩d,在ip ...
因為TS同影2本身係特登整既比賽鎗,真火1.2公斤,等於兩支Glock。鎗嘴上跳同felt recoil本身又係Glock既弱項,重心高,彈弓特別硬。75系列重心超低,而且用12磅彈弓就夠,據聞鎗嘴只跳8度咁多。

實彈涉及到商業,收得贊助錢就要用佢個品牌出戰,而且實彈變數好大,唔係氣鎗吐痰咁既距離。

作者: bennytsang16    時間: 2-6-2023 11:04

個人覺得,KJ CZ 手槍系列當中,最準確、最穩定是最醜樣果枝,即係 CZ P09。

圖片附件: 350481326_3604364496475110_2902732818668009396_n.jpg (2-6-2023 11:04, 194.49 KB) / 該附件被下載次數 24

作者: RCOOH    時間: 2-6-2023 13:38

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2-6-2023 11:04 發表
個人覺得,KJ CZ 手槍系列當中,最準確、最穩定是最醜樣果枝,即係 CZ P09。

P09:醜樣冇罪架。

作者: bennytsang16    時間: 3-6-2023 13:25

而 CZ P-09 是波蘭軍隊的正規手槍。

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2-6-2023 11:04 發表

圖片附件: 275178365_473990501119683_8005038564652107269_n.jpg (3-6-2023 13:25, 234.75 KB) / 該附件被下載次數 22

作者: jacko    時間: 3-6-2023 13:44

引用:

其實,只係個様踏實左少少0者
作者: JFCP    時間: 4-6-2023 00:01

淘寶grip片要小執位才可使用. 但平又多色!!
作者: JFCP    時間: 4-6-2023 00:03

我沒有玩IPSC, 但用來打Game足夠有餘! 執一執改一改就會好靚(個人覺得)!
作者: matthew100007    時間: 5-6-2023 01:16     標題: 回覆 31# 的帖子

作者: stevechau    時間: 5-6-2023 09:55

引用:

KJ原裝最準最穩定都真係好大可能係P09, 衰D講句, 我支P09擺低左好幾年無搞過
前晚落場前CHECK CHECK槍, 除左HOPUP膠應該已硬化之外都係無咩問題, 扭HOPUP頂住先都仲幾好表現
除左自己扣得太快太狠, 玩到尾果兩場飛機/拍頭果邊似乎太凍開始頂唔住外, 成支槍使用上都搵唔到問題~

對一般用家黎講, 最頭痛既缺點應該係支槍太過平實無咩野可以/需要改裝, 手痕友應該會好痛恨呢支野
作者: stevechau    時間: 5-6-2023 10:00

說實話, 當初睇台灣KOL係MOA既片見到CL PROJECT搞既刀2都好有興趣
當初完全唔知CL PROJECT係咩廠家黎, 仲諗住KJ槍應該都唔會太貴就入手銀槍橙GRIP果支玩下

點知"彈彈珠"返貨之後落去現場睇, 支成槍成皮野
當堂咩熱情之火都淋熄晒, 然後發現自己缺點過入巨大
作者: pinkhunter    時間: 5-6-2023 12:38     標題: 回覆 33# 的帖子

CZP09唯一缺點係擊鎚連杆竟然唔係鋼,打得多double action 好快蝕,我去三軍訂件等咗成年都話未番貨,CL Project 呢件又唔出鋼件,我唯有買多一支
作者: matthew100007    時間: 5-6-2023 14:15

作者: RCOOH    時間: 5-6-2023 14:19

引用:
原帖由 matthew100007 於 5-6-2023 14:15 發表
記得G&G 出24K真黃金AK47 EBB 都唔洗一萬。如果一萬蚊整改支馬記HI CAPA應該無敵。
最無法忍受係1萬蚊食人口水尾,1萬蚊叫師父整支HICAP,trigger手感都可以按你喜好tune。
作者: bennytsang16    時間: 5-6-2023 16:19

CL Project 個 Shadow 2 擊鎚係鋼,但就不知道是否適合其他 CZ 手槍。

引用:
原帖由 pinkhunter 於 5-6-2023 12:38 發表
CZP09唯一缺點係擊鎚連杆竟然唔係鋼,打得多double action 好快蝕,我去三軍訂件等咗成年都話未番貨,CL Project 呢件又唔出鋼件,我唯有買多一支

圖片附件: 315554453_576729404455426_700269107056563457.jpg (5-6-2023 16:19, 46.38 KB) / 該附件被下載次數 16

作者: pinkhunter    時間: 5-6-2023 18:04     標題: 回覆 38# 的帖子

我意思係trigger連接擊鎚個絛桿
作者: matthew100007    時間: 5-6-2023 20:49

Saiga12 先賣3千 gnb 一開3粒,勁
作者: bennytsang16    時間: 5-6-2023 21:44

CL Project 有出 Trigger Bow 俾 Shadow 2,不過不合是否適合其他 CZ。

引用:
原帖由 pinkhunter 於 5-6-2023 18:04 發表
我意思係trigger連接擊鎚個絛桿

圖片附件: 13.jpg (5-6-2023 21:44, 49.13 KB) / 該附件被下載次數 10

作者: pinkhunter    時間: 5-6-2023 23:33

唔啱使,條trigger bar係咁樣,原裝擊鎚,司牙,撞針都係鋼,唯獨呢條係亞鉛

圖片附件: original__94411.jpg (5-6-2023 23:33, 29.23 KB) / 該附件被下載次數 18

作者: jn_jona    時間: 6-6-2023 08:59

引用:
原帖由 bennytsang16 於 5-6-2023 21:44 發表
CL Project 有出 Trigger Bow 俾 Shadow 2,不過不合是否適合其他 CZ。

朋友移民送左枝cerakote左既shadow2比我
但個trigger bar卡飛機座 扣住trigger果時會迫住個CL 飛機座
睇到個trigger bar咁貴都未落到手換 老原又唔見有賣
作者: matthew100007    時間: 6-6-2023 10:15

作者: jacko    時間: 6-6-2023 11:37

放舊相呃like

圖片附件: 130664A7-0B64-48DC-A151-7C5B2DDEC659.jpeg (6-6-2023 11:37, 85.31 KB) / 該附件被下載次數 15

圖片附件: C8F0CB3F-0EF1-420B-90ED-30F4F657F624.jpeg (6-6-2023 11:48, 694.11 KB) / 該附件被下載次數 12

圖片附件: D436787A-0536-4BB2-9E4A-8A5E3A53038A.jpeg (6-6-2023 11:48, 373.04 KB) / 該附件被下載次數 15

作者: bennytsang16    時間: 6-6-2023 12:00     標題: 回覆 45# 的帖子

SP01,以前香港品牌 WII Tech 有出大量鋼改件給它用。
作者: stevechau    時間: 7-6-2023 09:23

老實說, 有時都會覺得帶全尺寸既P09落場打GAME有少少大得滯之感, 如果KJ肯跟P09咁出埋P07就正喇
可惜香港好似SIG P365一樣無得賣
作者: no-name    時間: 7-6-2023 15:25

引用:
原帖由 stevechau 於 7-6-2023 09:23 發表
老實說, 有時都會覺得帶全尺寸既P09落場打GAME有少少大得滯之感, 如果KJ肯跟P09咁出埋P07就正喇
可惜香港好似SIG P365一樣無得賣
P365 XMACRO 正呀...
Slim + Compact Size 但有 17 + 1 粒再自帶鏡 mount 同 comp 頭

但而加先出 P320 Xcarry,應該有排都未輪到呢支玩具
作者: RCOOH    時間: 7-6-2023 18:51

引用:
原帖由 no-name 於 7-6-2023 15:25 發表

P365 XMACRO 正呀...
Slim + Compact Size 但有 17 + 1 粒再自帶鏡 mount 同 comp 頭

但而加先出 P320 Xcarry,應該有排都未輪到呢支玩具
P365有CO2版,出Green Gas版應該係時間問題。

不過趁墟出都出365SAS加comp頭,Sig Anti Snag,前後西埋入slide裡面,禮盒版送5條2啤牌加金牙。

作者: stevechau    時間: 8-6-2023 09:28     標題: 回覆 49# 的帖子

希望係, P365 CO2版我上網都見到, 但本地好似未有得賣, 而且本地對CO2唔算好友善, 有=無~
作者: stevechau    時間: 8-6-2023 09:39     標題: 回覆 48# 的帖子

更唔講差唔多情況, 但可能更冷門既P07啦
無咩我都係繼續用住支P09先喇
作者: matthew100007    時間: 10-6-2023 14:23

作者: NCP013    時間: 11-6-2023 06:29

普普通通的CZ75B 到而家都冇廠出
作者: bennytsang16    時間: 11-6-2023 13:39

個人覺得,CZ-75B、CZ-85 同標準型 CZ-75 差不多,只是邊位圓滑一點。
KJ / APlus 的全刻字版 CZ 75 已經好 perfect!
引用:
原帖由 NCP013 於 11-6-2023 06:29 發表
普普通通的CZ75B 到而家都冇廠出

作者: 火鳳舞    時間: 14-6-2023 18:57

t2 有人放喎!3匣,$7500
作者: matthew100007    時間: 16-6-2023 03:36

IPSC 練習剩是練快拔快扣都打3000發,通常都是打都差唔多夠期要換野,大執咪放lo....佢實話剩是試槍,少玩,收藏。唔通同你講打左萬5發。
支野你自己識唔識整,買左返去有問題點先,不過可以同你講支野一定包有問題。好野都留比自己啦。
你e家買比賽落場跑車,人地平時日操夜操,買四隻匣一星期操兩日,一日400發,一個月都3千幾發,4個月咪萬5發,跟住你用7500執佢手尾
引用:
原帖由 火鳳舞 於 14-6-2023 18:57 發表
t2 有人放喎!3匣,$7500

作者: bennytsang16    時間: 16-6-2023 13:27

你話「支野一定包有問題。好野都留比自己啦………人地平時日操夜操,買四隻匣一星期操兩日,一日400發,一個月都3千幾發,4個月咪萬5發,跟住你用7500執佢手尾」
笑死,好似你識得個物主,你玩過、驗過佢枝槍咁。
好多人買枝貴槍,可能只係一時衝動,貪枝槍靚或者貪新鮮,玩幾玩就七、八折放返出去,已經心滿意足。
仲有,枝 CL PROJECT DESIGN CUSTOM CZ75 只不過出左幾個月,你識得個物主? 你知個物主日日拿枝槍去PSC? 你憑甚麼話人枝槍打過「萬5發」?
引用:
原帖由 matthew100007 於 16-6-2023 03:36 發表
IPSC 練習剩是練快拔快扣都打3000發,通常都是打都差唔多夠期要換野,大執咪放lo....佢實話剩是試槍,少玩,收藏。唔通同你講打左萬5發。
支野你自己識唔識整,買左返去有問題點先,不過可以同你講支野一定包有問題 ...

作者: Tom561    時間: 16-6-2023 14:13     標題: 回覆 57# 的帖子

師兄唔使緊激動,呢個人無論係其他post定係呢個post講嘢都極之不知所謂,講十句頂八句,八句中無句建設性發言,都唔係來討論
作者: matthew100007    時間: 16-6-2023 17:25

氣槍同車一樣是消耗品有壽命。車可以望咪表看公里數,槍只能send d試槍片比你,或者你右識賣家佢一定唔會射左好多發來放嗎?  樓上覺得 不知所謂,你都是入來答我開不知所謂的post,你都是同level..
請大家唔好再回和入來啦

作者: kornhill401    時間: 17-6-2023 12:21

唉...!以後又少一位C兄靚槍圖片分享了..

作者: bennytsang16    時間: 17-6-2023 13:08

呢位哥仔,又係佢自己出帖,問大家對「CL PROJECT DESIGN CUSTOM CZ75」有甚麼意見。
但講講下,就開始出現態度問題,出言不遜;之後又搏命彈枝 CLP CZ (但至好笑係,佢自己無玩過枝槍)!
佢既然對 CLP 枝槍有咁大成見,當初就唔好開呢個帖啦!或者就直接出帖接批評枝槍。
氣槍界真係一樣米養百樣人,紅油白卡甚麼都有……
引用:
原帖由 Tom561 於 16-6-2023 14:13 發表
師兄唔使緊激動,呢個人無論係其他post定係呢個post講嘢都極之不知所謂,講十句頂八句,八句中無句建設性發言,都唔係來討論

作者: 火鳳舞    時間: 17-6-2023 13:24

引用:
原帖由 bennytsang16 於 17-6-2023 13:08 發表
呢位哥仔,又係佢自己出帖,問大家對「CL PROJECT DESIGN CUSTOM CZ75」有甚麼意見。
但講講下,就開始出現態度問題,出言不遜;之後又搏命彈枝 CLP CZ (但至好笑係,佢自己無玩過枝槍)!
佢既然對 CLP 枝槍有咁大 ...
見到呢亭人真係怕怕,黎橫節曲不特止仲要扮惡人為首,下次見佢出帖真係唔敢回佢
作者: jacko    時間: 17-6-2023 22:07

引用:
原帖由 matthew100007 於 16-6-2023 17:25 發表
氣槍同車一樣是消耗品有壽命。車可以望咪表看公里數,槍只能send d試槍片比你,或者你右識賣家佢一定唔會射左好多發來放嗎?  樓上覺得 不知所謂,你都是入來答我開不知所謂的post,你都是同level..
請大家唔好再回和 ...
既然樓主唔想人回覆,咁我順應要求0拉,鎖post

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0